Dodaj do ulubionych

Elewacja ich nie cieszy

27.12.05, 06:50
Porozmawiaj z 'dziennikarzem', a zrobi z ciebie idiotę. Może państwo
mieszkańcy będą mieli nauczkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Elewacja ich nie cieszy IP: *.os1.kn.pl 27.12.05, 10:49
      pzreciez w tej kamienicy miszka PRAWIE sam element to jak ich to moze cieszyc??
    • wielki_czarownik Oto Polska właśnie. 27.12.05, 11:31
      Dostają coś w zasadzie za darmo i dalej im źle. Nie podoba się? To na bruk!
      • Gość: ania Re: Oto Polska właśnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 15:03
        tragedia....
        mam mieszkanie kilka ulic dalej, walka o remont elewacji trwa od lat i jeszcze
        potrwa, bo moja kamienica nie jest zabytkiem, niestety, aż takim - ma tylko 103
        lata.
        • yarecki21 Re: Oto Polska właśnie. 27.12.05, 15:23
          Biedacy. Wspolczuje im wszystkim. Wiem że jest tam 9 mieszkan wlasnosciowych.
          Nie moge patrzec jak ci ludzie cierpia, dlatego jesli ktorykolwiek z nich zechce
          sprzedac swoj mieszkanie, odkupie. Moge kupic wszystkie 9. Czekam na maile.
        • Gość: Neo[EZN] Re: Oto Polska właśnie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.05, 15:39
          Wiek nie zawsze odgrywa znaczącą rolę w tym że dany budynek jest "większym"
          lub "mniejszym" zabytkiem. Akurat 103-letnich niewyremontowanych kamienic (i
          starszych) jest we Wrocławiu bardzo dużo.
          • tatami5 Re: Oto Polska właśnie. 27.12.05, 15:42
            dokładnie,
            dlatego wkurza mnie, że jedni chcą, a nie mogą mieć, a inni mają, a nie chcą...
    • malaszaramysz Ja się chętnie zamienię z kimś na mieszkanie:-) 27.12.05, 16:16
      Z wielką radością.
    • Gość: . Flaszka"Abstynenta"to by ucieszyła... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.12.05, 16:27
      ...a tak w ogóle to co to jest elewacja,panie?
    • Gość: mieszkaniec Re: Elewacja ich nie cieszy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.05, 17:24
      kto powiedział, że elewacja nas nie cieszy. Nie jest wiarygodne to, co
      dzienikarz ptrzytoczył. NIE CIESZY NAS BRAK INFORMASCJI, o wszystkim dokładnie
      byli poinformowani właściciele mieszkań wykupionych na własność, nie zaś
      najemcy. A osobie sugerującej jakoby mieszkał tu "element" gratuluję poziomu
      intelektualnego,zaprezentowanego poprzez te wypowiedź.
      • fiamma Re: Elewacja ich nie cieszy 27.12.05, 17:40
        Drogi Najemco!
        Nikt nie musi cię informować o żadnych planach. Właściciele muszą być
        poinformowani ponieważ partycypują w kosztach(choć gmina może ich zwolnić z
        kosztów) i mają prawo głosu równe udziałowi w części wspólnej. Pan/Pani jako
        najemca lokalu komunalnego nie ma nic do gadania jak i nie ponosi kosztów
        związanychj z remontem. Co do "elementu", to niestety tak się składa , że
        najemcy wykazują bardzo małą troske o własność wspólna taką jak klatka i
        podwórka jak i uogulniając wywodzą się z warstw o niższej kulturze osobistej.
        Dlatego uważam że biadolenie Pań na klatce o tym że ich nikt nie poinformował
        jest śmieszne... A kto zadzwonił by się spytać???
        • fiamma Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 20:33
          Proszę Państwa. Renowacja elewacji kamienicy przy ul. Prusa jest elementem
          programu rewitalizacji jaki został opracowany przez miasto. Takie działanie to
          nic innego jak strategiczny zastrzyk. Istnieje wiele ścieżek polityki
          miejskiej, które mają prowadzić do poprawy jakości życia w mieście oraz jego
          wizerunku. Wrocław wybrał strategiczne zastrzyki. Taki zastrzyk to antidotum na
          degradację a jego filozofia polega na punktowym podniesieniu jakości
          przestrzeni, gdyż istnieje szansa, że ta wysoka jakość zarazi również sąsiednie
          obiekty. Taki zastrzyk jest znacznie droższy niż botoks i kosztuje od kilku do
          kilkunastu MILIONÓW złotych.. Proszę sobie wyobrazić że mieszkańcy zwykłej
          kamienicy śródmiejskiej nie będącej własnością gminy robią "zrzutkę" z własnej
          inicjatywy, bądź namówieni przez miasto... Dlatego miasto chcąc ratować
          najcenniejsze obiekty zachwycające świat zaczyna od tego co jest jego
          własnością. /jak wiadomo własność prywatna w Polsce jest świętością i nie ma
          narzędzi prawnych by kogokolwiek przymusić do wykonania remontu/. /Należy
          zauważyć, że w związku z tym, jeśli w dalszym ciągu utrzyma się tendencja
          zamieszkiwania śródmieść przez warstwy mniej zamożne, których nie stać na
          ogrzewanie klatki schodowej to wszystkie przedwojenne kamienice, które są
          chlubą i wartością tego miasta runą w ciągu kilku-kilkunastu lat i nie zostanie
          nam nic poza kolorowymi plombami z bloczków gazobetonowych/ Myślę że takie
          działania miasta powinny wywoływać aplauz. Tymczasem wywołują protesty i
          niechęć mieszkańców podszytą niewiedzą. Apeluję więc o zachowanie spokoju,
          zasięgnięcie informacji i spokojną analizę sytuacji. Proszę mi wierzyć, że
          sztab mądrych, rozumnych ludzi codziennie łamie sobie głowę, co zrobić by
          uszczęśliwić mieszkańców tego miasta i zarazem poprawiać jakość życia. Proszę
          ich za to nie karać, bo sobie pójdą i na ich miejsce przydą nieuki i olewusy i
          wtedy będzie rozpacz!
          Znam tych ludzi, bo mnie uczą kilkaset metrów dalej na Wydziale Architektury
          PWR przy ul. B.Prusa
          Studentka Planowania Przestrzennego
          /komentarz "Drogi najemco" nie został napisany przeze mnie ale przez mojego
          gościa/
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 20:39
            Czemu za ten zastrzyk płacą wszyscy odbiorcy ciepła we Wrocławiu?
            • fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 21:27
              Cóż, są różne polityki, bo nie ma jednej recepty na sukces. Zawsze będą
              przeciwnicy prowadzonej polityki i to jest naturalne. Ustatysfakcjonowanie
              przeciwników spowoduje oburzenie poprzednich zwolenników i tak w kółko. Znajdą
              się też tacy którzy wszystko będą negować używając formuły "gdybyście zrobili
              to czego nie zrobiliście to by było lepiej"(i tych jest chyba najwięcej
              niestety). Ten sam problem związany z polityką występuje na całym świecie więc
              nawet nie mogę podać państwa gdzie by Pani była całkowicie usatysfakcjonowania
              wszystkimi decyzjami władz. Bo w krajach trzeciego świata jeśli nie ma takiej
              polityki to jest inna- polityka pięści i prawo dżungli. Miasto chce budować
              dobrobyt ale bez wspólnego nakładu jego mieszkańców nie podoła. Oczywiście
              wiąże się to często z koniecznością poświęcenia interesu jednostek ale dla
              dobra ogółu /być może brzmi to znajomo, ale nie jest to żaden zamach na
              demokrację czy kapitalizm. / Mieszkańcy miasta muszą zrozumieć że poświęcając
              jedno zyskają drugie i to drugie będzie krokiem w przyszłość. Dopóki
              konieczność wspólnej pracy na rzecz poprawy jakości przestrzeni publicznej
              będzie kojarzona z hasłami komunizmu i dopóki będą krzykacze skandujący że to
              socjalistyczne zagrożenie oraz podatni którzy to chętnie podchwycą, dopóty
              będziemy stać w miejsu a nasze środowisko życia bedzie nędzne i
              niefunkcjonalne. Podtrzymywanie status quo nie przyniesie postępu a nawet zła
              decyzja jest lepsza niż brak decyzji. To zgrubsza rozumieją Brytyjczycy, Niemcy
              i Francuzi, choć im to zajęło wiele lat..
              • Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:31
                Zatem przyznajesz, że sponsorowanie przez monopolistów od ciepełka renowacji
                zabytków jest polityką? A czy byłabyś tak miła i wskazała osoby, które ciągną w
                tej sprawie za sznurki?
                • fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 22:19
                  Obawiam się że pieniactwo jeszcze długo będzie wygrywało ze zdrowym rozsądkiem.
                  Jeśli Państwo wszyscy szukacie afery to proponuję najpierw zasięgnąć języka
                  prawnego, bo to co wam się wydaje to trochę za mało by kogokolwiek oskarżać.
                  Droga Pani, sponsorzy działają zgodnie z zasadami gospodarki rynkowej w czasach
                  kapitalizmu. Nie ma najmniejszych podstaw by się doszukiwać przekrętu czy na
                  kogokolwiek tak agresywnie naskakiwać. Krzyczycie "Komuno Precz", a macie do
                  bólu komunistyczny sposób myślenia -"Komuno Wróć". Sponsorzy nie są państwowi i
                  nie prowadzą działalności non profit. Działają na tej samej zasadzie co sklep
                  jubilerski w rynku, a co robią z zyskami to ich prywatna sprawa. Nalezy się
                  cieszyć że przeznaczają je na poprawę wizerunku miasta. A co do monopolu to
                  trochę się Państwo mylą, bo nikt nie broni kupić sobie olejak albo solidną kozę
                  i ogrzewać książkami których się nie chciało czytać. Jeśli Pani się nie podoba
                  działalność jaką prowadzą sponsorzy, zawsze może Pani zrezygnować z ich usług i
                  założyć Junk.rs. A co do polityki, to tak, w pewnym sensie jest to rodzaj
                  polityki, takiej samej jaką prowadzą np firma od żółtej herbaty sponsorująca
                  renowację elewacji uniwersytetu, lub firma produkująca pieluchy która jakiś
                  procent zysku przeznacza na dzieci chore na białaczkę. Czemu tu nikt nie
                  krzyczy "niech się inni wypchają, ja chcę kupować tańszą herbatę żółtej
                  marki"?.. bo byłby to ABSURD I CZYSTA GŁUPOTA! Można kupić herbate lider
                  prajz/coby nie robić reklamy/ tak samo jak kupić olejak lub ciepły sweter, a
                  jak nie to zagłosować na zwolenników gospodarki centralnie sterowanej.
                  • Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:42
                    "Sponsorzy nie są państwowi" - tylko ze umnkelo ci, ze byli jeszcze dwa miesiace
                    temu, i nie sądzę, by dwa miesiące wystarczyły na uniezależnienie się od
                    poprzedniego Pana. A nadal są monopolistami. Rozumiesz co to jest monopol i jaką
                    ma władzę nad nami? Że ja nie mogę zamowić ciepłej wody w innej firmie, mojego
                    mieszkania nie może ogrzewać inna firma. I tym właśnie się różni ta sytuacja od
                    jubilerów, których może być tysiące.

Nim zaczniesz pisać o wolnym rynku, pomyśl, czy naprawdę jest w tym przypadku
                    wolny, bo narażasz się na śmieszność.
                    • fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 22:56
                      ja dobrze rozumiem kim jest monopolista ale mówię tu o czymś trochę innym- o
                      tym że mamy kapitalizm który rządzi się swoimi prawami i nie jest poza tym tak
                      że Pani życie jest zależne od tego dostawcy. Jest Pani wolną osobą i może Pani
                      mieszkać gdzie chce i robić co chce. Może się Pani wyprowadzić na wieś równie
                      dobrze. Nikt Pani nie zmusza by korzystać z usług Kogeneracji. Zgodzę się że
                      jest to okrutne ale prawdziwe. Właściwie to nie wiem czego Pani oczekuje.. by
                      ktoś szybko założył konkurencję czy żeby nie sponsorowali renowacji? Ani na
                      jedno ani na drugie nie ma Pani wpływu. Więc po co się unosić?
                      • Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:01
                        To znaczy że dajesz mi wybór: albo mieszkam tutaj i mój dostawca ciepła będzie
                        mnie okradał, albo muszę spieprzać na wieś, tak? I jest to w/g ciebie wolny wybór?
                        • fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 23:16
                          Ależ Pani jest konserwa! Ja też bym chciała żeby było jak w Stanach
                          Zjednoczonych gdzie mogę sobie wybierać i przebierac a konkurencja mi dogadza
                          by u nich kupić. Nie neguję że to jest lepsza wolność i życzę Pani z całego
                          serca by Pani mogła przebierać w ofertach. Mamy młodą gospodarkę wolnorynkową i
                          jest co jest. Mówię tylko że kapitalizm Pani odpowie że to też jest wolność.
                          Można się przeprowadzić tam gdzie jest lepiej lub zmienić źródło ciepła. Można
                          założyć elektryczne grzejniki takie śmakie, ogrzewanie podłogowe, kominkowe
                          różne. I to już jest wolność. A czy będzie konkurencja dla Kogeneracji i MPEC
                          to już inna sprawa. Jak się komuś będzie opłacało to wejdzie na rynek (jeśli
                          będzie miał pomysł jak przeprowadzić kolejne rury w tłoku istniejącej sieci a
                          to jest problem który dotyczy nietylko Wrocławia i Polski). Proszę spróbować
                          zrozumieć co mam na myśli. Jak na razie ciągle skacze mi Pani do oczu zupełnie
                          nie rozumiem dlaczego.
                          • Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:23
                            JA rozumiem świetnie, bo to JA płacę tym złodziejom, z MOJEJ kasy jest
                            remontowana kamienica, w której NIE MIESZKAM.

Więc ty nie płacisz, i nie rozumiesz, ja bulę szmal i ROZUMIEM, bo to JA
                            zarabiam go tyrając po nocach.

Nie truj mi o jakiejś młodej gospodarce, bo to zwyczajne złodziejstwo, a nie
                            gospodarka, że gmina w połączeniu z jej niedawną firemką, mnie okrada, to są
                            konkretni ludzie, a nie jakaś tam gospodarka. Tak jak celnie napisałaś kilka
                            listów temu, że to POLITYCY mnie okradają. Tylko niestety nie chcesz powiedzieć
                            B i powiedzieć tego wyraźnie, tylko zaczynasz jakieś wywody o tym, że
                            chciałabyś, żeby było lepiej, ale się nie da. Jak chcesz tego naprawdę, to pomóż
                            zatrzymać to złodziejstwo, a przynajmniej nie popieraj, co właśnie czynisz.
                            • fiamma Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium 27.12.05, 23:53
                              Po 1 - Nie jestem Pani koleżanką. Po 2- Daje Pani bardzo złe świadectwo o sobie
                              obrażając mnie. Po 3 nie uniosę się honorem i mimo to odpiszę: Droga Pani, jak
                              Pani znajdzie miejsce na świecie gdzie nie będą Pani "okradać" w Pani
                              rozumieniu to ja wydam bal na Pani cześć. Podatki trzeba płacić wszędzie, tak
                              ten świat jest urządzony. (a z usług Kogeneracji NIE MUSI PANI KORZYSTAĆ
                              POWTÓRZE JESZCZE RAZ) Jakby podatnicy UE byli wszycy o takiej mentalności jak
                              Pani to złamanego grosza byśmy w dotacjach nie dostali na drogi na rolnictwo
                              ani na nic. Powiedzieliby że jest Pani darmozjadem i złodziejem przejadającym
                              ich pieniądze które robią tyrając po nocach w pocie czoła i jeszcze ma Pani
                              pretensje (ich KASA nie idzie tam gdzie mieszakają). Jeździ Pani po drogach
                              przez nich dofinansowanych ale jak Pani ma coś dofinansować (CHOĆ TO NIE PANI
                              dofinansowuje) to już nie. Jest pani bezkrytyczna i rozczeniowa. Proszę to
                              przeanalizować. Nie zamierzam Pani obrażać ale skoro tak stawia Pani sprawę to
                              ja wprowadzę analogię by się Pani mogłą przejrzeć dobrze w zwierciadle, co Pani
                              pewnie uzna za obrazę..
                              Dobranoc. Rozmowa z takimi osobami jak Pani będzie częścią mojej pracy. Być
                              może kiedyś się spotkamy na jakimś spotkaniu o ile nie dostanę prędzej zawału..
                              Pozdrawiam serdecznie i życzę Pani lżejszej pracy, niższych rachunków i spokoju
                              wewnętrznego w nadchodzącym roku.
                              • Gość: Heroina Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 00:10
                                Jak to nikt mnie nie zmusza skoro nie moge zmienic dostawcy??? O ile wiem,
                                niestety nie macie na planowaniu przestrzennym obowiązkowej logiki, a jednak
                                powinniście. Powodzenia na studiach, łatwo je skończyć i nikt jeszcze nie
                                wyleciał, więc o ciebie też się nie boję, pomimo małego rozsądku, który wykazujesz.
                                • Gość: marc Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.12.05, 00:19
                                  może redakcja GW mogłaby zorganizowac jakiś ring (może być z kisielem) ?
                                  • Gość: Mathajas Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: 85.219.243.* 28.12.05, 00:31
                                    Witam!
                                    1 - Mozliwosc wyboru dostawcy uslug/surowca w tym przypadku dostacwcy ciepla
                                    jest i moim mazeniem, dlatego w kazdych wyborach glosuje za maxymalnie wolnym
                                    rynkiem.
                                    2 - Wlasnosc jest swieta - jesli ktos najmoje niech to szanuje, nie jego, nie on
                                    wybiera/decyduje.
                                    3 - Postkomunistyczny misz-masz zamieszkujacy centrum naszego miasta powinien
                                    zostac przesiany. Kogo nie stac na prowincje. A co do kamienic z dziurami po
                                    niemieckich i krasno armijnych kulach to mamy 2006(prawie) i wypadalo by
                                    przeprowadzic remont.
                                    4 - Zgadzam sie ze wszyskie "narodowe" monopole sprzedac, podzielic i
                                    sprywatyzowac z energetyka, poczta i telekomunikacja na czele(PKP tez).
                                    5 - A wszyskim polakom zycze w nowy rok umiejetnosci zadbania w nastepnych
                                    wyborach o wlasa d..... Bo polecam troche pojezdzic po kraju, u nas we Wrocku
                                    nie jest zle ale moze byc lepiej.
                                    • Gość: Mathajas Re: Słowo wyjaśnienia- Relanium IP: 85.219.243.* 28.12.05, 00:44
                                      No i miejmy nadzieje ze bedzie u nas funkcjonowalo planowanie przestrzenne,
                                      ktore nadal bedzie realizowac wole wiekszosci(bo tak sie sklada, ze to w
                                      wyborach lokalnych ja wtornie wybieramy) I niestety bardzo widac ze post
                                      traktujacy o niskiej kulturze byl bardzo trafiony, bo krzyczec potrafi i Lepper.
                                      Polecam wszyskim bardzo szukajacym sprawiedliwosci rozejrzec sie wokol i zaczac
                                      wokol siebie sciganie zlodziei, bo tak sie sklada ze wszelka wladza w demokracji
                                      to karykatura swoich wyborcow. Pozdrowienia
    • Gość: wryłodamgratis Re: Elewacja ich nie cieszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:25
      Se będą elewacje dawać a potem pewnie nas będą
      wykurzać.
      No tak czy nie ?
      Nie jesteśmy zadowoleni,bo nie wyremontują
      nam mieszkań za darmo.
      No gdyby wyremontowali to inna rozmowa,
      poprzemy remont w całej rozciągłości.
      • fiamma Re: Elewacja ich nie cieszy 27.12.05, 22:33
        też bym chciała żeby mi zrobili mieszkanko i urządzili ogródek japoński, bo
        mnie na to nie stać, ale niechcą się zgodzić padalce jedne! NIE MOŻESZ
        UTRZYMAĆ? WYPROWADŹ SIĘ TAM GDZIE BĘDZIESZ MÓGŁ. KAPITALIZM PANIE, O TO
        WALCZYLIŚCIE! A powiedzcie jeszcze skąd macie te mieszkania, co? Może
        zapracowaliście na nie?
        • Gość: Kapitan Żbik Re: Elewacja ich nie cieszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:43
          kto walczył o kapitalizm? robotnicy? chyba żartujesz, oni walczyli o miskę ryżu.
    • Gość: Emeryt Re:Przepraszam za glupie skojarzenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.05, 00:42
      Przed II wojna pan premier Slawoj Skladkowski kazal malowac na bialo pewne
      urzadzenia sanitarne od tamtego czasu nazywane slawojkami. Niewazne co bylo w
      srodku ale zeby na zewnatrz bylo bielusienkie. Tak to wyglada z elewacja. Ale
      zostawmy przedwojnie w spokoju. Na Grabiszynskiej stal budynek, ktory miasto
      wpierw ocieplilo, a potem zburzylo. Moze to jakas nowa technologia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka