Gość: MKK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 09:33 ale wynik jest! Symptomatyczne jest także przeszczepianie kultury amerykańskiej na grunt polski ... A mówią : "Polacy nie gęsi..." Gosia - "nie-gęś" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MKK załącznik do powyższego ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 09:35 Biuletyn Zamówień Publicznych Nr 183 z dnia 04.11.2002 POZYCJA 72688 OGŁOSZENIE O WYNIKU POSTĘPOWANIA Międzynarodowy Festiwal "Wratislavia Cantas" Wrocław, 50-106 Wrocław, ul. Rynek 7, woj. dolnośląskie, pow. m. Wrocław, tel. 071 3439804, 3427257, fax 071 3430833, www.wratislavia.art.pl, e-mail: office@wratislawia.art.pl, informuje o wyniku postępowania na świadczenie uslug w zakresie działalności twórczej w dziedzinie kultury i sztuki, prowadzonego w trybie z wolnej ręki. Podpisano umowę z firmą: Mariusz Smolij, 77-479 Sugarland, Stan Texas, USA, Lake Mist Drive 21, fax 001 2813133726, e-mail: smolijmariusz@cs.com. Cena (z VAT) - 818 000,00 zł, w tym VAT - 0,00 zł. xxmWrocław xxzMiędzynarodowy Festiwal "Wratislavia Cantas" Wrocław xxwdolnośląskie xxr@ xxpwynik postępowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Jedyne co zrozumiałem to to, że przetargu IP: *.dtvk.tpnet.pl 05.11.02, 09:41 nie było gdyż zamawiający uzyskał zezwolenie na zamówienie "z wolnej ręki". Ale już co ta amerykańska firma(?) kulturalna (hi hi hi dobre zestawienie - ameryka i kultura) ma festiwalowi przynieść nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiop Re: Jedyne co zrozumiałem to to, że przetargu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 10:33 Gość portalu: duzY napisał(a): > nie było gdyż zamawiający uzyskał zezwolenie na zamówienie "z wolnej ręki". > Ale już co ta amerykańska firma(?) kulturalna (hi hi hi dobre zestawienie - > ameryka i kultura) ma festiwalowi przynieść nie wiem. Jakim to cudem udało sie Lidzi uzyskac zezwolenie na procedurę bezprzetargową? nie wiadomo, ale znowu udało sie wyprowadzić z kraju troche państwowej kasy, ot co to znaczy lewicująca Manager of Vratislavia Cantans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: załącznik do powyższego ... IP: *.proxy.ok.wroc.pl / 10.7.203.* 05.11.02, 10:01 Droga Gosiu, ależ z Ciebie "Gęś". Sama sobie zaprzeczasz cytując treść ogłoszenia w sprawie wyboru M. Smolija. Przecież tam wyraźnie pisze, że postępowanie w sprawie odbyło się w trybie zamówienia publicznego z wolnej ręki, czyli w trybie bezprzetargowym. Jak już się w jakiejś sprawie zabiera głos, to wypada się chociaż trochę w niej orientować. Poczytaj trochę! Pozdrawiam Rybka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK Re: załącznik do powyższego ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 11:24 moje intencje wyczuł lesiop ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
mick Re: załącznik do powyższego ... 05.11.02, 11:40 To jest informacja ze strony Filharmonii Wrocławskiej. Mariusz Smolij Dyrektor Artystyczny MARIUSZ SMOLIJ, nowy Dyrektor Artystyczny Filharmonii Wrocławskiej uznawany jest w Stanach Zjednoczonych za jednego z najwybitniejszych dyrygentów swojej generacji. Opinię tę potwierdzają zgodnym głosem krytycy oraz Amerykańskie Zrzeszenie Orkiestr Symfonicznych (American Symphony Orchestra League), które umieściło jego nazwisko na prestiżowej liście najzdolniejszych mistrzów batuty młodego pokolenia. Od początku roku 2000, na zaproszenie Christopha Eschenbacha i po wygraniu konkursu, w którym uczestniczyło blisko 200 dyrygentów z całego świata, Mariusz Smolij pełni funkcję drugiego dyrygenta Houston Symphony Orchestra, jednego z najwybitniejszych amerykańskich zespołów symfonicznych. Od roku 1996 jest on również dyrygentem i dyrektorem muzycznym orkiestry Riverside Symphonia w stanie New Jersey. Maestro Smolij prowadził w swej karierze ponad 50 profesjonalnych orkiestr w wielu krajach. Na tej imponującej liście znajdują się m.in. tak wybitne zespoły jak: Atlanta Symphony Orchestra, Detroit Symphony Orchestra, Rochester Philharmonic, Indianapolis Symphony, Missouri Symphony, Omaha Symphony oraz Sinfonia Varsovia. W latach 1994-1997 był on stałym dyrygentem prestiżowej New Jersey Symphony Orchestra, którą dyrygował w ponad stu dwudziestu koncertach, prezentując niezwykle szeroki wachlarz repertuarowy. W sezonie 2001/2002 zadebiutował w Carnegie Hall dyrygując Sinfonią Varsovią podczas specjalnego koncertu poświęconego Ignacemu Janowi Paderewskiemu, wystąpi również po raz pierwszy w Paryżu, dyrygując Paris Orchestre des Lamoureux w słynnej Sali Pleyela. Mariusz Smolij jest bardzo aktywnym i skutecznym adwokatem muzyki polskiej w Ameryce i oprócz częstego umieszczania twórczości kompozytorów polskich w programach swoich koncertów, zorganizował w roku 1998 Festiwal Muzyki Polskiej w Chicago, który był jedną z największych jednorazowych prezentacji muzyki polskiej w historii poza granicami kraju. Jest on również znany z innowacji repertuarowych i promowania kompozytorów oraz utworów mniej znanych szerokiej publiczności. Wspólnie z zespołem Sinfonii Varsovia pracuje obecnie nad nagraniem i wydaniem cyklu CD pt. "Arcydzieła amerykańskiej i polskiej muzyki symfonicznej". Nagranie muzyki amerykańskiego kompozytora Billa Karlinsa pod dyrekcją Mariusza Smolija zostało wysoko ocenione przez krytyków i wydane w roku ubiegłym przez Hungaroton. Mariusz Smolij jest także znany po obu stronach Atlantyku jako profesor dyrygentury. Pomimo młodego wieku, w latach 1996-2000 pełnił funkcję profesora na prestiżowym Northwestern University w Chicago, corocznie wykłada na międzynarodowych kursach w Czechach, został również zaproszony do prowadzenia kursów mistrzowskich w konserwatorium w Zurychu. Absolwent Akademii Muzycznej w Katowicach, Mariusz Smolij był założycielem i członkiem kwartetu smyczkowego im. Krzysztofa Pendereckiego, z którym koncertował i nagrywał w wielu krajach europejskich i wyjechał do Stanów Zjednoczonych w 1987. Studia w zakresie dyrygentury odbył w słynnej Eastman School of Music w Rochester, w stanie Nowy York. W 1998 roku otrzymał stopień doktorski tej prestiżowej uczelni. -------------------------------------------------------------------------------- Oficjalnym przewoźnikiem Mariusza Smolija w sezonie 2002/2003 jest www.lufthansa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiop Re: załącznik do powyższego ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 12:00 No to niech teraz wrocławska WFF (czy jak jej tam) tam zafunduje sobie rezysera pana Polańskiego czy mr. Spielberga, a opera zakontraktuje Bolszoj. A co! Stać nas na to, no nie. Czy naprawdę brakuje w kraju zdolnych dyrygentów? A może trzeba wyjechac za granicę, żeby się wybić i wrócić w chwale. Swoją drogą ciekawe, ile za gażę pana dyrektora można by kupić maszyn do napełniania worków z piaskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY A kto finansuje Filharmonię? IP: *.dtvk.tpnet.pl 05.11.02, 12:30 Bo rozumiem, że ta kwota była w zatwierdzonym budżecie. A że z wolnej ręki to chyba jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiop Re: A kto finansuje Filharmonię? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 12:44 Gość portalu: duzY napisał(a): > Bo rozumiem, że ta kwota była w zatwierdzonym budżecie. > A że z wolnej ręki to chyba jasne. No właśnie kto? I nic nie jest jasne. W placówkach budżetowych postepowanie przetargowe obowiazuje od kwoty 3000 EUR. Oczywiscie jest procedura "zakupu" z wolnej reki, ale trzeba spełnić wymagania ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Akurat zatrudnienia dyrygenta chyba nie da się IP: *.dtvk.tpnet.pl 05.11.02, 13:10 w trybie przetargu dokonać. Dlatego rozumiem wolną rękę. Ale ktos robił pod to preliminarz, a ktos inny zatwierdzał go. Kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup Wreszcie głos rozsądku! IP: *.chem.uni.wroc.pl 05.11.02, 14:27 Gość portalu: duzY napisał(a): > w trybie przetargu dokonać. Dlatego rozumiem wolną rękę. Ale ktos robił pod to > preliminarz, a ktos inny zatwierdzał go. Kto? No własnie! Wyobrażam sobie zatrudnianie dyrygenta drogą przetargu (ogłoszenie w Biuletynie Biura Zamówień Publicznych, termin, dokumenty, zaświadczenie o niekaralności itp.) Chętnych byłoby paru. Sami marni. Dobrzy na pewno nie bawiliby się w takie klocki. Stąd właśnie owa "wolna ręka". Tak nakazywał zdrowy rozsądek. Ale i pytanie o preliminarz finansowy nie jest bezzasadne: Filharmonia ma okreslone źródła finansowania i niemałą gażę dyrygenta musiała umieścić w planach finansowych. Widać ktos je zatwierdził. Ja osobiście nie wiem, czy zatrudniono właściwego człowieka. To się okaże, pod tym względem niczym się to nie różni od zatrudnienia kolejnego trenera koszykarzy Idei Śląska Wrocław. Nota bene interesujące, że owa gaża światowej sławy dyrygenta wzbudza takie emocje, a gaże trenerów jakby mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiop Re: Wreszcie głos rozsądku! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 15:00 Gość portalu: STrup napisał(a): > Nota bene interesujące, że owa gaża światowej sławy dyrygenta wzbudza takie > emocje, a gaże trenerów jakby mniej... Jakie emocje wzbudzaja postacie trenerów to widać po ostatnich wpadkach Idei lub reprezentacji na MŚ. Różnice zaś są ewidentne: Rozgrywki sportowe maja w założeniu generować zysk, natomiast instytucje kulturalne są na garnuszku. Sport jest skomercjalizowany, muzyka poważna jeszcze nie... a nawiasem mówiąc nie chodzi tu o dyrygenta, mogącego wystapić gościnnie dla melomanów, ale o dyrektora na etacie. Mówimy o ca 17000 USD na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądny Re: Wreszcie głos rozsądku! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 16:52 Domingo za byle jaki występ w Rynku wziął około milina dolców i to było o.k. Może też przetarg organizowano? Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Wreszcie głos rozsądku! 06.11.02, 10:20 nie, to nie było w porządku. A nawet jakby było, to nie usprawiedliwiłoby kolejnych tego typu "inwestycji". W mieście syf, brud, drogi dziurawe, chodniki krzywe, a my fundujemy sobie występ starego pajaca za milion zielonych albo jakiegoś dyrektora filharminii ze Stanów, jakby u nas nie można było znaleźć równie dobrego. Chyba nie po to płacimy podatki? A klub sportowy Idea to jest normalny podmiot gospodarczy i z naszych podatków nie korzysta, więc niech sobie zatrudnia kogo chce i za ile chce; ile zarabia dyrektor prywatnego banku też nie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Otóż Idea korzysta z dotacji miejskich. IP: *.dtvk.tpnet.pl 06.11.02, 10:31 W zeszłym roku bodajże 400.000 zł tytułem propagowania miasta w Europie. A ja też propaguję i nic nie dostaję. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Otóż Idea korzysta z dotacji miejskich. IP: 212.160.147.* 07.11.02, 08:26 Gość portalu: duzY napisał(a): > W zeszłym roku bodajże 400.000 zł tytułem propagowania miasta w Europie. A ja > też propaguję i nic nie dostaję. :-( a tym to mnie zaskoczyłeś. Jestem ciekawy, czy rada miejska ma w związku z tym wgląd w finanse Śląska żeby sprawdzić, czy te pieniądze są właściwie wykorzystywane, czy też wrzuca je jak do czarnej dziury??? Ciekawe, jakie to propagowanie miasta. I tak wszyscy, którzy za granicą przychodzą na mecz z udziałem Śląska mają to miasto głęboko w d.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Znaczy niby kto miałby Schetynie IP: *.dtvk.tpnet.pl 07.11.02, 10:06 w papiery zaglądać? Napisali, że wydali na promocje miasta i szlus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY To nie Lidka jest IP: *.dtvk.tpnet.pl 05.11.02, 17:05 dyrektorem Filharmonii? Ja już nic nie qmam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiop Re: To nie Lidka jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.02, 09:45 Gość portalu: duzY napisał(a): > dyrektorem Filharmonii? > Ja już nic nie qmam. To jest informacja ze strony Filharmonii Wrocławskiej. Mariusz Smolij Dyrektor Artystyczny MARIUSZ SMOLIJ, nowy Dyrektor Artystyczny Filharmonii Wrocławskiej ... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
nickless Re: Wreszcie głos rozsądku! 05.11.02, 17:08 Witaj! Gość portalu: lesiop napisał(a): > nawiasem mówiąc nie chodzi tu o dyrygenta, mogącego wystapić > gościnnie dla melomanów, ale o dyrektora na etacie. > Mówimy o ca 17000 USD na miesiąc. Mam wrażenie, że Twoja wypowiedź nie jest do końca przemyślana, bowiem na pewno nie stosuje się zamówień publicznych do umów o pracę a Ty pisząc o etacie chyba miałeś na myśli taką umowę. Nie wiadomo też na jaki czas została podpisana umowa i czy poza wynagrodzeniem dyrektora obejmuje jeszcze jakieś wydatki, stąd trudno określić miesięczną kwotę wynagrodzenia dyrektora artystycznego. Pozdrawiam Rybka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiop Re: Wreszcie głos rozsądku! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.02, 09:51 nickless napisał(a): > Witaj! > > Mam wrażenie, że Twoja wypowiedź nie jest do końca przemyślana, bowiem na pewno > > nie stosuje się zamówień publicznych do umów o pracę a Ty pisząc o etacie chyba > > miałeś na myśli taką umowę. Nie wiadomo też na jaki czas została podpisana > umowa i czy poza wynagrodzeniem dyrektora obejmuje jeszcze jakieś wydatki, stąd > > trudno określić miesięczną kwotę wynagrodzenia dyrektora artystycznego. > > Pozdrawiam > Rybka Rzeczywiscie zamiast przetargu winien być rozpisany konkurs na to stanowisko - mea culpa. Co do kwoty, jest to matematyczna średnia wyliczona z umowy. Chodziło tylko o zaakcentowanie powagi sytuacji:=( Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
nickless Re: Wreszcie głos rozsądku! 07.11.02, 09:48 Gość portalu: lesiop napisał(a): > nickless napisał(a): > > > Witaj! > > > > Mam wrażenie, że Twoja wypowiedź nie jest do końca przemyślana, bowiem na > pewno > > > > nie stosuje się zamówień publicznych do umów o pracę a Ty pisząc o etacie > chyba > > > > miałeś na myśli taką umowę. Nie wiadomo też na jaki czas została podpisana > > > umowa i czy poza wynagrodzeniem dyrektora obejmuje jeszcze jakieś wydatki, > > stąd > > > > trudno określić miesięczną kwotę wynagrodzenia dyrektora artystycznego. > > > > Pozdrawiam > > Rybka > > Rzeczywiscie zamiast przetargu winien być rozpisany konkurs na to stanowisko - > mea culpa. Co do kwoty, jest to matematyczna średnia wyliczona z umowy. > Chodziło tylko o zaakcentowanie powagi sytuacji:=( > Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK rozdwojenie jaźni ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.02, 15:58 Aczkolwiek nie mam nic przeciwko solidnym gażom pań i panów z podwórka "cyganerii artystycznej" (Witkacy zapewne żałuje, że nie dożył naszych czasów), ale bardziej przekonuje mnie celowość zakupu np. prostych instrumentów muzycznych do szkół. No cóż... czasy Janków muzykantów wróciły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kras Re: rozdwojenie jaźni ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.02, 17:29 Gość portalu: MKK napisał(a): >>No cóż... czasy Janków muzykantów wróciły... Sznownej Pani marzy sie komuna..wszyscy po rowno, oprocz tych rowniejszych..ale to se ne wrati towarzyszko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg ty chyba... IP: 212.160.147.* 07.11.02, 08:30 ty chyba nie rozumiesz, o co w tej dyskusji chodzi: chodzi o wydawanie publicznych pieniędzy. naszych. mamy prawo wiedzieć na co są wydawane i mamy prawo mieć swoją opinię na ten temat. a komuna, o ile pamiętasz, miała tą cechę, że na wydawanie publicznych pieniędzy szary obywatel nie miał żadnego wpływu, i wcale nie było każdemu po równo, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK polonisto...(panie Miodku liczę na wyrozumiałość) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.02, 09:48 Proszę o "rozebranie" słowa PRZETARG. (moja wersja jest następująca: przetarg=przedtem_się_targujemy) G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY A czy zamówienie z wolnej ręki IP: *.dtvk.tpnet.pl 07.11.02, 10:10 MUSI oznaczac bezkrytyczne akceptowanie każdej kwoty? A może w stosunku do pierwotnych oczekiwań tego pana zbito (PRZEd zleceniem sie TARGowano) kwotę o np. 20 albo 50%? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiop Re: A czy zamowienie z wolnej reki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.02, 13:17 Gość portalu: duzY napisał(a): > MUSI oznaczac bezkrytyczne akceptowanie każdej kwoty? A może w stosunku do > pierwotnych oczekiwań tego pana zbito (PRZEd zleceniem sie TARGowano) kwotę o > np. 20 albo 50%? > Pozdr. Może tak, a może nie i tego chcielibysmy sie właśnie dowiedzieć. Swoja drogą jakoś umknęła nam kwestia zatrudnienia (jakiekolwiek by ono nie było) obcokrajowców. Czyżbyśmy nie mieli jednego z największych bezrobocia w Europie. Wiem że trąci to ksenofobią, ale ochrona krajowego rynku pracy jest politycznym priorytetem. I jak wygląda w tym świetle kandydatka SLD. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabiaa Re: A czy zamowienie z wolnej reki IP: *.dtvk.tpnet.pl 07.11.02, 20:36 Szkoda, że nie przeglądałem Biuletynu Przetargów. Podałbym adres w Rosji. Cena byłaby w rublach. Zawsze to taniej. A tak poważnie, to za te pieniądze można by wzbogacić klinikę hematologii na Pasteura o leki, dzięki którym przeżyłoby kilku pacjentów. Na pohybel takim organizatorom festiwalu i ich dobrym wujkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirkol Re: A czy zamowienie z wolnej reki IP: *.magma-net.pl 09.11.02, 00:14 na calym swiecie znane sa takie posuniecia i nikt z tego powodu nie krzyczy , ale jak widac nawet najmniejszy krok do popularnosci Naszego Miasta jest sola w oku , rozumiem ze sa tacy dla ktorych sztuka jest niczym , wystarczy im disco polo i juz maja ubaw , ale sa tez koneserzy sztuki ( ja sie co prawda do nich nie zaliczam ) i ci beda bili brawo ze udalo sie pozyskac taka osobistosc do umierajacej sztuki i to za takie pieniadze , bo chyba nie jest to jak sadze tematem tabu ze tacy maja wieksze kieszenie , ale pracowali na to latami.Jest takie powiedzenie , ze nie stac nas na byle co , i jak sadze a wypowiadam swoje zdanie , ranga Naszego Miasta przez to wzrosnie.I co to za pojecie pieniadze publiczne , jesli juz o tym mowa jak sadze nalezaloby zwolac referendum na temat wydatkow , co jest piorytetem , a co mozna zrobic kiedys indziej . Drogi we Wrocku sa juz nudnym tematem i jak sadze zaczyna sie to zmieniac na plus , ale przyjdzie nam na to jeszcze poczekac. Ma Hrabia racje , mozna by za to kupic jakis bajer do szpitala , albo zafundowac kilka kompow do szkolnych lawek , ale jesli juz mamy byc tacy zasciankowi to szkoda babrac sie wszystkim co zwiazane jest z prestizem Naszego Grodu.Mozemy sie odgrodzic na wszystko i olac jakies tam unie i expa , bo do srania one nam tu. Wies wszem i wobec oglaszam przetarg na mecz naszego rodzimego Slaska , i kto zglosi mniejszy wynik wkopanych nam bramek moze przyjechac.Ten temat jest kolejnym niezrozumieniem przeksztalcen i czasu , ale jaki temat taki czlowiek pozdro Odpowiedz Link Zgłoś