Dodaj do ulubionych

nie dajcie sie falszywym prorokom !

IP: 64.114.128.* 10.11.02, 06:33
to ze ktos jest "wierzacy" wcale nie znaczy ze jest lepszy,
nikt nie wrocil jak umarl, takze nie wiemy czy pieklo i niebo istnieje.
to co mamy to jest napisane przez ludzi ktorzy tez byli glodni
i nie chcieli umierac z glodu.
lapowki wreczaja wszyscy i jakos to nikomu nie przeszkadza, mielismy dobry
sprawiedliwy system przed moim wyjazdem w 1982 roku tak ze moge porownac do
kanady w ktorej mieszkam od tego czasu.
polski system byl lepszy bo gwarantowal prace dzieki rwpg, a komunisci do
dobrzy ludzie bo sa za sprawsiedliwoscia spoleczna przeciwko wyzyskowi

Obserwuj wątek
    • Gość: Yani Re: nie dajcie sie falszywym prorokom ! IP: *.proxy.aol.com 10.11.02, 07:11
      Nie rozumiem o czym Ty stekasz.
      Leniwy jestes? Nikt nie chce myslec za Ciebie?
      Wyemigruj do Korei Pln. Tam jeszcze dziela "sprawiedliwie" dla wszystkich i
      beda tez myslec za Ciebie.
    • Gość: jajaccek Re: nie dajcie sie falszywym prorokom ! IP: *.chicago-11-12rs.il.dial-access.att.net 10.11.02, 08:32
      Gość portalu: stan napisał(a):

> dobrzy ludzie bo sa za sprawsiedliwoscia spoleczna przeciwko wyzyskowi

"Sprawiedliwosc spoleczna" miala sie tak do Sprawiedliwosci , jak
      kraje "demokracji ludowej" do Demokracji.
      Wprowadzenie w zycie podobnych teorii, doprowadzilo do ataku na Palac Zimowy
      85lat temu.itd.itd
      • Gość: anma Re: nie dajcie sie falszywym prorokom ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.02, 09:30
        Gość portalu: jajaccek napisał(a):

> "Sprawiedliwosc spoleczna" miala sie tak do Sprawiedliwosci , jak
        > kraje "demokracji ludowej" do Demokracji.

I jak krzesło elektryczne do zwykłego krzesła....
    • _alen Re: nie dajcie sie falszywym prorokom ! 10.11.02, 08:40

> to ze ktos jest "wierzacy" wcale nie znaczy ze jest lepszy,
      > nikt nie wrocil jak umarl, takze nie wiemy czy pieklo i niebo istnieje.
      > to co mamy to jest napisane przez ludzi ktorzy tez byli glodni
      > i nie chcieli umierac z glodu.
      > lapowki wreczaja wszyscy i jakos to nikomu nie przeszkadza, mielismy dobry
      > sprawiedliwy system przed moim wyjazdem w 1982 roku tak ze moge porownac do
      > kanady w ktorej mieszkam od tego czasu.
      >
      Masz prawo tak mówić ,szczególnie jak porównasz dzisiejszy system w Polsce z
      poprzednim. Dokładnie mówiąc gdy spojrzysz na kwestie stosunku do ludzi pracy .
      Niejednokrotnie Ci pracują , i są do szpiku kości wyzyskiwani, czasami nie
      płaci się im za pracę a jak się upomną to są zastraszani.
      Nie dba się dzisiaj o interesy państwa , niszczy się gospodarkę i
      społeczeństwo.
      Jednak nie jest to wina dzisiejszego systemu , jest to wina pospólstwa przy
      władzy .
      Nie można mówić że to wina kapitalizmu czy socjalizmu , nie . To wina
      nieudolności ludzi którzy siedzą przy korycie .W Polsce rządzi
      chamstwo ,złodziej i ludzie bez skrupułów . Oni nie dopuszczą ludzi zdolnych
      i kreatywnych , i żaden system tu nie pomoże ,bo to nie kwestia systemu ale
      ludzi.
      Ja też nie mieszkam w Polsce ,wygoniła mnie z niej zawierucha lat 80 – tych.
      Pierwsze 13 lat po opuszczeniu Ojczyzny żyłem w pastwie socjalistycznym w
      Austrii ,pod rządami partii Bruno Kairskiego znanego socjalisty.
      A więc jak widzisz to nie wina systemu lecz ludzi rządzących w tym systemie.
      Nie wiem co to jest za system w Polsce który niszczy przede wszystkim własny
      naród .
      Wiem jedno nie chciał bym powrotu do starego systemu , jednak muszę stwierdzić
      że stary system był bardziej ludzki od obecnego.
      Obecny bowiem wyrzuca ludzi na śmietnik gdzie zamarzają , tak zamarzają .
      Bo właśnie taka informacja obiegła świat że w Polsce są już pierwsze ofiary
      mrozu , dla mnie nie są to ofiary mrozu. Dla mnie to są ofiary systemu a
      ściśle mówiąc ludzi którzy rządzą w systemie .
      >
      > polski system byl lepszy bo gwarantowal prace dzieki rwpg, a komunisci do
      > dobrzy ludzie bo sa za sprawsiedliwoscia spoleczna przeciwko wyzyskowi
      >
      Nie mogę się z Tym zgodzić ,komunizm bowiem u swoich podstaw ideologicznych ma
      błąd . Błąd który prowadzi do niszczenia jednostki twórczej i odbiera
      motywacje do działania. Co prowadzi do bardzo ujemnego bilansu ogólnego dla
      społeczeństwa . Jeśli dalej rozwiniemy ten kierunek myśli , dojdziemy bez
      problemu do konkluzji ,że idee komunizmu zaprzeczają komunizmowi . Odbierają
      one bowiem środki do realizacji idei komunizmu , a same nie są w stanie ich
      wytworzyć.

Alen.
      • Gość: Rafis Re: nie dajcie sie falszywym prorokom ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.02, 11:37
        _alen napisał:

> Obecny bowiem wyrzuca ludzi na śmietnik gdzie zamarzają , tak zamarzają .
        > Bo właśnie taka informacja obiegła świat że w Polsce są już pierwsze ofiary
        > mrozu , dla mnie nie są to ofiary mrozu. Dla mnie to są ofiary systemu a
        > ściśle mówiąc ludzi którzy rządzą w systemie .

Dla mnie są to pijacy,którzy spotkali sie z losek,który wybrali wiele lat
        wcześniej.Ten kraj jest dlatego taki biedny.Każdego pijaka,nieroba traktuje
        sie jak kogoś kto sobie nie poradził nie z własnej winy. Polska,kraj który nie
        przeznacza środków na rozwój technologii,edukacje a renty i zasiłki są
        wypłacane 20 mln osób,pracuje na to 14 mln i za to jest wynagradzane podatkami
        i innymi obciążeniami.Kraj, w którym biernośc jest sposobem życia a narzekanie
        w dobrym guście nie ma i nie może mieć przyszłości.Albo Polacy się obudzą i
        przestaną wybierać na rządzących tanich populistów żerujących na najniższych
        instynktach społecznych i fobiach albo wszyscy którzy mogą cos zrobić dla tego
        kraju wyjada stąd.
        • Gość: Platformers Re: nie dajcie sie falszywym prorokom ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.02, 12:19
          Kolega Rafis ma w naszym ugrupowaniu wiele do powiedzenia. Ale niektóre
          radykalne sformułowania pozostały mu jeszcze gdy był członkiem Samoobrony.
          Dlatego należy wyjaśnić, że wszystkich bezdomnych nie pozostawimy własnemu
          losowi. Podejmiemy starania, żby jak największą ich grupę objąć szkoleniem. Oni
          muszą uświadomić, że picie alkoholu na mrozie powoduje w pierwszej chwili
          uczucie ciepła, a to właśnie ciepło ucieka z organizmu. Dlatego już w grudniu
          powołamy w Urzędzie Miejskim specjalny Wydział, który zajmie się szkoleniem
          bezdomnych w tym zakresie. Z naszych badań i analiz wynika, że pozwoli to na
          zmniejszenie zamarzania bezdomnych o 76,2%.
          • _alen Re: nie dajcie sie falszywym prorokom ! 10.11.02, 16:57
            Do Rafis

> Dla mnie są to pijacy,którzy spotkali sie z losek,który wybrali wiele lat
            > wcześniej.Ten kraj jest dlatego taki biedny.Każdego pijaka,nieroba traktuje
            > sie jak kogoś kto sobie nie poradził nie z własnej winy. Polska,kraj który
            nie
            > przeznacza środków na rozwój technologii,edukacje a renty i zasiłki są
            > wypłacane 20 mln osób,pracuje na to 14 mln i za to jest wynagradzane
            podatkami
            > i innymi obciążeniami.Kraj, w którym biernośc jest sposobem życia a
            narzekanie
            > w dobrym guście nie ma i nie może mieć przyszłości.Albo Polacy się obudzą i
            > przestaną wybierać na rządzących tanich populistów żerujących na
            najniższych
            > instynktach społecznych i fobiach albo wszyscy którzy mogą cos zrobić dla
            tego
            > kraju wyjada stąd.
            >

Bardzo nie dojrzałe i upraszczające spojrzenie na rzeczywistość. Nie widzisz
            prawdziwych przyczyn zjawiska alkoholizmu u biednych obywateli. W tamtym roku
            zamarzło dużo ludzi na śmierć , w tej grupie był przypadek zamarznięcia
            emeryta który musiał oszczędzać na opale , bo musiał za coś kupić lekarstwa
            zapłacić czynsze itp.itd. Nie dawno byłem na hali targowej we Wrocławiu , jak
            zobaczyłem ceny niektórych artykułów to się za głowę złapałem . Kilo
            prawdziwków suszonych 750 zł , to przecież emerytury niektórych obywateli są
            takie , jak tu żyć ? Mnie było na to stać ale nie kupiłem , u nas jest bowiem
            znacznie taniej.
            A co do powrotu to ja też się łudziłem i myślałem o tym , w końcu doszedłem do
            wniosku że muszę sobie kupić młotek gumowy i wybić sobie takie myśli z głowy .
            W Polsce nie da się żyć , to nie kwestia pieniędzy to brak normalności . Znam
            takich odważnych co zbudowali sobie domek w Zakopanym i chcieli wrócić ,
            zrezygnowali jednak z powrotu . To tylko zależy od osobistych oczekiwań od
            życia od otoczenia , ja nie mógł bym się z Polskim
            systemem wartości pogodzić .

Do Platformers

> Kolega Rafis ma w naszym ugrupowaniu wiele do powiedzenia. Ale niektóre
            > radykalne sformułowania pozostały mu jeszcze gdy był członkiem Samoobrony.
            > Dlatego należy wyjaśnić, że wszystkich bezdomnych nie pozostawimy własnemu
            > losowi. Podejmiemy starania, żby jak największą ich grupę objąć
            szkoleniem. Oni
            > muszą uświadomić, że picie alkoholu na mrozie powoduje w pierwszej chwili
            > uczucie ciepła, a to właśnie ciepło ucieka z organizmu. Dlatego już w
            grudniu
            > powołamy w Urzędzie Miejskim specjalny Wydział, który zajmie się
            szkoleniem
            > bezdomnych w tym zakresie. Z naszych badań i analiz wynika, że pozwoli to
            na
            > zmniejszenie zamarzania bezdomnych o 76,2%.
            >

Nie wolno zostawić bezdomnych swojemu losowi , jest to bardzo nie
            odpowiedzialne .
            Bezdomni , jest to przecież produkt uboczny poprzedniego a szczególnie tego
            systemu .
            Rozmawiałem z takim jednym bezdomnym , którego bezdomność została spowodowana
            utratą pracy .
            Mówił mi on że to jest powolny proces , najpierw szuka się pracy , potem
            powoli traci się nadzieje .
            Następnie ucieka się przed rzeczywistością , sięga się po alkohol i inne
            świństwa pomagające przeżyć tą rzeczywistość nie świadomie.
            Nie sądzę że ta wypowiedź procentowa jest miarodajna , problem jest znacznie
            bardziej skomplikowany jak się Wam wydaje . Edukacja bezdomnych , jak oni mają
            się chronić przed zimnem jest w 21 wieku bardzo wstydliwym krokiem . Bezdomni
            nie piją tylko żeby się ogrzać , w lecie jest przecież ciepło , a oni również
            piją . Piją dla tego żeby ulżyć własnemu losowi . jedyne wyjście z sytuacji to
            problem rozwiązać u jego przyczyn.
            Wszelkie inne kosmetyczne zabiegi nie prowadzą do celu , a raczej go jeszcze
            powiększają .
            Miejmy nadzieje że zima tego roku nie będzie zbyt ostra , kto mówi że to tylko
            pijak ,włóczęga , nie wie co mówi .

Alen.
            • Gość: Jureek Re: Alen prorokiem? IP: *.proxy.aol.com 10.11.02, 21:20
              _alen napisał:

> Bardzo nie dojrzałe i upraszczające spojrzenie na rzeczywistość. Nie widzisz
              > prawdziwych przyczyn zjawiska alkoholizmu u biednych obywateli. W tamtym roku
              > zamarzło dużo ludzi na śmierć , w tej grupie był przypadek zamarznięcia
              > emeryta który musiał oszczędzać na opale , bo musiał za coś kupić lekarstwa
              > zapłacić czynsze itp.itd. Nie dawno byłem na hali targowej we Wrocławiu , jak
              > zobaczyłem ceny niektórych artykułów to się za głowę złapałem . Kilo
              > prawdziwków suszonych 750 zł , to przecież emerytury niektórych obywateli są
              > takie , jak tu żyć ?

A co? Bez suszonych prawdziwkow nie da sie zyc?

> Mnie było na to stać ale nie kupiłem , u nas jest bowiem
              > znacznie taniej.

No i wyszlo, jaki to patriota z naszego Alena. Z jednej strony pyszczy przeciw
              supermarketom, ale jak ma okazje czynem wesprzec POLSKI drobny handel, to nie -
              woli dac zarobic Austriakowi niz rodakowi. Eech, Alen.

[...]

> Do Platformers
              >
              > > Kolega Rafis ma w naszym ugrupowaniu wiele do powiedzenia. Ale niektóre
              > > radykalne sformułowania pozostały mu jeszcze gdy był członkiem Samoobron
              > y.
              > > Dlatego należy wyjaśnić, że wszystkich bezdomnych nie pozostawimy własne
              > mu
              > > losowi. Podejmiemy starania, żby jak największą ich grupę objąć
              > szkoleniem. Oni
              > > muszą uświadomić, że picie alkoholu na mrozie powoduje w pierwszej chwil
              > i
              > > uczucie ciepła, a to właśnie ciepło ucieka z organizmu. Dlatego już w
              > grudniu
              > > powołamy w Urzędzie Miejskim specjalny Wydział, który zajmie się
              > szkoleniem
              > > bezdomnych w tym zakresie. Z naszych badań i analiz wynika, że pozwoli t
              > o
              > na
              > > zmniejszenie zamarzania bezdomnych o 76,2%.
              > >
              >
              > Nie wolno zostawić bezdomnych swojemu losowi , jest to bardzo nie
              > odpowiedzialne .
              > Bezdomni , jest to przecież produkt uboczny poprzedniego a szczególnie tego
              > systemu .
              > Rozmawiałem z takim jednym bezdomnym , którego bezdomność została spowodowana
              > utratą pracy .
              > Mówił mi on że to jest powolny proces , najpierw szuka się pracy , potem
              > powoli traci się nadzieje .
              > Następnie ucieka się przed rzeczywistością , sięga się po alkohol i inne
              > świństwa pomagające przeżyć tą rzeczywistość nie świadomie.
              > Nie sądzę że ta wypowiedź procentowa jest miarodajna , problem jest znacznie
              > bardziej skomplikowany jak się Wam wydaje . Edukacja bezdomnych , jak oni
              mają
              > się chronić przed zimnem jest w 21 wieku bardzo wstydliwym krokiem .
              Bezdomni
              > nie piją tylko żeby się ogrzać , w lecie jest przecież ciepło , a oni
              również
              > piją . Piją dla tego żeby ulżyć własnemu losowi . jedyne wyjście z sytuacji
              to
              > problem rozwiązać u jego przyczyn.
              > Wszelkie inne kosmetyczne zabiegi nie prowadzą do celu , a raczej go jeszcze
              > powiększają .
              > Miejmy nadzieje że zima tego roku nie będzie zbyt ostra , kto mówi że to
              tylko
              > pijak ,włóczęga , nie wie co mówi .

Ales mnie ubawil. Platformers jaja se robi, ale Ty jestes jeszcze lepszy. A juz
              prawdziwa perelka to Twoje odkrywcze stwierdzenie: "nie piją tylko żeby się
              ogrzać, w lecie jest przecież ciepło , a oni również piją."
              Pouczaj nas dalej swoimi madrosciami, o wielki Alenie!
              Jura
              • _alen Re: Alen prostym człowiekiem 10.11.02, 22:39
                Gość portalu: Jureek napisał(a):

>
                > A co? Bez suszonych prawdziwkow nie da sie zyc?
                >
                To był tylko skrajny przykład . Nie myślałeś chyba że ja jestem zdania iż
                prawdziwki suszone są niezbędne dla życia ?
                >
                > No i wyszlo, jaki to patriota z naszego Alena. Z jednej strony pyszczy
                przeciw
                > supermarketom, ale jak ma okazje czynem wesprzec POLSKI drobny handel, to
                nie -
                > woli dac zarobic Austriakowi niz rodakowi. Eech, Alen.
                >
                Coś chyba z Tobą nie tak, jeśli Ty myślisz że patriotyzm polega na kupowaniu
                towarów po zawyżonych cenach.
                Moje odruchy jako konsumenta są jak najbardziej usprawiedliwione i rzeczowe .
                Co by to było gdyby każdy tak snobistycznie myślał jak Ty to robisz , i
                kupował by towary nie patrząc na ceny . Ceny by rosły i rosły , jakie to by
                miało działanie społeczne nie trzeba chyba mówić. Słyszałeś kiedyś coś o
                świadomości konsumenckiej ? Może i słyszałeś , ale z tego co widzie nie bardzo
                wiesz z czym to się je .

W ogrodzie botanicznym przy Sienkiewicza kupiłem kilka worków ziemi do mojego
                ogródka na Biskupinie , no cóż kiedyś była dobra teraz są śmieci nie ziemia
                nie kupie już nigdy . Kupie w Austrii i przywiozę do Wrocka , nie będę
                wspierał oszustów , nie na tym polega kształtowanie handlu.
                Kupiłem bombonierkę wiśni w spirytusie , wszystkie wyrzuciłem . Termin
                ważności był ok. ale wszystkie były puste w środku , wklęśnięte z dziurami . I
                tu zastosuje tą samą zasadę , nie będę popierał oszustów i kupował takie
                towary .
                Być może Ty jesteś innego zdania , to Twoja sprawa . Dla mnie nie tylko cena
                ale i jakość się musi zgadzać , konsument bowiem kształtuje rynek .
                >
                > Ales mnie ubawil. Platformers jaja se robi, ale Ty jestes jeszcze lepszy. A
                juz
                > prawdziwa perelka to Twoje odkrywcze stwierdzenie: "nie piją tylko żeby się
                > ogrzać, w lecie jest przecież ciepło , a oni również piją."
                > Pouczaj nas dalej swoimi madrosciami, o wielki Alenie!
                > Jura
                >
                Ubawiłeś się powiadasz , dobrze . Nie mam Ci za złe Twojej nie świadomości .
                Musisz jednak wiedzieć jedno , z takim podejściem jak Ty masz do rynku
                towarowego ,wszyscy na zachodzie by się śmiali z Ciebie do rozruchu . Ty byś
                pewnie nie wiedział nawet o co chodzi .
                Z takim nie odpowiedzialnym podejściem do współobywateli jak Ty masz , tam
                gdzie ja żyje , był byś bardzo osamotniony i nie rozumiał byś dla czego .
                Symptomy Twojej logiki są nie zdrowe i bardzo egoistyczne , radził bym Ci się
                zastanowić nad sobą i zastanów się nad konsekwencjami takiej logiki . Mam
                nadzieje że nie przekracza to Twoich możliwości.
                Alen nie musi nikogo pouczać , Alen tylko wymienia poglądy i dyskutuje .
                Alen w pełni jest świadomy że wielu tu na forum jest takich Userów , którzy
                tylko czekają na to żeby dopatrzyć się w postach Alena jakiejś nie
                konsekwencji . Było już przecież mnóstwo takich tu przypadków .
                Ale Alen również wie że znacznie więcej Userów czyta Alena posty i piszą do
                Alena na prywatny adres GW i mojego providera w Austrii .
                Dam Ci przykład .
                Cytat postu do Alena:

--------------------------------------------
                • Gość: Belial Re: Alen prostym człowiekiem IP: proxy / 61.11.26.* 10.11.02, 22:50
                  _alen napisał:

> Ale Alen również wie że znacznie więcej Userów czyta Alena posty i piszą do Alena na prywatny adres GW i mojego providera w Austrii .

Na posty Isis! tez niejaka kebabka odpowiadała...
                • Gość: Jureek Re: Alen konsekwentny IP: 62.8.156.* 11.11.02, 08:11
                  Popierasz świadomość konsumencką, a z drugiej strony popierasz partie, które chcą zamknąć polski rynek przed towarami z importu. Ty sobie przewieziesz z Austrii, co potrzebujesz, a co ma powiedzieć ktoś mieszkający w kraju, którego polityka chłopskich partii skazuje na droższe towary krajowe. Pospiesz się więc z importem austriackiej ziemi do ogródka, zanim Lepper do spółki z Janowskim nie zamknie granicy.
                  Jurek
                  • Gość: Alen Re: Alen konsekwentny IP: proxy / *.i-one.at 11.11.02, 22:34
                    Jurek ,przykro mi ale Ty nie rozumiesz wcale o czym ja pisze . Przykłady Twoje
                    pokazują iż Ty próbujesz zbudować mechanizm z dwoma kołami zębatymi o tej
                    samej średnicy , gdzie w jednym kole jest 20 zębów a w drugim tylko 2 zęby.
                    Nie z synchronizujesz takich kół , więc daj sobie spokój . żyj dalej w świecie
                    takim , ja życzę Ci wszystkiego najlepszego .
                    Alen.
                    • Gość: Jureek Re: Alen z(a)rozumiały IP: 62.8.156.* 12.11.02, 09:20
                      Gość portalu: Alen napisał(a):

> Jurek ,przykro mi ale Ty nie rozumiesz wcale o czym ja pisze .

To zależy. Czasami piszesz zrozumiale i wtedy rozumiem. Ale najczęściej piszesz tak jak poniżej, czyli kompletnie niezrozumiale:

> Przykłady Twoje
                      > pokazują iż Ty próbujesz zbudować mechanizm z dwoma kołami zębatymi o tej
                      > samej średnicy , gdzie w jednym kole jest 20 zębów a w drugim tylko 2 zęby.
                      > Nie z synchronizujesz takich kół , więc daj sobie spokój . żyj dalej w świecie
                      > takim ,
                      > ja życzę Ci wszystkiego najlepszego .

Dziękuję i wzajemnie
                      Jurek
                      • Gość: Alen Re: Alen z(a)rozumiały IP: proxy / *.i-one.at 12.11.02, 19:24
                        Gość portalu: Jureek napisał(a):

>
                        > To zależy. Czasami piszesz zrozumiale i wtedy rozumiem. Ale najczęściej
                        piszesz
                        > tak jak poniżej, czyli kompletnie niezrozumiale:
                        >
                        Sprawa zrozumienia bądź nie zrozumienia była już kilka razy omawiana , jak
                        również przyczyny nie zrozumienia były poparte przykładami .
                        Nie dziw się że mnie czasami nie rozumiesz , wynika to tylko ze zrozumienia
                        tego świata a to z kolei jest kwestią doświadczeń życiowych.
                        Ale nie martw się , często bywa tak że zrozumienie przychodzi z czasem . I
                        nagle rzeczy które wcześniej nie rozumiałeś, nagle stają się przejrzyste i
                        logiczne .
                        Alen.

• Gość: pafik Re: Alen zbyt prostym człowiekiem IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 11.11.02, 19:27
                  _alen napisał:

> Gość portalu: Jureek napisał(a):
                  >
                  > > A co? Bez suszonych prawdziwkow nie da sie zyc?
                  > >
                  > To był tylko skrajny przykład . Nie myślałeś chyba że ja jestem zdania iż
                  > prawdziwki suszone są niezbędne dla życia ?

To po jakiego grzyba ;] uzyles tego akurat przykladu? Wiadomo, ze na towary
                  luksusowe (a za taki mozna uznac suszone prawdziwki) nie kazdy moze sobie
                  pozwolic. Dotyczy to nie tylko Polski, na Zachodzie tez nie kazdego stac na
                  wszystko. Podaj przyklad artykulu rzeczywiscie niezbednego do zycia (i
                  jednoczesnie bezzasadnie drogiego), a wowczas Twoja wypowiedz bedzie miala
                  rece i nogi.

> Coś chyba z Tobą nie tak, jeśli Ty myślisz że patriotyzm polega na kupowaniu
                  > towarów po zawyżonych cenach.
                  > Moje odruchy jako konsumenta są jak najbardziej usprawiedliwione i
                  > rzeczowe .

"Polityka" co roku sporzadza raport pod nazwa "Eurokoszyk". Sa tam porownywane
                  ceny towarow i uslug w kilku krajach (przede wszystkim Europa Srodkowa i
                  Wschodnia) wraz z ich relacjami do zarobkow, czyli ile danego towaru mozna
                  kupic za przecietna place w danym kraju. I co mozna sie z tego dowiedziec?
                  Otoz Polacy zarabiaja najwiecej sposrod wszystkich sasiadow z bylego bloku
                  demoludow, a przy tym ceny porownywanych artykulow sa u nas jedne z
                  najnizszych w regionie (niejednokrotnie wprost najnizsze).

Oto przyklady:
                  polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1073616http://polityka.onet.pl/_i/2002/01/raport/reur.gif
                  polityka.onet.pl/_i/2002/01/raport/reur1.gif
                  A zatem, nie jest tak zle, jak to wynika z Twojego osadu. A ocenianie poziomu
                  polskich cen na podstawie ceny suszonych prawdziwkow jest nieuprawnionym
                  naduzyciem.

> Symptomy Twojej logiki są nie zdrowe i bardzo egoistyczne , radził bym Ci
                  się
                  > zastanowić nad sobą i zastanów się nad konsekwencjami takiej logiki . Mam
                  > nadzieje że nie przekracza to Twoich możliwości.
                  > Alen nie musi nikogo pouczać , Alen tylko wymienia poglądy i dyskutuje .

Doprawdy? A co zrobiles trzy linijki wyzej?

> Wielu Userów piasło do mnie ," Alen trzymaj tak dalej ", gdyby nie to Alena
                  > już dawno nie było na tym forum .

O, popadasz w samouwielbienie?
                  • Gość: pafik Re: Alen zbyt prostym człowiekiem IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 11.11.02, 19:31
                    Bleee, zlepily sie te linki. Jeszcze raz:

polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1073616
                    polityka.onet.pl/_i/2002/01/raport/reur.gif
                    polityka.onet.pl/_i/2002/01/raport/reur1.gif
                    • Gość: Alen Re: Alen zbyt prostym człowiekiem IP: proxy / *.i-one.at 11.11.02, 23:18
                      Gość portalu: pafik napisał(a):

> Bleee, zlepily sie te linki. Jeszcze raz:
                      >
                      > <a href="polityka.onet.pl/artykul.asp?
                      DB=162&ITEM=1073616"target="_blank
                      > ">polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1073616</a>
                      > <a
                      href="http://polityka.onet.pl/_i/2002/01/raport/reur.gif"target="_blank">pol
                      > ityka.onet.pl/_i/2002/01/raport/reur.gif</a>
                      > <a
                      href="http://polityka.onet.pl/_i/2002/01/raport/reur1.gif"target="_blank">po
                      > lityka.onet.pl/_i/2002/01/raport/reur1.gif</a>
                      >
                      Pafik , linkuj dalej . Takie linki są dobre dla Ciebie . Ja znam życie
                      doskonale po obu tronach , i nie potrzebuje do rozeznania pomocy onet.pl .
                      Poza tym wyznaczniki standardu życia są inne, i te tabele nie pokazują nic
                      ciekawego . ciekawego jeśli ekstremalny przykład z grzybami jest dla Ciebie
                      nie odpowiedni , bo uważasz ten artykuł za luksus . To można przejść do innych
                      bardziej nie zbędnych artykułów do życia dla emerytów , np. medykamenty . Tu
                      sytuacja wygląda jeszcze gorzej , a więc nie sil się na takie brednie o
                      luksusie . Cóż , życzę Ci żebyś Ty był w takiej sytuacji jak renciści , może
                      wtedy byś wiedział o czym ja piszę . Oznaką człowieczeństwa jest martwienie
                      się o bliźnich , bliźnich nie patrzenie na czubek własnego nosa .
                      Nie staraj się mnie zrozumieć , to leży poza Twoim zasięgiem . Tobie się
                      więcej zdaje że wiesz , niż jest tak faktycznie . A więc szalej dalej na forum
                      i uświadamiaj się w onet.pl , ale właśnie przeżywam fazę pszczoły
                      brazylijskiej . Konsekwencją tej fazy jest ograniczenie mojej obecności na
                      forum do minimum . A kto wie , może nawet opuszczę Was .
                      Tak że Pafik głowa do góry i buduj Polskę Twoich marzeń , a zresztą już chyba
                      ona jest.
                      Acha , nie zapomnij o onet.pl , tam znajdziesz źródło Twojej mądrości .
                      Alen.
                      • Gość: Yani Re: Alen zbyt prostym człowiekiem IP: *.proxy.aol.com 12.11.02, 07:23
                        Co tak Ciebie Alen kluje w oczy te 750 zl. za kilogram suszonych prawdziwkow.
                        Jak kiedys jeszcze zobaczysz taka cene to poradz, zeby cena odnosila sie do
                        100g. a nie kilograma (kto kupuje suszone prawdziwki na kilogramy?).Zrobisz
                        duza przysluge tym, ktorzy nie umieja handlowac. Gdyby np. kawior lub dobra
                        herbate sprzedawac na kilogramy, to tez niejednego mogloby zwalic z nog. A tak,
                        popijamy herbatke codziennie i nikt nie nazeka, ze droga.
                        Odnosnie cen z eurokoszyka, to nie sa one pod zadnym wzgledem obiektywne.
                        Artykuly spozywcze nie sa sobie rowne( ser zolty, jaki? Mleko poltluste, jest
                        tutaj kilkadziesiat gatunkow). Ich ceny tez wahaja sie od sezonu, teraz zalezy
                        kto w jakim czasie te ceny podal. Np. pomarancze w Grecji sa najtansze;
                        grudzien, styczen, tak samo na Florydzie. Natomiast w miesiacach jesiennych sa
                        ok. x5 wyzsze. Artykuly trwale, tez w roznych sieciach sklepowych roznie
                        kosztuja.
                        Yani.
                        • pafik Re: Alen zbyt prostym człowiekiem 12.11.02, 10:46
                          Gość portalu: Yani napisał(a):

> Odnosnie cen z eurokoszyka, to nie sa one pod zadnym wzgledem obiektywne.

Sami autorzy zastrzegli, ze daleko im do koszyka GUS-u i ja tego nie neguje.
                          Ale mimo niedoskonalosci daje to pewien poglad na calosc. Nieprzypadkowo Czesi
                          przyjezdzaja do nas na zakupy, a po obnizce akcyzy na alkohol nasze "zakupowe
                          podroze" do nich sie ograniczyly. Poza tym lepszy taki eurokoszyk od Twojego
                          widzenia "na oko" z postu ponizej ;]
                          • Gość: Yani Re: Alen zbyt prostym człowiekiem IP: *.proxy.aol.com 12.11.02, 20:08
                            Zgadza sie. Moja ocene podalem na oko i nadal ja podtrzymuje. Dodam jeszcze, ze
                            artykuly zywnosciowe w Polsce z importu, sa w zblizonej cenie jak u mnie.
                            Eurokoszyk jest zrobiony bez zadnego "oka", mam na mysli kraje z EU.
                            Yani.
                      • Gość: Jureek Re: Alen zbyt narzekającym człowiekiem IP: 62.8.156.* 12.11.02, 09:49

[...]
                        > a więc nie sil się na takie brednie o
                        > luksusie .

Zapomniałeś już kto zaczął o luksusach. To nie Pafik epatował cenami suszonych prawdziwków. Pamiętasz jeszcze kto to był?

> Cóż , życzę Ci żebyś Ty był w takiej sytuacji jak renciści , może
                        > wtedy byś wiedział o czym ja piszę . Oznaką człowieczeństwa jest martwienie
                        > się o bliźnich , bliźnich nie patrzenie na czubek własnego nosa .

To co Ty tutaj prezentujesz to nie jest martwienie się o bliźnich, to po prostu takie nasze polskie, bezproduktywne narzekanie. Wyobraź sobie mój drogi świetnie poinformowany Alenie, że biedni wcale nie martwią się wysoką ceną prawdziwków suszonych, wręcz przeciwnie - dla wielu biednych rodzin w popegeerowskich wioskach sezon grzybobrania to czas na podreperowanie skromnych rodzinnych budżetów.
                        I ludzie nie narzekają, tylko coś robią. Niedawno byłem w Iłowej (miasteczko między Bolesławcem i Zaganiem). Rzuciły mi się w oczy ogłoszenia skupujących grzyby. Całe mnóstwo. To organizuje się od dołu.
                        Twoje zbulwersowanie się ceną suszonych prawdziwków wcale nie było wyrazem troski o bliźnich. To Ty (chyba niebiedny) chciałeś sobie kupić, a że było Ci za drogo, to sobie ponarzekałeś. Tylko wcale nie jest tak, że narzekanie to to samo, co troska o bliźnich, a jeśli ktoś nie narzeka, to znaczy, że się nie troszczy.

> Nie staraj się mnie zrozumieć , to leży poza Twoim zasięgiem .

Oto przykład "wymiany poglądów" a la Alen.

> Tobie się
                        > więcej zdaje że wiesz , niż jest tak faktycznie . A więc szalej dalej na forum
                        > i uświadamiaj się w onet.pl , ale właśnie przeżywam fazę pszczoły
                        > brazylijskiej .

To ciekawe. Wyjaśnisz maluczkim na czym polega faza pszczoły brazylijskiej i czym się różni od fazy pszczoły polskiej?

> Konsekwencją tej fazy jest ograniczenie mojej obecności na
                        > forum do minimum . A kto wie , może nawet opuszczę Was .

Mam nadzieję, że nie jest to decyzja ostateczna i wrócisz przekonany listami wielbicieli ;)))

> Tak że Pafik głowa do góry i buduj Polskę Twoich marzeń ,

Wolę budujących niż wiecznie narzekających.

> a zresztą już chyba
                        > ona jest.
                        > Acha , nie zapomnij o onet.pl , tam znajdziesz źródło Twojej mądrości .

A Ty nie zapomnij o cenach kilograma suszonych prawdziwków, bo to jest Twoim źródłem mądrości.
                        Pozdrawiam
                        Jurek
                      • pafik Re: Alen zbyt prostym człowiekiem 12.11.02, 10:39

> Pafik , linkuj dalej . Takie linki są dobre dla Ciebie . Ja znam życie
                        > doskonale po obu tronach , i nie potrzebuje do rozeznania pomocy onet.pl .

Argument "a ja i tak wiem lepiej" zupelnie mnie nie przekonuje.

> Poza tym wyznaczniki standardu życia są inne, i te tabele nie pokazują nic
                        > ciekawego .

Jasne, nic ciekawego, oprocz tego, ze klada Twoja teorie o wysokich cenach.
                        Nie zamydlaj teraz oczu innymi wyznacznikami, skoro sam o cenach zaczales.

> ciekawego jeśli ekstremalny przykład z grzybami jest dla Ciebie
                        > nie odpowiedni , bo uważasz ten artykuł za luksus .

Zle. Nie luksus w pojeciu potocznym, a dobro luksusowe w rozumieniu
                        ekonomicznym. Co prawda nie znam elastycznosci dochodowej popytu suszonych
                        prawdziwkow, ale jak dla mnie jest to dobro luksusowe, choc dopuszczam mysl,
                        ze jest jednak inaczej.

> To można przejść do innych
                        > bardziej nie zbędnych artykułów do życia dla emerytów , np. medykamenty .

Dobrze, wreszcie sie moge zgodzic. Emerytury i renty w stosunku do niezbednych
                        potrzeb (w tym lekarstw) ich beneficjentow sa za male. Chcialem jedynie
                        zauwazyc, ze zapracowal na to poprzedni system i nie da sie zmienic tych
                        proporcji w ciagu kilku lat. No chyba, ze uprawiajac radosna pseudoekonomie
                        dodruku pieniedzy, ktorej nieunikniona kompromitacja bylaby jeszcze bardziej
                        bolesna.

> a więc nie sil się na takie brednie o
                        > luksusie .

j.w.

> Tak że Pafik głowa do góry i buduj Polskę Twoich marzeń , a zresztą już
                        chyba
                        > ona jest.

Nie jest.

Reszty wodolejstwa, osobistych wycieczek, czyli - jak Ty to nazywasz -
                        "wymiany pogladow" nie chce mi sie komentowac.
    • Gość: Rafis Alen-niezłe jaja ;-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.02, 23:33
      Zawsze podziwiałem Twoje zdolności w pisaniu o tematyce science fiction z
      elementami lewicowego humanitaryzmu.Jednak ostatnie 2 Twoje posty rozbawiły
      mnie niezmiernie.Szczególnie cena grzybów,750 zł powiadasz. Nie jestem w
      stanie powiedzieć o czym piszesz.Może piszesz o starych cenach i grzyby
      kosztowały 750 tys. zł.Biorąc pod uwagę jakimi informacjami dysponujesz jestem
      w stanie przyjąć tezę,że w Polsce byłeś wiele lat temu.Numer z bombonierką
      także mnie rozbawił.Niedorobione bombonierki zdarzały sie raczej za
      komuny.Podaj nazwe firmy,która wg. Ciebie wyprodukowała tą wybrakowana
      bombonierkę.Temat ziemii także świetny.Wiesz Alen to co nazywasz śmieciami w
      tej ziemii to składniki które muszą być w niej zawarte np.styropian
      (rozpulchnianie podłoża) lub torf czy też inne resztki roślinne.Jednak na
      cytat dnia powinno zasługiwać stwierdzenie o tym,że będziesz woził ziemie do
      wrocławskiego ogródka z Austrii.
      Tak trzymać.
      • Gość: hrabiaa Re: Alen-niezłe jaja ;-) IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.11.02, 22:03
        Platformers ! Od kiedy szkolenie oduczające chlania ? Czy jako odtrutkę
        będziecie stosować winiaki, czy koniaki. Daj znać kiedy pierwsza sesja-
        przyniosę szklankę i nachlejemy się z Tobą w ramach pokazu.
        • Gość: Yani Ceny. IP: *.proxy.aol.com 11.11.02, 22:31
          Od wyjazdu bylem we W-wiu w '93 i 2000 roku. Dwa lata temu wiekszosc artykulow
          spoz. byla ok.50% tansza jak na Florydzie. Szczegolnie wyroby cukiernicze i
          czekoladowe. Ich kupowalem najwiecej, bo takich pysznosci nie ma nigdzie na
          swiecie (kupowalem w sklepie;rog Powst.Sl i Swobodnej). W restauracjach tez
          bylo duzo taniej porownujac do '93.
          Yani.
        • Gość: Platformers Re: Alen-niezłe jaja ;-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.02, 23:21
          Panie Kolego. Szkolenia w piciu koniaków i whisky prowadzi o ile się nie mylę
          Centrum Biznesu i Lion Club. Natomiast nasze szkolenie będzie polegać na
          przekazaniu wiedzy, że spożywanie mniej wykwintnego alkoholu, a zwłaszcza
          wynalazków i przebywanie na mrozie lub w nieogrzewanym pomieszczeniu prowadzi
          do wychłodzenia organizmu, co w konsekwencji kończy się zejściem śmiertelnym.
          Jak kolega wie miasto z tytułu takich pochówków ponosi niebagatelne koszty i
          dlatego nawet rachumek ekonomiczny przemawia za powołaniem do realizacji planu
          szkoleń kompetentnego sztabu profesjonalistów, którymi kierowac będzie
          odpowiedni Wydział naszego urzędu, który utworzymy w najbliższym czasie..
    • Gość: stan Re: nie dajcie sie falszywym prorokom ! IP: 64.114.128.* 11.11.02, 23:33
      1. przyjechal
      2. wygimnastykowal sie na "oltarzu"
      3. wypil troche wina
      4.pogadal do siebie i przeczytal co mu napisali
      5. wyjechal zostawiajac wielomilionowy dlug do splacenia
      6. ha,ha,ha...
      7. a biednych i bezdomnych coraz wiecej
      gdy
      8. "swiatynie" stoja puste a ludzie na chodnikach umieraja

to byl papiez ktory byl z wizyta w kanadzie w tym roku a teraz wladze
      katolickie sie drapia w glowe jak to splacic ten ogromny dlug ktory on
      spowodowal
      • Gość: KOlejarz Re: nie dajcie sie falszywym prorokom ! IP: *.tnt1.stewart3.il.da.uu.net 12.11.02, 02:24

> 1. przyjechal
        > 2. wygimnastykowal sie na "oltarzu"
        > 3. wypil troche wina
        > 4.pogadal do siebie i przeczytal co mu napisali
        > 5. wyjechal zostawiajac wielomilionowy dlug do splacenia

to co ona na k**** chodzil i z rzadowych kart kredytowych korzystal w
        pobliskim kasynie, ze mu teraz wypominasz to czego nie zrobil, w koncu tam
        gdzie go nie chca to on nie jedzie, jakos korea pln nie narzeka , ze po jego
        wizycie tylko pustka w kasie panstwowej zostala, nawet kacapy nie maja mu
        tego jak wytknac, gosc niezaproszony jest zbawieniem dla budzetu :))))

> 7. a biednych i bezdomnych coraz wiecej

no to co, w koncu to ich wybor, gdyby sie wzieli za siebie i chcieli
        popracowac nad soba a nie oczekiwac czasow kiedy im dadza to by nie zdychali
        w syfie jakiego sami sobie na wlasne zyczenie tworza

> 8. "swiatynie" stoja puste a ludzie na chodnikach umieraja

a niech umieraja, przynajmniej beda wiedzieli ze na przyszly raz nie warto
        zapraszac kogos przez kogo ponoc traci sie zarcie, prace i zycie, w koncu ci
        bezdomni maja papiery i moga isc smialo glosowac na tych z ktorymi daja nurka
        codziennie wieczorem gdzies na cuchnacym wysypisku smieci

>
        > to byl papiez ktory byl z wizyta w kanadzie w tym roku a teraz wladze
        > katolickie sie drapia w glowe jak to splacic ten ogromny dlug ktory on
        > spowodowal

to po kiego czorta zapraszales kolesia do swego kraju skoro teraz zalujesz,
        ze zes to zrobil.... ( zapraszales poprzez swoich przedstawicieli na ktorych
        glosowales podczas ostatnich wyborow )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka