Gość: klinta IP: *.hsd1.ct.comcast.net 26.04.05, 21:01 chciałabym się coś więcej na jego temat dowiedzieć oczywiście w kwestii wyborów na rektora Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no.logo Re: prof. Adam Chmielewski 26.04.05, 21:37 Klasa i umiejętność zdobywania funduszy. Taki nowoczesny humanista, który wie, że bez $ uczelnia nie będzie funkcjonować (przykładem może być Letnia Szkoła UWr, której pomysł rzucił Johannes Rau, a Chmielewski przekuł słowo w czyn). Jest kojarzony z lewicą - ale równocześnie jest surowym krytykiem SLD. Taki lewicowiec z przekonań, ale nie komuch. Bardzo szybka kariera akademicka, jeden z najmłodszych profesorów zwyczajnych w humanistyce (kiedy nim zostawał). Rzecz bez znaczenia dla kwestii wyborów rektora - fajne poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
klinta Re: prof. Adam Chmielewski 26.04.05, 22:10 a jak w kwestii szans na wybór? bo przeczytałam jego jeden artykuł (wiem to mało) na temat sytuacji w polskiej nauce i ujął mnie językiem, dowcipem no i przede wszystkim treścią. Więc jestem ciekawa jak z jego szansami na bycie rektorem. Bo osobiście nie miałabym zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Re: prof. Adam Chmielewski 26.04.05, 22:39 > a jak w kwestii szans na wybór? Elektorom spodobała się jego zdecydowana postawa w czasie "konklawe" ;-), to wszystko, co wiem na ten temat. A propos języka i dowcipu - spróbuj gdzieś znaleźć jego tekst "Wszystkiemu winni są Szkoci"... Odpowiedz Link Zgłoś
klinta Re: prof. Adam Chmielewski 26.04.05, 22:44 szukałam, w internecie nie ma (albo mocno ukryte). poszukam "w realu". jakby ktoś miał, proszę link. czytałam jego wypowiedzi w Przeglądzie Uniwersyteckim w trakcie przesłuchiwania kandydatów i stąd wogóle się dowiedziałam o jego istnieniu. Ciekawy człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś