tram_ktos 17.05.05, 12:48 Podano zwycięzcę przetargu na wykonanie remontu Szewskiej, Widoku i pl.Teatralnego i kawałka Świdnickiej. Tylko czemu 1 tor na Szewskiej! Grrr... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: perian Re: przetarg - Szewska IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.05.05, 13:27 Noo, ale porządna firma wygrała a nie Ziajka. Mam nadzieje, że płyta węgierska będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 17.05.05, 15:06 Gość portalu: perian napisał(a): > Noo, ale porządna firma wygrała a nie Ziajka. > Mam nadzieje, że płyta węgierska będzie. Jak doskonale wiesz: 1. to czy będzie płyta węgierska nie zależy od wykonawcy 2. jeśli ma byćpłyta węgierska to wykonawcą może być i firma "Roboty drogowe Zdzich Kowalski, dwóch synów i 3 łopaty" i będzie porządnie. 3. w zasadzie to czy remot robu Ziajka czy nie na jakośćtorowiska nie ma wpływu żadnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: przetarg - Szewska IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.05.05, 22:32 No właśnie liczyłem, że ktoś potwierdzi moje nadzieje na płytę ala ul. Św. Jadwigi. Ziajka może nie ma wpływu na jakość torowiska, ale już na jakość podbudowy tak. A to istota zagadnienia. Na podstawie Twoich słów mam interesującą konkluzję: kto by nie robił na płycie węgierskiej i tak zrobi dobrze, tego się nie da zepsuć, no chyba, że płyty będą leżeć na cukrze. Hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 17.05.05, 22:41 Gość portalu: perian napisał(a): > Ziajka może nie ma wpływu na jakość torowiska, ale już na jakość podbudowy Zależy. > Na podstawie Twoich słów mam interesującą konkluzję: kto by nie robił na płycie > węgierskiej i tak zrobi dobrze, tego się nie da zepsuć, no chyba, że płyty Pudło. Kto by nie robił ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: przetarg - Szewska IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.05.05, 23:22 Ja od początku piszę, że PRKiI (odpowiedzialne za torowisko zapewne) gwarantuje porządne wykonanie, ale oni nie robą zasadniczo torowisk niewydzielonych. Może podwykawca będzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 11:05 Gość portalu: perian napisał(a): > porządne wykonanie, ale oni nie robą zasadniczo torowisk niewydzielonych. Może Robią, robią. Robili Nowy Świat. > podwykawca będzie ;-) Nie będzie. Ciekawe natomiast, kto to torowisko zabrukuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: przetarg - Szewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:26 wiem ze w Niemczech najlepiej wlasnie uklada bruk Bickhardt- np robili to w Dreznie.. Tylko ze to chyba nie ma przeniesienia poza granice.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: przetarg - Szewska IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.05.05, 14:03 Jak Nowy Świat, to jest nadzieja, tam tylko skrajni brakuje, ale to nie ich wina. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 14:05 Przeciez kostka na Nowym Swiecie to fuszerka. Co rusz sie zapada :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen bubel nowy świat IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.05.05, 14:08 kilkakrotnie poprawiano na nim zapadającą się kostkę- także w obrębie wydzielonego torowiska dostępnego jedynie poza tramwajami dla autobusów i karetek- jednym słowem bubel! jak to porównać z poniemieckimi torowiskami (abstrahując od odmienności technologii) to nóź się w kieszeni otwiera- ile to torowisko na nowym świecie jeszcze będzie w miarę dobrze wyglądało? 3-4 lata? i to ma być jakość?! Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: bubel nowy świat 18.05.05, 16:39 A skąd wiecie, że będzie kostka granitowa, a nie polbruk?? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: bubel nowy świat 18.05.05, 20:21 bystrzak2000 napisał: > A skąd wiecie, że będzie kostka granitowa, a nie polbruk?? No wiesz, wstydziłbyś się nawet sugerować możliwość położenia polbruku na Starym Mieście. A zresztą nawierzchnia jest jasno opisana w wymogach przetargowych: 5. Wykonawca robót brukarskich zrealizował, w okresie ostatnich 5 lat siłami własnymi, zadania obejmujące budowę nawierzchni z materiału kamiennego (jezdni, placu lub chodnika) o łącznej powierzchni nie mniejszej niż 500 m2 na terenie objętym ochroną konserwatorską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: bubel nowy świat IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.05.05, 23:04 Cholera, pewnie będzie dudniło to torowisko. Płyta byłaby lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbe Re: bubel nowy świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 23:50 > > No wiesz, wstydziłbyś się nawet sugerować możliwość położenia polbruku na Stary > m > Mieście. > juz kładziono polbruk na SM- przykładem niech będzie Swidnicka od KDM do Pogodynki Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: bubel nowy świat 19.05.05, 09:56 Gość portalu: kotbe napisał(a): > juz kładziono polbruk na SM- przykładem niech będzie Swidnicka od KDM do Pogodynki Wracamy do dyskusji gdzie kończy się Stare Miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: bubel nowy świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 16:28 tak czy owak, nawet jesli stwierdzisz ze na fosie, a nie administracyjnie (podziałów administracyjnych zawsze bronisz!) to ta kostka bauma ciągnie sie takze na północ od fosy kawałek Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: bubel nowy świat 19.05.05, 20:09 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > tak czy owak, nawet jesli stwierdzisz ze na fosie, a nie administracyjnie (podz Neee, ja twierdzę, że na fosie, ale wewnętrznej :^) > iałów administracyjnych zawsze bronisz!) to ta kostka bauma ciągnie sie takze Też nie. Bronię topografii. Podziały administracyjne są powojenne, więc z definicji są źle zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: bubel nowy świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:48 > > Neee, ja twierdzę, że na fosie, ale wewnętrznej :^) a no fakt, zapomniałem.. moim zdaniem to bardzo krzywdzące podejscie dla tego miasta. Ale o tym juz dyskusja byla i nikt nikogo nie przekonal:( > > Też nie. Bronię topografii. Podziały administracyjne są powojenne, więc z > definicji są źle zrobione. > i tu sie z Toba zgadzam. Obecni mieszkancy w bardzo bezmyslny sposob uzywaja nazw dzielnic/osiedli:/ Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: bubel nowy świat 19.05.05, 21:00 Gość portalu: kotb napisał(a): > a no fakt, zapomniałem.. moim zdaniem to bardzo krzywdzące podejscie dla tego Nie wiem czemu. Do zewnętrznej fosy mamy Śródmieście :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: bubel nowy świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 21:36 > > Nie wiem czemu. Do zewnętrznej fosy mamy Śródmieście :^) > dlatego, ze jesli cos zostało błędnie przetłumaczone, to nie znaczy, ze tym jest. Nazywa sie moze i Sródmiescie,ale srodmiesciem nie jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: bubel nowy świat 19.05.05, 22:36 svarte_sjel napisał: > bystrzak2000 napisał: > > A skąd wiecie, że będzie kostka granitowa, a nie polbruk?? > > No wiesz, wstydziłbyś się nawet sugerować możliwość położenia polbruku na Stary > m > Mieście. > Wiem, Stare Miasto, ale w sumie lepszy dobrze położony polbruk niż kostka, która się za lata zapadnie, albo zacznie wyłazić do góry i jeszcze się nasza\e nowe Skody uszkodzą;-) Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 14:52 A kto robił kostke na teatralnej? Moim zdaniem tam jest jedyna słuszna kostka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: przetarg - Szewska IP: *.magma-net.pl 18.05.05, 20:45 > A kto robił kostke na teatralnej? > Moim zdaniem tam jest jedyna słuszna kostka. A to nie jest jeszcze przedwojenna??;) Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 21:49 Gość portalu: xXx napisał(a): > A to nie jest jeszcze przedwojenna??;) no właśnie, dziś już takiej kostki nie kładą... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 18.05.05, 22:54 Gość portalu: xXx napisał(a): > > A kto robił kostke na teatralnej? > A to nie jest jeszcze przedwojenna??;) Nooo... zależy gdzie. Kawałek był robiony parę lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: przetarg - Szewska IP: *.magma-net.pl 19.05.05, 18:26 Gość portalu: xXx napisał(a): > A kto robił kostke na teatralnej? > A to nie jest jeszcze przedwojenna??;) Nooo... zależy gdzie. Kawałek był robiony parę lat temu. będąc w okolicy pooglądam sobie może uda mi się stwierdzić, który to fragment. Co do wykonania nawierzchni z kostki granitowej to wydaje mi się że wina leży po stronie wykonawcy ale też i w samym materiale. Obserwując fragmenty starych jezdni widać że kostka jest prostopadłościanem lub sześcianem o płaskich ścianach co ułatwia jej dopasowanie i pozwala ułożyć ją "ściślej" (odległości między granitowymi elementami ok. 1 cm). Oglądając natomiast wykonanie "współczesnych mistrzów" widać potężne szczeliny między kostkami (na kilka cm) wypełnione zaprawą. Wiadomo, że konstrukcja złożona z dopasowanych elementów jest sztywniejsza i trwalsza. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: przetarg - Szewska 19.05.05, 20:13 Gość portalu: xXx napisał(a): > Nooo... zależy gdzie. Kawałek był robiony parę lat temu. > będąc w okolicy pooglądam sobie może uda mi się stwierdzić, który to fragment. Daruj sobie. Kilkuletnia jest kostka tam, gdzie przebudowywano torowisko robiąc nowe rozjazdy i odbudowując torowisko w Wierzbowej. > między granitowymi elementami ok. 1 cm). Oglądając natomiast > wykonanie "współczesnych mistrzów" widać potężne szczeliny między kostkami (na No bo: 1. używa się kostki z odzysku, dodajmy, że odzyskanej z pomocą młotów pneumatycznych. Czyli w zasadzie gruzu. 2. mamy "nowocześniejszą" technologię polegającą na robieniu wielkich szpar i zapaprywaniu ich betonem... 3. takie skomplikowane operacje jak szlifowanie powierzchni ułożonej nawierzchni są równie trudne jak przycinanie krawędzi kostek. Dlatego nowa nawierzchnia jest nierówna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: przetarg - Szewska IP: *.magma-net.pl 19.05.05, 23:14 > Daruj sobie. Kilkuletnia jest kostka tam, gdzie przebudowywano torowisko robiąc nowe rozjazdy i odbudowując torowisko w Wierzbowej. Dziękuję nie będę musiał szukać:) > 1. używa się kostki z odzysku, dodajmy, że odzyskanej z pomocą młotów > pneumatycznych. Czyli w zasadzie gruzu. To fakt dzięki temu każda kostka jest innego kształtu i nie pasuje do sasiedniej, więc szczeliny między nimi są przepastne. > 2. mamy "nowocześniejszą" technologię polegającą na robieniu wielkich szpar i > zapaprywaniu ich betonem... Po co zmieniać technologię, która od wieków zdawała egzamin i była dobra?? Jak nie ma fachowców od "granitowych kostek" to w specyfikacji zaznaczyć ,że nie życzymy sobie granitu na drogach. > 3. takie skomplikowane operacje jak szlifowanie powierzchni ułożonej > nawierzchni są równie trudne jak przycinanie krawędzi kostek. Dlatego nowa > nawierzchnia jest nierówna. Dzieki temu mamy jezdnię z naturalnymi elementami zwalniającymi uniemożliwiającymi przekroczenie dozwolonej prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś