Dodaj do ulubionych

BÓJKA w autobusie 609

IP: *.wroclaw.mm.pl 16.06.05, 08:00
Wczoraj (15.05) ok. 18.50 wracałam do domu autobusem 609. Chwilę wcześniej
biło się w nim dwóch mężczyzn. Jeden wyciągnął nóż! Oblewali się farbą! Efekt
był taki, że ponad pół autobusu było zachlapane farbą. Oczywiście niektórzy
pasażerowie także. A kierowca jechał sobie spokojnie dalej. Czy płacąc za
bilety nie mamy prawa spokojnie jechać. Czy kierowca, który ma przecież
łączność radiową nie powinien w takim wypadku wezwać policji? Ja jechałam z
dwójką dzieci, które były przerażone widząc efekty tej bójki. Coś okropnego!!
Obserwuj wątek
    • busmen Re: BÓJKA w autobusie 609 16.06.05, 08:55
      > pasażerowie także. A kierowca jechał sobie spokojnie dalej. Czy płacąc za
      > bilety nie mamy prawa spokojnie jechać. Czy kierowca, który ma przecież
      > łączność radiową nie powinien w takim wypadku wezwać policji? Ja jechałam z

Nie mógł. Z prostego faktu, że radiotelefon jeżeli działa, to łączy się tylko z
      dyspozytorem (jeżeli jest), a nie z policją, a kierowca to nie ochroniarz, żeby
      zatrzymywał autobus i ratował sytuację...
      • Gość: jak Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: 80.51.231.* 16.06.05, 09:16
        MÓGŁ. Jesli radiotelefony są w tak ekstremalnych sytuacjach bezużyteczne to
        lepiej je zlikwidować. Powiadomić dyspozytora o przepalonej żarówce może na
        pętli. A co robi IMPEL? Tylko reklamę?
        • Gość: s Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 16.06.05, 15:29
          > pętli. A co robi IMPEL? Tylko reklamę?

TAK
      • szoppracz1 Re: BÓJKA w autobusie 609 16.06.05, 09:46
        A niby kto jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pasażerów, jeśli nie kierowca?

Jakiś czas temu byłam świadkiem, jak kanary schwytały dwójkę młodych ludzi -
        mając jakieś zastrzeżenia do jakości ich legitymacji studenckich. Podeszli do
        kierowcy, poszeptali coś, ten zmienił trase i podjechał pod budkę policyjną vis
        a vis konsulatu niemieckiego. Tam młodzież w towarzytswie kanarów została
        wyprowadzona z pojazdu i poprpwadzona do policyjnej budy. Dlaczego w takim
        przypadku kierowca zdecydował się na interwencję, a w przypadku bójki nie? Czy
        parka jadąca bez dokumentu uprawniającego do zniżki była groźniejsza niż dwóch
        bijących się facetów?

Natomiast we wtorek na pętli na Nowym Dworze (ok. 17.30) widziałam jak zgraja
        gnojów urządziłą sobie libację w tylnej części autobusu (w starym volvo, na
        poczwórnym siedzeniu)- było piwo, głośne okrzyki itp. Przecież w tym czasie na
        pętli było kilku kierowców i żaden z nich nie podjął interwencji. Czy dorośli
        faceci nie byli w stanie poradzić sobie ze zgrają bezczelnych gó..arzy?
        • tbernard Re: BÓJKA w autobusie 609 20.06.05, 10:22
          szoppracz1 napisała:

> Natomiast we wtorek na pętli na Nowym Dworze (ok. 17.30) widziałam jak zgraja
          > gnojów urządziłą sobie libację w tylnej części autobusu (w starym volvo, na
          > poczwórnym siedzeniu)- było piwo, głośne okrzyki itp. Przecież w tym czasie na
          > pętli było kilku kierowców i żaden z nich nie podjął interwencji. Czy dorośli
          > faceci nie byli w stanie poradzić sobie ze zgrają bezczelnych gó..arzy?

A co? Mieli narażać się na nieprzyjemności z wymiarem "sprawiedliwości" za
          napaść i pobicie młodzieży? Chyba, że ktoś wierzy, że na kulturalnym zwróceniu
          uwagi zakończyłoby się. Jednak prawdopodobieństwo spełnienia się tego
          kulturalnego scenariusza jest zapewne porównywalne z trafieniem w totolotka, tak
          więc nie dziwię się, że nikt nie chce wybierać pomiędzy: dać sobie mordę obić,
          lub obić gnojowi i odpowiadać za pobicie plus ciągłe zagrożenie zemstą.
      • Gość: ja Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 15:10
        i tu się kolego mylisz
        DLA korzysta z sieci UniNet, i mają mozliwość bezpośredniego konatktu z policją
        pod numerem 997:)
        • busmen Re: BÓJKA w autobusie 609 05.07.05, 19:28
          Gość portalu: ja napisał(a):
          > i tu się kolego mylisz
          raczej nie...

> DLA korzysta z sieci UniNet, i mają mozliwość bezpośredniego konatktu z
          policją pod numerem 997:)

teoretycznie tak ;)))
          • Gość: ja Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 10:52
            nie teoretycznie - tylko praktycznie!!
            to że kierowca nie wezwał policji - świadczy tylko i wyłacznie o nim!!
            skoro firma daje mu takie możliwości - powinien je wykorzystywać, ale jak
            widać "znieczulica społeczna" dosięga i ich i pasażerowie w autobusach
            chronionych przez Impel(vide MPK) też nie mogą czuć się bezpieczni.
            Sam byłem kiedyś świadkiem bójki dwóch kolesi w autobusie 114 na ul Kościuszki.
            Ktoś wezwał policję przez komórke, poźniej kierowca przez radio, ale zanim
            przyjechali kolesie "pogodzili się" i wspólnie otworzyli drzwi Jelcza i po
            prostu sobie wysiedli, bo mądry kierowca zamiast jechać powoli do następnego
            przystanku stał zzamkniętymi drzwiami i czekał...
            • busmen Re: BÓJKA w autobusie 609 09.07.05, 11:08
              Gość portalu: ja napisał(a):

> nie teoretycznie - tylko praktycznie!!

teoretycznie - z radiotelefonu UniNetu jest trudno gdziekolwiek się połączyć
              (nawet z bazą) nie mówiąc już o policji...
            • kobieta-filolog Re: BÓJKA w autobusie 609 09.08.05, 11:35
              żalosny kierowca......
      • Gość: ARQ Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.biskupin.wroc.pl 06.08.05, 23:15
        busmen napisał:

> radiotelefon jeżeli działa, to łączy się tylko z dyspozytorem (jeżeli jest),
        > a nie z policją

i tu się mylisz, bo nie raz słyszałem, jak kierowca wzywał nie tylko policję,
        ale inne służby bezpośrednio przez rt, o ile - jak słusznie zauważasz - ma
        sprawny sprzęt w autobusie, i o ile mu się w ogóle chce...
      • kobieta-filolog Re: BÓJKA w autobusie 609 09.08.05, 11:32
        a jakby kierowcy lub któremuś pasażerowi ten nóż podstawili pod gardlo, to też
        by nie powiadomil dyspozytora???
        Ale busmen ma podejście do sprawy! Czyżby autobus traktowal jak dżunglę??
        • busmen Re: BÓJKA w autobusie 609 09.08.05, 22:57
          kobieta-filolog napisała:

> a jakby kierowcy lub któremuś pasażerowi ten nóż podstawili pod gardlo, to też
          > by nie powiadomil dyspozytora???
          > Ale busmen ma podejście do sprawy! Czyżby autobus traktowal jak dżunglę??

Jakby miał sprawne radio to by powiadomił...
          Tylko, żeby powiadomić należy się najpierw połączyć z dyspozytorem, a to nie
          jest łatwe...

ARQ - słyszałeś to w autobusie MPK, czy DLA???
    • Gość: Neo[EZN] Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 16.06.05, 11:29
      A czy chociaż zadzwoniłaś po Policję lub Pogotowie Ratunkowe??? Jeżeli nie to
      nie dziw się że kierowca również nie zareagował.
      • pluto10 Re: BÓJKA w autobusie 609 16.06.05, 13:19
        A może ten ktoś nie miał telefonu komórkowego?
        ***************pluto10***************
        09 - 10.07.05r - XIII Pielgrzymka Rodziny Radia Maryja na Jasną Górę
      • Gość: maja Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.wroclaw.mm.pl 16.06.05, 16:52
        Człowieku nie próbuj robić ze mnie bohatera. Ja wsiadła do tego busu na
        Żernickiej/Kołobrzeskiej. W przedniej części pojazdu był ścisk, ze nie było
        gdzie stanąć. Była burza, miałam dwójkę małych dzieci (wystraszonych mocno
        takim widokiem w autobusie) a ja sama kontuzjowana nogę. I jeszcze miałam
        sięgać po telefon, ciekawe jak? Nie oceniaj proszę jak nie znasz sytuacji. Ja
        myślę jednak, ze kupując bilet kupuję też poczucie bezpieczenstwa w czasie
        przejazdu. Akurat jestem dość "interwencyjną" osobą i na niemal każdy przejaw
        chamstwa reaguję obywatelską postawą, ale sorry, w tym wypadku było to
        niemozliwe. Przecież kierowca mógł połaczyć się z dyspozytorem a ten z policją.
        Dziś już zbyt późno, ale postaram sie jutro wyjasnić to zdarzenie i zachowanie
        kierowcy w DLA, bo temu przedsiębiorstwu podlega linia 609.
        • busmen Re: BÓJKA w autobusie 609 17.06.05, 10:37
          > niemozliwe. Przecież kierowca mógł połaczyć się z dyspozytorem a ten z
          policją.

W DLA jest to czasami kłopotliwe, bo często radiotelefony nie są sprawne, a DLA
          Impel nie ochrania.

> Dziś już zbyt późno, ale postaram sie jutro wyjasnić to zdarzenie i
          > zachowanie kierowcy w DLA, bo temu przedsiębiorstwu podlega linia 609.

Życzę powodzenia, jeśli tam kogoś spotkasz kto Cię wysłucha, to o tym napisz,
          bo nie sądzę, żeby tak było. To nie są obowiązki kierowcy, aby za wszelką cenę
          połączyć się z policją. (nie w DLA)
        • Gość: daniels2 Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.media4.pl 17.06.05, 18:01
          Działa juz strona www.dla.com.pl to mozna tam napisać skarge. O dziwo jest tam
          napisane ze posiadaja łacznosc radiowa z policja i pogotowiem wiec chyba jednak
          kierowca mogl zainterweniowac.
          • busmen Re: BÓJKA w autobusie 609 17.06.05, 18:50
            Gość portalu: daniels2 napisał(a):

> Działa juz strona www.dla.com.pl to mozna tam napisać skarge. O dziwo jest
            > tam napisane ze posiadaja łacznosc radiowa z policja i pogotowiem wiec chyba
            > jednak kierowca mogl zainterweniowac.

Ale sam dobrze wiesz, jak deklaracje mają się do rzeczywistości w tej firmie ;)
            • leo19 Re: BÓJKA w autobusie 609 17.06.05, 23:27
              Co to za poeta - myśliciel zrobił stronkę DLA? Jak zobaczyłem w
              dziale "rozkłady jazdy" przy dziale "miejskie i podmiejskie" opis: "Jeżdżą
              sobie autobusy po całym Wrocławiu a w nich pełno ludzi" to prawie spadłem z
              krzesła :)
              • martouf Re: BÓJKA w autobusie 609 18.06.05, 00:21
                > dziale "rozkłady jazdy" przy dziale "miejskie i podmiejskie" opis: "Jeżdżą
                > sobie autobusy po całym Wrocławiu a w nich pełno ludzi" to prawie spadłem z
                > krzesła :)

I O TO CHODZI!! :)) Na nowoczesnym marketingu się nie znasz? ;)
            • leo19 Re: BÓJKA w autobusie 609 17.06.05, 23:31
              aha... i dlaczego jest tam nieaktualny rozkład 507? :)
              • Gość: piotr Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.wroclaw.mm.pl 18.06.05, 00:00
                A dlaczego w galerii na stronie DLA nie ma tych "supernowoczesnych" pojazdów,
                które jeżdżą na Jarnołtów???
                • busmen Re: BÓJKA w autobusie 609 18.06.05, 13:49
                  Gość portalu: piotr napisał(a):

> A dlaczego w galerii na stronie DLA nie ma tych "supernowoczesnych" pojazdów,
                  > które jeżdżą na Jarnołtów???

Bardzo chętnie umieszczę tam zdjęcia #102, i #111, bo są to najnowocześniejsze
                  ikarusy we Wrocławiu...
                  MPK, też na swoich plakatach nie umieszcza ikarusów, tylko Volvo, a autobusy
                  jeżdżące na 609 nie są takie złe - w porównaniu z tymi na 409 ;)
                  • bystrzak2000 Re: BÓJKA w autobusie 609 18.06.05, 21:51
                    busmen napisał:

> a autobusy
                    > jeżdżące na 609 nie są takie złe - w porównaniu z tymi na 409 ;)

No ostatnio na 409 jeżdżą maksymalnie 2 Ikary: #5305 i coś jeszcze oraz M180
                    #8002 i jakiś B10MA:-)Nie ma to jak stałe obsady:-) A ostatnio był prezent w
                    postaci #8112:-)
                  • leo19 Re: BÓJKA w autobusie 609 10.07.05, 20:57
                    busmen napisał:

> a autobusy
                    > jeżdżące na 609 nie są takie złe - w porównaniu z tymi na 409 ;)

Co racja to racja, dzisiaj na 609 promocja w postaci 536 - Shuttle Busa :)
                    • daniels2 Re: BÓJKA w autobusie 609 10.07.05, 21:51
                      Ta promocja to dlatego ze DLA nie ma co posyłać jako awaryjne autobusy :)
          • Gość: policjant Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 08:28
            Twierdzenie, że DLA posiada łączność radiową z policją jest zwykłym kłamstwem. Nawet służby podległe MSWiA nie posiadają wspólnej łączności. Od wielu lat mówi się o tym by ta łączność powstała, niestety na mówieniu się kończy i nadal jedynym środkiem łączności jest zwykły telefon, a jak czasem trudno dodzwonić się na pogotowie, policję, czy też straż pożarną, sami wiecie.
            • Gość: ja Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 08:39
              oj panie policjancie...
              to że Wasze słuzby jej nie posiadaja - to już problem Policji...
              siec Uni Net POSIADA MOŻLIWOŚĆ ŁACZNOŚCI Z NUMEREM 997 - więc spokojnie można
              się z każdego radiotelefonu połączyć. Jedyny problem jest taki - ze ktoś musi
              ten telefon odebrać i przyjąc zgłoszenie...
              Tak samo jest z innymi numerami alarmowymi
              • Gość: policjant Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 08:57
                A ja myślałem, że jest to problem nas wszystkich, cóż dla niektórych pewne rzeczy są niepojęte i nie widzą związku pomiędzy doposażeniem policji, a sprawnością jej działania, tak więc pierwszą część Twojej wypowiedzi pozostawię bez komentarza. Druga rzecz, możliwość połączenia z numerem telefonu 997 to jednak coś zupełnie innego niż praca na kanałach radiowych, a o to przede wszystkim chodzi.
                • Gość: ja Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 09:36
                  oki, masz rację - źle się wyraziłem - to problem nas wszystkich!
                  Ale za to tak naprawdę odpowiadają te darmozjady w Sejmi i Senacie..
                  Dziś kiedy tyle mówi się o wczesnym ostrzeganiu, korodynacji i innych
                  elementach związanych z bezpieczeństwem wewnetrznym, okazuje się że nie udało
                  nam się jako krajowi wprowadzić systemów wczesnego ostrzegania w prawie kazdej
                  dziedzinie zycia.
                  Nawet nr 112 nie istnieje - i kto wie czy z tego tytułu nie bedziemy płacić kar
                  w Unii. Porażka...
      • kobieta-filolog Re: BÓJKA w autobusie 609 09.08.05, 11:40
        halo, halo!
        a kto odpowiada z abezpieczenstwo sprzetu? przeciez kierowca. i to jego psi
        obowiazek reagowac na takie sytuacje. ale poki znieczulica spoleczna toleruje
        takie zachowania, to o czym tu mowic...
    • Gość: ikarus Re: BÓJKA w autobusie 609 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.05, 19:18
      droga pani po pierwsze czy ten kierowca mial radio po drugie nawet jesli by
      zawiadomil dyzurnego to zanim przyjechalaby policja czy straz to sprawcy calego
      zamieszania uciekliby juz
      po trzecie kierowca tez czlowiek i na pewno bal sie tak samo jak pani. a prosze
      sobie wyobrazic kierowce linii 249 jadacego na jerzmanow o godzinie 1 w nocy co
      taki kierowca musi czuć??:>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka