Dodaj do ulubionych

Świebodzki - hańba Wrocławia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 04:24
Podczas gdy hipermarkety zmknęły swoje podwoje koszmarny bazar wschodni na
Świebodzkim hulał w niedzielę najlepsze.Pełno śmieci, ludzie z dywanami,
żarciem. Nie lubię innych pouczać ale przykro mi było i wstyd.
Obserwuj wątek
    • Gość: wroc Re: Świebodzki - hańba Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 07:30
      a co w tym złego?
      żałoba oznacza ograniczenie rozrywek
      a plac to praca
      to zdobywanie środków na zycie
      nie wszyscy w tym kraju sa katolikami
      nie wszyscy płaczapo Papieży
      ale wszyscy mają prawo do swoich poglądów
      i do ..pracy
      • Gość: marzena Re: Świebodzki - hańba Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 08:00
        Praca pracą, ale nikt pewnie z głodu by nie zdechł, gdyby ten bazarowy cyrk
        zatrzymał się na jedną niedzielę. Zgoda, nie każdy jest katolikiem i nie każdy
        opłakuje śmierć Papieża, ale każdy powinien okazać szacunek, jeśli nie dla
        największego z chrześcijan (bo nie każdy wierzy), to dla niekwestionowanego
        autorytetu Ojca Świętego. Ale buractwo ze Świebockiego ma widocznie inne
        ideały - własną kieszeń. Ot godna podziwu jedność i wspólnota - jedni dreptali
        na chwilę modlitwy i zadumy, inni na gwarny bazarek.
        A pontyfikat Jana Pawła II to najlepsze co przydażyło się temu krajowi.
        • agasik4 Re: Świebodzki - hańba Wrocławia 04.04.05, 08:47
          Skoro handel dzialal w te dni to znaczy ze komus byl potrzebny - handlujacym i
          kupujacym. Niech kazdy sam odpowiada za siebie i swoje buractwo i nie narzuca
          swojej moralnosci innym.
        • wielki_czarownik Szacunek 04.04.05, 09:28
          A skąd wiesz, że ci ludzie nie okazali szacunku? Może okazali w swój sposób i w takim zakresie jaki uznali za stosowny. Czy wszyscy muszą padać zapłakani na kolana i spędzać pół dnia w kościele? Dlaczego chcesz na siłę narzucać swą moralność i odczucia innym? Czy oni cię zmuszali abyś poszła na zakupy?
          A może nie mieli szacunku dla Jana Pawła II? Muszą mieć? To jakiś ustawowy nakaz?
          • Gość: marzena Re: Szacunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 09:56
            A gdzie tu mowa o padaniu zapłakanych na kolana i spędzaniu połowy dnia w
            kościele? Jak się okazuje jedna niedziela bez zakupów to dla wielu wyrzeczenie
            zbyt wielkie. Szacunek, takt i wyczucie, abstrahując zupełnie od wiary
            chrześcijańskiej, ustawowym regulacjom nie podlega, to się ma albo nie. Jedna
            jedyna taka niedziela w całym życiu każdego z nas. Jedna jedyna ale i tak dużo
            za dużo, żeby można było ją spędzić inaczej, wyjątkowo, w ciszy i zadumie.

A do zakupów niekt mnie nie zmuszał, sama poszłam do osiedlowego sklepiku po
            bułkę tarta, bo mi na obiad do wypanierowania kotletów zabrakło.
            • agasik4 Re: Szacunek 04.04.05, 09:59
              nie dalo sie wyrzec panierki z bulki tartej w niedziele .....
              • Gość: marzena Re: Szacunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 10:04
                Wow, ale riposta. Właśnie takiej tu oczekiwałam. Błysnłaś:)
                • jazzgirl Re: Szacunek 04.04.05, 10:06
                  Marzena, bo Ty miałaś jeść te kotlety na surowo żeby Twój żal był jeszcze
                  większy
                  • agasik4 Re: Szacunek 04.04.05, 10:18
                    a bez bulki tartej nie umiesz ich zrobic?
                    mysle ze marzena by sobie poradzila bez bulki tartej
                • agasik4 Re: Szacunek 04.04.05, 10:19
                  nie chodzilo mi o riposte
                  raczej o brak zgodnosci w tym co piszesz
                  • Gość: marzena Re: Szacunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 10:23
                    faktycznie, po bułeczkę mogłam sobie na świebodzki skoczyć, może jakis extra
                    sweter by się przy okazji trafił, albo tanie buty dla męża na wiosnę,
                    dzieciakowi letnia kurteczka też by się na wiosnę przydała. Eh, szkoda. Brak
                    zgodności piszesz, zaiste.
                    • agasik4 Re: Szacunek 04.04.05, 10:25
                      naprawde nie widzisz niezgodnosci w tym co piszesz?
                      z jednej strony stwierdzasz ze ludzi enie mogli wyrzec sie zakupowó w niedziele
                      a z drugiej sama przyznajesz ze kupowalas w osiedlowym sklepie bulke tarta do
                      panierki. To nie jest zgodnosc prawda?
        • jazzgirl Re: Świebodzki - hańba Wrocławia 04.04.05, 09:50
          szacunek szacunkiem, ale tak odnośnie to proponuję przeczytać coś z Biblii-
          księgi, na której opiera się prawdziwy chrystianizm- ew. Mateusza 23:9,10.
      • Gość: KOMANDOS TAK JEST , JAK PSY GRZEBIĄCE PO SMIETNIKACH IP: *.crowley.pl 04.04.05, 15:25
        SCIERWA I NIC WIĘCEJ....

WYRZUCIĆ TO GÓWNO POZA WROCŁAWIA< RAJ DLA ZŁODZIEJI I GNIOTÓW MASCI WSZELAKIWEJ
    • Gość: CRX Re: Świebodzki - hańba Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 08:49
      Skundlenie ...
    • adminn PAPIEŻ NIE CHCIAŁBY ABYŚMY SIĘ KŁÓCILI /nt 04.04.05, 08:52
      • Gość: [:] Re: PAPIEŻ NIE CHCIAŁBY ABYŚMY SIĘ KŁÓCILI / IP: *.magma-net.pl 04.04.05, 09:32
        Polacy robią wszystko na pokaz. W piątek i sobotę część przyjęła pozę
        cierpiących i pogrążonych w żałobie. W niedzielę zaś ukazało się prawdziwe
        oblicze większości z nas. Gdyby nie było kupujących to sprzedawcy szybko
        zwinęliby stoiska. A tak świebodzki, giełda samochodowa działały w najlepsze.
        Koło hipermarketów też pewnie kręciło się masę ludzi, którym zamknięto miejsce
        niedzielnych pielgrzymek i biedacy znaleźli sie w nieszablonowej sytuacji, nie
        wiedzieli co mają robić bo zwykle w niedzięlę idą tam połazić bez celu, a tu
        niespodzianka darmowe miejsce spacerów zostało zamknięte.
        To wystawia świadectwo o "głębokości" wiary Polaków ich stosunku do nauk
        Papieża i jego samego. Smutne ale prawdziwe.
        • Gość: erni Re: PAPIEŻ NIE CHCIAŁBY ABYŚMY SIĘ KŁÓCILI / IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.04.05, 10:13
          A podobno to bogaci są takimi materialistamni. Targowisko na swiebockim w dniu
          śmierci Papieża wskazuje że biedni poza kasą świata nie widzą i nie mają żadnej
          świętości.
        • Gość: dżojmaszin Re: PAPIEŻ NIE CHCIAŁBY ABYŚMY SIĘ KŁÓCILI / IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 10:17
          Pewnie masz w tym dużo racji. Ale pamiętajmy ,że ci którzy znaleźli się w tym dniu na bazarach i w poszukiwaniu otwartych centrów handlowych niekoniecznie musieli przeżywać śmierć Papieża w jakikolwiek sposób.
          Pewnie gdyby pytać ich o to ujawniły by się znowu różne postawy,tak jak na naszym forum.
          Na pewno skrajne.
          Byli by tacy którzy uważają się za katolików (nawet żarliwych :) ale akurat w tą niedzielę poczuli nieodpartą potrzebę nabycia dużej paczki paluszków i proszku do prania na bazarze, byli by też tacy którzy plugawią pamięć o Papieżu w każdym możliwym momencie (vide : nasze forum).

Tradycja "niedzielnych targów"
          Ostatnio obserwowałem w Nicei spory ruch w Carrefour w sobotę po godz.21.00 (szukałem pół godziny miejsca do parkowania).
          Jestem pewien,że ci ludzie przyszli by do marketu również w niedzielę,gdyby tylko był otwarty.
          U nas to umożliwiono.
          Ta "tradycja" zakorzeniła się tu tak bardzo,że jest już moim zdaniem nie do wyeliminowania bez względu na zdarzenia jakie rozgrywają się w tle.

Smutne ...

• Gość: adrian i po co zamieszanie takie robicie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.05, 18:01
          Pomyślcie o ludziach którzy pracują cały tydzień, dziękuję za świebodzki bo nie
          miałem nic w lodówce, gdybym liczył na śmierć Papieża w sobotę dokonałbym
          zakuopów. Żal mi tych wszystkich szperaczy myślących tylko o tym aby aferę
          rozpętać. Czy zgrzeszyłem kupując karmę dla kota, a może zgrzeszyłem kupując
          inne produkty spożywcze? Jesteście śmieszni
    • zoraz Re: Świebodzki - hańba Wrocławia 04.04.05, 10:14
      a może hańbą jest grasowanie po forum w trakcie żałoby???
      No tak, w telewizorku nuuuuda, w radełku toże, miuzik może sąsiad podsłuchać, a w necie tyyyyle rozrywki.
      Zastanów się człeku, czy nie powinieneś zainteresować się swoim najbliższym otoczeniem, a nie tym co robią inni.
      • zoraz Re: Świebodzki - hańba Wrocławia 04.04.05, 10:16
        Przepraszam, poniosło mnie, ale liczyłam, że znajdę na forum budujące treści :(
    • Gość: rs Re: Świebodzki - hańba Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 10:52
      a co cie obchodzi plac...?
      i co cie obchodzi co robia inni ludzie..?
      skup sie, zadumaj, pomodl, oplakuj.

• Gość: dżojmaszin Re: Świebodzki - hańba Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 10:58
        Prawdę mówiąc niewiele obchodzi mnie plac, bardziej ludzie.
        • Gość: b Re: Świebodzki - hańba Wrocławia IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 04.04.05, 16:45
          WSTYD HANBA
        • Gość: BB Re: Świebodzki - hańba Wrocławia IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 04.04.05, 16:47
          BRAK SZACUNKU DLA OJCA SWIETEGO!
          SZKODA SLOW
          LWPIWJ PRZEMILCZEC
    • malaszaramysz Miałam być grzeczną dziewczynką:-( 04.04.05, 19:43
      Mimo, że jestem ateistką, sama uspokajałam niezadowlonych np. z programu TV
      proponując używanie pilotów. Jednak tydzień żałoby daje mi się we
      znaki...finansowo. Musiałam odwołać parę imprez przygotowanych na ten tydzień -
      z ich organizowania utrzymuję siebie i 9 pracowników. Dwa miesiące pracy poszły
      sobie...Znajomi, pracujący w różnych branżach: tv, radiu, handlu mówią, że ich
      firmy też liczą straty - w dziesiątkach tysięcy złotych, są takie co i w
      setkach. Nie zarobimy, to trudno.Ala są stałe koszty do pokrycia : ZUS,
      czynsze , płace...Nie dziwię się, że pracowali.Łatwo potępiać nie mając takich
      zobowiązań
      • Gość: KSENOS Re: Miałam być grzeczną dziewczynką:-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:18
        nie tylko Ty straciłas finansowo.wiem juz ze nie wykonam planu,nie zarobie tyle
        co zwykle,rypsneły mi sie statystyki...i co z tego.to sie nazywa
        małostkowość,patrzenia na HISTORIE ,przez pryzmat zysku i straty.to
        pieniądze,TYLKO pieniądze.pozdrawiam
        • Gość: malaszaramysz Re: Miałam być grzeczną dziewczynką:-( IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.04.05, 07:59
          Gdybym była głupią babą i nie miałam rezerw to już by było po firmie.Powiedz to
          moim pracownikom, którzy mają kredyty hipoteczne.Miałem mieszkanie, ale
          wprowadzono tygodniową żałobę , straty w firmie przerosły możliwości finansowe,
          urosły długi wobec ZUS-u , itd, i zwolnili mnie w ramach redukcji.Może i jestem
          małostkowa ale ja odpowiadam za los swoich pracowników i wybacz ale oni są dla
          mnie ważniejsi niż historia. To żywi ludzie,fantastyczni zresztą. A pieniądze
          to poczucie bezpieczeństwa tych ludzi...
          • Gość: KSENOS Re: Miałam być grzeczną dziewczynką:-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:31
            jezeli prowadzisz firme,to wiesz ze nie wszystko mozna przewidzieć.przypomnij
            sobie powódz.a i tak wszystko zalezy od klientów,odwołalem sporą częsc
            spotkań,trace tez pieniądze,ale nic nie poradze.więcej,nie moge być w
            rzymie,nie moge zostawić tego wszystkiego mimo ze chce,więcniech to bedzie moją
            maleńką ofiarą.pamiętaj-zarobimy jeszcze,a teraz dzieje sie HISTORIA.pozdrawiam
            • malaszaramysz Re: Miałam być grzeczną dziewczynką:-( 05.04.05, 16:41
              Przewidziałam - mam rezerwę do wykorzystania w razie czego. Od tzw, siły
              wyższej np.powódź się ubezpieczyłam.Tylko widzisz, ja jestem ateistką i oprócz
              szacunku nic do Papieża nie czułam. Machnęłam na to ręką. Chciałam tylko
              zwrócić uwagę wszystkich na ten małostkowy problem. Jak tracę pieniądze - to
              chcę wiedzieć dlaczego, gdzie popełniłam błąd i jaki, co mogłam zrobić
              inaczej.Pakować pieniądze lubię i robię to chętnie w naszą firmową fundację
              dla dzieciaków a nie w historię.Z tego przynajmniej coś wynika, jakiś dzieciak
              dostał szansę...
      • Gość: KOMANDOS A KOGO OBCHODZI TWOJA SZMATŁAWA FIREMKA IP: *.crowley.pl 06.04.05, 13:35
        Przestań patrzeć na swiat przez pryzmat talerza z żarciem , w końcu tych
        wakacji nie musisz spędzać na SESZELACH !
        • Gość: malaszaramysz Lubię Szeszele:-) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.04.05, 17:15
    • Gość: piotras Skoro bylo tam tylu sprzedawcow i klientow, to IP: 5.5.* / 80.58.41.* 04.04.05, 22:55
      znaczy ze nie wszyscy dostali zalobnego kociokwiku. Kto nie byl w nastroju isc
      na ten bazar (ktorego zreszta uwazam za wogole nie pasujacy do Wroclawia roku
      2005) to nie poszedl, a kto chcial to poszedl. I co w tym zlego. Ja nie
      zabraniam nikomu ani byc w zalobie ani chodzic na bazary itp.
    • Gość: Roman Re: Świebodzki - hańba Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:10
      No, ale to hipermarkety są obiektem ataków prawdziwków wszelkiej maści, a nie
      swojskie bagno w rodzaju Świebodzkiego.
      • robak_wroc Re: Świebodzki - hańba Wrocławia 05.04.05, 19:00
        co to za pierdoly? swiebodzki daje wiekszosci ludzikow srodki na zycie. to jeden
        dzien w tygodniu, gdzie moga zarobic na swoje utrzymanie, a ci co przychodza tez
        przychodza po to zeby kupic cos okazyjnie - taniej. nie kazdego stac na nowe
        trzewiki, a przeciez nie bedzie chodzil kolejnego tygodnia w podziurawionych! co
        za faszyzm i nietolerancja w tym kraju. ZAMKNAC WSZYSTKO BO TAK! jasne! prosto
        mowic. pisza to zapewne osoby bedace na garnuszku rodzicow! gnojki z dostepem do
        kasy ktorej nie musza zarabiac, a niejeden polak zyje od pierwszego do pierwszego!
        • tomek854 Re: Świebodzki - hańba Wrocławia 05.04.05, 21:41
          Ja też "zhańbiłem" nasze miasto. Przejeżdżałem niskimi łąkami i były dzikie tłumy na targowisku, więc zajrzałem za lapmką do roweru. Szkoda ze nie pomyślalem zeby żarcie kupic, no ale po zarcie mialem isc do carrefoura.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka