Dodaj do ulubionych

Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta na...

IP: *.provider.pl / *.provider.pl 21.11.05, 21:34
Przynajmniej w naszym mieście rządzący patrzą dalej niż rok do przodu...

P.
Obserwuj wątek
    • Gość: konik polny Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 22:03
      Ha, z 750 milionami zadluzenia???
      Liczenie na srodki z UE?
      Gdzie surplus, oszczednosci?
      Bieda biede klepie i jeszcze zbiera pochwaly.

Kto tak rzadzi publicznymi pieniedzmi?
      • igi.wr Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta 21.11.05, 22:22
        Przykro mi, ale w kapitalistycznym systemie nikogo nie stać na oszczędności ;)
        I nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia.
        • Gość: eniek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:00
          DROGI W MIESCIE MAMY NAJGORSZE W POLSCE!!!
          TO POWINIEN BYĆ PRIORYTET!!!
          JA JESTEM ZDANIA ZE PREZYDENT DUTKIEWICZ JEST O NIEBO LEPSZYOD zdroja...!!!
          OBY REELEKCJA!!!PZDR
          • Gość: hubi Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.magma-net.pl 21.11.05, 23:15
            Uwaga , uwaga poznaniacy atakuja !!!
        • Gość: konik polny Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 08:00
          Czy znasz miasta z duzymi oszczednosciami, trwalymi srodkami majatkowymi,
          inwestycjami przynoszacymi dochody?
          Kazde prawie miasto w prosperujacych G7 takie ma. Latwiej Ci krytykowac niz
          sprawdzic.
          Kapitalistyczny system? Ucz sie ekonomi!
    • Gość: Wrocławianin Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 00:21
      KOCHAM WROCŁAW!!!!!!!!!
      • Gość: marco-van-basten Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.media4.pl 22.11.05, 00:25
        a wie ktoś jak wygląda nasz budżet w porównaniu z innymi miastami? w "rzepie"
        było kiedyś takie zestawienie...
        pozdrawiam
      • Gość: Rafis Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 22.11.05, 00:34
        Gość portalu: marco-van-basten napisał(a):

> a wie ktoś jak wygląda nasz budżet w porównaniu z innymi miastami? w "rzepie"
        > było kiedyś takie zestawienie...
        > pozdrawiam

W tym roku mamy 2 budzet w przeliczeniu na mieszkanca w kraju(po Wawie),
        powinnismy to utrzymac.
        Zadłużenie 36% to juz bardzo mało jak na duze miasto-trzy lata temu było prawie
        60%.Co ciekawe teraz inni sie zadłużaja. Inwestycje 25% to swietny wynik-uznaje
        sie ze zeby miasto sie rozwijało inwestycje powinny byc wyzsze niz 15% a
        najlepiej 20%.
        Ogólnie chyba budżet bliski ideału ;) Dutkiewicz jednak trzyma kase twarda
        ręka. Tylko sobie życzyc zeby panstwo Polskie brało przykład :)
        • Gość: Muniek Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 09:58
          Myślę Rafis , że wypisywaniem takich rzeczy wiecej szkodzisz niż pomagasz
          Dutkiewiczowi. Boże, strzeż nas od przyjaciół i wazeliniarzy bo z wrogami
          poradzimy sobie sami!
          • Gość: marco-van-basten Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.media4.pl 22.11.05, 10:04
            daj mu spokój. czytałem właśnie że wydatki krakowa to coś w okolicach
            2.339.197tys. ale nie widziałem tam ile to inwestycje

pozrawiam
          • Gość: Rafis Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 22.11.05, 19:15
            Gość portalu: Muniek napisał(a):

> Myślę Rafis , że wypisywaniem takich rzeczy wiecej szkodzisz niż pomagasz
            > Dutkiewiczowi. Boże, strzeż nas od przyjaciół i wazeliniarzy bo z wrogami
            > poradzimy sobie sami!

a cos sensownego jestes w stanie napisac? :)
            Zacznij myslec, to naprawde nie boli.
    • map4 Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta 22.11.05, 10:52
      W roku 2005 zadłużenie miasta wzrosło o 28 mln złotych,
      W roku 2006 zadłużenie ma wzrosnąć o kolejne 21 mln złotych.

Tylko w tych dwóch latach na odsetki od kredytów i pożyczek wydamy łącznie 95
      mln złotych.

Rewelacyjnie nam się miasto rozwija, a już najlepiej ze wszystkiego rozwija nam
      się zadłużenie. Ponieważ zaś szmalu mamy jak lodu, lekką ręką rokrocznie tuczymy
      bankierów. W końcu nas stać.

Jeszcze jedno porównanie: jeśli mosty Warszawskie będą rzeczywiście kosztować 20
      mln złotych, to z samych odsetek moglibyśmy budować dwa takie mosty rocznie.
      Cudownie nam ekipa miastem zarządza, po prostu cudownie.
      • map4 Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta 22.11.05, 11:19
        Jeśli zaś o inwestycje się rozchodzi:

w WPI na lata 2004-2008 miasto nie przewidziało ani jednej złotówki na budowę SKM.
        Rozumiem, że kolej aglomeracyjna zdaniem UM nie jest nam potrzebna, tak ?
        Jak w takim razie nazwać prezydenta, który w strategii rozwoju Wrocławia
        obiecywał przeniesienie części komunikacji zbiorowej z dróg na szyny ?

Czy w tej sytuacji lepiej pasuje do niego określenie "kłamca", czy też "oszust" ?
      • Gość: matt Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 11:44
        bankierów z banku zach. :)
      • Gość: konik polny. Re: Prezydent przedstawił projekt budżetu miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 13:00
        Otoz to. O tym pisze.
        Jezeli cos sie robi na opak to tylko w Polsce. Nie tylko we Wroclawiu, ale i
        innych miastach. Tyle, ze dziwne, ze majac tyle nowych inwestycji zadluzenie
        sie powieksza, zamiast zmniejszac.
        A Pan Dutkiewicz leci sobie do Ameryki przekazac czek na 10 tys. Euro jako
        darowizna dla G. Bush -ojca, ktoryu skolei w dowod wdziecznosci przysyla
        mlodego wnuka do Wroclawia. Koszta, koszta dla Wroclawia, gdzie dochody?
        I tak rosnie sobie i rosnie zadluzenie.
        Moze warto wziac przyklad z tych, co robia inaczej, a rezulatem jest dobrobyt
        wszystkich?
    • wielki_czarownik Nieźle 22.11.05, 13:20
      " Zostawiamy tak dużą rezerwę w stosunku do ustawowego progu 60 proc., by po 2007 r., gdy pojawi się szansa sięgnięcia po duże pieniądze z UE, bez problemów zaciągać kredyty na inwestycje - tłumaczy Maciej Bluj, skarbnik miasta."

To mi się podoba. Zdrówko Panie Bluj! Jednak w urzędach też ktoś potrafi myśleć.
    • Gość: Emeryt Re: Jedno wiem napewno IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.05, 18:31
      Jak kiedys pozwolilem sobie stwierdzic, ze ekipa Naszego Ukochanego Sloneczka
      Sudetw zaciaga zbyt wiele dlugow, to nieodzalowanej forumowej pamieci Wedzonka,
      a potem jego spadkobierca Rafis, stwierdzli,ze im wieksze zadluzenie tym
      wieksza dynamika rozwoju. Na takie dictum do dzis nie znalazlem odpowiedzi i
      ciagle mysle czy obecny pan prezydent splaci te dlugi, czy zostawi je potomnym
      i ich zstepnym w nastepnych pokoleniach, Najgorsze jest to, ze obecny zarzad
      miasta nie ma co wyprzedawac w przeciwienstwie do poprzednikow. Co konczac
      pozostaje w blogim Wedzonkowym nastroju, ze w ratingach jestesmy na drugim
      miejscu w Europie, po Szanghaju chyba, a EXPO 2912umozliwi nam likwidacje
      bezrobocia.
      • Gość: hrabiaa Re: Jedno wiem napewno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 18:57
        Wędzonka, totumfacki wadzy, jak widzisz skończył się z ekonomii. Im więcej
        długów, tym większe zmartwienie banków.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Jedno wiem napewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:13
        Na takie dictum do dzis nie znalazlem odpowiedzi i
        > ciagle mysle czy obecny pan prezydent splaci te dlugi, czy zostawi je potomnym
        >
        > i ich zstepnym w nastepnych pokoleniach
        nie spłaci jego umowa o pracę, to nie dożywocie, tak jak etat cara. chociaż
        POprawnie myślący wydają się tym rozczarowani:))) lepiej przeprowadź rozmowę
        z wnukami. Przedstaw im dwa warianty życia: ideowe pracują i płacą podatki,
        by spałacać długi z prehistorii, cyniczne - ewakuują się do ościennej gminy
        i pozostawiają wydmuszkę operatywności banków.
      • Gość: Rafis Re: Jedno wiem napewno IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 22.11.05, 19:36
        Gość portalu: Emeryt napisał(a):

> Jak kiedys pozwolilem sobie stwierdzic, ze ekipa Naszego Ukochanego Sloneczka
        > Sudetw zaciaga zbyt wiele dlugow,

nie mozna zaciagac zbyt wiele długów bo jak chcesz zaciagnac zbyt duzo to nikt
        Ci nie pozyczy :)

to nieodzalowanej forumowej pamieci Wedzonka,
        >
        > a potem jego spadkobierca Rafis, stwierdzli,ze im wieksze zadluzenie tym
        > wieksza dynamika rozwoju.

nie, im wieksze inwestycje tym wiekszy rozwój a zeby inwestowac trzeba miec
        pieniądze wiec kiedy jest stagnacja gospodarcza trzeba pozyczyc. Proste?

Na takie dictum do dzis nie znalazlem odpowiedzi i
        > ciagle mysle czy obecny pan prezydent splaci te dlugi, czy zostawi je potomnym
        >
        > i ich zstepnym w nastepnych pokoleniach,

sam widzisz ze Bluj mówi ze chca miec zdolnosci kredytowe na zaciagniecie
        długów po roku 2007 kiedy to budzet UE przeznaczy wiecej kasy na rozwój nowych
        krajów.

Najgorsze jest to, ze obecny zarzad
        > miasta nie ma co wyprzedawac w przeciwienstwie do poprzednikow.

Wyprzedawac to złe słowo. Lepsze jest prywatyzowac a obecny zarząd sprzedał
        własnie MPEC za 275 mln zł. Poza tym ziemi jest dostatek i zawsze mozna
        sprzedawac kolejne działki pod inwestycje. W kapitalizmie zawsze jest cos do
        sprzedania, to nie problem. Problemem jest to zeby ktos to chciał kupic. Wiec
        zeby tak było miasto musi byc atrakcyjne dla inwestorów.

Mam nadzieje ze Cie uspokoiłem. Przyznałem tez ze Dudek najlepiej radzi sobie
        ze sprawami gospodarczymi.
        Jestem pewny ze zrozumiesz ale co bedzie z łosiem bimbaczem? Zadłuzenie Wrocka
        spadnie do 36% podczas gdy Kraków nadal powyzej 50%. :-o
        • Gość: Łoś_bimbacz Re: Jedno wiem napewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:49
          >> nie, im wieksze inwestycje tym wiekszy rozwój a zeby inwestowac trzeba miec
          > pieniądze wiec kiedy jest stagnacja gospodarcza trzeba pozyczyc. Proste?

chyba cięzko zbłądziłeś, w mieście nigdy ostatnio nie było stagnacji

> sam widzisz ze Bluj mówi ze chca miec zdolnosci kredytowe na zaciagniecie
          > długów po roku 2007

brawo, dopiero się zacznie

>
          >> Wyprzedawac to złe słowo. Lepsze jest prywatyzowac a obecny zarząd sprzedał
          > własnie MPEC za 275 mln zł.

wodociągi i przedszkola jeszcze zostały do uwłaszczenia/spraywatyzowania (
          niepotrzebne skreślić)
          >
          > > Jestem pewny ze zrozumiesz ale co bedzie z łosiem bimbaczem? Zadłuzenie
          Wrocka
          > spadnie do 36% podczas gdy Kraków nadal powyzej 50%. :-o

Wzorowy przykład manipulacji: 36% to tylko prognoza.
          Wywołanie Krakowa zawsze wzbudza pytanie, są zadłużeni o załóżmy 14 %, czyli
          jakieś 180 mln więcej, ale zdołali zakupić sobie zdecydowanie więcej
          tramwajów, mostów, zabawek itp. niż
          >Dudek, który najlepiej radzi sobie ze sprawami gospodarczymi,
          czary jakieś, czy co????

• map4 Re: Jedno wiem na pewno 23.11.05, 12:27
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> nie mozna zaciagac zbyt wiele długów bo jak chcesz zaciagnac zbyt duzo to nikt
          > Ci nie pozyczy :)

Widzę, że kolega Rafis nie ma absolutnie żadnego pojęcia o bankierach.
          Śpieszę wyjaśnić przykładem: bankier działa bardzo podobnie do dealera prochów.
          Musi Cię jak najszybciej uzależnić, choć nie może przesadzić z dawką, bo mu
          zejdziesz. Pierwsze kredyty dostajesz na bajecznych warunkach. W nastepnej
          fazie, kiedy trzyma cię już solidnie za wory, tak dozuje ci porcje, żebyś nie
          wyleciał z roboty, bo jak skończą Ci się pieniądze, to jemu urwie się El Dorado.
          W chwili obecnej dealerzy naszego miasta łoją Wrocław rocznie na ~40 mln
          złotych, za pełnym pozwoleniem najaranej po dekiel władzy.
          Zgadzam się: faza jest boska a towar solidny. Expo, sale koncertowe, U2,
          aquaparki. Coool. Niestety każdy ciąg kiedyś się kończy, uwierz mi, wiem co mówię.
          Kiedyś trzeba będzie stare długi spłacić. Nie rozumiem, na co masz nadzieję.
          Że się Wam upiecze, tak jak Gierkowi ?

Wracając do przykładu z prochami:
          W środku fazy, gdyby przyszło Ci na myśl rzucić nałóg, masz szansę na nowe dawki
          po promocyjnych cenach.
          Oczywiście, że chcesz, że potrzebujesz więcej, więc szukasz następnego dealera,
          który wiedząc o Twojej desperacji zedrze z Ciebie ostatnią koszulę. Dla niego to
          szybki biznes - on musi zarobić, dopóki cokolwiek jeszcze masz.
          Potem idzie już z górki: śmietniki, kradzieże, piekący tyłek, odwożenie wózków
          na Bielanach, dołki, monar i na sam koniec cicha kwatera pod płotem cmentarza
          komunalnego. Anonimowa, jeśli wcześniej dowód osobisty opyliłeś lub skroili Ci
          go w stanie nirwany.

> nie, im wieksze inwestycje tym wiekszy rozwój a zeby inwestowac trzeba miec
          > pieniądze wiec kiedy jest stagnacja gospodarcza trzeba pozyczyc. Proste?

Inwestycje miejskie nie przekładają się wprost na wzrost gospodarczy, w końcu
          gospodarkę mamy przecież prywatną. Inwestycje miejskie mogą być katalizatorem,
          ale nie motorem rozwoju. Co do katalizatorów zaś: może porozmawiamy o SKM ?

> sam widzisz ze Bluj mówi ze chca miec zdolnosci kredytowe na zaciagniecie
          > długów po roku 2007 kiedy to budzet UE przeznaczy wiecej kasy na rozwój nowych
          > krajów.

Skąd wiesz, że UE sypnie kasą ?
          Chyba będę musiał pogadać z moim EU-posłem. Tym polaczkom już się w dupach
          przewraca. Im się już "należy". Nawet o słowie "proszę" zapomnieli, żebraki
          jedne. Nawet epatować kikutami już im się nie chce. Po półtorej roku w Unii
          zachowujesz się już jak francuski chłop-związkowiec żyjący z UE-kroplówki. Tyle,
          że Francuzi dochodzili do tego uzależnienia przez 20 lat. Zero umiaru, Rafisie,
          zero umiaru masz.
          Co za buta, co za pycha. Jaka bezczelność w targaniu przechodniów za płaszcze.
          Wstydziłbyś się.

> Wyprzedawac to złe słowo. Lepsze jest prywatyzowac a obecny zarząd sprzedał
          > własnie MPEC za 275 mln zł.

Nie "sprzedał" a "stracił kontrolę". Ceny ogrzewania są ważną pozycją w budżecie
          prawie każdej polskiej rodziny. Wrocław właśnie stracił kontrolę nad jednym z
          elementów decydujących o jego pozycji w rankingu miast ("koszty życia" i "koszty
          prowadzenia biznesu").
          Gratuluję.

Nie wierzysz, że ceny ogrzewania pójdą w górę ?
          Wystarczy popatrzyć na cenę "Brenta" - wymówka już jest. Te pieniądze wyłożone
          na zakup MPEC muszą się przecież zwrócić. Zgadnij, z czyjej kieszeni zostaną one
          wyciągnięte ?

Czy pamiętasz przypadkiem, ile czasu potrzebowali Francuzi, żeby orżnąć klientów
          na te głupie 3 mld dolarów za tepsę ?

> Poza tym ziemi jest dostatek i zawsze mozna
          > sprzedawac kolejne działki pod inwestycje. W kapitalizmie zawsze jest cos do
          > sprzedania, to nie problem.

Problem polega na tym, że niezależnie od wielkości skończonych zasobów
          nieuzupełniane w skończonym czasie się skończą (to są podstawy teorii zbiorów,
          choć przyznaję, że dość zawile wyłożone).

> Mam nadzieje ze Cie uspokoiłem. Przyznałem tez ze Dudek najlepiej radzi sobie
          > ze sprawami gospodarczymi.

He, he, he. Zwiększając zadłużenie radzi sobie ze sprawami gospodarczymi.
          Dwa plus dwa jest pięć. Powtórz to ze sto razy, i stanie się to prawdą.
          Ty naprawdę wierzysz w to, co piszesz ?

> Jestem pewny ze zrozumiesz ale co bedzie z łosiem bimbaczem? Zadłuzenie Wrocka
          > spadnie do 36% podczas gdy Kraków nadal powyzej 50%. :-o

Zadłużenie Wrocka w złotówkach rośnie. Spada tylko w procentach, bo Wrocław
          rozdyma budżet.
          Na giełdzie nazywa się to "pompowaniem wydmuszki" celem oślepienia banków i
          wyciągnięcia dodatkowych kredytów. Jesteś jak narkoman w przedostatniej fazie.
          Uważaj, teraz będzie naprawdę drogo.

Możesz próbować nas oślepić, ale my tu som trochę bardziej rozgarnięci od
          bankierów. Chyba, że wiesz więcej niż w projekcie budżetu napisano.

Podzielisz się tą tajną wiedzą z nami, nieoświeconymi ?
          Jakieś tajne źródło dochodów ? Olimpiada ? Kosmodrom ? Drukarnia pieniędzy w
          "Piwnicy Świdnickiej" ?

Sadząc takie banialuki coś przecież w zanadrzu mieć musisz.

Bądź pierwszym, który sprzeda newsa.
          • Gość: marco-van-basten Re: Jedno wiem na pewno IP: *.media4.pl 23.11.05, 12:40
            tak tak ,drogi mapie, jesteś sympatycznym gościem ,ale to co piszesz to
            psudointelektualna masturbacja i tyle.
            skoro dług miasta spada z niebezpiecznego poziomu 50-60 proc. do 30-35 to też
            źle bo rośnie w licznbach bezwzględnych?
            i co jeszcze?
            Ma maleć w liczbach bezwzględnych kiedy budżet co roku jest większy?
            A może dług procentowo ma maleć, ma maleć też w liczbach bezwzględnych , a
            budżet ma rosnąć?
            ale zawsze można stwierdzić"że Wrocław rozdyma budżet"
            Pomyśl co piszesz, dorgi Mapie4, dobrze?

polecam ci wycieczkę do Szczecina, miasta kótre miało ten sam potencjał startowy
            co Wrocław i lepsze połączenie z niemiecką siecią autostrad. przez 15 lat ludzie
            prezentujący sposób myślenia podobny do Twojego zrobili z tym miastem to co zrobili.
            polecam szczecin
            polecam też wycieczkę do Poznania i pooglądanie działań władz, i sukcesów ich na
            polach wszelakich.
            • map4 Re: Jedno wiem na pewno 23.11.05, 13:55
              Gość portalu: marco-van-basten napisał(a):

> tak tak ,drogi mapie, jesteś sympatycznym gościem ,ale to co piszesz to
              > psudointelektualna masturbacja i tyle.
              > skoro dług miasta spada z niebezpiecznego poziomu 50-60 proc. do 30-35 to też
              > źle bo rośnie w licznbach bezwzględnych?

Powiedz mi, co Wrocław będzie musiał w zębach i z odestkami odnieść do banku ?
              Procenty budżetowe czy złotówki ?

> i co jeszcze?
              > Ma maleć w liczbach bezwzględnych kiedy budżet co roku jest większy?

Tak. Ma maleć. Zadłużenie trzeba zmniejszać, a nie zwiększać.

> A może dług procentowo ma maleć, ma maleć też w liczbach bezwzględnych , a
              > budżet ma rosnąć?

Ja rozumiem, że po X-latach rządów wrocławskiej grupy trzymającej władzę wydaje
              Ci się to być herezją, ale tak właśnie być powinno. Taki właśnie stan zwykło się
              w cywilizowanym świecie nazywać "normalnością". Za takie trzymanie długu krótko
              za pysk stawia się burmistrzom po śmierci pomniki.

W normalnym świecie, znaczy się.

> ale zawsze można stwierdzić"że Wrocław rozdyma budżet"
              > Pomyśl co piszesz, dorgi Mapie4, dobrze?

Pomyślałem, pomyślałem. Tak sobie myślę i wymyślić jednakoż nie mogę, dlaczego
              nie używasz żadnych argumentów za dalszym zadłużaniem się miasta ?
              Czyżby ich nie było ?

> polecam ci wycieczkę do Szczecina,
              [...]
              > polecam też wycieczkę do Poznania
              [...]

Ależ drogi kolego, polskie miasta nie dorastają nam do pięt. My już od dawna
              gramy w pierwszej lidze światowej, my już od dłuższego czasu decyzją magistratu
              mierzymy się z takimi metropoliami tej planety jak Moskwa, Szanghaj, Nowy Jork
              czy też Londyn. Czyżbyś nie czytał ostatnich materiałów propagandowych magistratu ?

Oto metropolia o klimacie szampanii, z parkami, świetną komunikacją miejską,
              rozwiniętym systemem dróg, ze ścieżkami rowerowymi i pierwszorzędną ofertą
              kulturalną oraz niezliczonymi miejscami do uprawiania sportu masowego.
              Stary, Wrocław to jest już naprawdę ekstraklasa tej planety ;-)

Nie wiedziałeś o tym ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka