Dodaj do ulubionych

Kogeneracja i jej stare budynki

13.05.05, 19:06
Witam,

przed chwilą na PRW poleciał ciekawy reportaż.

Dzisiaj w południe została otwarta wystawa prac studentów architektury,
których zadaniem było zaproponowanie co zrobić ze starymi buydnkami
elektrociepłowni. Ogólnie powiedziano, że cztery prace przewidywały utworzenie
tam centrów rozrywkowych a jedna banku. Najciekawszy był jednak mini-wywiad z
jakimś Francuzem, szefem Kogeneracji. Francuz powiedział, że ich celem nie
jest zarobienie na tych terenach. Widzą ich potencjał i chętnie odsprzedadzą
ten teren wiarygodnemu partnerowi z pomysłem po cenie niewygórowanej acz
rynkowej. Francuz powiedział prawie dosłownie tak: "przecież gdybyśmy chcieli
na tym zarobić krocie to byśmy tego wszystkiego (konkursu) nie organizowali".

Hmm, bardzo ciekawe podejście. Chyba jednak nie dla parady na głównej stronie
Kogeneracji jednym z głównych linków jest "Zrównoważony rozwój", pod którym
czytamy między innymi:
Idea Zrównoważonego Rozwoju opiera się na trzech filarach:
* Efektywność ekonomiczna - zysk dla zbiorowości uwzględniający koszty
społeczne i środowiskowe
* Troska o środowisko - ochrona naturalnych nieodnawialnych zasobów,
zminimalizowanie negatywnego oddziaływania na otoczenie.
* Równowaga społeczna - tworzenie nowych miejsc pracy i aktywne działania w
celu podnoszenia jakości życia.
(koniec cytatu)

Takie działania jakie tu Kogeneracja prezentuje na moje oko doskonale wpisuje
się w to ostatnie (podnoszenie jakości życia) z uwzględnieniem pierwszego
(koszty środowiskowe). Przecież równie dobrze mogli to wyburzyć w cholere
(ZTCW nie jest to pod ochroną konserwatora) i sprzedać ziomkom z np.
Carrefoura. Czyli wykonac opcję Stara Rzeźnia II.

Dla porónania wiceprezydent Jackiewicz stwierdził, że poprzemysłowe budynki...
odstraszają inwestorów (ręce opadają). Choć w sumie zgadzam się, że dopóki
jest możliwość budowania typu "greenfield" i miasto na żądanie inwestora
dowolnie zmienia MPZP to ja też bym wolał budować od podstaw zamiast męczyć
się ze starymi halami. Tym bardziej rośnie mój szacunek dla francuskiego szefa
Kogeneracji.

Tyle dygresji. Projekty zaproponowane przez studentów można oglądać w
siedzibie Kogenreacji na Łowieckiej. Jak ktoś ma czas się wybrać to nie
obrraziłbym się za fotki ;-)

Pozdrwiam,
SW

Obserwuj wątek
    • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Re: Kogeneracja i jej stare budynki IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.05.05, 20:16
      mieszkalem kiedys w Berlinie u znajomych...w starej fabryce przerobionej na
      biura organizacji NGO oraz mieszkania...calkiem przyjemnie sie tam mieszkalo.
      Duze przestrzenie (pokoje wielkosci calego mojego dzis. mieszkania) idealne do
      tworczego zagospodarowania. Czy we Wroc. tak nie mozna?
    • es_wu Re: Kogeneracja i jej stare budynki 13.05.05, 22:28
      Notka Wyborczej:

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2708049.html
      Studenci architektury zaprojektowali Starą Elektrownię
      Maciej Miskiewicz 13-05-2005 , ostatnia aktualizacja 13-05-2005 20:28

Centrum handlowo-rozrywkowe, kompleks sportowo-rekreacyjny i muzeum sztuki
      współczesnej. To tylko niektóre pomysły na nowe życie Starej Elektrowni

Projekty rewitalizacji budynków wrocławskiej elektrociepłowni przygotowali
      studenci IV i V roku Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. W piątek
      została otwarta wystawa ich prac.

Młodzi architekci wzięli na warsztat najstarszą część elektrociepłowni. To
      nieużywane już hale fabryczne z początku XX w.

Kogeneracja szuka inwestora, który chciałby w nie zainwestować. - Dzięki tej
      wystawie możemy sobie wyobrazić, jaki kształt mogą przybrać te piękne zabytkowe
      budowle - podkreśla Jacky Lacombe, prezes Kogeneracji SA.

Co zaproponowali studenci? - Nasz pomysł to centrum muzyczne m.in. z dużą
      dyskoteką, piano barem, muzeum muzyki i amfiteatrem - mówi Michał Teller,
      student V roku architektury. Jego koledzy uznali, że Stara Elektrownia to
      idealne miejsce m.in. na centrum handlowo-kulturalne z kinami, teatrami i
      centrum nauki lub kompleks sportowo-rekreacyjny z basenami i salami sztuk walki.

Studenci pomyśleli też o zagospodarowaniu bezpośredniego otoczenia
      postindustrialnych obiektów. Obok zabytkowych hal chcieliby postawić m.in.
      muzeum sztuki współczesnej, salę koncertową, nowoczesne biblioteki z centrami
      konferencyjnymi, dom handlowy, a nawet bank.

- Te projekty potwierdzają, że nasi studenci nie boją się wyzwań. I mają bardzo
      dobre pomysły nawet przy tak trudnych tematach - zachwala Dawid Jackiewicz,
      wiceprezydent Wrocławia. - Dlatego na pewno będziemy organizować kolejne konkursy.
      • Gość: Rafis Re: Kogeneracja i jej stare budynki IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.05.05, 22:52
        dzis w wyborczej kogeneracja wykupiła reklame na 4 strony i na jednej z nich
        ogłasza poszukiwania inwestora do rewitalizacji hal. Sa zdjecia z zeszłego
        wieku i z tego roku.
        • Gość: Preslaw Re: Kogeneracja i jej stare budynki IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 23:06
          Cieszy mnie, że sprawy nie zaniedballi, o pomyśle, który pojawił się jakiś czas
          temu nie zapomnieli. Rzeczywiście, francuski szef Kogeneracji z taką filozofią
          budzi szacunek jak i nadzieję, że coś z tego ciekawego i pożytecznego może
          wyniknąć. Ja byłbym chyba za tym, żeby powstało tam jednak coś związanego z
          szeroko pojętą kulturą i rozrywką. Jakaą cześć na muzeum też mogłaby być
          przeznaczona.
    • Gość: Monopol Re: Kogeneracja i jej klienci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 03:00
      Kolego, jeśli zagwarantujesz mi monopol na cokolwiek wartego miliard rocznie,
      również obiecuję ci wiele architektonicznych cacuszek.

Inaczej mówiac, zapłacimy wszyscy w droższym prądzie,
      ale będzie rzeczywiście ładniej.
      • svarte_sjel Re: Kogeneracja i jej klienci 14.05.05, 08:37
        Gość portalu: Monopol napisał(a):
        > Inaczej mówiac, zapłacimy wszyscy w droższym prądzie,

Raczysz żartować. Produkcja prądu przez Kogenerację jest tak marginalna, że na
        ceny dystrybutora nie ma żadnego wpływu.
        To nie jest elektrownia, to jest _elektrociepłownia_. Oni ciepło przede
        wszystkim produkują, to ono może podrożeć.
      • es_wu Re: Kogeneracja i jej klienci 14.05.05, 10:08
        Gość portalu: Monopol napisał(a):

> Kolego, jeśli zagwarantujesz mi monopol na cokolwiek wartego miliard rocznie,
        > również obiecuję ci wiele architektonicznych cacuszek.
        >

Gdzie napisane jest, że to Kogenreacja będzie budować jakiekolwiek cacuszka???

Po drugie ZUS ma monopol na coś wartego wielokrotnie więcej, US również nie
        mówiąc już o TP SA. A jakoś u nich o takiej postawie nie słyszałem.

Pozdrawiam,
        SW

• serek Re: Kogeneracja i jej klienci 14.05.05, 10:49
          • serek Re: Kogeneracja - jej klienci są bez wyboru 14.05.05, 10:53
            O, teraz może mi się udać - ciężko opanować ten interface :)

Drogi Pawle, mój przedmówca ma niestety rację, co prawda chodziło mu o wysokość
            opłat za ciepło, a nie za prąd - reszta jednak się zgadza - zapłacimy za to my.
            W ogóle gdy monopolista rozdaje pieniądze, sprawa zaczyna śmierdzieć.

Co do drugiego rozmówcy - skoro kogeneracja nie chce zarobić, co mówi jej szef
            bardzo wyraźnie, oznacza jedynie, że inwestor nie chce renty na swoim kapitale,
            na studiach mnie uczyli nie dalej niż wczoraj, że podobnym podejściem
            chrakteryzuje się gospodarka socjalistyczna, albo etatystyczna, gwaranatowana
            monopolami.
            • es_wu Re: Kogeneracja - jej klienci są bez wyboru 14.05.05, 11:24
              serek napisała:

> opłat za ciepło, a nie za prąd - reszta jednak się zgadza - zapłacimy za to
              > my.
              >

Za co konkretnie zpałacimy?

> W ogóle gdy monopolista rozdaje pieniądze, sprawa zaczyna śmierdzieć.
              >

Komu rozdaje?

> Co do drugiego rozmówcy - skoro kogeneracja nie chce zarobić, co mówi jej szef
              > bardzo wyraźnie, oznacza jedynie, że inwestor nie chce renty na swoim
              > kapitale,
              >

Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Kogenreacja chce sprzedać tereny po cenie
              niewygórowanej aczkolwiek RYNKOWEJ. Czy według Ciebie "cena rynkowa" oznacza
              "nie zarabiamy? Oj... Oczywiście, że nie zmaksymalizuje zysku na tej transakcji.
              W zamian uzyska wizerunek firmy dbającej o miasto w którym się mieści plus
              zrealizuje swoje cele zrównoważonego rozwoju. Potrafisz wycenić ten wizuerunek?
              Potrafisz wycenić ile kosztowałaby firmę negatywna kampania, którą rozpętałyby
              media, gdyby Kogeneracja wyburzyła XIX wieczne budynki i postawiła tam
              hipermarket Geant? Wg. mnie ktoś to w Kogeneracji policzył i mu wyszło, że te
              kilka milionów dodatkowego zysku na sprzedaży gruntów są warte mniej niż
              wizerunek firmy.

Na studiach jak widać zacząłeś się uczyć mirkoekonomii. Jak skończysz już ten
              kurs to w przyszłości dowiesz się co to jest strategia firmy, pozycjonowanie na
              rynku, wizerunek, marka i w końcu może przez przypadek jakiś co bardziej mądry
              wykładowca opowie Ci co to jest zrównoważony rozwój. Wtedy wrócimy do tej dyskusji.

Pozdrawiam,
              SW

• Gość: Rafis Re: Kogeneracja - jej klienci są bez wyboru IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.05.05, 11:37
                Co do socjalizmu to taka mała uwaga, że nasz sejm jakis czas temu wprowadził
                ustawę która zakazywała firmom produkującym ciepło zarabianie na tej
                działalności :) lol
    • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ FOTY budynkow... exclusive ;) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.05.05, 13:21
      Foty udało się wykonać dzięki dniom otwartm oraz nieuwadze ochroniaży ;)
      w sumie nie ich wina - było tak dużo ludzi,że cieżko byłoby upilnować
      wszystkich - zwłaszcza tych niesfornych fotografów ;)

wroclaw.hydral.com.pl/40395,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/40396,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/40398,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/40397,foto.html
      Uzywane obecnie obiekty :
      wroclaw.hydral.com.pl/40399,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/40400,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/40402,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/40403,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/40404,foto.html
    • es_wu Re: Kogeneracja i jej stare budynki 14.05.05, 16:46
      es_wu napisał:

> Projekty zaproponowane przez studentów można oglądać w
      > siedzibie Kogenreacji na Łowieckiej.
      >

Byłem dzisiaj przez przypadek w tej części miasta. Nie mogłem sobie odmówić, aby
      tam nie pójść. Niestety ze względu na spontaniczność wizyty nie ma fotek.

W każdym razie prace były, hmm... ciekawe. Tak naprawdę studenci zaproponowali
      tylko trzy różne zastosowania dla Starej Elektrowni: cetnrum kulturowe, galeria
      handlowa lub hotel. Więcej pomysłów nie było. Jeżeli chodzi o same budynki
      Starej Elektrowni to zdecydowanie najlepszą była praca niejakiego pana Tellera
      pod nadzorem dr Bogusława Wowrzeczki. Była to w zasadzie jedyna spójna koncepcja
      zapropononwana wśród wszystkich prac. Miałoby tam powstać centrum
      kulturowo-muzyczne, wewnątrz byłoby miejsce m.in. na mediatekę, jakieś knajpy i
      księgarnię muzyczną. Bardzo ok ta propozycja. Inne robiły zdecydowanie mniejsze
      wrażenie.

Jednocześnie trzeba niestety stwierdzić, że studenci bardzo dobrze poradzili
      sobie tylko z samymi budynkami Starej Elektrowni. Natomiast porażkowo wyszło
      projektowanie teremu pomiędzy tymi budynkami a Pomorską. Tam teraz stoją jakieś
      parterowe baraki, garaże i jeden stary ładny dworek-willa (przy samej
      Pomorskiej). No i niestety trzeba powiedzieć, że z taką otwartą przestrzenią
      studenci proadzili sobie już dużo gorzej. Wszyscy (z jednym wyjątkiem)
      zaproponowali w tym miejscu rozrzedzenie zabudowy i poustawianie "klocków",
      czyli budynków wolnostojących, tylko oczywiście wyższych niż to jest teraz.
      Jedyny projekt, który przewidywał gęstszą zabudowę planował wybudowanie wzdłuż
      torów galerii handlowej (?!) a pomiędzy nią a ulicą Flisacką... garażu
      wielopoziomowego. Ręce opadają... Czy ci studenci w ogóle wiedzą co to jest
      Śródmieście i jak powinna wyglądać zabudowa tegoż? Radzę poczytać lub przede
      wszystkim pojeździć po Europie i zobaczyć jak tam to wygląda.

Z innych ciekawych rzeczy na jednym z projektów widać było linię Szybkiej Kolei
      Miejskiej (tak była opisana), która szła od Dworca Nadodrze, na zachód, potem
      wzdłuż Odry na południe, przez Kępę Mieszczańską, zakręcała na wschód i szła
      przez Sienkiewicza w kierunku (jak to było na planie napisane) ZOO. Hmmm, albo
      ten ktoś nie wie jaka jest definicja KOLEI i zaprojektował po prostu tramwaj
      albo... Wyobrażacie sobie KOLEJ na pl. Bema?

Nikt ze studentów nie zaproponował też poszerzenia Flisackiej i zrobienia z niej
      części Obwodnicy Staromiejskiej. Zresztą dość dokładnie obejrzałem sobie dzisiaj
      tą uliczkę. Aby poprowadzić tamtędy Obwodnicę Staromiejską o normalnych
      parametrach 2x2 i pasach 3 metrowych (czyli 12 metrowa ulica) trzebaby na dzień
      dzisiejszy wyburzyć tylko jeden budynek: portiernię Kogeneracji :-) Reszta jest
      tak ustawiona, że nie przeszkadza w ewentualnej budowie drogi. Nawet chodniki
      się zmieszczą, choć momentami może być ciasno. Tak więc wydaje mi się, że
      możnaby realnie pomyśleć o puszczeniu Obwodnicy Staromiejskiej od Poznańskiej
      przez teren ZDiKu, mostem i we Flisacką. Jedyna potencjalna wada, to że tramwaj
      na tym się już na 100% nie zmieści.

Serdecznie pozdrawiam,
      SW
      • Gość: wro2015 Re: Kogeneracja i jej stare budynki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.05, 17:50
        wilekie dzieki za sprawozdanie es_wu!
        Szkoda ze aparaick do zdjec sie nie znalazl no ale coz.

Spodzeiwalem sie troche tego co napisales: Strecic mozna to 'dobrze
        arhcitketonicznie, zle urbanistycznie'

Wydaje mi sie ze jest potzrbne wiecej takich workshopow jak na groble - tam
        widacd bylo ewidentnie ze sa robione duze postepy i przestrzen, powiazania,
        czesi geste i czesci zadko zabudowane sa rozplanowane z sensem.
        Wydaje mi sie ze wroclaw nie ma zadnej idei na to co zrobic z terenami miedzy
        pomorska a dluga (Tereny EC, Kepy, ZDiKu)! Trzeba - nie lubie tego mowic:
        Zorganizowac albo miedzynaorodowy workshop z zaproszonymi architketami albo
        konkurs - nie ma rady.

Tez dalej czuje sie potwierdzony ze osia rozwoju dla wlasnie wyzej wymienionego
        terenu (EC, kepa, ZDiK) mogla by byc nitka OStaromiejskiej opisane przez mnie i
        tez es_wu. Tez bym chetnei podkreslil, ze uwazam ze urbanistycznie trzeba
        widziec wlasnei teren powyzej wymieniony, a nie opracowywac konceptwo
        urbanistycznych odzielnych na EC, kepe itd. Jak wroclaw chce dalej ciagnac
        tradycje 'miasta mostow', to powinnien strac sie wlasnei o opracowywanie
        terenow, tak aby obydwa brzegi ze soba korespondowaly!
        • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Re: Kogeneracja i jej stare budynki IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.05.05, 21:39
          ja mam foty tylko kiepsko wyszly...podrzuce pozniej! (dzis w nocy)
    • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ PROJEKTY STUDENTOW IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.05.05, 21:57
      2 projekty z 3ch...
      Ten ostatni nie podobal mi sie na tyle.ze nie robilem mu zdjec :)
      teraz zaluje ;)

www.rozanka.wroc.pl/~vptm/P1010127.JPG
      www.rozanka.wroc.pl/~vptm/P1010134.JPG
      www.rozanka.wroc.pl/~vptm/11.jpg
      www.rozanka.wroc.pl/~vptm/12.jpg
      www.rozanka.wroc.pl/~vptm/13.jpg
      www.rozanka.wroc.pl/~vptm/14.jpg
      www.rozanka.wroc.pl/~vptm/15.jpg
      www.rozanka.wroc.pl/~vptm/16.jpg
      • Gość: wro2015 Re: PROJEKTY STUDENTOW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.05, 22:03
        jestem przerazony.

Wiec jak juz es_wu pisal: Projekty na przebudowe moga byc. Ale to co z wolna
        przestrzenia robia to jest absolutna porazka.
        Sama idea parkingu (z wyeksponowana fasada od strony glownych ulci zalozenia)
        jest jakos zupelnie pomylone. Juz takze sama prezentacja plansz pokazuje
        absolutny brak zastanawoienia sie nad urbanistyka. Na ani jednej planszy
        projekty nie uwzgeldniaja otoczenia. Luzno rozrucone bloczki bez idei beuz
        kontekstu - tak sie nie towrzy miasta (i to teraz calkiem niezaleznie czy
        srod-miasta, czy przed-miescia)
        • Gość: wro2015 Re: PROJEKTY STUDENTOW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.05, 22:04
          przepraszam za troche emoconalny gorny post:

Detali przebudowy i idee ktore sie za tym kryja - tego nie dopatrzylem sie.
          Pisalem o urbanistyce.

Oczywiscie wielkie dzieki lolo za udostepnienie zdjec!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka