Dodaj do ulubionych

Zburzą Ostrów Tumski !!!

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.02.06, 22:57
.: Wyburzenia na pl.Katedralnym. :.
06 lutego 2006 - 14:07
Dawne budynki ZOZ-u na pl.Katedralnym zostaną wyburzone ponieważ są
przestarzałe, niepraktyczne i szpecą.

Dawne budynki ZOZ-u na pl. Katedralnym zostaną wyburzone ponieważ są
przestarzałe, niepraktyczne i szpecą miejsce kultu religijnego. Prawie hektar
działki zostanie sprzedany, ale dopiero po zmianie planów zagospodarowania
tego terenu. Do tej pory był on przewidziany dla służby zdrowia, ale teraz jak
wyjaśnił Grzegorz Roman z Urzędu Miasta trwają prace nad zmianą funkcji dla
tego miejsca. Nowy plan ma być gotowy na przełomie 2006/7 roku, a wtedy
działka zostanie wystawiona na sprzedaż.

fluder
Obserwuj wątek
    • Gość: DZIEK@N Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! IP: *.magma-net.pl 06.02.06, 23:07
      chwala za to madrym i rozwaznym :-))))

ps. wszystkie pozostalosci po komunie powinne zostac zrownane z ziemia :-)
    • Gość: bres Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! IP: *.magma-net.pl 06.02.06, 23:24
      Nareszcie!!!!!!!!!!!
    • Gość: wro2015 bardzo dobrze :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.02.06, 23:42
      bardzo dobrze :)
      ... a tak na marginesie, to bardzo udana nazwa watku, RP ;)
      • mi.chal Re: bardzo dobrze :) 07.02.06, 00:21
        Gość portalu: wro2015 napisał(a):
        > ... a tak na marginesie, to bardzo udana nazwa watku, RP ;)

Moze i bylaby udana, gdyby rzeczywiscie chodzilo o Ostrow Tumski ;)
        • Gość: IGLICA Re: bardzo dobrze :) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 07.02.06, 01:00
          Po wyburzeniu dawnego ZOZu proponuje skierowac koparki na pl. Nowy Targ i
          zaczac burzyc te straszne betoniaki...
        • Gość: RP Re: bardzo dobrze :) IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.02.06, 12:17
          > Moze i bylaby udana, gdyby rzeczywiscie chodzilo o Ostrow Tumski ;)

- A co jest Michale nie tak ?
          O ile mnie uczyli w szkole, to średniowieczna wyspa Ostrow Tumski siegala do
          dzisiejszej ul. Sw. Józefa, wiec pl. Katedralny powinien raczej nalezec jeszcze
          do Ostrowa :]

To historycznie, a urzedowo ?! :]

PS. W kazdym razie, dzieki za zwrocenie uwagi na problem ;)
          • mi.chal Re: bardzo dobrze :) 07.02.06, 13:23
            Historycznie to jest Zatumie (Hinterdom) osiedle na wschod od Katredry, ktorego osia jest dzisiajesza ul. Kard. Kominka. ;)
            • 1410_tenrok Re: bardzo dobrze :) 20.02.06, 15:22
              "Hinterdom" to "Zakatedrze" a nie za "Zatumie". Lepiej tej nazwy jednak nie
              wspominac. To był kiedys Red Light District, po przeniesieniu go z okolic zamku
              (teraz Uniwersytet).
              A swoją droga, rzeczywiscie wielkie dzieki za ta decyzje. Od 30 i ponad lat ta
              wstretna buda drazni otoczenie. Nie stoi ona jednak na terenie Ostrowa
              Tumskiego, poniewaz Odra Tumska płyneła bezposrednio ze katedrą, jak widac to
              na jednej z rycin B. F. Wernera
              • svarte_sjel Re: bardzo dobrze :) 20.02.06, 16:18
                1410_tenrok napisał:
                > "Hinterdom" to "Zakatedrze" a nie za "Zatumie". Lepiej tej nazwy jednak nie

Tum i katedra to to samo, a obowiązującym polskim tłumaczeniem jest Zatumie.
                • rw.wro o, jeju, jeju... 12.03.06, 16:10
                  svarte_sjel napisał:

> Tum i katedra to to samo, a obowiązującym polskim tłumaczeniem jest Zatumie.

dobrze, że nie "zadupie", bo to w końcu tam - delikatnie mówiąc - katedra ma
                  tam swój ogon :P
          • svarte_sjel Re: bardzo dobrze :) 07.02.06, 15:46
            Gość portalu: RP napisał(a):
            > O ile mnie uczyli w szkole, to średniowieczna wyspa Ostrow Tumski siegala do
            > dzisiejszej ul. Sw. Józefa, wiec pl. Katedralny powinien raczej nalezec

Obejrzyj jakąkolwiek mapę z czasów istnienia Ostrowa Tumskiego (prawdziwego,
            czyli wyspy). Odra Tumska była zdecydowanie bliżej Katedry.
            • pluto10 Re: bardzo dobrze :) 07.02.06, 16:45
              A ja bym tam wybudował kościół taki jak na Nowym Dworze! I wtedy żaden inny
              projekt by nie podskoczył:)
            • Gość: erni Re: MAPA Z 1740 r. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 23:40
              Plac Katedralny leży dokładnie w miejscu koryta dawnej odnogi Odry.

www.wratislavia.net/pictures/1741.jpg
    • ka-8 Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! 07.02.06, 07:49
      Nareszcie...
    • Gość: marco-van-basten Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! IP: *.media4.pl 07.02.06, 09:34
      a tytuł postu zapodałeś waćpan jak z "Faktu"
      ;-)
    • Gość: RP Zbudują Pl. Katedralny !!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.02.06, 12:37
      No to chcialbym wiedziec, co widzicie oczyma wyobrazni w miejscu w/w ZOZ-u ?!

Mi sie marzy, aby przetarg na ten teren wygrala... parafia :)
      Jakis klasztor, seminarium, ew. rozbudowa PWT lub inna uczelnia pod egidą Kościoła.

Jesli powstanie obiekt komercyjny, chocby najbardziej luksusowy apartamentowiec
      w miescie, to moze byc on przyczyną zaburzenia harmonii, spokoju i tzw. klimatu
      na Ostrowie.
      • hen Re: Zbudują Pl. Katedralny !!! 07.02.06, 12:46
        Trochę się boję, że postawią coś co będzie musiało przypominać zabudowę
        otoczenia. Mam nadzieję, że teren wykupi ambitny inwestor, który zbuduje
        wieżowiec nawiazujący wysokością do wież katedry. Chciałbym, żeby budynek miał
        atrakcyjną formę, tak aby stworzyć Nowy Symbol Wrocławia, myślę o czymś w
        rodzaju skrzyżowania Heliosu z Solpolem 1. Przecież mamy duże ambicje, mam
        nadzieje, że nie bedzie to jakaś marna rekonstrukcja.
        • Gość: erm Re: Zbudują Pl. Katedralny !!! IP: 62.233.251.* 07.02.06, 13:18
          :)

a moze przeniesli by tutaj poltegor zamiast go burzyc?
          • hen Re: Zbudują Pl. Katedralny !!! 07.02.06, 13:47
            Mówiąc poważnie, ani Poltegoru nie uważam za symbol Wrocławia, ani mnie nie
            smuci wymiana zabudowy na pl. Katedralnym. Mam nadzieję, że architekci
            projektujący nowe budynki (cokolwiek bedzie się w nich mieściło) nie będą na
            siłę tworzyć nowych, "milenijnych" albo innych równie ważnych symboli
            Wrocławia, tylko swoje ambicje skierują na to aby jak najbardziej uszanować
            klimat otoczenia i nie zmieniać go na siłę, ale go podkreślać.
            • kot_b Re: Zbudują Pl. Katedralny !!! 07.02.06, 18:25
              A ja bym tam widzial jakis "earthscraper" a wiec budynek, ktory laczy sie z
              ziemia- moznaby wtedy wykorzystac ta mala gorke od strony odry.
              i wilk bylby syty i owca cala- bylaby zielen a przy okazji budynek:))

jesli ktos nie wie o co chodzi, to niech obejrzy prace na centrum "kopernik" w
              warszawie..
              • Gość: erni Re: Zbudują Pl. Katedralny !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 23:33
                Czyli zdecydowanie balonodrom!
    • Gość: lolo mam nadzieje, ze nie powstanie tam szkaradztwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 12:57
      typu DOM JANA PAWLA II
    • Gość: sklepowa Wiadomo kto te dzialke dostanie za darmo... IP: *.cybernet.ch 07.02.06, 17:09
      Wiadomo kto te dzialke dostanie za darmo...

Czarno widze !
      • Gość: wiecie_kto powinna tam powstac galeria IP: *.plusgsm.pl 07.02.06, 17:22
        galeria karykatur mahometa :)
        • Gość: żancik Re: powinna tam powstac galeria IP: *.media4.pl 08.02.06, 00:33
          A ja proponuję hipermarket :) Wrocław miastem 100 mallów :)
    • Gość: masd ZOZ wielkie buum IP: *.chello.pl 07.02.06, 20:44
      raczej tam powinien powstać budynek nawiązujący architekturądo zabudowy, aby
      nie psuć klimatu tego miejsca, wieżowce i ambitne projekty powinny powstawać
      gdzie indziej tam nie ma miejsca, zresztą wieżowce będą na C.P.
    • bartollommeo Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! 15.02.06, 00:23
      Superrr!!!
      Nareszcie! Tylko myślę że tą działkę powinno sobie zatrzymać miasto, na jakis projekt, tym bardziej ze ze względu na charakter miejsca trzeba pilnować zeby obiekt pasował do otoczenia, sprzedadza działkę nie wiadomo komu i postawią tam znowu jakiś apartamentowiec, wątpliwej urody i wogóle nie pasujacy do otoczenia.
      • Gość: miron Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 20:22
        Obiekt powinien pasować do otoczenia. Najlepiej powinien być w stylu późnego
        gotyku z lekkimi barokowymi dodatkami od tyłu. Żadnych eksperymentów! Precz z
        nowoczesnością!
      • Gość: indygo Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 22:47
        A kiedy przenosiny Przychodni do przepięknie wyremontowanego - widocznego na
        fotkach na budynku ZOZ - obiektu na Sienkiewicza - czy to sprzedany budynek
        starej przychodni śródmieście?
        • Gość: vratis Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 23:33
          na sienkiewicza jest plkat... otwarcie 1 maja.
          • Gość: member Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 21:28
            Poczekamy.......zobaczymy............
    • pilot981 Re: Zburzą Ostrów Tumski !!! 10.03.06, 18:57
      A może stworzyć z Placu Katedralnego miejsce na msze pod bołym miebem,spotkania
      młodzierzy katolickiej itp.
    • rw.wro jak to co na miejscu zozu? 12.03.06, 16:23
      na parterze, tuż przy wejściu, oczywiście, skarbonka na "cołaskę", potem,
      mijając ciąg sklepików z dewocjonaliami możemy udać się na I piętro, aha, nie
      zapominajmy o promocji beretów z moheru na galerii między piętrami! tam (na I
      p.) wypełniamy formularz dobrowolnej składki na kółko różańcowe - przewiduje
      się około 100 stanowisk do obsługi. kolejne piętro to rekrutacja do szkół
      teologicznych w całym kraju i zaprzyjaźnionych placówek misyjnych. trzecie
      piętro zajmie PiS, a czwarte radio maryja.
      to, co znajduje się na wyższych kondygnacjach, to na razie tajemnica, a o
      podziemiach nie wspomnę ;)
      • ken-ya1950 Re: jak to co na miejscu zozu? 10.12.22, 21:34
        Na wyspie ostrow tumski powinien stanac pomnik dla zamordowanych tam kobiet i wylawianych pocietych przez turbiny tamy.Tez bym tam byla gdyby nie wozek z dzieckiem i drugi syn abok wuzka. Ksiezulek nie dal sobie rady,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka