wielki_czarownik 28.12.04, 22:22 No w końcu zaczyna być normalnie w tym kraju. Szkoda, że nie czapa ale taka kara jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zuza czy da się to zrozumieć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 22:25 co się dzieje w sadach? Mąż zabija żone, matkę 12 dzieciakow i dostaje sześć lat a ten młody nie karany, spokojny nie nadaje sie do resocjalizacji i dostaje dożywocie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: czy da się to zrozumieć IP: *.magma-net.pl 28.12.04, 22:44 Za to czego dokonał ten zwyrodnialec powinna być czapa. Dożywocie toż to przecież wczasy do końca życia na koszt nas wszystkich. Ale skoro wyższej kary KK nie przewiduje i Państwo będzie musiało go utrzymywać to mam nadzieję że w cenę wliczono pełnen wachlarz "usług erotycznych", masaży i innych zabaw serwowany przez współwięźniów. Myślę, że po jakimś czasie dojdzie do wniosku jaka kara dla niego byłaby najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Morderca 28-letniej dziewczyny skazany na doż IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.12.04, 22:37 Zgadzam się z Tobą, Wielki, że przy założeniu, że "GW" relacjonuje fakty, jak trzeba, a nie zmyśla, ten wyrok jest OK. Tylko z tą czapą to przesadzasz. To bardzo dobrze, że nie będzie żadnej czapy. Nie wolno zabijać ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastanawiacz trzeba zabijac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:43 nie wolno mordowac - a zabijac trzeba - szczegolnie tych co stracili prawo do zycia. Joz. 10:26 26. Następnie Jozue kazał ich stracić, pozbawić życia i powiesić na pięciu drzewach. I wisieli na tych drzewach aż do wieczora. (BW) Hab. 2:10 10. Umyśliłeś coś, co przyniesie hańbę twojemu domowi: Zniszczyłeś wiele ludów, straciłeś prawo do życia. (BW) Hab. 2:10-12 10. Umyśliłeś coś, co przyniesie hańbę twojemu domowi: Zniszczyłeś wiele ludów, straciłeś prawo do życia. 11. Gdyż kamień krzyczy ze ściany, a z belkowania odpowiada mu krokiew. 12. Biada temu, kto miasto buduje na krwi, a gród utwierdza na bezprawiu! (BW) 5 Moj. 13:7-12 7. Jeśliby rodzony twój brat albo twój syn, albo twoja córka, albo twoja żona, albo twój przyjaciel, którego miłujesz jak siebie samego, namawiał cię potajemnie, mówiąc: Chodźmy i służmy innym bogom, których nie znałeś ani ty, ani twoi ojcowie, 8. Któremuś spośród bogów ludów będących wokół was, zarówno tych bliskich jak i tych odległych od ciebie, od krańca ziemi do krańca ziemi, 9. Nie zgodzisz się ani go nie usłuchasz, a twoje oko nie zlituje się nad nim i nie pożałujesz go ani go nie ukryjesz, 10. Ale nieodwołalnie zabijesz go. Ty pierwszy podniesiesz przeciw niemu swoją rękę, aby go zabić, a potem cały lud, 11. I ukamienujesz go, zadając mu śmierć za to, że usiłował odwieść cię od Pana, Boga twego, który wyprowadził cię z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 12. A cały Izrael usłyszy i zlęknie się, aby już nie popełnić u siebie tak złego czynu jak ten. (BW) 5 Moj. 13:13-19 13. A jeślibyś usłyszał, że w jednym z twoich miast, które Pan, Bóg twój, daje ci na mieszkanie, mówi się: 14. Wyszli mężowie niegodziwi spośród ciebie i zwodzili mieszkańców swego miasta, powiadając: Chodźmy i służmy innym bogom, których nie znacie, 15. To gdy wyśledzisz, zbadasz i dowiesz się dokładnie, a okaże się prawdą i rzeczą pewną, że taką obrzydliwość uczyniono pośród ciebie, 16. To bez litości zabijesz mieszkańców tego miasta ostrzem miecza, obłożysz je klątwą i wszystko, co w nim jest, także jego bydło, zabijesz ostrzem miecza, 17. A cały jego łup zgromadzisz na środku placu i doszczętnie spalisz całe miasto wraz z całym jego łupem, jako ofiarę całopalną dla Pana, Boga twego, i pozostanie na wieki ruiną, nie będzie już odbudowane. 18. Nie przylgnie do twojej ręki nic z tego, co obłożono klątwą, aby Pan zaniechał zapalczywości swojego gniewu i okazał ci miłosierdzie, zlitował się nad tobą i rozmnożył cię, jak poprzysiągł twoim ojcom. 19. Usłuchasz bowiem głosu Pana, Boga swego, przestrzegając wszystkich jego przykazań, które ja ci dziś nadaję, czyniąc to, co prawe w oczach Pana, Boga twego. (BW) 2 Moj. 21:22-25 22. Jeżeli dwaj mężowie się biją, a przy tym uderzą kobietę brzemienną tak, że poroni, ale nie poniesie dalszej szkody, to sprawca zapłaci grzywnę, jaką mu wyznaczy mąż tej kobiety, a uiści ją w obecności rozjemców. 23. Jeżeli zaś poniesie dalszą szkodę, to wtedy da życie za życie, 24. Oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, 25. Oparzelinę za oparzelinę, ranę za ranę, siniec za siniec. (BW) 5 Moj. 19:15-21 15. Niech nie występuje jeden tylko świadek przeciwko komukolwiek w sprawie wszelkiego przewinienia i grzechu, jakie tamten popełnił. Na podstawie zeznania dwóch świadków lub na podstawie zeznania trzech świadków rozstrzygnie się sprawę. 16. Jeżeli wystąpi przeciwko komuś krzywdzący świadek, oskarżając go o przestępstwo, 17. To staną obaj ci mężowie, którzy mają spór, przed Panem, przed kapłanami i sędziami, którzy będą w tym czasie. 18. Sędziowie zbadają sprawę dokładnie i jeżeli okaże się, że ten świadek jest świadkiem fałszywym, że fałszywie świadczył przeciwko swemu bratu, 19. To uczynicie mu tak, jak on zamierzał uczynić swemu bratu; i wytępisz zło spośród siebie, 20. A pozostali niech to usłyszą i niech się lękają, aby nie uczynili już tak złej rzeczy wśród ciebie. 21. Oko twoje nie ulituje się: życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, ręka za rękę, noga za nogę. (BW) [BW] = Bibia Swieta - wydana przez Towarzystwo Biblijne w Warszawie. brzeg.own.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: trzeba zabijac IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.04, 11:10 Jesteś żydem, że tak mi tu Starym Testamentem dajesz po oczach? Jak wiadomo, Jezus Chrystus zniósł Zakon i wprowadził Przykazanie Miłości. Jan Paweł II potępia karę śmierci i takie jest obecnie stanowisko Kościoła katolickiego. Ciekawe, czemu w kraju, w któym tak kocha się podobno papieża, jego opinią na temat kary śmierci tak się pogardza? Osobiście jestem ateistą, tym niemniej również, a może nawet przede wszystkim dlatego uważam, że odbieranie komuś życia jest czynem głęboko niemoralnym. Życie to najcenniejsze, co każdy człowiek posiada. Można w trosce o dobro wspólne odizolować kogoś od społeczeństwa, ale zabijanie jest po prostu niemoralne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Opowiadasz koszałki-opałki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 21:34 Kościół nie może być przeciwko karze śmierci. W Ewangelii Łukasza jest ciekawy fragment kiedy jeden z łotrów mówi do drugiego - "MY zostaliśmy skazani słusznie"- parafrazuję. Zapis ten ma jednak daleko idące skutki doktrynalne. Dlatego kara śmierci nie może być odrzucona przez Kościół Katolicki. Zresztą sprawdź w Katechizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Opowiadasz koszałki-opałki IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.12.04, 22:20 Jeśli chodzi o Ewangelię św. Łukasza, to zwróć uwagę, że o słuszności skazania mówi łotr, a nie Jezus Chrystus czy np. jeden z apostołów. Mowa jest tak zresztą o słuszności skazania, a nie o słuszności skazania NA ŚMIERĆ. A Katechizm głosi: "Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem". Co odpowiada pojęciu tzw. obrony koniecznej w kodeksie karnym. Jedyną dopuszczalną możliwością zabicia kogoś bez grzechu, jest zabicie napastnika, który idzie na Ciebie z siekierą, a nie zamordowanie z zimną krwią człowieka skazanego przez sąd! Papież również wielokrotnie wypowiadał się przeciwko karze śmierci. Trzeba powiedzieć jasno: kto jest za karą śmierci, ten występuje przeciwko Kościołowi katolickiemu, który karę śmierci potępia! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Pawle mylisz się okrutnie 30.12.04, 22:25 ość portalu: Paweł Z. napisał(a): > A Katechizm głosi: > "Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, > tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli > jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed > niesprawiedliwym napastnikiem". > Co odpowiada pojęciu tzw. obrony koniecznej w kodeksie karnym. Przede wszystkim obrona konieczna NIE JEST KARĄ. Kara to zupełnie co innego. Kara następuje PO fakcie a obrona konieczna W TRAKCIE napaści. Mylisz podstawowe pojęcia. Jeszcze raz powtarzam KARA to zupełnie inna sprawa. Tak samo jak policjant podczas interwencji strzela do bandyty to nie po to aby wymierzyć mu karę (bo od tego jest sąd) ale aby ochronić jakieś dobro prawnie chronione. I powtarzam Ci już chyba setny raz: doktryna kościoła katolickiego NIE SPRZECIWIA się karze śmierci. Kościół nawołuje do jej OGRANICZENIA ale nie do ZLIKWIDOWANIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Pawle mylisz się okrutnie IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.12.04, 22:47 Jak sam dobrze wiesz, pojęcie ma sens prawniczy, o ile jest dobrze zdefiniowane w określonych aktach prawnych. Katechizm kościoła katolickiego nie definiuje pojęcia kary, bo jest to dokument o charakterze moralistycznym, a nie prawnym, a zatem trudno powiedzieć, czy pojęcie kary ma w tym przypadku znaczenie kodeksowe. Chciałbym jednak zwrócić Twą uwagę na fakt, że nawet gdyby Twoja interpretacja była prawdziwa, w niczym nie zmieniałoby to faktu, że kara śmierci - zgodnie z Katechizmem - może być stosowana tylko wtedy, gdy niczym nie można jej zastąpić. Kara dożywotniego więzienia w dość oczywisty sposób może zastąpić karę śmierci. Nikt też nie odpowiedział mi na pytanie, dlaczego tak pogardza się zdaniem Papieża, który jest przeciwnikiem kary śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Pawle mylisz się okrutnie 30.12.04, 23:03 Gość portalu: Paweł Z. napisał(a): > Jak sam dobrze wiesz, pojęcie ma sens prawniczy, o ile jest dobrze zdefiniowane > > w określonych aktach prawnych. Katechizm kościoła katolickiego nie definiuje > pojęcia kary, bo jest to dokument o charakterze moralistycznym, a nie prawnym, > a zatem trudno powiedzieć, czy pojęcie kary ma w tym przypadku znaczenie > kodeksowe. Nie możemy sobie przypisywać znaczeń wyrazów zgodnie z naszym widzimisię. Kara to kara nie zależnie od tego co mówi prawo. Z definicji kara to "odpłata" za czyn > Chciałbym jednak zwrócić Twą uwagę na fakt, że nawet gdyby Twoja interpretacja > była prawdziwa, w niczym nie zmieniałoby to faktu, że kara śmierci - zgodnie z > Katechizmem - może być stosowana tylko wtedy, gdy niczym nie można jej > zastąpić. Kara dożywotniego więzienia w dość oczywisty sposób może zastąpić > karę śmierci. Nie do końca. Kara dożywocia nie zabezpiecza społeczeństwa w 100%. Z każdego chyba więzienia ktoś uciekł. Były amnestie, akty łaski, etc. > Nikt też nie odpowiedział mi na pytanie, dlaczego tak pogardza się zdaniem > Papieża, który jest przeciwnikiem kary śmierci. Nie dla wszystkich papież jest autorytetem. Ponadto nawet jeżeli jest to nie należy go ślepo popierać i naśladować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Pawle mylisz się okrutnie IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.12.04, 08:14 Definicję możemy sobie skonstruować zawsze dość dowolnie. Muszę jednak przyznać, że zapewne w tym przypadku masz rację. Musimy zatem rozważyć, czym jest zdefiniowany w Katechizmie katolickim stan, gdy kary tej nie można niczym zastąpić. Powiedziałem, że karę tę można zastąpić karą dożywotniego więzienia i tak właśnie jest. Możliwość ucieczki jest co najwyżej wskazaniem, że należy zapobiegać możliwościom ucieczki. Gdyby przyjąć, że stanem dopuszczającym możliwość zastosowania kary śmierci jest możliwość ucieczki, to w Katechizmie katolickim pisałoby, że kara śmierci jest dopuszczalna, ponieważ możliwość ucieczki zawsze istnieje. Skoro Katechizm katolicki określa, że kara śmierci może być stosowana tylko w wyjątkowych okolicznościach, to trzeba przyjąć, że tak właśnie dla katolika powinno być - możliwość ucieczki nie jest żadną wyjątkową okolicznością. Akt łaski lub amnestia nie są narzędziami uwalniającymi więźniów od odpowiedzialności. Zwłaszcza dotyczy to aktu łaski, gdyż akt łaski to jedynie decyzja wydana przez konstytucyjnego "supersędziego", który z jakichś powodów obniża karę więźniowi. Idąc Twoim tokiem myślenia, należałoby wyposażyć każdego policjanta w możliwość mordowania z zimną krwią zatrzymanych osób podejrzanych o zbrodnię (wszak z aresztu podsądny też może uciec) - od tego są określone organa państwa, by określać, czy ktoś nadaje się do resocjalizacji czy nie. Jeśli chodzi o amnestie, to - jak dobrze wiesz - nieczęsto dotyczyły one zbrodniarzy, częściej drobnych złodziejaszków. Ostatnio zaś w ogóle nie ma atmosfery społecznej, która by sprzyjała podjęciu decyzji o amnestii. Sądzę, że Katechizm mówi raczej o sytuacji, w której skuteczna ochrona społeczeństwa nie może zostać zastosowana - np. stan wojny i konieczność natychmiastowego wykonania kary z powodu fizycznego braku możliwości odizolowania kogoś od społeczeństwa. Myśl o mordowaniu z zimną krwią ludzi na podstawie "sprawiedliwej" decyzji jakiegoś sądu jest dla mnie osobiście odrażająca moralnie. Czuję również osobistą odrazę do zwolenników kary śmierci. Choćby dlatego, że bliska jest mi biblijna myśl, że lepiej puścić setkę złoczyńców wolno niż skrzywdzić jednego niewinnego. I dlatego cieszy mnie, że mam w tej materii zdanie podobne do zdania Kościoła katolickiego. Jeśli zaś idzie o papieża, to jestem ateistą i ten starszy pan nie jest dla mnie żadnym autorytetem. Po prostu wyrażam zdziwienie, że w kraju, w którym publicznie daje się dowody miłości do papieża, pogardza się jego opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Pawle mylisz się okrutnie 31.12.04, 10:31 1. Zdziwiłbyś się jak wiele ułaskawień przeprowadził towarzysz prezydent. 2. Policjant ma przecież prawo strzelić do uciekającego. 3. Tak się składa, że kara śmierci to kara bardziej humanitarna od dożywocia. Oglądałem wiele programów w których rozmawiano z przestępcami skazanymi na dożywocie. Chyba każdy z nich (a na pewno zdecydowana większość) pragnął kary śmierci. Wielu usiłowało popełnić samobójstwo. Wyobraź sobie, że masz spędzić 40 lat w celi o powierzchni 3 metrów kwadratowych. Kibel w kącie, telewizorek (widzisz co tracisz) i co dalej? Spróbuj się zamknąć w pokoju na tydzień. A potem pomyśl, że ktoś będzie tam siedział 2080 razy dłużej. 4. A co do Polski to w tym kraju wszyscy chcą być bogaci a jednak głosują na socjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Pawle mylisz się okrutnie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.12.04, 14:50 1. Ależ wiem, że wiele. Ale co to zmienia? Napisałem przecież, że jest to organ konstytucyjny, który ma do tego prawo. To tak, jakbyś powiedział, że należy np. rozstrzeliwać mordercę na miejscu, bo sąd go może uniewinnić. Chcesz się zabawiać w Brudnego Harriego? 2.) Nic o tym nie wiem. Dlaczego uważasz, że policjant może strzelić w plecy uciekającemu huliganowi, który zbił lusterko w samochodzie? Może nie jestem na bieżąco w zmianach w KK, a nasz Ustawodawca jest fatalny, ale o takim idiotyzmie dotąd nie słyszałem. 3.) Wielu ludzi w ogóle popełnia samobójstwo w akcie depresji. A więzienie to miejsce depresjogenne. Czy należy zatem rozstrzeliwać więźniów? 4.) No właśnie, hipokryzja i obłuda. Niespecjalnie chce mi się dyskutować o karze śmierci. Dla mnie jest całkiem oczywiste, że kara śmierci jest niemoralna, a zwolenników kary śmierci uważam za ludzi o płytkiej moralności, nie ma więc o czym dyskutować. Jednak zdumiewa mnie, że tak wielka część społeczeństwa polskiego uważa siebie za katolików i otacza czcią papieża, a w życiu codziennym odrzuca nauki chrześcijańskie i odrzuca zalecenia zawarte w encyklikach Jana Pawła II. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Pawle mylisz się okrutnie 31.12.04, 15:02 Gość portalu: Paweł Z. napisał(a): > 1. Ależ wiem, że wiele. Ale co to zmienia? Napisałem przecież, że jest to organ > > konstytucyjny, który ma do tego prawo. To tak, jakbyś powiedział, że należy np. > > rozstrzeliwać mordercę na miejscu, bo sąd go może uniewinnić. Chcesz się > zabawiać w Brudnego Harriego? Czasami zastanawiam się, czy w tym kraju nie powinno się wprowadzić takich zasad. Z drugiej strony taka liczba ułaskawień każe wątpić albo w sądownictwo albo w prezydenta. W necie znalazłem informację, że ciągu 5 lat swych rządów prezydent ułaskawił ponad 3200 osób! Nie sądzisz, że to zbyt wiele? > 2.) Nic o tym nie wiem. Dlaczego uważasz, że policjant może strzelić w plecy > uciekającemu huliganowi, który zbił lusterko w samochodzie? Może nie jestem na > bieżąco w zmianach w KK, a nasz Ustawodawca jest fatalny, ale o takim > idiotyzmie dotąd nie słyszałem. Nie w takim wypadku, ale np. w przypadku uciekającego uzbrojonego bandyty czy też strażnik więzienny może strzelać do uciekającego więźnia. > 3.) Wielu ludzi w ogóle popełnia samobójstwo w akcie depresji. A więzienie to > miejsce depresjogenne. Czy należy zatem rozstrzeliwać więźniów? W wielu przypadkach tak. > 4.) No właśnie, hipokryzja i obłuda. > Niespecjalnie chce mi się dyskutować o karze śmierci. Dla mnie jest całkiem > oczywiste, że kara śmierci jest niemoralna, a zwolenników kary śmierci uważam > za ludzi o płytkiej moralności, nie ma więc o czym dyskutować. > Jednak zdumiewa mnie, że tak wielka część społeczeństwa polskiego uważa siebie > za katolików i otacza czcią papieża, a w życiu codziennym odrzuca nauki > chrześcijańskie i odrzuca zalecenia zawarte w encyklikach Jana Pawła II. Bo w tym kraju w złym guście jest nie kochać naszego papy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarn Re: Morderca 28-letniej dziewczyny skazany na doż IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 28.12.04, 23:10 Kara ma być dolegliwa i czapa też powinna być. Przecież na takiego bydlaka w więzieniu nie będzie już żadnego bata a tak zawsze by wiedział że jeszcze jest KS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan dozywocie jest lepszą karą niż KS IP: *.zigzag.pl 29.12.04, 01:01 No bo co? dostałby sznur na szyję, pyk i nie ma gościa a tak bedzie siedział ze świadomością, że min. 25lat bedzie musiał odsiedziec. Wyjdzie jako wrak człowieka ktoremu cała młodość minęła za kratami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tos msciwy msciwy jestes zigzagu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:50 Kara powinna byc sprawiedliwa - a nie msciwa. I powinna byc tania w stosowaniu - aby niepotrzebnie uczciwych ludzi nie obciazac kosztami. przeczytaj: brzeg.own.pl/grozapieklaTJ.htmpolecam. 5 Moj. 13:7-12 7. Jeśliby rodzony twój brat albo twój syn, albo twoja córka, albo twoja żona, albo twój przyjaciel, którego miłujesz jak siebie samego, namawiał cię potajemnie, mówiąc: Chodźmy i służmy innym bogom, których nie znałeś ani ty, ani twoi ojcowie, 8. Któremuś spośród bogów ludów będących wokół was, zarówno tych bliskich jak i tych odległych od ciebie, od krańca ziemi do krańca ziemi, 9. Nie zgodzisz się ani go nie usłuchasz, a twoje oko nie zlituje się nad nim i nie pożałujesz go ani go nie ukryjesz, 10. Ale nieodwołalnie zabijesz go. Ty pierwszy podniesiesz przeciw niemu swoją rękę, aby go zabić, a potem cały lud, 11. I ukamienujesz go, zadając mu śmierć za to, że usiłował odwieść cię od Pana, Boga twego, który wyprowadził cię z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 12. A cały Izrael usłyszy i zlęknie się, aby już nie popełnić u siebie tak złego czynu jak ten. (BW) 5 Moj. 13:13-19 13. A jeślibyś usłyszał, że w jednym z twoich miast, które Pan, Bóg twój, daje ci na mieszkanie, mówi się: 14. Wyszli mężowie niegodziwi spośród ciebie i zwodzili mieszkańców swego miasta, powiadając: Chodźmy i służmy innym bogom, których nie znacie, 15. To gdy wyśledzisz, zbadasz i dowiesz się dokładnie, a okaże się prawdą i rzeczą pewną, że taką obrzydliwość uczyniono pośród ciebie, 16. To bez litości zabijesz mieszkańców tego miasta ostrzem miecza, obłożysz je klątwą i wszystko, co w nim jest, także jego bydło, zabijesz ostrzem miecza, 17. A cały jego łup zgromadzisz na środku placu i doszczętnie spalisz całe miasto wraz z całym jego łupem, jako ofiarę całopalną dla Pana, Boga twego, i pozostanie na wieki ruiną, nie będzie już odbudowane. 18. Nie przylgnie do twojej ręki nic z tego, co obłożono klątwą, aby Pan zaniechał zapalczywości swojego gniewu i okazał ci miłosierdzie, zlitował się nad tobą i rozmnożył cię, jak poprzysiągł twoim ojcom. 19. Usłuchasz bowiem głosu Pana, Boga swego, przestrzegając wszystkich jego przykazań, które ja ci dziś nadaję, czyniąc to, co prawe w oczach Pana, Boga twego. (BW) 2 Moj. 21:22-25 22. Jeżeli dwaj mężowie się biją, a przy tym uderzą kobietę brzemienną tak, że poroni, ale nie poniesie dalszej szkody, to sprawca zapłaci grzywnę, jaką mu wyznaczy mąż tej kobiety, a uiści ją w obecności rozjemców. 23. Jeżeli zaś poniesie dalszą szkodę, to wtedy da życie za życie, 24. Oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, 25. Oparzelinę za oparzelinę, ranę za ranę, siniec za siniec. (BW) 5 Moj. 19:15-21 15. Niech nie występuje jeden tylko świadek przeciwko komukolwiek w sprawie wszelkiego przewinienia i grzechu, jakie tamten popełnił. Na podstawie zeznania dwóch świadków lub na podstawie zeznania trzech świadków rozstrzygnie się sprawę. 16. Jeżeli wystąpi przeciwko komuś krzywdzący świadek, oskarżając go o przestępstwo, 17. To staną obaj ci mężowie, którzy mają spór, przed Panem, przed kapłanami i sędziami, którzy będą w tym czasie. 18. Sędziowie zbadają sprawę dokładnie i jeżeli okaże się, że ten świadek jest świadkiem fałszywym, że fałszywie świadczył przeciwko swemu bratu, 19. To uczynicie mu tak, jak on zamierzał uczynić swemu bratu; i wytępisz zło spośród siebie, 20. A pozostali niech to usłyszą i niech się lękają, aby nie uczynili już tak złej rzeczy wśród ciebie. 21. Oko twoje nie ulituje się: życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, ręka za rękę, noga za nogę. (BW) [BW] = Bibia Swieta - wydana przez Towarzystwo Biblijne w Warszawie. w serwisie: brzeg.own.pl jest artykul o karze smierci jaka stosuje sie wedlug najbardziej sprawiedliwych standardow: brzeg.own.pl/grozapieklaTJ.htm serdecznie polecam. nt.own.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawka poprawka do: msciwy jestes zigzagu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:53 Kara powinna byc sprawiedliwa - a nie msciwa. I powinna byc tania w stosowaniu - aby niepotrzebnie uczciwych ludzi nie obciazac kosztami. przeczytaj: brzeg.own.pl/grozapieklaTJ.htm polecam. 5 Moj. 13:7-12 7. Jeśliby rodzony twój brat albo twój syn, albo twoja córka, albo twoja żona, albo twój przyjaciel, którego miłujesz jak siebie samego, namawiał cię potajemnie, mówiąc: Chodźmy i służmy innym bogom, których nie znałeś ani ty, ani twoi ojcowie, 8. Któremuś spośród bogów ludów będących wokół was, zarówno tych bliskich jak i tych odległych od ciebie, od krańca ziemi do krańca ziemi, 9. Nie zgodzisz się ani go nie usłuchasz, a twoje oko nie zlituje się nad nim i nie pożałujesz go ani go nie ukryjesz, 10. Ale nieodwołalnie zabijesz go. Ty pierwszy podniesiesz przeciw niemu swoją rękę, aby go zabić, a potem cały lud, 11. I ukamienujesz go, zadając mu śmierć za to, że usiłował odwieść cię od Pana, Boga twego, który wyprowadził cię z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 12. A cały Izrael usłyszy i zlęknie się, aby już nie popełnić u siebie tak złego czynu jak ten. (BW) 5 Moj. 13:13-19 13. A jeślibyś usłyszał, że w jednym z twoich miast, które Pan, Bóg twój, daje ci na mieszkanie, mówi się: 14. Wyszli mężowie niegodziwi spośród ciebie i zwodzili mieszkańców swego miasta, powiadając: Chodźmy i służmy innym bogom, których nie znacie, 15. To gdy wyśledzisz, zbadasz i dowiesz się dokładnie, a okaże się prawdą i rzeczą pewną, że taką obrzydliwość uczyniono pośród ciebie, 16. To bez litości zabijesz mieszkańców tego miasta ostrzem miecza, obłożysz je klątwą i wszystko, co w nim jest, także jego bydło, zabijesz ostrzem miecza, 17. A cały jego łup zgromadzisz na środku placu i doszczętnie spalisz całe miasto wraz z całym jego łupem, jako ofiarę całopalną dla Pana, Boga twego, i pozostanie na wieki ruiną, nie będzie już odbudowane. 18. Nie przylgnie do twojej ręki nic z tego, co obłożono klątwą, aby Pan zaniechał zapalczywości swojego gniewu i okazał ci miłosierdzie, zlitował się nad tobą i rozmnożył cię, jak poprzysiągł twoim ojcom. 19. Usłuchasz bowiem głosu Pana, Boga swego, przestrzegając wszystkich jego przykazań, które ja ci dziś nadaję, czyniąc to, co prawe w oczach Pana, Boga twego. (BW) 2 Moj. 21:22-25 22. Jeżeli dwaj mężowie się biją, a przy tym uderzą kobietę brzemienną tak, że poroni, ale nie poniesie dalszej szkody, to sprawca zapłaci grzywnę, jaką mu wyznaczy mąż tej kobiety, a uiści ją w obecności rozjemców. 23. Jeżeli zaś poniesie dalszą szkodę, to wtedy da życie za życie, 24. Oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, 25. Oparzelinę za oparzelinę, ranę za ranę, siniec za siniec. (BW) 5 Moj. 19:15-21 15. Niech nie występuje jeden tylko świadek przeciwko komukolwiek w sprawie wszelkiego przewinienia i grzechu, jakie tamten popełnił. Na podstawie zeznania dwóch świadków lub na podstawie zeznania trzech świadków rozstrzygnie się sprawę. 16. Jeżeli wystąpi przeciwko komuś krzywdzący świadek, oskarżając go o przestępstwo, 17. To staną obaj ci mężowie, którzy mają spór, przed Panem, przed kapłanami i sędziami, którzy będą w tym czasie. 18. Sędziowie zbadają sprawę dokładnie i jeżeli okaże się, że ten świadek jest świadkiem fałszywym, że fałszywie świadczył przeciwko swemu bratu, 19. To uczynicie mu tak, jak on zamierzał uczynić swemu bratu; i wytępisz zło spośród siebie, 20. A pozostali niech to usłyszą i niech się lękają, aby nie uczynili już tak złej rzeczy wśród ciebie. 21. Oko twoje nie ulituje się: życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, ręka za rękę, noga za nogę. (BW) [BW] = Bibia Swieta - wydana przez Towarzystwo Biblijne w Warszawie. w serwisie: brzeg.own.pl jest artykul o karze smierci jaka stosuje sie wedlug najbardziej sprawiedliwych standardow: brzeg.own.pl/grozapieklaTJ.htm serdecznie polecam. nt.own.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: Morderca 28-letniej dziewczyny skazany na doż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 01:09 Nareszcie sędziowie spisali się jak należy. Uważam, że przy braku "czapy" w pol- skim kk, jest to jedynie słuszny wyrok. Oby tylko nie ulitowali się nad skazanym inni "sprawiedliwi" w naszym sądownictwie, zmniejszając mu wyrok do 25 lat, lub "za dobre sprawowanie" dając okresowe przepustki. Niestety, ofierze to życia nie przywróci. A generalnie uważam, że należy zaostrzyć polskie prawo karne, gdyż jest ono zbyt liberalne i spolegliwe wobec przestępców. Argumenty o przepełnio- nych więzieniach są tylko głupią wymówką, która świadczy o bezradności sędziów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be Skąd w ludziach tyle zła??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 03:32 Czasem tamtędy przechodzę, mieszkanie nadal nieruszone, straszne miejsce. On był sanitariuszem, ma żonę, nie mogli mieć dzieci. Podobno był bardzo spokojny. A tak poprostu upił się i zamordował swoją kuzynkę. Straszne rzeczy się dzieja w okolicy, ostatnio znaleziono ciało studenta politechniki w pergoli, a przed wigilią został zamordowany sanitariusz z pobliskiego szpitala, jego żona alkoholiczka wbiła mu nóż w serce, zostawił po sobie dwójkę dzieci. Powiedzcie mi, skąd w ludziach tyle zła??? Odpowiedz Link Zgłoś
curtiz Re: Skąd w ludziach tyle zła??? 29.12.04, 09:31 Bo oswajają się ze złem które zawsze było obecne, ale dziś jest wszędzie widoczne. Bo zło, które wciąż widzą i o którym wciąż czytają powoduje, że usprawiedliwiają się przed sobą, gdy sami stają się tego zła częścią, a na dodatek nie mają przed nim zahamowań ("skoro wszyscy tak robią to ja też mogę"). Z czasem zło wydaje się im jedyną drogą. Poza tym media (filmy, seriale itp) w ogromnym stopniu są dzisiaj dla wielu ludzi wyznacznikiem, punktem odniesienia, drogowskazem normalności ludzkich zachowań, ale tworzą przy tym ludziom świat iluzji, który składa się z pięknych i dość chętnych kobiet oraz prawdziwych mężczyzn, którzy potrafią i czasem muszą przylać. W tym świecie wypada być twardym, asertywnym egoistą i sięgać po swoje. Niestety konfrontacja tego świata iluzji ze swiatem rzeczywistym dla niektórych jednostek jest nie do zniesienia, a rozczarowanie rodzi czasem takie właśnie bezsensowne przestępstwa i zbrodnie. Bo dziecko, gdy czegoś nie dostanie może się co najwyżej rozpłakać lub obrazić, ale dorosły, gdy zdominują go jego żądze potrafi ujawnić najciemniejszą stronę osobowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Re: Skąd w ludziach tyle zła??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:26 Znałam go jak nikt inny. Teraz czuję żal i złość. To był bardzo dobry człowiek- taki był dla mnie ale.. zmieniło go życie i ludzie .Oszalał, zwariował to już nie jest Żyrafa( tak go nazwaliśmy) to obcy człowiek.Zrobił najgorszą z możliwych rzeczy, a to wybaczyć może mu tylko Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Wielki czarowniku tos Ty radykal.... ;P) IP: *.magma-net.pl 29.12.04, 10:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara smierci nalezy mu sie kara smierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:35 to jedyne prawidlowe rozwiazanie - skierowac go na przymusowe roboty az jakis przedsiebiorca [im bardziej bezwzgledny kapitalista tym lepiej] stosujac dowolne metody wycisnie od niego splate 100000 za mieszkanie - i potem powiesic. Tylko przywrocenie kary smierci moze polepszyc stan morale w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr F... HIM IP: 165.124.35.* 29.12.04, 15:41 mam nadzieje ze go juz nie wypuszcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Dożywocie -to kara śmierci zadana przez tchórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 21:41 Dożywocie -to kara śmierci zadana przez tchórza. Konsekwentnie stosowane dożywocie jest kara okrutną. Oznacza ni miniej ni więcej tylko powolne zdychanie w celi. Znane są przypadki, kiedy osoby skazane na karę śmierci, w wyniku sztuczek procesowych de facto na dożywocie, zwracały się do sądów z prośbą o wykonanie kary. Oczywiście powinna to być kara wyjątkowa i roztropnie stosowana. Już teraz gołym okiem widać, że społeczeństwa, które zrezygnowały z jej stosowania, pozwoliły na deptanie godności ludzkiej na sposób przemysłowy, na gnicie społeczeństw. To są te długofalowa skutki pseudohumanistów. Odpowiedz Link Zgłoś