blinski 07.10.05, 17:29 czy mógłby mi ktoś polecić jakąkolwiek (dobrą) stronę o wrocławskiej komunikacji, tzn. z wykazem taboru autobusowego i tramwajowego itp. pierdach? szukałem przez google i nic ciekawego nie znalazłem. byłbym dźwięczny. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Martix Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.05, 18:59 Wchodzisz na WP-KOMUNIKACJA-POJAZDY KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ i masz Wrocławską stronę,ale nie była dawno aktualizowana.Blado wypadamy na tle stron Krakowskich {2},Warszawskiej,Poznańskiej czy Gdańskiej.Ktoś powinien założyć nową stronę tym bardziej,że w naszym MPK dzieje się wciąż dużo ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 19:59 no więc właśnie.. jest jeszcze komunikacja.we.wroclawiu.net/ , ale wygląda na to, że autor trochę sobie olewa. w ogóle widzę, że mało kto tutaj - także na tym forum - interesuje się samym taborem; nie ma prawie żadnych uwag.. a to jedno z moich (nie przydatnych do niczego:) zainteresowań. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 20:18 blinski napisał: > wygląda na to, że autor trochę sobie olewa. Pogadamy gdy zaczniesz pracować :^P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.10.05, 23:57 Tutaj parę osób interesuje się taborem, ale jako że poziom tego forum nie jest za wielki to chyba z tego powodu wątków taborowych jest znikoma ilość. Rzuć temat to pogadamy. Ale nie o wyższości 30 letniego złomu 105Na nad 40 letnim złomem z zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 08.10.05, 15:09 Rzuć > temat to pogadamy. Ale nie o wyższości 30 letniego złomu 105Na nad 40 letnim > złomem z zachodu. w mojej sytuacji mądrzyć się nie byłoby zbyt na miejscu, bo we wrocławiu byłem raz w życiu:)) po prostu chętnie bym sobie poczytał co i jak u was. hm, o wyższości złomu w postaci na105 nie będę rozprawiał, bo jej nie uznaję. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Temat: tabor? 09.10.05, 07:30 Ja również uważam dyskusje na temat wyższości 105N (nad czym???) za bezcelowe. To szmelc i tyle, a rekonstrukcje w Protramie są jedynie marnowaniem publicznej kasy. Odpowiadając na postulaty, podrzucam parę taborowych tematów: 1. Napędy. Dyferencjały, osie sztywne ze smarowaniem obrzeży, indywidualny napęd kół lewej i prawej strony? A jak na torze 1000 mm (dla fanów Miasta Łodzi:))? 2. Zawieszenia. Koła "duo-blok" itp. 3. Hamulce. Hamowanie rekuperacyjne, samoczynne hamulce pneumatyczne, piasecznice, hamulce szynowe... 4. Tramwaje dwukierunkowe - ich szczególna przydatność w warunkach notorycznych zamknięć szlaków. Rozwiązania konstrukcyjne w Polsce i na świecie (o wyższości 111N :) - to taka 2-kierunkowa 105-tka). 5. Tramwaje dwusystemowe. Normy wytrzymałości pudeł wg UIC w taborze tramwajowym? Profile okręgów tocznych (kolejowy nie pasuje do szyn i zwrotnic "z wargą"). Układy elektryczne. Sieci komunikacyjne (Paris, Köln itd.). 6. Bezpieczne systemy drzwi (z "czułymi krawędziami"?). 7. Tabor historyczny (Linke-Hoffmann i reszta). I wiele innych... No to dyskutować! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Temat: tabor? 09.10.05, 07:55 kolejar napisał: > zamknięć szlaków. Rozwiązania konstrukcyjne w Polsce i na świecie (o wyższości > 111N :) - to taka 2-kierunkowa 105-tka). 111N nie jest dwukierunkowe, tylko dwustronne. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Temat: tabor? 09.10.05, 08:03 Masz rację - 111N to wóz dwustronny - nie dwukierunkowy. Dwukierunkowy jest dopiero zestaw ukrotniony dwóch 111N spiętych "dupkami". Przejęzyczyłem się - sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Temat: tabor? 09.10.05, 11:34 kolejar napisał: > Masz rację - 111N to wóz dwustronny - nie dwukierunkowy. Dwukierunkowy jest > dopiero zestaw ukrotniony dwóch 111N spiętych "dupkami". Przejęzyczyłem się - No właśnie. Stopiątki spięte dupami też są dwukierunkowe :^P Jak dotąd jedynymi współczesnymi polskimi tramwajami dwukierunkowymi były wrocławskie "challengery" ];^) Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Temat: tabor? 09.10.05, 12:44 svarte_sjel napisał: > Jak dotąd jedynymi współczesnymi polskimi tramwajami dwukierunkowymi były > wrocławskie "challengery" ];^) A jakie przyjmiemy kryteria współczesności? Jeśli aktywność w ruchu liniowym to chyba się zgadza. Chyba, bo N i 4N już zapewne znikły z zadupi Górnego Śląska?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Temat: tabor? IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.10.05, 13:41 Eee, na 38 w Bytomiu nadal pocina eNka. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Tabor: eNki 09.10.05, 14:19 Gość portalu: perian napisał(a): > Eee, na 38 w Bytomiu nadal pocina eNka. Super!!! Coś tak czułem... Jeszcze niedawno tym jechałem... No to trzeba się wybrać do Bytomia, bo pewnie zaraz skasują. Więc realnie jedynym, współczesnym tramwajem dwukierunkowym z prawdziwego zdarzenia (bo i dwustronnym - nie jak te wrocławskie reko-przeguby) jest wciąż eNka! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Tabor: eNki 09.10.05, 17:00 kolejar napisał: > wybrać do Bytomia, bo pewnie zaraz skasują. Jeśli skasują całą linię, a to byłaby decyzja dość polityczna. Bo niczym innym się jej nie obsłuży. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Tabor: eNki 12.10.05, 22:10 Linii może nie skasują, ale pewnie eNki - zastąpią je 2x111N? Bo taniej? :) (zawsze wszystko uzasadniane jest kosztami - nawet, jak to totalna bzdura). Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Tabor: eNki 13.10.05, 07:39 kolejar napisał: > Linii może nie skasują, ale pewnie eNki - zastąpią je 2x111N? Bo taniej? :) Za szerokie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Tabor: eNki 14.10.05, 02:38 svarte_sjel napisał: > Za szerokie. No taaak... Skrajnia za wąska i dlatego jeszcze są? Ale ja mam inny problem taborowy... Może w następnym poście? Albo założę nowy temat! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Temat: tabor? 09.10.05, 16:59 kolejar napisał: > A jakie przyjmiemy kryteria współczesności? Jeśli aktywność w ruchu liniowym Rok produkcji późniejszy niż 1968 :^P Przecież celowo nie napisałem "powojenny". Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 20:17 blinski napisał: > komunikacji, tzn. z wykazem taboru autobusowego i tramwajowego itp. pierdach? tabor.we.wroclawiu.net/ Miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 20:35 no proszę, żyłem w nieświadomosci:) w google przy haśle 'tabor we wrocławiu' strona wyskakuje na pierwszym miejscu, a ja szukałem 'tabor wrocław' - wtedy nie wyszukuje się w ogóle. ale dobrze wiedzieć, że coś takiego jest - przejrzę dokładnie, skomentuję;] Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 23:10 no nieźle, nieźle:) każdy typ i model przedstawiony.. dobra robota, przydałyby się jeszcze opisy w stylu kiedy i do jakich początkowo zajezdni dany typ autobusu/tramwaju zaczęto sprowadzać, kiedy przestano, ile było początkowo a ile skasowano itp. ale zdaję sobie sprawę, że to trochę roboty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.10.05, 23:20 Oj kurde, ale coś takiego jest i to od dawna: MPK Wrocław: ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/autobusy.php?s=24&nr=2&ticket=1 DLA: ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/autobusy.php?s=24&nr=32&ticket=1 itd. Zasadniczo na tej stronie jest cały świat ;) Odpowiedz Link Zgłoś