Dodaj do ulubionych

Pytanie do wyborców PiS

27.10.05, 09:53
Mam do Was pytanie: czy jesteście zadowoleni z rozwoju wydarzeń w Sejmie ?

Pytania dodatkowe:
- czy PiS słusznie uparł się, że marszałkiem nie może zostać Komorowski ? A
jeśli tak, to dlaczego ?
- czy budowanie formalnej bądź nie koalicji z LPR i Samoobroną jest tym,
czego oczekiwaliście od PiS-u głosując na tą partię ?
Obserwuj wątek
    • Gość: piss Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 09:57
      psychiatra
    • Gość: ! Pokaż teczkę klement IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:15
    • aron2004 Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 10:25
      katolik prezydentem katolik premierem katolik marszałkiem Sejmu nad czym tu
      płakać?
      • Gość: Fakir Re: Pytanie do wyborców PiS IP: 217.97.139.* 27.10.05, 10:28
        bo ten typ katolicyzmu z wiarą ma niewiele wspólnego, z fanatyzmem owszem...
        • Gość: trogir Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:52
          Bo to nie katolicyzm, tylko katorydzyzm. A co do pytań kklementa - to szczerze
          nie wierzę, żeby ktokolwiek ze zwolenników PiS odpowiedział na nie chociaż w
          miarę sensownie i na temat..
        • aron2004 Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 11:10
          wiara to właśnie fanatyzm a nie wierzenie za każdym razie w kogoś innego w
          zależności od okoliczności
    • Gość: xs Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:37
      Konkretne, rzeczowe pytanie, zadane bez wyzwisk i złośliwości, postawione w
      sposób prosty i zarozumiały. I co? Zero sensownego odzewu. Ciekawe dlaczego?
    • Gość: marysia Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.10.05, 10:51
      Przestań histeryzować zobaczymy, co będzie dalej, a co do Komorowskiego to
      podczas kampanii wyborczej zachowywał się, co najmniej dziwnie, np.u Moniki
      Olejnik gadał w kółko to samo p. Monika nie mogła ruszyć z miejsca i tak było
      do końca jako psychiatra to powinieneś wiedzieć, że to są złe symptomy zapewne
      trauma po przegranej. Prawdę mówiąc nie dziwię się, że Kaczyńscy go nie chcą,
      bez Komorowskiego jako marszałka nic się nie stanie, można rządzić i to dobrze
      oczywiście, jeśli nie będzie ciągłego veta.
      A czy PIS to był dobry wybór?, też się nad tym zastanawiam, jednego jestem
      pewna PO musi oczyścić swoją partię z nieodpowiednich ludzi a potem kandydować.
      Myślę, że PIS-owi trzeba dać szansę, tego sobie życzą wyborcy głosując na nich,
      a czas pokaże kto miał rację i czy to nie są zmarnowane następne lata.
      • Gość: xs Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 11:06
        Marysiu naprawdę mnie zadziwiasz. Bystrością i jasnym formułowaniem myśli
        oczywiście. Z tego co piszesz wynika, że Komorowski to jakiś naprawdę
        podejrzany typ, prorok i jasnowidz - już podczas kompani wyborczej dopadła go
        trauma po przegranej. Poza tym "ciągłe veto" to raczej PiSowi nie grozi,
        przecież mają swojego prazydenta, a do tego wraz z kolegami socjalistami z LPR
        i Samoobrony także większość parlamentarną.
        "PO musi oczyścić swoją partię z nieodpowiednich ludzi a potem kandydować."
        Ogólniki, ogólniki, ogólniki...
        • Gość: marysia Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.10.05, 11:30
          Z tego co piszesz wynika, że Komorowski to jakiś naprawdę
          > podejrzany typ, prorok i jasnowidz

No to Ciebie rozczaruję, ponieważ uważam go za jednego z rozsądniejszych
          polityków, chodziło mi o to, że po prostu blokował rozmowy idące w kierunku
          tworzenia rządu, czekając na wybory prezydenckie, licząc na to że p. Tusk
          wygra - no więc prorokiem jest niestety zły.
          Myslę, że Komorowski Kaczyńskim po prostu podpadł i tyle, nie chcą osoby której
          nie ufają.

- już podczas kompani wyborczej dopadła go
          > trauma po przegranej.

A to wcześnie nie było żadnych wyborów i PO jest pierwszą partią w Polsce?

> "PO musi oczyścić swoją partię z nieodpowiednich ludzi a potem kandydować."

A czego się spodziewałeś, dowodów?
          Szkoda, że ty nie możesz zadziwić mnie swoją bystrością umysłu, tym bardziej,
          że reprezentujesz partię "inteligencką", możesz mi wierzyć zawsze jak to piszę
          to chce mi się śmiać.
          Zastanawiam się czy z fanatykami PO, ludźmi zawiedzonymi można dojść do
          jakiegoś konsensusu - to chyba tak jak z urażoną dumą żony, a jeszcze gorzej z
          kochanki, tylko gorycz, jad i żadnej rzeczowej wypowiedzi .

• Gość: xs Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 11:37
            <Zastanawiam się czy z fanatykami PO, ludźmi zawiedzonymi można dojść do
            <jakiegoś konsensusu - to chyba tak jak z urażoną dumą żony, a jeszcze gorzej z
            <kochanki, tylko gorycz, jad i żadnej rzeczowej wypowiedzi .

Nie wiem jak to jest z urażoną dumą żony, a jaszcze gorzej kochanki, ale skoro
            tak piszesz, to ok; współczuję ciężkich przeżyć.
            • Gość: marysia Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.10.05, 13:54
              > Nie wiem jak to jest z urażoną dumą żony, a jaszcze gorzej kochanki, ale
              skoro
              > tak piszesz, to ok; współczuję ciężkich przeżyć.

Tak też myślałam, inteligencja i bystrość umysłu aż bucha na kilometr :) – żeby
              o czymś wiedzieć to nie koniecznie trzeba tego doświadczyć.
      • kklement Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 12:51
        No tak, ale zdajesz sobie sprawę, że PiS jest zbyt słaby, żeby samodzielnie
        sprawowac władzę. Musi wejść w jakąś koalicję, chociażby "cichą" ( jak SLD i
        Samoobrona przez dłuższy czas trwania poprzedniej kadencji ).

Ponawiam pytanie: czy głosując na PiS dopuszczałaś taką możliwość, że
        zwycięski - jako wyborca tego pewnie im życzyłaś - PiS zaprosi do rządzenia
        inne partie niż PO ? I czy o tych partiach myślałaś, z którymi PiS teraz
        paktuje ?
        • Gość: wojtek Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.mat.univie.ac.at 27.10.05, 12:55
          > Ponawiam pytanie: czy głosując na PiS dopuszczałaś taką możliwość, że
          > zwycięski - jako wyborca tego pewnie im życzyłaś - PiS zaprosi do rządzenia
          > inne partie niż PO ? I czy o tych partiach myślałaś, z którymi PiS teraz
          > paktuje ?

No kolejny manipulator sie znalazl. A czemu nie takie pytanie: "czy dopuszczalas
          taka mozliwosc, ze po odrzuceniu propozycji wspolrzadzenia przez PO, PiS
          zaproponuje innym partiom koalicje".
          Bo lepiej sobie wymyslac wirtualna rzeczywistosc, ktora bardziej pasuje niz ta
          za oknem?
          • kklement Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 13:02
            O ile się nie mylę, PO odeszła od stołu po wybraniu na marszałka sejmu Marka
            Jurka z PiS-u, co było złamaniem ustaleń koalicyjnych. Powodem takiego ruchu
            była odmowa PO do wysunięcia innego kandydata niż Bronisław Komorowski.

Ciekawi mnie, czy osoba pana Komorowskiego jako marszałka Sejmu wzbudziła w PiS-
            ie większą odrazę niż rządzenie razem z Samoobroną ?

Być może tak to właśnie wyglądało u decydentów PiS-u. A ja chcę wiedzieć, jak
            Wy - wyobrcy PiS-u - się na to zapatrujecie.
            • Gość: wojtek Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.mat.univie.ac.at 27.10.05, 13:25
              > O ile się nie mylę, PO odeszła od stołu po wybraniu na marszałka sejmu Marka
              > Jurka z PiS-u, co było złamaniem ustaleń koalicyjnych. Powodem takiego ruchu
              > była odmowa PO do wysunięcia innego kandydata niż Bronisław Komorowski.

No i znowu pan manipuluje (a moze nawet juz klamie): gdzie jest ta umowa
              koalicyjna? Bardzo chetnie zobacze ja podpisana przez dwie strony.
              Na ile ja rozumiem, to cala sprawda jest o to ze PO wpierw chcialo Komorowskiego
              a dopiero potem podpisac umowe koalicyjna. No i przegrali.
      • Gość: fifa Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.10.05, 13:20
        -Pytanie można odwrócić. Dlaczego PO tak sie upiera przy Komorowskim, skoro
        jeszcze przed oficjalnym zgłoszeniem jego kandydatury wiadomo było ,że
        będziętarcie.PO poszło na próbe siły i przegrało. Mądry by ustąpił, niestety
        mądry sie nie zanalazł w żadnej z partii.
    • Gość: kotbehemot czy ktoś odpowie kklementowi?! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 11:11
    • seledynowa Nie pogadasz :-( 27.10.05, 11:15
      To jakbys chciał rozmawiać ze ślepym o ...kolorach ;-)

Prezentujesz tę sama postawę co liderzy PO - tez chcieli rozmawiać powaznie,
      ale w konfrontacji z hałasliwym, agresywnym pełnym frazesów i zaczepek
      ujadaniem liderów PiS pozostaje im ...smutek i rezygnacja
    • xavier999 Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 11:16
      kklement napisał:

> Mam do Was pytanie: czy jesteście zadowoleni z rozwoju wydarzeń w Sejmie ?
      Tak, choć wolałbym aby koalicje tworzyły PIS, LPR i Samoobrona
      >
      > Pytania dodatkowe:
      > - czy PiS słusznie uparł się, że marszałkiem nie może zostać Komorowski ? A
      > jeśli tak, to dlaczego ?
      Tak, bo to PiS zwycięzył w wyborach.A prawo zawsze należy do
      silniejszego.Słabszy może się tylko podporządkować.
      > - czy budowanie formalnej bądź nie koalicji z LPR i Samoobroną jest tym,
      > czego oczekiwaliście od PiS-u głosując na tą partię ?
      Tak, jezeli nie teraz to w przedterminowych wyborach LPR dostanie nie 10% ale
      15% a Samoobrona nie 15% ale 25%.Wtedy można działać.
    • Gość: prawicowiec Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 11:27
      Witam,
      co do pierwszej kwestii to nie widzę argumentów, natomiast co do koalicji z innymi prawicowymi partiami to jak najbardziej jestem i byłem za. Czasami cel uświęca srodki...
      • kklement Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 11:40
        Gość portalu: prawicowiec napisał(a):

>natomiast co do koalicji z inn
        > ymi prawicowymi partiami to jak najbardziej jestem i byłem za

Przepraszam, ale czy możesz te inne partiee prawicowe w parlamencie wymienić ?
        • Gość: prawicowiec Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 12:01
          chyba żartujesz? oprócz sld wszystkie sa w mniejszym lub wiekszym stopniu prawicowe. To sie okaze przy najbliższych glosowaniach szczególnie nad ustawą zasadniczą.
          • Gość: trogir Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 12:03
            Chodzi ci o to, że SLD jako jedyna ma w nazwie słowo "lewica"?
          • Gość: xs Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 12:04
            To śmieszne, ale w tym kraju panuje pogląd, że prawicowe jest wszystko to co
            nie wiąże się z komuną, PZPR i jej dziedziczką SLD.
          • olita23 Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 12:24
            hehehe.......
            a np: APP Racja?? tez jest prawicowa?? UP tez?? a moze jeszcze SDpl?? albo
            UL??Samoobrone tez mozna do lewicy zaliczyc..fakt faktem centrolewicy (tak jak
            SDPl, Up czy SLD) ale lewicy...
          • kklement Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 12:45
            Aha. A na czym polega prawicowość takiej na przykład Samoobrony ? I dlaczego
            uważasz ją za bardziej prawicową od SLD ?
            • Gość: prawicowiec Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 15:25
              Otóż nie chodzi bynajmniej o rodowód jak sugeruje ktos wyżej (nawiasem mówiąc nie wiadomo dlaczego wymienia sie różne egzotyczne partyjki skoro nie wchodzą one do parlamentu a o takich dyskutujemy),lecz np. o sposób sprawowania władzy, stosunek do własności, do kapitału, do sfery socjalnej. Czasami mam wrażenie, że tzw twarda lewica ze względów populistycznych wogóle przestała istnieć (przynajmniej w obecnym parlamencie).
      • garym Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 13:15
        Moze nie licytujmy sie ktora partia jest prawicowa bo te okreslenia bardzo juz
        odbiegly od ich pierwotnych definicji. Skoro jest pierwsza sensowna odowiedz to
        moze ja rozwiniemy.
        Wiec jaki jest cel rzadu Marcinkiewicz i jakie srodki mozna poswiecic w imie
        jego utworzenia i utrzymania?
        Czy mozliwe jest np. wyjscie z UE tak jak tego chce LPR?
        • Gość: prawicowiec Re: Pytanie do wyborców PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 15:44
          Myślę i chyba nie jestem odosbniony iż rząd Marcinkieiwcza (o ile w ogóle powstanie) jako mniejszościowy będzie trwał pewien okres aby było mozliwe stworzenie szerszej koalicji prawdopodobnie z PO. Widze takie warianty:
          1. Rząd mniejszościowy => koalicja PO-PIS
          2. j.w. => koalicja z LPR+PSL (cicha wspólpraca z Samoobroną)
          3. j.w. => koalicja z Samoobroną
          4. brak rządu => nowa desygnacja J.Kaczyńskiego => koalicja z PO

Jakie będą straty? Ano takie że przy rządzie mniejszościowym b.trudno będzie PIS-owi przeprowadzić owe wielkie reformy szczególnie w resortach Służby Zdrowia, Sprawiedliwości, Skarbu Państwa. Natomiast przy nieudanej koalicji takie reformy wogóle nie wyjdą poza komisje. Dlatego PIS z taką determinacją chce koalicji ale na specjalnych warunkach na co PO nie wyraża zgody ze wzgledów ambicjonalnych, prestiżowych, nie chcąc byc przysłowiowym kwiatkiem u kożucha.
    • Gość: Kresowiak Re: Pytanie do wyborców PiS IP: 216.233.76.* 27.10.05, 13:17
      Towarzysze Granice zostana otwarte, Tow. Putin oczekuje was........
    • toka95 Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 13:38
      kklement napisał:

> Mam do Was pytanie: czy jesteście zadowoleni z rozwoju wydarzeń w Sejmie ?
      >
      > Pytania dodatkowe:
      > - czy PiS słusznie uparł się, że marszałkiem nie może zostać Komorowski ? A
      > jeśli tak, to dlaczego ?
      > - czy budowanie formalnej bądź nie koalicji z LPR i Samoobroną jest tym,
      > czego oczekiwaliście od PiS-u głosując na tą partię ?

Mam pytanie do zwolenników PO:
      - czy PO słusznie uparł się, że marszałkiem musi zostać Komorowski? A jeżeli
      tak, to dlaczego? Przecież nie chodziło im o personalia tylko o dobro Polski, a
      fotel marszałka (przy akceptowalnej kandydaturze) przecież dostawali, Komorowski
      miałby (wg PiS-u) objąć MON.

Tym bardziej, iż wiedzieli, że w ten sposób przymuszają PiS do szukania innych
      koalicji w parlamencie.

> Ponawiam pytanie: czy głosując na PiS dopuszczałaś taką możliwość,
      > że zwycięski - jako wyborca tego pewnie im życzyłaś - PiS zaprosi
      > do rządzenia inne partie niż PO ? I czy o tych partiach myślałaś,
      > z którymi PiS teraz paktuje ?

- czy zagłosowałbyś na PO, gdybyś wiedział, że PO swoim uporem wprowadzi
      Samoobronę do koalicji rządzącej.

> O ile się nie mylę, PO odeszła od stołu po wybraniu na marszałka sejmu Marka
      > Jurka z PiS-u, co było złamaniem ustaleń koalicyjnych.

Koalicja jeszcze nie zdążyła powstać.
      Słyszałem wczoraj J.Rokitę, który mówił, że PO i PiS umówili się, że w koalicji
      nie będą się przegłosowywali, a przegłosowanie kandydatury Komorowskiego było
      złamaniem tej niepodpisanej jeszcze umowy.
      Chciałem zauważyć, że w tym samym momencie, gdy PiS nie głosował na
      Komorowskiego PO nie głosowało na Jurka, więc jeżeli było złamanie tej umowy to
      jednocześnie obustronne.

PS. w wyborach parlamentarnych nie głosowałem na PiS, ale uważam, iż to, że
      jesteście zwolennikami PO nie powinno zwalniać z logicznego myślenia i uważnego
      obserwowania wydarzeń.
      • olita23 Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 13:44
        nie glosowalam na PO wiec niestety nie odpowiem ci na te pytania...ale obecna
        sytuacja pokazuje ze PIS realzuje tak przez nic potepiana polityke TKM, gdyby PO
        wygralo byloby tak samo..dopoki niezmienia sie nam elity polityczne no i
        myslenie dopoty bedzie tak jak jest.

a ja mam takie pytanie..nieco kontrowersyjne
        czy nie uwazacie ze nie wszyscy powinni miec prawo startu w wyborach
        parlamentarnych? czy nie powinien obowiazywac cezus wyksztalcenia??
        • toka95 Re: Pytanie do wyborców PiS 27.10.05, 13:46
          > a ja mam takie pytanie..nieco kontrowersyjne
          > czy nie uwazacie ze nie wszyscy powinni miec prawo startu w wyborach
          > parlamentarnych? czy nie powinien obowiazywac cezus wyksztalcenia??

Dla mnie ten problem nie istnieje, nie jestem miłośnikiem demokracji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka