Dodaj do ulubionych

Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian

IP: *.nsw.bigpond.net.au 20.11.05, 21:34
Teraz to już tylko krok do autonomii...
Obserwuj wątek
    • Gość: Dolnoślązak Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 21:42
      już najwyższy czas ogłosić secesję
      • homo.vratislaviensis Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian 20.11.05, 21:43
        Gość portalu: Dolnoślązak napisał(a):

> już najwyższy czas ogłosić secesję

stwierdzono 81% Neandertalczyków!!!
    • genwoj Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian 20.11.05, 21:58
      >Aż 70 proc. badanych nie ma ochoty - nawet gdyby im dano taką możliwość -
      przeprowadzać się do innego miasta.

Patrzac na moich znajomych, gdy pojawia sie mozliwosc (czyli praca), jednak
      decyduja sie na przeprowadzke do innego miasta (glownie Krakow i Warszawa), a
      nawet innego panstwa.
    • rocco-siffredi Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian 20.11.05, 22:16
      dokładnie tak.
      • cezarea Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian 20.11.05, 22:41
        walicie głupa. Nikt tak łatwo nie chce wyfrunąć z Wrocka. Oni tylko tak
        twierdzą. Wolą żyć tutaj za g.ówniany grosz, niż zmienić miejsce pobytu.
        • Gość: ZACHWYCONY Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 23:02
          Wybitne, wiekopomne odkrycia.
          • cezarea Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian 20.11.05, 23:04
            Ja , natuerlich.
    • Gość: Paweł Brawo Wrocław :-) IP: *.acn.waw.pl 20.11.05, 23:17
      Cieszą mnie te wyniki badań dotyczących Waszego miasta. Siłą rzeczy porównuję
      Wrocław do mojej Warszawy i dochodzę do wniosku, że chyba paradoksalnie jest tu
      mniej ludzi związanych ze swoim miastem niż u Was. Ale chyba trudno się temu
      dziwić skoro nawet prezydent Kaczyński potraktował swą prezydenturę nie jako
      służbę miastu, a tylko i wyłącznie trampolinę do skoku na stołek prezydenta
      kraju ...
    • Gość: jj Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.11.05, 23:23
      Wrocław od zawsze najlepszy!!! Nie wierze, ze uda sie z ta autonomia:) ale to
      bylaby ZABAWA!!! :)) Wroclaw->autonomia!!!
      PS. Tez uwazam ze warszawa to nic w porownaniu z naszym miasteczkiem!!!
      Tu jest pieknie, tu jest wszystko, ja w ogole nie lubie warszawiakow,
      nieprzyjemni ludzie...
      • Gość: corgan a ilu ich znasz? hehehe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.05, 23:34
      • Gość: wrocek Re: IP: 138.227.189.* 21.11.05, 09:20
        A z czym sie te autonomie je?? Jestem zdecydowanie przeciwny autonomii
        Wroclawia czy jakiegos inne miasta w Polsce. Jest to dzialanie destrukcyjne i
        moze byc na reke jakims chudopacholkom majacym chrapke na wladze i kase. Dla
        Polski taki scenariusz oznaczac moze chaos.
        • Gość: P. Podporządkować Berlinowi IP: *.provider.pl / *.provider.pl 21.11.05, 11:11
          Autonomia to może nie, bo byłoby z tym za dużo roboty, ale znacznie lepiej by
          nam wyszło podporządkowanie Berlinowi i przyłączenie Śląska do .de.
          Przynajmniej nie rządziłyby nami mohery ze wschodu.

P.
    • Gość: Nana Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.visp.energis.pl 20.11.05, 23:29
      Ale sie ciesze z tych wynikow! Ba, nawet rozpiera mnie duma! Uwielbiam Wro i to
      bardzo dobra wiadomosc, ze jestem w znakomitej wiekszosci! POzdro dla Rodakow:)
    • Gość: wroclawiak Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.ppp.dion.ne.jp 20.11.05, 23:59
      Kazdy kto mysli o atonomi Wroclawia i Dolnego Slaska jest skrajnym debilem.
      Nazwiska Zuka i Litwinca w gronie organizatorow tej zalosnej insynuacji swiadczy
      o jej jakosci. Panowie - Wroclaw byl, jest i bedzie POLSKI. Innej alternatywy
      nie ma.

Litiwniec to niech lepiej brud na pazurami sobie wymyje, nauczy sie prac ciuchy
      i myc giry przed spaniem. Poki co bardziej przypomina kmiota z zapadlej wiochy
      we wschodniej Galicji niz Europejczyka, za ktorego sie uwaza.

Pzdr
      • Gość: Musaszi Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.osiedla.net 21.11.05, 00:09
        Podobnie do Wroclawian mysla mieszkancy Gdanska i Krakowa i pod tym wzgledem to z jednej strony to nic szczegolnego, a z drugiej bardzo przyjemna wiadomosc, ze az tak wielu osobom zalezy na tym miescie. Dzieki temu Wroclaw ma szanse sie zmieniac i rozwijac...a pracy tutaj, ze ho ho :). Pozdrawiam wspolwroclawian :)
        • Gość: kosa Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.neting.pl 21.11.05, 00:19
          Z ta otwartoscia to szczera prawda. we wroclawiu jestem od 2 miesiecy i juz nie
          raz spotkalem sei ze szczera (chyba) i bezinteresowna (chyba) pomoca wroclawian!
          na prawde fajne miasto, 1000000 razy lepsze od betonowego city, od gdanska z
          reszta tez. pozdrowka dla wroclawianek i wroclawian.
      • Gość: Adler Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 22:37
        >Panowie - Wroclaw byl, jest i bedzie POLSKI. Innej alternatywy nie ma.
        Trzeba jeszcze powiedzieć,ze Wrocław był przez bardzo długi okres czasu(jakieś
        500-600 lat,dokladnie nie pamietam)niemiecki,jakiś czas zajdował sie w rękach
        braci-Czechów.Zresztą był także księstwem dzielnicowym,czyli w sumie stanowił
        oddzielne państwo(mial bardzo dużą autonomię).
    • Gość: t-k wolne miasto wroclaw? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.11.05, 04:00
      jestem za, pierwszy raz przyszlo mi to do glowy, kiedy patrzylem na wyniki
      ostatnich wyborow i rozklad glosow w regionach. oddzielenie sie od prawicowcow,
      rydzykowcow i innych moherowcow wyszloby nam wszystkim tylko na dobre.
      zakladamy organizacje separatystyczna?
    • Gość: Wrocławianin Wybaczcie Warszawiacy... IP: *.crowley.pl 21.11.05, 08:18
      ... ale mi powojenna Warszawa kojarzy się z cwaniactwem i złodziejstwem
      ciągnącym do czerwonego koryta, gdzie spływa danina z całego kraju.
      Przypominam Wrocławianom, że część W-wy odbudowana jest z cegieł wrocławskich
      budynków zniszczonych w czasie wojny...
      • Gość: www.wrocław Re:Wrocław nie zawsze był polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 09:11
        Jak nie wierzysz to podam ci niemiecką nazwę--BRESLAU.Zawsze będzie tęsknota
        Niemców za Breslau ,podobnie jak lwowiaków za Lwowem.Stalin przesuwając Polskę
        w lewo narobił bałaganu ,który socjologowie nazywają konfliktem pogranicza.Nie
        dotyczy on tylko zachodu ale północy i południa Polski tzw.trzy przestrzenie
        terytorialne pogranicza.Na wschodzie to wiesz kogo mamy za sąsiada.Generalnie
        jesteśmy krajem UE w miłosnym uscisku STALINA 1945
        • Gość: qwert Re:Wrocław nie zawsze był polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 09:47
          W chwili obecnej Polskę niemal w 100% zamieszkują wyłącznie Polacy, więc o jakim konflikcie pogranicza piszesz?
          • Gość: www.wrocłąw Re:Wrocław nie zawsze był polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 10:03
            spytaj się swojej pani od historii bo ja nie mam czasu na lekcje
    • Gość: ar Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.wroclaw.mm.pl 21.11.05, 09:53
      jestem za autonomią Wrocławia i Dolnego Śląska.Niech w Warszawie dalej sobie
      rządzą wieśniacy,bo rodowitych Warszawiaków ,to ze świeczką szukać.
      • Gość: Wrocławianin Warszawiacy? IP: *.crowley.pl 21.11.05, 10:43
        Większość prawdziwych Warszawiaków zginęła w powstaniu, w łagrach albo
        wyemigrowała - reszta to czerwone pająki albo przyjezdni "za chlebem"
    • Gość: ar ale ubaw IP: *.wroclaw.mm.pl 21.11.05, 10:14
      Wrocławianie więcej humoru,głowa do góry.
    • Gość: hela Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.11.05, 13:16
      Uwielbiam Wrocław!! Faktycznie, co do innych miast, to jestem zupełnie obojętna-
      poza jednym wyjątkiem: Zielonej Góry NIENAWIDZĘ!! Pozdrawiam cieplutkich
      wrocławian :))
    • cynek2003 Moje spostrzeżenia 21.11.05, 13:50
      Jestem wrocławianinem, ale od dwóch lat mieszkam i pracuję w Warszawie. W
      związku z tym myślę, że moje spostrzeżnenia moga być dla Was ciekawe. A oto i
      one:

1. W Warszawie trudno jest mówić o "warszawiakach", bo połowa mieszkańców nawet
      nie ma zameldowania w stolicy. Najlepiej widać to po rejestracjach samochodów
      (najwięcej, oprócz warszawskich, jest aut z Poznania, Gdańska i... Wrocławia).
      W moim biurze z dziesięciu osób pracujących, tylko 3 pochodzą z Warszawy.
      Reszta to: dwóch Krakowian, dwóch Wrocławian (w tym ja), gość z Ostrołęki,
      jeden Szwed i jeden Holender. To najlepiej obrazuje, ile jest "warszawiaków" w
      Warszawie.

2. Przed wyjazdem też nie podobało mi się zachowanie warszawiaków, ale okazuje
      się, że Ci, którzy są tymi "nieuprzejmymi" ludźmi ze stolicy, wcale nimi nie
      są. A najczęściej chamscy i nieuprzejmi są właśnie ci przyjezdni
      zakompleksieni dorobkiewicze (z Mielca, Puław, Wrocławia również itp.). Znam
      już kilku rodowitych Warszawiaków i są naprawdę OK. Jedną koleżankę, która
      mieszka na Saskiej Kępie przez całe życie, zabrałem do Wrocławia. Od razu
      zakochała się w tym mieście, a najbardziej podobała jej się... Hala Ludowa! I
      po dwóch dniach zwiedzania musiałem ją siłą wsadzić do samochodu i wywieźć do
      stolicy. Więc mit o wrednych i wywyższających się warszawiakach w moim
      przypadku umarł. A debili nie brakuje w każdym polskim mieście :o)

3. W warszawie wcale nie żyje się źle. Ten, kto opowiada wam o ciężkim życiu w
      stolicy - gada bzdury. Rzeczywiście jest to duże miasto i przez to "bardziej
      zatłoczone" niż Wrocek, ale i tak korki na ulicach są mniejsze niż w stolicy
      Zdolnego Śląska. Poza tym wieczorem w Warszawie jest 1000000 (słownie: milion)
      możliwości spędzenia wolnego czasu. I to nie mówię otylko o piciu piwa w pubie,
      ale o naprawdę boagatym życiu rozrywkowym i kulturalnym. Jako przykład zadam
      pytanie: Który z Was, szanowni Wrocławianie, widział na żywo na scenie Janusza
      Gajosa? Nikt? No cóż... nie wiecie, co straciliście!!! Więc wniosek z tego
      taki, że dla osoby, która chce coś ciekawego zobaczyć lub zrobić, tutaj jest
      naprawdę duże pole do popisu.

4. Muszę nadmienić, że Mazowsze jest rzeczywiście zielone (tak jak w piosence)
      i jeśli ktoś lubi spędzać wolny czas wśród lasów, rzek i jezior, zapraszam w
      okolice Warszawy (Kampinowski Park Narodowy - 25 km od centrum - zadowoli
      każdego wielbiciela przyrody). No i nie da się ukryć, że Warszawa jest
      lepiej "przygotowana" dla rowerzystów (zaczynając od ścieżek rowerowych, a
      kończąc na darmowym przewożeniu rowerów prze Koleje Mazowieckie w okresie od
      maja do pażdziernika). Piszę o rowerach, bo sam jestem jednym z tych "wariatów"
      na dwóch kółkach :o)

5. I na koniec: praca. Jest jej dużo, właściwie po dwóch latach pracy mam już
      tyle znajomości i kontaktów, że mogę przebierać w ofertach. Ponadto jest dobrze
      płatna. Właściwie dla młodego inżyniera (2 lata po studiach) zarobek w
      wysokości 3000 PLN netto nie jest wielkim problemem dla pracodawców. Poza tym
      międzynarodowe towarzystwo w pracy sprzyja nauce języków (co nie jest bez
      znaczenia). Spróbujecie - zobaczycie.

To tyle moich obserwacji. Mimo wszystko, gdy przyjeżdzam do rodziców do
      Wrocławia, to już od Mirkowa mam uśmiech na ustach. No i codziennie zaczynam
      pracę od przeczytania gazety.pl, dział "Wrocław" oczywiście :o)
      • hummer Racja 21.11.05, 13:56
        cynek2003 napisał:

Ale nie zaprzeczysz, że są w Stolicy są puby gdzie obok osiłka stoi panienka i mówi - ty nie wejdzesz. A we Wrocławiu wchodzisz wszędzie. Pub, który takie rozwiązanie wprowadziłby we Wrocławiu skazałby siebie na plajtę.
        • cynek2003 Re: Racja 21.11.05, 16:07
          Zgadzam się. Ale to są kluby dla tzw. "Lanserów", a ja do takich nie należę,
          więc nie bardzo się tymi "obostrzeniami" przejmuję. Jest wiele Rockowych knajp,
          do których wchodzisz bez problemu. Polecam "Clubrock" na Racławickiej.
          Pozdrawiam.
      • Gość: NMJE Re: Moje spostrzeżenia IP: 213.17.161.* 21.11.05, 16:13
        Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji co Cynek. Jestem urodzonym we
        Wroclawiu lojalista , który z przyczyn zawodowych wylądował w tym
        znienawidzonym przez siebie mieście, jakim jest Warszawa. Miałem z Warszawą
        kontakt od wczesnego dzieciństwa, poprzez czasy szkolne do dziś. Byłem jej
        zajadłym wrogiem. Każdy pobyt w Warszwie na przestrzeni wielu lat kończył się
        jakąś karczemną awanturą, a to w barze mlecznym (dawne czasy) , a to w
        tramwaju, a to w Teatrze. Jakież było moje zdziwienie gdy po po dłuższym
        pomieszkiwaniu tu doszedłem do następujących wniosków:
        1. Komuś kto urodził się we Wrocławiu i spędził w nim "kawał" życia pokochać
        Warszawy nie uda się juz nigdy, ale może nabrać do niej szacunku.
        2.Niestety często wypowiadamy sądy o tym mieście i ludziach w nim
        zamieszkujących nie mając o nim bladego pojęcia.
        3.Sformułowałem pewne prawo " sympatia do Warszawy i warszwiaków jest odwrotnie
        proporcjonalna do przebywania/pracy w jej Centrum" .Sam pracuję i mieszkam w
        samym Centrum (Marszalkowska, Żoliborz).
        4. Jak się troszeczkę spenetruje to miasto to i ludzie i miejsca i historia
        mogą robić wrażenie.
        5. Stosunkowo łatwo spotkać znanych ludzi ( nie wiem czy to dobrze czy źle)

JEDNAK NIGDY NIE OPUSZCZĘ WROCŁAWIA NA STAŁE. Potraktujcie mój głos jako próbę
        zakopywania topora. Ale tylko dla celów lepszego współzycia a w żadnym razie
        miłości.
        • cynek2003 Re: Moje spostrzeżenia 22.11.05, 09:01
          Ja na szczęscie pracuję na Gocławku (12km od centrum) więc mogę miec
          bardziej "liberalny" stosunek do miasta.

Co do sławnych ludzi, to na moim podwórku mieszka Jan Maria Rokita, Stanisław
          Sojka i paru jeszcze takich artystów (to Saska Kępa właśnie...). Też nie wiem,
          czy to dobrze, czy źle.

A propo historii Warszawy, to trzeba odwiedzić Muzeum Powstania Warszawskiego.
          Każdy kto tam pójdzie, zrozumie co to było i po wyjściu już nigdy nie przejdzie
          obojętnie obok mogiły powstańca...

Pozdrowienia dla Zdolnego Śląska!
          • Gość: heniek Re: Moje spostrzeżenia IP: 213.58.129.* 22.11.05, 10:39
            Troche sie snobujesz z tymi znanymi ludzmi. "Nie wiem czy to dobrze czy zle -
            ale na wszelki wypadek wspomne". No i z tym Gajosem. Takie to jest naiwne.
            Zapewniam Cie, ze nie jestes jedynym ktory go widzial na scenie i ze jest cala
            masa ludzi z Wroclawia, ktorzy tez go widzieli, nie przeprowadzajac sie do
            Wawy, tylko ze Ty o tym nie wiesz. Pozdrawiam
            • cynek2003 Re: Moje spostrzeżenia 22.11.05, 11:30
              Nie snobuję się, tylko chciałem podkreślić, że śmiesznie jest zobaczyć
              tak "medialnego" polityka Jak Rokita z wypiętym w twoja stronę tyłkiem, bo
              akurat sięga cukier z dolnej półki w twoim sklepie :o)

A skoro Gajosa na scenie widziało az tylu wrocławian, to dlaczego nikt nie
              podjął tematu? Jeśli myślisz, że dlatego, że nie zrobił na nich wrażenia, to
              pomyśl jeszcze raz :o)

Pozdrawiam wszystkich zakompleksionych.
              • Gość: heniek Re: Moje spostrzeżenia IP: 213.58.129.* 22.11.05, 12:16
                Nikt nie podjal tematu bo twoje podejscie jest naiwne i dziecinne. To bardzo
                pieknie, ze widziales Gajosa na zywo. Tylko, ze na ludziach robi wrazenie Gajos
                na scenie a nie to, ze ty go widziales na zywo. sprobuj sie jakos inaczej
                dowartosciowac, no i to tyle
                • cynek2003 Re: Moje spostrzeżenia 22.11.05, 16:46
                  dziękuję za bezcenne rady, mój ty psychologu. co ja bym bez nich zrobił..?
    • Gość: wrocławianin Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 21.11.05, 13:56
      Nie bardzo mi się podoba ta "autonomia" wrocławska. Świadczy to bowiem albo o
      kompleksie wobec Warszawy, albo o zaniku narodowej tożsamości. Ja jestem
      najpierw Polakiem,który ma swoją stolicę. Tak jest chyba naturalniej.
      • hummer Mi tam to nie przszkadza - byle pokojowo. 21.11.05, 13:59
        Gość portalu: wrocławianin napisał(a):

> Nie bardzo mi się podoba ta "autonomia" wrocławska. Świadczy to bowiem albo o
        > kompleksie wobec Warszawy, albo o zaniku narodowej tożsamości. Ja jestem
        > najpierw Polakiem,który ma swoją stolicę. Tak jest chyba naturalniej.

Nie zaprzeczysz, że mieszkaniec Hamburga jest Niemcem? A jadnak Hamburg ma autonomię - to oddzielny land.
    • hummer Polskie rejestracje 21.11.05, 14:07

Polska została podzielona na regiony - województwa. I tak mazowieckiemu przypisano W, Pomorskiemu G, wielkopolskiemu P, malopolskiemu K itd.
      Natomiast dolnośląskiemu D, opolskiemu O, a śląskiemu S. Sam jak widze samochód na blachach E lub F zastanawiam się skąd pochodzi.
      • Gość: to ja Re: Polskie rejestracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 14:16
        chce wziac udzial w tej ankiecie :]
        • hummer Re: Polskie rejestracje 21.11.05, 14:53
          Gość portalu: to ja napisał(a):

> chce wziac udzial w tej ankiecie :]

Mnie poprostu to bawi. Nie wiem kto przydzielał te cyferki - ale powienien dać znać co pił. Taka faza :-). Na szczęście nasze województwa obdzielił cyferkami ktoś rozsądniejszy.
      • Gość: Wrocławianka WROCŁAW - najpiekniejsze miasto na swiecie!!!!!!! IP: *.huby.neta / *.huby.neta-si.pl 21.11.05, 15:43
        Bardzo sie cieszę, ze zostały przeprowadzone takie badania, ale żałuję , że nie
        mogłam w nich brać udział...
        Zgadzam sie z ta opinią , że Wrocław jest OTWARTYM miastem na WSZYSTKIE CZTERY
        STRONY ŚWIATA. Cieszę się , że mogę siebie nazwać rodowitą Wrocławianką.Klimat
        naszego pieknego miasta jest nieporównywalny, tutaj na prawde każdy może się
        odnaleźć i znaleźć coś dla siebie.
        A co do Warszawy, to nie dziwmy sie, że można tam spędzać wieczor na milion
        sposobów, bo w końcu jest to stolica i jak zawsze, wydarzenia kulturowe(
        koncerty, wystawy itp.) są właśnie tam organizowane.
        • Gość: Limal Re: WROCŁAW - to zapierducha wiochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 16:13
          134 miejsce w Europie to o czym wt piszecie wiesniaki z Wrocławia
          • Gość: wroclawiak Re: WROCŁAW - to zapierducha wiochowa IP: *.ppp.dion.ne.jp 21.11.05, 16:45
            Limal ale tu nie ma nic o Poznaniu wiec po co sie wlaczasz???
            • Gość: czas Re: WROCŁAW - to zapierducha wiochowa IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 21.11.05, 17:27
              Jesli juz mowa o tym kogo tu nie ma, to caly ten powalony cenzus i gazeta w
              glownej mierze zapomniala, ze tylko miasto WROCLAW ma zaszczyt "posiadac" Pania
              Hrabiego.
              Wstyd i hanba za takie traktowanie sprawy. Pan Hrabia to wroclawska instytucja
              i niech ta ekipa lepiej o tym pamieta. Expo im sie marzy,ludzie trzymajcie mnie.
              Bojkot sie nalezy!
        • Gość: turystra Re: WROCŁAW - najpiekniejsze miasto na swiecie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 17:39
          W porownaniu do czego? Pierwsze wrazenie to brud na ulicach, watpliwe osobniki
          przy dworcu, pare ulic na krzyz, ot i caly rynek. Po pierwszym dniu juz nie ma
          co zwiedzac. Kultura nudna, prostacka z malymi wyjatkami.

Prezydent jeszcze tylko ma prezencje i obycie. To pewnie caly atut Wroclawia
          • Gość: erni Re: WROCŁAW - najpiekniejsze miasto na swiecie!!! IP: *.ok.ae.wroc.pl 21.11.05, 17:44
            Czylis czystość tak samo jak w Warszawie i Krakowie. Fakt Warszawa to jest
            dopiero architektoniczne G. :)

Choć moi znajomi z Rzeszowa uważają że Wrocław jest bardzo czystym miastem.
          • hummer Masz chłopie tempo 22.11.05, 10:10
            Gość portalu: turystra napisał(a):

> Po pierwszym dniu juz nie ma
            > co zwiedzac. Kultura nudna, prostacka z malymi wyjatkami.

Odwiedziłeś
            Panoramę, Ossolineum, Ratusz, z jakieś 50 kościołów, Muzea (Narodowe, Arsenał, Poczty), 2 wierze ciśnień, Synagogę, Dworzec Świebodzki, Zabudowę okolicy Jedności Narodowej, Halę Ludową, Ogród Japoński, ZOO, Ostrów, Piasek, Ogórd Botaniczny, Muzeum Zoologiczne, Uniwersytetet, Leopolsina, Wieżę Matamatyczną no i okolice Rynku oraz Parki (Szczytnicki - największy w Europie), Połudiowy, Wschodni, Boroswski), Cmentarze Żydowskie, Osobowicki, Partynice z grodem, Tereny Leśne Osobowice-Rędzin, Przystanie Wodne, Sempolno o zabudowie w kształcie orła niemieckiego z kościołem jako jego głową, w jeden dzień? Nie wspominając już o innych miejscach. Jak mosty, urocze kładki itd.
            • Gość: matt Re: Masz chłopie tempo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 11:38
              jesli chodzi o sępolno to kościół nie jest jego głową!!! a szkoła podstawowa
              kościół jest jego członkiem:)
              • hummer Sprostowanie. 22.11.05, 11:41
                Co fakt to fakt
                www.wroclaw.pl/img/galeria54-d.jpg
                Przperaszam za wprowadzenie w błąd.
            • Gość: turysta Re: Masz chłopie tempo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 12:49
              Tak, wszystko wymienione.
              Panorama piekna, obsluga zenujaca i glupawa.
              Ossolineum, Ratusz, Muzea - piekne zabytki. Wszedzie takich duzo.
              Dworzec Swiebodzki- piekna architektura kisnie w zaniedbaniu i napisach niczym
              z get
              Hala Ludowa, Ogrod Japonski - mnostwo takich na swiecie
              Wieza Cisnien, cmentarz zydowski - unikaty, ale za malo ich promocji
              Kladki urocze, rzeczywiscie. Mosty jak mosty. Podobal mi sie most Karola w
              Pradze.
              Trzeba pojezdzic po swiecie, zeby spojrzec oczyma turysty.
              • hummer Re: Masz chłopie tempo 22.11.05, 13:38
                Gość portalu: turysta napisał(a):

> Tak, wszystko wymienione.
                > Panorama piekna, obsluga zenujaca i glupawa.
                > Ossolineum, Ratusz, Muzea - piekne zabytki. Wszedzie takich duzo.

To czegobyś chciał?

> Hala Ludowa, Ogrod Japonski - mnostwo takich na swiecie

Gdzie widziałaś podobne? Gdzie widziałaś podobny Park bogactem i wielkością podobny Szczytnickiemu?

> Wieza Cisnien, cmentarz zydowski - unikaty, ale za malo ich promocji

A co to za turysta co nie sprawdzi co się znajduje w danym miejscu wcześniej :-) To tylko świadczy jakim profesjolalnym turystą jesteś.

> Kladki urocze, rzeczywiscie. Mosty jak mosty. Podobal mi sie most Karola w
                > Pradze.
                > Trzeba pojezdzic po swiecie, zeby spojrzec oczyma turysty.

Wiadomo, Most w Pradze uroczy, Hradczany tak samo, Hala Targowa ładniejsza i większa w Budapeszcie, zabudowa tarasowa w Chorwacji, inne mosty w Petersburgu czy w Wenecji, Katadra w Strasburgu i Reims. Tylko chłopie, mało które z tych miejsc przyżyło wojnę tak dotkliwie jak Wrocław, ba do tego doszły jeszcze lata powojenne. Ale niegdzie nie ma tak, że możesz wszystko najpiekniejsze zobaczyć w jednym miejscu. Czego ty chcesz, by we Wrocławiu stała piramida Cheopsa? :-)
                • Gość: turysta Re: Masz chłopie tempo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 14:08
                  Nie, nie piramida, ani krowa, ani palma.
                  Serce i tozsamosc mieszkancow.

Pozdrawiam
                  • hummer Masz jakieś co do tego wątpilści? 22.11.05, 15:06

> Nie, nie piramida, ani krowa, ani palma.
                    > Serce i tozsamosc mieszkancow.
                    >
                    > Pozdrawiam
              • hummer I jeszcze jedno 22.11.05, 13:50

Byłeś kiedyś na Karłowicach? Klimat nie z tej bajki. Nagle znajdujesz się w miejscu, któe wygląda jak mała miejscowość gdzieś indziej. Podobnie z Lęśnicą, jej pałącem. A co z Sępolnem, gdzie indziej budowano osiedla domków jednorodzinnych o takiej zabudowie? A co z jazami wrocławskim.

Jeśli naprawdę jesteś turystą polecam stronę
                wroclaw.hydral.com.pl/1w
                i np o zieleni.
                wroclaw.hydral.com.pl/27573,foto.html
                wroclaw.hydral.com.pl/44190,foto.html
                wroclaw.hydral.com.pl/45024,foto.html
                wroclaw.hydral.com.pl/57081,foto.html
                wroclaw.hydral.com.pl/57083,foto.html
                Miłej zabawy, następnym razem jak przyjedziesz do Wrocławia będziesz przynajmniej wiedział co chcesz zobaczyć.
      • Gość: gulakov Re: Polskie rejestracje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 19:56
        E-lodzkie
        F-lubuskie
        no juz literek zabralko..L dostało sie lubelskiemu
    • Gość: mokasyn Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.prosoft.com.pl 21.11.05, 21:48
      Wyjechałem przed laty z Wrocławia. najpierw za granicę, potem wróciłem do warszawy. Nikomu tego życzę. Wrocław leży bliżej "świata"(Praga, Drezno, Berlin), do Warszawy jest odwrócony plecami. I tak pozostanie przynajmniej do czasu gdy do Berlina można dojechać szybciej niż do stolicy. Warszawa ma zupełnie inny charakter. leży gdzieś "pod Rosją", zabudowa dziwna, nowe koscioły zupełnie w stylu bizantyjskim, okolice potwornie zacofane. wrocławianie budjcie przyłość Waszego miasta. Nie przenoście nam się do warszawy.
      • Gość: lee Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 22:20
        raczej w kierunku kieleckim
      • Gość: wrocławianka Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 13:12
        nie po raz pierwszy widze koszamrny błąd w warszawskiej pisowni .
        Otóz informuje wszystkich rodowitych i napływowych warszawiaków ze nie ma
        Puszczy Kampinowskiej tylko jest Puszcza Kampinoska , podobnie jak nie ma
        Kampinowsu tylko jest Kampinos.

po drugie- tekst o Gajosie jest rodem z przedszkola. Najwidoczniej autor tego
        postu ma wyjątkowo głeboko zakorzeniony kompleks niższości. NIech juz moze nie
        wraca do Wrocka bo nam statystyke zaburzy , niech se siądze przed teatrem
        Gajosa na chodniczku i niech sie wpatruje w drzwi , z których ON wyjdzie (
        wyjdzie tez dużymi literami) .

po trzecie - tłumy warszawskich aktorów na żywo na scenie , a i na zywo w
        knajpie tez , mozna sobie obejrzec chocby w trakcie festiwalu teatralnego
        Dialog.
        • cynek2003 Re: Naukowcy zbadali tożsamość wrocławian 22.11.05, 17:09
          Dobrze, że mamy takich wspaniałych "psychologów" na świecie, bo nie wiem, jak
          bym wytrzymał sam ze sobą bez ich pomocy...
          Nie chcę być złośliwy, ale zasługujesz na nagrodę Nobla w dziedzinie
          psychologii i może w dziedzinie znajomości teatru również. W końcu tych
          festiwali teatralnych we wrocławiu jest tak dużo...

A wszystkim, którzy nie zrozumieli mojego "tekstu o Gajosie" wyjaśniam, że
          podałem tylko PRZYKŁAD sposobu spędzenia wolego czasu wieczorem, jakiego nie ma
          we Wrocku na codzień (bo dobrych aktorów można zobaczyć tylko podczas Dialogu
          albo Przeglądu Piosenki). A czas można zorganizować sobie na 50 milionów innych
          sposobów i to była główna myśl mojego wywodu.

Mam wrażenie, że frustracja niektórych internautów jest tak duża, że gdybym
          napisał o Konkursie Chopinowskim, to też by odpisali, że we Wrocławiu są
          przecież lepsze konkursy i lepsi pianiści :o)

Niemniej jednak życzę wszystkim normalnym, lubiącym wymienić poglądy na forum
          ludziom, jak również tym odreagowującym swoje codzienne frustracje internautom
          miłego wieczoru!

Dobranoc.

P.S. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za poprawienie błędów ortograficznych.
          Takie forum to skarbnica wiedzy, tylko że... chyba nie o to tu chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka