Gość: ??? Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 82.160.112.* 20.04.06, 20:20 TIBIA TO GÓWNO TO SCIERWO POWINNI ZAKAZAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.04.06, 20:22 To naprawdę poważny problem... znam wielu ludzi, którzy grając w tę grę coraz bardziej odsuwają się od realnego świata, stają się agresywni, mają problemy w nauce, pracy... rząd powinien zająć się tą sprawą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznajomy Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.elsat.net.pl 20.04.06, 20:24 Też gram w tibie i moi koledzy równierz ale z takimi przypadkami szału sie nie spotkałem. Ci opisywani moim zdaniem są trochę chorzy na umyśle, gdy mój bohater zginie mówię nic no trudno zdarza się ... to sie nadrobi. Dziennie gram moze ok. 3 godz. Ale jak mama mówi wył. komputer to odp. chwilka tylko sie wyloguje lub schowam w bezpieczne miejsce gdzie gracze mnie zabić nie mogą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska ja juz nie wiem co o tym myslec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 20:29 gram w tibie 2 lata. Kiedyś grałam bardzo dużo można by powiedzieć że byłam chyba uzależniona(troszke) teraz mam juz dosyc tej gry:PP mam postac na 43 lev z bardzo dobrymi skillami i wcale mi nie jest jej żal.. poprostu każda gra kiedys sie musi znudzic.. a to ze inni zarabiaja na niej to ich sprawa..Hmm a to ze ludzie graja w ta gre tak bardzo dlugo to wina lezy tez po rodzicow stronie bo to sie widzi jak dziecko juz zatrzyna z dnia na dzien siedziec coraz wiecej i nawet na dwor nie chce isc ciagle choruje aby grac w tibie<lol> .no ja juz nie wiem co o tym wszystkim myslec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filemon Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 20:37 Tez grałęm w tibie ale zdałem sobie z tego sprawe . Sprzedalem konto za 1000zl. I jestem z tego zadowolony. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luthi Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 20:40 Hmm... jak już ktos powiedział "lepsza Tibia niż narkotyk". Cieszcie sie ,ze Wasze dzieci przynajmniej grają w takie coś niż biorą prochy i palą rózne świnstwa!. Od Tibii odciągnąć jest bardzo trudno. Jedyne co moge dodać od siebie: pokażcie dzieciom inną alternatywe spedzania wolnego czasu!, sport, ksiazki, muzyka. Lepiej zainwestowac 500zł w gitare niz nerwy, ze dziecko "siupło" sobie w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nizahe Sama prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 20:44 Gram w tibie od 2003 roku, mialem z 8 postaci. Na poczatku do okolo 15 lvl. W wakacje sprzedalem 30EK za 200zl. Wczoraj za 70zl 23RP. Teraz zastanawiam sie czy grac, ale nigdy nie uwazalem, ze bylem uzalezniony. Zawsze potrafilem powiedziec stop. Tibia to tylko gra! Jak tu ktos madrze napisal to nie wina gra tylko czlowieka! Na tibii moza bardzo wiele zarobic. Moj przyjaciel z miesiac temu sprzedal OTSa za 500zl i 62RP za 600zl! Tyle, ze troche mu w nauce nie idzie, ale przed tibia tez mu nie szlo! Nigdy nie spotkalem sie z przypadkiem, ze ktos plakal, bil, przeklinal przez tibie! Zawsze jak spotykalem w tibii idiotow, ktorzy pisali: "muj", "kturzy", "fri itans plax" to zawsze im mówilem, zeby najpier poszli do szkoly, a pozniej grali w tibie. Ja osobiscie jak gralem to nigdy nie mialem klopotow z nauka, zawsze jakies 4, 5 czasem 3. Co do WoW do mam kumpla w klase, ktory zarywa noce by w to grac, na lekcjacg spi. Olewa szkole, ale nigdy nie powiem ze jest glupii, bo w poruwnaniu do tibii w WoW nic nie zrobisz jak nie bedziesz inteligentny. A tak btw. Autorzy tekstu sa niezle nie doinformowani! HAHA! Przepraszam za slownictwo, ktore zrozumieja tylko gracze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzejek14 tibia IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 20:50 moim zdaniem tibia wkreca ale nie az tak zeby pobic matke! uwazam tego goscia za czubka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Varenthin Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.attu.pl 20.04.06, 20:52 ehh, artykuł pod publiczkę w celu wywołania sensacji btw z ciekawosci sciagnelem Tibie i wywalilem po minucie gry, syf wole World of Warcraft, gra platna ale najlepsza na rynku, a od pierwszego Warcraft'a jestem fanem serii (gram po 3-4h dziennie dla przyjemnosci) uzaleznic mozna sie od alkoholu, telewizji, narkotykow itd, wina tkwi w czlowieku, jezeli nie potrafi miec nad soba kontroli to jego problem, chyba czas do specjalisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 20.04.06, 20:53 No nie powiem ale im zadziej dizecko gra tym bardziej mu sie chce! Wiem to po sobie mam 78lvl i siedzialem nieraz po 14 h na komputerze, i dobrze wiem jak to jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Razil Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.rosnowo.jarsat.pl 20.04.06, 20:54 Mozna Grac W Ta Gre Ja Tez Troche Dlugo Gram Ale To Przesada Bic Najblizsze Dla Siebie Osoby!! xD! Pozdro Dla All TibijczykoW! =) Rosnowo =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek122323 Ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:05 Ludzie sa poprostu głupi jestem pewien e gdyby gral w np. diablo na zawodowcu i by zginol przez matke rozniez by ja pobil, Faktycznie w tibi zdazaja sie ludzie najczesciej w wieku 10-14 lat to sa zwykle gnojki nie znajace ortografi i ie chodzace do szkoly, w zasadzie nie znam nikogo kto by mial postac 100lvl+ prowadzacego normalne zycie nie uzywajacego chitow... sam gram od 2003 roku i pierwsza postac sprzedalem za 30zl cieszylem sie bo akurat nie mialem na imprezy... teraz mam mozliwosc sprzedazy postaci razem z eqip za okolo ~400zl rozmyslam to ale jakos sie do tego nie pale, acha zeby nie bylo watpliwosci CI..oft kategorycznie zabrania i zakazuje sprzedazy kont i przedmiotów w tibi, kazdy zlapany na tym procedeze dostaje bana tak wiec Administratorzy nie maja sobie nic do zarzucenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.osiek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 20:57 Hahaha:] Dziś sam stracilem w tej gdze (zbroję)wartą conajmniej kilkaset zł i jakoś tak zabardzo sie tym nie przejmuje myslalem ze bedzie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SG-Nit Kto mówił, że papierosy szybieciej uzależniają.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 20:58 Ludzie Ta Tibia to uzależnienie pierwszego stopnia, wiem bo moi kuzyni już przez to nie spotykaj się z rówieśnikami tyklo siedzą przed kompem! :/. Mój brat też w to grał, ale w miare dobrze ocenił grę mówiąc, że jest głupia i 0 w niej realizmu, a po za tym nudna<jupi>. I kto mówił, że papierosy szybieciej uzależniają niż narkotyki<haha>, teraz to raczej powinno brzmić: "Gry internetowe szybciej uzależniają niż jakiekolwiek używki",a po za tym korzystając z gier internetowych nie jetseśmy w real świecie. Nowe hasło podbija powoli już całą Polske i Europe:D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grap Przesadzacie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:01 "Wymyślono ją tak, żeby młodzież siedziała przed komputerem jak najdłużej". Co za bezsensowne stwierdzenie. Przecież uzależnienie młodzieży nie było celem autorów tej gry! Cały artykuł to ujadanie na Tibię, nie ma w nim krzty obiektywności. Żeby nie było, że chronię ukochaną grę - nie gram w Tibię i nigdy nie byłem od niej uzależniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gif Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.bytom-piekary.net.pl 20.04.06, 21:02 Nie mówcie że wciąga ponieważ gram 2 lata około ale gram od 1-5 godz tygodniowo 5 godz to jest cuda jak zagram przeważnie w tygodniu 3,5 godz max.gdy się w nią gra po 30 minutach nudzi i jush się odechciewa mam jush 10 postać i nie mam zamiaru żadnnej postaci bo najwyższy poizom osiągnołem w miesiąc a grałem tak jak powyżej pisałem po 3,5 godz tygodniowo i jest git ja tam wole zdawać klasy i wogóle niż grać w głupiego chipa :p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morelek124323413 ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:08 Ludzie sa poprostu głupi jestem pewien e gdyby gral w np. diablo na zawodowcu i by zginol przez matke rozniez by ja pobil, Faktycznie w tibi zdazaja sie ludzie najczesciej w wieku 10-14 lat to sa zwykle gnojki nie znajace ortografi i ie chodzace do szkoly, w zasadzie nie znam nikogo kto by mial postac 100lvl+ prowadzacego normalne zycie nie uzywajacego chitow... sam gram od 2003 roku i pierwsza postac sprzedalem za 30zl cieszylem sie bo akurat nie mialem na imprezy... teraz mam mozliwosc sprzedazy postaci razem z eqip za okolo ~400zl rozmyslam to ale jakos sie do tego nie pale, acha zeby nie bylo watpliwosci CI..oft kategorycznie zabrania i zakazuje sprzedazy kont i przedmiotów w tibi, kazdy zlapany na tym procedeze dostaje bana tak wiec Administratorzy nie maja sobie nic do zarzucenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sanik Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:13 Tibia jest fajną grą lecz nie powinno sie zabraniać grać w nią ... jeśli dziecko gra przez 12-14 godzin na dzien i tylko w tibie ... to należy sie kara na komputer ... przez 3 miesiące ... sam gram w tibie ... sprzedawałem postacie za 100-2000 zł ... wg. mnie to sie oplaca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hawk Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:18 Kurcze , widzę ,ze artykuł wywołał burzę ,lecz co wnosi do tematu pisanie "Tibia Rox" albo "Tibia Sux" , to prawda , ludzie w młodym wieku zaczynają grać w tą grę a takim najłatwiej się uzależnić. Jednakże nawet oni grają w tą grę dla PRZYJEMNOŚCI , co z tego ze "troche" za długo ?? Mają do tego prawo ! Według mnie prawdziwe uzaleznienie moze sie zacząć jak w Tibii zaczyna sie widzieć biznes - wiadomo dla kasy ludzie potrafią zrobić wszystko nie dbając zbytnio przy tym o siebie. Opisany w artykule przypadek jest jednak skrajny i nie należy robi z tego afery , dziennikarze znaleźli sobie po prostu kolejną sensację ... ale cóż ?? z tego żyją !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznajoma Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:26 Tibia jest fajna sama gram po pare godzin a nawet cale noce jest to lepsze niz zeby mlodziez sie szlajala po pulicach i pila lub palila ziolo itp. Moim zdaniem nikt niewplywa na to ze tyle sie siedzi i gra w Tibie to zalezy jak bardzo nam zalezy na tej grze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seroes Re: Tibia IP: 80.54.200.* 20.04.06, 21:38 Gram w Tibia ponad 1 rok.I niezdazylo mi sei jeszcze kogos pobicz a szczegolnie z rodziny za to ze padlem,A autor niech poczyta troche stron internetowych o tibia i dopiero potem pisze po: 1.Handel Postaciami jest zabroniony 2.Tibia Powstala w 1997 -.- 3.To zalezy od ludzi jaka maja psychike A tu krutka informacjia o TIBII ,,Tibia – jedna z gier MMORPG. Stworzona przez czterech niemieckich studentów informatyki, była początkowo niekomercyjnym eksperymentem. Pierwsza wersja Tibii została wydana w 1997, była jednak bardzo niedoskonała. Po niedługim czasie stała się projektem komercyjnym. Tibia, mimo stosunkowo długiego czasu istnienia, nadal posiada prostą grafikę opartą na bitmapach. Gra pozbawiona jest jakichkolwiek dźwięków. Uczestniczenie w grze jest bezpłatne, jednakże Ci..oft oferuje ulepszanie kont do statusu Premium account (PACC) odblokowywującego wiele dodatkowych opcji takich, jak np: szybkie logowanie się do serwerów, nowe tereny, nowe potwory. Społecznosć graczy stworzyła ogólnodostępne oprogramowanie serwerowe dla Tibii - Open Tibia Server (często skracany do OTServ), jest ono jednak niezgodne z regulaminem Tibii i polityką CI..oftu" Rodzaje kont Free Account Free Account (FACC, Konto Darmowe) jest kontem podstawowym, z którego korzysta znaczna większość graczy. Ma ono jednak pewne ograniczenia, które mogą być zniesione po zakupie Konta Premiowego (PACC). Premium Account Premium Account (w skrócie PACC, najczęściej tłumaczone jako Konto Premiowe) jest płatne, daje jednak w zamian szereg możliwości niedostępnych dla użytkowników kont darmowych: Dostęp do nowych miast (Edron, Darashia, Ankrahmun, Port Hope). Dostęp do nowych obszarów (Darama, Tiquanda). Dodatkowe wyglądy postaci. Możliwość logowania się na pełnych serwerach bez kolejki. Dostęp do unikalnych czarów Możliwość zakupu awansu (dla graczy na poziomie dwudziestym lub wyższym). Możliwość gry na serwerze Premia. Wynajem nieruchomości. Tworzenie gildii. Większa lista VIP. Więcej miejsca w depozycie. Zabezpieczenia dostępu do konta. Więcej questów. Możliwość odnawiania życia, many i Soul Points w łóżkach i hamakach, śpiąc. Życie, mana i Soul Pointy regenerują się szybciej u posiadaczy promocji. Możliwość wykupienia błogosławieństwa. Dystrybucją kont premiowych zajmuje się niemiecki producent gry - Ci..oft, oraz pośrednicy. Ceny Premium Account: Premium account na 3 miesiące kosztuje 95zł Premium account na 6 miesięcy kosztuje 170zł Premium account na 12 miesięcy kosztuje 280zł Rodzaje serwerów Aktualnie Tibia posiada 70 serwerów rozlokowanych w USA i Niemczech. Podzielić je można na cztery kategorie: PvP (Player vs. Player) – możliwość atakowania innych graczy(wiekszośc serwerów). Za zabicie gracz dostaje na 15 min status PK (Player Killer). Non-PvP – Brak możliwości ataku innego gracza( jest ich tylko 10). PvP-enforced – Gracz dodatkowo otrzymuje punkty doświadczenia za zabicie innego gracza o równym lub wyższym poziomie od swojego (istnieją 2 takie serwery). Premium – Istnieje tylko jeden taki świat (Premia). Dostęp do niego mają tylko gracze z wykupioną subskrypcją "Premmium Account". Spvp - 'Typ serwera, który ma powstać po nowym UpDate. Na razie nic o nim nie wiadomo. W rzeczywistości żart Prima-Aprilisowy na tibia.pl z roku 2006. Mini-Słowniczek Tibii Dla zapewnienia szybkiej komunikacji gracze używają systemu skrótów. Część z nich to typowe określenia będące częścią slangu internetowego, stosowanego w podobnych grach, a także w Internecie w ogóle. Niektóre określenia są jednak unikalne dla Tibii. Niektóre z nich to: bp – (backpack ang. plecak) Plecak, w którym przechowuje się przedmioty, mieści 20 przedmiotów. Jest to także jednostka miary przy sprzedaży run, pierścieni, amuletów (np. backpack uhów - 20 run leczniczych ultimate healing). br? – (ang. brazil) Dość często spotykane; osoby tak mówiące pytają, czy jesteśmy z Brazylii. gp - Jest to podstawowa waluta Tibijska (skrót od ang. golden pieces) rzadziej używa się zwrotów 'pp' lub 'cp' bo są to pieniądze o wyższej wartości. (1 pp (platinum pieces) = 100 gp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.chello.pl 20.04.06, 21:27 niektórzy ludzi są chorzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TLO Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:32 Ciekawy artykul ale po co zostal napisany ? A no wlasnie po nic (nie liczac tego ze ktos na tym zarabia). Jest setki takich gier MMORPG ktore maja duzo wieksza i/lub taka sama grywalnosc pomimo tego ze sa platne ! (Lineage 2 , World of Warcraft, Mu Online itd) Wystarczy wejsc na jakies forum o grach mmorpg (gamecenter.pl) i zobaczyc ile tego jest. No i po 400 osob online naraz na taim forum o czyms swiadczy. To jak walka z wiatrakami, jedna zmianka o tym nie wystarczy nawet straz miejska ? no chyba zart co oni moga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUBA DUTKOWSKI Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:32 TIBIA JEST FAJNA POPROSTU ZAROMBISTRA.GRAM W NIĄ OD PODAN 9MIESIĘCY.NO NIEMAM SŁÓW JAK TO OPISAĆ.NA POCZĄTKU MYŚLAŁEM ŻE TO JEST GŁUPIE JAK W TO PIERWSZY RAZ ZAGRAŁEM TO POMYSLAŁEM SOBIE JAKA ZAROMBISTA GRA MUSZE SOBIE ZŁOŻYC NIC.GRAM AZ DO DZIS I BENDE GRAŁ TAK DŁUGO AŻ MI SIE NIEZNUDZI TO NAPRAWDE FAJNA GRA.JESLI CZYTASZ TO I NIEMASZ NICU NA TIBI MÓWIE CI ZAŁUZ GO BARDZO SZYBKO NIEWIESZ CO TRACISZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andron Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.instalnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:34 Już jeden typ sie wykończyl : Seromontis (254 elite knight , Hiberna) grajac 19- 23 h na dobe przez 3 tygdnie . Lezy teraz w szpitalu w spiaczce . jego mozg jest powaznie uszkodzony. Ja tez w to gram juz 3 lata i matka zabiera mi myszke od kompa abym nie siedzial a ja kupuje nowe. Nie wiem juz jak z tym skonczyc . Gram po 10-12 h na dzien . mam slabe oceny poniewaz nie odrabiam lekcji, gram w nocy ( na tygodniu) prosze sie odezwac : 8170816 (gg) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andron Wykonczenie sie chlopaka, pomocy IP: *.instalnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:49 Już jeden typ sie wykończyl : Seromontis (254 elite knight , Hiberna) grajac 19- 23 h na dobe przez 3 tygdnie . Lezy teraz w szpitalu w spiaczce . jego mozg jest powaznie uszkodzony. Ja tez w to gram juz 3 lata i matka zabiera mi myszke od kompa abym nie siedzial a ja kupuje nowe. Nie wiem juz jak z tym skonczyc . Gram po 10-12 h na dzien . mam slabe oceny poniewaz nie odrabiam lekcji, gram w nocy ( na tygodniu) prosze sie odezwac : 8170816 (gg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lawol16 Kompletne bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:36 Twórca tego artykułu usłyszał chyba piąte przez dzięsiąte i to od jakiś kompletnym maniaków i osób prawdopodobnie chorych psychicznie. Ja gram w tibie ale z rozsądkiem i jak mi rodzice każa wyłączyć kompa to wyłączam a nie biję matke krzesłem. Gram w tibie dla własnej przyjemności a nie dla kasy. W tibię nie gra się po to by sprzedac postać. Twórca tego artykułu chyba tego nie iwe bo pisze jakies głupoty i żeby grać w tą grę nie trzeba bulić jakiejś "zaliczki" a jak przestaniesz grać to tracisz siano. TEn kolęs co lał matke na pewno wykupił sobie promocje (pacc) i nie chce sie przyznać a jak nie bedzie mogł teraz grać to tak jakby wydał forse na cele charytatywne bo wcale nie skorzysta z tego zże ją wydał. Aha i grę można opuścić nie wyłączając bezpośrednio komputera i jak się umie to postać nie zostaje w grze i nie jest narażona na śmierć. Kto to wymyślił że trzeba grać by nie zginąc i ze tibia jest zaprojektowana tak aby izależnic młodych ludzi. Najpierw sprawdż informacje potem pisz redaktorze a nie jak coś się dzieje żle z jakimś głupkiem to od razu informacje z palca wyssane piszecie i straszycie rodziców!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 217.70.52.* 20.04.06, 21:37 ludzie ta gra zaczela byc popularna to odrazu .. ze to ze tamto.. jak 2-4 lata popelnil chlopak samobojstwo przez gre nikt o tym nierobil takiego szumu a teraz ? sam gram w tibie i niejsetsm od niej uzalezniony a npewno niejestem w stanie pobic matki .. Odpowiedz Link Zgłoś