Gość: zet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 14:31 Jak myślicie lepsze od naszych Volvo?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystrzak2000 Re: Solarisy Urbino... 13.11.04, 15:37 Gość portalu: zet napisał(a): > Jak myślicie lepsze od naszych Volvo?:) Nie... Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Solarisy Urbino... 13.11.04, 16:09 Nigdy takim nie jechałem, w gazetach się rozpisują w samych superlatywach o Solarisach. Podobnoż dostosowane do polskich realiów i w ogóle. Co jest z nimi nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Solarisy Urbino... 13.11.04, 16:49 piast9 napisał: > Nigdy takim nie jechałem, w gazetach się rozpisują w samych superlatywach o > Solarisach. Podobnoż dostosowane do polskich realiów i w ogóle. Co jest z nimi > nie tak? Pomijając sprawę wyglądu, bo to rzecz gustu, Solarisy mają większą wieżę od V7k przez co mają mniej miejsc siedzących. Po drugie mają mniej miejsc bezpośrednio na niskiej podłodze. Sprawy techniczne można pominąć bo tutaj oba autobusy wypadają podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Solarisy Urbino... IP: 62.233.177.* 15.11.04, 13:19 Piszecie o wadach Solarisa, a przecież to drui miejski autobus roku w Europie czyż nie? Bystrzak, co to znaczy, że mają większą wieżę? Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Solarisy Urbino... 15.11.04, 13:28 Gdyby solaris urbino był tak kiepskim autobusem miejskim, to jakim cudem byłby tak popularny w Europie Zachodniej? Patrz Berlin, Drezno, francuscy przewoźnicy itp ... Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Solarisy Urbino... 15.11.04, 17:42 smi napisał: > Gdyby solaris urbino był tak kiepskim autobusem miejskim, to jakim cudem byłby > tak popularny w Europie Zachodniej? > Patrz Berlin, Drezno, francuscy przewoźnicy itp ... Ale ja nie pisałem, że jest zły. Porównywałem go tylko z V7k i wg mnie Volvo wypada lepiej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Solarisy Urbino... 16.11.04, 07:35 Bystrzak, czytając fachową literaturę odniosłem jednak inne wrażenie ... Na przykład w porównaniu wersji gazowych V7700 i Jelcza Vecto, Vecto pzrebił V7700 parametrami technicznymi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.11.04, 10:53 Parametry, parametrami, ale Jelcz skrzypi i ma kiepski układ wnętrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.11.04, 22:48 Świstaki zostaw w spokoju. Widać Tobie skończyły się argumenty. Ja to napisałem na podstawie własnych obserwacji gliwickich M125M. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Solarisy Urbino... 17.11.04, 07:18 Perian, chicaiłbym, żebyś zauważył, ze istnieje pojęcie ewolucji, rozwoju, modernizacji itp. :-) Jak juz wspomniałem, V7700 CNG wypadł o wiele gorzej w porównaniu z Jelczem Vecto CNG, jeśli chodzi o właściwości trakcyjne, ekonomię użytkowania, parametry techniczne :-) I już kiedyś wspominałem, że ze względu na wrocławskie warunki eksploatacyjne, żaden autobus nie wykaże sie niezawodnością itp. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.11.04, 16:59 Ależ ja Cię doskonale rozumiem. Tylko, że M125M/4 to jest w sumie nowa konstrukcja a V7000CNG nie. Poza tym porównywanie gazowców nie ma sensu. A ponadto wystarczy zobaczyć, ile tychże gazowców poszczególne firmy sprzedały. Zobaczymy jak sobie Solarka CNG poradzi na rynku, Jelcz istnieje tylko w Polsce, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Solarisy Urbino... 18.11.04, 07:29 Perian, mi po prostu chodzi o to, że nie można bezkrytycznie odnosić się do jednej marki/modelu autobusu, rugając z błotem pozostałe. Sam wiesz, że każda konstrukacja ma swoje wady i zalety, a tak naprawdę w naszych warunkach nie ma autobusu idealnego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.11.04, 09:34 Ja nigdzie nie napisałem, że Volvo jest najlepsze. Volvo moim zdaniem dla Wrocławia jest najlepsze. Byłby najlepszy Jelcz, ale zaspał i zmarnował szansę M180 :P Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Solarisy Urbino... 18.11.04, 09:41 Perian, z JZS było trochę inaczej. Jelcz wymyślił prototyp M183M, ze 100% niskiej podłogi, lecz wówczas żadne przedsiębiorstwo komunikacyjne w Polsce nei było zainteresowane takim autobusem. Prototyp jeździ do dziś w PKS Żary. Potem nagle większość przedsiębiorstw komunikacyjnych wymyśliło sobie, że chcą koniecznie pojazdy ze 100% niskiej podłogi, zatem JZS z mety odpadał. Obecnie następuje powrót do autobusów średniopodłogowych i JZS moze wykorzystać ten fakt :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.11.04, 22:31 Wszystko się zgadza. Odnośnie LE, to Jelcz ma gniota. Jednak co należy podkreślić autobusy LE takie jak MAN EL283 czy Volvo 8700 to jednak są autobusy lokalne a nie miejskie. Solaris U12LE to taka hybryda, ni przypiął ni wypiął a jego cena poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Solarisy Urbino... 19.11.04, 07:32 Perian, nie powtarzaj obiegowych opinii, gdyby tak było, to Jelcz w ogóle nie produkowałby autobusów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.11.04, 22:29 Ale produkuje znacznie mniej niż mógłby. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Solarisy Urbino... 22.11.04, 07:24 Perian, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=17607428&a=17757881 to po pierwsze, a po drugie Jelcz jest akurat potentatem, jeśli chodzi o gimbusy - marna to pociecha, ale jednak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Solarisy Urbino... 15.11.04, 17:40 Gość portalu: zet napisał(a): > Bystrzak, co to znaczy, że mają większą wieżę? To znaczy, że silnik w Solarisie i w Volvo ma zabudowę wieżową, tyle żw w Volvo jest ona mniejsza i zajmuje 2 miejsca siedzące, a w Solarisie 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Solarisy Urbino... IP: 62.233.177.* 18.11.04, 09:57 > To znaczy, że silnik w Solarisie i w Volvo ma zabudowę wieżową, tyle żw w Volvo > > jest ona mniejsza i zajmuje 2 miejsca siedzące, a w Solarisie 4. Dzięki za wytłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solarisfan Re: Solarisy Urbino... IP: *.komputerowe.com 18.11.04, 21:03 Tak, lepsze. Widać, choćby po zamówieniach, skąd płyną....Berlin (260 sztuk) Odpowiedz Link Zgłoś