Dodaj do ulubionych

klub "TRZECIA RZESZA"

IP: *.media4.pl 24.08.05, 11:07
cześć.
podobno jakaś grupka ludzi protestuje przeciwko portretom wodzów rewolucji w "prl"
sam nie raz tam piłem i swego czasu spędziłem kilka całkiem sympatycznych
wieczorów, przy zawodzeniu podpitych naśladowców krawczyka, rodowicz i wielu
innych naszych "gwiazd".

daleko mi do "konserwatyzmu" "młodych konserwatystów"(nie pamiętam dokładnie
nazwy tych jegomości) ale ...

czy nie jest faktem że "wodzowie rewolucji" nasi i ci z rosji , jak i ten z
chin byli zwykłymi zbrodniarzami? hmm a może tak Pol-pot?

nie można licytować w jakikolwiek sposób ludzkiej śmierci, ale śmiertelnych
ofiar komunizmu było kilkakrotnie więcej niż faszyzmu.

można powiedzieć że portrety "wodzów" służą wyśmianiu całej sprawy i dobrej
zabawie, czyli najlepszej kpinie z ponurego systemu. i to będzie prawda.

i pewnie jest w tym racja, bo "prl"nie służy gloryfikowaniu komunizmu ale zabawie.

co byłoby natomiast gdybym postanowił założyć na rynku klub " III RZESZA "

wisiałyby portrety tamtejszych wodzów
wóda podawana przez dziewczyny w brunatnych koszulach
portrety wojaków w mundurach powiedzmy to szczerze o wiele gustowniejszych niż
sowieckie...
dałbym sobie spokój z nazywaniem drinków "cyklon b" czy inne taki, bo to
mogłoby kogoś urazić, prawda?
jedzenie dobre-bawarskie kielbasy i kapusta...
piosenki Marlene Dietrich...(klasa światowa)
filny Reni Rieffenstahl...(jak wyżej)
od czasu do czasu wystawa-kabaret z "postaciami z epoki"

ogólnie klimat nastawiony na dobrą zabawę i pokazywanie "zabawowych stron II
rzeszy" a nie jej ponurych aspektów.
oczywiście wisiałyby plakaty o tym że napaść na Polskę i cała ta wojna to był błąd
ale
jak wiecie w każdym ustroju dochodzi do "błędów i wypaczeń"...
pewnie że wielu niewinnych ludzi ucierpiało, represjonowano Żydów, Polaków ale
były też dobre aspekty, jak opieka socjalna, powszechna edukacja, i wiele
innych, czego sami przyznacie, o komuniźmie powiedzieć nie można...
a te "złe" możnaby wykpić tańcząc przy piosenkach z bawarii albo pijąc schnapsy...

w tokio otworzono parę lat temu taką knajpkę, właśnie nazwaną III rzesza
pomyślcie teraz nad względnością naszych doświadczeń.
to co nam wydaje się straszne, dla innych może być mgliste i odległe.
to że nazizm zabił w europie kilkanaście czy dwadzieściakilka milionów ludzi,
jest dla azjatów dosyć odległe

dla nas jest dosyć odległe to że w kambodży Pol-pot wymorodwał 1/3 ludności
własnego kraju, powieśmy więc jego portret i bawmy się dobrze, licząc na to,
całkiem słusznie, że turystów z kambodży dosyć u nas mało...
w chinach idzie to w dziesiątki milionów na wojnie domowej i później.
na ukrainie ZMARŁO Z GŁODU OK. 10 MLN. LUDZI.

całe nieporozumienie polega na tym że faszyzm został osądzony i potępiony
a komunizm nie.do niedawna współrządziła we włoszech pratia komunistyczna,
która miał na ścianie j. stalina-jednego z największych morderców w historii.
w portugalii milion osób żegnało na pogrzebie faceta dumnie nazywającego się
stalinistą.
ciekawostką jest to że stalin szykował się do wojny napastniczej i adolf
wyprzedził go dosłownie o kilka tygodni, a wierzcie mi że na niemczech by się
nie zatrzymał...

faszyzm był zły a komunizm "miał wypaczenia"
prawda?

jak długo takie myślenie będzie nam się tłukło w czaszkach?
czym różni się mordowanie z powodów ideologicznych narodu żydowskiego czy
polskiego w obozach od morodowania z powodów ideologicznych bogatszych chłopów
czy fabrykantów, księży czy oficerów WP?
śmierć ludzka jest taką samą tragedią, dlaczego inaczej to traktować?
adolf chciał wymordować żydów a z polaków zrobić 5-8 mln niewykształconych
niewolników.
stalin chciał zniszczyć "wrogów klasowych"-(jak myślicie, czy posyłając ich na
wakacje czy do koncentraków na kamczatce?)

tak dla zastanowienia...

Obserwuj wątek
    • ed_norton ponioslo Cie troche [n/txt] 24.08.05, 11:38

• Gość: to ja Re: ponioslo Cie troche [n/txt] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:07
        co oznacza [n/t] [n/txt]. czesto to widze i nie wiem o co chodzi.
        • Gość: to ja Re: ponioslo Cie troche [n/txt] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:35
          > co oznacza [n/t] [n/txt]. czesto to widze i nie wiem o co chodzi.

dalej nie wiem...
          • Gość: to ja Re: ponioslo Cie troche [n/txt] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 13:40
            jw
            • Gość: to ja Re: ponioslo Cie troche [n/txt] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 16:33
              jw
              • Gość: marco-van-basten czytaj zamiast osądzać IP: *.media4.pl 28.08.05, 18:23
                czytałeś to co napisałem, do końca?
                czytałeś w ogóle?
                czy postanowiłeś się "unieść" widząc" tytuł
                chętnie posłucham co w mojej pisaninie wydaje ci się takie niestosowne.
                • Gość: to ja Re: czytaj zamiast osądzać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 22:55
                  Gość portalu: marco-van-basten napisał(a):

> czytałeś to co napisałem, do końca?
                  > czytałeś w ogóle?
                  > czy postanowiłeś się "unieść" widząc" tytuł
                  > chętnie posłucham co w mojej pisaninie wydaje ci się takie niestosowne.

jesli to do mnie, to ja nikomu nic nie zarzucam. chce po prostu wiedziec co
                  znaczy [n/t] czy [n/txt]. widze to czesto na forum i nie wiem co to. moze ten
                  kto uzywa takiego zapisu mi wyjasni o co chodzi. pa :)
                  • ka-8 Re: czytaj zamiast osądzać 28.08.05, 23:19
                    Oznacza że post jest bez treści, ma tylko nagłówek (czyli "no text")
                    • Gość: to ja Re: czytaj zamiast osądzać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 09:29
                      dzieki ka-8. o to mi chodzilo. pewnie nie zwracalem uwagi skoro sie nie
                      domyslilem. pzdr.
    • Gość: Trener Re: I o tym właśnie ciągle mówi MK! IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.08.05, 00:48
      O to chodzi!
      • Gość: marco-van-basten Re: I o tym właśnie ciągle mówi MK! IP: *.media4.pl 25.08.05, 07:32
        nie , panie kolego nie o to chodzi.
        wy jesteście za instytucjonalnym określeniem co jest dobre albo złe.
        jeśli coś nie łamie prawa, a z tego co wiem prl nie łamie, to nie powinno być
        zakazane.
        ja chcę żeby ludzie tylko trochę pomyśleli.
        do młodych konserwatystów jest mi trochę daleko.
        pozdrawiam
        • Gość: ano pójdzmy dalej IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 25.08.05, 09:47
          Idąc tokiem twojego myślenia niewiele nazw i wystrojów restauracji by się
          ostało mających za pierwowzór jakiś system czy zdarzenie historyczne.
          Począwszy od historii kościoła katolickiego i ofiar jakie nawracanie, wyprawy
          krzyżowe przyniosły, przez Berezę Kartuską II RP iPrzewrót Majowy po PRL, ZSRR,
          Hitlerów, Bismarcków, Królestwo Anglii i ich pacyfikacje koloni zamorskich itd..
          USA mordowało Indian, Hispania lewaków ...i kółeczko się zamyka.PRL ze Stalinem
          i NKWD ma zaledwie kilka lat wspólnych.To kraj w w którym żyło kilkadziesiąt
          milionów ludzi żyjących do dziś i co dziwne częśc z nich z nostalgią wspomina
          te czasy mając na uwadze dzien dzisiejszy..PRL to był taki przygłup historii
          kiedy to jakiś idiota pobudował polskie huty, porty, zakłądy przemysłowe,
          rafinerie i banki , które dziś nie są już ani PRLowskie ani polskie.Ot rechot
          historii więc moze zostawmy tym coz nostalgiąto wspomniają tę odrobinę
          wspomnien? Tym bardziej że nie ma ta zdjęc egzekucji . lagrów a lokal jest
          zrobiony przez prymat pastiszu a nie wychwalania ustroju co jak widzę niektórzy
          nie rozróżniają.
          Pozdrawiam
          • Gość: marco-van-basten Re: pójdzmy dalej IP: *.media4.pl 25.08.05, 11:22
            ja również uważam i tak napisałem ,że lokal nie wychwala zbrodni komunizmu ale
            raczej kpi z jego nonsensów.
            sam piłem tam nie raz, a teraz piję gdzie indziej ze względów
            towarzysko-muzycznych a nie ideologicznych.

jestem przeciwny administracyjnemu ustalaniu w jakim lokalu, wystroju, ludzie we
            Wrocławiu mają pić wódkę/soczek/lubcośinnego.

parę lat temu otworzono w Tokio knajpkę "trzecia rzesza" gdzie kelnerzy w
            czarnych mundurach podawali browary a ze ścian uśmiechali się min. henio himmler
            i spółka.
            tam pojęcie III rzeszy jest czymś odległym , choć oczywistym. tak jak dla nas
            zbrodnie mao i pol-pota.
            nie są to dla nich jednak fakty tak bliskie, by zakazać picia browara pod
            obrazkiem z adolfem.
            mówili przy tym że lokal akcentuje swym wystrojem raczej kpinę z ponurego
            ustroju i nie gloryfikuje nazizmu.

chodzi mi więc o względność ludzkich doświadczeń w skali całych społeczeństw.

• Gość: Trener Re: pójdzmy dalej IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.08.05, 19:39
              Nie chodzi wystrój czy też nazwę, ale o portrety zbrodniarzy! MK chcialo tylko
              ich zdjecia a nie zamkniecia całej knajpy albo zmiany jej nazwy.
        • Gość: Ugicywapih Re: I o tym właśnie ciągle mówi MK! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 29.08.05, 20:07
          "jeśli coś nie łamie prawa, a z tego co wiem prl nie łamie, to nie powinno być
          zakazane."

Z tego, co pamiętam była kiedyś batalia, czy można PRL zamknąć na podstawie
          zapisu w Konstytucji zakazującego szerzenia treści komunistycznych i
          nazistowskich. Pamiętam nawet, że radni PiS użyli tego jako pretekstu, by
          usunąć mima-Lenina z Rynku. Osobiście nie jestem raczej bywalcem klubów, ale
          byłem raz w PRL-u i jak na moje doświadczenia atmosfera była raczej miła i
          zupełnie kapitalistyczna, więc nie widzę problemu. Taki bar "III Rzesza" byłby
          rzeczywiście całkiem fajny, jeśli nie przegiąć, pewnie zajrzałbym tam chociażby
          po to, żeby pooglądać plakaty. Takie rzeczy są moim zdaniem po prostu
          sympatycznym nawiązaniem do treści historycznych, jak równierz ciekawym chwytem
          reklamowym.
          Natomiast z samą ideologią systemów totalitarnych - zarówno nazizmu, jak i
          komunizmu - ma dla mnie więcej wspólnego bezmyślna demagogia. Dlatego proszę -
          bez tak zwanych flame'ów, panowie, możemy rozmawiać jak ludzie. Mam nadzieję,
          że adresat domyśli się, że to o niego chodzi.
    • wielki_czarownik Czemu nie? 25.08.05, 20:27
      Ja jestem za całkowitą wolnością słowa.
      Ponadto pamiętajmy, że klub III Rzesza może albo być neutralny światopoglądowo i przypominać np. knajpę dla pilotów Luftwaffe czy marynarzy U-bootów (wtedy zdjęcie Hitlera byłoby tylko koniecznym dla realizmu rekwizytem) albo może to być knajpa w stylu "biała siła, zabić Żyda, heil!" a wtedy portrecik Adolfa staje się manifestem ideologicznym.
      • ka-8 Re: Czemu nie? 28.08.05, 20:08
        Owszem Czarowniku, jeżeli knajpa nie gloryfikowałaby faszyzmu i ktoś nie
        przegiąłby z nazwami drinów (o czym było już wcześniej), byłby to strzał w
        dziesiątkę. Chętnie wypiłbym tam niejedno piwo. :)
    • Gość: evab Re: klub "TRZECIA RZESZA" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:03
      Marlena D. w grobie się przewraca - przecież to emigrantka...Berlin lat 20. nie
      miał NIC wspólnego z III Rzeszą. LENI Riefenstahl - do końca życia słodko
      przekonywała o swej politycznej niewinności...
    • Gość: POLAK Re: klub "TRZECIA RZESZA" IP: *.wa.bigpond.net.au 26.08.05, 07:58
      A jesli juz mowa o "faktach" to podaj ilu Zydow bylo we wladzach
      CzEka,NKWD.KGb,UB itd ! Wtedy bedzie pelny obraz zbrodni!!!
      • Gość: marco-van-basten hehehhe polonia sie odezwala IP: *.media4.pl 26.08.05, 12:15
        powiedz coś jeszcze albo opowiedz nam o swoim kumplu, śp. panu moskalu i o tym
        jak takie oszołomstwo doprowadziło do całkowitej marginalizacji zw. polonii
        amerykańskiej.
        przez takich wlasnie zacietrzewionych kmiotków u nas i za oceanem co to jedynym
        ( w ich oczach ) atrybutem jest to ze są polakami.
        zamiast dobrą pracą, uczciwością i zaradnością, wystawiają świadectwo Polsce
        swoim buractwem, mając się przy tym za PRAWDZIWYCH POLAKÓW

założyłem wątek po to by podyskutowac o nonsensie totalitaryzmu i względności
        doświadczeń w skali różnych narodów narodów,

a jeśli już mowa o faktach, to podaj ilu meneli ,cwaniaczków i chorobliwych
        antysemitów w australii i stanach to "prawdziwi polacy"
        trzymaj się.
        • Gość: POLAK Re: hehehhe polonia sie odezwala IP: *.wa.bigpond.net.au 29.08.05, 09:09
          Jedno co Ci moge powiedziec "niedorobiony bekarcie po-solidarnosciowy" ze nie
          masz szans na "zielona karte" ani wize do tego kraju w ktorym mieszkam !! Te
          Twoje idiotyzmy o "totalirzmie" opowiadaj "oszolomom" w klubach mlodych
          demokratow!!!!!
          • Gość: marco-van-basten droga polonio! ;) IP: *.media4.pl 29.08.05, 12:05
            troszkę się mylisz, bo by pozwiedzać SF i zach. wybrzeże musiałem pokazać
            zaświadczenie o zarobkach , a nie uciekać nocą i teraz bluzgać z zadupia na
            antypodach.
            ten kto kiedyś by jej nie dostał, dzisiaj też jej nie dostanie i dobrze.
            do australii wiza też nie jest problemem.
            jeśli chcesz sobie poczytać coś o moim pokoleniu, wejdź na www.sempeck.blog.pl
            to mój przyjaciel, który parę lat temu objechał całe stany, a rok temu objechał
            australię do okoła motocyklem.

a jeśli zmywamy gary albo stoimy za barem na wakacjach w usa albo auusielandzie,
            to po to by mieć kase na takie projeky.
            za rok pokona afrykę, na co zbiera kasę w anglii
            to pokolenie moje i młodszej siostry pokończy uniwerki w anglii stanach i kanady
            a wyjazd gdziekolwiek nie oznacza od razu emigracji.

tym sie różnią nasze pokolenia, panie "polonio"

i tym się różnimy mały , zawistny nasiąknięty prl człowieczku.
            oglądasz "4 pancernych",w TV polonia, myjesz gary u araba, klniesz i mówisz"ja
            tam nigdy nie wrócę, tam rządzą komuchy i żydzi"
            nie dziwię się australijczykom i amerykanom ,że mają Polaków za niezbyt
            rozgarniętych, skoro zdanie na nasz temat wyrabiają sobie konaktując się
            z osobnikami takimi jak ty.
            małymi ,złymi , sfrustrowanymi, siedzącymi na dni drabiny społecznej, pomywaczami.

baw się dobrze człowieczku
      • Gość: otrzeźwiony Re: klub "TRZECIA RZESZA" IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.08.05, 17:36
        dobrze, że mi przypomniałeś, że wszystko przez żydów - dzięki ci emigracjo, bo
        przez chwilę głupio sobie pomyślałem, że zwykłą pracą coś możemy tu zwojować
        • Gość: otrzeźwiony Re: klub "TRZECIA RZESZA" IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.08.05, 17:42
          a w kwestii: jakby knajpa gloryfikowała stalina - wtedy można się nią zająć,
          podobnie - jakby knajpa wychwalała hitlera, a jakby była knajpa zrobiona na
          niemieckie lata 30, to nie widzę problemu. Przecież tego typu przedsięwzęciami
          nikt nie mówi, że fajnie, iż np. na ukrainie zmarło 10 mln ludzi, mało tego -
          jest szansa, że ktoś się o tym dowie
          • Gość: otrzeźwiony Re: klub "TRZECIA RZESZA" IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.08.05, 17:46
            ps - nie lubię prl-u, uważam, że to drętwa knajpa;)- żeby nie było:)
    • mixet Re: klub "TRZECIA RZESZA" 27.08.05, 21:39
      O matko !
      • Gość: marco-van-basten Re: klub "TRZECIA RZESZA" IP: *.media4.pl 28.08.05, 15:34
        o matko?
        by nie było...
        jestem brunetem, oczy mam zielone a typ urody semicki
        więc kelnerów wziąłbym z MW albo LPR
        ;)
        • Gość: POLAK Re: klub "TRZECIA RZESZA" IP: *.wa.bigpond.net.au 29.08.05, 09:00
          Nic dodac ani ujac,pasujesz jak ulal do tego "klubu" Michnika i Jemu
          podobnych!!!
    • erwinek_3 Re: klub "TRZECIA RZESZA" 28.08.05, 20:40
      Gość portalu: marco-van-basten napisał(a):

> (...)
      > wisiałyby portrety tamtejszych wodzów
      > wóda podawana przez dziewczyny w brunatnych koszulach
      > portrety wojaków w mundurach powiedzmy to szczerze o wiele gustowniejszych niż
      > sowieckie...
      > dałbym sobie spokój z nazywaniem drinków "cyklon b" czy inne taki, bo to
      > mogłoby kogoś urazić, prawda?
      > jedzenie dobre-bawarskie kielbasy i kapusta...
      > piosenki Marlene Dietrich...(klasa światowa)
      > filny Reni Rieffenstahl...(jak wyżej)
      > od czasu do czasu wystawa-kabaret z "postaciami z epoki"
      >
      >

Marlene Dietrich była w III Rzeszy zakazana. Ta Amerykanka niemieckiego
      pochodzenia nie pasuje do tej kolekcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka