Gość: bonczek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 14:41 Kochani! Czy ktoś z szanownej braci internetowej orientuje się kiedy dokładnie Jan Ewangelista stał sie patronem kaplicy ratuszowej i z czyjej inicitaywy? Pozdrawiam bonczek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no.logo Re: Wann? Wo? Wer? 08.01.05, 15:27 A pewny jesteś, że on na pewno jest patronem? Bo mi się wydaje - ale zaznaczam, że tylko wydaje - że patronką jest św. Dorota, dziewica z Cezarei w Kapadocji, straconą w czasie prześladowań chrześcijan za cesarza Dioklecjana. Oprócz tego - jak mi się wydaje :-) - jest też patronką i kościoła przy ul. Świdnickiej. Pozdrawiam! PS: Jak trwoga na forum? A częściej Wać nie raczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr eviva el hydroforgroup IP: *.158.99.3.Dial1.Chicago1.Level3.net 09.01.05, 04:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: Wann? Wo? Wer? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.05, 10:09 Dalibóg nie pierzcham z forum jedynie tematów jakiś oryginalnych dawno nie było.W nawiązaniu do Ewangelisty pytanie wynika z niczego innego jak z herbu Wrocławia.Tam owa postac jest przedstawiana jako patron kaplicy ratuszowej.Przyjmuje to jako fakt ale szukam konkretów czyli kto, kiedy i gdzie nadał ten patronat? Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Racja! 09.01.05, 10:26 Pomyliłem się, Bonczku drogi. Acz sprawa jest rzeczywiście ciekawa - bo buszuję od wczoraj i znaleźć nie mogę. Może będzie coś w książce Łagiewskiego o herbie Wrocławia? Pomyłka moja wzięła się stąd, że gdzieś z tyłu głowy kołatało mi, że lewe dolne pole herbu (popiersie) to wg niektórych badaczy właśnie św. Dorota, a nie św. J.E. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo A jednak NIE racja :-) 09.01.05, 10:28 Patrz, co znalazłem w starej GW!!! Zwróć uwagę na ostatnie zdanie. Dorota do Doroty Rozmowa z ks. Andrzejem Brodawką Beata Maciejewska: Czy przyjąłby ks. proboszcz relikwie św. Doroty do swojego kościoła" Ks. Andrzej Brodawka, proboszcz kościoła św. Doroty: Oczywiście, że tak! Nie tylko relikwie, ale i relikwiarz [śmiech]. Kościół św. Doroty to najlepsze miejsce do przechowywania relikwii męczennicy z Kapadocji. Jest ona patronką świątyni, ufundowanej w 1351 roku dla uczczenia spotkania polskiego króla Kazimierza Wielkiego i czeskiego monarchy Karola IV, późniejszego władcy Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego. Św. Dorota była bardzo czczona we Wrocławiu, patronowała ratuszowej kaplicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: A jednak NIE racja :-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.05, 13:19 Przeczytałem - nie ukrywam, że interesujące.Nie zmienia to jednak faktu, że gdzieś to coś w osobie Ewangelisty i kaplicy ratuszowej sie pojawiło - ja chce tylko dojść kiedy gdzie i przez kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek w "Heimat Breslau" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.05, 13:26 W "Heimat Breslau" Heinricha Trierenberga napisane jest jak byk, że dolny prawy element to Ewangelista.O polskich źródłach nie wspominam bo to wiadome. Odpowiedz Link Zgłoś