Dodaj do ulubionych

przetarg - Szewska

17.05.05, 12:48
Podano zwycięzcę przetargu na wykonanie remontu Szewskiej, Widoku i
pl.Teatralnego i kawałka Świdnickiej.
Tylko czemu 1 tor na Szewskiej! Grrr...
Obserwuj wątek
    • Gość: perian Re: przetarg - Szewska IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.05.05, 13:27
      Noo, ale porządna firma wygrała a nie Ziajka.

Mam nadzieje, że płyta węgierska będzie.
      • svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 17.05.05, 15:06
        Gość portalu: perian napisał(a):
        > Noo, ale porządna firma wygrała a nie Ziajka.
        > Mam nadzieje, że płyta węgierska będzie.

Jak doskonale wiesz:
        1. to czy będzie płyta węgierska nie zależy od wykonawcy
        2. jeśli ma byćpłyta węgierska to wykonawcą może być i firma "Roboty drogowe
        Zdzich Kowalski, dwóch synów i 3 łopaty" i będzie porządnie.
        3. w zasadzie to czy remot robu Ziajka czy nie na jakośćtorowiska nie ma
        wpływu żadnego
        • Gość: perian Re: przetarg - Szewska IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.05.05, 22:32
          No właśnie liczyłem, że ktoś potwierdzi moje nadzieje na płytę ala ul. Św. Jadwigi.

Ziajka może nie ma wpływu na jakość torowiska, ale już na jakość podbudowy tak.
          A to istota zagadnienia.

Na podstawie Twoich słów mam interesującą konkluzję: kto by nie robił na płycie
          węgierskiej i tak zrobi dobrze, tego się nie da zepsuć, no chyba, że płyty będą
          leżeć na cukrze. Hahaha.
          • svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 17.05.05, 22:41
            > Ziajka może nie ma wpływu na jakość torowiska, ale już na jakość podbudowy

Zależy.

> Na podstawie Twoich słów mam interesującą konkluzję: kto by nie robił na płycie
            > węgierskiej i tak zrobi dobrze, tego się nie da zepsuć, no chyba, że płyty

Pudło. Kto by nie robił ulicy
            • Gość: perian Re: przetarg - Szewska IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.05.05, 23:22
              Ja od początku piszę, że PRKiI (odpowiedzialne za torowisko zapewne) gwarantuje
              porządne wykonanie, ale oni nie robą zasadniczo torowisk niewydzielonych. Może
              podwykawca będzie ;-)
              • svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 11:05
                > porządne wykonanie, ale oni nie robą zasadniczo torowisk niewydzielonych. Może

Robią, robią. Robili Nowy Świat.

> podwykawca będzie ;-)

Nie będzie.

Ciekawe natomiast, kto to torowisko zabrukuje
                • Gość: kotb Re: przetarg - Szewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:26
                  wiem ze w Niemczech najlepiej wlasnie uklada bruk Bickhardt- np robili to w Dreznie.. Tylko ze to chyba nie ma przeniesienia poza granice..
                • Gość: perian Re: przetarg - Szewska IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.05.05, 14:03
                  Jak Nowy Świat, to jest nadzieja, tam tylko skrajni brakuje, ale to nie ich
                  wina. Zobaczymy.
                  • mi.chal Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 14:05
                    Przeciez kostka na Nowym Swiecie to fuszerka. Co rusz sie zapada :/
                  • Gość: amen bubel nowy świat IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.05.05, 14:08
                    kilkakrotnie poprawiano na nim zapadającą się kostkę- także w obrębie
                    wydzielonego torowiska dostępnego jedynie poza tramwajami dla autobusów i
                    karetek- jednym słowem bubel! jak to porównać z poniemieckimi torowiskami
                    (abstrahując od odmienności technologii) to nóź się w kieszeni otwiera- ile to
                    torowisko na nowym świecie jeszcze będzie w miarę dobrze wyglądało? 3-4 lata? i
                    to ma być jakość?!
                    • bystrzak2000 Re: bubel nowy świat 18.05.05, 16:39
                      A skąd wiecie, że będzie kostka granitowa, a nie polbruk??
                      • svarte_sjel Re: bubel nowy świat 18.05.05, 20:21
                        bystrzak2000 napisał:
                        > A skąd wiecie, że będzie kostka granitowa, a nie polbruk??

No wiesz, wstydziłbyś się nawet sugerować możliwość położenia polbruku na Starym
                        Mieście.

A zresztą nawierzchnia jest jasno opisana w wymogach przetargowych:

5. Wykonawca robót brukarskich zrealizował, w okresie ostatnich 5 lat siłami
                        własnymi, zadania obejmujące budowę nawierzchni z materiału kamiennego (jezdni,
                        placu lub chodnika) o łącznej powierzchni nie mniejszej niż 500 m2 na terenie
                        objętym ochroną konserwatorską.
                        • Gość: perian Re: bubel nowy świat IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.05.05, 23:04
                          Cholera, pewnie będzie dudniło to torowisko. Płyta byłaby lepsza.
                        • Gość: kotbe Re: bubel nowy świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 23:50
                          >
                          > No wiesz, wstydziłbyś się nawet sugerować możliwość położenia polbruku na Stary
                          > m
                          > Mieście.
                          >

juz kładziono polbruk na SM- przykładem niech będzie Swidnicka od KDM do Pogodynki
                          • svarte_sjel Re: bubel nowy świat 19.05.05, 09:56
                            Gość portalu: kotbe napisał(a):
                            > juz kładziono polbruk na SM- przykładem niech będzie Swidnicka od KDM do
                            Pogodynki

Wracamy do dyskusji gdzie kończy się Stare Miasto?
                            • Gość: kotbehemot Re: bubel nowy świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 16:28
                              tak czy owak, nawet jesli stwierdzisz ze na fosie, a nie administracyjnie (podziałów administracyjnych zawsze bronisz!) to ta kostka bauma ciągnie sie takze na północ od fosy kawałek
                              • svarte_sjel Re: bubel nowy świat 19.05.05, 20:09
                                Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
                                > tak czy owak, nawet jesli stwierdzisz ze na fosie, a nie administracyjnie (podz

Neee, ja twierdzę, że na fosie, ale wewnętrznej :^)

> iałów administracyjnych zawsze bronisz!) to ta kostka bauma ciągnie sie takze

Też nie. Bronię topografii. Podziały administracyjne są powojenne, więc z
                                definicji są źle zrobione.
                                • Gość: kotb Re: bubel nowy świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:48
                                  >
                                  > Neee, ja twierdzę, że na fosie, ale wewnętrznej :^)

a no fakt, zapomniałem.. moim zdaniem to bardzo krzywdzące podejscie dla tego miasta. Ale o tym juz dyskusja byla i nikt nikogo nie przekonal:(

>
                                  > Też nie. Bronię topografii. Podziały administracyjne są powojenne, więc z
                                  > definicji są źle zrobione.
                                  >
                                  i tu sie z Toba zgadzam. Obecni mieszkancy w bardzo bezmyslny sposob uzywaja nazw dzielnic/osiedli:/
                                  • svarte_sjel Re: bubel nowy świat 19.05.05, 21:00
                                    Gość portalu: kotb napisał(a):
                                    > a no fakt, zapomniałem.. moim zdaniem to bardzo krzywdzące podejscie dla tego

Nie wiem czemu. Do zewnętrznej fosy mamy Śródmieście :^)
                                    • Gość: kotb Re: bubel nowy świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 21:36
                                      >
                                      > Nie wiem czemu. Do zewnętrznej fosy mamy Śródmieście :^)
                                      >

dlatego, ze jesli cos zostało błędnie przetłumaczone, to nie znaczy, ze tym jest. Nazywa sie moze i Sródmiescie,ale srodmiesciem nie jest..
                        • bystrzak2000 Re: bubel nowy świat 19.05.05, 22:36
                          svarte_sjel napisał:

> bystrzak2000 napisał:
                          > > A skąd wiecie, że będzie kostka granitowa, a nie polbruk??
                          >
                          > No wiesz, wstydziłbyś się nawet sugerować możliwość położenia polbruku na
                          Stary
                          > m
                          > Mieście.
                          >

Wiem, Stare Miasto, ale w sumie lepszy dobrze położony polbruk niż kostka,
                          która się za lata zapadnie, albo zacznie wyłazić do góry i jeszcze się nasza\e
                          nowe Skody uszkodzą;-)
    • Gość: ko Re: przetarg - Szewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 14:51
    • koloko2 Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 14:52
      A kto robił kostke na teatralnej?
      Moim zdaniem tam jest jedyna słuszna kostka.
      • Gość: xXx Re: przetarg - Szewska IP: *.magma-net.pl 18.05.05, 20:45
        > A kto robił kostke na teatralnej?
        > Moim zdaniem tam jest jedyna słuszna kostka.
        A to nie jest jeszcze przedwojenna??;)
        • koloko2 Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 21:49
          Gość portalu: xXx napisał(a):

> A to nie jest jeszcze przedwojenna??;)

no właśnie, dziś już takiej kostki nie kładą...
        • svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 22:54
          > > A kto robił kostke na teatralnej?

Nooo... zależy gdzie. Kawałek był robiony parę lat temu.
          • Gość: xXx Re: przetarg - Szewska IP: *.magma-net.pl 19.05.05, 18:26
            > A kto robił kostke na teatralnej?

Nooo... zależy gdzie. Kawałek był robiony parę lat temu.

będąc w okolicy pooglądam sobie może uda mi się stwierdzić, który to fragment.

Co do wykonania nawierzchni z kostki granitowej to wydaje mi się że wina leży
            po stronie wykonawcy ale też i w samym materiale. Obserwując fragmenty starych
            jezdni widać że kostka jest prostopadłościanem lub sześcianem o płaskich
            ścianach co ułatwia jej dopasowanie i pozwala ułożyć ją "ściślej" (odległości
            między granitowymi elementami ok. 1 cm). Oglądając natomiast
            wykonanie "współczesnych mistrzów" widać potężne szczeliny między kostkami (na
            kilka cm) wypełnione zaprawą. Wiadomo, że konstrukcja złożona z dopasowanych
            elementów jest sztywniejsza i trwalsza.
            • svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 19.05.05, 20:13
              > Nooo... zależy gdzie. Kawałek był robiony parę lat temu.
              > będąc w okolicy pooglądam sobie może uda mi się stwierdzić, który to fragment.

Daruj sobie. Kilkuletnia jest kostka tam, gdzie przebudowywano torowisko robiąc
              nowe rozjazdy i odbudowując torowisko w Wierzbowej.

> między granitowymi elementami ok. 1 cm). Oglądając natomiast
              > wykonanie "współczesnych mistrzów" widać potężne szczeliny między kostkami (na

No bo:
              1. używa się kostki z odzysku, dodajmy, że odzyskanej z pomocą młotów
              pneumatycznych. Czyli w zasadzie gruzu.
              2. mamy "nowocześniejszą" technologię polegającą na robieniu wielkich szpar i
              zapaprywaniu ich betonem...
              3. takie skomplikowane operacje jak szlifowanie powierzchni ułożonej
              nawierzchni są równie trudne jak przycinanie krawędzi kostek. Dlatego nowa
              nawierzchnia jest nierówna.
              • Gość: xXx Re: przetarg - Szewska IP: *.magma-net.pl 19.05.05, 23:14

> Daruj sobie. Kilkuletnia jest kostka tam, gdzie przebudowywano torowisko
                robiąc nowe rozjazdy i odbudowując torowisko w Wierzbowej.

Dziękuję nie będę musiał szukać:)

> 1. używa się kostki z odzysku, dodajmy, że odzyskanej z pomocą młotów
                > pneumatycznych. Czyli w zasadzie gruzu.

To fakt dzięki temu każda kostka jest innego kształtu i nie pasuje do
                sasiedniej, więc szczeliny między nimi są przepastne.

> 2. mamy "nowocześniejszą" technologię polegającą na robieniu wielkich szpar i
                > zapaprywaniu ich betonem...

Po co zmieniać technologię, która od wieków zdawała egzamin i była dobra?? Jak
                nie ma fachowców od "granitowych kostek" to w specyfikacji zaznaczyć ,że nie
                życzymy sobie granitu na drogach.

> 3. takie skomplikowane operacje jak szlifowanie powierzchni ułożonej
                > nawierzchni są równie trudne jak przycinanie krawędzi kostek. Dlatego nowa
                > nawierzchnia jest nierówna.

Dzieki temu mamy jezdnię z naturalnymi elementami zwalniającymi
                uniemożliwiającymi przekroczenie dozwolonej prędkości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka