Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 11:05 Witam! Niedługo mam zamiar wybrać się do Wrocławia. Będę tam minimum 12 godzin i chciała bym zobaczyć najciekawsze miejsca...co warto zobaczyć, co muszę zobaczyć. Ale waszym okiem. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Breslauer Re: Wrocław w 12 godzin...czyli co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 11:12 Jeśli jeszcze nigdy nie byłaś we Wrocławiu, to polecam zacząć od Rynku, później udać się ulicą Kuźniczą w stronę uniwersytetu. Następnie skręć Grodzką w prawo i dojdź do Ostrowa Tumskiego. Jeśli będziesz miała chęci i czas to polecam Panoramę Racławicką i Halę Ludową a wieczorem jakąś knajpkę w rynku. Lepiej do Wrocławia przyjechać na dłużej, bo w sumie trudno zwiedzić go w jeden dzień. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek lelewela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 11:21 Na lelewela jest znakomity burdel, troszkę koki do nosa i 12 godzin minie jak w niebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: lelewela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 11:49 Lol. Tyle że ja jestem na odwyku. I wolałabym coś zobaczyć w stylu "zabytki i imprezy kulturalne". Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis wycieczka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.07.05, 11:59 jesli idziecie od dworca to kierujecie sie na ul. Świdnicką i nia dojdziecie do samego rynku, tam oprócz głównego placu polecam pobuszowanie po okolicznych uliczkach i zobaczenie najładniejszej wrocławskiej ulicy Kiełbaśniczej czy tez Rzeźniczej.Polecam też wejscie na wieżę koscioła Elżbiety(schodki) widok na całą nizine wrocławską(wstep 5 zł). Potem kierunek północny i po chwili jestescie na Uniwersytecie tam tez mozecie zobaczyc kilka sal np aula leopoldina, tez jest mozliwosc wstepu na taras widokowy(mimo z enie tak wysoko jak na Elżbiecie to tez widac całe miasto). Obok Uniwerku jest Ossolineum i kosciół Uniwersytecki(jedyny z zachowanym przedwojennym wyposazeniem).Dalej idziecie ulica Grodzka na Ostrów Tumski, o drodze ujrzycie charakterystyczną sylwetkę Hali Targowej-warto wstąpić na kilka minut. Dalej przez most i ukazuje sie wam monumentalny widok wiez katedry i koscioła Krzyża na Ostrowie Tumskim. Przechodzicie przez kolejny ze 120 mostów Wrocławia i wchodzicie na bulwar Włostowica. Jesli bedzie w miare dobra podgoda to z tewgo bulwatu polecam popłynąć w kierunku ZOO i tam obejrzec kompleks Hali Ludowej oraz Ogród Japonski. Wrócic tez mozna łódeczką(w jedną stronę bilet 3,5 zł. Dłuzsze rejsy wiekszym statkiem kosztują cos koło 12-15 zł. Oczywiscie musicie dogłębnie zbadac Ostrów Tumski(koscioły, ogrody biskupie), mozna wjechać na wieżę Katedry(jedna z nielicznych wind w takim obiekcie w Europie). Wieczorem powrót na rynek gdzie znajdziecie dla siebie jakąś knajpkę, jesli lubiecie imprezowe klimaty to warto odwiedzic Pasaż Niepolda oraz pochodzic po okolicznej dzielnicy czterech swiatyn-mimo ze jeszcze zrujnowana to bardzo klimatyczna(szczególnie ulica Włodkowica). pzdr miłego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: wycieczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 12:06 Świetny opis! O to mi chodziło. Dzięki. Pozdrowienia dla Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś