Gość: Somebody Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.laczpol.net.pl 19.04.06, 16:18 Moim zdaniem ten gość przesadzil. Po tak zwanym Dead'zie nie powino sie tak wariować to tylko gra. Może jest i ona wciągajaca ale nie wszyscu tak robia jak on... Jest to tylko gra i wszystko co sie straci można zdobyc znowu wiec... Nie powinnismy sie tak denerwowac jak juz powiedzialem to tylko GRA... Sam w nią gram i nic takiego nie robie, a gram w nią dla zabawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.sulechow.net 19.04.06, 16:18 Wiem coś o tym.Przez tą chorą grę dzieci na nic nie mają czasu, o nauce nie wspomne!Powinni ją zlikwidować!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xarfax Destroyer Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.tomaszow.mm.pl 19.04.06, 16:38 Jak ktos zna umiar to tez moze sie uczyc chyba ze ma to w dupie. a jak ktos nie chce zeby jego dziecko gralo niech je zamknie w ubikacji albo odlaczy neta i wywali kompa przez okno... Jak ktos nie wie co to tibia to niech sie nie wypowiada tylko sam zagra ;-] TIBIA RULEZ !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guru Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 213.199.196.* 19.04.06, 16:19 Z tibią jak ze wszystkim -trzeba znać umiar -.- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hakate Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 81.210.71.* 19.04.06, 16:19 Kurdeale afere z tego zrobili to gra dlawszystkich kazdy moze w niagrac.Matka chciala dobrze dla syna i ma. Zalezy tez od wychowania rodzica a nie tylko przez gre. Tez w nia gram ale bezprzesady :P pozdro (OMG ALE AFERA :P ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr. Jack Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.c243.petrotel.pl 19.04.06, 16:22 Ja gram w tibiw mam 45 eldera ale nigdy bym ikogo nie pobil w takiej sprawie jedyne co mnie denerwuje to hak jaki dostałem na 62 elite z 1.5kk ekwipunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Pfff IP: *.sm.pk.edu.pl 19.04.06, 16:22 Zapomnieliście kryptodziennikarze dodać że regulamin gry zabrania handlem postaciami czy przedmiotami za prawdziwą kasę ;) Często Ci uzależnieni biedacy traca kasę, postacie itp. ponieważ admini dają im bana. Dodatkowo dochodzi też sprawa hakowania kont. Piszcie dokdłanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: każdygradla przyjemnośći jedni lubio jedni nie IP: 80.240.190.* 19.04.06, 16:23 każdy z wlasnej woli gra w to gre ja mam kumpla co gral z pare miechy i mu sie znudzila,każdy ma inny charakter inni lubio grać w to gre inni nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katesss Niesamowity nałóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:23 Mój brat, kiedy tylko może włacza Tibię i gra, aż tata go z komputera nie wytarga .. nie można sie z nim przy tym dogadac!! Ostatnio wróciłam o 3:30 z imprezy, a on wyszedł wtedy z mojego pokoju ( bo tam jest komputer) bo grał .. Raz tata odłączył mu modem to on sie rozpłakał, że mu postać zabiją! Niesamowicie denerwuje mnie, jak wchodze do wlasnego pokoju i co widzę ? TIBIĘ ;\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek dupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:27 to wszystko co piszecie to nieprawda tibia wcaga ale bez nalogu.. jak zyja na swiecie ulomy to ja sie niedziwwie ze zabijaja ale sa ludzi ktorzy graja to jest tylko gra... idzie poznac nowych ludzi a wy to turlajcie dropsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:27 daj ktos link do tej tibi bo nie gralem w to:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bofedojo Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.kolonianet.pl 19.04.06, 16:28 Cytat: Tibia to gra fabularna, która dzieje się w świecie magii. Wymyślono ją tak, żeby młodzież siedziała przed komputerem jak najdłużej. Bohater, w którego wciela się gracz, zdobywa umiejętności i gadżety: dodatkową siłę, doświadczenie, miecze, zbroje, hełmy, a przez to staje się coraz droższy - można go sprzedać za prawdziwe pieniądze na aukcjach internetowych. Przez pewien czas po wyłączeniu komputera pozostaje w grze - jest wtedy bezbronny, unieruchomiony i staje się łatwym celem dla innych graczy. Co to za brednie? Czy ktos kto pisal ten artykul choc troche zapoznal sie z gra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hawk Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:29 Mam 16 lat i sam gram w Tibie razem z kolegami i jest grą która zapewnia rozrywke na wiele godzin ale trzeba zrozumieć że Tibia nie jest wszystkim. Niektórzy w tej grze chcą pokazać jacy są silni i pochwalić się przed kolegami skillami,lvl,mlvl. Niektórzy zamykają się w sobie i grają cały czas bo mają m.in problemy w szkole i starają się o tym zapomnieć lub problemy emocjonalne. Tibia może uzależnić jeżeli zaczniemy ją uważać za życie a nie jako zwykłą gre. Według mnie i wielu innych takich którzy nie widzą nic poza tą grą powinno się ich skierować na leczenie ponieważ mogą zrobić krzywde, jeżeli swojej rodzinie to mogą ją zrobić każdemu w pobliżu jeżeli nie będzie się na kim wyładować po utraceniu cennych rzeczy, lvl itp. . Ci co stworzyli tą grę powinni umożliwić graczowi wyjście z gry w każdym momencie przez co musieli by usunąć tzw. blokade logouta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr3tu Bzdury ;) IP: 217.98.66.* 19.04.06, 16:29 Witam, zastanawiam się ile osób uwierzyło w kolejny stek bzdur gazety. - Autor nie ma pojęcia co wypisuje. Od kiedy tibia to gra fabularna w świecie magii? - Każdy kto choćby raz w to grał wpadnie w tym momencie w śmiech. - Autor przedstawia sytuację z tą grą w sposób takowy, iż jeśli osoba nie będzie ciągle bez przerwy sterczała nad monitorem nad swoją postacią, to ona zginie (nie, nie także mówi o tym, że jak postać zginie to traci doświadczenie, i takie tam jak w innych rpgówkach, przedstawia sytuacje raczej tak jakby postać umierała na zawsze, i cała praca poszła nad nią poszła na marne) "bo jest bezbronna" - co za idiotyzm ze strony piszącego, wnioskuję, że albo nie miał on nigdy kontaktu z tą grą, albo jego poziom znajomośći angielskiego kończy się na przedstawianiu się, jesli nie widzi w miarę dużego przycisku "LOGOUT" (ang. wyloguj) - "Wczoraj postaci dochodziły do 1500zł" - ile takich aukcji było? proszę o linki do nich - kolejna bzdura. Rzadko zdarza się, że ktokolwiek w Polsce da za naprawdę dobrą postać ponad 200 zł. Więc prosze mi tu nie pisać, że młodzież w Polsce wydaje wszystkie ciężko zaoszczędzone pieniądze na Tibię. - "Jeden z uczniów kupił postać z Tibii za 800 zł. Pieniądze wysłał pocztą, ale nie dostał bohatera. Wydawało mu się, że oszukał go ktoś ze szkoły, więc wszczynał bójki i kłócił się z rówieśnikami." - jeśli wysłał pocztą to nie ma adresu osoby do której wysyłał? (pomijam przypadek gdyby wysłał pieniądze na konto bankowe, ponieważ uczniowie gimnazjum takowych nie mają) I proszę nie pisać, że jestem jednostronny. W tibię nie gram od roku, i nie polecam nikomu w nią grać - to strata czasu. Jednak od tych kłamstw jakie tutaj powypisywaliście boli mnie głowa. Pozdrawiam, kr3tu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 82.160.135.* 19.04.06, 16:29 Fora internetowe też uzależniają! Więc najlepiej nie czytajcie tego postu! Bo się uzależnicie! Lepiej zastanowic się nad przyczynami tego, że nastolatki całymi dniami siedzą przed komputerem. A tak to tylko co pewien czas będzie się wybierać uzależniające gry i inne rzeczy (narkotyki, alkohol itp.) po koleji "na odstrzał". I jak to ktoś powiedział: "Nie wystarczy dyskutować o szkole wtedy, kiedy nauczycielowi wsadzą na głowę kosz. Trzeba dyskutować, i to stale, o problemach wychowawczych, a nie tylko dydaktycznych." Może ktoś zrozumie o co tu chodzi, aczkolwiek nie widziałem dużo rozsądnych opinii na temat Tibi ( było oczywiście pare wyjątków). Tę wypowiedź można zastosować do wielu spraw. Na przykład: "Nie wystarczy dyskutować o grach komputerowych, kiedy dziecko zacznie własną matkę bić krzesłem z powodu Tibii..." No i tyle miałem do powiedzenia. Życzę wszystkim nałogowym graczom chcącym przestac grać w Tibię czy jakąkolwiek inną grę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garg Tibia żądzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:29 Tibia jest nawet lepsza od zwykłego świata. Tam mają przynajmniej do nas szacunek a nie to co naprawde plują i biją. Tam przynajmnije mozna pogadac spokojnie jak tak odłączają komputer to traci się duże pieniądze. Takie konto Seromontisa jest warte kilkadziesiąt tysięcy złotych. a jak zabija to tracisz jakies kilka set. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xarfax Destroyer Re: Tibia żądzi IP: *.tomaszow.mm.pl 19.04.06, 16:39 Tibia jest Bogiem, expienie nałogiem , skile to podstawa a PK to zabawa! ;D >>>>WinnerS NEVER QUIT ! QUITTERS NEVER WIN!!! <<<<<<<<< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymek Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:33 chyba was pojebało, musisz miec naprawde zryty łeb żeby uderzyc swoją matke idioto! gdybym Cie znał to bym ci dojebał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xarfax Destroyer Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.tomaszow.mm.pl 19.04.06, 16:33 Jak ktos ma swira to gra cale dnie, lub nawet jak moj kolega wstaje w nocy i zakrywa kontrolki od stacji dyskow nakolannikami ;D. Tez gram w tibie ale nie przesadzam. POZDRO DLA TIBIOMANIAKOW Z TOMASZOWA ! :D Szczególne pozdrowienia dla: Loco Poxa (Rafik), Xael Dron, i calej reszty świrów :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregrin Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:34 i tak rosnie mlode pokolenie, to ma byc przyszlosc Polski ?? A jesli ktos gra dla kasy jak wspomniani bochaterowie to dla mnie jest poprostu glupi, zaplacic pare stowek zeby kupic kompa, placic co miesiac kilkadziesiat jesli nie kilkaset zloty za neta a pozniej niby na tym "zarabiaja" ?? Ludzie trzymajcie mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K3 Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.olsztyn.mm.pl 19.04.06, 16:36 ludzi wy smieszni jesteście!! mówicie że tibia uzależnia? ROTFL!! a wiecie że istnieją też inne gry które wciągają równie dobrze jak tibia? np WoW, Lineage2 albo MUonline!! pomyślcie choc przez chwile kto za to ponosi wine jak nie wy rodzicie!! spędzacie za mało czasu ze swoimi dziećmi!! i co one biedne mają robić? wyjść na dwór? gdzie do okoła jest pełno "ludzi lubiących alkohol" albo innych "ludzi lubiących zieleń" zacznijcie spędzać ze swoimi dziećmi więcej czasu to nie będą grały w te gry! niezaprzecze że są one niczym narkotyk ale z każdego nałogu można sie wyrwać wystarczą dobre chęci!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sijan Actora HEH tibija jest zaje... fajn gram poand 1.5 roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:37 Tibia jest popularna i ja lubie i jak ktos napisz ze on glupia jest to go hyba zabije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loox Shd LOL ROTFL IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.04.06, 16:39 Ja nie moge, Ci..oft powinien oskarżyc autora tego tekstu o antyreklamę. SCHOWAJCIE SIE Z TAKIMI ARTYKULAMI!!! Kazdy kto gra w tibie, robi to z wlasej woli, nikt go nie zmusil np. do brania narkotykuw ani lykania jakis swinstw więc nie porównujcie tego sobie, ok? Myslalem ze sie przewróce no jak to czytałem. btw ten ziom co pobil swoją matkę: lol, co mnie obchodzi że to jakis psychol byl, wszedzie sie zdarzają, na szosach, w autobusach, nawet przy Tibii. Po prostu żal mi was, bo nie umiecie podawac innych argumentów szkodliwości grania w gry on-line ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.06, 16:40 W mojej klasie jest pare chłopaków którzy grają w Tibie od 2 klasy gimnazjum. Wiem że codziennie posz kole wchodzili by zagrać, nawet mnie nakłaniali ale ja nie lubie takich gier więc odmówiłam. Zauważyłam że im dłużej grali( w sensie że codziennie ) odizoliwali się od otoczenia. Ich dialogi szkolne ograniczały się do rozmowy o Tibi. Ja rozumiem że ich gra wciągnęła, ale mam wrażenie że oni przez tą grę się zmienili i to na gorsze...Pogorszyli się w nauce a nawet wogóle "olewają" ją i pyskują do nas jako docałej klasy. Nie wiem, może po prostu są tacy z charakteru, ale w kształtowaniu charakteru wzięła udział właśnie ta gra. Chciałabym też powiedzieć że rodzice powinni niepełnoletnim dawać jakieś ograniczenia na komputer jeśli same nie umieją sobie wyznaczyć jakiegoś limitu. Rodzice powiinni reagować w sytuacjach kiedy dzieci siedzą po 6 godzin na komputerze. Teraz tyle mówi się o uzależnieniach w różnych środkach przekazu i na codzień że ludzie wiedzą co nieco na ten temat. Mi się jednak wydaje że niektórzy rodzice albo są tak wykończeni pracą że nie mają siły ab zainteresować się dzieckiem, aby wyłączyło komputer i nie widzą bodźców jakie dziecko wysyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blady Re: SAm w to gram i polecam innym!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:43 Tibia w przwdzie uzaleznia ale mi juz traz udało śię zrobić aż 3 tygodniową przerwę!!! Jest towielki wyczyn, gdyż większość nie stać nawet na tydzień przerwy! Nie raz moja postac ginęła i nie raz była to wina rodziców! Często byłem na nich wścikły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ara Tibia rox:D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:43 Tibia jest super! Fakt nudzi sie ale tylko na kilka dni bo potem musisz... musisz... musisz GRAĆ:D Pozdro dla tibijczykow:P P.s.:Ide wbic 80 lvl :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel 13 lat Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.04.06, 16:43 No heh gram czasem w tibie pogram goodzinę albo dwie ale nie to zeby bić mamę drewnianym stołkiem. Tibia oglupia a nawet zabija ... Kiedys czytalem artykul o chlopakowi ktory zabil kolege bo na zarty zabral mu jakas zbroje. Tibia to dziwna gra i ci ktorzy nie odrozniaja rzeczywistosci od swiata realnego nie powinni w nia grac. Odpowiedz Link Zgłoś