Dodaj do ulubionych

Anna Maria & Pat M.

IP: *.wroc.gazeta.pl 22.11.02, 10:45
To jest wątek, który przeniosłem z ogólnego forum - tam nikogo nie
zainteresował. Może w gronie osób kulturalnych ktoś sięwypowie?

Czy słyszelicie już piosenkę promującą wspólną płytą PM & AMJ? Nadaje ją
Zetka. To przeróbka genialnego kawałka „Follow me” za albumu „Imaginery Day”
sprzed prawie sześciu lat. Moim zdaniem - zupełnie nieudana. Pozbawiona siły
i energii oryginału, z banalnym, wyjęczanym tekstem, przeładowana
elektroniką, rozmyta, krótka (bo bez środkowej części z improwizacją), ze
zmienioną (uproszczoną)harmonią (po co, skoro oryginał jest taki
precyzyjny?). Słowem - marny, radiowy hicior. Mam nadzieję, że nie znajdzie
się na płycie, bo jesli inne piękne metheny'owskie tematy zostały tak
potraktowane...
Nie pojmuję, dlaczego tak utalentowani artyśyci wypuścili takiego kaczana na
singlu. A może to nie artyści, tylko producenci, na których artyści nie mieli
wpływu?

Obserwuj wątek
    • Gość: kaja Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 21:09
      A ja się z toba jak najbardziej zgadzam. siła patowskich tematów tkwi w pacie i
      jego starannie dobranym i wypracowanym zespole. Jęczenie ani może być
      atrakcyjne dla ucha amerykańskiego , dla którego polski język brzmi nieco
      orientalnie. poza tym zespoł zebrany całkiem przypadkowo ....pat chciał po
      prostu pomóc ani w otwieraniu drzwi do szołbiznesu , ale przyjmie się chyba
      nowa plyta wyłacznie wśród amerykańskiej ..polonii ;)dla mnie pat od dawna jest
      muzycznym guru - nie tylko z półki jazzowej. Zapomnę więć szybko o duecie z
      jopek i z przyjemnością sięgnę po travels....kaja
      • Gość: sztur Re: Anna Maria & Pat M. IP: 10.40.68.* 13.12.02, 14:10
        Uważam, że szansa na nagranie bardzo ciekawej płyty z megagwiazdą światowego
        jazzu zostala zaprzepaszczona. Jopek wokalistka jazzowa nie jest i nigdy nie
        bedzie. Płyta jest smutna, nudna i nie ma w niej nawet odrobiny magicznych
        dokonań mistrza. Pat ze swoim zespołem potrafił czarować a z jopek jest tylko
        dodatkiem i powiem waz szczerze, ze te jego solowki do najlepszych nie
        naleza.Jestem tylko ciekawy kto zadecydowal o takiej formie tej plyty bo cos mi
        sie wydaja, ze cala nijakosc materialu wynika z braku porozumienia.
        Polecam przesluchanie nowej Steczkowskiej. Cos innego ale zwroccie uwage jak
        bardzo ciekawe sa tam aranze i co sie dzieje w warsteiw muzycznej. Moim zdaniem
        to nie Jopek ale wlasnie Alkimja Steczkowskiej powinna byc okrzyknieta
        najwieksza produkcja 2002. Ale ja sie nie znam. Ja tylko slucham.
        • Gość: kaja Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 16:26
          no więć właśnie steczkowska poszukuje twórczo natomiast jopek zsiadla się jak
          mleko- skwaśniałe klimaty. Ciągle w tym samym tonie .Rozpoznawalny styl pata
          podobny a zarazem inny ma klasę, co w przypadku ani staje się powtarzaniem
          jednego schematu az do obrzydzenia. Trudno, dobrze że jesteśmy my fani
          pata ,ktorzy mozemy i umiemy? słuchać muzyki .Pozdrawiam wszystkich o podobnym
          nieupodobaniu do duetu pat &ania. Pat solo marsz do odtwarzacza!!!
          • Gość: rychu Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroc.gazeta.pl 15.12.02, 14:14
            W zupełności się z Państwem zgadzam: lubię płytę „Upojenie”, jest ładna i
            świetnie siejej słucha, ale przede wszystkim dlatego, że 8 na 14 kawałków to
            rzeczy Pata. Jopek i producenci - z wyjątkiem „Follow me” - raczej nie zepsuli
            pięknych kompozycji Mistrza. Ale to własnie „Alkimja” Steczkowskiej zaskakuje
            świeżością pomysłó, dyskretnym rozmachem, pomysowością. Tyle że Steczkowską
            wydała maleńka wytwórnia Luna Music z Wrocławia, a „Upojenie” Warner, czyli
            gigant fonograficzny (polecam, wywiad z Jopek w najnowszym numerze Jazz Forum o
            kulistach nagrania - żeby to, broń Boże, nie był jazz). Więc zgadnijcie dzieci,
            kto dostnie Fryderyka?
        • Gość: sztur Re: Anna Maria & Pat M. IP: 10.40.68.* 16.12.02, 11:34
          Jak to dobrze, ze jest jeszcze na tym swiecie kilka osob, ktore znaja sie na
          muzyce. Pozdrawiam forumowiczow! Niech zyje dobra muzyka!
    • Gość: Mix Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 23:44
      Jak na polskie warunki płyta poprawna ale faktycznie nie zachwycająca.
      Dla mnie nie zachwycająca też Steczkowska. Kto słucha trochę muzyki folkowej,
      klezmerskiej to wie o co chodzi. Pozdrawiam.
    • Gość: kaja Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 12:02
      Swoją drogą , Koneserzy Drodzy Muzyki Dobrej Bardzo, jak mniemam słuchacie
      Pata ...jak ja.... które z płyt Pata najczęsciej goszczą w waszych
      odtwarzaczach? Travels? American G.? Speaking Of NOw ? Uwielbiam utwór Going
      Ahead , ten grany na żywo, z CD Travels ....zawsze dostaję gęsiej skórki , gdy
      Pat wchodzi na strunach po huku...no właśnie , ten huk kojarzy mi się z
      helikopterami....ameykańskiego lotnictwa....;))) Pozdrawiam
      • Gość: rychu Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroc.gazeta.pl 19.12.02, 12:36
        Od pięciu lat nie mogę oderwac się od „Beyond Missouri Sky”. Z PMG - chyba
        jednak „Travels” i „Offramp”, z solowych rzeczy - „Secret Story” (Jezu, te solo
        na syntezatorze w „The Truth Will Always Be”!). Acha, strasznie fajna jest
        płyta Marca Johnsona z Patem -„The Sound of Summer Running”. A znacie muzykę
        do filmu „passaggio Per Il Paradiso”? No śliczna zupełnie, potem Pat nagrał ten
        temat na płycie z Jimem Hallem, też ślicznie. Za to nie rozumiem, o co Patowi
        chodził z „Zero Tolerance with Silence”. Jaja se zrobił, czy co?

• kajazz Re: Anna Maria & Pat M. 19.12.02, 17:46
          Rychu, wiesz rzeczywiście Beyond.... to fantastyczna płyta.Polecane passagio
          kupię i z przyjemnością skonsumuję. A może by tak założyć nieoficjalne koło
          miłośników Pata , może w sieci ?? Jak tam Twój html??
          • Gość: rychu Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroc.gazeta.pl 19.12.02, 19:06
            kajazz napisała:

> Rychu, wiesz rzeczywiście Beyond.... to fantastyczna płyta.Polecane passagio
            > kupię i z przyjemnością skonsumuję. A może by tak założyć nieoficjalne koło
            > miłośników Pata , może w sieci ?? Jak tam Twój html??

Jak tam moje co?
            • Gość: kaja Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 20:31
              hahahahaaaaa ;))) Twój kurs HTML , znajomość HTML i cała reszta o której
              wiekszość pań pojęcia nie ma.... zapytanie moje odnośnie ww. ew. strony o
              Pacie. Pozdrawiam zmarzniętego R.
              • Gość: rychu Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroc.gazeta.pl 20.12.02, 08:51
                No więc, nie ukrywam, z html na razie kiepsko. Ale nic to - radość moja wczoraj
                była ogromna, gdy czytałem recenzję "Upojenia" niejakiego M.P. w "Polityce"
                (zapewne Pęczak Mirosław). Cytuję: "Metheny gra niby jak zawsze, ale kazdy, kto
                chce może usłyszeć, że choćby w utworach "Cichy zapada zmrok","Biel" czy
                wreszcie w znakomitej kompozycji Andrzeja Kurylewicza "Polskie Drogi" to
                własnie wokal nadaje sens brzmieniu". KOniec cytatu, bez komentarza.
                • Gość: kaja Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 13:46
                  no tak , ja się nie dziwię , Warszawa murem za A.J.! Szkoda ,że coraz mniej
                  osób lęka się wypowiadać swoje zdanie , i szkoda też, że coraz więcej osób
                  komentuje wszelakie wydarzenia bez rzetelnej wiedzy na temat. I smucić się
                  należy ,że nieźle śpiewające wokalistki ,jak choćby Agnieszka Skrzypek, (
                  polecam- to taki mocno przydymiony wokal) mają znikome szanse zaistnienia.
                  Wrocław górą!!!!
                  Pozdrawiam ,Rychu!
                  • Gość: rychy Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroc.gazeta.pl 20.12.02, 15:05
                    No chybaśmy się nie zrozumieli - „Polskie drogi” to kawałek, w którym Jopkówna
                    nie śpiewa nawet sylaby. A MP, wiecie rozumiecie, chwali go własnie za wokal.
    • Gość: lena Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 22:57
      Dla mnie płyta znakomita! Nie nazwałabym śpiewu A.J. miauczeniem, jeśli ktoś
      nie lubi takich klimatów niech nie kupuje płyty. Wszystko na świetnym poziomie
      a to że Pat nie popisuje się swoją wirtuozerią świadczy tylko o tym że zamysł
      tej płyty był inny. Pozdrawiam malkontentów.
    • Gość: kaja Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.02, 10:26
      Ależ Rychu , wiemy i rozumiemy ,nie miejże nas za takich ignorantów! A o
      wokalistkach na małym marginesie.....koleżanka poniżej ma oczywiście swoje
      racje .ale niech posłucha samego Pata więcej... i zdecyduje ,czy Pat
      rzeczywiście.....doczytałam się w Jazz Forum jak to AJ i MK jej małżonek nękali
      Pata swoimi planami nagrania wspólnie jakiejś płytki.Chwilami, paskudnie, sobie
      myślę, że PAt oprócz chęci pomocy AJ w ew. zaistnieniu za granicami Polski być
      może zrobił to też dla swiętego spokoju.;))
      • Gość: rychu Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroc.gazeta.pl 22.12.02, 13:05
        Dla chleba z masłem. W wywiadzie dla "Rzeczpospolitej" AMJ mówi, że za tydzień
        pracy w POlsce Pat zarobił tyle, ile zarobiłby gdzie indziej przez dwa dni. Dla
        niezorientowanych - PMG inkasuje za koncert 100 tysięcy dolarów. Powtarzam -
        sto tysięcy dolarów. Czy ktoś tu jeszcze wierzy w bezinteresowną miłość do
        polskiej muzyki?
    • Gość: kaja Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 10:32
      A propos koncerów patowych, miałes tą ogromną przyjemność być na którymś ?
      W Poznaniu tego roku czy też w Warszawie?? A tak wogle, skoro 1 koncert Pata
      na polskiej ziemi odbył się we Wrocławiu ( sic!) dlaczego pat w tym roku u nas
      wrocławian nie zawitał?????
      • Gość: rychu Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroc.gazeta.pl 23.12.02, 10:41
        Miałem przyjemność byc na koncercie Pata w maju Poznaniu i teraz w Warszawie,
        choć ten warszawski do tego poznańskiego miał się jak... poznaniaki do
        wrocławian. Komncertów w innych latach nie wspominam, ale zdarzało się. A
        koncertu w tym roku we Wrocławiu nie było, bo fundacja Jazz nad Odrą, która
        chciała go sprowadzić nie potrafiła zdobyć pieniędzy, jak juz wspomniałem wcale
        nie małych.
    • Gość: misiek Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.02, 22:49
      Dla mnie płyta jest oki. Co w tym złego że AMJ chce zaistnieć dzięki Patowi
      również.
    • Gość: lidka Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.02, 22:42
      Dlaczego wspominacie tu Steczkowską i jej Alkimije.Moim zdaniem to bardzo słaba
      płyta. A AMJ dba po prostu o swój interes.
    • Gość: kaja Re: Anna Maria & Pat M. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 13:43
      Primo- w tym ,ze chce zaistnieć nic złego, ale w złym smaku ,,niestety
      Secundo- o Steczkowskiej trzeba chyba będzie utworzyć nowy wątek;))
      Płyta AJ może ma coś łechcącego dla niewprawnego ucha, nie znającego
      patowych "szlagierów" . niestety , cudowne utwory pata zostały tu tak paskudnie
      poszatkowane,,,tyle ode mnie naczelnego krytyka ;0) Pozdrawiam wszystkich
      zadowolonych i niezdowolonych.Kaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka