Dodaj do ulubionych

Będzie PET dla NAM

28.05.06, 14:00
To dobrze, że poza Bydgoszczą PET będzie także we Wrocławiu.
Lekarze jednak niechętnie wystawiają bezpłatne skierowanie na to badanie.
Normalnie kosztuje ono ok.5 tyś złotych. Jeśli jest bezpłatne, refunduje je
NFZ.W dobie oszczędzania, nie infrormowania pacjentów o możliwości bezpłatnego
leczenia profilaktcznego,należy się spodziewać, że i w tym przypadku ilość
bezpłatnych skierowań będzie mikroskopijna. Oby tak nie było. Od tego zależy
często życie pacjentów. Lekarze, zmieńcie sposób myślenia.!!
Obserwuj wątek
    • andrzej554 Re: Będzie PET dla NAM 28.05.06, 20:57
      O potrzebie posiadania we Wrocławiu tego urządzenia nie trzeba nikogo
      przekonywać. Tylko ono może odpowiednio wcześnie wykryć schorzenia nowotworowe
      uleczalne tylko w wczesnym stadium - później jest za późno. I dlatego powinny
      zanaleźć się fundusze na badania profilaktyczne na PET. Dla osób ze szczególnej
      strefy ryzyka, zwłaszcza po 50 roku życia, a także przy nawet najmniejszym
      podejrzeniu choroby. Niestety, mam bardzo przykre i bolesne doświadczenia.
    • Gość: radziwil Re: Będzie PET dla NAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 08:11
      No b. fajnie, ale dlaczego do tej beznadziejnej kliniki ??? Zapisałem tam do
      przychodni córkę, bo stosunkowo blisko i pełna obsługa, tak przynajmniej mi się
      wydawało. Teraz b. żałuje tego kroku. Strajk strajkiem, niskie pensje, ja to
      rozumiem, ale żebym nie mógł zarejestrować 6 miesięcznej córki do lekarza na
      szczepienie to jest duża przesada. Wypełniając deklaracje podczas pierwszej
      wizyty u lekarza, kazano mi podpisać oświadczenie, że zwalniam ich od wizyt
      pielęgniarki środowiskowej, ponieważ mieszkamy zaraz za Wrocławiem, a mają na
      etacie tylko jedną pielęgniarkę, która nie jest w stanie do wszystkich dojechać
      autobusem MPK, pomimo wcześniejszych zapewnień, że nie będzie problemu z taką
      wizytą. Od lekarzy wyciągnąć informacje, to też graniczy z cudem. Wszystkim
      odradzam klinikę przy ul Borowskiej, przynajmniej jeśli chodzi o lekarzy
      dziecięcych, a sam poszukuję innej przychodni dla swojego dziecka.
      • 59049m Re: Będzie PET dla NAM 29.05.06, 13:06
        Bardzo się cieszę, że Wrocław będzie miał PET. Biorąc pod uwagę, że rząd polski
        wydaje na leczenie polskiego obywatela aż 900 PLZ rocznie, to proszę mi
        odpowiedzieć jak lekarz ma wystawić skierowanie na badanie kosztujące 4-5.000
        PLZ? Słuszne rozżalenie w tej sprawie proszę wyrazić urzędnikom NFZ lub
        Ministerstwu Zdrowia. O to własnie walczymy, my lekarze. O zwiększenie składki
        na ubezpieczenie zdrowotne. Rząd węgierski wydaje na obywatela węgierskiego
        2.900 PLZ. Jednak dzięki wszystko wiedzącym mediom wszystkiemu winni są lekarze
        oraz platforma obywatelska, do wyboru. Co do zastosowania PET, to z tego co
        wiem nie służy on bynajmniej do badań profilaktycznych!!! Ma on zupełnie inne
        wysoko specjalistyczne zastosowania (tu odpowiedź dla kolejnego rozmówcy
        obeznanego w temacie). Jak widać wszyscy na wszystkim się znają.
        • no.nie.gadaj Re: Będzie PET dla NAM 29.05.06, 22:38
          Akurat kwestia badań profilaktycznych, o której wspominalem w swoim poście nie
          odnosiła się do PETu.Mówiłem generalnie, jak choćby o profilaktyce badań
          piersi,szyjki macicy itp. Pięniądze w NFZ na to są,tylko lekarze nie promują
          tych badań, bo wolą pieniądze przeznaczyć na co innego.
          Wraz z przyjściem PETa, ponoć i przyjdą pieniądze...kiedy to większość
          społeczeństwa nie stać na wyłożenie 5 tyś złotych na badanie.

Adios!
          • 59049m Re: Będzie PET dla NAM 30.05.06, 06:53
            Nikogo nie stać na wyłożenie 5.000 PLZ. Mnie też, bo przecież jestem...bogatym
            polskim lekarzem. Chodzio mi tylko o to, żeby POLITYCY przez okienko TV i PRASY
            nie robili ludziom "wody z mózgu", że wszystko się należy i że cena nie gra
            roli. Jak wiadomo pieniędzy nie ma i trzeba uczciwie powiedzieć, że ich
            brakuje. Co do profilaktyki, to uważam, że jest bardzo ważna, ale nie polega
            ona na organizowaniu dwa razy do roku "białych sobót", na których pan Zenon z
            panem Czesławem oznaczy sobie poziom glukozy, bo to jest śmieszne. Nam w Polsce
            brakuje Profilaktyki z prawdziwego zdarzenia, podobnie jak brakuje Oddziałów
            ratunkowych z prawdziwego zdarzenia. Za ich organizację (a właściwie brak) są
            odpowiedzialni dyrektorzy i różni inni prezesi różnych oddziałów NFZ, którzy
            zarabiają dużo i mają ciepłe posadki. Im nie zależy, bo wiadro pomyj i tak
            wyleją na lekarza w przychodni, który jest za wszystko winien, tak jak w
            dawnych dobrych czasach "zapluty karzeł reakcji". To już wszystko przerabiali
            nasi Rodzice w latach 50 i 60.
    • Gość: na zimno Re: Będzie PET dla NAM IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.05.06, 12:05
      W Niemczech mozna sie przebadac za kwote od min. 1000 € do max. 1700 €.
      Srednia: ok. 1400 €.
      Bez laski, lapowek, z pelna diagnoza.
      Pokrywa wszystko kasa chorych.

Ciekawe dlaczego w Polsce przy 8-KROTNIE nizszych placach
      w sluzbie zdrowia koszt ma byc taki wysoki.

Gdyby zurnlisci byli laskawi znalezc odpowiedz na to pytanie,
      bylaby to interesujaca lektura.

Czy czyjes nieszczescie ( rak ) jest etycznie akceptowanym fundamentem
      takiej "biznesowej dzialalnosci" ?

Niech sie wszyscy zastanowia nad tym pytaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka