IP: *.jeleniag.ppp.tpnet.pl 05.04.01, 12:32
Po emisji filmu o Jedwabnem, proponuję dyskusję na ten
temat.
To, co "wychodzi" z nas jest porażające. Często od
młodych ludzi słyszę epitety, czy opinie o których
nigdy nie śniłem.
Byłem kiedyś na Tajwanie, gdzie miejscowi,
rzeczywiście tytułowali mnie białasem. Nie odbierałem
tego jednoznacznie.Jeśli jednak przyłoży się miarkę
do naszej pogardy dla innych, wówczas mógłbym przyjąć
to jako epitet.
Obserwuj wątek
    • Gość: wroclawi ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: 213.76.90.* 05.04.01, 14:51
      nie ma prawa zwracac sie do innych o przeprosiny...

izrael lamie prawa czlowieka - zabija palestynskie dzieci
      i nalezy to potepic ! histori nie da sie zmienic - terazniejszosc tak !
      • Gość: dot Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: 212.179.135.120, 192.115.106.* 05.04.01, 21:28
        Wroclawi" - Co Ty wiesz czlowieku o Izraelu !? Zolnierze izraelscy specjalnie
        nie ida zabijac palestynskich dzieci, ale co ... palestyncy rodzice wysylaja
        swoje dzieci aby rzucaly kamieniami i butelkami z benzyna na Izraelitow. (tu
        stawia sie pytanie czy Ty bys swoje wlasne dzieci wysylal specjalnie aby
        szukaly "guza"? - ja na pewno nie). A co powiesz czlowieku o palestynskich
        terrorystach podkladajacych baby pod autobusy wiazace dzieci zydowskie do
        szkoly? Bardziej sledz wydarzenia a potem sie wypowiadaj !
        • Gość: Rob-35 Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.vogel.pl 05.04.01, 22:41
          Gość portalu: dot napisał(a):

> terrorystach podkladajacych baby pod autobusy wiazace dzieci /.../

Ja bym swojej baby nie wpychał pod autobus, nawet wyładowany
          dziećmi wracającymi z �przysposobienia obronnego�...

Rob

PS. Jako stary wiarus, którego nawet MON nie chciał
          proponuję dyskusję o Jedwabnem ograniczyć do wymiaru lokalnego,
          czyli naszego - polskiego... tutejszego i dzisiejszego

• Gość: Roberto Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: 195.116.119.* 06.04.01, 11:10
            A tu i dziś najbardziej przerażające jest to, że pojawia się bardzo wiele
            wypowiedzi w stylu: "może tych Żydów zabili a może nie, ale jeśli nawet, to
            pamiętajmy, że Żydzi współpracowali z NKWD".

R
            • Gość: tomza Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.lo3.wroc.pl 06.04.01, 13:31
              Ogolnie rzecz biorąc, nie da rady powiedziec, ze w PL nie ma antysemityzmu.
              Zapewne dlatego tak duzo jest glosów przefciw przeprosinom za wydarzenia.
              A mnie to tam rybka, czy akurat w jakims Wełnianym cos sie stało! Różne
              brzydatctwa sie działy i za to by sie przydało przeprosic, aczkolwiek nie
              powinien mnie nikt oskarzac o wyzej wymienione czyny.
            • Gość: Kazio Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.chem.uni.wroc.pl 09.04.01, 08:47
              Polski antysemityzm jest przerazliwy i przerazajacy, zwlaszcza ze w Polsce
              prawie juz Zydow nie ma. Skad to sie nadal bierze, nie sposob dociec.
              Ale jeszcze smutniejsze sa reakcje na wiesci o Jedwabnem.
              Jedni goraczkowo szukaja sladow niemieckiej inspiracji (zeby bylo na kogo
              zrzucic), chociaz zadna inspiracja nie tlumaczy sprawcy!
              Drudzy starannie obliczaja, ilu Zydow moglo sie zmiescic w tej stodole, jakby
              to byla jakakolwiek roznica, czy Polacy spalili 800, 1000 czy 1600 Zydow.
              Trzeci w ogole to neguja (znowu Miedzynarodowka Zydowska chce pognebic
              szlachetnych Polakow).
              Itd.
              A mowiac prawde prosto w oczy, stanelismy wobec tego samego problemu, z jakim
              od 56 lat borykaja sie Niemcy: jak zyc ze swiadomoscia zbrodni popelnionej
              przez naszych rodakow.
              I jesli nie bedziemy przepraszac, tylko probowac sie wymigac albo zrzucic wine
              na innych, to w oczach ofiar, ich potomkow oraz calego swiata pozostaniemy
              zbrodniczymi antysemitami.
              Moze sprawa Jedwabnego wreszcie cos zmieni w mentalnosci Polakow?
              • Gość: EL Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 09.04.01, 09:16
                Lepiej przyznaj się, że oczekujesz propozycji pracy w jakimś banku.
                • Gość: Kazio Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.chem.uni.wroc.pl 09.04.01, 11:41
                  Gość portalu: EL napisał(a):

> Lepiej przyznaj się, że oczekujesz propozycji pracy w jakimś banku.

????
                  Nie zrozumialem, prosze o wyjasnienie.
                  • Gość: Blysk Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.am.lublin.pl 11.04.01, 12:55
                    skoro nie rozumiesz, to po co zabierasz glos????
                    (moze jest on zbyt pochyly....)
                    zydzi wyzadzili najwiecej zla na swiecie ze wszystkich
                    narodow...
                    to oni wysylali iskre wzniecajace krwawe rewolucje,
                    oni finansowali machiny wojenne, a kazde veto nazywaja
                    antysemityzmem.Moze niech oni pierwsi naucza sie byc
                    ludzmi a ty z nimi...
                    dziekuje
                    • Gość: Kazio Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.chem.uni.wroc.pl 11.04.01, 13:30
                      Po prostu nie mam nawet ochoty polemizowac...
                      Smutne tylko, ze sa jeszcze tacy, ktorym hitlerowska
                      propaganda do tej pory potrafi macic w glowach.
                      Im co glupsze, tym trwalsze.
              • Gość: EL Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 09.04.01, 12:47
                Gość portalu: Kazio napisał(a):

> Polski antysemityzm jest przerazliwy i przerazajacy, zwlaszcza ze w Polsce
                > prawie juz Zydow nie ma. Skad to sie nadal bierze, nie sposob dociec.
                >
                > Trzeci w ogole to neguja (znowu Miedzynarodowka Zydowska chce pognebic
                > szlachetnych Polakow).

> A mowiac prawde prosto w oczy, stanelismy wobec tego samego problemu, z jakim
                > od 56 lat borykaja sie Niemcy: jak zyc ze swiadomoscia zbrodni popelnionej
                > przez naszych rodakow.
                > I jesli nie bedziemy przepraszac, tylko probowac sie wymigac albo zrzucic wine
                > na innych, to w oczach ofiar, ich potomkow oraz calego swiata pozostaniemy
                > zbrodniczymi antysemitami.

Albo udajesz, albo Ci trzeba kawę na ławę:

1. po pierwsze : Żydzi są i otaczają również Ciebie. Zapewniam Cię, że nie
                wszyscy wyjechali w 56' czy 68'.

2.ich ekspansja jest bardzo wyczuwalna i namacalna ( zobacz jak działa żydostwo
                za chciwymi pieniędzy adwokatami za oceanem , i czego domaga się)

3.zajrzyj w program tv - dzień bez żyda, to dzień stracony. Kurwa - (przepraszam -
                wymknęło mi się)dlaczego nikt nie mówi tak często o Kaszubach, Ślązakach, itd.
                mieszkańcach kresów pólnocno-wschodnich.

4. to tak jakbyś nie wiedział, że znaczące posady zajmują żydzi.

5. bo cytując Kaczmarskiego: "bo jak żyd nie był kimś, to ten żyd był nikt" i "
                tyle z nas pożytku, że bankierom ... nie mówią : ty żydku..."

6. Jeśli mamy dokonywć jakiegokolwiek rozliczenia, to powinno ono działać W OBIE
                STRONY . Historycy : czemu nic nie mówicie ?!

• Gość: wroclawi Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: 213.195.155.93, 217.96.4.* 06.04.01, 22:06

>
            > PS. Jako stary wiarus, którego nawet MON nie chciał
            > proponuję dyskusję o Jedwabnem ograniczyć do wymiaru lokalnego,
            > czyli naszego - polskiego... tutejszego i dzisiejszego
            >

mnie osobiscie dziwi fakt, ze panowie w usa, ktorzy tak naprawde wojny nigdy nie
            widzieli tak wiele o niej mowia... nazywaja polakow ludobojcami (06-04-2001 - tak
            uslyszalem w tvp) a to przeciez polacy tak wiele istnien zydowskich ocalili!!!
            troche nieladnie...
            • Gość: Rob-35 Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.vogel.pl 07.04.01, 12:31
              Gość portalu: wroclawi napisał(a):

> mnie osobiscie dziwi fakt, ze panowie w usa, ktorzy tak naprawde wojny nigdy
              > nie widzieli tak wiele o niej mowia... nazywaja polakow ludobojcami
              > (06-04-2001 - tak uslyszalem w tvp) a to przeciez polacy tak wiele
              > istnien zydowskich ocalili!!!
              > troche nieladnie...

1. Panów w USA jest dość dużo (podobnie jak i Pań), więc jeśli KTOŚ coś mówi
              lub nawet dwóch ktosiów, to ja ZDECYDOWANIE nie przywiązuję wagi do tego,
              gdzie ci KTOSIE mieszkają, tylko co mają do powiedzenia... i próbuję zrozumieć
              dlaczego mówią, to co mówią...

2. Telewizji nie oglądam, a gazety czytam bardzo uważnie, aby nie stracić
              równowagi psychicznej, więc jak coś ZAKOMUNIKUJĄ lub WYDRUKUJĄ staram się
              nie popadać w sposób niekontrolowany w paranoję...

3. Mam wrażenie, że rolę dzisiejszych mediów dawno temu doskonale pełniły
              w naszym kraju kościelne AMBONY czy wiejskie imprezy TARGOWE, więc bardziej
              mnie interesuje, czy DZIŚ podobny procent naszego społeczeństwa jest w stanie
              ulec zbiorowym szaleństwom podobnie jak to miało miejsce dawno temu...

4. W szkole większe wrażenie zrobiły na mnie obozowe opowiadania Borowskiego
              niż np. "Medaliony" Nałkowskiej, ponieważ Borowski pisał prawdę o nas samych
              w ekstremalnych warunkach, co bardzo wiele dawało do myślenia, natomiast
              Nałkowska pisała "tylko" o Niemcach, co jedynie utrwalało stereotypy w głowach
              moich współplemieńców... Jestem bardzo ciekaw, czy dziś lekturą w szkole jest
              np. "Obóz wszystkich świętych" Nowakowskiego. Spodziewam się że jednak nie...

5. Kiedy miałem 12 lat znalazłem u Babci stary pamiętnik, który dostała od
              jakiejś znajomej. Przeczytałem tam o takich mordach, jak ten w Jedwabnem,
              gdzie autorka, młoda dziewczyna, opisała w sposób zawoalowany różne wydarzenia,
              jakie działy się po czerwcu 1941 roku. Jest w nim sporo ciekawych spostrzeżeń,
              ale najbardziej uderzające jest to, że po zdaniach opisujących palenie żywcem
              Żydów znajduje się prócz trwogi i żalu stwierdzenie o "zasłużonej karze za
              grzechy" - w oczywisty sposób będące obiegowym i powszechnym wtedy
              mniemaniem...

6. Bardzo lubię twórczość Gombrowicza, gdyż po lekturze jego dzieł żaden zdrowy
              człowiek nie jest w stanie poddać się ZBIOROWYM HALUCYNACJOM jak MAŁYSZOMANIA
              czy KOPERNIKOMANIA, SZOPENOMANIA oraz podobnym ZBIOROWYM HALUCYNACJOM (mającym
              różne fachowe nazwy) jak nienawiść do ROSJAN, CYGANÓW, NIEMCÓW, ŻYDÓW, MURZYNÓW,
              ARABÓW...

7. Polecam wszystkim film BBC na temat rzezi w Ruandzie dokonanej na Hutu przez
              Tutsi... Zobaczycie tam prawdziwą twarz Jedwabnego - kilkaset tysięcy uczestników
              zbiorowych mordów, dokonanych za poduszczeniem mediów i przyzwoleniem władz...

8. Przestańmy dyskutować o NAS, Polakach, w kategoriach jakichkolwiek uogólnień,
              zastanówmy się nad tym, ILU z KIBICÓW - UCZESTNIKÓW SZOPKI W HARACHOVIE
              odpowiednio sprowokowanych byłoby DZIŚ w stanie wziąć udział zbiorowych rzeziach
              i rabunkach. Wierzcie mi - podobnie jak w Jedwabnem - WIĘKSZOŚĆ :-(((

9. Porządnych wśród nas nie brakuje i nigdy nie brakowało - nie różnimy się
              w tym względzie od innych narodowości, nie jesteśmu ani lepsi, ani piękniejsi,
              ani mądrzejsi...

10. Sęk w tym, że nieporządnych było i JEST więcej. Pamiętajmy o tym, gdy idziemy
              ulicą, że mijamy tłumy potencjalnych morderców, którzy żyją w uśpieniu, aby
              stosownych okolicznościach skoczyć do gardeł KOMU POPADNIE! Te same tłumy
              robią zakupy w hipermarketach, chodzą do swoich kościołów, namiętnie oglądają
              relacje sportowe czy fascynują się BIG BROTHEREM. Oto żywa i tętniąca MAGMA
              SPOŁECZNA, nasi kochani SĄSIEDZI WSPÓŁPLEMIEŃCY, wychowani przez szkołę, podwórko
              i rodziców... tak zwane "przypadkowe społeczeństwo" :-)))

Robert Jezierski

PS. Każdy przechodzień nosi swojego "bejsbola w plecaku"...
              Tylko nieliczni mają w swoim placaku buławę hetmańską...
              • Gość: nullus Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 18.04.01, 21:59
                Bardzo dobrze to wyraziles! Czasem brakuje nam pokory
                i spojrzenia na niebo z pozycji robaka. Niczym wiecej
                nie jestesmy. Zycie jest za krotkie zeby nienawidzic,
                jest tak krotkie, ze powinno byc wypelnione tylko
                zachwytem nad trawa, ptakiem, gwiazdami, zapachem mgly
                nad jeziorem... Sprobujcie to jedno, co warto!
        • Gość: wroclawi Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: 213.195.155.93, 217.96.4.* 06.04.01, 22:04
          wiem na pewno wiecej niz Ty - poniewaz mialem okazje widziec to na wlasne oczy
          a nie tylko patrzec na relacje w tvp - relacje totalnie zmanipulowane

zobacz na proporcje jesli chodzi o ofiary!
          te dzieci "walcza" z okupantem o swoja ojczyzne!
          to wielka rzecz - polacy tez wykazywali taki heroizm i nikt
          nie nazywal ich nigdy terrorystami!

palestynczycy walcza o prawo do zycia na swojej ziemi zagrabionej przez
          rasistowski izrael w 1946 roku!
          od tego czasu na ziemi swietej zyja tylko zydzi - a zyli tez arabowie !!!
          • Gość: WROna Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.01, 01:28

> wiem na pewno wiecej niz Ty - poniewaz mialem okazje widziec to na wlasne oczy
            > a nie tylko patrzec na relacje w tvp - relacje totalnie zmanipulowane
            >
            > zobacz na proporcje jesli chodzi o ofiary!
            > te dzieci "walcza" z okupantem o swoja ojczyzne!
            > to wielka rzecz - polacy tez wykazywali taki heroizm i nikt
            > nie nazywal ich nigdy terrorystami!
            >
            > palestynczycy walcza o prawo do zycia na swojej ziemi zagrabionej przez
            > rasistowski izrael w 1946 roku!
            > od tego czasu na ziemi swietej zyja tylko zydzi - a zyli tez arabowie !!!

Tez tam bylem calkiem niedawno, w czasie konfliktu. Sporo Arabow mieszka w samym
            Tel Avivie, sam mieszkalem w hotelu w srodku miasta obok czynnego meczetu.
            Tak naprawde zwykli Zydzi i Palestynczycy chcieliby po prostu spokoju. Ale tez po
            obu stronach sa najbardziej zaciekle grupki fanatykow jakich ta ziemia nosi.
            Sytuacja nie jest idealna, ale zauwaz ze jak tylko jest okazja to Palestynczycy
            chetnie jada do Zydow pracowac. Przypuszczam ze gdyby nie fanatycy to predzej czy
            pozniej obie grupy zlalyby sie ze soba i nie byloby klopotu.
            • Gość: wroclawi Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: 213.195.155.104, 217.96.4.* 07.04.01, 10:04
              oczywiscie, ze tak...
              dlaczego pracuja? bo zydzi nie pozwolili stworzyc panstwa palestyna tylko
              autonomie z gospodarka uzalezniona od izraela...

uwazam, ze cala odpowiedzialnosc ponosi swiat, ze pozwolil na stworzenie
              panstwa izrael - w miejscu, w ktorym zawsze zyli obok siebie zydzi i
              palestynczycy, stworzono panstwo, w ktorym jeden z tych narodow zostal panem
              drugiego -
              wszystko zaczelo sie w 1946 roku, kiedy to zydzi wygnali palestynczykow z
              terenow dzisiejszego telavivu

dlatego jak mysle o "narodzie wybranym" zbiera mi sie - czuje wielki gniew!
              nienawidze rasizmu a zydzi ze swoja ideologia "rasa wybrana" sa rasistami!

ps. byles w televivie - a byles w autonomi ?
              • Gość: WROna Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: 212.160.40.* 07.04.01, 12:28

> oczywiscie, ze tak...
                > dlaczego pracuja? bo zydzi nie pozwolili stworzyc panstwa palestyna tylko
                > autonomie z gospodarka uzalezniona od izraela...
                >
                > uwazam, ze cala odpowiedzialnosc ponosi swiat, ze pozwolil na stworzenie
                > panstwa izrael - w miejscu, w ktorym zawsze zyli obok siebie zydzi i
                > palestynczycy, stworzono panstwo, w ktorym jeden z tych narodow zostal panem
                > drugiego -
                > wszystko zaczelo sie w 1946 roku, kiedy to zydzi wygnali palestynczykow z
                > terenow dzisiejszego telavivu
                >
                > dlatego jak mysle o "narodzie wybranym" zbiera mi sie - czuje wielki gniew!
                > nienawidze rasizmu a zydzi ze swoja ideologia "rasa wybrana" sa rasistami!
                >
                > ps. byles w televivie - a byles w autonomi ?

Bylem, choc nie tam gdzie bylo najgorecej. Widzialem tylko po jednej stronie mase
                czolgow a po drugiej defilujace bojowki w kominiarkach. Wciaz zastanawialo mnie
                dlaczego gina dzieci a nie ci bojowkarze.

Rozumiem ze Palestynczycy sa pod okupacja, ze bogactwo Zydow gryzie w oczy tak
                jak bieda Palestynczykow. Ale rozwiazanie silowe jest tu najorszym scenariuszem.
                Nie dosc ze i tu i tu toczy sie normalne zycie to jeszcze obie nacje wzajemnie
                sie przenikaja. Meczet o ktorym pisalem jest wlasnie pieknie odnawiany, i Zyd
                jakos nie protestuje ze w srodku modla sie Arabi. Dlatego wlasnie uwazam ze
                konflikt jest podsycany tylko przez drobna grupe ludzi. Mysle ze bez nich predko
                by sie okazalo ze daje sie zyc wspolnie. Niestety obie strony maja w swej bogatej
                historii uzasadnienie do tego miejsca.

• Gość: wroclawi Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.01, 15:15
                  napewno ludnosc jest manipulowana
                  - wystarczy wlaczyc wiadomosci tvp1 - jezli zginie zydowski osadnik lub dziecko
                  cala polska musi o tym wiedziec - jesli arabskie... niekoniecznie

jak uwazasz czy osiedla zydowskie na terenie autonomii sa fair? - osiedla
                  otoczone wojskiem, na wzgorzach w strategicznych miejscach...

ze palestynczycy zostali wygnani z domow do strefy gazy i na zachodni brzeg
                  jordanu tez jest w porzadku?

mi przypomina sie holokaust - celowe dzialania rzadu izraela, celem jest
                  wyparcie i odizolowanie rasy gorszej od rasy "wybranej" lub jesli to nie
                  przyniesie rezultatow likwidacja rasy gorszej by stworzyc lepszy czysty rasowo
                  izrael...
                  pozwoli sie w nim zyc kilku arabom tak na pokaz a reszte sie wybije pod
                  pretekstem obrony przed dzialaniami terrorystycznymi.

zydzi sa mordercami !
                  od sierpnia, kiedy to na wlasne oczy ujrzalem, znienawidzilem ten narod (69% -
                  moze nie caly - to ta czesc, ktora ostatnio wybrala rasiste Sharona na swojego
                  prezydenta)
                  oni nie chca miec pokoju z arabami! chca miec pokoj tylko dla siebie...
                  • Gość: WROna Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.01, 17:02

> napewno ludnosc jest manipulowana
                    > - wystarczy wlaczyc wiadomosci tvp1 - jezli zginie zydowski osadnik lub dziecko
                    >
                    > cala polska musi o tym wiedziec - jesli arabskie... niekoniecznie
                    >
                    >
                    > jak uwazasz czy osiedla zydowskie na terenie autonomii sa fair? - osiedla
                    > otoczone wojskiem, na wzgorzach w strategicznych miejscach...
                    >
                    > ze palestynczycy zostali wygnani z domow do strefy gazy i na zachodni brzeg
                    > jordanu tez jest w porzadku?
                    >
                    > mi przypomina sie holokaust - celowe dzialania rzadu izraela, celem jest
                    > wyparcie i odizolowanie rasy gorszej od rasy "wybranej" lub jesli to nie
                    > przyniesie rezultatow likwidacja rasy gorszej by stworzyc lepszy czysty rasowo
                    > izrael...
                    > pozwoli sie w nim zyc kilku arabom tak na pokaz a reszte sie wybije pod
                    > pretekstem obrony przed dzialaniami terrorystycznymi.
                    >
                    > zydzi sa mordercami !
                    > od sierpnia, kiedy to na wlasne oczy ujrzalem, znienawidzilem ten narod (69% -
                    > moze nie caly - to ta czesc, ktora ostatnio wybrala rasiste Sharona na swojego
                    > prezydenta)
                    > oni nie chca miec pokoju z arabami! chca miec pokoj tylko dla siebie...

Osiedla sa wiecej niz nie fair. W pelni sie zgadzam. Niepotrzebnie jatrza
                    sytuacje. Zadna smierc rowniez nie jest fair. Winni zawsze powinni za nia
                    odpowiadac.
                    Ale mysle ze nalezaloby zastosowac inny podzial niz proponujesz. Mysle ze
                    wszyscy tamtejsi fanatycy to mordercy, niezaleznie po ktorej sa stronie barykady,
                    wcale nie wszyscy Zydzi czy Arabowie.
                    Tym bardziej ze Zydzi to dzis wielonarodowosciowa mieszanka jakich malo, dlatego
                    mysle ze i Palestynczycy mogliby miec rowne prawa w takim spoleczenstwie.
                    Nie jestem ani za jednymi ani za drugimi ale naprawde nie widze dzis szans na
                    inne rozwiazanie tego konfliktu jak nazwanie i rozliczenie bandytow a potem
                    dopracowanie sie wspolnego wspolistnienia na tym samym kawalku ziemi.
                    • Gość: Rob-35 Re: Czy Jedwabne leży na Marsie? IP: *.vogel.pl 07.04.01, 18:03
                      Tak się wczytuję, drodzy, w Waszą wymianę zdań i nagle
                      zdałem sobie sprawę, że Jedwabne chyba leży na Marsie...

Nie zagalopowaliście się czasem w dyskusji gdzieś tam,
                      daleko na orbitę?

...skoro tak mało macie do powiedzenia na temat Jedwabnego
                      i nas, Polaków, to stwórzcie zupełnie nowy wątek, np:

"Wzgórza Golan czy strefa Gazy - gdzie wolisz mieszkać?"
                      "Dżihad czy Hezbollah - kto jest bardziej cool?"
                      "Kto dopadnie Osamę Bin Ladena pierwszy: Mosad czy CIA?"
                      "Czy permanentna wojna na bliskim wschodzie służy utrzymaniu
                      światowych cen ropy na odpowiednim poziomie?"
                      "Kto jest bogatszy: arabscy szejkowie czy żydowscy bankierzy?"
                      "Czy Talibowie są bardziej ortodoksyjni od rabinów?"
                      "Czy Żydzi podsłuchują przez internet cały świat?"
                      "Czy klonowanie uratuje białą rasę przed Chińczykami?"
                      "Czy AIDS to sprawka Watykanu czy Eskimosów?"
                      "Czy Śląsk Wrocław pokona Big Brother Sękocin?"

...i tysiąc innych tematów zamiast tematu Jedwabne...

Robert
                      • Gość: marsha Re: Czy Jedwabne leży na Marsie? IP: *.kask.net.pl 07.04.01, 18:49
                        Gość portalu: Rob-35 napisał(a):

> Tak się wczytuję, drodzy, w Waszą wymianę zdań i nagle
                        > zdałem sobie sprawę, że Jedwabne chyba leży na Marsie...
                        >
                        > Nie zagalopowaliście się czasem w dyskusji gdzieś tam,
                        > daleko na orbitę?
                        >
                        > ...skoro tak mało macie do powiedzenia na temat Jedwabnego
                        > i nas, Polaków, to stwórzcie zupełnie nowy wątek, np:
                        >
                        > "Wzgórza Golan czy strefa Gazy - gdzie wolisz mieszkać?"
                        > "Dżihad czy Hezbollah - kto jest bardziej cool?"
                        > "Kto dopadnie Osamę Bin Ladena pierwszy: Mosad czy CIA?"
                        > "Czy permanentna wojna na bliskim wschodzie służy utrzymaniu
                        > światowych cen ropy na odpowiednim poziomie?"
                        > "Kto jest bogatszy: arabscy szejkowie czy żydowscy bankierzy?"
                        > "Czy Talibowie są bardziej ortodoksyjni od rabinów?"
                        > "Czy Żydzi podsłuchują przez internet cały świat?"
                        > "Czy klonowanie uratuje białą rasę przed Chińczykami?"
                        > "Czy AIDS to sprawka Watykanu czy Eskimosów?"
                        > "Czy Śląsk Wrocław pokona Big Brother Sękocin?"
                        >
                        > ...i tysiąc innych tematów zamiast tematu Jedwabne...
                        >
                        > Robert
                        RACYJĘ MASZ,
                        ..I PRAWDĘ RZECZESZ...

• Gość: wroclawi Re: Czy Jedwabne leży na Marsie? IP: 213.195.155.104, 217.96.4.* 07.04.01, 23:04
                        idz do psychoanalityka...
                        o co ci chodzi?
                        jedwabne i palestyna maja wspolny mianownik

zydzi
                        • Gość: Rob-35 Re: Czy Jedwabne leży na Marsie? IP: *.vogel.pl 09.04.01, 10:32

> idz do psychoanalityka...

Dzięki za zaproszenie :-) może razem pójdziemy,
                          trzymając się grzecznie za rączkę?

> o co ci chodzi?

O dyskusję NA TEMAT

> jedwabne i palestyna maja wspolny mianownik
                          >
                          > zydzi

W tym wątku zauważam BARDZIEJ ISTOTNY wspólny
                          mianownik: "hrabia" zadaje pytanie, pisząc po polsku...
                          ..."wroclawi" zaś również pisze po polsku, ale
                          natychmiast kieruje dyskusję na boczny tor!

A więc wspólny mianownik to: POLACY!!!!!!!

Poza tym "hrabia" bardzo ciekawie zagaja rozmowę,
                          nie wygłasza żadnych sądów czy kategorycznych opinii,
                          po prostu zadaje PYTANIE... o NAS SAMYCH!

...i cóż dostaje w odpowiedzi?

Naprawdę nie stać nas, Wrocławian, na żadną refleksję?

Tak się cieszymy ilością postów na NASZYM forum,
                          że zapomnieliśmy o JAKOŚCI rozmowy?

Żydów na Madagaskar?
                          Cyklistów na Dzikie Pola?
                          A rozmówców do psychoanalityka?

Genialne posunięcia...
                          Godne Europejczyków pełną gębą :-)))

Ktoś ma lepsze propozycje?

Pozdrawiam milczących uczestników forum

Robert Jezierski

PS. Podpisuję się pełnym imieniem i nazwiskiem, bo nie wypada
                          inaczej, gdy temat jest tak poważny.
                          • Gość: hrabia Re: Czy Jedwabne leży na Marsie? IP: *.jeleniag.ppp.tpnet.pl 09.04.01, 11:25
                            Gość portalu: Rob-35 napisał(a):

> Gość portalu: wroclawi napisał(a):
                            >
                            > > idz do psychoanalityka...
                            >
                            > Dzięki za zaproszenie :-) może razem pójdziemy,
                            > trzymając się grzecznie za rączkę?
                            >
                            > > o co ci chodzi?
                            >
                            > O dyskusję NA TEMAT
                            >
                            > > jedwabne i palestyna maja wspolny mianownik
                            > >
                            > > zydzi
                            >
                            > W tym wątku zauważam BARDZIEJ ISTOTNY wspólny
                            > mianownik: "hrabia" zadaje pytanie, pisząc po polsku...
                            > ..."wroclawi" zaś również pisze po polsku, ale
                            > natychmiast kieruje dyskusję na boczny tor!
                            >
                            > A więc wspólny mianownik to: POLACY!!!!!!!
                            >
                            > Poza tym "hrabia" bardzo ciekawie zagaja rozmowę,
                            > nie wygłasza żadnych sądów czy kategorycznych opinii,
                            > po prostu zadaje PYTANIE... o NAS SAMYCH!
                            >
                            > ...i cóż dostaje w odpowiedzi?
                            >
                            > Naprawdę nie stać nas, Wrocławian, na żadną refleksję?
                            >
                            > Tak się cieszymy ilością postów na NASZYM forum,
                            > że zapomnieliśmy o JAKOŚCI rozmowy?
                            >
                            > Żydów na Madagaskar?
                            > Cyklistów na Dzikie Pola?
                            > A rozmówców do psychoanalityka?
                            >
                            > Genialne posunięcia...
                            > Godne Europejczyków pełną gębą :-)))
                            >
                            > Ktoś ma lepsze propozycje?
                            >
                            > Pozdrawiam milczących uczestników forum
                            >
                            > Robert Jezierski
                            >
                            > PS. Podpisuję się pełnym imieniem i nazwiskiem, bo nie wypada
                            > inaczej, gdy temat jest tak poważny.

Dziękuję Ci Robercie za twą wypowiedź.
                            To nie obawa o siebie, czy też narażenie się komuś, spowodowała, że zadałem
                            pytanie. Nie stawiałem sprawy kategorycznie, jednakże moja opinia jest
                            jednoznaczna. Nie toleruję postaw egocentrycznych. Pamiętam, jak w szkole uczono
                            nas o wielkiej tolerancji Polaków ( arianie, protestanci, itd. )Tymczasem,
                            odkrywamy w sobie, że nie różnimy się od innych ksenofobów. Jeszcze niedawno,
                            choć już współcześnie, Niemcy nie tolerowali nas, choćby w NRD. Często spotykałem
                            się z określeniem Polacken, czy też Scheisspolen.
                            Trudno się nam pogodzić z prawdą, że nie jesteśmy tacy, jak opisywał nas
                            Mickiewicz, Słowacki, czy Norwid.

• Gość: Rob-35 Re: Czy Jedwabne leży na Marsie? IP: *.vogel.pl 09.04.01, 17:02
                              Gość portalu: hrabia napisał(a):

> /.../ Pamiętam, jak w szkole uczono nas o wielkiej tolerancji Polaków
                              > ( arianie, protestanci, itd. )

Też pamiętam i pamiętam, że byłem DUMNY z tego, choć jako dziecko nie
                              bardzo rozumiałem dlaczego... a teraz czuję się NABITY W BUTELKĘ, kiedy
                              słyszę, co mój sześcioletni syn przynosi Z PRZEDSZKOLA!!! Jego mantra
                              brzmi mniej więcej tak:

Hitler, Pikaczu, Niemcy, Pokemony...
                              Wojna, Lego i Wrocław zniszczony...

> /.../ Tymczasem, odkrywamy w sobie, że nie różnimy się od innych ksenofobów.

Wracamy z przedszkola...

Syn mówi:
                              - Tato, kup mi to Lego z tą rakietą albo z tą armatą!

Ja mu na to:
                              - Czy jesteś zwolennikiem rozwiązań siłowych?

On:
                              - Co?

Ja:
                              - Czy uważasz, że jak ci się ktoś nie podoba,
                              to najlepiej od razu walić z armaty? Nie da się inaczej?

On:
                              - Nnoo nie... na przykład karabiny też mogą być...

Robert
                    • Gość: wroclawi Re: ten kto lamie prawa czlowieka u siebie IP: 213.195.155.104, 217.96.4.* 07.04.01, 23:02
                      samo rozliczenie nie wystarczy...

pozostaje Al-kutz (Jerozolima)...
                      co z nia?
                      na tych terenach jedynym rozwiazaniem jest ONZ
    • Gość: unga Re: Jedwabne IP: *.kask.net.pl 06.04.01, 22:31
      już przepraszaliśmy za liczna podczas wojny Polaków rozboje na mniejszościach
      narodowych,więc może już wystarczy.prawda jest ważna,więc najpierw należy ją
      odnaleźć,a później oskarżać.
      • Gość: Kazio Re: Jedwabne IP: *.chem.uni.wroc.pl 11.04.01, 13:36
        Gość portalu: unga napisał(a):

> już przepraszaliśmy za liczna podczas wojny Polaków rozboje na mniejszościach
        > narodowych,więc może już wystarczy.prawda jest ważna,więc najpierw należy ją
        > odnaleźć,a później oskarżać.

Lepiej przeprosic przedczesnie niz za pozno (nie mowiac juz o tych, ktorzy wcale
        nie czuja sie zobowiazani przepraszac).
        Polacy rozrabiali w czasie wojny (i nie tylko wtedy) wcale nie mniej od innych.
        Nas boli, ze te sprawki wychodza na swiatlo dzienne. Przez 50 lat nic sie o tym
        nie mowilo, cenzura nie pozwalala. Teraz sie mowi, a my zachowujemy sie tak,
        jakbysmy znienacka stracili dziewictwo.
        Skorosmy je stracili, to starajmy sie przynajmniej, zeby sie to nie zamienilo w
        kurestwo!
    • Gość: rwt Re: Jedwabne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.01, 13:06
      Myślę, że to dobrze, że mamy potrzebę dyskutowania o
      Jedwabnem, a tym samym o innych tego rodzaju
      wstydliwych zdarzeniach. Myślę też, że najgorsze co
      można w tej sytuacji zrobić to uogólniać. Tak naprawdę
      nie stało się nic wyjątkowego - chociaż to oczywista
      tragedia - gdyż każdy naród ma w swoich dziejach takie
      wstydliwe zdarzenia bo w każdym narodzie znajdą się
      świnie, bydlaki i mordercy. Dlatego wydaje mi się, że
      pochylając się z szacunkiem nad mogiłą w Jedwabnem nie
      mamy powodu do samobiczowania się.
      • Gość: mesco Re: Jedwabne IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.01, 21:10
        Z wiekszosci tych listów na temat Jedwabnego wybija na pierwszy plan ignorancja
        i niedouczenie. Rezultuje to przede wszystkim z falszywego podejsci do tego
        tematu w szkolnictwie PRL-u. Wojne przedstawiano jako napasc Niemcow i
        wyzwolenie przez armie sowicka. O Zydach tylko mówiono w czasie przszylym, jako
        obiekcie muzealnym (byli i nie ma). Faktem jest ze czesc Zydów wspolpracowala z
        okupantem sowieckim (ale nie wszyscy) byli tez i tacy Polacy (Wasilewska).
        Za to nie mozna winic Zydów - jako calosci. Faktem jest ze propaganda sowicka w
        latach trzydzeistych podsycala nacjonalizmy w Polsce (bialoruski, ukrainski
        itd.)Czesc Zydów wierzyla w ta propagande. W ZSRR utworzono tez autonomiczny
        okreg zydowski Biro-Bidzan nad Amurem. W Polsce nikt nie wiedzial dokladnie jak
        sie w Rosji sowieckiej zyje. Faktem jest ze istnial antysemityzm podsycany z
        ambony w kosciolach i w cerkwiach. nie na darmo Niemcy rozwiszali w Generalnej
        Gubernii swoje plakaty "nie kupuj u Zyda". Jedwabne to efekt tych wszystkich
        procesów w spoleczenstwie. podobne pogromy ZYdów byly tez i w Brukseli i
        Paryzu - to skutek umijetnej propagandy. Wyszla na ten temat ksiazka pod red.
        prof. Szaroty. Efekt tej dyskusji w tymze forum jest taki, ze wiekszosc jej
        uczestnikow schodzi z tematu i pisze o Izraelu negatywnie - to tez jest wynik
        komunistycznej propgandy.

• Gość: wroclawi Re: Jedwabne IP: 213.195.155.92, 217.96.4.* 09.04.01, 21:58
          a jak mozna pisac o dzieciobojcach?

dla mnie osobiscie liczy sie terazniejszosc - przeszlosc tez jest wazna, ale
          nie moge jej zmienic, terazniejszosc tak.
          dlatego np. zboczylem tu z tematu i poruszylem kwestie zbrodni przeciwko
          ludzkosci dokonywanych przez rzad rasisty Ariela Sharona TERAZ !
          • Gość: Rob-35 Re: Jedwabne IP: *.ic.com.pl 10.04.01, 10:28
            Dla mnie też liczy się teraźniejszość:
            TERAZ i TUTAJ!
            • Gość: dot do Wroclawi IP: 212.179.138.* 11.04.01, 00:05
              Mysle ze Ciebie rozszyfrowalam . Twa nienawisc do Zydow jest spowodowana bycia
              Arabem, gdyz innego wytlumaczenia nie ma dla tryskajacej od Ciebie nienawisci
              do Zydow i ich rzadu.
              A w terrorystycznym dzialaniu Palestynczykow podkladajacych bomby pod autobusy
              wiazace dzieci - nie widze nic smiesznego.
              dot
              • Gość: ANDY Re: do Wroclawi IP: *.ym1.on.wave.home.com 11.04.01, 03:14
                Znalazlem sie w tym temacie poniewaz pochodze z Jedwabnego i czytam wszystko co
                znajde na ten temat.Wroclawi-jesli ten temat cie nie interesuje ,mozesz nie
                zabierac tu glosu.Mozna przeciez zaczac temat:stosunki zydowsko-
                palestynskie.Temat" Jedwabnego"jest o tyle wazny ze ma rozdzwiek na calym
                swiecie.Mala ksiazeczka JT Grossa plytko udokumentowana narobila tyle
                halasu.Najdziwniejsze jest to ze to sami Polacy robia tyle rabanu.Prezydent
                chce przepraszac, w Jedwabnem rozebrali istniejacy pomnik, a sledztwo dopiero w
                toku.Czyzby oni wiedzieli jakie beda wyniki?Jesli tak to po co ta zabawa!Sprawa
                nastepna,to to ze nie zydzi w Izraelu,a w USA najglosniej krzycza i opluwaja
                Polakow.Jestem za przeprosinami,oczywiscie w rozsadnym zakresie,a wogole mysle
                ze najodpowiedniejsza bylaby tam wspolna madlitwa,za spalonych zydow i
                wywjezionych polakow.Pozdrowienia dla wroclawian z NY.
                • Gość: rafal żydowscy zakładnicy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.01, 12:16
                  Ciekawa dyskusja,
                  najbardziej mnie drażni to, że żydzi zawsze postrzegają się jako ofiary,nigdy
                  jako kaci, bo będąc ofiarą w oczach świata zawszze wyrwie się jakiś szmal.
                  A wiecie, że:
                  kapo w Oświęcimiu to był żyd - dlaczego o tym się nie mówi,
                  A czy wiecie, żę żydów w czasie wojny rozpoczęto mordować dopiero w roku 1941,
                  dlaczego - Niemcy złożyli amerykańskim żydom propozycję wykupu żydków z
                  okupowanych terenów już w latach 30, ci w NY( nie chcieli - bo po chuj (sory)
                  im biedota, którą trzeba utrzymywać, wydawać kasę. Ci co mieli kasę uciekli lub
                  się opłacili, ale przed 1941. Potem było za późno bo żydki z USA nie chciel
                  wykupić swoich rodaków - to tych w Europie do gazu, a majątek im zabrali. Żydzi
                  w Europie byli zakładnikami, ale Adolfowi nie udało się wyrwać za nich kasy z
                  USA. Dlaczego się o tym nie mówi??? (jeden krakowski żyd przyznał się do tych
                  faktów)
                  Na wojnie kto zrobił interes: USA,Niemcy (prypadkowo przez plan Marshala),
                  Izrael (choćby stworzenie własnego państwa, a jako ofiary wyrywali szmal) i
                  Ruscy.
                  A żydzi nie mordowali naszych- całe NKWD to rosyjscy żydzi, jakoś
                  niedoczekaliśmy się przeprosin i dlaczego o tym się nie mówi????

rafal
                  • Gość: hrabia Re: żydowscy zakładnicy IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.01, 13:46
                    Rafal - daj se chłopie siana. Twoje poglądy są przerażające. Sam sobie wmówiłeś
                    swą wyższość rasową. Nie chciałbym Cię poznać osobiście.
                    • Gość: rafał Re: żydowscy zakładnicy IP: 213.76.90.* 13.04.01, 22:08
                      Nigdy nie słyszałeś o Endloesung????
                      To znaczy, że Twoja wiedza historyczna jest żadna,
                      sięgni do pierwszej lepszej publikacji histoycznej i
                      przeczytaj to!!!!
                      Niemieckie mordy na żydach zaczęły się na przełomie
                      1941/42.
                  • Gość: wroclawi JESZCZE JEDNO: Skoro zydzi sa w konflikcie z Palestyna narodem, ktory IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.01, 23:56
                    to przede wszystkim cierpi, ktory proboje sie tylko bronic przed atakiem 13
                    letnich palestynskich terrorystow to dlaczego tak bardzo sprzeciwia sie silom
                    ONZ ?

odpowiedz... bo to oni sa terrorystami !

smierc arielowi sharonowi !
                • Gość: wroclawi ANDY > IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.01, 23:53
                  zaczynam takie watki ale na forum swiat czy informacje dnia, tu nie pasuja...
                  skoro juz ktos temat cierpien narodu wybranego poruszyl postanowilem zabrac glos

jestem za karaniem za zbrodnie wojenne - jesli polay okazali sie takowymi to
                  powinni poniesc konsekwencje, no a skoro polacy taka konsekwencje beda musieli
                  poniesc to rowniez tyczy sie to rasistow z izraela z arielem sharonem na
                  czele... i juz!
                  to tez jest wazne... bo przeszlosci nie zmienimy a moze uratujemy jakies
                  palestynskie dziecko...
                  • Gość: rafal Re: ANDY > IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.01, 23:27

> zaczynam takie watki ale na forum swiat czy informacje dnia, tu nie pasuja...
                    > skoro juz ktos temat cierpien narodu wybranego poruszyl postanowilem zabrac glo
                    > s
                    >
                    > jestem za karaniem za zbrodnie wojenne - jesli polay okazali sie takowymi to
                    > powinni poniesc konsekwencje,
                    Ciekawa sytuacja to prawo mówi o terroryźmi, czy nasi bohaterowie z lat powstań z
                    zaborów i wojen nie byli okrzykani bandytami i terrorystami
                    To porzućcie historie zdejmijcie jarmułki o polscy żydzi, każdy z nas w rodznie
                    miał terrorystę, polacy za okuacji i zaborów, Arabowie za rządów Izraela
                    Nie dostrzegacie obłudy świata, to żydzi są bandytami w Palestynie, amordują w
                    imieniu litery prawa którą sami ustanowili

no a skoro polacy taka konsekwencje beda musieli
                    > poniesc to rowniez tyczy sie to rasistow z izraela z arielem sharonem na
                    > czele... i juz!
                    > to tez jest wazne... bo przeszlosci nie zmienimy a moze uratujemy jakies
                    > palestynskie dziecko...

• Gość: wroclawi Re: ANDY > IP: 213.76.92.* 18.04.01, 14:11
                      do tego dochodzi ameryka i jej skrzywione pojmowanie sprawiedliwosci
                      na Saddama Husejna bomby znalazly sie od razu, na ariela sharona...
                      nawet slowa potepienia nie padly!

niech zyje wplna palestyna !!!
                      ziemia swieta dla wszystkich nie tylko dla rasy wybranej !
              • Gość: wroclawi stop rasizm ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.01, 23:49
                no i co... spalujesz mnie za to ?
                nienawidze Zydow bo sa rasistami - a ja nienawidze rasistow
                nic na to nie poradze...

• Gość: emil Re: stop rasizm ! IP: 212.244.45.* 14.04.01, 12:56
                  Ilekroc przysluchuje sie tego typu (dotyczacym problemow narodowosciowych)
                  dyskusjom, odczuwam bol. Dlaczego? Ty Zydzie! Ty Polaku! Ty Murzynie! Ty
                  Helmucie! Ty Eskimosie! ITD. Pojawia sie problem UOGOLNIENIA.
                  Poza matematyka i nielicznymi wyjatkami w swiecie przyrody, duzy kwantyfikator m
                  (kazdy, wszyscy, zaden, nikt itd.) nie ma racji bytu. Podobnie i tutaj: nie do
                  konca mamy podstawy mowic o winie Polakow, Zydow, Arabow, Niemcow.... Co
                  najwyzej o winie Kazika, Icchaka, Ahmeda albo Gunthera. i tyle. I jesli ktos
                  (bo wypadaloby, albo rusza go sumienie) ma przepraszac, to prosze bardzo: ale w
                  swoim imieniu. Jesli pan prezydent Kwasniewski chce przepraszac w imieniu
                  calego narodu - wpadamy w metne wiry pomowin, zarzucania winy, poczucia
                  niesprawiedliwosci. Ja osobiscie nijak nie czuje sie winny tego, co stalo sie w
                  Jedwabnem - czy zrobili to Niemcy, Polac czy kosmici.
                  Owszem, glupio by bylo, gdyby ktos chcial mnie w efekcie tego
                  nazwac "antysemita". Bywalem bowiem w Izraelu i moge powiedziec, ze podziwiam
                  Zydow (za upor, przywiazanie do tradycji, wewnetrzna radosc, stalosc itd.), ale
                  nie rozumiem po cholere 26 wrzesnia (akurat wtedy tez bylem w Izraelu) Ariel
                  Szaron pchal sie na to Wzgorze Swiatynne? Bylo pewne jak "Szema Israel" w
                  mezuzie, ze z tego bedzie dym - no i jest: do dzis zginelo ponad 600 osob...
                  Podobnie, jak jest Ariel i Icchak, ta samo jest na przyklad Helmut i Thomas. W
                  swojej pracy mam duzo kontaktow z Niemcami - sa wsrod nich i ludzie szlachetni
                  i madzry, ale mozna tez spotkac zadufanych w sobie dupkow. U nas tez mozna
                  spotkac np. Wladka i Kazika...
                  Twierdze, ze przyszywanie latek: Polacy OK, Zydzi be!; albo Zydzi cacy,
                  Palestynczycy terrorysci - sa po prostu glupie. Bo nie biora pod uwage tego, ze
                  kazdy czlowiek jest (a przynajmneij powinien byc) wolny w swoich wyborach,
                  decyzjach i dzialaniach. Kazdy jest tez sam za siebie, za swoje czyny
                  odpowiedzialny - i tak sie kiedys wszyscy spotkamy na Sadzie Ostatecznym w
                  Dolinie Jozafata (to dolina Cedronu, miedzy stara Jerozolima a Gora Oliwna -
                  lezy wiec na terytorium obecnie palestynskim, co wcale nie przeszkadza, by
                  znajdowla sie tam najwiekszy na swiecie kirkut; a po drugiej stronie ulicy, pod
                  Brama Zlota - cmentarz arabski) :-)
                  A jesli pan prezydent chce przepraszac za caly narod, to niech to czyni -
                  widocznie czuje sie winny. I, na milosc boska, niech znow nie uszkodzi sobie
                  goleni, jak w Charkowie!
                  • Gość: roy Re: stop rasizm ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.01, 21:45
                    ale przeprasza też w moim imieniu, imieniu Polaka, a
                    ja właśnie nie czuję się winny, a jednak głosy
                    żydowskiego lobby twierdzą, że będąc Polakiem musiałem
                    wyssać antysemityzm z mlekiem matki. i jak u z nimi
                    rozmawiać?????
                • Gość: emil Re: stop rasizm ! IP: 212.244.45.* 14.04.01, 13:07

> nienawidze Zydow bo sa rasistami - a ja nienawidze rasistow

I w ten sposob glosisz poglady rasistowskie.
                  A o ktorych Zydow Ci chodzi: Jakuba, krola Dawida, Salomona, sw. Jozefa, sw.
                  Piotra, Mojzesza Majmonidesa, Barucha Spinoze, Alberta Einsteina, Franza Kafke,
                  Brunona Schulza, Ariela Szarona, Icchaka Rabina czy Jezusa Chrystusa? A moze tego
                  30-latka z Afuli, wnuka Zyda z Lublina, ktory naszej ekipie wedrujacej spod
                  Taboru do Tyberiady przywiozl 20-litrowy baniak wody? Albo o pania Rozie, ktora w
                  1968 wyjechala z Wroclawia, mieszka w Ein Boqueq nad Morzem Martwym i ze lzami w
                  oczach prosila, zeby pozdrowic wszystkich na Pereca 13?... Konkrety...
                  • Gość: roy Re: stop rasizm ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.01, 21:53
                    włąsńie emil, świetnie poruszyłeś problem.
                    Wiesz dlaczego oni się zachowują w ten sposób, bo są to zwykli ludzie, a nie
                    polityka i ogólnienia.
                    Ja, będąc Polakiem czuję się zaszczuty przez żydów, że jestem antysemitom, nie
                    byłbym nim, gdyby nie polityka i politycy wszelkiej maści chcący uzyskać
                    korzyśći. Tak jak sam napisałeś, że Szaron pchał się na jakieś wzgórze. Po co?
                    Bez przyczyny tego nie robił!!!! Chciał coś pokazać, niezważając na skutki!!!
                    Zwykli ludzie są ok. Polityka jest be. Równie dobrze można by gadać o ruskich
                    tak samo jak o żydach. Dlaczego to nie jest tak drażliwy temat. Ruskich nie
                    lubimy, ale których. Ja mam przyjaciół jeszcze z czasów studiów Rosjan, nie raz
                    piłem z nimi gorzałę, a mówięc, że ruskich nie lubią mam na myśli ich władzę i
                    totalitaryzm. Zwykli ludzie to na szczęście nie ta kategoria.
                    • Gość: wroclawi KTOS TYCH POLITYKOW WYBIERA... IP: 213.195.155.* 14.04.01, 23:08
                      to apropo:

> Wiesz dlaczego oni się zachowują w ten sposób, bo są
                      to zwykli ludzie, a nie
                      > polityka i ogólnienia.
                      >

• Gość: wroclawi Re: stop rasizm ! IP: 213.195.155.* 14.04.01, 23:06
                    chodzi mi o zydow, ktorzy wybrali ariela sharona -
                    rzeznika z libanu
                    wojsko pod jego dowodztwem dokonalo masakry na
                    ludnosci cywilnej w libanie
                    zydzi wybierajac tego czlowieka swiadomie (hitlera
                    niemcy wybrali bez takiej swiadomosci!) na swego
                    przywodce wybrali wojne i przesladowania prawowitych
                    mieszkancow ziemi swietej (filistynowie) palestynczykow

tego nie moge zrozumiec !
                    • jotesz Re: stop rasizm ! 18.04.01, 15:43
                      cholera jasna! myślałem że w gazecie będzie sensowniejsza rozmowa a tu takie
                      same bluzganie... wstyd mi za Jedwabne, za rodaków a najbardziej za ten odzew
                      wśród "prostego ludu" tu i teraz...
    • Gość: roy żydowska kasa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.01, 12:44
      Ciekawe dlaczego to my Polacy staliśmy się katami żyowskiego narodu???
      Przez przypadek!!!!, cała Europa zrobiła z nimi porządek w XVIw, a my ich wtedy
      pieściliśmy i się doczekaliśmy. Wtedy nie było lobby żydowskiego w USA.
      Potem Niemcy i trudno.
      Wychodzi na to, że to my Polacy budowaliśmy getta, Oświęcim.
      Czy mord w czasch okupacji nie był ścigany?, pewnie, że był. To dlaczego, jeżli
      nagle zginęło w Jedwabnym tyle osób nie był, żadnych konsekwencji dla oprawców.
      Bo nawet jeśli mord był wkonany polskimi rękoma to z czyjeś inspiracji.
      A żydzi nie mordowali Polaków, a ilu naszych zginęło ukrywając żydów. Daczego
      oni (żydki z USA) nie informują świata ilu żydków ocalili Polacy i ilu naszych
      rodaków przez to zginęło. Dlaczego na forum świata nie podziękują nam za to.
      Jeden Szymon W. to za mało. Dlaczego nie przeproszą za mordy na naszych.
      Proponuję układ oni nas przepraszają i dziękują, a my ich przepraszamy i
      dziękujemy (chociażby za wkład w polską kulturę). I mamy sprawę zakończoną do
      końca świata, ale niech już nie mieszają.
      Jedwabne zostało wyciągnięte w momencie uchalania ustawy reprywatyzacyjnej. To
      czysta obłuda i fałsz, bo chodzi o pieniądze, żeby wyrwać jak najwięcej dla
      siebie.
      Bogaci żydzi wyjechali z Polski do roku 1941, tzn. ci którzy coś tu mieli.
      Brak ustawy reprywatyzacyjnej umożliwia im odzyskanie majątku. A niechce im się
      jeździć z USA i Izraela do Polski, więc lepiej, żeby rozstrzygały o tym sądy w
      USA. Dlatego trzeba pokazać światu Polaów jako barbażyńców, aby nasze sądy
      staly się niewłaściwe do rozstrzygania tych sporów w oczach świata. Dość już z
      żydowskim kłamstwem i propagandą. Niech się w końcu od nas odczepią.
      • Gość: leb boli Re: żydowska kasa IP: *.ub.uni-duesseldorf.de 12.04.01, 17:45
        Glowa boli od tego pierdolenia tutaj.
        Zydow zaczeto mordowac od chwili kiedy byly zbudowane obozy koncentracyjne. Ustawa o reprywatyzacji
        nie dotyczy wymordowanych Zydow.
        W tym forum pietnuje sie niemiecki i zydowski rasizm, a nazywa sie ludzi szwaby, zydki.
        Polacke? Jest do dobre okreslenie?
        • Gość: deep Re: żydowska kasa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.01, 22:10
          Ci co mieli kasę zdążyli wyjechać, zwróć uwagę, kto stara się o odszkodowania.
          "Mój ojciec wyjechał w 1938, ..."
        • Gość: roy Re: żydowska kasa IP: 213.76.90.* 13.04.01, 22:13
          A w którym roku proszę pana zbudowano w Polsce obozy dla żydków w 1939, 1940,
          nie 1941
    • Gość: dot Mamy problem rodacy ? IP: 212.179.136.* 15.04.01, 22:09
      Widze jednak ze tak ! I prosze jak trudno jest przyznac sie (nawet jesli bylo
      to juz dawno - historia), ze my Polacy mozemy tez sie mylic, ze tez jestesmy
      ludzmi i tez sa wsrod nas tacy, co i zamordowac moga. A co szkodzi "do diabla"
      powiedziec PRZEPRASZAM ? ! Chyba zanadto uczono nas na lekcjach historii
      sterylnosci Polaka - niestety nie tylko byli wsrod nas partyzanci, ludzie
      odwaznie broniacy honoru, nie tylko tacy co ukrywali innych narazajac siebie
      (nawiase mowiac - takim Izrael jest wdzieczny i kto byl tam w muzeum
      jerozolimskim tez widzial posadzone drzewka tym nielicznym, ktorzy pomogli),
      nie tylko byly pozytywne postacie ale tez negatywne (przyklad: pazerniactwo
      chlopstwa na dobytek pozostawiony przez wywiezionych do gazu Zydow - sa filmy
      dokumentalne na ten temat). Musze przyznac ze wstydze sie nawet, ze tak duza
      czesc historii zostala w liceach zatuszowana. Przykro tez dowiadywac sie o tym
      za granica, poznawac prawdziwa historie poza krajem. Wiem, ze niektorym trudno
      przyjac ten fakt ze nie wszyscy Polacy sa "swieci", ale sprobujmy byc troche
      obiektywniejsi i bardziej samokrytyczni czasami. A przepraszam mowi sie nawet
      jak przez przypadek nadepnie sie komus na stope....
      Reszta do przemyslenia samodzielnego....
      • Gość: roy Re: Mamy problem rodacy ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.01, 23:46
        Gość portalu: dot napisał(a):

> Widze jednak ze tak ! I prosze jak trudno jest
        przyznac sie (nawet jesli bylo
        > to juz dawno - historia), ze my Polacy mozemy tez sie
        mylic, ze tez jestesmy
        > ludzmi i tez sa wsrod nas tacy, co i zamordowac moga.
        A co szkodzi "do diabla"
        > powiedziec PRZEPRASZAM ?
        oj szkodzi bo to przyznanie się przed światem, że
        mordowaliśmy żydów, a tak nie do końca było,
        Robiłeś prywatnie kiedyś kasę???
        2 na 1 o jakież to łatwe, trzeba tylko podważyć stronę
        tej drugiej strony i jesteś w domu tzn bogaty, tak
        właśnie działają żydzi w USA.
        ! Chyba zanadto uczono nas na lekcjach historii
        > sterylnosci Polaka -
        mnie uczono patriotyzmu i patriotyzm wyssałem z mlekiem
        matki, a ta swojej matki itd.
        Oglądałeś chłopie ostatno "OGNIEM I MIECZEM"
        "Kobiety, dzieci, starców, Żydów z miasta wyprowadzić,
        reszta do broni" i jak tu żyć, my za nich życie a oni
        nam łopatę w kasę, jak już się nasi wykrwawili
        I jeszcze coś moja babcia urodziła się 1899
        (niepomyliłem się) zmarła 7 lat temu, o człowieku nigdy
        żle nie powiedziała, ale głód jak tłumaczyła tylko żydom
        zawdzięczała.

niestety nie tylko byli wsrod nas partyzanci,

Uważani za Niemców - bandytami tak jak teraz Arabowie,
        ludzie
        > odwaznie broniacy honoru, nie tylko tacy co ukrywali
        innych narazajac siebie
        > (nawiase mowiac - takim Izrael jest wdzieczny i kto
        byl tam w muzeum
        > jerozolimskim tez widzial posadzone drzewka tym
        nielicznym, ktorzy pomogli),
        w centrum miasta puszcza??? niemożliwe, najwyżej
        zagajnik. Szkoda żydom terenów.

> nie tylko byly pozytywne postacie ale tez negatywne
        (przyklad: pazerniactwo
        > chlopstwa na dobytek pozostawiony przez wywiezionych
        do gazu Zydow - sa filmy
        > dokumentalne na ten temat).
        a pazerniactwo 3 pokolenia na majątek polski to co,
        gówno????
        Musze przyznac ze wstydze sie nawet, ze tak duza
        > czesc historii zostala w liceach zatuszowana.
        Chłopie zależy kto i gdzie chodził do szkoły, ja do VII
        LO(żydowska szkoła) i miałem fantastycznego nauczyciela,
        stąd zamiłowanie do historii.

Przykro tez dowiadywac sie o tym
        > za granica, poznawac prawdziwa historie poza krajem.

Którą ruską, enerdowską, czy żydowską, czytałeś
        Jasienicę, Davisa???? Obawiam się, że nie.
        Wiem, ze niektorym trudno
        > przyjac ten fakt ze nie wszyscy Polacy sa "swieci"
        prawda wołomin, pruszków etc. ale własny gnój sprząta
        się własnymi rękoma.
        , ale sprobujmy byc troche
        > obiektywniejsi i
        i wymagajmy tego samego od żydów

bardziej samokrytyczni czasami. A przepraszam mowi sie
        nawet
        > jak przez przypadek nadepnie sie komus na stope....
        > Reszta do przemyslenia samodzielnego....
        Powodzenia w dalszym rozoju embrionalnym

• Gość: Roberto Re: Mamy problem rodacy ? IP: 195.116.119.* 19.04.01, 11:37
          Gość portalu: roy napisał(a):

> oj szkodzi bo to przyznanie się przed światem, że
          > mordowaliśmy żydów, a tak nie do końca było,
          Co to znaczy nie do końca tak było? Skoro byli tacy, co mordowali, to tak było. I
          za to się przeprasza. Tak jak byli tacy co Żydów ratowali - tak było i za to
          Żydzi dziękują.
          A że w opinii świata jesteśmy antysemitami? Skoro w każdym mieście pojawiają się
          na murach napisy "Jude raus" (swoją drogą bezsensowne, bo większość piszących
          Żyda w Polsce na oczy nie widziała) to o czymś to świadczy.

> mnie uczono patriotyzmu i patriotyzm wyssałem z mlekiem
          > matki, a ta swojej matki itd.
          Brzmi pięknie, ale dobrze by było mieć nieco wszechstronniejszą edukację. I
          wiedzieć na przykład, że patriotyzm nie oznacza bezkrytycznego akceptowania
          wszystkiego co kochany naród wyprawia.

> Oglądałeś chłopie ostatno "OGNIEM I MIECZEM"
          > "Kobiety, dzieci, starców, Żydów z miasta wyprowadzić,
          > reszta do broni" i jak tu żyć, my za nich życie a oni
          > nam łopatę w kasę, jak już się nasi wykrwawili
          Dwie rzeczy - po pierwsze ani Sienkiewicz ani Hoffman to nie wyrocznie
          historyczne. I założę się, że młodego zdrowego Żyda na pewno zagoniono by na
          mury. A jeśli nie - to czy na pewno byłaby to wina Żydów, czy może dwoódcy
          uważającego Żydów za niezdolnych do walki.
          Po drugie - Żydzi też za Polskę walczyli, że o sławnym Joselewiczu przypomnę.

> I jeszcze coś moja babcia urodziła się 1899
          > (niepomyliłem się) zmarła 7 lat temu, o człowieku nigdy
          > żle nie powiedziała, ale głód jak tłumaczyła tylko żydom
          > zawdzięczała.
          No pewnie - źli Żydzi jeść Polakom za darmochę nie dawali. Specjalnie głodzili. A
          Polacy sami im zboże oddawali, żeby Żydzi je gromadzili i Polaków prześladowali.
          A w latach 50-tych ziemniaków nie było bo Amerykanie stonkę zrzucali. Lud prosty
          zawsze niestety znajdzie kozła ofiarnego. A jak sam nie znajdzie to ktoś mu
          podpowie, dla własnych interesów rzecz jasna. Czy to endek czy komunista ...

> w centrum miasta puszcza??? niemożliwe, najwyżej
          > zagajnik. Szkoda żydom terenów.
          No pewnie - wyburzą okolicę, zrekultywują, ziemi nawiozą, sprowadzą sekwoje i
          posadzą wielki las. Są narody i daleko szukać nie trzeba, które uwielbiają
          wielkie symbole i np. pałace kultury stawiają. Albo pomniki Lenina.

> a pazerniactwo 3 pokolenia na majątek polski to co,
          > gówno????
          Gówno gdzieś się być może skrywa, ale nie w ludziach, którzy chcą odzyskać
          majątek swych rodzin. To nie jest polski majątek - to jest majątek Żydów, który
          Polacy sobie po prostu zabrali. Tak jak nie jest państwowym majątkiem majątek
          zabrany dajmy na to Lubomirskim czy innym Potockim. Chyba że uważasz złodziejstwo
          za prawowity sposób nabywania własności. I kwestionujesz prawo spadkowe.

> Chłopie zależy kto i gdzie chodził do szkoły, ja do VII
          > LO(żydowska szkoła) i miałem fantastycznego nauczyciela,
          > stąd zamiłowanie do historii.
          No i czego on Cię nauczył? To że ktoś twierdzi jacy to Polacy są doskonali,
          niezrównani i nigdy nawet kupy nie robią, nie świadczy o tym, że jest
          fantastycznym nauczycielem historii. Chyba żę miałeś na myśli snucie hipotez
          fantastycznych a nie przedstawianie WIEDZY.

> Którą ruską, enerdowską, czy żydowską, czytałeś
          > Jasienicę, Davisa???? Obawiam się, że nie.
          No i co tam wyczytałeś? Na pewno nie to, że zabijanie kogokolwiek jest cacy i nie
          ma co się przejmować. Bo o ile wiem, to przynajmniej Davies o tym nie pisał.

> prawda wołomin, pruszków etc. ale własny gnój sprząta
          > się własnymi rękoma.
          Wołomin? Pruszków? Wystarczy przejść się po mieście, zawitać do schroniska dla
          zwierząt, spotkać staruszkę bredzącą o Żydach niosących zagładę narodowi
          polskiemu (wczoraj w sklepie spożywczym taka mądrość ludowa się produkowała),
          popatrzeć na rodaków wypalających trawy wraz z milionami istnień. Obejrzeć Big
          Brothera, popatrzeć na księdza Jankowskiego i jego szopki, posłuchać wypowiedzi
          na antenie radia co ma ryja. Posła Tomczaka posłuchać alboo towarzysza Millera
          dla odmiany. Gnoju ci u nas dostatek.

> i wymagajmy tego samego od żydów
          No wreszcie mądre zdanie.

> Powodzenia w dalszym rozoju embrionalnym
          Dobrze jest być homo sapiens, nawet w tej fazie rozwoju ...
          Niestety nie każdy jest sapiens. Nawet po nauce w VII LO.

• Gość: roy Re: Mamy problem rodacy ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.01, 00:42

> oj szkodzi bo to przyznanie się przed światem, że
            > mordowaliśmy żydów, a tak nie do końca było,
            Co to znaczy nie do końca tak było? Skoro byli tacy, co mordowali, to tak było.
            I
            za to się przeprasza. Tak jak byli tacy co Żydów ratowali - tak było i za to
            Żydzi dziękują.

To dlaczego Szymon W. Ma tak słabą przebitkę na świecie, a chociażby sami
            Polacy nie trąbią na cały świat o kolejnych żydowskich orderach.

A że w opinii świata jesteśmy antysemitami? Skoro w każdym mieście pojawiają
            się
            na murach napisy "Jude raus" (swoją drogą bezsensowne, bo większość piszących
            Żyda w Polsce na oczy nie widziała) to o czymś to świadczy.

Oj, widziała, tylko się nie wszyscy do tego przyznają.

> mnie uczono patriotyzmu i patriotyzm wyssałem z mlekiem
            > matki, a ta swojej matki itd.
            Brzmi pięknie, ale dobrze by było mieć nieco wszechstronniejszą edukację. I
            wiedzieć na przykład, że patriotyzm nie oznacza bezkrytycznego akceptowania
            wszystkiego co kochany naród wyprawia.

Zgadzam się.

> Oglądałeś chłopie ostatno "OGNIEM I MIECZEM"
            > "Kobiety, dzieci, starców, Żydów z miasta wyprowadzić,
            > reszta do broni" i jak tu żyć, my za nich życie a oni
            > nam łopatę w kasę, jak już się nasi wykrwawili
            Dwie rzeczy - po pierwsze ani Sienkiewicz ani Hoffman to nie wyrocznie
            historyczne.

Ale jeżeli ktoś coś takiego napisał, czy nakręcił to jest w tym chociaż ziarnko
            prawdy. Poza tym jeśli się orientujesz w dawnych czasach obronę ojczyzny
            stanowił przede wszystkim stan szlachecki, np. chłopi po raz pierwszy chwycili
            za broń podczas powstania Kościuszkowskiego,

>mógł stanowiI założę się, że młodego zdrowego Żyda na pewno zagoniono by na
            >mury.

I tu jesteś w potwornym błędzie.

> A jeśli nie - to czy na pewno byłaby to wina Żydów, czy może dwoódcy
            >uważającego Żydów za niezdolnych do walki.

I tak i nie, Żydzi byli uważani za niezdolnych do walki, ich rola w Polsce tak
            jak i mieszczaństwa polegała na nieco innych zdaniach. Tylko, że w obliczu
            zagłady jakoś ich z nami nie było. Poza tym Kto nie ćwiczy – mistrzem nigdy
            nie zostanie, a widziałeś, czytałeś kiedyś o Żydzie z bronią.

> I jeszcze coś moja babcia urodziła się 1899
            > (niepomyliłem się) zmarła 7 lat temu, o człowieku nigdy
            > żle nie powiedziała, ale głód jak tłumaczyła tylko żydom
            > zawdzięczała.
            >>No pewnie - źli Żydzi jeść Polakom za darmochę nie dawali. Specjalnie
            głodzili. A
            >>Polacy sami im zboże oddawali, żeby Żydzi je gromadzili i Polaków
            prześladowali.
            >>A w latach 50-tych ziemniaków nie było bo Amerykanie stonkę zrzucali. Lud
            prosty
            >>zawsze niestety znajdzie kozła ofiarnego. A jak sam nie znajdzie to ktoś mu
            >>podpowie, dla własnych interesów rzecz jasna. Czy to endek czy komunista ...

Tak tylko, że mój pradziadek, był najlepszym tkaczem w mieście Łodzi, (sami
            Żydzi to przyznawali), dziwnym trafem nigdy nie dostał tyle samo pieniędzy za
            tą samą ilość towaru co Żyd u Żyda. Proste co, Niemcy kupują u Niemca ,
            Francuzi u Francuza, Żydzi u Żyda, tylko my Polacy nie u swoich.

> w centrum miasta puszcza??? niemożliwe, najwyżej
            > zagajnik. Szkoda żydom terenów.
            >>No pewnie - wyburzą okolicę, zrekultywują, ziemi nawiozą, sprowadzą sekwoje i
            >>posadzą wielki las. Są narody i daleko szukać nie trzeba, które uwielbiają
            >>wielkie symbole i np. pałace kultury stawiają. Albo pomniki Lenina.

Tak, pewnie - pod puszczę trzeba palestyńskich terenów, więc niech zostanie
            zagajnik.
            Wszystko jest symbolem i puszcza i zagajnik, puszcza barziej widoczna a w
            Izraelu taka by się przydała, bo młodzi Żydzi przyjeżdżając do Polski uważają
            nas za antysemitów, wszystkich bez wyjątku, może ta puszcza w przeciwieństwie
            do zagajnika dałaby im coś do myślenia.

> a pazerniactwo 3 pokolenia na majątek polski to co,
            > gówno????

>>Gówno gdzieś się być może skrywa, ale nie w ludziach, którzy chcą odzyskać
            >>majątek swych rodzin. To nie jest polski majątek - to jest majątek Żydów,
            który
            >>Polacy sobie po prostu zabrali. Tak jak nie jest państwowym majątkiem majątek
            >>zabrany dajmy na to Lubomirskim czy innym Potockim. Chyba że uważasz
            złodziejstwo
            >>za prawowity sposób nabywania własności. I kwestionujesz prawo spadkowe.

HAHAHAHAHAHA, a ilu naszych zostawiło coś za Bugiem, kiedy się doczekamy,
            nigdy, jakie prawo spadkowe, co Ty piszesz? Był sobie esesmn, który nabył
            (wywiózł prawowitych właścicieli do Auschwitz), i stał się w świetle tamtego
            legalnego niemieckiego prawa właścicielem kamienicy – oddać mu????

Czy niemiecki Żyd wywłaszczony z majątku, może dochodzić praw??

> Chłopie zależy kto i gdzie chodził do szkoły, ja do VII
            > LO(żydowska szkoła) i miałem fantastycznego nauczyciela,
            > stąd zamiłowanie do historii.
            >>No i czego on Cię nauczył? To że ktoś twierdzi jacy to Polacy są doskonali,
            >>niezrównani i nigdy nawet kupy nie robią, nie świadczy o tym, że jest
            >>fantastycznym nauczycielem historii. Chyba żę miałeś na myśli snucie hipotez
            >>fantastycznych a nie przedstawianie WIEDZY.

Nigdy człeku nie napisałem, że są doskonali są wręcz beznadziejni, a prywata
            niech panuje nadal i znów Polski nie będzie. Wiesz dlaczego ten naród
            przetrwał, dzięki tradycji, kulturze i kościołowi. I tylko za przetrwanie,
            kreatywność nas doceniam. Wiesz dlaczego boją się nas na Zachodzie, bo nie
            myślimy schematami i obawiają się nas m.in. dlatego.

> Którą ruską, enerdowską, czy żydowską, czytałeś
            > Jasienicę, Davisa???? Obawiam się, że nie.
            >>No i co tam wyczytałeś? Na pewno nie to, że zabijanie kogokolwiek jest cacy i
            nie
            >>ma co się przejmować. Bo o ile wiem, to przynajmniej Davies o tym nie pisał.

bo chyba poraz pierwszy w życiu usłyszałeś to nazwisko. Davis nie pisał o
            zbijaniu?, człowieku co ty wiesz o historii, historia to w znacznej mierze
            nauka o wojnach i podbojach, a każda wojna to śmierć. I należy ją tak poznać i
            takie wysnuć wnioski aby nie popełniać błędów wcześniejszych pokoleń.

Ř >prawda wołomin, pruszków etc. ale własny gnój sprząta
            >> się własnymi rękoma.
            >>Wołomin? Pruszków? Wystarczy przejść się po mieście, zawitać do schroniska
            dla
            >>zwierząt, spotkać staruszkę bredzącą o Żydach niosących zagładę narodowi
            >>polskiemu (wczoraj w sklepie spożywczym taka mądrość ludowa się produkowała),
            >>popatrzeć na rodaków wypalających trawy wraz z milionami istnień. Obejrzeć
            Big
            >>Brothera, popatrzeć na księdza Jankowskiego i jego szopki, posłuchać
            wypowiedzi
            >>na antenie radia co ma ryja.

Chłopie i tu przesadziłeś wiary innych ludzi się nie obraża, nie słucham tego
            radia, ale nie znoszę wręcz nienawidzę, obrażania symboli religijnych czy to
            chrześciańskich, buddyjskich i islamskich
            Ř >Posła Tomczaka posłuchać alboo towarzysza Millera
            dla odmiany. Gnoju ci u nas dostatek.

> i wymagajmy tego samego od żydów
            >>No wreszcie mądre zdanie.

Ale doczekałeś się tego???

>> Powodzenia w dalszym rozoju embrionalnym
            >>Dobrze jest być homo sapiens, nawet w tej fazie rozwoju ...
            >>Niestety nie każdy jest sapiens. Nawet po nauce w VII LO.

I co ten homo sapiens dał światu???? Nic dobrego. A do poglądów społecznych i
            politycznych jakoś w tej szkole nie przywiąaywano większej wagi. Może tak było
            w ZSZ, ale tam prawdziwego sapiens to już za świecą szukać.
            .

Bynajmniej nie budząc nienawiści.

Batalion 101

„Nad ranem 13.0.1942 roku żołnierzy ze stacjonujacego w polskim miasteczku
            Józefów 101 batalionu niemieckich rezerwowych oddziałów policji wyrwano ze snu
            przed świtem i przewieziono do pobliskiego Otwocka. Nie powiedziano im po co.
            Po przyjeździe oficerowie SS kazali im schwytać wszystkich do pracy zdolnych
            • Gość: Roberto Re: Mamy problem rodacy ? IP: *.waw.prokom.pl 20.04.01, 12:26
              Gość portalu: roy napisał(a):

> To dlaczego Szymon W. Ma tak słabą przebitkę na
              świecie, a chociażby sami
              > Polacy nie trąbią na cały świat o kolejnych żydowskich
              orderach.

Bo taki jest dzisiejszy, telewizyjny świat, że newsem
              dnia jest informacja o kolejnej zbrodni, a nie o
              nagrodzie za okazanie dobra.

> Oj, widziała, tylko się nie wszyscy do tego przyznają.

Do czego? Do tego, że Żyda widzieli? Nie bardzo rozumiem
              ...

> Ale jeżeli ktoś coś takiego napisał, czy nakręcił to
              jest w tym chociaż ziarnko
              > prawdy. Poza tym jeśli się orientujesz w dawnych
              czasach obronę ojczyzny
              > stanowił przede wszystkim stan szlachecki, np. chłopi
              po raz pierwszy chwycili
              za broń podczas powstania Kościuszkowskiego,

> I tak i nie, Żydzi byli uważani za niezdolnych do
              walki, ich rola w Polsce tak
              > jak i mieszczaństwa polegała na nieco innych zdaniach.
              Tylko, że w obliczu
              > zagłady jakoś ich z nami nie było. Poza tym Kto nie
              ćwiczy – mistrzem ni
              > gdy
              > nie zostanie, a widziałeś, czytałeś kiedyś o Żydzie z
              bronią.
              Wspomniałem już o Żydach z bronią: Berek Joselewicz,
              powstańcy z getta warszawskiego ... Poza tym nawiązując
              do faktu, że kiedyś Polski bronił stan szlachecki, teraz
              ja zapytam - a czy słyszałeś o Żydzie szlachcicu, w
              dodatku pacyfiście :)? O ile wiem to stanowili głównie
              stan mieszczański.

> Tak tylko, że mój pradziadek, był najlepszym tkaczem w
              mieście Łodzi, (sami
              > Żydzi to przyznawali), dziwnym trafem nigdy nie dostał
              tyle samo pieniędzy za
              > tą samą ilość towaru co Żyd u Żyda. Proste co, Niemcy
              kupują u Niemca ,
              > Francuzi u Francuza, Żydzi u Żyda, tylko my Polacy nie
              u swoich.

A pomyśl z czego to wynika. Czy nie z tego, że się tych
              Żydów izoluje. Mówi im, że wy Żydzi jesteście od nas
              gorsi, wasza wiara jest gorsza itd.? Ja myślę, że
              dlatego mniejszości trzymają się razem, starają się
              wspierać itd. I skoro Polacy, stanowiąc większość nie
              potrafią swoją myślą i pracą dojść do tego, by w
              interesach być równorzędnym partnerem dla innych nacji
              to nie świadczy o nas za dobrze. I w czym tu Żyd
              zawinił, że on potrafi a Polak nie? Polak się będzie
              obrażał i wyzywał od parchów. Żyd oczywiście nie będzie
              przez to kochał Polaka jak brata.
              >
              > Tak, pewnie - pod puszczę trzeba palestyńskich
              terenów, więc niech zostanie
              > zagajnik.
              > Wszystko jest symbolem i puszcza i zagajnik, puszcza
              barziej widoczna a w
              > Izraelu taka by się przydała, bo młodzi Żydzi
              przyjeżdżając do Polski uważają
              > nas za antysemitów, wszystkich bez wyjątku, może ta
              puszcza w przeciwieństwie
              > do zagajnika dałaby im coś do myślenia.

Nie wiem. Las w środku miasta wyglądałby dziwacznie.
              Bardziej pomogłaby edukacja.

> HAHAHAHAHAHA, a ilu naszych zostawiło coś za Bugiem,
              kiedy się doczekamy,
              > nigdy, jakie prawo spadkowe, co Ty piszesz? Był sobie
              esesmn, który nabył
              > (wywiózł prawowitych właścicieli do Auschwitz), i stał
              się w świetle tamtego
              > legalnego niemieckiego prawa właścicielem kamienicy –
              oddać mu????

A kto broni zabużanom wynająć adwokatów i wytaczać
              sprawy o odzyskanie majątku? Poza tym zauważ, że
              zabużanie zasiedlili całkiem przyzwoite gospodarstwa
              poniemieckie i może nie mitologizujmy majątków za Bugiem
              - luksusy to nie były.
              Idąc za Twoim rozumowaniem, człowiek któremu odebrano
              jego własność powinien pogodzić się ze stratą i siedzieć
              cicho na dupie. Czemu w takim razie powstają ustawy
              reprywatyzacyjne? Czemu następuje zwrot majątków
              kościołowi katolickiemu?

> Czy niemiecki Żyd wywłaszczony z majątku, może
              dochodzić praw??
              Nie wiem jak w tej chwili wygląda stan prawny w
              Niemczech - masz jakieś informacje o tym, że nie może?

> Wiesz dlaczego ten naród
              > przetrwał, dzięki tradycji, kulturze i kościołowi. I
              tylko za przetrwanie,
              > kreatywność nas doceniam. Wiesz dlaczego boją się nas
              na Zachodzie, bo nie
              > myślimy schematami i obawiają się nas m.in. dlatego.

To doceń też naród żydowski. Zapewniam, że nie miał
              łatwiej niż nasz.

> bo chyba poraz pierwszy w życiu usłyszałeś to
              nazwisko. Davis nie pisał o
              > zbijaniu?, człowieku co ty wiesz o historii, historia
              to w znacznej mierze
              > nauka o wojnach i podbojach, a każda wojna to śmierć.
              I należy ją tak poznać i
              > takie wysnuć wnioski aby nie popełniać błędów
              wcześniejszych pokoleń.

Czy w ogóle czytałeś to, co napisałem? Dla ścisłości
              Davies, nie Davis (pewnie uporczywa literówka).
              Zapewniam Cię jednak, że historia to dużo więcej niż
              wojny, tyle że z wiedzy szkolnej można inny wniosek
              wyciągnąć.

> Chłopie i tu przesadziłeś wiary innych ludzi się nie
              obraża, nie słucham tego
              > radia, ale nie znoszę wręcz nienawidzę, obrażania
              symboli religijnych czy to
              > chrześciańskich, buddyjskich i islamskich

No cóż, jeśli owo radio czy też prałat Jankowski bądź
              jego dzieła są wg Ciebie symbolami religijnymi, to nie
              wiem czy śmiać się czy płakać.

> Ale doczekałeś się tego???

Nie, ale może się doczekam. Na pewno stanowisko 'nie ma
              za co Żydów przepraszać, bo oni też nam krzywdy
              wyrządzali, więc wzięliśmy tych z naszej wioski i trochę
              popalili - prawo gospodarza no nie ...' raczej tego nie
              przyspieszy.

> I co ten homo sapiens dał światu???? Nic dobrego.
              Świat niewątpliwie się z tym zgodzi. Tyle, że najwięcej
              złego robi ten homo, który jest mniej sapiens.

Pozdrawiam

• Gość: roy Re: Mamy problem rodacy ? IP: 213.76.88.* 25.04.01, 03:23

Gość portalu: Roberto 20-
                04-2001, 12:26:11 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Gość portalu: roy napisał
                (a):

> > To dlaczego Szymon W.
                Ma tak słabą przebitkę na
                świecie, a chociażby sami
                >> Polacy nie trąbią na
                cały świat o kolejnych żydowskich
                orderach.

> Bo taki jest dzisiejszy,
                telewizyjny świat, że newsem
                >dnia jest informacja o
                kolejnej zbrodni, a nie o
                >nagrodzie za okazanie
                dobra.
                Świat będąc newsem jest głupi, nie analizuje zjawisk
                tylko przytacza hipotezy,
                To dlatego Polacy muszą być zawsze przeciwko zbrodniom
                i przeciwko newsom jednocześnie, i przez newsy nie
                docierają inne nasze zasługi w rarowaniu żydów???,
                Łatwo odzyskiwać 3 pokolenie wstecz, ale trudno
                podziękować 3 pokolenie wstecz za uratowanie
                przodka!!!!!, czy dzięki newsom mamy cierpieć za
                telewizyjny świat, nie musimy opowiedzieć światu
                własną historię społeczeństwa, które pozwalało żydom
                żyć wśród nas w przyzwoitych i zasymilizowanych
                warunkach Dlaczego nie było nagonki przed II wojną
                światową na żydów??????

>>> A że w opinii świata
                jesteśmy antysemitami? Skoro w każdym mieście
                pojawiają się na murach napisy "Jude raus" (swoją
                drogą bezsensowne, bo większość piszących Żyda w
                Polsce na oczy nie widziała) to o czymś to świadczy.

>> Oj, widziała, tylko się nie
                wszyscy do tego przyznają.

>Do czego? Do tego, że
                Żyda widzieli? Nie bardzo rozumiem
                ...

Oj, widziała, najczęściej w
                Łodzi, ze wzlędu na charekter tego miasta, o czym
                wcześniej napisałem, tylko się nie wszyscy do tego
                przyznają.
                Nie znasz żydów w Polsce, niemożliwe, chociażby
                towarzysz Kwaśniewski jest uwaźany za takowego,
                codziennie widzisz go w TV dzięki Kwiatkowskim (a
                nazwiskami można sypać jak z przysłosowego rękawa)

>>Ale jeżeli ktoś coś takiego napisał, czy nakręcił
                to jest w tym chociaż ziarnko
                >> prawdy. Poza tym jeśli się orientujesz w dawnych
                czasach obronę ojczyzny
                > >stanowił przede wszystkim stan szlachecki, np.
                chłopi po raz pierwszy chwycili
                za broń podczas powstania Kościuszkowskiego. I tak i
                nie, Żydzi byli uważani za niezdolnych do walki, ich
                rola w Polsce taka jak i mieszczaństwa polegała na
                nieco innych zdaniach.

>>Tylko, że w obliczu zagłady jakoś ich z nami nie
                było. Poza tym Kto nie
                >>ćwiczy – mistrzem nigdy nie zostanie, a widziałeś,
                czytałeś kiedyś o Żydzie z
                bronią.

>Wspomniałem już o Żydach
                z bronią: Berek Joselewicz,
                >powstańcy z getta
                warszawskiego ... Poza tym nawiązując
                >do faktu, że kiedyś
                Polski bronił stan szlachecki, teraz
                >ja zapytam - a czy
                słyszałeś o Żydzie szlachcicu, w
                >dodatku pacyfiście :)? O
                ile wiem to stanowili głównie
                >stan mieszczański.

Człowieku przeczytaj
                dokładnie to co napisałem. Joselewicz bronił getta w
                imię życia i własnej godności, a nie obrony narodu,
                chciał pokazać i inni mu podobni, że nie zabiorą mu
                życia bez strat,( kto dostarczył im broń- a może sami
                zabrali niemcom hahahahahaha), postąpiłbyś tak samo
                będąc w obozie. I jest to chlubny wyjątek obrony
                własnego życia i godności - pomimo przegranej sytuacji
                walczyli o godną śmierć tak jak wielu ludzi przed II,
                w trakcie i po II wojnie światowej.
                Czy słyszałeś o żydzie który bronił ojczyzny , nie
                własnego życia i własnego społeczeństwa , bo ja jakoś
                dziwnie nie, proszę o prykłady. Jakoś sami Polacy, a
                skoro oni tu mieszkali i się z nami identyfikowali to
                co my wystawialiśmy pierś a oni za nas, co????? Ub,
                SB, KGB brzmi poważnie,a odpowiedz, w imię
                kosmopolityzmu socjalistycznego

>> Tak tylko, że mój pradziadek, był najlepszym
                tkaczem w mieście Łodzi, (sami Żydzi to
                przyznawali), dziwnym trafem nigdy nie dostał tyle
                samo pieniędzy za tą samą ilość towaru co Żyd u Żyda.
                >>Proste co, Niemcy kupują u Niemca , Francuzi u
                Francuza, Żydzi u Żyda, tylko my Polacy nie u swoich.

>>A pomyśl z czego to wynika. Czy nie z tego, że się
                tycch Żydów izoluje.

Nie izolowało tylko asymilowało( i może właśnie w tym
                problem)

>>Mówi im się, że wy Żydzi jesteście od nas gorsi,
                wasza wiara jest gorsza itd.? Ja myślę, że
                dlatego mniejszości trzymają się razem, starają
                się wspierać itd. I skoro Polacy, stanowiąc większość
                nie potrafią swoją myślą i pracą dojść do tego, by w
                interesach być równorzędnym partnerem dla innych
                nacji to nie świadczy o nas za dobrze. I w czym tu
                Żyd zawinił, że on potrafi a Polak
                nie? Polak się będzie obrażał i wyzywał od parchów.
                Żyd oczywiście nie będzie przez to kochał Polaka jak
                brata.

Co ty pierd....nigdy w Polsce wiara nie była
                problemem, jedynie Arianie zostali wygonieni z kraju
                za zdradę króla i władzy. Polacy to dziwne ludki za
                granicą zawsze przeciw sobie w momencie zagrożenia
                zawsze razem, żydzi tak samo z drobną różnicą oni
                zawsze w zagrożeniu więc razem.

> >Tak, pewnie - pod
                puszczę trzeba palestyńskich
                terenów, więc niech
                zostanie
                > >zagajnik.
                > >Wszystko jest symbolem
                i puszcza i zagajnik, puszcza
                barziej widoczna a w
                > >Izraelu taka by się
                przydała, bo młodzi Żydzi
                przyjeżdżając do Polski
                uważają
                > >nas za antysemitów,
                wszystkich bez wyjątku, może ta
                puszcza w przeciwieństwie
                > >do zagajnika dałaby im
                coś do myślenia.

>Nie wiem. Las w środku
                miasta wyglądałby dziwacznie.
                >Bardziej pomogłaby
                edukacja.

Zgadzam się, ale zarazem sobie sam zaprzeczasz,
                dlaczego młodzi żydzi nie są edukowani że w Polsce nie
                tylko Auschwitz, Jedwabne ale również chociażby 1
                ocalaly żyd, dzięki ludziom, a nie władzy. (we wrocku
                mamy bodajże dwa lasy: osobowi, rędziański-wiesz coś o
                tym ?????)nie, bo pewnie nie chcesz wiedzieć. Żydzi są
                wychowywani w nienawiści do innych nacji, bo jest to
                dla nich podstawa do utrzymania własnej tożsamości.
                Dlaczego tak wiele mówi się o zbrodniach na narodzie
                żydowskim w Polsce, a nie w Niemczech, (skala potworna
                jak cm do równika) Niemcy już zapłacili za milczenie
                parę dobrych lat temu, a my nawet jeśli to co później
                z naszym budżetem

> > HAHAHAHAHAHA, a ilu
                naszych zostawiło coś za Bugiem,
                kiedy się doczekamy,
                > > nigdy, jakie prawo
                spadkowe, co Ty piszesz? Był sobie
                esesmn, który nabył
                >> (wywiózł prawowitych
                właścicieli do Auschwitz), i stał
                się w świetle tamtego
                >
                • Gość: MKK Re: Mamy problem rodacy ? - Mamy. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 09:20
                  Jest "szansa", że wątek zniknie z naszej barwnej palety, więc postanowiłam go
                  wypchnąć na przodek. Ponieważ część szanownego grona kompostowników nie posiada
                  telewizorów, mogę poinformować, że właśnie zaczęli kopać.
              • Gość: Monika Re: Mamy problem rodacy ? IP: 195.116.106.* 25.05.01, 10:17
                Kilka spraw.
                1. Polacy spalili tych ludzi (tak, ludzi, nie Żydów, LUDZI). Wstyd mi z tego
                powodu, bo jestem Polką.
                2. Sama spotkałam się z antypolonizmem, w moim wypadku kanadyjskich, Żydów, tu
                przyznaję - ortodoksyjnych (widocznie oni wszyscy cierpią na chorobliwą
                nienawiść do gojów). Inna sprawa, że Ci z NY są jeszcze gorsi. A jednak
                poznałam też Żydów, którym jestem wdzięczna za przybliżenie mi ich kultury i za
                słowa potepiające bezwzględnie fanatyków po morderstwie Icchaka Rabina.
                3. Nie zgadzam się na to, żeby Żydzi (głównie amerykańscy) twierdzili, że my
                antysemityzm wysysamy z mlekiem matki. To jest prowokowane przez ich wrogie
                wypowiedzi.
                4. Autorzy tych debilnych napisów na naszych murach nienawidza również kibiców
                konkurencyjnej drużyny naszej (pożal się Boże) piłki nożnej.
                5. Nie mitologizujemy naszych majatków pozostawionych za Bugiem. To były nie
                tylko gospodarstwa rolne, tam zostały nasze miasta. Lwów, którego uniwersytet
                po I wojnie pomógł odrodzić się polskiej nauce (matematyka) i wyniósł na wyzyny
                polską matematykę - tam zostały takie dobra, których nam zaden sąd i żadna
                prywatyzacja nie zwróci.

Podsumowując - uważam, że słowo przepraszam jeszcze nikomu nie zaszkodziło
                (vide: "przebaczamy i prosimy o przebaczenie"). Uważam też, że mamy prawo
                usłyszeć pewne wyjaśnienia od Żydów, może także będzie ich stać na przepraszam -
                też niejedna krzywda spotkała Polaków z ich rąk. Niech spróbują powiedzieć
                prawdę też o sobie. UWAGA!!! Nasze przepraszam powinno być zupełnie niezalezne
                od nich, nie powinniśmy się z tym wstrzymywać z zadnych względów.

Tylko, jeśli dwie strony będą szukały prawdy, to będą miały szansę na dojscie
                do porozumienia. My nie możemy być ciągle na kolanach, bo to nie nasza wina, że
                naziści wybrali nasz kraj na wymordowanie Żydów.
                • Gość: Monika Re: Mamy problem rodacy ? IP: 195.116.106.* 25.05.01, 10:23
                  Widzę, że pisząc o Lwowie dwukrotnie napisałam "matematyka", sorry, własnie
                  jestem z nią za pan brat. W drugim wypadku zawdzięczamy lwowianom odrodzenie
                  pięknej polszczyzny, oczywiście.
                  • Gość: Roberto Re: Mamy problem rodacy ? IP: *.waw.prokom.pl 25.05.01, 12:05
                    A jednak mitologizujemy. Czy tzw. 'ziemie odzyskane' w czymś ustępują 'rajom
                    utraconym'? Owszem, w sferze sentymentów, przywiązania do rodzinnych stron -
                    tak. Ale w sferze majątkowej? Czy naprawdę straciliśmy na 'wymianie' Lwowa za
                    Wrocław, Szczecin ... A szkoła matematyczna, język - to ludzie, a nie miasto.
                    W kwestii odszkodowań majątkowych, dochodzenia własności takie sprawy się nie
                    mieszczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka