Dodaj do ulubionych

Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich

25.02.06, 11:30
Od rana zamknięty jest pl.Powstańców Śląskich, jezdnia w kierunku Bielan
Wrocławskich między ul.Pretficza do Sztabowej - ustawiają kratownice na
budowie budynku "Rondo Verona".
Objazd prowadzi ulicą Bernarda Pretficza, która jest całkowicie zakorkowana -
auta stoją od Zaporoskiej do Gajowickiej przez Pretficza i co ciekawe nie
widziałem Policjantów kierujących ruchem na skrzyżowaniu Gajowicka-Pretficza.
Autobusy jeżdżą objazdami przez Pretficza, Gajowicką i Sztabową do Powstańców
Śląskich. Dziwne że nie widziałem żadnych komunikatów o zamknięciu ulicy
Powstańców Śląskich... Przejazd objazdem trwa ok.13-15 minut.
Obserwuj wątek
    • Gość: katt Re: Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.06, 15:50
      Widzialam spory korek na objezdzie, nie polecam wycieczki w te rejony. Szkoda,
      ze nie bylo wczesniejszych informacji o zamknieciu tego odcinka.
      • Gość: herpi1 (Neo[EZN]) Re: Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.06, 16:11
        No właśnie też nie widziałem żadnych komunikatów na temat zamknięcia części tak
        ważnej wrocławskiej arterii. Nie ma to jak niespodzianka w sobotę.

Tak się jeździ objazdem:
        wroclaw.hydral.com.pl/69008,foto.html
        wroclaw.hydral.com.pl/69007,foto.html
        A to przyczyna takiego stanu rzeczy:
        wroclaw.hydral.com.pl/69004,foto.html
        Nie mam nic do tego typu prac ale niech lepiej i wcześniej ludzi informują i
        sprawniej organizują objazdy a nie że cała ulica stoi dlatego że żadnego
        Policjanta nie wysłali skrzyżowanie Pretficza - Gajowicka...
        • Gość: erni Re: Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 16:37
          Komunikaty były w radiu, prasie i chyba nawet Tv. Ja słyszałem w radiu PRW.

Hey ale szybko działacie. Juz sa zdjęcia na hydralu. Firma solidna.
          • Gość: taj Re: Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich IP: *.area4.il.chicago.comcast.net 25.02.06, 16:44
            yal
          • Gość: Neo[EZN] Re: Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.06, 17:05
            Jam nie słyszał ale może złe gazety czytuję i złą telewizję widuję :-/

Zdik zamilczał na swoich stronach (nie mogę znaleźć u nich niczego na ten
            temat) ale dobrze wiedzieć, że w niektórych mediach takie komunikaty się
            ukazały.

Skoro już zacząłem narzekać to ponarzekam na oznakowanie. Ulica Pretficza w
            kierunku do pl.Powstańców Śląskich jest zamknięta od Energetycznej do ronda ale
            o tym fakcie dowiadujemy się dopiero przy skrzyżowaniu z Energetyczną, w którą
            nie da się skręcić bo jest zakaz skrętu (ulica jednokierunkowa). Zostaje tylko
            nawrotka obok zaparkowanych aut i sznuru samochodów stojących do Gajowickiej...

A że firma solidna to fakt - staramy się śledzić to, co dzieje się dookoła :)
            Ostatnio nie przegapiliśmy nawet dziury na Sudeckiej w której widać było jedną
            z najstarszych (o ile nie najstarszą) szyn tramwajowych we Wrocławiu.
        • Gość: ziutek Zdjęcia jałowe beznadziejne IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.02.06, 17:14
          Nie pokazują niczego. Brak w nich dynamiki. Kompletnie bez wyrazu. O stoją
          sobie jakieś samochody i jakiaś maszya budowalana. Jedyne wyjście to wejść na
          wieżowiec i zrobić z góry porządny korek.
          • Gość: Neo[EZN] Zatrudnij sobie prywatnego fotoreportera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.06, 17:40
            Pomyliły ci się strony www.plfoto.pl z forum.gazeta.pl
    • Gość: erni Re: Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 17:13
      Możesz zapodać fotę tej dziury z najstarszą szyną tramwajową?
      • Gość: Neo[EZN] Re: Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.06, 17:44
        Tutaj są fotki:
        wroclaw.hydral.com.pl/11807,obiekt.html
        Co prawda niewiele tej szyny widać ale przynajmniej potwierdziły się
        przypuszczenia, że pod tą grubą warstwą asfaltu kryją się 110-letnie szyny
        tramwajowe po których żaden tramwaj nigdy nie pojechał.
        • Gość: Rafis Re: Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.02.06, 20:37
          zdjęcia beznadziejne :/ a tam ustawiaja zurawie a nie jakies kratowice
          cokolwiek to znaczy :)
        • tomek854 Re: Uwaga! Omijać teraz pl.Powstańców Śląskich 25.02.06, 21:44
          Z tego co mi mówiła moja mama (przewodnik miejski) przez krótki okres ta linia funkcjonowała. Jednak nie włączona została do sieci ze względu na jakiś inny system (ale nie wiem, o co chodziło - czy rozstaw, czy prąd, czy jak)... Mogę dopytać przy okazji.
          • Gość: Neo[EZN] Sudecka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.06, 23:15
            Dopytaj bo ja nie mam sprawdzonych informacji. Jeżeli jeździł tamtędy tramwaj
            to musiał być tramwajem konnym - nie ma absolutnie żadnych śladów trakcji
            elektrycznej nawet na zdjęciach pochodzących z przełomu XIX i XX wieku. I tu
            jest też problem - jeżeli jeździł taki tramwaj to gdzieś musieli trzymać konie
            i wozy a nie słyszałem o zajezdni przy ulicy Sudeckiej - nawet takiej typu
            stajnia, pasza dla konia i buda na dwa wozy.

Mam jeszcze jedną wątpliwość co do funkcjonowania tej linii nawet przez krótki
            czas - co z zawracaniem tramwaju? Nie ma ani nie było żadnej przelotki z
            jednego toru na drugi na Sudeckiej między Wiśniową a pl.Powstańców Śląskich.

Rozstaw szyn jest standardowy a same szyny są dosyć ciekawe bo mają grube
            obrzeże rowka - wiem że takie szyny stosowano pod koniec XIX wieku.

Możesz też zerknąć na mój artykuł o historii torowisk na pl.Powstańców
            Śląskich - jestem prawie pewny, że udało mi się "rozgryźć" poszczególne etapy
            rozbudowy torowisk na rondzie: wroclaw.hydral.com.pl/239,artykul.html

I przy okazji polecam też artykuł o torach w okolicach ulicy Tęczowej:
            wroclaw.hydral.com.pl/246,artykul.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka