Dodaj do ulubionych

POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę!

24.05.05, 16:14
Zobaczcie proszę:
republika.pl/reka_witka/index.html?id=1116768642
www.noworodek.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13868

Jeśli zareaguje dużo osób i wpłaci nawet drobne kwoty to uda się w odpowiednim
czasie zoperować rączkę chłopczykowi.
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.Dwudziestolatka.ds.uni.wroc.pl 24.05.05, 16:26
      Ja juz wplacilem drobna kwote pieniedzy. Ty badz nastepny!
      • Gość: ja Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.05.05, 17:41
        Takie operacje wykonuje klinika na Traugutta!! Naprawdę nie trzeba do Paryża,
        tam sie specjalizują w tym -jest oddział Chirurgii Ręki!
        • pchliczek Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 24.05.05, 17:52
          szczerze mówiąc nie dociekałam czy można gdzie indziej ale weź pod uwagę, że to
          może być też kwestia czasu - na wizytę u neurologa z niemowlakiem czeka się
          przynajmniej półtorej miesiąca :(( zresztą Witek nie jest z Wrocławia, ja jestem
          z Wrocławia i dlatego tu wkleiłam by więcej osób przeczytało i pomogło.
          Na stronie jest adres mailowy i telefon do rodziców Witka, myślę, że jak ktoś
          chce się dopytać czemu nie w Polsce to rodzice odpowiedzą.
          p.
          • Gość: ja Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.05.05, 17:56
            z tego co wiem od lekarzy Kliniki - w PL inni lekarze często nie wiedzą, że jest
            taka możliwość! Poza tym, to że u nas karaluchy po szpitlanych ścianach biegają
            nie znaczy, że lekarze umiejętnościami odbiegają od kolegów z Francji -
            odwrotnie, wiem też z pierwszej ręki, że bardzo cenią polskich chirurgów.
            Napisałam do rodziców Witka a co z tym zrobią to inna sprawa. Co do czekania to
            jest to uwzględniane tam na klinikach - czy sprawa pilna czy nie - przed
            ustaleniem terminu przyjęcia.
            • pchliczek Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 24.05.05, 18:09
              To daj nam proszę znać jak rodzice Witka Ci odpiszą bo też jestem ciekawa czy
              faktycznie jest możliwość by było to na miejscu (no i ciekawe czy na NFZ)
              p
    • tomek854 Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 24.05.05, 19:54
      mam pytanie:

-czy ty znasz tą rodzinę?
      -jeżeli nie, to czy sprawdziłaś, czy to nie są oszuści jacyś?

Nie chcę tu zarzucać niczego, bo nie wiem, czy to prawdziwa akurat sytuacja, pewnie tak. Chcialem tylko zwrocic uwage: zastanowmy się i bez sprawdzenia nie wpłacajmy nic - także w trosce o dzieci, ktore naprawde potrzebują pomocy.

Chłopczykowi choremu życzę, aby wszystko się udalo.
      • tomek854 Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 24.05.05, 19:55
        Zaraz zaraz, a dlaczego tu jest podane konto prywatnej osoby a nie fundacji?
        • pchliczek Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 24.05.05, 20:27
          Masz rację, nie sprawdziłam osobiście. Przeczytałam prośbę na forum
          niemowlaków, potem zobaczyłam strony, które tu wkleiłam i po prostu czuje, ze
          to jest prawda, że to dziecko potrzebuje pomocy dlatego się zaangażowałam.
          Nigdy nie reagowałam na takie apele, też jestem dość podejrzliwa ale tym razem
          czuję, że pomoc jest potrzebna a przecież jeśli masz wątpliwości to możesz
          zadzwonić do rodziców Witka, możesz zadzwonić do tej fundacji, którą podali.
          p.

• tomek854 Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 24.05.05, 20:28
            Ja bym tak zrobił, gdybym miał coś wpłacać (ale wpłacam na inne cele).
            Jednak ty reklamujesz coś,czego sama nei sprawdziłaś, a wiele osob też nei sprawdzi. Jeżeli byłoby to oszustwo, to napędzałabyś oszustom ofiary...
            • pchliczek Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 24.05.05, 20:34
              wiesz, mam synka półtorej tygodnia młodszego od Witka, po prostu bardzo mnie
              ruszył ten apel i zareagowałam spontanicznie, myślę, że każdy kto zechce pomóc
              może najpierw sprawdzić
              pewnie masz rację że zanim przekleję prośbę powinnam sprawdzić, ech ale tak bym
              chciała by temu chłopcu się udało..

• tomek854 Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 25.05.05, 01:23
                i chwała Ci za to... o ile ten chłopiec istnieje - nie dawno był duzy reportaż chyba w dużym formacie o naciągaczach takich...
                • pchliczek DZWONIŁAM 25.05.05, 15:15
                  Tomku, nie dawało mi spokoju to, że faktycznie nie sprawdziłam więc dziś
                  zadzwoniłam do mamy Witka i dłuższą chwilę rozmawiałyśmy.
                  Teraz z czystym sumieniem będę podbijać ten wątek i przeklejać w inne miejsca.
                  Jeśli ktoś chce pomóc a najpierw pragnie się upewnić to może osobiście
                  zadzwonić.
                  Chłopiec codziennie jeździ na rehabilitacje, będzie operowany w lipcu jak tylko
                  skończy 3 miesiące. Konto jest na razie prywatne bo rodzice są w trakcie
                  załątwiania formalności związanych z uruchomieniem specjalnego konta w fundacji
                  dla takich dzieci, jak tylko będzie takie konto rodzice roześlą prośbę do firm.
                  Do tej pory udało się zebrać ok 2 tysiące ale to dopiero parę dni jak ukazał
                  się apel. Pomoc niewątpliwie jest potrzebna i to bardzo.
                  Czemu Francja a nie Polska? Dlatego, że w Polsce nie przeprwadza się takich
                  operacji na 4-miesięcznych niemowlakach a właśnie takie mają największe szanse
                  na dużą poprawę.
                  Naprawdę z czystym sumieniem podbijam i proszę jeśli jesteście w stanie
                  pomóżcie chłopcu odzyskać sprawność w rączce.
                  p.
                  • tomek854 Re: DZWONIŁAM 25.05.05, 15:25
                    No to super :) Jeżeli tylko Ty jesteś godna zaufania to pieniążki wpłacających się nie zmarnują :):)

(tak sobie trochę żartuję, ale to ważne żeby sprawdzać takie rzeczy - super, że ci się cghciało)
                  • Gość: gość a ja napisałam -bez odpowiedzi! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.05.05, 16:53
                    a ja napisałam maila do tych rodziców i nie dostałam odpowiedzi. Poza tym, we
                    Wrocławiu takie operacje się przeprowadza.
                    • pchliczek Re: a ja napisałam -bez odpowiedzi! 27.05.05, 17:49
                      no to trzeba było zadzwonić, mama Witka mówiła, że od kiedy pojawił się apel o
                      pomoc dostają bardzo dużo maili i z razji na zajmowanie się synkiem i
                      codziennie jeżdżenie na rehabilitację zwyczajnie nie nadąża z odpisywaniem na
                      maile. I ciężko się dziwić przy miesięcznym dzieciaczku który wymaga dodatkowo
                      masę czasu.
                      A czemu nie we Wrocławiu? Czytałaś/łeś co napisałam w innym poście? w Polsce
                      nie chcą przeprowadzać takich operacji na tak malutkich dzieciach a właśnie
                      takie małe dzieci mają największe szanse na dużą poprawę.
                      Zadzwoń, porozmawiaj, wyjaśnij wątpliwości jak jeszcze masz i pomóż!
                      • danade Re: a ja napisałam -bez odpowiedzi! 28.05.05, 19:21
                        Czytałam "to w innym poście", ale to jest nieprawda. Pewnie, jak ktoś się
                        upiera, żeby robić operację w Paryżu, to niech robi, jego wola, może tu a chce
                        tam, ok. I jak uzbiera na to kasę, to też jego sprawa.
                        "Zadzwoń, porozmawiaj (...) i pomóż": napisałam maila, jak Ci ludzie nie chcę
                        pomocy tylko kasy no to trudno...
                        Życzę powodzenia operacji dziecka.
                        • danade Re: a ja napisałam -bez odpowiedzi! 28.05.05, 19:48
                          Pardon, za ostro to zabrzmiało - nie twierdzę, że to oszustwo, tylko
                          niedoinformowanie.
    • Gość: renata Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.devs.futuro.pl 27.05.05, 09:06
      Zobaczcie proszę:
      republika.pl/reka_witka/index.html?id=1116768642
      www.noworodek.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13868

Jeśli zareaguje dużo osób i wpłaci nawet drobne kwoty to uda się w odpowiednim
      czasie zoperować rączkę chłopczykowi.

Sama przeczytałam ogłoszenie na forum niemowlaków, zanim je tu wkleiłam
      dzwoniłam i rozmawiałam z mamą Witka. Operacja ma się odbyć w lipcu, kiedy
      chłopiec skończy 3 miesiące. W tej chwili rodzice codziennie jeżdżą z nim na
      rehabilitację. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości, że chłopiec bardzo
      potrzebuje pomocy to zadzwońcie proszę do rodziców i dopytajcie.

Bardzo bym chciała by Witusiowi się udało. Do tej pory udało się zebrać 2
      tysiące, czy w ciągu dwóch miesięcy uda się resztę? To w dużej mierze zależy
      od nas i od tego jak wiele osób usłyszy o Witku i zechce odpowiedzieć na
      apel. Proszę pomóżcie uratować rączkę temu cudnemu chłopcu!

• Gość: pchliczek ZRÓBMY WITKOWI PREZENT NA DZIEŃ DZIECKA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:57
      i pomóżmy mu by odzyskał sprawność w rączce - przekażmy informacje o Witusiu
      znajomym, podzielmy się z nim tym, co możemy!
      • Gość: Marta Re: ZRÓBMY WITKOWI PREZENT NA DZIEŃ DZIECKA! IP: *.206.113.210.telsat.wroc.pl 27.05.05, 14:20
        A oto nowa strona Witka
        www.witek.okama.pl/index.php
    • ju8 Re: ZRÓBMY WITKOWI PREZENT NA DZIEŃ DZIECKA! 27.05.05, 21:56
      Ludzie!
      Ja załozyłam wątek na Gazecie, konkretnie eDziecku. W zaden sposób Wam nie
      zagwarantuje ale ten chłopiec naprawde istnieje, a jego Rodzice chcą "tylko"
      mieć zdrowe dziecko. Długo wachali sie zanim poprosili o pomoc. Rozumiem Wasze
      obawy, dzisiaj trudno zaufać, nie dziwi mnie to. Jednak ten apel jest prawdziwy.

Co do nr konta fundacji, to powinien się pojawić w tym tygodniu. Po prostu
      trwaja formalności założenia konta dla Witka przez dana fundację.

Dziekuje Wszystkim za zainteresowanie sie sprawą chłopczyka.
    • Gość: bulgakov Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: 213.25.141.* 28.05.05, 22:25
      i jeszcze wyżej
      • Gość: up Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 12:24
        up bo chłopiec czeka na pomoc :))
    • mmala6 Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 29.05.05, 22:37
      ja tez wplacilam i podobnie jak Pchliczek nie zastanowilam sie czy to prawda czy
      nie. Zobaczylam zdjecia Witusia, poplakalam sie i wiedzialam ze to PRAWDA.Nie
      robmy afery, jezeli ktos nie ma ochoty albo boi sie pomoc, trudno.Mam nadzieje,
      ze na jego miejsce znadjdzie sie 5 osob ktore wplaca i pomoga....
      • tomek854 Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 29.05.05, 22:46
        Kurcze, to musi być świetny interes :-)

> ja tez wplacilam i podobnie jak Pchliczek nie zastanowilam sie czy to prawda czy
        > nie. Zobaczylam zdjecia Witusia, poplakalam sie i wiedzialam ze to PRAWDA

Ściągne zaraz z google zdjęcia okaleczonych dzieci, machnę stronkę w pół godzinki, kupię sobie komórkę na kartę, założe konto w internetowym banku, wpuszczę na parę forów spama i będę czekał na naiwnych...

(Nie mowię, że Wituś to nieprawda, po prostu apeluję, zanim wpłacicie, sprawdźcie. Ale oczywiście jak ktoś chce wpłacać bez płacenia - jego prawo. W każdym razie jak pchliczek i inni mogą apelować o wpłaty, to ja mogę apelować o ostrożność. Pozdrawiam i życzę zdrowia wszystkim chorym dzieciom).
    • Gość: @ Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: 80.50.205.* 30.05.05, 01:39
      w górę !!!
    • justyhna Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 31.05.05, 21:45
      up!
      • justyhna Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 02.06.05, 14:44
        do góry
        • Gość: . Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:14
          nowa walnięta sie znalazła
      • justyhna Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 05.06.05, 18:20
        do góry
    • Gość: . Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:22
      up
    • Gość: .pewnie sie uda Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:09
      dup
      • ju8 Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę!-wynik konsultacji 02.06.05, 22:55
        Dzisiaj Wituś był na specjalistycznej konsultacji, oto wynik:

Ocena fizjoterapeutyczna
        Dziecko Witold Głód urodzony 25.04.2005 roku z rozpoznaniem :
        · Okołoporodowe uszkodzenie splotu ramiennego po prawej stronie plus kręcz szyi
        po stronie prawej Hbd 39., waga 4170 g, wzrost 56, Apgar 3-4-6-6.
        · Urodzony w zamartwicy plus okręcenie pępowiną (tułów i szyja), dystocja barkowa.
        · Zespół Hornera, ułożenie kończyny górnej prawej w odwiedzeniu i rotacji
        zewnętrznej w stawie ramiennym, w wyproście w stawie łokciowym, zgięciu
        dłoniowym nadgarstka i z wyprostem palców.
        · Przykurcz wyprostny w stawie łokciowym około –10o. Zakres ruchów biernych
        ograniczony w stawie łokciowym.
        · Zakres ruchów czynnych : ślad ruchu w stawie łokciowym, całkowity niedowład
        dłoni i palców.

Jak sami widzicie nie jest wesoło:( Jednak wierzę ze dzieki Waszej pomocy
        wszystko zakończy się pomyslnie.

Pozdrawiam
    • Gość: go Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 18:28
      frajerzy wystąp
      • holcmanka Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! 03.06.05, 18:32
        Gość portalu: go napisał(a):

> frajerzy wystąp
        no właśnie mam nadzieję że się nikt nie da nabrać
        • Gość: pchliczek Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 01:35
          up
          • Gość: feran Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.consolidated.net 04.06.05, 03:27
            Z opisu uszkodzenia wynika,ze Witek ma calkowicie urwany splot ramienny C5-T1(przemawiaja za tym
            zespol Hornera-czyli nerw idacy do oka jest uszkodzony oraz krecz-torticollis).

To jest najciezsze uszkodzenie.Minimalne szanse na samoistna poprawe.Leczy sie to przeszczepem
            nerwu z lydki(jest to nerw czuciowy wiec lydka nic nie traci).Najbardziej poleca sie w wieku 4 miesiecy
            choc mozna i pozniej.

Pof Gilbert cytowany w literaturze jako autorytet. 20 000 zl za operacje to nie jest wygorowana suma,ja
            bym powiedzial ,ze tanio.

Uszkodzenie splotu ramiennego w czasie porodu: 2 przypadki na 1000 porodow.
            Najczestsze jest uszkodzenie gornego splotu: C5 C6 C7;tzw Erb palsy.Ale najczesciej jest stosunkowo
            lekkie i mija samo bez operacji okolo 80% tak sie konczy.
            I tutaj jest caly problem ktore dziecko ma porazenie co minie samo z siebie a ktore wymaga
            operacji,niekiedy sa kontrowersje.

Niestety wydaje sie ze Witek ma najgorszaa postac(total plexus palsy);gzdie nerwy sa oderwana od
            rdzenia kregowego.

Tak wiec ktokolwiek da pieniadze zrobi to w bardzo dobrym celu.Kto jak kto ale te dziecko tego
            potrzebuje.

Najslynniejszym przypadkiem brachial palsy(porazenia splotu barkowego byl cesarz Niemiec Wilhelm
            II.Niektorzy spekuluja ze bylo to powodem wybuchu 1 wojny swiatowej.Byla to tajemnica Wilhelma II.Bo
            osob a bedaca glownodowodzacym wojska de facto do tegoz wojska by nie byla przyjeta;kategoria
            D.Prawa reka byla mala i calkowicie niefunkcjonujaca.Jako mlody czlowiek mial ogromne klopoty by
            wsiasc na konia;a kto to widzial pruskiego dowodce nie na koniu,lata cwiczen doprowadzily ze konia
            wsiadl.Na wszystkich zdjeciach starannie zakrywa prawa reke,zwykle trzymajac lewa na prawej.
            Zeby skompensowac sobie ten "straszny",eliminujacy go jako zawodowego oficera defekt; staral sie byc
            bardziej agresywny ,gadatliwy,potrzasajacy (lewa reka) szabla czesciej niz ktokolwiek w jego
            otoczeniu.Zwlaszcza denerwowal go jego ojciec,tez cesarz,ktory byl dosc dobrym generalem - dowodca
            i czlowiekiem.
            • Gość: walnięta Re: POMÓŻCIE CHŁOPCU proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:40
              up
              • ju8 JEST JUŻ KONTO FUNDACJI!!! 06.06.05, 21:29
                FUNDACJA SPLOTU RAMIENNEGO w WARSZAWIE
                ING Bank Śląski O/Krucza 51, 00-022 Warszawa
                Nr konta: 97 1050 1025 1000 0022 3887 9981

koniecznie z dopiskiem DLA WITKA GŁÓDA
                • mmala6 Re: JEST JUŻ KONTO FUNDACJI!!! 07.06.05, 00:13
                  up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka