pan.edward 27.12.05, 06:50 Porozmawiaj z 'dziennikarzem', a zrobi z ciebie idiotę. Może państwo mieszkańcy będą mieli nauczkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Elewacja ich nie cieszy IP: *.os1.kn.pl 27.12.05, 10:49 pzreciez w tej kamienicy miszka PRAWIE sam element to jak ich to moze cieszyc?? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Oto Polska właśnie. 27.12.05, 11:31 Dostają coś w zasadzie za darmo i dalej im źle. Nie podoba się? To na bruk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Oto Polska właśnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 15:03 tragedia.... mam mieszkanie kilka ulic dalej, walka o remont elewacji trwa od lat i jeszcze potrwa, bo moja kamienica nie jest zabytkiem, niestety, aż takim - ma tylko 103 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: Oto Polska właśnie. 27.12.05, 15:23 Biedacy. Wspolczuje im wszystkim. Wiem że jest tam 9 mieszkan wlasnosciowych. Nie moge patrzec jak ci ludzie cierpia, dlatego jesli ktorykolwiek z nich zechce sprzedac swoj mieszkanie, odkupie. Moge kupic wszystkie 9. Czekam na maile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Oto Polska właśnie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.05, 15:39 Wiek nie zawsze odgrywa znaczącą rolę w tym że dany budynek jest "większym" lub "mniejszym" zabytkiem. Akurat 103-letnich niewyremontowanych kamienic (i starszych) jest we Wrocławiu bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
tatami5 Re: Oto Polska właśnie. 27.12.05, 15:42 dokładnie, dlatego wkurza mnie, że jedni chcą, a nie mogą mieć, a inni mają, a nie chcą... Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Ja się chętnie zamienię z kimś na mieszkanie:-) 27.12.05, 16:16 Z wielką radością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Flaszka"Abstynenta"to by ucieszyła... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.12.05, 16:27 ...a tak w ogóle to co to jest elewacja,panie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Elewacja ich nie cieszy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.05, 17:24 kto powiedział, że elewacja nas nie cieszy. Nie jest wiarygodne to, co dzienikarz ptrzytoczył. NIE CIESZY NAS BRAK INFORMASCJI, o wszystkim dokładnie byli poinformowani właściciele mieszkań wykupionych na własność, nie zaś najemcy. A osobie sugerującej jakoby mieszkał tu "element" gratuluję poziomu intelektualnego,zaprezentowanego poprzez te wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma Re: Elewacja ich nie cieszy 27.12.05, 17:40 Drogi Najemco! Nikt nie musi cię informować o żadnych planach. Właściciele muszą być poinformowani ponieważ partycypują w kosztach(choć gmina może ich zwolnić z kosztów) i mają prawo głosu równe udziałowi w części wspólnej. Pan/Pani jako najemca lokalu komunalnego nie ma nic do gadania jak i nie ponosi kosztów związanychj z remontem. Co do "elementu", to niestety tak się składa , że najemcy wykazują bardzo małą troske o własność wspólna taką jak klatka i podwórka jak i uogulniając wywodzą się z warstw o niższej kulturze osobistej. Dlatego uważam że biadolenie Pań na klatce o tym że ich nikt nie poinformował jest śmieszne... A kto zadzwonił by się spytać??? Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 20:33 Proszę Państwa. Renowacja elewacji kamienicy przy ul. Prusa jest elementem programu rewitalizacji jaki został opracowany przez miasto. Takie działanie to nic innego jak strategiczny zastrzyk. Istnieje wiele ścieżek polityki miejskiej, które mają prowadzić do poprawy jakości życia w mieście oraz jego wizerunku. Wrocław wybrał strategiczne zastrzyki. Taki zastrzyk to antidotum na degradację a jego filozofia polega na punktowym podniesieniu jakości przestrzeni, gdyż istnieje szansa, że ta wysoka jakość zarazi również sąsiednie obiekty. Taki zastrzyk jest znacznie droższy niż botoks i kosztuje od kilku do kilkunastu MILIONÓW złotych.. Proszę sobie wyobrazić że mieszkańcy zwykłej kamienicy śródmiejskiej nie będącej własnością gminy robią "zrzutkę" z własnej inicjatywy, bądź namówieni przez miasto... Dlatego miasto chcąc ratować najcenniejsze obiekty zachwycające świat zaczyna od tego co jest jego własnością. /jak wiadomo własność prywatna w Polsce jest świętością i nie ma narzędzi prawnych by kogokolwiek przymusić do wykonania remontu/. /Należy zauważyć, że w związku z tym, jeśli w dalszym ciągu utrzyma się tendencja zamieszkiwania śródmieść przez warstwy mniej zamożne, których nie stać na ogrzewanie klatki schodowej to wszystkie przedwojenne kamienice, które są chlubą i wartością tego miasta runą w ciągu kilku-kilkunastu lat i nie zostanie nam nic poza kolorowymi plombami z bloczków gazobetonowych/ Myślę że takie działania miasta powinny wywoływać aplauz. Tymczasem wywołują protesty i niechęć mieszkańców podszytą niewiedzą. Apeluję więc o zachowanie spokoju, zasięgnięcie informacji i spokojną analizę sytuacji. Proszę mi wierzyć, że sztab mądrych, rozumnych ludzi codziennie łamie sobie głowę, co zrobić by uszczęśliwić mieszkańców tego miasta i zarazem poprawiać jakość życia. Proszę ich za to nie karać, bo sobie pójdą i na ich miejsce przydą nieuki i olewusy i wtedy będzie rozpacz! Znam tych ludzi, bo mnie uczą kilkaset metrów dalej na Wydziale Architektury PWR przy ul. B.Prusa Studentka Planowania Przestrzennego /komentarz "Drogi najemco" nie został napisany przeze mnie ale przez mojego gościa/ Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 20:39 Czemu za ten zastrzyk płacą wszyscy odbiorcy ciepła we Wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 21:27 Cóż, są różne polityki, bo nie ma jednej recepty na sukces. Zawsze będą przeciwnicy prowadzonej polityki i to jest naturalne. Ustatysfakcjonowanie przeciwników spowoduje oburzenie poprzednich zwolenników i tak w kółko. Znajdą się też tacy którzy wszystko będą negować używając formuły "gdybyście zrobili to czego nie zrobiliście to by było lepiej"(i tych jest chyba najwięcej niestety). Ten sam problem związany z polityką występuje na całym świecie więc nawet nie mogę podać państwa gdzie by Pani była całkowicie usatysfakcjonowania wszystkimi decyzjami władz. Bo w krajach trzeciego świata jeśli nie ma takiej polityki to jest inna- polityka pięści i prawo dżungli. Miasto chce budować dobrobyt ale bez wspólnego nakładu jego mieszkańców nie podoła. Oczywiście wiąże się to często z koniecznością poświęcenia interesu jednostek ale dla dobra ogółu /być może brzmi to znajomo, ale nie jest to żaden zamach na demokrację czy kapitalizm. / Mieszkańcy miasta muszą zrozumieć że poświęcając jedno zyskają drugie i to drugie będzie krokiem w przyszłość. Dopóki konieczność wspólnej pracy na rzecz poprawy jakości przestrzeni publicznej będzie kojarzona z hasłami komunizmu i dopóki będą krzykacze skandujący że to socjalistyczne zagrożenie oraz podatni którzy to chętnie podchwycą, dopóty będziemy stać w miejsu a nasze środowisko życia bedzie nędzne i niefunkcjonalne. Podtrzymywanie status quo nie przyniesie postępu a nawet zła decyzja jest lepsza niż brak decyzji. To zgrubsza rozumieją Brytyjczycy, Niemcy i Francuzi, choć im to zajęło wiele lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:31 Zatem przyznajesz, że sponsorowanie przez monopolistów od ciepełka renowacji zabytków jest polityką? A czy byłabyś tak miła i wskazała osoby, które ciągną w tej sprawie za sznurki? Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 22:19 Obawiam się że pieniactwo jeszcze długo będzie wygrywało ze zdrowym rozsądkiem. Jeśli Państwo wszyscy szukacie afery to proponuję najpierw zasięgnąć języka prawnego, bo to co wam się wydaje to trochę za mało by kogokolwiek oskarżać. Droga Pani, sponsorzy działają zgodnie z zasadami gospodarki rynkowej w czasach kapitalizmu. Nie ma najmniejszych podstaw by się doszukiwać przekrętu czy na kogokolwiek tak agresywnie naskakiwać. Krzyczycie "Komuno Precz", a macie do bólu komunistyczny sposób myślenia -"Komuno Wróć". Sponsorzy nie są państwowi i nie prowadzą działalności non profit. Działają na tej samej zasadzie co sklep jubilerski w rynku, a co robią z zyskami to ich prywatna sprawa. Nalezy się cieszyć że przeznaczają je na poprawę wizerunku miasta. A co do monopolu to trochę się Państwo mylą, bo nikt nie broni kupić sobie olejak albo solidną kozę i ogrzewać książkami których się nie chciało czytać. Jeśli Pani się nie podoba działalność jaką prowadzą sponsorzy, zawsze może Pani zrezygnować z ich usług i założyć Junk.rs. A co do polityki, to tak, w pewnym sensie jest to rodzaj polityki, takiej samej jaką prowadzą np firma od żółtej herbaty sponsorująca renowację elewacji uniwersytetu, lub firma produkująca pieluchy która jakiś procent zysku przeznacza na dzieci chore na białaczkę. Czemu tu nikt nie krzyczy "niech się inni wypchają, ja chcę kupować tańszą herbatę żółtej marki"?.. bo byłby to ABSURD I CZYSTA GŁUPOTA! Można kupić herbate lider prajz/coby nie robić reklamy/ tak samo jak kupić olejak lub ciepły sweter, a jak nie to zagłosować na zwolenników gospodarki centralnie sterowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:42 "Sponsorzy nie są państwowi" - tylko ze umnkelo ci, ze byli jeszcze dwa miesiace temu, i nie sądzę, by dwa miesiące wystarczyły na uniezależnienie się od poprzedniego Pana. A nadal są monopolistami. Rozumiesz co to jest monopol i jaką ma władzę nad nami? Że ja nie mogę zamowić ciepłej wody w innej firmie, mojego mieszkania nie może ogrzewać inna firma. I tym właśnie się różni ta sytuacja od jubilerów, których może być tysiące. Nim zaczniesz pisać o wolnym rynku, pomyśl, czy naprawdę jest w tym przypadku wolny, bo narażasz się na śmieszność. Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 22:56 ja dobrze rozumiem kim jest monopolista ale mówię tu o czymś trochę innym- o tym że mamy kapitalizm który rządzi się swoimi prawami i nie jest poza tym tak że Pani życie jest zależne od tego dostawcy. Jest Pani wolną osobą i może Pani mieszkać gdzie chce i robić co chce. Może się Pani wyprowadzić na wieś równie dobrze. Nikt Pani nie zmusza by korzystać z usług Kogeneracji. Zgodzę się że jest to okrutne ale prawdziwe. Właściwie to nie wiem czego Pani oczekuje.. by ktoś szybko założył konkurencję czy żeby nie sponsorowali renowacji? Ani na jedno ani na drugie nie ma Pani wpływu. Więc po co się unosić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:01 To znaczy że dajesz mi wybór: albo mieszkam tutaj i mój dostawca ciepła będzie mnie okradał, albo muszę spieprzać na wieś, tak? I jest to w/g ciebie wolny wybór? Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 23:16 Ależ Pani jest konserwa! Ja też bym chciała żeby było jak w Stanach Zjednoczonych gdzie mogę sobie wybierać i przebierac a konkurencja mi dogadza by u nich kupić. Nie neguję że to jest lepsza wolność i życzę Pani z całego serca by Pani mogła przebierać w ofertach. Mamy młodą gospodarkę wolnorynkową i jest co jest. Mówię tylko że kapitalizm Pani odpowie że to też jest wolność. Można się przeprowadzić tam gdzie jest lepiej lub zmienić źródło ciepła. Można założyć elektryczne grzejniki takie śmakie, ogrzewanie podłogowe, kominkowe różne. I to już jest wolność. A czy będzie konkurencja dla Kogeneracji i MPEC to już inna sprawa. Jak się komuś będzie opłacało to wejdzie na rynek (jeśli będzie miał pomysł jak przeprowadzić kolejne rury w tłoku istniejącej sieci a to jest problem który dotyczy nietylko Wrocławia i Polski). Proszę spróbować zrozumieć co mam na myśli. Jak na razie ciągle skacze mi Pani do oczu zupełnie nie rozumiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:23 JA rozumiem świetnie, bo to JA płacę tym złodziejom, z MOJEJ kasy jest remontowana kamienica, w której NIE MIESZKAM. Więc ty nie płacisz, i nie rozumiesz, ja bulę szmal i ROZUMIEM, bo to JA zarabiam go tyrając po nocach. Nie truj mi o jakiejś młodej gospodarce, bo to zwyczajne złodziejstwo, a nie gospodarka, że gmina w połączeniu z jej niedawną firemką, mnie okrada, to są konkretni ludzie, a nie jakaś tam gospodarka. Tak jak celnie napisałaś kilka listów temu, że to POLITYCY mnie okradają. Tylko niestety nie chcesz powiedzieć B i powiedzieć tego wyraźnie, tylko zaczynasz jakieś wywody o tym, że chciałabyś, żeby było lepiej, ale się nie da. Jak chcesz tego naprawdę, to pomóż zatrzymać to złodziejstwo, a przynajmniej nie popieraj, co właśnie czynisz. Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 23:53 Po 1 - Nie jestem Pani koleżanką. Po 2- Daje Pani bardzo złe świadectwo o sobie obrażając mnie. Po 3 nie uniosę się honorem i mimo to odpiszę: Droga Pani, jak Pani znajdzie miejsce na świecie gdzie nie będą Pani "okradać" w Pani rozumieniu to ja wydam bal na Pani cześć. Podatki trzeba płacić wszędzie, tak ten świat jest urządzony. (a z usług Kogeneracji NIE MUSI PANI KORZYSTAĆ POWTÓRZE JESZCZE RAZ) Jakby podatnicy UE byli wszycy o takiej mentalności jak Pani to złamanego grosza byśmy w dotacjach nie dostali na drogi na rolnictwo ani na nic. Powiedzieliby że jest Pani darmozjadem i złodziejem przejadającym ich pieniądze które robią tyrając po nocach w pocie czoła i jeszcze ma Pani pretensje (ich KASA nie idzie tam gdzie mieszakają). Jeździ Pani po drogach przez nich dofinansowanych ale jak Pani ma coś dofinansować (CHOĆ TO NIE PANI dofinansowuje) to już nie. Jest pani bezkrytyczna i rozczeniowa. Proszę to przeanalizować. Nie zamierzam Pani obrażać ale skoro tak stawia Pani sprawę to ja wprowadzę analogię by się Pani mogłą przejrzeć dobrze w zwierciadle, co Pani pewnie uzna za obrazę.. Dobranoc. Rozmowa z takimi osobami jak Pani będzie częścią mojej pracy. Być może kiedyś się spotkamy na jakimś spotkaniu o ile nie dostanę prędzej zawału.. Pozdrawiam serdecznie i życzę Pani lżejszej pracy, niższych rachunków i spokoju wewnętrznego w nadchodzącym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 00:10 Jak to nikt mnie nie zmusza skoro nie moge zmienic dostawcy??? O ile wiem, niestety nie macie na planowaniu przestrzennym obowiązkowej logiki, a jednak powinniście. Powodzenia na studiach, łatwo je skończyć i nikt jeszcze nie wyleciał, więc o ciebie też się nie boję, pomimo małego rozsądku, który wykazujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.12.05, 00:19 może redakcja GW mogłaby zorganizowac jakiś ring (może być z kisielem) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mathajas Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: 85.219.243.* 28.12.05, 00:31 Witam! 1 - Mozliwosc wyboru dostawcy uslug/surowca w tym przypadku dostacwcy ciepla jest i moim mazeniem, dlatego w kazdych wyborach glosuje za maxymalnie wolnym rynkiem. 2 - Wlasnosc jest swieta - jesli ktos najmoje niech to szanuje, nie jego, nie on wybiera/decyduje. 3 - Postkomunistyczny misz-masz zamieszkujacy centrum naszego miasta powinien zostac przesiany. Kogo nie stac na prowincje. A co do kamienic z dziurami po niemieckich i krasno armijnych kulach to mamy 2006(prawie) i wypadalo by przeprowadzic remont. 4 - Zgadzam sie ze wszyskie "narodowe" monopole sprzedac, podzielic i sprywatyzowac z energetyka, poczta i telekomunikacja na czele(PKP tez). 5 - A wszyskim polakom zycze w nowy rok umiejetnosci zadbania w nastepnych wyborach o wlasa d..... Bo polecam troche pojezdzic po kraju, u nas we Wrocku nie jest zle ale moze byc lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mathajas Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: 85.219.243.* 28.12.05, 00:44 No i miejmy nadzieje ze bedzie u nas funkcjonowalo planowanie przestrzenne, ktore nadal bedzie realizowac wole wiekszosci(bo tak sie sklada, ze to w wyborach lokalnych ja wtornie wybieramy) I niestety bardzo widac ze post traktujacy o niskiej kulturze byl bardzo trafiony, bo krzyczec potrafi i Lepper. Polecam wszyskim bardzo szukajacym sprawiedliwosci rozejrzec sie wokol i zaczac wokol siebie sciganie zlodziei, bo tak sie sklada ze wszelka wladza w demokracji to karykatura swoich wyborcow. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wryłodamgratis Re: Elewacja ich nie cieszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:25 Se będą elewacje dawać a potem pewnie nas będą wykurzać. No tak czy nie ? Nie jesteśmy zadowoleni,bo nie wyremontują nam mieszkań za darmo. No gdyby wyremontowali to inna rozmowa, poprzemy remont w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma Re: Elewacja ich nie cieszy 27.12.05, 22:33 też bym chciała żeby mi zrobili mieszkanko i urządzili ogródek japoński, bo mnie na to nie stać, ale niechcą się zgodzić padalce jedne! NIE MOŻESZ UTRZYMAĆ? WYPROWADŹ SIĘ TAM GDZIE BĘDZIESZ MÓGŁ. KAPITALIZM PANIE, O TO WALCZYLIŚCIE! A powiedzcie jeszcze skąd macie te mieszkania, co? Może zapracowaliście na nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapitan Żbik Re: Elewacja ich nie cieszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:43 kto walczył o kapitalizm? robotnicy? chyba żartujesz, oni walczyli o miskę ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re:Przepraszam za glupie skojarzenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.05, 00:42 Przed II wojna pan premier Slawoj Skladkowski kazal malowac na bialo pewne urzadzenia sanitarne od tamtego czasu nazywane slawojkami. Niewazne co bylo w srodku ale zeby na zewnatrz bylo bielusienkie. Tak to wyglada z elewacja. Ale zostawmy przedwojnie w spokoju. Na Grabiszynskiej stal budynek, ktory miasto wpierw ocieplilo, a potem zburzylo. Moze to jakas nowa technologia Odpowiedz Link Zgłoś