Dodaj do ulubionych

Solarisy Urbino...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 14:31
Jak myślicie lepsze od naszych Volvo?:)
Obserwuj wątek
    • bystrzak2000 Re: Solarisy Urbino... 13.11.04, 15:37
      Gość portalu: zet napisał(a):

> Jak myślicie lepsze od naszych Volvo?:)

Nie...
      • piast9 Re: Solarisy Urbino... 13.11.04, 16:09
        Nigdy takim nie jechałem, w gazetach się rozpisują w samych superlatywach o
        Solarisach. Podobnoż dostosowane do polskich realiów i w ogóle. Co jest z nimi
        nie tak?
        • bystrzak2000 Re: Solarisy Urbino... 13.11.04, 16:49
          piast9 napisał:

> Nigdy takim nie jechałem, w gazetach się rozpisują w samych superlatywach o
          > Solarisach. Podobnoż dostosowane do polskich realiów i w ogóle. Co jest z nimi
          > nie tak?

Pomijając sprawę wyglądu, bo to rzecz gustu, Solarisy mają większą wieżę od V7k
          przez co mają mniej miejsc siedzących. Po drugie mają mniej miejsc bezpośrednio
          na niskiej podłodze. Sprawy techniczne można pominąć bo tutaj oba autobusy
          wypadają podobnie.
          • Gość: zet Re: Solarisy Urbino... IP: 62.233.177.* 15.11.04, 13:19
            Piszecie o wadach Solarisa, a przecież to drui miejski autobus roku w Europie
            czyż nie? Bystrzak, co to znaczy, że mają większą wieżę?
            • smi Re: Solarisy Urbino... 15.11.04, 13:28
              Gdyby solaris urbino był tak kiepskim autobusem miejskim, to jakim cudem byłby
              tak popularny w Europie Zachodniej?
              Patrz Berlin, Drezno, francuscy przewoźnicy itp ...
              • bystrzak2000 Re: Solarisy Urbino... 15.11.04, 17:42
                smi napisał:

> Gdyby solaris urbino był tak kiepskim autobusem miejskim, to jakim cudem
                byłby
                > tak popularny w Europie Zachodniej?
                > Patrz Berlin, Drezno, francuscy przewoźnicy itp ...

Ale ja nie pisałem, że jest zły. Porównywałem go tylko z V7k i wg mnie Volvo
                wypada lepiej:-)
                • smi Re: Solarisy Urbino... 16.11.04, 07:35
                  Bystrzak,

czytając fachową literaturę odniosłem jednak inne wrażenie ...
                  Na przykład w porównaniu wersji gazowych V7700 i Jelcza Vecto, Vecto pzrebił
                  V7700 parametrami technicznymi :P
                  • Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.11.04, 10:53
                    Parametry, parametrami, ale Jelcz skrzypi i ma kiepski układ wnętrza.
                    • smi Re: Solarisy Urbino... 16.11.04, 14:26
                      Perian,

a świstak siedzi i ... :P
                      • Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.11.04, 22:48
                        Świstaki zostaw w spokoju. Widać Tobie skończyły się argumenty. Ja to napisałem
                        na podstawie własnych obserwacji gliwickich M125M.
                        • smi Re: Solarisy Urbino... 17.11.04, 07:18
                          Perian,

chicaiłbym, żebyś zauważył, ze istnieje pojęcie ewolucji, rozwoju, modernizacji
                          itp. :-)
                          Jak juz wspomniałem, V7700 CNG wypadł o wiele gorzej w porównaniu z Jelczem
                          Vecto CNG, jeśli chodzi o właściwości trakcyjne, ekonomię użytkowania,
                          parametry techniczne :-)
                          I już kiedyś wspominałem, że ze względu na wrocławskie warunki eksploatacyjne,
                          żaden autobus nie wykaże sie niezawodnością itp. :P
                          • Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.11.04, 16:59
                            Ależ ja Cię doskonale rozumiem. Tylko, że M125M/4 to jest w sumie nowa
                            konstrukcja a V7000CNG nie. Poza tym porównywanie gazowców nie ma sensu. A
                            ponadto wystarczy zobaczyć, ile tychże gazowców poszczególne firmy sprzedały.
                            Zobaczymy jak sobie Solarka CNG poradzi na rynku, Jelcz istnieje tylko w
                            Polsce, niestety.
                            • smi Re: Solarisy Urbino... 18.11.04, 07:29
                              Perian,

mi po prostu chodzi o to, że nie można bezkrytycznie odnosić się do jednej
                              marki/modelu autobusu, rugając z błotem pozostałe. Sam wiesz, że każda
                              konstrukacja ma swoje wady i zalety, a tak naprawdę w naszych warunkach nie ma
                              autobusu idealnego :-)
                              • Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.11.04, 09:34
                                Ja nigdzie nie napisałem, że Volvo jest najlepsze. Volvo moim zdaniem dla
                                Wrocławia jest najlepsze. Byłby najlepszy Jelcz, ale zaspał i zmarnował szansę
                                M180 :P
                                • smi Re: Solarisy Urbino... 18.11.04, 09:41
                                  Perian,

z JZS było trochę inaczej. Jelcz wymyślił prototyp M183M, ze 100% niskiej
                                  podłogi, lecz wówczas żadne przedsiębiorstwo komunikacyjne w Polsce nei było
                                  zainteresowane takim autobusem. Prototyp jeździ do dziś w PKS Żary. Potem nagle
                                  większość przedsiębiorstw komunikacyjnych wymyśliło sobie, że chcą koniecznie
                                  pojazdy ze 100% niskiej podłogi, zatem JZS z mety odpadał.
                                  Obecnie następuje powrót do autobusów średniopodłogowych i JZS moze wykorzystać
                                  ten fakt :-)
                                  • Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.11.04, 22:31
                                    Wszystko się zgadza. Odnośnie LE, to Jelcz ma gniota. Jednak co należy
                                    podkreślić autobusy LE takie jak MAN EL283 czy Volvo 8700 to jednak są autobusy
                                    lokalne a nie miejskie. Solaris U12LE to taka hybryda, ni przypiął ni wypiął a
                                    jego cena poraża.
                                    • smi Re: Solarisy Urbino... 19.11.04, 07:32
                                      Perian,

nie powtarzaj obiegowych opinii, gdyby tak było, to Jelcz w ogóle nie
                                      produkowałby autobusów :-)
                                      • Gość: perian Re: Solarisy Urbino... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.11.04, 22:29
                                        Ale produkuje znacznie mniej niż mógłby. Szkoda.
                                        • smi Re: Solarisy Urbino... 22.11.04, 07:24
                                          Perian,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=17607428&a=17757881
                                          to po pierwsze, a po drugie Jelcz jest akurat potentatem, jeśli chodzi o
                                          gimbusy - marna to pociecha, ale jednak :-)
            • bystrzak2000 Re: Solarisy Urbino... 15.11.04, 17:40
              Gość portalu: zet napisał(a):

> Bystrzak, co to znaczy, że mają większą wieżę?

To znaczy, że silnik w Solarisie i w Volvo ma zabudowę wieżową, tyle żw w Volvo
              jest ona mniejsza i zajmuje 2 miejsca siedzące, a w Solarisie 4.
              • Gość: zet Re: Solarisy Urbino... IP: 62.233.177.* 18.11.04, 09:57
                > To znaczy, że silnik w Solarisie i w Volvo ma zabudowę wieżową, tyle żw w
                Volvo
                >
                > jest ona mniejsza i zajmuje 2 miejsca siedzące, a w Solarisie 4.

Dzięki za wytłumaczenie.
      • Gość: Solarisfan Re: Solarisy Urbino... IP: *.komputerowe.com 18.11.04, 21:03
        Tak, lepsze. Widać, choćby po zamówieniach, skąd płyną....Berlin (260 sztuk)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka