georgenberg1 28.05.05, 01:16 Forum powstało - abyśmy nie musieli pisać w księdze gości w związku ze znaną nam sprawą a napewno nowe się znajda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loggic Re: Miasteczko Śląskie 28.05.05, 22:21 Gratulacje! Życzę owocnych dyskusji, nie tylko w jednej sprawie... Wpadnijcie też czasem po sąsiedzku do nas. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Miasteczko Śląskie IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 03.06.05, 00:36 ks. Grzegorz obecny administrator do dziś został odwołany dekretem ks. biskupa Wieczorka.Mieszkańcy Miasteczka są oburzeni zarzutami stawianymi ks. Grzegorzowi,są one bezpodstawne i odrzydliwe.A dlaczego nikt nie wymienia zalet i tego co zrobił dobrego dla parafii.Ks biskupie TO LUDZIE SĄ KOŚCIOŁEM I TO WY JESTEŚCIE DLA LUDZI!! A NIE MY DLA WAS. PS Czy to zieżność nazwisk burmistrz/ biskup czy rodzina, obaj przeciw ks.Grzegorzowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygliniok Re: Miasteczko Śląskie IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 03.06.05, 10:47 Zbieżnośc nazwisk może być przypadkowa, ale działania obu Panów są tak samo karygodne. Obaj nie liczą się ze zdaniem większości tylko realizują swoje własne interesy Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Miasteczko Śląskie 03.06.05, 13:14 Kto jak kto, ale akurat biskup nie musi w ogóle zważać na "zdanie większości". Dla niego powinna liczyć się tylko prawda. W końcu to ona nas wyzwoli, nieprawdaż? L. Odpowiedz Link Zgłoś
zygliniok Re: Miasteczko Śląskie 03.06.05, 15:22 Prawda powinna liczyć się zawsze i dla każdego, tymbardziej więc nie powinien biskup kierować się chorymi donosami na księdza - bez sprawdzenia prawdy i wysłuchania drugiej strony (a przypadkiem jest ona w większości). A według mnie bezwględna władza biskupia to mogła istnieć w średniowieczu, bo teraz nieumiejętne jej wykorzystanie powoduje tylko odchodzenie ludzi od Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Miasteczko Śląskie 03.06.05, 15:39 zygliniok napisał: > Prawda powinna liczyć się zawsze i dla każdego, tymbardziej więc nie powinien > biskup kierować się chorymi donosami na księdza - bez sprawdzenia prawdy i > wysłuchania drugiej strony Zgadza się! > (a przypadkiem jest ona w większości). No ja tego nie wiem. Nie wiem jaka jest prawda. > A według mnie > bezwględna władza biskupia to mogła istnieć w średniowieczu, bo teraz > nieumiejętne jej wykorzystanie powoduje tylko odchodzenie ludzi od Kościoła. Istnieje zawsze i zawsze nieumiejętne wykorzystanie powoduje nagatywne skutki - tak teraz jak i w średniowieczu. L. Odpowiedz Link Zgłoś
zygliniok Re: Miasteczko Śląskie 06.06.05, 09:41 Dlaczego biskup ma mieć teraz bezwzględną władzę, chyba raczej odchodzimy od dyktatury?? Czyż on jest nieomylny?? Odpowiedz Link Zgłoś
georgenberg1 Re: Miasteczko Śląskie 06.06.05, 12:10 Nie zapominjamy ze w kościele rzymsko-katolickim panuje monarchia. Odpowiedz Link Zgłoś
zygliniok Re: Miasteczko Śląskie 06.06.05, 13:55 tylko, że taka monarchia doprowadziła że na Zachodzie kościoły są puste. Tak też może u nas być w niedalekiej przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Miasteczko Śląskie 06.06.05, 15:46 Kościoły na zachodzie są puste na skutek Soboru Watykańskiego II i zmian posoborowych - czyli np. kolegializacji Kościoła! Kolegializacja o której mówię sprawia, że podejmowanie decyzji a więc i odpowiedzialność jest rozmyta. A w twoim przypadku przynajmniej masz jasność kto podjął decyzję i kogo możesz oceniać. Inne zmiany - przyczyny "pustek": laicyzacja, protestantyzacja liturgii, modernizm itd. Pozdrawiam L. Odpowiedz Link Zgłoś
zygliniok Re: Miasteczko Śląskie 06.06.05, 22:20 a czyż Sobór nas nie dotyczył więc czemu na Zachodzie jest inaczej niż u nas?? na skutek tradycji?? a czemu nastąpiła laicyzacja. Nie mówię, że powód przeze mnie wymieniony jest głównym powodem odchodzenia od Kościoła, ale czy według Ciebie postawa duchownych wogóle nie ma wpływu na odchodzenie bądź przyciąganie ludzi do Kościoła?? Według mnie ma, słyszałem już dużo opinii w Miasteczku o nie rzucaniu na tacę, ograniczeniu chodzenia do Kościoła itp. Może te opinie są wygłaszane pod wpływem chwili, ale na jakaś część zostanie wcielona w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
georgenberg1 Re: Miasteczko Śląskie 07.06.05, 07:50 ludzie tez zastrzegli ze nie beda chodzicdo dwoch pozostałych ksiezy nawet pomimo prósb ks.Dewora aby tego nie robili - pewnie z czasem nam przejdzie ta niechec - albo zinia sie wikariusze:-). Moim zdaniem sobory miały dostosować Kościół do zmienionej rzeczywistosci i usankcjonowac trendy a wiec w praktycznie niedopuscic do odchodzenia udzi od kościoła - jak wiemy nie udaje sie to gdyz najwiecej nowych wiernych Kosciół pozyskuje w krajach Ameryki Południowej i Afryki a w Ameryce Płn. i Europie raczej obserwujemy odchodzenie ludzi od Koscioła. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Miasteczko Śląskie 07.06.05, 08:03 georgenberg1 napisał: > ludzie tez zastrzegli ze nie beda chodzicdo dwoch pozostałych ksiezy nawet > pomimo prósb ks.Dewora aby tego nie robili - pewnie z czasem nam przejdzie ta > niechec - albo zinia sie wikariusze:-). No czyli jak widać ludzie chodzą do księdza a nie do Kościoła... > Moim zdaniem sobory miały dostosować Kościół do zmienionej rzeczywistosci i > usankcjonowac trendy a wiec w praktycznie niedopuscic do odchodzenia udzi od > kościoła - jak wiemy nie udaje sie to gdyz najwiecej nowych wiernych Kosciół > pozyskuje w krajach Ameryki Południowej i Afryki a w Ameryce Płn. i Europie > raczej obserwujemy odchodzenie ludzi od Koscioła. Jak można zmienić coś, co jest niezmienne, święte i doskonałe? Odchodzenie obserwujemy, bo ludzie w dzisiejszych czasach, w tak dynamicznej rzeczywistości potrzebują czegoś niezmiennego. Skoro jednak Kościół się zmienia, to byćmoże nie jest dla nich atrakcyjny? L. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Miasteczko Śląskie 07.06.05, 08:00 U nas było inaczej z 2 powodów: 1. Trafiło nam się co najmniej 3 charyzmatyczych duchownych: 2*W+P. 2. Żyliśmy w Komuniźmie i Kościół był jedyną ostoją gdzie można było szukać nadzieji, ucieczki, rozwiązania,... A tak w ogóle to Sobór miał i ma wpływ na postawę duchownych, a ta z kolei wpływa na wiernych. To oczywiste! L. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Miasteczko Śląskie 14.06.05, 23:43 No i proszę, taka afera, że aż się Wyborcza zainteresowała! Skończyła się już ta szopka? L. Odpowiedz Link Zgłoś
georgenberg1 Re: Miasteczko Śląskie 15.06.05, 13:16 Ostatnio zamiasta w regionalnej drukuja na KRAJ i tam na forum tez jest dyskusja: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2766546.html Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Miasteczko Śląskie 15.06.05, 16:56 Oczywiście, że drukują na kraj! Taka gratka! Każda okazja jest dobra, żeby dowalić KRK (oczywiście wg. GW). Czasami to nie wiem czy czytam jeszcze GW czy to już NIE. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geronimo Re: Miasteczko Śląskie IP: 195.205.23.* 27.06.05, 19:08 Czy ty aby wiesz co to jest prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Miasteczko Śląskie 28.06.05, 07:52 Być może sytuacja w Miasteczku już się wyklarowała.Wydaje mi się że ksiądz jak żołnierz musi być lojalny wobec przełożonego.Biskup musiał mieć jakieś poważne powody by przenieść księdza. Podobno dochodziło do sytuacji,w której wierni na próżno czekali na mszę w swojej intencji gdyż ksiądz spał bo był przemęczony.Ale to tylko plotka bez możliwości wyjaśnienia czy obrony drugiej strony. Czasem żal jest jak odchodzi jakiś "równy ksiądż" ale wierni na ogół się z tym godzą jak np.przenoszą wikarego po paru latach posługi. Na ogół proboszcz jest do starości związany ze swą parafią co nie znaczy że zawsze tak musi być. I dlatego jest grupa wiernych co zbyt mocno emocjonalnie związała się z księdzem proboszczem i protestuje przeciw decyzji biskupa. Ciekaw jestem jak radzi sobie ksiądz Sławomir którego "wydelegował" biskup którego dobrze znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc c Re: Miasteczko Śląskie IP: *.ipt.aol.com 28.06.05, 08:40 powyzszy post wyglada na wypowiedz osoby duchownej- jest tak naprawde? Odpowiedz Link Zgłoś
wikary_tg Re: Odnośnie zachowania żony radnego Miasteczka Śl 28.06.05, 12:16 Brawo Anna B.,tak trzymać! Jeszcze kilka takich efektownych akcji,kilka poturbowanych staruszek i honor "zacnych miasteczkowskich rodzin" będzie obroniony, a zbuntowana hołota zamiast odmawiać pod farą zdrowaśki zacznie ze strachu szczękać zębami. Tylko nie sprawnam zawodu i nie zacznij o tej bandzie pijaczków i nierobów oraz o niepokornym ks.Grzegorzu myślęć jako o swoich bliźnich-bo wtedy zgodnie ze wskazaniami Ewangeli musiałabyś ich miłować jak siebie samą.Chyba,że te i inne nauki Kościoła odnoszą się tylko do "maluczkich" nie zaś do zasłużonych rodów miasteczkowskich mających aż dwóch księży w swym gronie życzliwy inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyga Re: Odnośnie zachowania żony radnego Miasteczka Ś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 20:58 odpindolcie śię od Grzesia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Miasteczko Śląskie 29.06.05, 07:31 Gość portalu: gosc c napisał(a): > powyzszy post wyglada na wypowiedz osoby duchownej- jest tak naprawde? Gościu- mylisz się ! Odpowiedz Link Zgłoś
utopiec Re: Miasteczko Śląskie 28.06.05, 16:25 Kogo w końcu dobrze znasz, księdza Sławomira, czy biskupa? A ten, którego mianujesz proboszczem nie jest takowym, ale administratorem i to jest spora różnica. Wikariusze zawsze podlegali rotacji. W zakonach jest to normą, że proboszcz w nastepnej kadencji staje się pomocnikiem i to nikogo w parafi nie dziwi ani duchownych ani parafian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geronimo Re: Miasteczko Śląskie IP: 195.205.23.* 28.06.05, 16:55 Wasze gadki nic nie znaczą, nawet nie wiecie o co w tym wszystkim chodzi.Jestem jednym z tych którzy bronią ks.Grzegorza.Wyższa władza duchowna zapomniała do czego została powołana,stawia się ponad Boga.Przykazania i posty są tylko dla maluczkich,dla panów biskupów liczy sie tylko forsa i bryki o których my możemy tylko pomarzyć.Bronimy człowieka uczciwego i honorowego który wie co to jest powołanie a który został w chamski sposób potraktowany przez braci w kapłaństwie.Koniec dyskusji .Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej zapraszam codziennie na modlitwę odmawianą w czasie Apelu Jasnogórskiego o godz 21:00.Serdecznie zapraszam. geronimo Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Miasteczko Śląskie 29.06.05, 07:38 Gość portalu: geronimo napisał(a): > Wasze gadki nic nie znaczą, nawet nie wiecie o co w tym wszystkim chodzi.Jestem > > jednym z tych którzy bronią ks.Grzegorza.Wyższa władza duchowna zapomniała do > czego została powołana,stawia się ponad Boga.Przykazania i posty są tylko dla > maluczkich,dla panów biskupów liczy sie tylko forsa i bryki o których my > możemy tylko pomarzyć.Bronimy człowieka uczciwego i honorowego który wie co to > jest powołanie a który został w chamski sposób potraktowany przez braci w > kapłaństwie.Koniec dyskusji .Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej > zapraszam codziennie na modlitwę odmawianą w czasie Apelu Jasnogórskiego o > godz 21:00.Serdecznie zapraszam. geronimo Napisz coś więcej o waszym ukochanym proboszczu o jego codziennym życiu bo my nie jesteśmy tak zoorientowani. Koniec dyskusji jak sugerujesz to troszkę nie na miejscu w wolnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka Re: Miasteczko Śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 00:11 Tak? A to cikawa historia. Niech tylko przypomne jak jeszcze nidawno ludzie narzekali na to ze sie msze spozniaja ktore wlasnie mial odprawiac ksiadz Dewor, nie wspominajac juz o niemoznosci wyspowiadania sie przed msza sw.!!!!! I nie wyssalam sobie tego z palca, bo nie raz sama czekałam az sie raczy zjawic!-msza zaczynała sie po czasie. W normalnej pracy to za takie cos by Cie juz dawno wylali albo przynajmniej ucieliby Ci conieco po kieszeni-jak to sie mowi-z wyplaty! To ma byc szacunek do Boga do ludzi-owieczek??? TO JEST KONKRETNA IGNORANCJA I LEKCEWAZENIE OBOWIAZKOW! Jak wiem ze mam rano wstac bo mam obowiazki to sie z tym licze i ide predzej spac- sa rzeczy wazne i wazniejsze-trzeba umiec je odroznic i umiec z czegos zrezygnowac!! Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Miasteczko Śląskie 29.06.05, 07:29 utopiec napisał: > Kogo w końcu dobrze znasz, księdza Sławomira, czy biskupa? A ten, którego > mianujesz proboszczem nie jest takowym, ale administratorem i to jest spora > różnica. Wikariusze zawsze podlegali rotacji. W zakonach jest to normą, że > proboszcz w nastepnej kadencji staje się pomocnikiem i to nikogo w parafi nie > dziwi ani duchownych ani parafian. > Przecież nie piszę że Tarnogórzanin ks.Sławomir jest proboszczem więc po co te utarczki ! Nie sądzisz że znam biskupa ! Odpowiedz Link Zgłoś
utopiec Re: Miasteczko Śląskie 29.06.05, 21:27 dlaczego mam nie sądzić? Chyba znasz biskupa gliwickiego? Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Miasteczko Śląskie 29.06.05, 22:18 utopiec napisał: > dlaczego mam nie sądzić? Chyba znasz biskupa gliwickiego? Znam Biskupa-górala z Zakopanego(takie ma nazwisko),a nawet Papierza też górala ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: Miasteczko Śląskie IP: 80.51.236.* 19.07.05, 10:39 Kochani obrońcy Ks.Grzegorza czy wy tego niewidzicie że on juz topi sie w gnoju wodzi Was za nosy gra na Waszych uczuciach że nie żalezy mu na kapłanstwie zachowuje się jak Guru żal mi was bardzo że niewybraliście Boga a wielbicie bożka Grzegorza i że jednego kapłana bronicie a zniszczyliście 5- kapłanów opamietajcie sie prosze kiedyś przed Bogiem odpowiecie za popieranie zła które stworzył Ks grzegorz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
georgenberg1 Re: Miasteczko Śląskie 20.07.05, 14:52 a jakich to niby 5-ciu ksiezy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek mateusz Re: Miasteczko Śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 16:50 Wystarczy ze przytoczę przykłady dwóch kapłanów: ks Norbert i ks. Piotr -byli wikariusze. A Ty geaorgenberg byłeś pierwszym, ktory podjudzał ludzi aby obrażali i opluwali tych księży. Jeśli nie pamietasz to przypominam Ci chociażby 2 czerwca po mszy pożegnalnej za ks. Dewara. Grałeś tam pierwsze skrzypce Odpowiedz Link Zgłoś
krzycom Re: Miasteczko Śląskie 08.08.05, 20:08 Obrońcy księdza. Oby tak przyjechala policja z armatka wodna i polala was woda (a najlepiej goraca) Macie wy rozumy?tepaki. I na dodatek siedzi tam najbrzydsza dziewczyna w miasteczku z Osiedla, ktora obojetnie kto by nie przechodzil to brzydko pokazuje, czy ma ten Potwor rozum!opd Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Miasteczko Śląskie 29.06.05, 22:26 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2794370.html Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Miasteczko Śląskie 29.06.05, 22:34 tarnowskiegory.naszemiasto.pl/wydarzenia/491695.html?ses_nm=83451e4a9e7891ba55913fde5556588e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miasteczkowianin Re: Miasteczko Śląskie IP: 80.51.236.* 23.07.05, 16:18 " Nie sądź a nie będziesz sądzony, nie potępiaj a nie będziesz potępiony" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszystkowiedzący Re: Miasteczko Śląskie IP: 80.51.236.* 31.07.05, 20:21 ostatnio sprzedano działki budowlane koło szkoły, bez przetargu ale zgodnie z prawem, zgadnijcie kto je kupił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francek Re: Miasteczko Śląskie IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:49 kto je niby kupil??? jak wiesz to napisz?? jestem ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Miasteczko Śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 01:50 Jak forumowicze skomentują fakt udzielenia przez ks. Dewora wywiadu gazecie "Fakty i mity"? Jako obserwujący calkowicie z dala ten konflikt, proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: Miasteczko Śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:21 A tyn iaboll faroza Jankowskigo to cai moga kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 000000000000000000 Re: Miasteczko Śląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 17:25 Odpowiedz Link Zgłoś