Dodaj do ulubionych

Szybkie tramwaje zamiast SKM

IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 20.07.05, 13:45
.: Kolejki miejskiej we Wrocławiu nie będzie. :.
20 lipca 2005 - 11:35

Powstaną połączenia podmiejskie i szybkie tramwaje

Kolejka miejska miała rozładować ruch we Wrocławiu, ale okazło się, ze do jej
uruchomienia potrzeba budowy nowych torów. Koszty modernizacji, a potem
utrzymania, byłyby za duze - uznali na podstawie analiz urzędnicy. Lepsza i
tańsza ma być kolej podmiejska. Pociagi docierać powinny do miejscowości
połozonych w promieniu 40 kilometrów od Wrocławia np. do Żmigrodu, Strzelina
czy Sobótki. Na razie trwają dyskusje dotyczące taboru. Jedna z wersji mówi o
zakupie nowych szynobusów. Jeden taki pojazd kosztuje około 4 milionów. We
Wrocławiu natomiast mają pojawić sie szybkie tramwaje docierające na osiedla,
które teraz nie mają takich połaczeń. Tramwaje mogłyby jeżdzić przez
specjalne tunele i to do nich dostosowana zostałaby sygnalizacja świetlna.
pasażerowie uniknęliby stania w korkach.
Obserwuj wątek
    • Gość: erni Re: Szybkie tramwaje zamiast SKM IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.07.05, 13:51
      Czyli budowa nowych torów tramwajowych z tunelami ma niby być tańsza od budowy
      toró kolejowych?
    • Gość: erni METRO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.07.05, 13:52
      Jednym słowem włodarze móią o metrze lub jak ktoś woli tramwaju podziemnym we
      Wrocławiu.
      • Gość: Rafis Re: METRO IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 20.07.05, 13:54
        erni a gdzie tam jest mowa o tunelach?
      • Gość: Rafis sorki IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 20.07.05, 13:56
        oczywiscie na koncu jest o tunelach :)
        hmmm mam wrazenie ze z pwoodu braku współpracy i współfinansowania przez PKP
        nawet budowa statku kosmicznego byłaby bardziej opłacalna niz budowa SKM-u :)
        • Gość: jxp Re: sorki IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.05, 16:31
          A nie chodzi tu raczej o "tunele komunikacyjne"? Czyli podporządkowanie
          pozostałego ruchu pod szybkie tramwaje - taki tramwaj miałby zawsze pierwszeństwo.
          • Gość: Rafis Re: sorki IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 20.07.05, 16:35
            hmmm chyba masz racje :)
    • Gość: Neo[EZN] Re: Szybkie tramwaje zamiast SKM IP: *.dialog.net.pl 20.07.05, 14:03
      Ehh to biadolenie o tramwajach docierających na osiedla na które teraz nie
      docierają. Niech najpierw zbudują chociaż jedną nową linię na południe Gaju a
      potem snują dalekosiężne plany...
      • Gość: Rafis Re: Szybkie tramwaje zamiast SKM IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 20.07.05, 14:07
        Gość portalu: Neo[EZN] napisał(a):

> Ehh to biadolenie o tramwajach docierających na osiedla na które teraz nie
        > docierają. Niech najpierw zbudują chociaż jedną nową linię na południe Gaju a
        > potem snują dalekosiężne plany...

najpierw trzeba zaplanowac a potem budowac. Jka zbuduja to jzu nie bedzie co
        planowac :)
    • es_wu Re: Szybkie tramwaje zamiast SKM 20.07.05, 21:32
      Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Kolejka miejska miała rozładować ruch we Wrocławiu, ale okazło się, ze do jej
      > uruchomienia potrzeba budowy nowych torów. Koszty modernizacji, a potem
      > utrzymania, byłyby za duze - uznali na podstawie analiz urzędnicy. Lepsza i
      > tańsza ma być kolej podmiejska.
      >

Czy mógłby mi ktoś zdefiniować różnicę pomiędzy kolejką miejską a podmiejską.
      Czyżby chodziło o to, że nie opłaca się uruchamiać połączenia tylko na terenie
      miasta a opłaca się uruchamiać połączenia w całej aglomeracji??? Zaraz, ja to
      gdzieś czytałem... Tylko gdzie... Hmm... Chyba tutaj (dwa pierwsze):
      szymon.pop.e-wro.pl/wka/
      > Pociagi docierać powinny do miejscowości
      > połozonych w promieniu 40 kilometrów od Wrocławia np. do Żmigrodu, Strzelina
      > czy Sobótki. Na razie trwają dyskusje dotyczące taboru. Jedna z wersji mówi o
      > zakupie nowych szynobusów. Jeden taki pojazd kosztuje około 4 milionów.
      >

To też gdzieś czytałem. Hmmm.. Chyba też tutaj gdzieś niżej:
      szymon.pop.e-wro.pl/wka/jak_etap1.xml
      Tak więc serdecznie dziękujemy UM za zgodzenie się ze zdrowym rozsądkiem i
      rozpatrzenie naszych propozycji.

> Wrocławiu natomiast mają pojawić sie szybkie tramwaje docierające na osiedla,
      > które teraz nie mają takich połaczeń. Tramwaje mogłyby jeżdzić przez
      > specjalne tunele i to do nich dostosowana zostałaby sygnalizacja świetlna.
      > pasażerowie uniknęliby stania w korkach.
      >

Ooo, super. W końcu!!!! Mam nadzieję, że UM dotrzyma słowa i wprowadzi
      priorytetyzację dla KZ. Wg. polityki transportowej miasta (a to jest dokument
      obowiązujący) już dawno miało to być zrobione. "Analizy" znowu nie dość, że
      potwierdziły zdrowy rozsądek to okazały się być zgodne z obowiązującymi
      uchawałami Rady Miasta Wrocławia :-) Mam nadzieję, że zachęci to UM to
      realizowania także innych rozsądnych założeń polityki transportowej.

Pozdrawiam,
      SW
    • Gość: Curz Re: Szybkie tramwaje zamiast SKM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.05, 00:16
      Geeez...

przeciesz wiadomo ze SKMka powinna byc koleja podmiejska. czegoz to oni nie
      wymysla. a szybki tramwaj to chyba jedynie na Psie Pole, bo na ND czy Kozanow
      wystarczy ze tramwaj bedzie jechal po wydzielonym torowisku i odpowiednio
      ustawiona sygnalizacja.
      • Gość: ! Re: Szybkie tramwaje zamiast SKM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.05, 00:17
        S - SZYBKA
        K - KOLEJ
        M - MIEJSKA

:)
        • Gość: Rafis Re: Szybkie tramwaje zamiast SKM IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.07.05, 09:54
          szybki tramwaj musi byc do Lesnicy, na Gaj jest zbędny.
          • Gość: perian Re: Szybkie tramwaje zamiast SKM IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.07.05, 11:30
            Na Leśnicę to bardzo łatwo zrobić szybki tramwaj. Remont torowiska (przez PRKiI)
            + na wszystkich przejazdach przez torowisko sygnalizacja (jak na kolei) +
            wzbudzana sygnalizacja na skrzyżowaniach z bezwzględnym i natychmiastowym
            pierwszeństwem dla tramwajów i mamy szybki tramwaj.

A prawdziwy szybki tramwaj (bezkolizyjny) to na Nowy Dwór, lub Psie Pole (ale to
            już s-f).
    • Gość: erni Re: SZYNOBUSY DO LAMUSA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.07.05, 10:37
      Zakupione ostatnio zynobusy dolnośląskie zostały wycofane bo grozi im
      rozsypanie się konstrukcji nośnej i wykolejenia. Autobusy wracjają :)
      • Gość: :( Re: SZYNOBUSY DO LAMUSA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.05, 10:45
        wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/499088.html
        • Gość: Rafis nowe info IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.07.05, 16:09
          .: Wystarczy wyłożyć 100 milionów złotych i podróżowanie po Wrocławiu stanie
          się przyjemnością. :.
          21 lipca 2005 - 08:08

Jeśli zrealizują się plany władz miasta to za kilka lat we Wrocławiu pojawią
          się szybkie tramwaje i nowoczesna kolejka.

Kolejka docierać będzie do miejscowości położonych w promieniu 40 kilometrów od
          miasta ,a tramwaje połączą między innymi największe wrocławskie osiedla. To
          rozładuje ruch mówi Zbigniew Komar z wrocławskiego magistratu.

By zrealizowac inwestycję trzeba zmodernizować linie kolejowe, a to będzie
          kosztowało ponad 100 milionów złotych.

• Gość: kotbehemot Re: nowe info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 16:12
            1) skąd jest to info Rafis?:) Prosze Cie, wklejaj zawsze skad bierzesz, nie udalo mi sie rozpoznac po nagłówku

2) 100 mln to nie jest jakas zawrotna suma- tyle co jedna estakada.. Miejmy nadzieje, ze te pieniadze zostana wydane i wkrotce rzeczywiscie bedzie mozna sie poruszac po miescie inaczej niz samochodem (teraz to nawet na piechote juz niemozliwe:( )
            • Gość: ! Re: nowe info IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.05, 16:17
              100 mln zł to prace "kosmetyczne", akurat pod koleje regionalne, a nie
              prawdziwe SKM.
              • es_wu Re: nowe info 21.07.05, 23:51
                Gość portalu: ! napisał(a):

> 100 mln zł to prace "kosmetyczne", akurat pod koleje regionalne, a nie
                > prawdziwe SKM.
                >

Te 100 mln ma iść na modernizację infrasturktury. Wg. dostępnych danych (Centrum
                Zrównoważonego Transportu) gruntowne wyremontowanie 1 km torowiska kosztuje 1,5
                mln PLN. W związku z tym za te pieniądze można wyremontować 66 km torowisk. Ja
                bym tego "kosmetyką" nie nazwał a raczej dość potężnymi pracami modernizacyjnymi.

Teraz co do szynobusów. Czemu się ludzie uparli, że trzeba od razu kupować
                polskie prototypy za miliony złotych. Można zrobić NA POCZĄTEK tak jak Szczecin.
                Zapłacili za 7 niemieckich, wycofywanych szynobusów jakieś "grosze", na pewno
                poniżej 1 mln PLN. Pełen wątek na ten temat tutaj:
                www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=148889
                A jak się koncepcja sprawdzi to kupimy polskie, dobre szynobusy. Mój faworyt to
                PESA.

Rafis, przyłączam się do prośby o podanie źródła Twoich informacji. Nie mogę
                tego nigdzie znaleźć :-(

Pozdrawiam,
                SW
                • Gość: ! Re: nowe info IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.05, 01:12
                  Es_wu nie jestem ekspertem od kolejnictwa...ale wydaje mi się, że budowa km
                  lini kolejowej w obszarach zurbanizowanych, zwłaszcza w centrum miasta kosztuje
                  trochę więcej niż budowa km lini kolejowej (z infrastrukturą, a nie samych
                  torów) w szczerym polu :)
                  Ponadto sam koszt gruntownej modernizacji zabytkowej estakady kolejowej w
                  centrum to z pewnością wydatek kilkunastu mln zł, dobudowa czwartego toru i
                  budowa nowego, szóstego peronu dla SKM na Dworcu Głównym to też na pewno spory
                  wydatek. Dolicz do tego budowę kilku nowych stacji (jeżeli to ma być prawdziwa
                  SKM - S-bahn...i przekonasz się, że 100 mln nie wystarczy.

Co do pomysłu zakupu używanych zestawów z Niemeic - to bardzo dobry pomysł...
                  • es_wu Re: nowe info 22.07.05, 22:34
                    Gość portalu: ! napisał(a):

> Es_wu nie jestem ekspertem od kolejnictwa...ale wydaje mi się, że budowa km
                    > lini kolejowej w obszarach zurbanizowanych, zwłaszcza w centrum miasta
                    > osztuje trochę więcej niż budowa km lini kolejowej (z infrastrukturą, a nie
                    > samych torów) w szczerym polu :)
                    >

Oczywiście masz rację, ale tam wyraźnie pisało modernizacja a nie budowa.
                    Dlatego jestem dobrej myśli.

> Ponadto sam koszt gruntownej modernizacji zabytkowej estakady kolejowej w
                    > centrum to z pewnością wydatek kilkunastu mln zł, dobudowa czwartego toru i
                    > budowa nowego, szóstego peronu dla SKM na Dworcu Głównym to też na pewno spory
                    > wydatek.
                    >
                    Dobra, to tak:
                    remont estakady - zgoda jest KONIECZNY
                    czwarty tor - przyda się, ale na początek niekoniecznie, zobacz na strony WKA
                    szósty peron - ?! Po co Ci to???? Zobacz sobie na dworzec ZOO w Berlinie. Tam są
                    trzy perony dla ruchu kolejowego (i jeden dla S-Bahn) a obsługuje to w godzinach
                    szczytu 20 pociągów na godzinę. To co, u nas się nie da przy 3,5 peronach? Na
                    razie szósty peron jest zupełnie niepotrzebny!!!

Co jest potrzebne to raczej inwestycje w nowoczesne systemy sygnalizacyjne. One
                    też kosztują i to baaaardzo dużo. Nie zdziwiłbym się, gdyby większość tej kwoty
                    to była modernizacja systemów sygnalizacyjnych. Ale taka inwestycja to akurat
                    bardzo mądrze wydane pieniądze, bo zwiększają bezpieczeństwo i przepustowość
                    całego węzła i służą nie tylko kolei aglomeracyjnej.

> Dolicz do tego budowę kilku nowych stacji (jeżeli to ma być prawdziwa
                    > SKM - S-bahn...i przekonasz się, że 100 mln nie wystarczy.
                    >

Zgadza się. Ale dlatego w ktoś w końcu doszedł do tego samego wniosku co ja
                    kiedyś: na dzisiaj kolejki typu S-Bahn nie ma szans zrobić. Można za to zrobić
                    kolej aglomeracyjną, czyli WKA. I do tego 100 mln to aż nadto, bo nie potrzeba
                    (na początek!!!) ani nowych stacji, ani peronu ani kilkudziesięciu sztuk taboru.

Pozdrawiam,
                    SW

• es_wu Re: nowe info - ZNALAZŁEM :-) 22.07.05, 00:08
              Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> 1) skąd jest to info Rafis?:)
              >

www.radioram.pl/index.jsp
              Pzdr.,
              SW
        • martouf Re: SZYNOBUSY DO LAMUSA 21.07.05, 18:59
          A mi się coś wydawało, ze u nas jeździły poznańskie ZNTK
    • Gość: Maciek Mówią tak już od 10 lat IP: *.magma-net.pl 21.07.05, 16:45
      A może i dłużej, a efektów nie widać...
      także czarno widzę te plany. pzdr
      • Gość: Rafis Re: Mówią tak już od 10 lat IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.07.05, 16:54
        dziwne bo ja przez te 10 lat nie słyszałem :)
        • Gość: orzeł Po co rezygnować? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.05, 20:20
          Na zachodzie SKM jest normalnością i wydaje mi się że we Wrocławiu mimio
          wszystko też kiedyś powstanie. Może to i lepiej że teraz postawili na szybkie
          tramwaje bo to przyspieszy przyspieszy budowe nowych tak bardzo potrzebnych
          liń. Nie powinno się jednak całkowicie przekreślać SKMu. Rzeczywiście nie ma
          sensu rozbudowywać torów kolejowych bo to ogromne koszty. Ale nie rozumiem
          dlaczego nie można poprostu wykorzystać to co mamy. Bez wielkich nakładów można
          uruchomić połączenia na Pie Pole, Nowy Dwór, Brochów, Osobowice czy do Leśnicy.
          Zresztą chyba nawet ostatnio coś próbowali(Leśnica-Psie Pole). Kiedyś zdarzyło
          mi się jechać osobowym na Pisie Pole(na basen) i byłem bardzo zadowoly z tego
          eksperymentu(bez porównania z MPK). Problemem jest napewno tabor, szynobusy
          wiadomo są drogie a te żółte składy podmiejskie nie bardzo sie nadaja i do tego
          sa drogie w eksploatacji. Tak wiec SKM powinno sie razczej odłożyć na
          przyszłość a nie odrazu rezygnować, chyba że planowana kolej podmiejska będzie
          robić za SKM, wystarczy że będzie się zatrzymywać na wszystkich stacjach :)
          • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Re: Po co rezygnować? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 22.07.05, 00:03
            no i przydaloby sie zlikwidowac wszystkie kolizyjne z torami skrzyzowania
            drogowe... jesli S-bahn mialby jezdzic co 15 minut w szczycie to jest to
            koniecznosc.
            • Gość: Mezopot Re: Po co rezygnować? IP: *.hutmen.pl 22.07.05, 09:03
              > no i przydaloby sie zlikwidowac wszystkie kolizyjne z torami skrzyzowania
              > drogowe... jesli S-bahn mialby jezdzic co 15 minut w szczycie to jest to
              > koniecznosc.
              A liczyłeś ile jest przejazdów kolejowych w mieście. W samych okolicach Nowego
              Dworu jest ich 12 + 2 wiadukty do zbudowania od nowa. Aby w całym mieście
              zrobić wiadukty trzebaby pewnie z 1 mld zł.
              • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Re: Po co rezygnować? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 22.07.05, 09:55
                dlatego poki co na S-bahn z prawdziwego zdarzenia nie ma co liczyc w naszym
                miescie...
                • Gość: Mezopot Re: Po co rezygnować? IP: *.hutmen.pl 22.07.05, 10:04
                  Projekt szybkiego tramwaju to ja widziałem zdaje się w Słowie Polskim będąc
                  jeszcze łepkiem, w połowie lat 80.
        • Gość: Maciek Re: Mówią tak już od 10 lat IP: *.magma-net.pl 22.07.05, 10:07

> dziwne bo ja przez te 10 lat nie słyszałem :)

to nie ma się czym chwalić ;)
        • wro73 Re: Mówią tak już od 10 lat 23.07.05, 11:59

> dziwne bo ja przez te 10 lat nie słyszałem :)

Już w 1993 roku, widziałem plany szóstego peronu i kolei aglomeracyjnej we
          Wrocławiu - co więcej, już wtedy nie były to nowe pomysły.
    • capo_di_tutti_capi Re: Szybkie tramwaje zamiast SKM 22.07.05, 22:57
      Najpierw wyremontujmy torowiska tramwajowe i adekwatny tabor bo gdy Polak
      bierze się za dwie rzeczy na raz... :/
      No ale z drugiej strony, zawsze można pomarzyć;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka