Gość: Rafis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 17:53 I bardzo dobrze, wszystkie pozamykać. I w ogóle nie tylko zamykać - kara śmierci dla ulic! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xegar Świetnie IP: *.lan / *.wroclaw.mm.pl 14.11.04, 22:39 Cieszę się, że wreszcie jest usprawniany układ komunikacyjny Wrocławia, ale nie mogę przemilczeć faktu, że skala remontów jest po prostu skaraniem dla kierowców. W tej chwili, nawet bez tego remontu Zielińskiego, praktycznie NIGDZIE nie da się dojechać NORMALNIE, tzn. bez min. półgodzinnego stania w korku. Oczywiście mówię o przejazdach na dystansie uzasadniającym użycie samochodu, tzn. przeciwległa dzielnica, jakieś osiedla o rzadkiej zabudowie, centra handlowe itp. Najgłupszą chyba porażką jest obecnie Węzeł Bielański, gdzie są duże centra handlowe i zbiegają się drogi ze wszystkich stron świata. Zamknięto drogę w najgorszym do zamknięcia miejscu i teraz w roboczy dzień nie da się tam przejechać w czasie poniżej godziny. Żeby chociaż zrobiono jakąś tymczasową drogę do pobliskich Bielan lub Kobierzyc i tak odciążono ruch. Ale nie, nikt tego nie przewidział. Nie wiem co będzie po uruchomieniu remontu Zielińskiego, po której jeździ jedyny autobus w miarę sensownie zastępujący samochód na trasie Krzyki-Kozanów - w którą obecnie samochodem wybierać się zwyczajnie nie ma sensu. Zawsze może być gorzej, ale żeby to tak uparcie powtarzać i udowadniać? Za co?! Rozumiem, że obecny stan jest nieunikniony (nareszcie są pieniądze, w tym z UE), ale uważam, że mnie i innym Wrocławianom należą się przeprosiny za ten stan. I jakiś większy festyn na zakończenie tych remontów. Xe. PS. Jako alternatywę proponuję ZDiK'owi pójść na całość: uruchomić jeszcze kilka remontów i wydać czasowo całkowity zakaz korzystania z samochodów prywatnych na terenie Wrocławia. Zamiast tego fundnąć darmowe przejazdy środkami komunikacji miejskiej wszystkim, którzy mają na to ochotę (czyli wykupić jeden wielki bilet od MPKu dla wszystkich Wrocławian + przyjezdnych) i załatwić wstrzymanie ubezpieczenia OC wszystkim posiadaczom samochodów, którzy nie będą mogli z nich przez ten czas korzystać. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Re: Świetnie 14.11.04, 23:01 Nic nie robia-zle, wreszcie robia na duza skale-tez niedobrze. Polskie malkontenctwo czy mi sie wydaje? Dobra, tez jestem Polakiem, ale ja tam sie ciesze (choc przyznam, ze i placze stojac w tych korkach na Zachodzie i wokol Grunwaldu)! Wiem ze to po to zeby cos sie nie zawalilo (pl 1-go Maja) albo zeby w koncu bylo lepiej (Swobodna/Zielinskiego). Teraz konkretnie: Pragne zauwazyc, ze remont Zielinskiego i objazd w tej postaci nie powinien spowodowac nowych korkow, gdyz prowadzi ulicami dosc szerokimi, z malym ruchem i jesli na skrz. Stysia/Swobodna sensownie zorganizuja ruch(chyba tymczasowe swiatla powinny byc), to nie powinno byc gorzej niz bez remontu. Bedzie tylko mniej miejsc parkingowych chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Re: Świetnie 14.11.04, 23:18 sstes napisał: > Nic nie robia-zle, wreszcie robia na duza skale-tez niedobrze. > Polskie malkontenctwo czy mi sie wydaje? A jak Ci się podoba ul. Poniatowskiego; kawałek remontu jesienią, kawałek wiosną, a w zimie remont przerwany, ale droga dla ruchu zamknięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocXX Re: Świetnie IP: *.wroclaw.mm.pl 16.11.04, 09:25 Właśnie tu jest pies pogrzebany! Nie chodzi o to, że remontów jest dużo, lecz o organizację prac, o to, że tak koszmarnie się ślimaczą. Dlaczego u nas każda budowa czy remnt trwa wielokrotnie dłużej, niż w cywilizowanym, a nawet starożytnym świecie?! Krótka ulica Poniatowskiego - pół roku, niewielkie skrzyżowanie pl. Staszica z Łowiecką - remontowano po powodzi 9 miesięcy, "ogromny" dworzec autobusowy - 20 lat,; przykłady można by mnożyć. Mosty na Bosforze budowano tyle czasu, ile Most Milenijny, kamienny most na Dunaju w rejonie Żelaznej Bramy - Trajan budował niecały rok, drewniany, kilkusetmetrowy most na Renie w rejonie dzisiejszej Koblencji Cezar zbudował w 10 dni. Ludzie zupełnie inaczej podchodziliby do niewątpliwie uciążliwych, lecz niezbędnych remontów, gdyby widzieli sprawne działanie i dobrą organizację. Czyż miasto w warunkach przetargu nie może zastrzec, że prace muszą trwać np. nie dłużej niż 3 miesiące? Nie podejmujesz się - to do widzenia, ktoś na pewno się podejmie. Uwzględniając WSZYSTKIE koszty, w tym cenę wielu ton niepotrzebnie spalonego paliwa - z pewnością wyszłoby taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xegar Re: Świetnie IP: *.lan / *.wroclaw.mm.pl 14.11.04, 23:34 sstes napisał: > Pragne zauwazyc, ze remont Zielinskiego i objazd w tej postac > i nie powinien spowodowac nowych korkow Zobaczymy we czwartek, a właściwie to jeszcze kilka dni później, aż kierowcy "naucza sie" nowych tras. > Polskie malkontenctwo czy mi sie wydaje? Wydaje się. Ja tez sie cieszę, że coś się dzieje, choć przez łzy i Ty to doskonale rozumiesz. Chyba najbardziej mogę się cieszyć z tego, że moja praca nie jest uzależniona od szybkiego dotarcia samochodem w różne punkty miasta. Ale gdy czasem muszę coś przewieźć, staram się to robić poza szczytem i dziwnymi trasami - nie pomaga. Mam nadzieję, że korzyści płynące z remontu nie zostaną w całości przysłonięte przez fakt, że od maja zaimportowano masę aut z UE (pół miliona w skali kraju) i te auta na naszych drogach widać. Bez remontów lepiej by nie było, tylko dziwi mnie po cholerę ci ludzie sprowadzają te auta, skoro nie ma gdzie nimi jeździć. Xe. PS. A żeby chociaż było napisane, do kiedy te męki... w jakimś widocznym z korka miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztymbr Re: Świetnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 08:15 > tylko dziwi > mnie po cholerę ci ludzie sprowadzają te auta, > skoro nie ma gdzie nimi jeździć ma stac pod domem i sasiadow w oczy kluc :) Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: Świetnie 16.11.04, 13:38 Gość portalu: xegar napisał(a): Nie wiem co będzie po uruchomieniu remontu > Zielińskiego, po której jeździ jedyny autobus w miarę sensownie zastępujący > samochód na trasie Krzyki-Kozanów - w którą obecnie samochodem wybierać się > zwyczajnie nie ma sensu. A jaki to autobus jeździ z Krzyków na Kozanów przez Zielińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Re: Świetnie 16.11.04, 20:58 Nie smiej sie z kolegi-forumowicza! 135 faktycznie konczy na Krzykach (tyle ze w polnocnej czesci tejze dzielnicy). A ze do osiedla Krzyki daleko... :) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Świetnie 16.11.04, 21:58 sstes napisał: > 135 faktycznie konczy na Krzykach (tyle ze w polnocnej czesci tejze dzielnicy). Na szczeście dzielnic już dawno nie ma :^P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mezopot Re: Świetnie IP: *.hutmen.pl 17.11.04, 09:14 > Na szczeście dzielnic już dawno nie ma :^P No nie tak całkiem nie ma bo np. dla Urzędu Skarbowego dalej istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Świetnie 17.11.04, 11:18 Gość portalu: Mezopot napisał(a): > No nie tak całkiem nie ma bo np. dla Urzędu Skarbowego dalej istnieją. Nieee. Dla US istnieją obszary własciwości US, a że się pokrywają z dawnymi dzielnicami to zupełny przypadek :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mezopot Re: Świetnie IP: *.hutmen.pl 18.11.04, 07:57 > Nieee. Dla US istnieją obszary własciwości US, a że się pokrywają z dawnymi > dzielnicami to zupełny przypadek :^) Ja tam nie wierze w takie przypadki. Na pewno jest w tym jakaś głęboko przemyślana w urzędniczych głowach prawidłowość :) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Świetnie 18.11.04, 12:08 Gość portalu: Mezopot napisał(a): > Ja tam nie wierze w takie przypadki. Na pewno jest w tym jakaś głęboko A po co mieli zmieniać granice obszarów własciwości, skoro z dotychczasowymi sobie radziły? Mogli jeszcze zmienić nazwy na Drugi US, Trzeci US, Czwarty US, Piąty US i Szósty US :^) Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: Świetnie 17.11.04, 02:35 sstes napisał: > Nie smiej sie z kolegi-forumowicza! > 135 faktycznie konczy na Krzykach (tyle ze w polnocnej czesci tejze dzielnicy). > A ze do osiedla Krzyki daleko... :) Wg. takiego rozumowania jedzie z Krzyków na (do?) Fabryczną (pomijając fakt, że niem już dzielnic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: Remonty wrocławskich ulic IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.04, 22:53 a ja sie ciesze jak dziecko z kazdego remontu.Korki zawsze sie da objechac, ale po remontach czlowiek czuje ze jedzie po drodze , a nie po sredniowiecznym trakcie. Tak niestety wyglada cała ulica Zielinskiego. Na razie robic beda odcinek do Swobodnej ale to tez dobrze. Cieszmy sie z remontów nawet jak powoduja korki, nawet jak sa robione jesienia i zimą. Cieszmy sie bo bedzie lepiej, rowniej i po prostu normalnie. Głowa do góry nie marudzić tylko !!! Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Remonty wrocławskich ulic 15.11.04, 01:04 Gość portalu: optymista napisał(a): > po remontach czlowiek czuje ze jedzie po drodze , a nie po sredniowiecznym > trakcie. Tu faktycznie istnieje taka szansa bo wykonawcą nie jest Ziajka ani Przybud. Jakoś tej firmy nie kojarzę z jakimś bublem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy CUDOwnie IP: *.euromedicare.pl 15.11.04, 09:03 Kupimy sobie helikoptery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Remonty wrocławskich ulic IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 02:08 co za i9diota opracował taki system remontow?... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Remonty wrocławskich ulic 22.11.04, 19:50 Gość portalu: maja napisał(a): > co za i9diota opracował taki system remontow?... Napisz co dokładnie ci się w nim nie podoba to spróbuję objaśnić czemu jest tak a nie inaczej (bo na ogół wszystko ma swój sens...). Odpowiedz Link Zgłoś
leo19 Re: Remonty wrocławskich ulic 22.11.04, 20:08 Pozdrawiam panów łatających dziś jezdnię na moście szczytnickim w godzinach szczytu. Pl. Grunwaldzki - Kochanowskiego by 131: 25 minut, czyli 12,5 raza więcej niż przewiduje rozkład jazdy (gdyby nie jechał kawałek torowiskiem, prawdopodobnie byłoby ze 40 min), opóźnienie autobusu na Psim Polu około 16.00: 60 minut, opóźnienia autobusów 139/149 w okolicy godz. 19: około 30 minut, opóźnienia na linii D - niemierzalne :) Życzymy miłej podróży... Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Remonty wrocławskich ulic 22.11.04, 21:01 leo19 napisał: > Pozdrawiam panów łatających dziś jezdnię na moście szczytnickim w godzinach > szczytu. Diś? W ten syf, śnieg z deszczem i deszcz? Pewnie że tam są dziury, ale asfalt przyklepany na mokrą kostkę na długo nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Remonty wrocławskich ulic 23.11.04, 11:14 leo19 napisał: > opóźnienia autobusów 139/149 w okolicy godz. 19: około 30 minut, no jak nic z tego wychodzi punktualność : ) Odpowiedz Link Zgłoś
leo19 Re: Remonty wrocławskich ulic 23.11.04, 18:52 meh_ow napisał: > leo19 napisał: > > > opóźnienia autobusów 139/149 w okolicy godz. 19: około 30 minut, > > no jak nic z tego wychodzi punktualność : ) Jasne, niestety nieco później ten autobus miał znów 40, a w zasadzie to 100 min opóźnienia :)) Wsiadający ludzie nie mieścili się w pojeździe (mimo iż to jedyny przegub na tej linii był), zaś w pewnym momencie 9 w stronę Sępolna zablokowała wjazd na pl. Grunwaldzki dość skutecznie, toteż kierowca D pojechał kawałek ulicą Sienkiewicza. A koło 19 149 pędziło z pętli ulicą Chociebuską - ani chybi próbując nadrobić spóźnienie (nie było rezerwą i nie było też popsute, bo chwilę wcześniej wiozło normalnie pasażerów na osiedle). Jak to paru ludzi zajmujących nieduży kawałek jezdni potrafi utrudnić życie miasta wielkości Wrocławia to się wierzyć nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Remonty wrocławskich ulic 23.11.04, 21:17 leo19 napisał: > ani chybi próbując nadrobić spóźnienie (nie było rezerwą i nie było też > popsute, bo chwilę wcześniej wiozło normalnie pasażerów na osiedle). ba ile to dziesiątek ostatnio ma skróconą relacje do Robotniczej ... z czego chętnie korzystam : ) Odpowiedz Link Zgłoś