Dodaj do ulubionych

Dogma - cenzura

IP: *.muzyczneradio.com.pl 22.03.01, 10:07
No tak. Od jakiegos czasu obserwuje jak sie rozwija ta katolicka schizofrennia.
Banda ograniczonych osobnikow, ktorzy nawet nie ogladali filmu decyduje o tym,
czy reszta spoleczenstwa powinna go ofgladac czy tez nie... No to pieknie z
czerwonego dyktatu przenieslismy sie na czarny.
Co ciekawsze Dogma jako taka nie zrobilaby furory gdyby nie dzialania owych
katolickich z nazwy rodzin i rozglosni na maryja sie konczacej. Widzialem go -
dwa razy nawet (kiedys pewnie mnie za to zamkna, a w polskiej ziemi to i pewnie
na stos trafie biorac pod uwage sredniowieczne ciagoty tutejszej odmiany
katolicyzmu) - film jak film - po prostu komedia. Pewnie, ze bog jest kobieta,a
do tego p[ojawia sie "czarny" apsotol... Jednak w sumie to kwestia dystansu, a
nie wiary. Jak siadasz i ogladasz dajmy na to End Of The Days ze
schwrcennegerem, ktory zabija szatana granatnikiem przypietym do M16 to lapiesz
do tego dystans bez wzgledu na to czy jestes katolikiem czy nie. Nawiasem
rodzinom katolickim polecam zjac sie tym filmem - pokazaane jest tam bractwo
ksiezy ktorzy MORDUJA LUDZI W IMIE WIARY W BOGA - to chyba niezbyt zgodne z
image obecnego kosciola katolickiego, a polskie dzieci na to patzra. Moze by
tak.... male doniesionko do prokuratury? He?
Zreszta szanowne rodziny k. - przykladow jest zdecydowanie wiecej - nie bede
ich wymienial, bo czesc z tych filmow jest dosc wartosciowa (nie ten powyzszy),
a biorac pod uwage, ze w naszym pieknym demokrastycznym i wolnym kraju waasze
lapki siegaja coraz dalej - szkoda byl;oby sie tych obrazow pozbywac...
Tak wiec mamy cenzure. Doczekalismy sie jej. O ile bowiem Dogma zdazyla pojawic
sie w kilku kinach zanim padla pod naporem dewotek kleczacych pod kinami i
innych akcji typu doniesienia do prokuratury, naciski biskupow na
przedstawicieli wladzy samorzadowej i panstwowej, o tyle taka Stigmata polskich
kin nie ujrzy nigdy.
A ten film z kolei polecam. Naprawde godny zobaczenia. trzeba go jednak
najpierw zdobyc bowiem szanowne rodziny k. do spolki radiem m. i cala czarna
ferajna zatroszczyly sie juz zeby bron boze ow obraz naszych granic nie
przekroczyl. Nawiasem mowiac nasuwa sie pyatnie dlaczego? Czyzby teza
postawiona w tym filmie byla tak bliska prawdy, ze nalezaloby sie obaiwac, ze
ktorys z widzow skojarzy fakty?
Naprawde polecam. Rodziny k. musze zmartwic - mimo zakazow film Stigmata (Dogma
tez) jest w Poslce i ma sie dobrze. W drugim obiegu (ha podziemie ja za komuny -
tylko teraz w innej sprawie) funkcjomuja zrowno kasety video jak i dvd, a
dodatkowo (nie wiem czy holdujacym zasady sredniowiecza cos to powie) jest cos
takiego jak divx - dowolny film mozna sobie sciagnac z jakiegos serwera, a
serwery poki co ciemnogrodowi spod znaku czarnej sutanny sa narazie jak widac
obce. Moze to i dobrze, bo jeszcze troche i okazaloby sie, ze jestesmy
pierwszym krajem na swiecie (poza arabami czy innymi muzlmanami) gdzie internet
jest nielegalny i zakazany na podstawie paragrafu o przeciwstawianiu sie "Woli
Kosciola"...

Takze... takie kacje jak w Boleslawcu co prawda pozbawiaja uczciwych ludzi
mozliwosci obejrzenia w kinie komedii tylko dlatego, ze bog w niej
przedstawiony jest kobieta. Cale szczescie nie poznbawia to poki co mozliwosci
ogladania filmow wogole.

I Dogme i Stigmate polecam czytelnikom. A dodatkowo Zywot Briana, Ksiedza, a na
deser polecam Kamasutre. To naprawde niezle filmy. Z innej strony Prymasa tez
proponuje obejrzec. Moze ciut nudnawy (to polska produkcja) ale warty
zobaczenia.

Pozdrawiam

Ps.
Pewnie bym sie podpisal ale... ja juz nie wierze w wolnosc slowa w tym kraju
Obserwuj wątek
    • Gość: Roberto Re: Dogma - cenzura IP: *.waw.prokom.pl 22.03.01, 11:04
      Taa, odbija katolikom zupełnie. Nie wszystkim, ale tym głośniejszym z
      pewnością. Zresztą wiadomo od dawna - im kto głupszy tym więcej wiatru robi.
    • Gość: Jurek Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: 62.8.145.* 22.03.01, 13:40
      Sprawdzilem repertuar kin we Frankfurcie nad Menem. Ani Dogmy, ani Stigmaty.
      Kurna, nawet nie wiedzialem, ze Niemcy to kraj szalejacej, katolickiej cenzury. Ale czego to czlowiek
      nie dowie sie na forum.
      Jurek
      • Gość: Piotr Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 22.03.01, 13:56
        Może dogma już tam dawno leciała?
        • Gość: Jurek Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: 62.8.145.* 22.03.01, 14:21
          A w Polsce nigdy nie leciala?
          Niecaly miesiac temu znajomy z Warszawy byl na Dogmie. A moze to tylko "warsiawka"
          uprzywilejowana?
          Jurek
          • Gość: erg Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: *.muzyczneradio.com.pl 22.03.01, 15:18
            jeszcze raz wiec odpowiadam: dogma nie zostala zakazana w calosci. film zostal
            sporwadzony do kraju. ale w 4 kolejnych miejscowosciach - w tym napewno
            jkrakow, lublin i boleslawiec opor srodowisk katolickich spowodowal
            wprowadzenie lokalnego zakazu emisji i zgloszenia do prokuratury pod zarzutem
            obrazy uczuc religijnych. sek w tym, ze zeby poznac co jest obraza, a co nie -
            trzeba dany film zobaczyc, a tak sie sklada, ze panstwo rodziny k. filmu nie
            ogladaja, bo to zakazane - i to ich wola poddawac sie takim zakazom. inaczej
            jest jednak z tym, co zakaz koscielnych maja w powazaniu, a dodatkowo ich
            uczucia religijne lub niereligijne nie sa obrazane. Czyzbys sugerowal, ze
            powinni sie wybrac do warszawy, bo tak stowarzyszenie rodzin k. nie zdarzylo
            zrobic pikiety i wlasnymi modlami oraz krzyzami zablokowac wjescia do kina? A
            moze jest prostsze rozwiazanie?
            daje przyklad:
            jesli uznamy, ze czterej pancerni sa filmem rodem z komuny, a nas idea
            komunizmu obraza jako taka - to czterech pancernych nie ogladamy i nie potrzeba
            ku temu zakazu jak widac - film ten pojawia sie w telewizji i to publicznej,a
            kto nie chce nie oglada. Moze zamiast nagonki, zbiorowych modlow i wprowadzania
            dominacji jednej wiary i jej kanonow panstwo k. po prostu nie chodziliby do
            kina na filmy, ktore ich obrazaja? To takie proste - nie lubisz - to nie jedz.
            W kazdym razie moje uczucie nie zostaly obrazone tym filmem. malo tego - w
            takim krakowie donos do prokuratury zlozono z liczba 200 podpisow. Nie wiem ile
            osob mieszka dokladnie w krakowie ale podejrzewam ze sporo wiecej. W takim
            razie zakaz wprowadzony w takim krakowie z powodu 200 obrazonych religijnie
            osob uniemozliwil skorzystanie z praw demokkratycznych typu wolnosc slowa,
            religii i sumienia pozostalej czesci miasta... O czym tu jeszcze dyskutowac?

Tyle o dogmie.
            natomiast proponuje ci znalezc kino w polsce ktore pokazalo stigmate - od 1999
            roku do 2001. mnie sie nie udalo. jesli nawet bedziezs lepszy to szybko sie
            okaze, ze po pierwszych projekcjach nagle z ekranow zniknal...

I a propos - widziales wogole te filmy?
            • Gość: Jurek Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: 62.8.145.* 22.03.01, 15:49
              Piszesz, ze w Krakowie wprowadzono zakaz wyswietlania Dogmy. Kto wprowadzil taki zakaz? Sad?
              Jesli tak, to bylaby to cenzura, znam zreszta juz jeden jej przypadek - chodzilo o film o Amwayu.
              Zeby nie bylo nieporozumien - jestem przeciw cenzurze w kazdej postaci. Nie popieram protestow
              przeciwko wyswietlaniu Dogmy. Chcialbym tylko, zeby widziano sprawe w odpowiednich proporcjach.
              Protesty to jeszcze nie cenzura.
              Jurek

P.S. Nie widzialem zadnego z tych filmow. Podobala mi sie recenzja Dogmy autorstwa Kaluzynskiego
              w Polityce i chetnie obejrzylbym ten film. Wiem, ze w kinie na to juz za pozno, ale nie bede o to
              obwinial Kosciol tylko siebie co najwyzej, ze nie poszedlem, kiedy film byl w kinach. Ten kolega z
              Warszawy mowil mi, ze spodziewal sie w kinie tlumow, tymczasem bylo oprocz niego tylko kilka osob.
              • Gość: erg Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: *.muzyczneradio.com.pl 22.03.01, 16:07
                sprawa w prokuraturze dalej sie kolacze jak wiem. film zostal zdjety z prostej
                przyczyny - rodziny k. odprawialy mofly pod drzwiami kina, nie dopuszczajac
                ludzi do srodka. jednoczesnie lokalne koscioly poswicaly swoje kazania filmowi
                i temu, ze to wytwor antychrysta.
                W naszym kraju to wystarcza zeby sie wycofac z kazdego pomyslu. W boleslawcu
                rodziny k. domagaja sie zwolnienia dyrekcji osrodka kultury, ktory zdecydowal
                sie zamowic kopie filmu do emisji. Coz... moze to i nie cenzura w prawnym tego
                slowa znaczeniu ale dla mnie owszem - tak.

A co do filmu - polecam. Jest dostepny w divixie na prawie kazdym zerwerze,
                ktorego jeszcze nie udfalo sie zamknac z powodu rozpowszechniania nielegalnych
                kopii filmow.
                Tio naprawde pokrecona komedia z dosc zaskakujacym przeslaniem.
                I co ciekawsze - film, ktory stal sie kultowym wlasnie dzieki rodzinom k.
                • Gość: Jurek Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: 62.8.145.* 22.03.01, 19:58
                  Gość portalu: erg napisał(a):

> sprawa w prokuraturze dalej sie kolacze jak wiem. film zostal zdjety z prostej
                  > przyczyny - rodziny k. odprawialy mofly pod drzwiami kina, nie dopuszczajac
                  > ludzi do srodka. jednoczesnie lokalne koscioly poswicaly swoje kazania filmowi
                  > i temu, ze to wytwor antychrysta.
                  > W naszym kraju to wystarcza zeby sie wycofac z kazdego pomyslu.

Nieprawda. Jurek Owsiak np. robi swoje, chociaz specjalna zyczliwoscia Kosciola sie nie cieszy. Ale do
                  tego trzeba miec jaja, a nie tlumaczyc wszystkiego spiskiem kosciola.

> W boleslawcu
                  > rodziny k. domagaja sie zwolnienia dyrekcji osrodka kultury, ktory zdecydowal
                  > sie zamowic kopie filmu do emisji. Coz... moze to i nie cenzura w prawnym tego
                  > slowa znaczeniu ale dla mnie owszem - tak.

To nie jest cenzura, to jest demokracja, czyli scieranie sie pogladow. A jak Ty bys chcial? Zeby rodziny k.
                  nie mialy prawa glosu?
                  Jurek
                  • Gość: Roberto Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: *.waw.prokom.pl 23.03.01, 09:49
                    Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Nieprawda. Jurek Owsiak np. robi swoje, chociaz specjalna zyczliwoscia Kosciola
                    > sie nie cieszy. Ale do tego trzeba miec jaja, a nie tlumaczyc wszystkiego
                    > spiskiem kosciola.

No właśnie - tylko że jaj nie ma dystrybutor/kierownik kina, a poszkodowani są
                    mieszkańcy Bolesławca. Poza tym już nieco nudne robi się to, że w Polsce ciągle
                    trzeba się stawiać żeby było fajnie. Jak nie komuna, to ojciec Rydzyk et
                    consortes ... :)

R
          • Gość: Rob-35 Re: Dogma była w kinie we Wrocku! IP: *.vogel.pl 22.03.01, 18:05

> A w Polsce nigdy nie leciala?
            > Niecaly miesiac temu znajomy z Warszawy byl na Dogmie.
            > A moze to tylko "warsiawka" uprzywilejowana?

O przepraszam! Miesiąc temu byliśmy z żoną na Dogmie
            w pewnym wrocławskim kinie. Potem obejrzałem ją sobie
            jeszcze raz w domciu na komputerze ;-)

"Stigmata" i "End of Days" też widziałem. Generalnie nie
            lubię takiego nurtu w kinie, bo nudne to jak flaki
            z olejem... Dogma od biedy daje się oglądać, choć nieco
            przydługa - daleko jej do "Life of Brian" Monthy Pythona.

Zdecydowanie lepszą komedią są Sprzedawcy - Clerks
            Na Dogmie trzy razy zasypiałem...

A cenzurą nie przejmowałem się w PRL-u to i teraz mi
            niestraszna :-) Oszołomy niech się kiszą we własnym sosie!

Poczekamy jeszcze roczek, dwa i wszystko będzie w sieci
            jako IpTV. Każdy będzie nadawał na całą planetę, co mu się
            podoba... a protestujące rodziny k. będą się doszukiwały
            bezbożnych treści w znaku drogowym na każdym skrzyżowaniu...

Rob
            • Gość: Jurek Re: Dogma była w kinie we Wrocku! (wiedzialem) IP: 62.8.145.* 22.03.01, 18:32
              Gość portalu: Rob-35 napisał(a):

> O przepraszam! Miesiąc temu byliśmy z żoną na Dogmie
              > w pewnym wrocławskim kinie. Potem obejrzałem ją sobie
              > jeszcze raz w domciu na komputerze ;-)

Tak tez sobie myslalem. Ze z ta cenzura to troche przesady. W Warszawie leciala, we Wroclawiu leciala, a
              ze w Boleslawcu dystrybutor sie wystraszyl - jego problem, mniej zarobi.

[...]
              > A cenzurą nie przejmowałem się w PRL-u to i teraz mi
              > niestraszna :-) Oszołomy niech się kiszą we własnym sosie!

I o to chodzi. Tyle jest cenzury, na ile sobie pozwolimy. A demokracja to taki ustroj, ze i oszolomy maja
              prawo do protestu. Wedlug mnie zreszta, takie pojscie do kina polaczone z happeningiem (aktywistki
              lapiace Cie za rekaw, zeby uratowac Twoja dusze) to dopiero jest atrakcja.

> Poczekamy jeszcze roczek, dwa i wszystko będzie w sieci
              > jako IpTV. Każdy będzie nadawał na całą planetę, co mu się
              > podoba... a protestujące rodziny k. będą się doszukiwały
              > bezbożnych treści w znaku drogowym na każdym skrzyżowaniu...

Np. taki znak ostrzegawczy: Poprzeczny sciek lub garb. A poniewaz jezdnie we Wroclawiu mocno
              dziurawe to i bedzie sporo znakow do oprotestowania.
              Jurek

A film o Amwayu widziales? Jest gdzies moze do sciagniecia?
              • Gość: Rob-35 Re: Dogma była w kinie we Wrocku! (wiedzialem) IP: *.vogel.pl 23.03.01, 16:22

> Tyle jest cenzury, na ile sobie pozwolimy. A demokracja to taki
                > ustroj, ze i oszolomy maja prawo do protestu.

Nikt nie ma prawa krzyczeć mi nad uchem!
                Jedyne prawo to: "żyj i daj żyć innym"

> Wedlug mnie zreszta, takie pojscie do kina polaczone z happeningiem
                > (aktywistki lapiace Cie za rekaw, zeby uratowac Twoja dusze)
                > to dopiero jest atrakcja.

Popularne formy dewiacji we Francji, Włoszech i niektóych stanach USA

> A film o Amwayu widziales? Jest gdzies moze do sciagniecia?

Niestety nie, bo to widać silniejsza sekta w Polsce niż Opus Dei
                i Kościół Scjentologiczny razem wzięte :-)))

Chętnie bym to zobaczył - dziwię się, że dotąd nigdzie w internecie
                nikt jeszcze tego nie udostępnił - to poważne zaniedbanie...

Rzecz w tym, że podobnie działających firm jest całkiem sporo
                i ludzie nieświadomi funkcjonujących w nich mechanizmów tylko
                zasilają rzeszę niewinnych owieczek prowadzonych na rzeź...

TO WŁAŚNIE KRYJE SIĘ ZA OCHRONĄ TZW. DOBREGO IMIENIA FIRMY.
                Podobnie rzecz wygląda z każdym kościołem, który musi dbać
                o swój IMAGE, jako firmy pobierającej prowizję od zbawienia...

Tak więc: LUDZIE RATUNKU! Dopóki nie zobacymy tego filmu o Amway'u
                jesteśmy w niebezpieczeństwie, które grozi nam nie tyle ze strony
                Amwaya, ile ze strony każdej firmy majstrującej w naszych głowach...

Trzeba koniecznie poszukać tego filmu...

Rob
      • Gość: erg Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: *.muzyczneradio.com.pl 22.03.01, 15:06
        I nic dziwnego, ze nie znalazles - oba filmy sa sprzed dwoch lat. teraz to nie
        masz juz czego szukac. U nas natomiast wyplynely dopiero teraz dzieki
        internetowi glownie i dvd, bo zwykla dystrybucje - jak widac - zatrzymal "brak
        cenzury".
      • Gość: Dzidka Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: 195.94.212.* 22.03.01, 15:19
        > Sprawdzilem repertuar kin we Frankfurcie nad Menem. Ani Dogmy, ani Stigmaty.
        > Kurna, nawet nie wiedzialem, ze Niemcy to kraj szalejacej, katolickiej cenzury.

To, ze w niemieckich kinach nie ma tego filmu (w tej chwili), nie znaczy, że w Polsce nie robia z tego szopek. Problem
        zreszta tak naprawdę nie leży w tym, czy film był czy tez nie był wyświetlany tu i tam, ale w tym, JAK motywuje się
        zdjęcie filmu z ekranu. Ja "Dogmy" nie widziałam, ale bazując na opowieściach coś czuję, że nie wszystko w nim by
        mi się podobało. I co z tego? Nie podoba mi się również szlachtowanie i mordobicie w filmach, a tym kino i telewizja
        częstują nas tym do upojenia. Nie lubie tego, więc nie oglądam, ale mam na uwadze, że są wielbiciele tego typu
        scenariuszy. Podobnie poleciłabym miec to na uwadze "protestujacym", gdybym nie wiedziała, żemój głos byłby
        głosem wołającego na puszczy. A tak na marginesie, jesli nadal w naszym kraju dalej będą sobie przy lada okazji
        wycierać gębę tzw. wartościami chrzescijańskimi, to samo to określenie będzie tracic na znaczeniu, czy oni tego nie
        widzą?
        Dzidka
        • Gość: erg Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: *.muzyczneradio.com.pl 22.03.01, 15:32
          No walsnie o tym mowie.

Wolna wola - to pierwsza zasada chrzescijanstwa z tego
          co pamietam. jak sie okazuje panstwo k. naszej wolnej
          woli nie ufaja i sami - dobrowolnie - chca nas
          uchronic przed poganstwem albo co gorsza pieklem i
          szatanem.

No i co do mordobicia - no wlasnie - dlaczego nikt z
          panstwa k. tego nie podaje do prokuratury? czyzby po
          oprotestowaniu na kleczkach dogmy pod kinem wracali do
          pieleszy zeby obejrzec jakis kawalek porzadnej
          sensacji? Czy tez moze mam wierzyc ze wszyscy panstwo
          k. bazuja jedynie na opowiesciach biblijnych i
          telewizji niepokalanow?
          • fox Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja 22.03.01, 16:15
            Jak Panom Talibom z Afganistanu nie podobały się posagi to je sobie wysadzili w
            powietrze, a my co, gorsi ?? Film nam się nie podoba: kopię spalić, kino
            zburzyć, cały obszar zdezynfekować żeby się zaraza nie roznosiła po kraju.
            Jak się komuś wydaje że przesadzam, to zapraszam do lektury artykułu: w kinie
            nie bedzie jakiegoś odczytu bo, bo po takiej projekcji to miejsce jest
            nieczyste. Tylko patrzeć jak milicja obyczajowa bedzie spędzać wiernych na
            modły.
            • Gość: Dzidka Paranoja czy nadgorliwość? IP: 195.94.212.* 22.03.01, 16:22

> Jak się komuś wydaje że przesadzam, to zapraszam do lektury artykułu: w kinie
              > nie bedzie jakiegoś odczytu bo, bo po takiej projekcji to miejsce jest
              > nieczyste. Tylko patrzeć jak milicja obyczajowa bedzie spędzać wiernych na
              > modły.

No nie, aż taką pesymistka to ja bym nie była, ale moim zdaniem problemem jest to, ze do szopek w stylu Dogmy w
              ogóle dochodzi, że coraz mniejszą rację bytu ma zdrowy rozsądek, a coraz większą - no właśnie, jak to nazwać? A
              propos - co to za artykuł., o którym wspominasz?
              • fox Re: Paranoja czy nadgorliwość? 22.03.01, 16:28
                Gość portalu: Dzidka napisał(a):

> propos - co to za artykuł., o którym wspominasz?

W dzisiejszej Wyborczej/Dolnosląskiej opisujący całe zdarzenie

• Gość: Roberto Re: Paranoja czy nadgorliwość? IP: *.waw.prokom.pl 23.03.01, 10:01

> No nie, aż taką pesymistka to ja bym nie była, ale moim zdaniem problemem jest
                > to, ze do szopek w stylu Dogmy w
                > ogóle dochodzi, że coraz mniejszą rację bytu ma zdrowy rozsądek, a coraz większ
                > ą - no właśnie, jak to nazwać?

Może 'rosądek ukrzyżowany'? :)

R

• Gość: Roberto Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: *.waw.prokom.pl 23.03.01, 09:54
              fox napisał(a):

> Jak Panom Talibom z Afganistanu nie podobały się posagi to je sobie wysadzili w
              >
              > powietrze, a my co, gorsi ?? Film nam się nie podoba: kopię spalić, kino
              > zburzyć, cały obszar zdezynfekować żeby się zaraza nie roznosiła po kraju.
              > Jak się komuś wydaje że przesadzam, to zapraszam do lektury artykułu: w kinie
              > nie bedzie jakiegoś odczytu bo, bo po takiej projekcji to miejsce jest
              > nieczyste. Tylko patrzeć jak milicja obyczajowa bedzie spędzać wiernych na
              > modły.

Tu przypomnę jeszcze sprawę z koncertem Black Sabbath - bodajże w '97 r. Miał się
              odbyć w Hali Ludowej, ale przenieśli na stadion Ślęzy, bo niedawno w Hali
              występował pan papież. A na ziemi świętej antychrysty pojawić się nie mogą ...

R
              • Gość: talib Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: *.jeleniag.ppp.tpnet.pl 23.03.01, 10:17
                Poczytajcie info o przedwczorajszym incydencie w Bolesławcu, gdzie koło dewotek
                nie dopuściło do projekcji w Domu Kultury. Zaangażowano wszystkich
                nawiedzonych. Zgroza.
                • Gość: erg Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: *.muzyczneradio.com.pl 23.03.01, 11:17
                  O tym wlasnie artykule cvaly czas mowa.
                  Zreszta jeszcze raz powtorze - zostawmy Dogme - bo pojawiala sie w kilku kinach, ale co ze Stigmata?
                  Calkowity zakaz emisji w kraju. Na jakiej podstawie i czyj to zakaz skoro nie ma juz Biura od Cenzury?

Naprawde Was to nie martwi, ze tak latwo i po cichu, bez naszej wiedzy ktos decyduje co nam wolno, a czego
                  nie wolno ogladac? Niczego Wam to nie przypomina? A co powiecie na to, ze polska policja ma mozliwosc
                  monitorowania wszystkich kont pocztowych e-mail? Mnie nie uspokaja zapewnienie pana komendanta, ze to tylko
                  po to, zeby kontrolowac przestepcow... Qrcze - albo jestem paranoikiem, albo zauwazam tu pewna
                  prawidlowosc. Wyglada to tak, jakby zmienil sie ustroj ale zaraz potem spokojnie i bez niczyjego protestu ten
                  nowy ustroj zaczyna korzystac z rozwiazan starego systemu.
                  Doprawdy wolalbym zyc w kraju gdzie zalezy ode mnie jaka opinie wyrobie sobie o danym filmie. A tak? czesci
                  nie mam mozliwosci ogladac, a pewnie juz niedlugo o czesci nie bede mogl sie zle wypowiadac - na prtzyklad o
                  takim obrazie jak Prymas... Kto wie...
                  Dlatego dziwie sie uczestnikom naszej dyskusji, ktorzy tak spokojnie bagatelizuja dzialalnosc rodzin k. Jakby nie
                  rozumieli, ze to tylko symbol, ze ta grupa oszolomow to element systemu kontroli calego panstwa i narodu. Oni nie
                  ida pod kino z powodu sprawiedliwego oburzenia na tresc filmu - to niemozliuwe, bo nikt z njich go nie widzial.
                  Oni tam ida, bo ksiadz - guru - im to nakazal. To kler wymysla klimaty typu zwolnienie z pracy zasluzonej
                  dyrektorki osrodka kultury za sprowadzenie kopii filmu dogma... Ludzie! W Boleslawcu 100 czlonkow rodzin k.
                  wspartych przez biskupa prawdopodobnie zwolni zasluzona dla rozwoju kultury, energiczna kobiete (znam ja
                  akurat z powodu wlasnej profesji). Na podstawie jakiego przepisu? Jakiego kodeksu i prawa jakiego kraju?
                  Watykanu? Kodeksu katolickiego (o takim nie slyszalem, a nawet jesli jest - u nas poki co nie obowiazuje)?
                  Naprawde Was to nie martwi? Ze cos takiego moze miec miejsce? Mnie tak.
                  Ja wiem, ze skala niewielka - dla wiekszosci z Was Boleslawiec to niemal wiocha. Sek w tym, ze to nie ma
                  znaczenia. Moze sie sdarzyc wszedzie. I dotyczyc kazdego.
                  Nawet na tym Forum, gdzie przy nicku piodawany jest rowniez adres domeny - tak naprade nie jestesmy
                  anonimowi.

To tyle

Pozdrawiam
                  • Gość: Piotr Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 23.03.01, 11:46
                    To prawda. Demokracja powinna dać prawo wyrażania protestu pod kinem. Niech
                    ktoś sobie wpływa na moje sumienie jeśli uważa to za stosowne. Ale jeśli
                    pozbawia się mnie, dorosłego i odpowiedzialnego za siebie człowieka, możliwosci
                    obejrzenia np. tego nieszczęsnego filmu i wyrobienia sobie własnej opinii na
                    jego temat to nie jest tu już demokracja, bo siłą rzeczy jestem skazany na
                    przyjęcie poglądów nie swoich.

Rozumiem że w ustroju demokratycznym mam obowiązek przyjmowania pewnych
                    rozwiązań narzucanych mi przez demokratyczne procedury. Ale przecież
                    funkcjonowanie tych procedur z definicji opiera się na wolności własnych
                    poglądów, te powinny być nienaruszalne. Więc nawet te demokratyczne rozwiązania
                    nie powinny mi ich ograniczać.
                    Słowem, powinienem ROBIĆ to co jest przyjęte zgodnie z demokratyczną procedurą,
                    ale jeśli ktoś mi karze MYŚLEĆ po swojemu, o demokracji nie ma mowy.

A propos, ciekawy problem. Załóżmy hipotetyczną sytuację: parlament we w pełni
                    demokratycznym głosowaniu zatwierdza zmianę ustroju na dyktaturę. Czy byłoby to
                    zgodne z demokracją?
                    Chyba mamy tu do czynienia z podobnym zjawiskiem, tylko że w mikroskali.
        • Gość: Jurek Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: 62.8.145.* 23.03.01, 12:40

[...]
          > głosem wołającego na puszczy. A tak na marginesie, jesli nadal w naszym kraju d
          > alej będą sobie przy lada okazji
          > wycierać gębę tzw. wartościami chrzescijańskimi, to samo to określenie będzie t
          > racic na znaczeniu, czy oni tego nie
          > widzą?

A jakie jest Twoje zdanie? To dpbrze czy zle, gdy wartosci chrzescijanskie traca na znaczeniu?
          Jurek
          • Gość: Dzidka Re: Dogma, Stigmata, cenzura, paranoja IP: 195.94.212.* 23.03.01, 13:17

> A jakie jest Twoje zdanie? To dpbrze czy zle, gdy wartosci chrzescijanskie trac
            > a na znaczeniu?

Czuje podstep. ;-) Wiem chyba do czego zmierzasz, mimo to odpowiem _na razie_ krótko: źle!
            (Zreszta i tak wiesz, ze takie jest moje zdanie.)
            Dzidka

• Gość: stopper Re: Dogma - cenzura IP: *.chem.uni.wroc.pl 23.03.01, 14:06
      Niestety, tak wlasnie wyglada kazda nietolerancja i ograniczenie umyslowe.
      A czym wlasciwie rozni sie dzialalnosc grupek halasliwych "katolikow" od
      dzialalnosci talibow, rozwalajacych stare posagi Buddy?
      Dogma to fikcja, zaledwie film, sredniej jakosci, i nic poza tym.
      Wszelkie zakazy i protesty zrobia z niego dzielo kultowe i napedza widzow do
      kin (tych, ktorych poboznisie nie zdolaja zmusic do zdjecia Dogmy z ekranu).
      I nic wiecej.
      (A Kosciol w Polsce narzeka na spadek liczby powolan kaplanskich, na niechec
      dzieci i mlodziezy do lekcji religii... A czemu sie dziwi? Sam robi wszystko,
      by w miare rozsadnie myslacych zniechecic do siebie).
      • Gość: niewiem Re: Dogma - cenzura IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 26.03.01, 23:21
        W piątek w Boolesławcu o 21 będzie można zobaczyć Dogmę.
        ciekawe ilu zaciekawi tak "dogmatyczne" dzieło według receptury dogmatyków kina?
        • Gość: Kazio Re: Dogma - cenzura IP: *.chem.uni.wroc.pl 03.04.01, 10:00
          Juz wiadomo, ze wcale ludzie nie walili na Dogme drzwiami i oknami.
          Frekwencja byla wyzsza niz przecietnie, mimo braku plakatow (organizatorzy
          pewnie uznali, ze szkodza je wieszac, bo talibowie i tak zaraz pozrywaja), ale
          nie taka znowu rewelacyjna.
          Ale ze mimo wszystko byla dosc wysoka, to zasluga talibow: nie pierwszy to raz
          robia darmowa reklame marnym filmom z powodow ideologicznych.
          I tak to kolejny raz okazuje sie, ze miecz jest obosieczny.
    • Gość: WROna Cenzura cenzurze nie rowna? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.01, 19:46
      Dotychczas myslalem ze jestem absolutnie przeciwny cenzurze.
      Obejrzalem dzis jednak dokument BBC o Reality TV. Pokazano przypadki morderstw
      bedacych wynikiem ponizenia w programie TV. Byly to pierwsze efekty programow w
      ktorych telewizja pokazala ze dazac do przykucia widza do reklam zaspokoi kazdy
      jego gust. Jesli docelowa widownia oczekuje "krwi" to obawiam sie ze argument
      ze sam zdecyduje czy cos mam ogladac czy nie blednie. Nie ulega bowiem
      watpliwosci ze popyt jest (co z tego ze to nie ja go zglaszam), chetni na rzez
      tez sa (choc czesto nieswiadomi konsekwencji), sa rowniez duze pieniadze, nawet
      na pokrycie odszkodowan. Ale czy to wszystko juz nas upowaznia do pogodzenia
      sie z ofarami w ludziach?
      A jesli nie to czy zakazanie takich programow jest cenzura?
      A jesli jest to czy na pewno cenzura jest zlem absolutnym?

Na pewno nim jest w stosunku do kina gdzie najrealniej wygladajaca krew to
      ketchup a ponizenie to tylko aktorska gra. Ale w sytuacji gdy najlepiej
      sprzedaje sie prawda, i to ta w najgorszym wydaniu, mysle ze powinnismy lepiej
      i glebiej rozwazyc znaczenie slowa cenzura, nawet jesli nikt do nikogo
      bezposrednio na ekranie nie strzela.
    • jureek Re: Dogma - cenzura 03.04.01, 08:50
      STIGMATA nareszcie w kinach!

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=3008

2 kwietnia 2001 (wiec to chyba nie prima aprilis)

"Stigmata" w sierpniu w polskich kinach!

Patricia Arquette
      17 sierpnia na ekrany polskich kin wejdzie kontrowersyjny film "Stigmata"
      Ruperta Wainwrighta. Obraz wejdzie na ekrany kin dwa lata po jego premierze w Stanach
      Zjednoczonych. To opowiesc o mlodej, niewierzacej kobiecie, która miewa
      niezwykle wizje religijne i zostaje stygmatykiem. Wyznaczony przez Watykan
      ksiadz ma sprawdzic wiarygodnosc tych znaków. W filmie pojawia sie watek piatej ewangelii, której
      autorem mial byc sam Jezus Chrystus. W owym dziele znajduja sie tresci zaprzeczajace
      obowiazujacym dogmatom. To sam Chrystus mial przekazac tresci mówiace, ze do
      kontaktu z Bogiem nie potrzeba instytucji Kosciola. W rolach glównych wystapili Patricia Arquette,
      Gabriel Byrne i Jonathan Pryce. Zrealizowany w 1999 roku film zarobil na calym swiecie ponad 89
      milionów dolarów.
      Film "Stigmata" obejrzymy dzieki firmie Monolith.
      Olgierd Wojtkowiak

(znalazlem na grupie pl.rec.film)
      Jurek
      • Gość: Dzidka "Stigmata" w sierpniu w polskich kinach IP: 195.94.212.* 03.04.01, 09:53
        > "Stigmata" w sierpniu w polskich kinach!

A zatem protestującym będzie cieplej niż w przypadku "Dogmy". ;-)
        Dzidka złośliwie

PS. Fajny masz adres. ;-)
        • jureek Re: 03.04.01, 10:15

> > "Stigmata" w sierpniu w polskich kinach!
          >
          > A zatem protestującym będzie cieplej niż w przypadku "Dogmy". ;-)
          > Dzidka złośliwie

nihil novi

> PS. Fajny masz adres. ;-)

zarumienilem sie, bo nie wiem co chcialas przez to powiedziec.
          Jurek
          • Gość: Dzidka Re: ? IP: 195.94.212.* 03.04.01, 11:38

> nihil novi

Dziękuję, dziękuję, ja Ciebie też.

> > PS. Fajny masz adres. ;-)
            >
            > zarumienilem sie, bo nie wiem co chcialas przez to powiedziec.

Nie wiesz i się zarumieniłeś?! Rozumiem odwrotnie...

Dzidka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka