Dodaj do ulubionych

W 2006 r ruszy budowa nowego cmentarza komunal

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.05, 18:14
W 2006 r ruszy budowa nowego Cmentarza Komunalnego we Wrocławiu

Wrocław przygotowuje się do zastosowania procedury koncesji budowlanej*** przy okazji powstawania nowego Cmentarza Komunalnego między ulicą Avicenny a rzeką Ślężą. W trzecim kwartale bieżącego roku gmina ogłosi przetarg na firmę, która sfinansuje budowę nekropolii, a póżniej będzie nią zarządzać. O zwycięstwie w przetargu decydować będzie przedłożony biznesplan.

Realizacja przedsięwziecia rozpocznie się w przyszłym roku. Jakie korzyści przyniesie gminie? Zamiast wyłożyć na tą inwestycję 15 mln zł, gmina wyda na budowę cmentarza tylko około 500-600 tys zł.

Z prywatnych (inwestora) pieniędzy wykonane zostało już rondo przy Auchanie. Wspólnym przedsięwzięciem kilku partnerów (w tym miasta) będzie nowa galeria handlowa na pl Grunwaldzkim. Gmina rozbuduje plac, natomiast inwestor (a póżniej właściciel i administrator galerii) zbuduje dodatkowo przejścia podziemne pod placem.
Kolejnym przykładem jest budowa wrocławskiego Aquaparku. Teren należy do gminy, koszt budowy, urządzeń i obciążenia kredytowe bierze na siebie partner prywatny (niemiecki inwestor). Po wybudowaniu przekaże cały obiekt gminie, s sam, jako spółka operatorska - zajmować się będzie zarządzaniem, na co otrzyma długoletni kontrakt z gminą.

---------------------------------------------------------------------

*** - W marcu ubiegłego roku pojawiła się możliwość korzystania z tzw. procedury koncesji budowlanej, która znalazła się w ustawie o zamówieniach publicznych - mówi Rafał Guzowski, dyrektor Wydziału Inwestycyjno-technicznego Urzędu Miejskiego Wrocławia.
Zgodnie ze wspomnianą procedurą samorząd ogłasza przetarg publiczny na wybudowanie planowanego przez siebie obiektu. Z założenia musi on póżniej przynosić dochody. Firma, która wygra przetarg, realizuje inwestycję z własnych środków. Odzyskanie włożonego kapitału zapewnić ma koncesja na zarządzanie obiektem.
- W rezultacie będzie to rodzaj partnerstwa publiczno-prywatnego - mówi dyrektor Guzowski.

Wiesław Dzięciołowski - "Nasz region - Gospodarka" - dodatek do dzisiejszego Słowa Polskiego / Gazety Wrocławskiej
Obserwuj wątek
    • Gość: RP To bardzo ważne! IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 17.02.05, 20:27
      Radze wszystkim zainteresować się tą inwestycją, bo prawdopodobnie tam poczną
      na wieki Wasze szczątki :] ... ;)

Ponury temat, ale i takie inwestycje są niezbędne ... :)

Na moje oko będzie to takie rozszerzenie Cmentarza Grabiszyńskiego na
      lewobrzeżną część Ślęży...
      Jesli jednak pociągnięty on zostanie az do Avicenny, to będie musiał byc
      duuuży ...

Dziwi mnie że miastu nie szkoda takiego teranu na cmentarz ... Jest on bardzo
      perspektywiczny, bo niedaleko bedzie przebiegac AOW i drogą łacząca AOW z
      OŚ ...
      • Gość: Rafis w takim razie czekam na... IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 17.02.05, 20:44
        kolejny przykład PPP czyli budowy Capitolu przez VdHG :)
      • Gość: ! Re: To bardzo ważne! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.05, 20:52
        Wiesz RP, jest jeszcze tyle wolnego terenu przy planowanej AOW, że dla wszystkich wystarczy.

Co do planowanego cmentarza, to nie dziwię się jego lokalizacji. Nowy Cmentarz Komunalny na Kiełczowie miał i ma zastąpić Cmentarz Osobowicki (północny Wrocław), a nowy cmentarz na Avicenny zastąpi Cmentarz Grabiszyński (południowy Wroclaw)...

Po realizacji tego noewgo cmentarza, Wrocław przynajmniej pod jednym względem będzie zabezpieczony na wiele, wiele najbliższych lat...
        • Gość: Rafis Re: To bardzo ważne! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 17.02.05, 21:01
          Poza tym teraz potrzeba bedzie chyba mniej miejsca na pochówki bo coraz
          bardziej modna staje sie kremacja :)
          W kazdym razie ja na to sie piszę ;)
          • Gość: rabuch101 Re: To bardzo ważne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 21:09
            Rafis, nie spiesz się z tym za bardzo.
            • pluto10 Re: To bardzo ważne! 17.02.05, 21:18
              Ja tam kremować się nie będę zażyczę sobie w testamencie tradycyjny pochówek. A
              gdzie? Mam jeszcze wątpliwości czy we Wrocławiu czy na rodzinnym cmentarzu, ale
              szala przechyla się coraz bardziej na Wrocław.
              pluto10
          • Gość: RP Re: To bardzo ważne! IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 17.02.05, 21:31
            Zanim ty Rafis bedziesz umierał, to moda zmieni sie jeszcze z 8 razy ... ;)

A pożyjesz długo, bo jak mówią: "złego szlag nie trafi"... ;]
          • Gość: lolo Re: To bardzo ważne! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.02.05, 23:27
            > bardziej modna staje sie kremacja :)
            > W kazdym razie ja na to sie piszę ;)

a ja tam podziele sie tym co zostanie z robaczkami ;)
            przynajmniej na cos sie to cialo przyda :>
      • svarte_sjel Re: To bardzo ważne! 17.02.05, 21:41
        Gość portalu: RP napisał(a):
        > Na moje oko będzie to takie rozszerzenie Cmentarza Grabiszyńskiego na
        > lewobrzeżną część Ślęży...

Nic podobnego.

> Jesli jednak pociągnięty on zostanie az do Avicenny, to będie musiał byc
        > duuuży ...

Cmentarz Oporowski będzie się znajdował w widłąch Trasy Czeskiej i Avicenny.
        Natomiast między nim a Ślęzą będzie jeszcze całkiem spory kawałek drogi :^)

Cmentarz będzie miał 31.4 hektara.

Zaprojektowane jest bardzo zgrabne geometryczne założenie z czterema bramami
        wejściowymi:
        - od strony Trasy Czeskiej (i tu planowany przystanek autobusowy coby dojazd był)
        - od strony Avicenny (jw.)
        - od strony Cmantarza Grabiszyńskiego (tu ścieżka prowadząca do kładki nad Ślęzą)
        - od strony osiedla na Oporowie (również ścieżka do Jordanowskiej)

Szczegóły
        • Gość: ! Re: To bardzo ważne! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.05, 21:46
          No to teraz już prawie wszystko wiemy o tym nowym cmentarzu. Dzięki Svarte.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka