Dodaj do ulubionych

Po co nam Straż Miejska ?

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.01, 23:05
Ciekaw jestem jakie macie doswiadczenia ze SM.
Czy Oni robia cos sensownego , czy moze tylko sie pusza i zanieczyszczaja
powietrze ? Moze zlikwidowac wzorem innych miast ? Jakie macie doswiadczenia z
chlopcami w czerni ?
Obserwuj wątek
    • ssaczek Re: Po co nam Straż Miejska ? 24.10.01, 23:12
      Najgorsze jest to iż brak mi jakiegokolwiek doświadczenia, poza tym iż ich
      widziałem.
    • Gość: Zwolu po to, zeby babcie przeganiac IP: *.arcor-ip.de 24.10.01, 23:24
      Najczesciej straz miejska widzialem podczas bardzo niebezpiecznych akcji
      usuwania staruszek handlujacych pietruszka... Zeby zwiekszyc bezpieczenstwo do
      takiego zadania delegowane sa czesto nawet 2-3 patrole! ;-)

No i jeszcze inna sprawa - ci przestepcy-kierowcy, ktorzy parkuja w
      niedozwolonych miejscach, bo nie chce im parkowac w tych wszystkich miejscach
      do tego przeznaczonych, ktorych we Wroclawiu jest pod dostatkiem! :-)
    • ceberebek Re: Po co nam Straż Miejska ? 24.10.01, 23:30
      Widzialem jak bagazowi (man in black) eskortuja lawety ktore sciagaj zle
      zaparkowane samochody.
      Aha i jak jechalem 2 dni temu chlopaki w mieszanym patrolu (bagazowy i
      ochroniarz) pilnowali wiaty MPK dokaldnie na skrzyzowaniu ulicy swobodna-slezna.
      pozdr
      • Gość: zbiniu Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 09:33
        Co się dziwisz - bezpieczne miejsce: nie dmucha i nie kapie.
    • roberto65 Re: Po co nam Straż Miejska ? 25.10.01, 00:08
      Gość portalu: Stefano napisał(a):

> Ciekaw jestem jakie macie doswiadczenia ze SM.
      > Czy Oni robia cos sensownego , czy moze tylko sie pusza i zanieczyszczaja
      > powietrze ? Moze zlikwidowac wzorem innych miast ? Jakie macie doswiadczenia z
      > chlopcami w czerni ?

Niewielkie, dwa razy założyli mi blokadę na koło w samchodzie i to wszystko...
    • bea. Re: Po co nam Straż Miejska ? 25.10.01, 10:12
      O straży miejskiej było już parę wątków - spróbuj przeszukać Forum.
    • Gość: kibicWKS Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: 213.25.69.* 25.10.01, 10:34
      Mi sie wydaje że Straż Miejska powina pozostać we Wrocławiu. Jest od tego aby
      karać za drobne wykroczenia. Nawet jeśli ktoś śmieci, parkuje w złym miejscu to
      jednak zawsze łamie prawo a porządek musi być. Policja niechętnie reaguje jak
      ktoś łamie prawo a szkodliwość społeczna czynu jest niska. Od tego właśnie jest
      Straż Miejska. Uważam że powinna karać tych co śmiecą, zanieczyszczają, palą na
      przystankach, niszczą elewację i handlują pietruszką np na placu 1 Maja(często
      są tam problemy z ominięciem ludzi handlujących). A w szczególności tych co
      parkując blokują wjazdy i utrudniają poruszanie się innym użytkownikom ulic i
      chodników. Brak miejsc parkingowych nie upoważnia do łamania prawa tak samo jak
      arogancja przyjezdnych kibiców nie upoważnia do niszczenia płotu i wbiegania na
      boisko.
      • Gość: red Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.wroc.gazeta.pl 25.10.01, 10:38
        We wtorek o 13.00 gosciem na naszym czacie bedzie
        komendant wroclawskiej strazy miejskiej Jarosław
        Łaganowski. Zapraszam na www.gazeta.pl/czat
      • ssaczek Re: Po co nam Straż Miejska ? Do Kibica 25.10.01, 10:46
        Stary masz racje, ale są to wszystko tylko nasze oczekiwania od SM, realia są
        takie że mało co się nie przewrócą o śmieci a jakoś tego nie widzą, jedyną
        widoczną działalnością są blokady na kołach i to też robią bez ładu i składu,
        bo wiele razy spotykałem się z sytuacją kiedy jednego dnia zakładali blokady a
        drugiego przechodzili obojętnie obok samochodów zaparkowanych dokładnie w tym
        samym miejscu.
        Pozdro
        • Gość: kibicWKS Re: Po co nam Straż Miejska ? Do Kibica IP: 213.25.69.* 25.10.01, 10:54
          Zgadzam się że są to tylko oczekiwania ale zakładanie blokad i walka ze
          staruszkami najbardziej rzuca sie w oczy a na resztę ich pracy może nie
          zwracamy uwagi tak samo jak nie zwracamy uwagi na śmiecących po ulicy. Ja się
          jakoś pewniej czuję jak widzę strażnków spacerujacych sobie po Świdnickiej albo
          jadących tramwajem.
          • lawok Re: Po co nam Straż Miejska ? 25.10.01, 11:15
            Choć nie zamierzam ani bronić ani wypowiadać się przeciwko
            działalności „Strażaków” to muszę stwierdzić że jestem podbudowany codziennym
            widokiem jednego lub nawet dwóch (także panie) przedstawicieli tej służby na
            przejściach dla pieszych znajdujących się w sąsiedztwie szkoły podstawowej na
            ulicy Świętokrzyskiej. Obawiam się, że gdyby nie obecność panów i pań w
            seledynowych kamizelkach większość kierowców nawet nie pomyślałaby o zwolnieniu
            przy szkole i o przepuszczeniu dzieciaków. A godzinny dyżur w aktualnie
            panujących temperaturach z pewnością nie należy do przyjemności. Widziałem to
            na zsiniałej twarzy Strażaka dzisiaj rano.
            I jeszcze jedna kwestia – słyszałem że straż maj otrzymać jakieś dodatkowe
            uprawnienie... tu bym się zastanowił.
            Pzdr
            lawok
      • ceberebek Re: Po co nam Straż Miejska ? 25.10.01, 16:53
        Tak a propos to 2 dni temu widzialem SM ktory palil papierosa na przystanku
        • szarykot Re: Po co nam Straż Miejska ? 25.10.01, 18:46
          ba! ja takiego widziałem na Sukiennicach!!!
    • wromario Re: Po co nam Straż Miejska ? 25.10.01, 11:18
      Gość portalu: Stefano napisał(a):

> Jakie macie doswiadczenia z chlopcami w czerni ?

Widuje ich w okolicach Parku Szczytnickiego - czasem pojawiają się w towarzystwie
      koni. Jakiś czas temu strażnik bądź jego rumak - nie chcę w to wnikać -
      pozostawił na pergoli "nawóz". Propozycja moja jest taka, żeby wyposażyć ich w
      foliowe rękawice i plastikowe szufelki na takie okazje, aby sprzątali po sobie,
      bądź swoich podopiecznych.
      Jeśli chodzi natomiast o bulwersujący wielu problem zarabiania za pomocą blokad,
      to rozwiąże go rezygnacja z tego sposobu walki z aroganckimi posiadaczami
      samochodów na rzecz posypywania masek karmą dla gołębi.
      Tyle konstruktywnej - mam nadzieję - krytyki ;)

• Gość: BYWALEC Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.01, 14:48
      NIE POTRZEBNA NAM JEST STRAŻ MIEJSKA. ICH RZECZNICZKA CHWALI SIĘ AKCJAMI KTÓRE
      SĄ SMIESZNE. NIE WIDAĆ ICH W PARKACH GDZIE HORDY PSÓW NIE POZWALAJĄ POSACEROWAĆ
      NIE MÓWIĄC JUŻ O REKRACJI, A JAK SIĘ JUZ POJAWIĄ TO PARAMI I PIJĄ COCA-COLE, I
      COŚ NOTUJĄ!!!!!!! ZA 1400 ZL-SKANDAL
    • Gość: Krisqu Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 18:05
      Prewencja - chyba o to chodzi. Kazdy zanim cos zrobi, widzac mundurowego
      powinien sie zastanowic. Oczywiscie dobrze by bylo ale o Utopii juz niejeden
      powiedzial cos madrego. SM brakuje przede wszystkim autorytetu i dopoki to sie
      nie stanie dopoty jej istnienie nie ma sensu.
      • Gość: hen Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: 156.17.85.* 25.10.01, 20:56
        Jestem koleny raz zaskoczony dojrzałością, było nie było, naszego Kibica. Moje
        zdanie jest takie, prewencja - luzik, ale za 1400 zeli może by dać zatrudnienie
        policjantom, jeśli jest to możliwe. Byli by oni po trosze ludźmi od prewencji,
        trochę służyliby jako informatorzy turystyczni (czyli to co robi straż
        miejska), ale mieli by o wiele większe możliwości z racji większych uprawnień
        do egzekwowania prawa. 1400 zeli (jeśli to prawda) to całkiem niezły kawaqłek
        chleba - dla takiego policjanta.
        • Gość: bruno Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: 172.16.3.* / *.xtro.de 26.10.01, 10:03
          Ten pan ma racje... Wiele razy zastanawialem sie,
          dlaczego "przerzucenie" Straznikow Miejskich do Policji
          nie mialo jeszcze miejsca. W wielu przypadkach
          uprawnienia SM sa niewystarczajace - i wiedza o tym
          obie strony, wobec czego SM jest sfrustrowana, a "mali
          przestepcy" - bezkarni. Osobiscie cenie sobie poczucie
          bezpieczenstwa i ani mi w glowie "odparowanie" SM, ale
          jakos chetniej widzialbym ich w Policji. Co prawda jest
          to dazenie w kierunku "samych szeryfow" (por. piosenka
          Wojciecha Mlynarskiego), ale prawda jest taka, ze w
          obecnej sytuacji szeryfow nigdy za wiele. Poza tym
          nawet lepiej by bylo, gdyby tych policjantow bylo tylu,
          ilu jest w tej chwili, ale zeby moze ich "dofinansowac"
          funduszami SM (zwiekszajac niestety bezrobocie). Ale
          fakt faktem, zle oplacany policjant nie bedzie sie
          narazal i chetnie ulegnie korupcji, czego sie wszyscy
          boimy - a nasi "potylicy" zamydlaja nam oczy ustawa.
          Kibic ma duzo racji, ale nie w odniesieniu do obecnej
          sytuacji spolecznej.
    • Gość: mrrising Zlikwidować zdecydowanie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 11:14
      Niestety, nie widzialem do tej pory SM w żadnej rozsądnej akcji. Przeważnie
      widzę ich wlepiających mandaty staruszkom sprzedającym sweterki na różnych
      ulicach miasta, albo chłopom sprzedającym ziemniaki ze starych żuków przy ul.
      Jemiołowej (blisko pracuję, więc widzę ich prawie codziennie). Stoi taki palant
      w mundurze i z miną zwycięskiego pana i władcy wypisuje mandat biedakom których
      nie stać na wykupienie miejsca na targowisku. I wydaje mi się że to jest ich
      główne zajęcie. W zeszłym roku pracowałem w jednym z wrocławskich Ośrodków
      Szkolno - wychowawczych, potrzebowaliśmy szybko zlikwidować zadymę pod
      ośrodkiem. Wiecie kiedy przyjechali? PO GODZINIE! I tłumaczyli, że nie mogli
      wcześniej, bo mają tylko jeden samochód na cały Wrocław(!) Oczywiście dawno
      było po zadymie. :)
      • Gość: kibicWKS Re: Zlikwidować zdecydowanie IP: 213.25.69.* 26.10.01, 11:26
        Nie wiem co rozumiesz przez zadymę ale SM oddziałów prewencji nie ma do
        likwidowania demonstracji i zadym ulicznych. Rozsądniej byłoby zadzownic na
        Policję. Przyjechali by po pół godzinie.
        • Gość: zbiniu ani policja, ani ochroniarze IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 20:51
          To proste - ktoś musi zakładać blokady na koła samochodów.
          A poważnie: marnowanie społecznych pieniędzy
          • Gość: red Re: ani policja, ani ochroniarze IP: *.wroc.gazeta.pl 27.10.01, 11:42
            Przypominam: czat z komendantem - wtorek, godz. 13.00!!!
            • Gość: hrabiaa Re: ani policja, ani ochroniarze IP: *.eu.org 27.10.01, 21:22
              Czy szanowny "komendant" bedzie z pala, czy te bez ?
              • Gość: Wromario Re: ani policja, ani ochroniarze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 01:57
                Gość portalu: hrabiaa napisał(a):

> Czy szanowny "komendant" bedzie z pala, czy te bez ?

Czy przybędzie konno?
                A jeśli - to czy z foliową rękawicą - aby po koniu posprzątać?
                No dobra - POWIEDZMY TO GŁOŚNO: KIEDY STRAŻ MIEJSKA UPRZĄTNIE KUPĘ NA PERGOLI?!
                Tylko nie wysyłajcie konnego patrolu... bo znów nakaka.
    • Gość: kwasek Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 03:28
      do przeganiania biednych staruszek handlujących pod targowiskami.
    • Gość: tlatocet Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.ok.wroc.pl 28.10.01, 16:59
      Strażnik czy policjant?
      Żaden policjant nie zrobi tego, co robi strażnik, bo mu się nie będzie
      chciało. Zwłaszcza, że strażnik nie zarabia 1400 złotych, jak to napisał ktoś
      niezbyt dobrze poinformowany. Zarabiamy ok. 1000 PLN, niektórzy nawet mniej.
      Istotnie, dobrze widać, że stoimy obok kobiet handlujących pietruszką. Prawda
      zaś jest taka, że ta "babcia" stoi ze skrzynką pietruszek, a obok w samochodzie
      siedzi jej synalek, który co chwilę donosi nowy towar. Sam nie handluje, bo
      babcia wzbudza ludzką litość, czym ułatwia sprzedaż. Ponadto z prośbą o
      usunięcie tych handlarek dzwonią właściciele legalnych punktów handlowych. Oni
      płacą podatki, dlatego muszą sprzedać towar drożej.Babcia to utrudnia.
      Łapiemy też złodziei, pijanych kierowców, sprawców rozbojów, dealerów
      narkotyków itp., ale tego przecież nie widać. O wiele łatwiej krytykować, niż
      chwalić. Z największą zaś krytyką występują ci, którzy zasłużyli na mandat i
      otrzymali go, a że mają mantalność dziecka rozkapryszonego, to skarżą sią, już
      nie mamusi, bo pampersów nie noszą, ale na forum, na przykład. Wstyd, panowie,
      wstyd...
      • Gość: hrabiaa Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.eu.org 28.10.01, 17:26
        Pozostaje jeszcze strazowanie w ZOO. Milo, cieplo i w otoczeniu fauny.
      • Gość: marek Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.waw.cdp.pl 30.10.01, 07:18
        tez uwazalem ze straz lapie tylko babcie i zaklada blokady , az baba cofajac
        wjechala mi w auto i straznicy nie tylko wyjasnili mi jak zalatwic sprawe z
        policja (baba twierdzila, ze to nie ona, a ja chce wyremontowac auto za jej
        pieniadze) ale i policje wezwali. w porownaniu z zachowaniem gliniarzy
        straznicy byli super.
    • Gość: p Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 23:10
      Jutro chat ze Strażą Miejską.
      • Gość: red Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.wroc.gazeta.pl 30.10.01, 10:02
        Juz dzis (30.10.01) czat z szefem wroclawskiej strazy
        miejskiej. Zapraszamy o 13.00!!!
    • Gość: TIGER Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: 193.227.223.* 30.10.01, 10:32
      RACJA.STRAZNICY MIEJSCY NIC NIE REPREZENTUJA POZA BRAKIEM KULTURY.OSTATNIO
      BYLEM SWIADKIEM JAK PATROL ZATRZYMAL KIEROWCE I OBRZUCAL GO PRZEKLENSTWAMI-I TO
      W POBLIZU RYNKU!!.JAKA JEST TO WIZYTOWKA DLA WROCLAWIA???
      • Gość: red Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.wroc.gazeta.pl 30.10.01, 10:38
        Mam nadzieje, ze spytacie o to wszystko komendanta
        strazy, dzis na czacie - godz. 13.00
    • Gość: yaha Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.lo12.wroc.pl 30.10.01, 11:00
      A kto bedzie marnowal nasze pieniadze jak ich zabraknie?
      Kto bedzie wyrabial dzienna norme spisan obojetnie za co?
      Kto...?!
      • Gość: DJ Re: Po co nam Straż Miejska ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 22:26
        Po co nam Straż Miejska? A po co dzwonicie po Straż Miejską, gdy jest syf na
        waszym podwórku, gdy bezdomni śpią w waszej klatce schodowej, gdy narkomani
        ćpają tuż pod drzwiami waszego mieszkania, gdy w waszej klatce schodowej lumpy
        piją tanie wina, srają i odlewają się? Straż Miejska, uważacie jest nie
        potrzebna. Może i macie rację. Zadzwońcie więc na Policję i powiedzcie im, że
        na waszym podwórku jest bałagan (przecież to jest wykroczenie zarządcy), którym
        stróże prawa powinni się zająć.

• Gość: enzo Jedyne co potrafia to to co najlatwiejsze - IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.01, 11:40
      czyli blokady na kola i mandaty za parkowanie
      a jak kiedys ich wolalem o to ze po rynku biegal bezpanski
      pies i ludzi gryzl to
      chcieli mnie wylegitymowac
      de-bi-le!!
      po prostu oni nic sensownego nie robia bo po co? kto ich oskarzy ??
      i gdzie do innego SM :))
      deb-ile!!
      • Gość: red Re: Jedyne co potrafia to to co najlatwiejsze - IP: *.wroc.gazeta.pl 30.10.01, 12:52
        Czat z komendantem wrocławskiej straży miejskiej już o
        13.00!!!
    • Gość: bonczek dla pozoracji IP: 10.85.101.* 30.10.01, 13:17
      Miałem w życiu przykry incydent.Pracowałem aż miesiąc w straży miejskiej WE
      WARSZAWIE.Włos na głowie mi się jerzył.Pijane kierownictwo.Kradzież w nocy
      paliwa ze służbowych samochodów.Łapówki od źle parkujących i używanie aut
      służbowych do prywatnych celów.Podziękowałem po miesiącu.To przerosło nawet
      moje ograniczone i zawęzone poczucie sprawiedliwości.Jeśli chodzi o stolicę to
      generalnie jak wszędzie.Tępią staruszki i biednych na bazarach.Usuwają
      bezdomnych lecz w momencie prawdziwego zagrożenia szybciej zobaczysz ich plecy
      szybko oddalające się niz odznakę z numerem.Delektują się blokadami kół a 5
      metrów dalej wysypuję się ze śmietnika na ulice.Myślę,że wszędzie się to
      zdarza.W odniesieniu do Wrocka trudno mi wyciągnąć wnioski chociaż jednego nie
      rozumiem - dlaczego łapią tych co spokojnie na rowerku jadą a nie tych co pędzą
      jak szaleni ? (chyba im sie biegać nie chce).
      post-stroofionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka