Gość: kotbehemot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 15:35 Widziałem prace z daleka;) A jutro ide oglądnąc dokladnie. Czy ktos juz był i widział? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wro2015 Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.04.05, 15:42 dawajcie informkacje :))))) niech ktos strzeli zdjecia! Odpowiedz Link Zgłoś
baart1 Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) 11.04.05, 16:05 Witam. A gdzie ten projekt można zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 16:08 w muzeum architektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.04.05, 16:44 www.wroclaw.pl/m3529/p35942.aspx -szkoda że nie ma żadnych obrazków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 16:47 Czyli wygrał wrocławski architekt, w dodatku chyba wykładowca na WA PWr:) Nie moge sie doczekac az obejrze prace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 16:59 W Faktach o 16:45 pokazali zwycieski projekt i projekt, który zajał 2 miejsce. Wygrał projekt pana Sobolewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 17:01 Niestety nie mam tv:/ A jak mniej więcej wyglądały te projekty, w którą strone poszły ? (wiezowce, pierzeje..?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 17:04 Z tego comignęło w tv, to zwycieski projekt zakłada 3-4 wysokościowców rozrzuconych w miarę równomiernie po terenie całego CP. Oprócz funkcji biurowych jego projekt przewiduje duży nacisk na funkcje hotelowo-turystyczno- rekreacyjne. W ramach uzupełnienia ma powstać kompleks usługowy, przewidujący budowę domu (domów?) handlowych i chyba jakiś pasaż. Pokazano też drugi projekt (różowy hehehe). Zakąłda on znacznie więcej wysokościowców, w tym jeden bardzo wysoki, wyższy od Poltegoru. W tv słabo było widać tą makietę, ale architektura przypominała mi w tym drugim przypadku trochę PKIN w Warszawie (ten najwyższy biurowiec w CP). Tyle info na gorąco, na podstawie tego co zobaczyłem we Faktach... Wizualki pewnie zostaną zamieszczone w środowej GWyb - Nieruchomościach. Przynajmnniej na to liczę panie MM :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 17:08 Acha, pierzeji niestety nie dostrzegłem. Ale być może będą, bo zwycieski projekt jaki pokazano w tv, to było 5 sekund i pokazana wizualka na ścianie, a ten drugi projekt, to makieta... Ten drugi projekt był bardzo "amerykański" :) Arch miejski - pan Fokczyński powiedział, że niektórzy autorzy byli bardzo odważni i zaproponowali bardzo dużo i bardzo wysokie obiekty... Wg wstępnych szacunków jest duze zainteresowanie terenem i miasto chciałoby sprzedać swoją częsć CP za 60 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 17:08 dzieki. Ja sie postaram tam jutro wejsc z cyfrówką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 17:14 Koniecznie zrób dużo zdjęć. Zwłaszcza temu 2 miejscu :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 17:22 Rozstrzygnięty konkurs na koncepcję zagospodarowania Centrum Południowego Maciej Miskiewicz 11-04-2005 , ostatnia aktualizacja 11-04-2005 16:29 Centra handlowo-biurowo-rozrywkowe z wysokimi wieżowcami. Tak wrocławscy architekci wyobrażają sobie Centrum Południowe W poniedziałek w Muzeum Architektury rozstrzygnięty został konkurs na zagospodarowanie tzw. Centrum Południowego, czyli siedmiu hektarów niezabudowanego gruntu między hotelem Wrocław a Poltegorem. Miejska działka ma niecałych pięć hektarów. Właścicielem pozostałej części terenu jest Poltegor. Spośród 24 prac Sąd Konkursowy najwyżej ocenił projekt architektów z Politechniki Wrocławskiej. Wyróżniał się m.in. tym, że wzdłuż ul. Powstańców Śl. miałaby powstać równoległa ulica, która wprowadzałaby ludzi do wewnątrz centrum. Między dwoma wieżowcami powstałby plac upamiętniający miejsce mszy św. odprawionej przez Jana Pawła II w 1997 roku. Co ciekawe, większość architektów nie zaproponowała wrocławskiego Manhattanu. - Dominantą jest Poltegor, dlatego nie planowaliśmy wyższych budynków - tłumaczy Szymon Brzezowski z zespołu, który zdobył drugą nagrodę. To zaskoczyło jurorów. - Moja wizja była zupełnie inna. Jeżeli chodzi o wysokość, spodziewałem się mocniejszych rzeczy. Ale m.in. właśnie to pokazuje, jak bardzo ważne są takie konkursy - podkreśla Piotr Fokczyński, dyrektor Wydziału Architektury i Budownictwa Urzędu Miejskiego. Za to w przypadku planowanych funkcji nie było zaskoczenia. Większość uczestników uznała, że to idealne miejsce na wielofunkcyjne centrum handlowo- biurowo-rozrywkowe, uzupełnione zabudową mieszkaniową. Konkursowe pomysły mają być inspiracją dla miejskich planistów przy tworzeniu planu zagospodarowania przestrzennego Centrum Południowego. Ma on być gotowy jeszcze w tym roku. - Każda z nagrodzonych prac ma w sobie coś ciekawego. One się nawzajem uzupełniają i warto z nich czerpać - mówi Tomasz Ossowicz, dyrektor Biura Rozwoju Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 17:24 Zwycięzcy konkursu misk 11-04-2005 , ostatnia aktualizacja 11-04-2005 16:29 I nagroda - 5 tys. zł - Wojciech Sobolewski, Maciej Sobolewski, Krzysztof Cebrat, Jakub Chojnacki II nagroda - 3 tys. zł - Szymon Brzezowski, Jakub Erdman, Stanisław Lose, Maciej Lose III nagroda - 2 tys. zł - Marcin Łobos, Michał Ciesielski, Paweł Cichoński, Małgorzata Klarczyk Rozmowa o wysokiej zabudowie Rozmawiał Maciej Miskiewicz 11-04-2005 , ostatnia aktualizacja 11-04-2005 16:51 - W Centrum Południowym powinny powstać budynki wyższe od Poltegoru. To nie jest aż tak ciekawy obiekt, by dominować nad tym miejscem - mówi Tomasz Ossowicz, dyrektor Biura Rozwoju Wrocławia Maciej Miskiewicz: Jak wysokie budynki powinny stanąć w Centrum Południowym? Tomasz Ossowicz, dyrektor Biura Rozwoju Wrocławia: To miejsce, w którym nie stawiamy żadnych ograniczeń. Wysokie budynki nie zaburzą kompozycji przestrzeni. Dziś są tam luźno rozrzucone bryły. W żargonie architektonicznym mówimy, że tam przestrzeń ucieka. Dlatego potrzebna jest nowa, mocna forma. Mogą nią być właśnie wieżowce. I to wyższe niż Poltegor. Bo to nie jest aż tak ciekawy obiekt, by dominować w tym miejscu. Ale czy znajdą się chętni, by je wybudować? - To jest pytanie, na które będzie trzeba znaleźć odpowiedź. Czy koniecznie chcemy, żeby powstawały u nas wysokie budynki. Bo jeżeli tak, to np. zarezerwujemy miejsce i będziemy czekać. Przecież na pl. Grunwaldzkim plan dopuszczał wysoką zabudowę, ale inwestorzy chcieli wybudować tam galerie handlowe, a nie wysokie biurowce. A gdzie jeszcze we Wrocławiu jest miejsce na wieżowce? - W pobliżu ścisłego centrum takich miejsc jest raczej niewiele. W tym rejonie staramy się utrzymywać zwarte gabaryty zabudowy staromiejskiej i XIX-wiecznej, nad którą dominują wieże kościołów. Ale już poza centrum znalazłoby się kilka takich miejsc. Np. tereny za Dworcem Świebodzkim. Tam, gdzie dziś jest targowisko. A nieco dalej róg ul. Legnickiej i Na Ostatnim Groszu czy też zjazd z Gądowianki. Estakada jest na tyle potężnym obiektem, że wysoki budynek w jej bezpośrednim sąsiedztwie na pewno by nie dominował, a przy okazji mógłby stać się bardzo ciekawym akcentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.04.05, 17:27 Poltegor dominantą??? Jakieś wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 17:34 Erni: "- W Centrum Południowym powinny powstać budynki wyższe od Poltegoru. To nie jest aż tak ciekawy obiekt, by dominować nad tym miejscem - mówi Tomasz Ossowicz, dyrektor Biura Rozwoju Wrocławia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.04.05, 17:53 Tak. Kwestia znalezienia inwestorów. Można czekać nawet i 20 lat, ale żeby plac ten został zabudowany prawdziwym City, prawdziwą architekturą która będzie służyć temu miastu przez setki lat. Tak więc czekanie te pare lat na odpowiedniego inwestora nie powinno dziwić bo nie jest sztuką zabudować to pastwisko barakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 18:00 Widzisz Erni jest jedno "ale"...nikt nie da Ci gwarancji, że za 10-20 lat znajdą się inwestorzy na powiedzmy 100-120 metrowce w CP... Zaletą...ale i wadą Wrocławia jest wiele pustych działek w centrum i tuż przy centrum... A Polska jest krajem bardzo mocno scentralizowanym...wiesz co to oznacza... Mając do wyboru 2-3 stu-120 metrowce w CP i praktycznie brak innych biurowców w innych "dziurach" we Wrocławiu na innych "pastwiskach", w tym w centrum...wolę zabudowę tych "dziur", "pastwisk", niż nawet 2-3 tak wysokie obiekty w CP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 11.04.05, 18:21 .: Drapacze chmur między hotelem Wrocław a Poltegorem. :. 11 kwietnia 2005 - 15:01 Rozstrzygnieto konkurs na zagospodarowanie terenu między hotelem Wrocław a Poltegorem. Wiadomo już jak będzie wyglądał plac między hotelem Wrocław a Poltegorem. Konkurs na zagospodarowanie terenu wygrał zespół architektów Waldemara Sobolewskiego. Głównym punktem placu będą dwa wieżowce - według założeń - najwyższe we Wrocławiu. Do tej pory plac w centrum Wrocławia to miejsce gdzie hula wiatr i biegają psy - mówi Grzegorz Roman z Urzędu Miejskiego. Tymczasem architekci, którzy wystartowali w konkursie, przedstawiali najróżniejsze wizje. Od pomysłów usytuowania tam serii wysokościowców, do projektów bardzo skromnych z dużą ilością zieleni. Najlepszy pomysł zakłada, że na środku placu powstaną dwa, gigantyczne wieżowce, stojące obok siebie. Między nimi będzie pomnik upamiętniający mszę, którą papież odprawił w tym miejscu w 1997 roku. Cały teren połączony zostanie siecią podziemnych przejść między innymi prowadzących do dworca PKS. Prócz nowoczesnych biur, galerii handlowych i hoteli, znajdą się tam place z jeziorami, strumienie i deptaki dla pieszych. Główną ideą jest to, by teren mógł być budowany etapami, przez różnych inwestorów. Szacuje się, że całkowity koszt wszystkich inwestycji może osiągnąć miliard złotych. Jeśli koniunktura w gospodarce się utrzyma, plac zostanie zabudowany w ciągu 10 lat i stanie się sercem biznesowym Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 18:26 (...)Cały teren połączony zostanie siecią podziemnych przejść między innymi prowadzących do dworca PKS.(...) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????!!!!!!!!!???????!!!!!!!??????? Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO 11.04.05, 18:51 Gość portalu: ! napisał(a): > (...)Cały teren połączony zostanie siecią podziemnych przejść między innymi > prowadzących do dworca PKS.(...) > > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????!!!!!!!!!???????!!!!!!!??????? Od siebie dodam: !!!!!!!!!!!!!!!!????????????!!!!?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????? Niestety ktoś zauwazył, tam nie ma zadnego przejścia - więc trzeba je PROJEKTOWAC? JAKAŚ PARANOJA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.04.05, 19:04 Niestety nie widzialem prac i czeka z zniecierpliwieniem na zdjecia z wystawy, ale moze sie podziele moimi myslami: a) nie rozumiem toku rozumienia, ze dominante poltegoru mozna tylko ukryc poprzez 'dobudowanie' innych dominant. Miato sie planuje a nie reaguje w formie 'ukryjemy za sciana'. Sa inne mozliwoci jak poltegor tak przeszkadza /radykalna przebudowa / radykalny remont. Watpe aby dobrym uzasadnieniem dla budowy wiezowcow byla brzydota poltegoru (co nie oznacza ze nie wolno budowac wiezowocw wzdluz powstancow - ale poltegor nie moze byc argumentem) b) Budowa rownoleglego ciagu do Powstancow jest w moich oczach najwiekszym bledem urbansitycznym dla tej ulicy. Odsuniecie pieszych od alej wewnatrz jakiegos bloku spowoduje absolutna juz degradacje bylej ulciy rperezentacyjnej (na ktorej jest ruch pieszy) do ciagu kommunikacyjnego. Pasaz rownolegle so Powstancow, jak jego celem jest wciagniecie pieszych, jest dla charackteru ulicy, kontynuacja zniszczen wojennych. Duzo wazniejsze sa polaczenia prostopadle, tak aby wplatacnowe centrum w tkanke miejska c) Na temat jezior i ciagow pieszych nie bede sie wypowiadal, do poki nie zobacze tego na wlasnie oczy - wydaje mi sie ze te informacje dokladnie tak samo malo oddaja charackter projektu jak juz slynna skocznia narciarska na kepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 19:12 wro2015 napisał: Sa inne mozliwoci jak poltegor tak przeszkadza /radykalna przebudowa / radykalny remont. Wro2015 ja wiem, że Ty chetnie byś dysponował i rządził pieniązkami inwestorów ale uwierz mi, Poltegor jako firma nie ma kasy na radykalny remont lub radykalną przebudowę swojego biurowca... Ja też wolałbym, żeby elewacja Poltegoru zmieniła się na taką, jaką ma np Intraco II w Warszawie, ale stąpajmy po ziemi, a nie bujajmy w obłokach... Ewentualnie wro2015 założny spółkę, wciągnijmy innych forumowiczów i może zbierzemy wspólnymi siłami pieniadze na wykup Poltegoru. A wtedy zaszalejemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.04.05, 19:42 > Wro2015 ja wiem, że Ty chetnie byś dysponował i rządził pieniązkami inwestorów Ale o tym przecierz ja nie mowie! Chodzi mi o podejscie wladz: W wywiadzie sugeruje ze Poltegor jest bledem i ze jest brzydki - dla niego jest oczywiste ze jedyna mozliwoscia jest wybudowanie innych wiezowcow. A co sie stanie jak te inne wiezowce tez nie beda ladne? Nie rozumiem logiky ze przyjmujac fakt ze Poltegor jest bledem (nie zostalo tak to powiedziane doslowniue - ale jest sugerowane) powinno sie zrobic nastepne kilka beldow za pol milliarda aby to ukryc ... i pozniej bedzie potrzebne jeszcze wiecej milliardow aby ukryc bledy kotre probowaly ukry, czy jak to mam rozumiec? Przyjmujac ze Poltegor jest z perspektywy miasta bledem sa inne (i tansze dla miasta) rozwiazania na ten problem niz probowanie znalzec inwestorow ktorzy ukryja poltegor pod lasem innych dominant. Nie pisze o tym czy przebudowa poltegoru jest tania czy nie (lecz jestem pewien ze jest tansza niz wybudowanie 10 innych wiezowcow) Ale tutaj interview nie byl z inwestorem, lecz z urbanista. Wnioskowanie z urbanistyczno-estetycznego punktu widzenia ze JEDEN poltegor powinnien byc argumentem na 10nastpenych dominant jest moim zdaniem nie na miejscu - o tym pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 19:54 Wiesz, dla ciebie może być błędem, że wszyscy chcą w CP budować wysokie budynki, praktycznie zabudować całe CP bez pierzeji, że nie chcą stworzyć/odtworzyć kształtu urbanistycznego tamtych okolic sprzed 1945... I masz prawo tak rozumować. Tak samo inni maja prawo rozumować inaczej. Rozumiesz? Pamiętaj też wro2015, że to nie miasto będzie zabudowywało CP, tylko inwestorzy...wiec nie pisz mi o błędach za kolejne miliardy... Pewnie że przebudowa Poltegoru jest tańsza niż postawienie nie tylko 10, ale nawet dwóch nowych podobnej wielkości obiektów. Tylko, że cały czas zapominasz, że Poltegoru nie stać na taką przebudowę... Jak jesteś taki dobry, to daj im te pieniądze... :) Oni na pewno też nie sa do końca zdowoleni z wyglądu swojego biurowca. Jednak jak sam wiesz, pan Libicki nie znalazł chętnych na przejecie Poltegoru czy nawet na tą działkę obok, która jest własnością Poltegoru (2 hektary)... Pamietaj, każdy ma prawo do swoich opini...tak Ty, jak i inni, wiec nie zarzucaj z góry, ze jak ktoś nie myśli jak Ty, to myśli błędnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.04.05, 20:02 ! osobiscie nie potzrebuje wiezowcow - ale nawet o tym nie mowie. Chodzi mi o to ze jak juz mamy biuro urbanistyczne, ktore ma wizje wiezowcow, to oczekuje od nich jakiegos uzasadnienia! Wiezowce zupelnie zmieniaja chcarackter miasta. Nie mozna budowac wiezowcow bo jest 'fajnie' albo bo 'jeszcze nie ma we wroclawiu' ... Musza byc argumenty i trzeba to dokladnie przemyslec. Argumentem (URBANSITYCZNYM) dla budowy wiezowcow tak samo nie moze byc ich brak, jak nie moze byc brzydota poltegoru... Po prostu o tym pisze! Jestem gleboko zawiedziony wypowiedziami w wywiadzie. Nie wiem czy polega to na malo wyczulonym redaktorze, czy (na serio nie mam nadzieji ze tak jest) na braku konceptu i wizji :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 20:09 Ja też nie jestem jakimś wielkim "fanem wieżowców". Wyznaję zasadę złotego środka. Tak jak już kilka razy pisałem, nie mam nicprzeciwko 2-3 miejscom we Wrocławiu, gdzie powinny być lokowane skupiska wysokich budynków. Nigdy bym nie darował, gdyby Wrocław wyglądał jak Warszawa :( Nie mam za to nic przeciwko 4-5 wysokościowcom w CP plus 2-3 budynkom po około 55 metrów tuż przy CP - np Centrum L. Czarneckiego, np EPI i powiedzmy jeszcze coś, co moze kiedyś "wykluje" się w miejscu tego szarego, starego biurowca ze słoniem przy parkingu. Nie oczekuj uzasadnienia w tak krótkiej rozmowie gazetowej... I w GW... Wiemy o co chodzi prawda? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeł Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 21:02 "Centra handlowo-biurowo-rozrywkowe z wysokimi wieżowcami." "W Centrum Południowym powinny powstać budynki wyższe od Poltegoru." "Drapacze chmur między hotelem Wrocław a Poltegorem." Drapacze chmur... jak to pięknie brzmi!!! niewierze, całe życie czekałem na takie wiadomości :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO 11.04.05, 20:52 Gość portalu: wro2015 napisał(a): a) nie rozumiem toku rozumienia, ze dominante poltegoru mozna tylko ukryc > poprzez 'dobudowanie' innych dominant. Miato sie planuje a nie reaguje w formie > 'ukryjemy za sciana'. Sa inne mozliwoci jak poltegor tak przeszkadza /radykalna > przebudowa / radykalny remont. Watpe aby dobrym uzasadnieniem dla budowy > wiezowcow byla brzydota poltegoru (co nie oznacza ze nie wolno budowac wiezowoc > w > wzdluz powstancow - ale poltegor nie moze byc argumentem) Podejście władz miasta do Poltegoru przypomina mi podejście władz Warszawy do Pałacu Kultury i Nauki. Jak upadła komuna zaraz pojawiły się głosy, że trzeba go jakoś ukryć. Więc zaraz powstawały różne projekty mające na celu go zasłonić. Ale teraz po 16 latach nikt już o tym nie myśli. Ba, PKiN uważa się za symbol Warszawy i jest jej najbardziej rozpoznawalnym punktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 21:22 Tylko, że Poltegorowi trochę brakuje do PKIN (i bynajmniej nie chodzi mi o wysokość) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 11.04.05, 21:37 mój plan jest taki :) Poltegor sprzedaje swoje 2 ha gdzie powstaje wieżowiec do którego przenosi sie "Poltegor" a jubilat jest uroczyscie burzony tuz po przeprowadzce najemców do nowego budynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 22:39 Twój plan nie jest zły :) Ostatecznie Poltegor można zamienić tak (jego elewację), jak uczyniono to z Intraco I w Stolicy: wiezowce.bajo.pl/intraco.html Przed zmianą elewacji też nie był za piękny. A teraz? Całkiem, całkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 11.04.05, 22:47 ale Poltegor nie jest zły dlatego z ema stara elewacje tylko dlatego ze jest mało funkcjonalny i nie spełnia norm.Nikt tego nie bedzie na powaznie remontował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 23:40 Dlatego nikt nie chce go kupić, mimo usilnych starań p Libickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
piootr Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty - więcej INFO 12.04.05, 00:24 > ale Poltegor nie jest zły dlatego z ema stara elewacje tylko dlatego ze jest > mało funkcjonalny i nie spełnia norm.Nikt tego nie bedzie na powaznie > remontował. Dwa lata temu byłem w Intraco na szkoleniu, nie było tam nawet klimy. Piootr Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu ZDJĘCIE MAKIETY CP 11.04.05, 22:25 Małe, bo małe, ale... bi.gazeta.pl/im/4/2648/z2648954G.jpg Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: ZDJĘCIE MAKIETY CP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 22:41 Mikroskop poproszę :) Znów się GW nie spisała :( Może w środowych "Nieruchomościach" dadzą kilka porządnych zdjęć makiet, ew wizualek? Albo poczekamy na plony zdjęciowe Kota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: ZDJĘCIE MAKIETY CP IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.04.05, 00:17 no wlasnie tez znowu potwierdza sie poziom... aaaaaaaach - redaktorzy by sobie oszczedzili niepotrzebny wisliek z jakimis tekstami o przejsciach podziemnych przez caly wroclaw i by przedrukowali po prostu 3 plansze 3 glownych nagrod i caly swiat by sie cieszyl a mieszkancy by dostali wkoncu jakies rzetelne informacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: ZDJĘCIE MAKIETY CP IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.04.05, 00:22 oj - i jak to co widze (lub raczej domyslam sie ze widze) na modelu sie sprawdzi - czyli przerwanie ciagu kruczej to to dla mnie absolutna katastorfa... Wlasnei dokladnei te polaczenia w poprzek (lub ukas w przypadku kruczej) nadaja miastu wielkosci, bo sie pieszym wydaje ze to miasto jeszcze tam dalej idzie. Aby zrozumiec o co chodzi podam zdjecie skrzyzowania powstancow z krucza - niestety po wojnie, ale widac o co chodzi z tym ze sie czuje ze miasto szlo dalej a nie konczylo sie na jakims galleriwocu wzdluz powstancow: wroclaw.hydral.com.pl/000651,foto.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: ZDJĘCIE MAKIETY CP IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 09:09 Wieżowców powinno być więcej. Nie mogą moim zdaniem być tak roztrzelone. Moja propozycja na CP to założenia: Poziom 1: Zabudowa pierzejowa 20-25m Poziom 2: małe dominanty 40-60m Poziom 3: wysokościowce 90 - 100m Poziom 4: wieżowce 130 - 180 m W tym że Poziom 4 najwyżej trzy budynki. Wytyczyć 2 ulice prostopadłe do Al.Powstanców i ewentualnie + ulica równoległa do powtsancow slaskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 09:54 Wieżowce staną na łące Wtorek, 12 kwietnia 2005r. Pięć tysięcy złotych pierwszej nagrody podzielili między siebie studenci i wykładowcy z Politechniki Wrocławskiej Najwyższe budynki w mieście mają stanąć między Poltegorem a hotelem Wrocław. Właśnie na tym terenie, często zwanym największą łąką w mieście, powinno zdaniem architektów powstać dolnośląskie city, czyli centrum finansowe z budynkami wysokimi na 100 metrów. Wczoraj poznaliśmy zwycięzców konkursu na pomysł zabudowy tego terenu. Gwarancją wysokiego miejsca w rywalizacji okazało się być umieszczenie w projekcie budynków wyższych niż Poltegor (90 metrów). – To nie jest przypadek, że wszystkie nagrodzone prace dopuszczają budowę wysokich budynków. Zdaniem całego jury to jedyne miejsce, w którym można zbudować tak wysokie biurowce – mówi Marek Wilan, wiceprezes dolnośląskiej izby architektów, przewodniczący jury. Pierwsze miejsce zajął zespół wykładowców i studentów z Politechniki, drugie młodzi architekci z dwóch różnych pracowni architektonicznych (Maćków i Forum), a trzecie zespół młodych urbanistów z Biura Rozwoju Wrocławia. Ich prace łączyło jedno – wszyscy chcieli widzieć przy ul. Powstańców Śląskich budynki wyższe niż Poltegor. – Nikt z wrocławian nie chciałby widzieć tego budynku, który bardzo brzydko się zestarzał, dominującego w tym miejscu. W naszym projekcie zakładaliśmy, że zostanie on przebudowany – mówi dr Waldemar Sobolewski z wydziału architektury Politechniki Wrocławskiej, współautor zwycięskiego pomysłu. Zespół z Politechniki Wrocławskiej zaplanował budowę trzech wieżowców wyższych od Poltegoru. Jeden miałby stanąć na rogu ulic Powstańców Śląskich i Swobodnej. A dwa najwyższe po obu stronach miejsca, w którym w 1997 roku Jan Paweł II odprawiał mszę. (BK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 09:59 – Nikt z wrocławian nie chciałby widzieć tego budynku, który bardzo brzydko się zestarzał, dominującego w tym miejscu. W naszym projekcie zakładaliśmy, że zostanie on przebudowany – mówi dr Waldemar Sobolewski z wydziału architektury Politechniki Wrocławskiej, współautor zwycięskiego pomysłu. Hmmmmmmmmmmmm - jak widać zwycięzca konkursu twierdzi to samo (odnośnie Poltegoru), co ludzie z BRW... TYLKO DLACZEGO WYPOWIADA SIĘ, ŻE NIKT? ROBIŁ BADANIA OPINI PUBLICZNEJ W TEJ SPRAWIE? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pigom Re: CP........... 12.04.05, 15:55 Witam, Na tej stronie www.wroclaw.pl/m3529/p35942.aspx są już odnośniki do stron ze zdjęciami makiet i rysunków nagrodzonych prac. Pozdrawiam Piotr Gomułkiewicz www.Wrocław.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: CP........... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 12.04.05, 16:30 Dzięki... I nagroda www.wroclaw.pl/m3529/p36049.aspx www.wroclaw.pl/m3529/p36046.aspx II nagroda www.wroclaw.pl/m3529/p36053.aspx III nagroda www.wroclaw.pl/m3529/p36063.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: CP........... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 17:15 3 nagroda zdecywanie najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: CP........... IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 12.04.05, 17:18 Zgadzam sie !!! 3 praca z 3. miejsca bije inne "na łeb na szyje", mimo, że jest róznowa ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: CP........... IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 12.04.05, 17:23 Sorry za powyższy bełkot... Znaczy sie "ostatni będą pierwszymi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: CP........... IP: 129.187.9.* 12.04.05, 17:49 w moich oczach pierwsza nagroda jest absolutna pomylka: Kierunek polkola dla mnei nie jest wogle zrozumialy. Ludzie zostana wciagnieci do srodka bloku a powstancow jak ciag reprezentacyjny zostanie absolutnie zdegradowany - nierozumeim jaki cel sie kryje za zamazaniem lini zabudowy powstancow. Zamkniecie ciagu ulciy kruczej jest ogromnym bledem urbanistycznym 3nagroda tez mi sie za bardzo nie podoba, bo probuje udawac taki rockefeller- center. A uwzama ze nie jest dobrze jak sie cos udaje. Ewidentnie na 100% najlepsza praca jest nagroda druga... jasne formy i kierunki, duzo polaczen w poprzek i wzdluz (a wlasnei z polaczen miasta zyja) Niestety ten konkurs jest dobrym przykladem na to jak wypadaja konkursy jak nagrody sa tak niskie i wygrane nie pewne (czy wygrany bedzie autorem MPZP? nikt nie wie). 24nadeslanych prac (mniej niz na konkurs studencki, nawet) jak na tak strategiczna i wazna dzialke, to tragicznie malo! Odpowiedz Link Zgłoś
pavelvava1 Re: CP........... 12.04.05, 17:50 też uważam, że praca numer 3 jest najlepsza ( z 3 zaprezentowanych ), ale jaka nagroda taka komisja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 18:30 Moim zdaniem propozycja, która zajęła 3 miejsce jest najlepsza (podkreślam, to moja opinia). To jest właśnie ta "różowa" makieta, którą wczoraj widziałem w Faktach, Tylko, że w Faktach pokazując ją, mówili o 2 miejscu. Jak wiemy, na całe szczęscie nie był to konkurs, który wyłoniłby ostateczny kształt CP...bo wtedy ten projekt, który wygrał...pogrązyłby moim zdaniem CP :( ps: Pigoom dziękujemy za szybką reakcję i wstawienie fotek i projektów na stronę UM. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: CP........... 12.04.05, 18:53 IMO - pierwsza nagroda - najgorsza. Właściwie do kosza. 2 i 3 warta zainteresowania. 2 zauważa istnienie ulicy prowadzacej do pl. Hirszfelda - brawo, dużo przecznic. Trochę za niskie są te części najniższe 2 piętra to za mało jak na ul Powstańców - powinny być co njamniej 4 piętrowe (tak jak te średnie). Co do tej trzeciej nagrody - nie rozumiem dlaczego wyższe piętra muszą być odcofnięte do lini zabudowy (chyba dlatego, że projektant nie miał innych klocków :-) ). Placyki i woda - spoko. Po co ta kładka nad tą ulicą (Gwiaździstą?) - wygląda jak pl Hirszfelda bis. Bez sensu. Zdecydowanie 2 nagroda jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: CP........... 12.04.05, 19:03 I jeszcze dodam (właśnie zauważyłem). 2 nagroda (najlepsza) bardzo mądrze zakłada linię zabudowy wyznaczoną przez Poltegor, co ważności Poltegoru nie zwiększa, a wprowadza ład. W ogóle - okolice Poltegoru (nie wiem, czy konkurs tam sięgał) pomyślane bardzo korzystnie! Co do samego Poltegoru Rafis uważa, że jest niefunkcjonalny - może to i prawda, ale jeśli da się go jakoś kształtowac wewnątrz, to nie należy go wyburzać. Jest na tyle prostą formą, że spokojnie da sie kształtować. Ja bym go jeszcze podwyższył, gdyby było to możliwe, w pewien sposób, którego tu nie opiszę, bo za długo by to trwało. :-) W kazdym razie taki Poltegor mógłby spokojnie stać się wizytówką Wrocławia, o wiele ładniejszą niż Galeria Dominikańska. Trzeba tylko pomyśleć, i nie kosztowałoby to więcej, niż budowa nowego. Tak więc - nagroda 2 jest najlepsza, chociaż trochę przypadkowe sparwia wrażenie rozłożenie tych dominant. Ale ogólnie spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: CP........... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 12.04.05, 19:56 Moim zdaniem 1 nagroda jest najlepsza,ascetyczna,uporządkowana,koncentruje wieżowce w okolicy ul.Swobodnej,nie zamyka ul.P.Śląskich w tunelu i co ważne realistyczna.2 nagroda dobra ale mpzp uchwalony w oparciu o nią może zablokować teren na dziesiątki lat podobnie jak 3 która za bardzo jak dla mnie zagęszcza teren wysoką zabudową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: CP........... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.04.05, 20:34 & nie rozumiem dlaczego uwazasz ze nagroda ! jest najlepsza przyjmujac przez ciebie przyciagniete argumenty: wlasnie ze nagroda 1 'tuneluje' Powstancow - nie przez fasad (ktorych rzeczywiscie brak) lecz przez brak szerokich i zapraczajacych przecznic przez duzogabarytowa i jakas dziowaczna zabudowa (spadzista zabudowa od powstancow) jezeli wogle to juz raczej nagroda 1 zablokuje inwestycje, a na pewno juz nie nagroda 2 ktora jest wrecz 'za bardzo normalna' jezeli moge tak powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: CP........... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.04.05, 14:10 Na pewno 1 nagroda na sporo wad o których pisałeś i te tunele podziemne do dworca PKS to już farsa ale stara się stworzyć wspólną przestrzeń publiczną dla tego miejsca i może dlatego mi się podoba ale dzisiaj byłem na tej wystawie pokonkursowej i moja kolejność byłaby taka: 1.M.Szlachcic(ArC2) 2.Z.Maćków 3.Sz.Brzezowski z zesp.(obecna 2 nagroda) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: CP........... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.04.05, 17:09 moge sobie dobrze wyobrzaic ze prace ArC2 i Mackow byly dobre - czy ktos moze zrobic zdjecia? Chetnie wstawie do internetu i udostepnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: CP........... IP: *.core.lanet.net.pl / 85.128.106.* 12.04.05, 19:09 Kładka to jest nad legnicką, koło placu Solidarności. To jest bardzo sympatyczny i przydatny łącznik, ktory moze wyglądać efektownie. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: CP........... 12.04.05, 20:27 Gość portalu: ! napisał(a): > Moim zdaniem propozycja, która zajęła 3 miejsce jest najlepsza (podkreślam, to > moja opinia). To jest właśnie ta "różowa" makieta, którą wczoraj widziałem w > Faktach, Tylko, że w Faktach pokazując ją, mówili o 2 miejscu. > Zapisz to sobie gdzieś złotymi literami, bo się z Tobą zgadzam ;-) Według mnie też trzecia jest najlepsza. Przede wszystkim dlatego, że w moim osobistym odczuciu w takim CP jako pieszy czułbym się najlepiej i najbardziej "wielkomiejsko". Pierwsza propozycja zostawia zbyt dużo wolnej, nieuporządkowoanej przestrzeni po której hulałby wiatr. Znowu pierzeje tworzone przez drugi projekt jakoś nie wiem dlaczego kojarzą mi się z ciągiem domów towarowych Wars-Sawa w Warszawie. A tamten kawałek miasta do moich ulubionych nie należy. Propozycja trzecia zostawia wg. mnie najwięcej miejsca na tworzenie "miejsc" w których koncentrowałoby się życie, bo z jednej strony zakłada pierzeje od stron zewnętrznych a z drugiej spójne i jasne (w sensie układu) place od wewnątrz. Po prostu wydaje mi się że w takim miejscu najlepiej bym się czuł. Dużo lepiej niż lawirując między blokami z drugiej propozycji. Poza tym ten teren najłatwiej podzielić na mniejsze działki i posprzedawać osobno, co powinno przynieść dwa efekty. Po pierwsze szybciej by się zaczęło zabudowywanie (więcej jest firm, które stać na wybudowanie jednego wieżowca niż całego CP). Po drugie jeżeli ktoś kupuje mniejszą działkę to łatwiej go skłonić do tego, aby budował w górę (patrz: GTC). Są tylko dwie rzeczy, które w projekcie trzecim bym zmienił gdybym mógł i o obu napisał hen: wywalić kładki nad ulicą i między budynkami (bez sensu) oraz "wyprostować" budynki, żeby nie było tych śmiesznych załamań. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 20:33 Niesamowite, znów się w czymś zgadzamy Es_wu :))) A z tymi Twoimi zdaniami zgadzam się nie w 100, ale w 1000%: Sam bym tego lepiej nie ujął: "Propozycja trzecia zostawia wg. mnie najwięcej miejsca na tworzenie "miejsc" w których koncentrowałoby się życie, bo z jednej strony zakłada pierzeje od stron zewnętrznych a z drugiej spójne i jasne (w sensie układu) place od wewnątrz. Po prostu wydaje mi się że w takim miejscu najlepiej bym się czuł. Dużo lepiej niż lawirując między blokami z drugiej propozycji. Poza tym ten teren najłatwiej podzielić na mniejsze działki i posprzedawać osobno, co powinno przynieść dwa efekty. Po pierwsze szybciej by się zaczęło zabudowywanie (więcej jest firm, które stać na wybudowanie jednego wieżowca niż całego CP). Po drugie jeżeli ktoś kupuje mniejszą działkę to łatwiej go skłonić do tego, aby budował w górę (patrz: GTC). Są tylko dwie rzeczy, które w projekcie trzecim bym zmienił gdybym mógł i o obu napisał hen: wywalić kładki nad ulicą i między budynkami (bez sensu) oraz "wyprostować" budynki, żeby nie było tych śmiesznych załamań." Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: CP........... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.04.05, 20:36 Es wu - zapominales o najwazniejszej rzeczy ktora powinno sie zmienci w nagrodzie 3ciej (oprocz kladki) To jest na 100% uszanowanie ciagu ul. kruczej! To jest bardzo bardzo bardzo wazne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: CP........... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 12.04.05, 21:14 Żaden nie podoba mi sie z osobna. Jednak najlepszy wg mnie drugi tylko po cholere te punktowce sa tak uporzadkowane i równej wysokosci. Projekt nr 1 zbyt marnotrawiacy przestrzen i własciwie nadal mamy po srodku wielka dziure. Z kolei trójka to zbyt duza ilosc takich klopsó na sobie. Połaczyc trzy i bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 21:16 No i właśnie w założeniach konkursu było wybranie najlepszych elementów z nagrodzonych projektów i stworzenie na tej podstawie MPZP dla CP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: CP........... IP: *.mat.univie.ac.at 13.04.05, 09:30 Tylko, zeby nie bylo tak jak z ta modelka co to przyszla do slynnego profesora mowiac, ze powinni razem splodzic potomstwo, ktore bedzie najpiekniejsze (bo po matce odziedziczy urode) i najmadrzejsze (bo po ojcu odziedziczy rozum). A profesor na to - a co bedzie jak stanie sie na odwrot i dzieci urode odziedzicza po ojcu a maadrosc po matce? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: CP........... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.05, 00:17 chciałem nic nie pisać przed zobaczeniem wszystkich prac w muzeum, ale że sie nie zapowiada, żebym w godzinach otwarcia mógł wygospodarować chwilę czasu w ciagu najbliższych kilku dni - nie zdzierżyłem :-) tak więc tylko o samym konkursie, i wynikach ( tj. 3 pierwszych pracach) moim zdaniem, i piszę to z prawdziwa przykrością - niestety porażka, i to ciężka. I i III miejsce to po prostu żenada. i to tym groźniejsza, że autorem I jest wykładowca wydziału architektury, który kształci przyszłych projektantów, a autorami III "młodzi projektanci z BRW" - czyli potencjalni autorzy planów miejscowych opracowywanych przez miasto. praca z miejsca pierwszego oparta na jakimś kuriozalnym łuku, który nie ma zadnego uzasadnienia przestrzennego - wg od samego poczatku nie mogła się skończyc niczym dobrym, ale projektantom udało sie ja jeszcze dobić przypadkowym rozmieszczeniem wysokościowców ( nie zdiwiłbym się, gdyby na pomysł ustawienia tych dwóch budynków w miejscu ołtarza papieskiego wpadli w ostatniej chwili, pod wpływem smutnych ostatnich dni - tylko na przerobienie reszty nie starczyło czasu...) moim zdaniem ogólnie bez sensu, z jakąś łukową długaśną promenadą, brakiem poszanowania otoczenia urbanistycznego, bez żadnego pożytku ( a raczej ze szkodą) dla najważniejszej osi miasta jaką jest ul.powstańców. praca nr 3 - kliniczny przypadek twórczości autorów wrocławskich planów miejscowych, tylko z wiekszym rozmachem w 3D. kółeczko wpisane w kwadracik, placyk oparty na rzucie krzyża z ulicami trafiajacymi w środki pierzei, a nie w narożniki (wiem, wiem - plac Kościuszki też taki jest, ale ile można...) - dodatkowo prowadzącymi donikąd, plus jakiś skosik, falka i kładeczka na dodatek. jezeli autorzy są przszłością wrocławskiej urbanistyki to ja wysiadam. 3 wymiar tej pracy to jakie skrzyżowanie budynków z Manhatannu lat pięcdziesiatych z rumowiskiem antycznych kolumn ( nie mieliście tego skojarzenia patrząc na makietę :-) ? ) generalnie jakieś koszmarne,cięzkie i obce cielsko wrzucone przypadkowo w tkankę miejską , wystarczjąco już zgwałconą tymi skosnymi parawanowcami. brrr. 2 miejsce - zdecydowanie najlepsze. w dwóch wymiarach nawet bardzo dobre. uszanowane istniejace i historyczne przebiegi ulic (Krucza!). nowe miejskie przestrzenie o ludzkiej skali i logicznych kształtach (projektowane place), kwartałowość zabudowy, sensowny "pomysł na Poltegor" z nowym wejściem z drugiej strony i placem, pomysł na Powstańców dający szansę na wielkomiejskość tej ulicy. moim zdaniem w trzecim wymiarze trochę gorzej, choć pomysł na dwuskalowość całego założenia fajny : z dość upakowaną, gęstą strefą "bazy" o zbliżonej ilości kondygnacji i przerzedzoną, przypadkowo ale w miarę równomiernie strefą górną - również o stałej wysokości. coś jednak mi tu nie gra, ale nie wiem jeszcze co :-) tylko że prac na poziomie pracy z poz. 2 ( i lepszych !) powinno być przynajmniej kilkanaście !, a prac takich jak I i III mogłaby być dowolna ilość - ale nie wśród nagrodzonych ! prawda jest tak, że konkurs niestety został prawdopodomnie zlekceważony przez znaczących projektantów - lokalny patriotyzm nie zadziałał, a nikomu poważnemu spoza Wrocławia wystartować w tak przeprowadzonym konkursie, o niejasnych celach, z nieokreślonymi poważnie dalszymi losami prac i ich autorów, bez porządnego programu, z mało realnymi terminami i śmiesznymi, nie pokrywającymi kosztów uczestnictwa nagrodami nietety jaka praca, taka płaca - jak mówił pewien anglista w XIV LO :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: CP........... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.04.05, 09:48 marc - podpisuje sie pod wszysktim co napisales. Pytanie rzeczywiscie teraz tylku juz pozostaje: jak wygladaly inne prace! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: CP........... IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 14.04.05, 10:34 wg. mnie chyba najlepsza jest praca 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: CP........... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.04.05, 14:02 Prace konkursowe będą wystawione do dnia 15 kwietnia 2005 r. W tym dniu (piątek) o godz. 14.00 zapraszamy na dyskusję pokonkursową www.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.05, 17:52 Marc naprawdę nie wiesz o co chodziło, po co został zorganizowany akurat TEN konkurs? Nie wierzę... Przecież jesteś uważnym obserwatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: CP........... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.05, 22:32 sugerujesz złą wolę miasta? i naszego wspaniałego prezydenta, który zawsze chce dla Wrocławia dobrze? i to ty, wykrzykniku ? ale o pracach można sobie podyskutować chyba, skoro maja być podstawą planu miejscowego, prawda? choć rzeczywiście sposób zorganizowania tego konkursu rodzi podejrzenia o sabotaż :-) ps. a w moim poprzednim poście miało byc oczywiście "jak płaca taka praca", choc akurat w świetle wyników konkursu ( I i III) "jaka praca taka płaca" jest jak najbardziej na miejscu :-) uważam nawet, ze mocno przepłacili Ps. w moim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.05, 22:47 Pudło Marc, pudło... A MPZP dla CP i tak będzie...ale raczej taki, jak praca, która zajęła 3 miejsce. W całości ten teren można sprzedać, ale...po prostu przez najbliższych kilka lat jeden inwestor nie zabuduje go ani w taki sposób jak w pracy z miejsca 2 ani 3. Jedyna szansa to etapowanie budowy obiektów w CP i dopuszczenie współpracy kilku inwestorów, w ten sposób, że każdy inwestor będzie budował wg własnych potrzeb - i wtedy projekt z 3 miejsca jest najodpowiedniejszy... Mogę się założyć, że w przypadku, kiedy CP zostanie zabudowane w taki sposób, jak wyżej wymieniłem, jest szansa na dużo konkursów arch - np na poszczeg budynki w CP - OCZYWISCIE ORGANIZOWANE PRZEZ INWESTORÓW, I NAJLEPIEJ, ŻEBY TO BYŁY ZAGRANICZNE FIRMY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: CP........... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.05, 23:02 no ja mniej wiecej o tym przecież... robi sie konkurs "dla sztuki", żeby móc powiedzieć : no przecież konkurs był ! a plan zleca się BRW , czyli w praktyce autorom III pracy ( w tym panu Cichońskiemu, który raz już sie kompromitował projektem nowego urzędu miejskiego) poza tym nie widzę różnicy w możliwości etapowania pomiedzy II a III miejscem. natomiast przestrzeni spieprzonej złym planem miejscowym żadne potencjalne (!) konkursy organizowane przez poszczególnych inwestorów juz nie naprawią, i doskonale o tym wiesz. jeżeli ten plan powstanie bez poważnej dyskusji, a niestety tego pseudokonkursu za taką uznać nie można - to będzie największy skandal w historii pokomunistycznej zabudowy Wrocławia a jak masz inna teorię nt. przyczyn organizowania takiego rodzaju konkursu to proszę mnie łaskawie oświecić pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: CP........... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.04.05, 23:08 ten konkurs pokazał ze tak naprawde konkursy nikogo nie obchodza, kasa misiu kasa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.05, 23:22 Tak, kasa to zupełnie odrebna sprawa... Ostatnio mało nie spadłem z krzesła, jak usłyszałem od znajomego inwestującego w Pradze, jakie pieniadze zazyczył sobie jeden średniej klasy czeski architekt. Niektórzy naprawde myślą, że inwestor to "dojna krowa", w dodatku wg wiekszości architektów inwestorzy to głąby i nadają się tylko do dojenia z pieniedzy i dają możliwość realizacji często nieprzystających do rzeczywistości pomysłów wszelkiej maści architektów. Nie wazna ekonomia i opłacalnośc inwestycji, najważniejsze, zeby inwestor za własne, cieżko zarobione pieniadze realizował często wiecej niż chore pomysły panów architektów. Można tą sytuację z Pragi odnieść i do CP... Co komu po "idealnym projekcie urbanistycznym", jezeli trudno bedzie go zrealizować? Czy architekci wyłożą pieniadze i będą realizować te inwestycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.05, 23:16 1.Marc co będziemy mieć po "wyidealizowanym" projekcie, wyłonionym w "wielkim, ogólnoświatowym konkursie" z nagrodami powiedzmy po 50.000 euro? Największy "trawnik" Wrocławia na 20-30 lat... 2. Jest spora różnica pomiedzy propozycjami zawartymi w projekcie z 2 i z 3 miejsca. Ten z 3 miejsca pozwala na większą etapowość zagosp CP, an większą ilość inwestorów, obiektów, ten z 2 narzuca z góry formy i raczej nie przewiduje etapowania zagosp CP pod wiecej niż 2-3, 3-4 inwestorów... 3. Już warunki tego "konkursiku" (bo sam przyznasz, że takim konkursem przez wielkie "k", to raczej tego nie można uznać), pokazały o co chodzi komu i po co ten cały konkurs. Dlatego dziwi mnie naiwność i żale wylewane po ogłoszeniu jego wyników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: CP........... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.05, 23:55 1. !, uporczywie promowana przez ciebie teza, że wyłoniona w dobrze zorganizowanym konkursie ( tzn, m.in. takim, w którym zamawiający potrafi jasno sformułowac swoje oczekiwania) praca nie bedzie sie nadawała do realizacji i będzie sprawiała wyłacznie kłopoty jest po prostu nieprawdziwa, w dodatku po prostu, wybacz - głupia. konkurs jest rodzajem zawodów, które mają służyć wyłonieniu najlepszego rozwiązania. jeżeli są dobrze określone zasady, kompetentni sędziowie, w tym ze strony zamawiającego i stworzone warunki do udziału dobrych projektantów- nie widzę racjonalnego wytłumaczenia dla twierdzenia, że lepsze efekty da puszczenie sprawy na żywioł. podobnie możnaby, powiedzmy, wybierać zwycięzcę maratonu nowojorskiego za pomocą losowania. i liczyć , że trafi sie na najlepszego maratończyka. teoretycznie jest to mozliwe, ale bardzo mało prawdopodobne. 2. że różnice są, i to diametralne, to sam zauważyłem, jakbyś sie wczytał w mój post . w dalszym ciagu nie widze znacząco wiekszej ( jeżeli wogóle ) możliwości etapowania w pracy nr 3. twierdzenie,że praca nr II narzuca formy jest w świetle tego rumowiska form z pracy nr 3 niepoważne. praca nr 3 jest dużo bardziej narzucająca formy, co chyba jest oczywiste dla każdego kto te dwie prace porówna. w dodatku robienie z mozliwości etapowania głównego kryterium oceny planu miejscowego jest też dość ryzykowne. w takim razie lepiej podzieliż ten prostokąt na dwadzieścia rónych prostokącików, nazwać je atapami 1-20 i będziemy mieli plan idealny ! 3.to chodziło o storpedowanie poważnej dyskusji i ew.poważnego konkursu czy nie w końcu ? bo zarzuciłeś mi pudło. 4. twojej opini o "większości architektów" nie chce mi sie nawet komentować. przy okazji może byś powiedział jakie stawki za projektowanie uważasz z horrendalne, a jakie za właściwe ( w % wartości inwestycji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 00:21 Gość portalu: marc napisał(a): > 1. > !, uporczywie promowana przez ciebie teza, że wyłoniona w dobrze zorganizowanym > > konkursie ( tzn, m.in. takim, w którym zamawiający potrafi jasno sformułowac > swoje oczekiwania) praca nie bedzie sie nadawała do realizacji i będzie > sprawiała wyłacznie kłopoty jest po prostu nieprawdziwa, w dodatku po prostu, > wybacz - głupia. ---Jasno sformułowane oczekiwania? Przecież to nie miasto będzie inwestować w CP! Trudno żeby miasto formułowało swoje oczekiwania, skoro istnieje duze ryzyko, że oczekiwania miasta nie będa się póżniej pokrywały z oczekiwaniami inwestorów. To nie sztuka zrobić plan...i wydać pieniądze w błoto. konkurs jest rodzajem zawodów, które mają służyć wyłonieniu najlepszego > rozwiązania. jeżeli są dobrze określone zasady, kompetentni sędziowie, w tym ze > > strony zamawiającego i stworzone warunki do udziału dobrych projektantów- nie > widzę racjonalnego wytłumaczenia dla twierdzenia, że lepsze efekty da > puszczenie sprawy na żywioł. ---Nie na żywioł, tylko żeby było racjonalne myślenie. Co komu po konkursie, w którym zwycieski projekt nie będzie mógł być realizowany, albo będzie on realizowany okrojony lub mocno zmieniony w stosunku do pierwowzoru, bo po prostu w pierwotnej postaci będzie praktycznie nie do realizacji w najbliższych 15-20 latach (przykład)? Sztuka dla sztuki? dalszym ciagu nie widze znacząco wiekszej ( jeżeli wogóle ) możliwości > etapowania w pracy nr 3. ---Chodzi o dużą ilość obiektów w projekcie nr 3 - każdy obiekt może być rezlizowany przez innego inwestora, w dodatku wszystko nie musi być zrealizowane w ciągu 2-3 lat, tylko można podzielić całe CP na kilka etapów, poszczeg obiekty będą powstawać w miarę potrzeb i zapotrzebowania rynku, wchodznie kolejnych inwestorów do CP. > twierdzenie,że praca nr II narzuca formy jest w świetle tego rumowiska form z > pracy nr 3 niepoważne. praca nr 3 jest dużo bardziej narzucająca formy ---2 nie pozwala na większą etapowość całej zabudowy CP. Nie pozwala też zbytnio na mnogość form i wielkości poszczeg obiektów, co daje projekt 3. Projekt 3 pozwala budować i małe i duże i bardzo duze kubaturowo obiekty, o zróżnicowanej wysokości. 2 daje mniej alternatyw. w takim razie lepiej podzieliż ten > prostokąt na dwadzieścia rónych prostokącików, nazwać je atapami 1-20 i > będziemy mieli plan idealny ! > ---może nie idealny, ale dajacy szansę na realizację CP... Dający także wiecej pow biurowej, miejsc pracy, twoorzący gęste city. Wygląd tego city, będzie się zmieniał, wraz z realizacją kolejnych obiektów w CP - taka "układanka"... (trochę przypominająca SimCity :))) > 3.to chodziło o storpedowanie poważnej dyskusji i ew.poważnego konkursu czy nie > > w końcu ? > bo zarzuciłeś mi pudło. ---I znów pudło :( Strzelaj dalej :) Co do publicznej dyskusji - proponuję śledzienie choćby forum GW i dyskusji na różne tematy. Co osoba, to inny pomysł. Nie ma praktycznie rzeczy, która zadowoliłaby wszystkich. Takie dyskusje mozna ciągnąć latami...tylko co to da? Że kilkanaście osób będzie sobie robiło "reklamę" w mediach, robiąc za "najmądrzejszych"? Jedna z głównych wad Polaków - gadanie i narzekanie, zamiast wziąść się do pracy. 4. twojej opini o "większości architektów" nie chce mi sie nawet komentować. > przy okazji może byś powiedział jakie stawki za projektowanie uważasz z > horrendalne, a jakie za właściwe ( w % wartości inwestycji) ---Pisałem o tej większośći architektów, którzy maja niewiele doświadczenia, mało sukcesów zawodowych, a już obrastają w piórka i chcą za swoje często beznadziejne projekty pieniadze jak za działa klasy sir Forestera... I w dodatku chcą wszystko realizowac po swojemu, mieć nieograniczoną swobodę. Ekonomia projektu dla nich sie nie liczy. Rozumiesz o co chodzi Marc i dlaczego napisałem, to co napisałem? Wiem, że stoisz po tej drugiej stronie, piszesz z innej pozycji, ja z innej... Pozdrawiam. ps: Ile wziąłbyś jako architekt za mały biurowiec w Pradze, gdzie całość inwestycji ma sie zamknąć kwotą 3 mln euro (suma nieprzekraczalna)? Oczywiście bez kosztów zakupu działki. Prosty projekt, bez zadnych ekstrawagancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: CP........... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.05, 00:36 późno się zrobiło, więc może cd jutro ? a co do ps - to JA sie pytam, ile dasz? :-) nie odwracaj kota ogonem ale możemy sie dogadać :-) lubię proste projekty bez ekstrawagancji pzdr ps. nareszcie trochę przybliżyłeś nam wszystkim swoją teorię idealnego planu miejscowego. pogadamy jutro :-) m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: CP........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 00:50 Jutro czy dziś? :) Bo jest już piątek :) Dziś wyjeżdżam na kilka dni za granicę, w interesach, więc z chęcia, ale dopiero w przyszłym tygodniu. ps: To nie ja inwestuję w ten biurowiec w Pradze, tylko znajomy, więc musiałbyś się z nim dogadywać co do ceny :) Ja tam będę miał najprawdopodobniej tylko malutkie biuro. ps2: To nie zadna teoria i nie zaden idealny mpzp dla CP, tylko oceana tych trzech nagrodzonych projektów pod katem możliwych inwestycji :) I to zaznaczam wg mnie - moim zdaniem (prywatna opinia) :) Pozdrawiam i dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: CP........... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.05, 23:27 ! , prooosze Cię. przecież właśnie plan miejscowy Z DEFINICJI jest zbiorem oczekiwań miasta wobec przyszłych inwestorów i ograniczeń jakie na niego nakłada! twierdzenie ,że miasto nie jest w stanie zdefiniować swoich oczekiwań, bo to nie ono bedzie inwestorem podważa wogóle sens prowadzenia jakiejkolwiek polityki przestrzennej. sprawa jest prosta : miasto określa w sposób kompetentny swoje wymagania i szuka możliwie dobrego wykonawcy swojej woli , który profesjonalnie zamieni ją na język planu miejscowego, być może dodając od siebie coś wartościowego. nie ma na to lepszego sposobu niż przegląd jak najwiekszej liczby rozwiązań autorstwa jak najlepszych urbanistów/architektów. a to MUSI oznaczać konkurs. a ty kolejny raz powtarzasz swoja tezę, że wynik bedzie nierealizowalną sztuką dla sztuki. nie jestem w stanie tego zrozumieć. czy uważasz plan miejscowy okolic placu wolności( wyłoniony w konkursie) za utopię? jeżeli tak, to czy powtórzysz to samo po realizacji sali koncertowej, parkingu podziemnego i zabudowie wolnych działek przy "łaczniku" z kazimierza wlk? a pisząc o twoim "planie idealnym" miałem na myśli propozycję podziału CP na dwadzieścia parceli bez większych wymagań w stosunku do zabudowy, którą jak widzę, uważasz za nienajgorsze rozwiązanie ("...może nie idealny, ale dajacy szansę na realizację CP... Dający także wiecej pow biurowej, miejsc pracy, tworzący gęste city...") co do architektów... pisałeś o WIEKSZOŚCI architektów. ogólnie. podobnie można pisać np o wiekszości lekarzy, że chca tylko eksperymentowac na pacjentach, a nie ich leczyc. lub o dowolnym , innym zawodzie. i będzie to takie same, krzywdzące uogólnienie. pzdr, udanych biznesów może jednak niekoniecznie w CP, bo jeszcze jakąś fabryczkę dającą kilkaset cennych miejsc pracy nam tam zafundujesz :-). w I etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf to nie jest zdjecie makiety CP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.05, 10:48 ... tylko Sobolewskiego...który coś trzyma w ręku... nie bardzo wiem co, bo chyba nie makietę CP Odpowiedz Link Zgłoś
artful Re: to nie jest zdjecie makiety CP 14.04.05, 11:59 Gość portalu: dxf napisał(a): > ... tylko Sobolewskiego...który coś trzyma w ręku... nie bardzo wiem co, bo > chyba nie makietę CP nie makietę, on trzyma w ręku MAKIETKĘ CP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: 217.153.188.* 14.04.05, 17:44 Kto z Was widzial projekty w muzeum? Jak oceniacie? Który najlepszy moim zdaniem tan który zajął /chyba 2 miejsce/ - 581423 mial nr. Fajny podiał przestrzeni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Konkurs na CP rozstrzygnięty:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 23:28 ja widziałem. Mnie takze najbardziej podobal sie ten, ktory zajal drugie miejsce, ale byly jeszcze 2 inne niezłe Odpowiedz Link Zgłoś