Dodaj do ulubionych

Co się dzieje ze schroniskiem dla samotnych matek?

05.01.05, 07:50
No tak! Miasto wydaje masę pieniędzy na remonty dla różnych grup (np.AA),
którym aż takie wsparcie nie jest potrzebne więc dla kobiet znajdujących się
w trudnej/dramatycznej sytuacji życiowej już nie starcza. Norma? Tak na
marginesie: ciekawe kto określa te "przydziały"? Albo nagrody z puli miasta -
tak jak to było w zeszłym roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Geronimo cała prawda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 08:16
      od dawan mam zaszczyt pracować z Jackiem Mazurkiewiczem, sytuacja Betelejem
      jest ciężka, wiele wspaniałych osób wspiera fundację przez darowziny (regularne
      i sporadyczne), inni ofiarują farby, pieluchy, ubranka dla dzieci. Staramy się,
      aby cudna czysta idea (nie polityczna, nie biznesowa,)przetrwała. Jednak jest
      wielu ludzi, którzy chcą zbyć kapitał polityczny na niszczeniu Betlejem. Miasto
      w czasie kiedy wspólpracowało z Fundacją rygorystycznie rozliczała ją z każdej
      złotówki (i dobrze) - nie było z tym żadnego problemu. Ale komuś przyszło do
      głowy, że nie ma potrzeby prowadzenia takiej działalności we Wrocławiu. "Rybie"
      najlepiej się pływa w mętnej wodzie. Do dzisiaj urzędnicy mimo, że miasto nie
      ma nic wspólnego z Fundacją okazuje roszczeniowe zachowania co do jego
      funkcjonowania. A Betlejem jest jak pierwsze schronienie Chrystusa - to nie
      pralnia pieniędzy, to nie przykrywka dla ciemnych interesów. Pozdrawiam
      serdecznie TH
    • Gość: JanWan Popierajmy Mazurkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 15:30
      Miałem przyjemnośc poznania go w latch 80-tych i rzadko spotyka sie tak
      zaangazowaną i bezinteresowna osobe jak ON. On działa a nie szuka poklasku jak
      Owsiak i nie wozi d... po całym swiecie pod prektekstem wycieczek dla
      woluntariuszy.
      Zamiast na Orkiestrę dajmy połowę datku dla Mazurkiewicza, on tego nie zmarnuje
      o napewno nie zapłaci z tego za imprezę dla tzw. woluntariuszy(Przystanek
      Woodstock)
      • Gość: azja Re: Popierajmy Mazurkiewicza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 21:03
        no cóż janie wanie, czy jesteś głupkiem, czy to tylko taka licentia poetica? fundacja WOSP jest sprawdzalna ( możesz sobie ją sprawdzić jeśli byś tylko chciał ruszyć tyłek) , prowadzona przez prawników i ksiegowych, a jej pieniądze niewiele maja wspólnego oprócz samego nazwiska animatora z innymi imprezami , które ten organizuje . jestem lekarzem, należe do pokojowego patrolu i zapewniam cię,że pieniędzy za swoją pracę nie dostaję ani nie dostają wolontariusze, jak sama nazwa wskazuje.biorę nawet na ten czas urlop z pracy. poza tym przejdź się po oddziałach dziecięcych i zobacz jak są nędznie wyposażone przez tak zwane państwo czyli społeczną służbę zdrowia. gdyby nie sprzęt który mogą dostać dzięki działalności fundacji poziom diagnostyki i niekiedy leczenia dalej tkwiłby w późnym socjalizmie. dyskusyjną sprawą jest mogę się zgodzić ,czy cele każdego z finałów nie powinny być inne, czy nie powinny pieniądze być przeznaczane na bardziej palące sprawy (np. leczenie chorób rozrostowych) . ale z drugiej strony państwo czułoby się całkiem zwolnione z udziału w leczeniu ciężkich i kosztownych chorób u dzieci, widząc że społeczeństwo jakoś samo sobie to leczenie funduje drogą tej czy innej akcji charytatywnej. janie wanie , szereg rodziców doceniło fundację owsiaka dopiero kiedy ich osobiście dotknęło nieszczęście choroby dziecka. może i tobie przydałoby się takie otrzeźwienie- jesli masz dzieci pamiętaj,że nawet najzdrowiej wyglądające dziecko może w końcu potrzebować specjalistycznej pomocy, i nie odbieraj mu tej szansy. zauważ poza tym jeszcze,że mówiąc pogardliwie o WOŚP , krytykujesz ten wielki wysiłek jaki podejmują zwykli ludzie i obrażasz ich szczodrość. obawiam się,że sam w życiu niewiele robisz dla innych bezinteresownie, dlatego wszędzie węszysz podstęp i oszustwo. wstydź się tego.
        • Gość: kate Re: Popierajmy Mazurkiewicza IP: *.sympatico.ca 05.01.05, 22:03
          A to juz jest normalne ze jak sie zbliza final Orkiestry to zaczynaja sie ataki
          na Owsiaka.Sluchajac czasami Owsiaka mam wrazenie ze w pewnych kwestiach jest
          zbyt cool i ma czasami , mowiac przyslowiowo, niewyparzona gebe.Ale nikt nie
          moze zaprzeczyc ze dzieki jego staraniom i staraniom calego sztabu ludzi ktorzy
          pracuja tam za zupelna darmoche nie ma juz w Polsce chyba szpitala bez sprzetu z
          serduszkiem orkiestry.A cele ? Moze zaproponowac to i owo Owsiakowi - kto
          powiedzial ze zostanie to odrzucone?
          pozdro
          • Gość: Janwan Re: Popierajmy Mazurkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 18:01
            Wcale nie zamierzałem atakować Owsiaka, ale jak widze w TV wycieczki po całym
            swiecie to zaufanie moje do niego niestety spada. Poza tym zbiera pieniadze i
            dobrze, ale czy ktoś policzył ile kosztuje tam impreza( napewno miliony
            złotych) i tego nikt nie uwzglednia w bilansie akcji. Co prawda płacą za to
            sponsorzy ale i TV ( z naszych abonamentów) i traktują to jako zwykła reklamę-
            dlaczego nie przeznaczają takich sum poza ekranem telewizyjnym?? Bo im sie nie
            opłaca !!
            Patrzę i wspomagam akcje Caritasu który to robi bez wielkiego rozgłosu a
            wyniki ma wcale nie gorsze, a biorąc pod uwage koszty chyba nawet lepsze.
            Dla mnie to tylko 1 dzien dobroci dla innych a cały rok się szerzy co innego w
            kraju.
            Żeby działać i pomagać ludziom nie trzeba robić show i z siebie gwiazdy. Nie
            uważam Owsiaka za społecznika tylko raczej to jego sposób na życie ( dobry
            samochód, dom, wyjazdy po świecie) Kotański też jeździł autem za 250 Tys. zł
            nie mówiąc ,że na sobie miał zawsze ciuchy za kilka tysięcy.
            Cenie Mazurkiewicza bo robi to dla ludzi (matki to też ludzie !! jak dzieci) a
            nie dla poklasku- sam dopłaca do tego, a Owsiak ? Ochojska, ksiądz Nowak - to
            są dla mnie prawdziwi społecznicy bo robia to często wbrew oporom społeczeństwa
            ale dla dobra innych ludzi.
            Dla Owsiak zostanie tylko showmenem z niezłym pomysłem i tyle.
            Mamy demokrację i mam prawo do swoich poglądów i nie zamierzam obrażać kogos że
            jest fanem Owsiaka.
            Chciałbym tym tylko wspomnieć,że są inni którzy tez potrzebują pomocy i to
            niekoniecznie w milionach dolarów.
            Dlatego chciałbym abyśmy pomoc przeznaczali również dla innych organizacji,
            które nie głosno hałasują,że ich cel jest najlepszy- choc na pomoc zasługują
            wszyscy.
    • Gość: JanWan Pomagajmy Mazurkiewiczowi i nie tylko !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 18:03
      Wcale nie zamierzałem atakować Owsiaka, ale jak widze w TV wycieczki po całym
      swiecie to zaufanie moje do niego niestety spada. Poza tym zbiera pieniadze i
      dobrze, ale czy ktoś policzył ile kosztuje tam impreza( napewno miliony
      złotych) i tego nikt nie uwzglednia w bilansie akcji. Co prawda płacą za to
      sponsorzy ale i TV ( z naszych abonamentów) i traktują to jako zwykła reklamę-
      dlaczego nie przeznaczają takich sum poza ekranem telewizyjnym?? Bo im sie nie
      opłaca !!
      Patrzę i wspomagam akcje Caritasu który to robi bez wielkiego rozgłosu a
      wyniki ma wcale nie gorsze, a biorąc pod uwage koszty chyba nawet lepsze.
      Dla mnie to tylko 1 dzien dobroci dla innych a cały rok się szerzy co innego w
      kraju.
      Żeby działać i pomagać ludziom nie trzeba robić show i z siebie gwiazdy. Nie
      uważam Owsiaka za społecznika tylko raczej to jego sposób na życie ( dobry
      samochód, dom, wyjazdy po świecie) Kotański też jeździł autem za 250 Tys. zł
      nie mówiąc ,że na sobie miał zawsze ciuchy za kilka tysięcy.
      Cenie Mazurkiewicza bo robi to dla ludzi (matki to też ludzie !! jak dzieci) a
      nie dla poklasku- sam dopłaca do tego, a Owsiak ? Ochojska, ksiądz Nowak - to
      są dla mnie prawdziwi społecznicy bo robia to często wbrew oporom społeczeństwa
      ale dla dobra innych ludzi.
      Dla Owsiak zostanie tylko showmenem z niezłym pomysłem i tyle.
      Mamy demokrację i mam prawo do swoich poglądów i nie zamierzam obrażać kogos że
      jest fanem Owsiaka.
      Chciałbym tym tylko wspomnieć,że są inni którzy tez potrzebują pomocy i to
      niekoniecznie w milionach dolarów.
      Dlatego chciałbym abyśmy pomoc przeznaczali również dla innych organizacji,
      które nie głosno hałasują,że ich cel jest najlepszy- choc na pomoc zasługują
      wszyscy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka