Dodaj do ulubionych

Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi?

• sztuk6mistrz Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? 17.07.06, 16:55
      Urodziłem się w Szczecinie, a mieszkam we Wrocławiu od dwudziestu paru lat. W
      tym czasie często jeździłem przez Poznań. Wrocław był bardzo zaniedbanym
      miastem, startował w 89' z dużo niższego poziomu. Wrocław był nielubianym
      miastem przez komunistów, za mieszkańców, za ich niepokorność, to czasami
      przejawiało się także niestety nieróbswem, bałaganiarstwem. Lecz trzeba
      pamiętać, że Wrocław był przez lata obcy, niczyj, bez przeszłości. Tylko
      nieliczni wiedzieli jaką jest perłą architektury. Jednak zaniedbania, także z
      winny samych mieszkańców(!) zastały Wrocław w 89' jako obraz nędzy i rozpaczy.
      Poznań był przy nim jak oaza gospodarności. Dzisiaj sprawy mają się inaczej. Od
      89' Poznań zrobił zdecydowanie mniej, ale to nie znaczy, że jest bardziej z
      przodu czy z tyłu. Wiele wypowiedzi na tym forum uściśla mankamenty i zalety obu
      miast, więc nie będę ich powtarzał. Myślę, że gospodarczo, kulturalnie te miasta
      będą zawsze mniej więcej równe, architekturą Wrocław niestety wyprzedza Poznań
      zdecydowanie, a to przez silniejsze materialnie i technicznie Niemcy, którzy tą
      architekturę tworzyli przez wieki. Co do mieszkańców, rzeczywiście Wrocławianie
      są otwarci, bo jesteśmy zewsząd i inaczej się nie da żyć, bo byśmy się
      pozabijali. Jest u nas dużo byłych poznaniaków, według badań, jeśli dobrze
      pamiętam, około 14% ludności Wrocławia pochodzi z Poznania i Wielkopolski, mniej
      więcej tyle samo z Warszawy i okolic, a dopiero trzecia grupa to są byli
      Lwowiacy, niemniej to oni nadali charakter miastu, bo to byli profesorzy i
      tramwajarze. Do dzisiaj opowiada się motorniczych, którzy na końcu ulicy Stalina
      (lata stalinowskie), komunikowali pasażerów - koniec Stalina, wywołując brawa.

Forum i pomysł na taki temat bardzo mi się podoba. Pozdrawiam Poznaniaków
      • arek5001 Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? 20.07.06, 00:54
        Patrz jaki zbieg okoliczności ale również urodziłem się w Szczecinie, co prawda
        być może około 5 lat później, ale spostrzeżenia podobne.Specyfika każdego z
        miast ściany zachodniej jest zróżnicowana, Poznań - rzekoma i nie tylko
        niemiecka gospodarność, bynajmiej funkcjonujący do dziś stereotyp, Szczecin -
        miasto pogranicza, jak w remoncie jest jedna z przepraw rzecznych łatwiej
        dojechać przez Berlin, aczkowiek spore możliwości handlowe, Wrocław ścisk i
        duchota ale dawna perła Rzeszy Niemieckiej z dzisiejszym tchnieniem
        inwestycyjnym. Co te miasta łączy, bo dzielić ich może tylko odległość,
        wspólnota interesów, podobne doświadczenia i nie tylko z czasów dla naszych
        dziatw niezrozumiałych( czerwiec 56, grudzień 70 i 81, sierpień 83 i dalej) ale
        przede wszystkim doświadczenia indywidualnej przedsiębiorczości jeżeli nikt jej
        nie będzie przeszkadzał, i wtedy może znowu słonie i żyrafy będą płynęły
        barkami z północy na południe.Pozdro.
    • Gość: smutny Czemu niektórzy wrocławianie to buraki pokroju IP: *.icpnet.pl 17.07.06, 23:55
      vicepremiera leppera??? czytam sobie posty niejakiego kielczowa2003 i żal d..e
      ściska jak sie czyta jego wypociny; ten koleś swoim słownictwem, swoim sposobem
      zachowania wystawia świadectwo nie tylko sobie ale i wrocławianom - przykre -
      tak właśnie rodzą się antagonizmy
      • kielczow2003 Czemu schorowany "Poznaniak" pisze takie pierdy? 18.07.06, 00:04
        hehehehe. Jak Ci sciska to przestan czytac. Taka rada. wypociny to rzecz
        wzgledna i to bardzo. Antagonizmy to sie rodza w głowie takiego chorego typka
        ppiszącego o
        "azjatyckim mentalu wrocławian" " umniejsznaiu wagi Wrocławia poprzez pisanie z
        małej litery-to nie moje obrazalstwo ale publicxna deklaracja autora"
        Wiec albo Poznaniak to Ty albo nie czytasz ich dokładnie. Wiecej w nich szacunku
        do normalnych ludzi i naturalnej pogardy dla jednego przychlasta jakim jest pan
        "Poznaniak". Troche wiecej rzetelności mój drogi.
        • Gość: smutny Re: Czemu schorowany "Poznaniak" pisze takie pier IP: *.icpnet.pl 18.07.06, 00:12
          Masz słabe nerwy, skoro nie potrafisz niereagować na tandetną prowokację.
          Wystawiasz sobie bardzo złe świadectwo.
          • kielczow2003 Re: Czemu schorowany "Poznaniak" pisze takie pier 18.07.06, 00:18
            Oj przesadzasz. Ja sie relaksuję w ten sposób bo koles jest wyjatkowym
            prymitywem sam przyznasz. Doskonale zdaje sobie zprawe ze taka pyskowka z
            czlowiekiem pokroju
            "Poznianiak" nie wniesie niczego twórczego do debaty ( a taki był zamysł autora
            postu) ale co tam.

Natomiast moje uwagi nie tycza sie nikogo poza w/ wspomniana osobą. Tyle

Zreszta to juz jest nudne i o tej porze męczace. Pozdrawiam
            • Gość: josip Re: Czemu schorowany "Poznaniak" pisze takie pier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:19
              Daj spokoj Kileczow. Po prostu nie odpowiadaj na "buraczane" posty...Robmy swoje:)
              • kielczow2003 ;-) 18.07.06, 10:48

Zgadzam się. Zupełnie niepotrzebnie wdałem się na ich forum w pyskówke. Czasami
                tak się zdarza.
                Pozdrawiam

--
                Polityka międzynarodowa jest zawsze kompromisem pomiędzy tym co możemy a tym co
                powinniśmy zrobić
    • Gość: josip Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:23
      Tego : serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3490206.html , komkarty, estetycznych i oficjalnych rozkladow komunikacyjnych na telefon komorkowy - a u nas GOWNO
      • sztuk6mistrz Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? 18.07.06, 10:45
        Jak chciałbyś to wprowadzić u nas jeśli przez przbudowę prawie całego centrum
        żadna linia nie jeździ jak kiedyś. Przecież żeby wprowadzić na trasy
        niskopodłogowe tramwaje, trzeba przebudowywać torowiska. Przez głupie prawo
        przetargowe (tryb odwoławczy) termin rozpoczęcia wielu inwestycji odwlókł się o
        dwa-trzy lata, a inwestycje finansowane z UE muszą być rozliczone do 2008r.
        Dlatego dzisiaj mamy tak rozkopane miasto. Trzeba o tym pamiętać kiedy rzuca
        kalumnie.
        • Gość: josip Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:54
          Pamietam o tym doskonale. Watek dotyczy zazdrosci wiec napisalem co chcialbym we Wroclawiu widzec. Pozatym nie wiem w czym przeszkadza zly stan torowisk czy taboru we wprowadzeniu porzadnego systemu informacyjnego z rozkladami na komorki - wystarczy troche chciec (www.mpk.poznan.pl/ginger/?node=_Start), rowniez wprowadzenie wygodnych biletow okresowych chyba nie zalezy od ilosci niskopodlogowych tramnwajow...(www.mpk.poznan.pl/komkarta.html)

Pozdrawiam serdecznie:)
          • sztuk6mistrz Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? 18.07.06, 11:09
            Pewnie można by było to zrobić, lecz nie wiem czy system który by powstał był na
            tyle elastyczny żeby uwzględniał ciągłe zmiany. Może należy jeszcze cierpliwie
            poczekać. A co do Poznania, to napisałem już elaborat na tym forum - przeczytaj.
      • chrust Wow, tez wam tego zazdroszcze 20.07.06, 00:01
    • Gość: chcemylatać czego Poznań zazdrości??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:14
      hej :)

może mylę wątki i powinienem to wpisać na forum poznańskim, ale ujmę to tak:

czego ja mieszkaniec Poznania zazdroszczę Wrocławiowi?

1. Super dynamicznych władz (zwłaszcza w osobie prezydenta i jego świty) -
      naprawdę ten gościu winduje was na wyżyny :) Dużo nowych pomysłów, pewna
      świeżość tworzenia. Myślę, że wiele inwestycji to zasługa tej systematycznej
      pracy wrocławskiego UM zwłaszcza na polu promocji miasta [to jest pojęcie,
      którego władze Poznania nie znają - PROMOCJA]

2. Rozwoju portu lotniczego w kwestii pozyskiwania nowych połączeń. Tu również
      kłania się aktywność Waszych władz, które wiedzą, że połączenia to przyszłość i
      profity dla miasta i regionu. Dbają więc o lotnisko i jego rozwój.
      Tego władze Poznania również nie rozumieją...
      Dlatego powstała nasza inicjatywa "Chcemy latać z Poznania" - robimy wszystko
      to, co powinny robić władze naszego miasta!
      zobaczcie:
      flytopoznan.com/
      chcemylatac.prv.pl/
      3. Zagospodarowania terenów nadodrzańskich. Niestety w Poznaniu Warta woła o
      pomstę do nieba! I ponownie władze miasta nie wiedzą jak naprawić błędy wojny i
      komuny i najzwyczajniej w świecie nie chce im się tego problemu ":powrotu nad
      rzekę" rozwiązywać...

pozdrawiam Wrocław :)

P.S. cieszę się, że dyskusja trzyma się na dość przyzwoitym poziomie :)
      • rita78 Re: czego Poznań zazdrości??? 19.07.06, 23:36
        a ja Poznan lubię i poznaniaków też...moj mąż i jego rodzina pochodzą z
        wielkopolski ja z wroclawia i fajnie zgralismy tu ( wrocław )nasze ..mozna
        powiedzieć kultury. on mowi na mnie słonecznik ja na niego pyra i wszystko
        gra...dzieki wilekopolsce nauczylam robić pyrki z gzikiem, wiem co to antrejka
        i ramionko:)
        on nauczyl się jesc placki ziemniaczane posypane solą i kukurydzę gotowaną. i
        niczego nie zazdroszczę, szanuję. jednak z wroclawia siłą by mnie musiano
        wydalać:)
        • chrust a co to jest? 20.07.06, 00:00
          co to jest antrejka i ramionko
          • primordial Re: a co to jest? 22.07.06, 13:36
            "co to jest antrejka i ramionko"

Antrejka to taki przedpokoj,korytarz, alkowa, cos w tym stylu.
            A nie mialo byc ramioczko zamiast ramionko? chodzilo o chudzielca? :)
    • chrust Niczego 19.07.06, 23:58
      bo to nie jest jakis wyscig. My zyjemy w swoim miescie, poznaniacy w swoim.
      Mnie nikt nie przekona do Poznania, a zagorzalego poznaniaka nikt do Wroclawia
      pewnie takze nie.

To nie wyscig, mysle ze kazdy powinien pracowac nad tym zeby jego mala ojczyzna
      wygladala i rozwijala sie jak najlepiej.
      • arek5001 Re: Niczego 20.07.06, 00:59
        Świete słowa, mówi szczecinianin. Zapraszam na forum GW Szczecin: Dlaczego
        Szczecin jest prowincjonalny.
    • Gość: josip Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 10:33
      W porownaniu z naszymi - taniuskich biletow okresowych MPK...
    • knidyjka Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? 22.07.06, 17:40
      niczego nie zazdroszczę,
      tam mam przyjaciół,lubię tam bywać ale...
      Wrocław kocham.
    • Gość: czopstik Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? IP: *.tktelekom.pl 23.07.06, 21:31
      josip napisał:

- przyjemnej atmosfery do zycia - olbrzymia ilosc imprez kulturalnych, masa etc.
      Oj, imprez to na pewno więcej jest we Wrocławiu.
      - CZYSTYCH ulic (w porownaniu do reszty Polski zwlaszcza wroclawia). Niestety
      nie mogę się z Tobą zgodzić. Ulice są brudne, wszędzie psie kupy, ale można
      slalom ćwiczyć.
      - uporzadkowania przestrzennego miasta (ulice, budynki - przypadkowosc jest
      tutaj znikoma). Zależy o której dzielnicy piszesz. Winogrady, rzeczywiście
      wyglądają jak budowane przy linijce. Ale Wilda?

aga napisała:
      - Poznańskie to głównie kojarzą mi się z ku..dołkami pełnymi dresów. Zgadzam się
      w stu procentach. Dresów i ogorzałych pań jest tyle, że aż oczy bolą od gier
      kolorów.

eNDe napisał:
      -...na pewno NIE zazdroszczę mieszkańcom Poznania niskiej rozdzielczości na
      zdjęciach satelitarnych GoogleEarth (googleMaps). :D:D Ja również nie. :D

Nie jestem rodowitym mieszkańcem Poznania, więc mogę być obiektywny... w jakimś
      stopniu. :] Nie byłem jeszcze we Wrocławiu, ale czytałem, że gospodarczo Wrocław
      już dawno wyprzedził Poznań, więc chyba szczególnych powodów do zadrości mieć
      nie może.
      Mój kolega, którego brat mieszka we Wrocławiu mówił mi, że Wrocław posiada
      przepiękną starówkę, wyśmienitego Spiża i kiepską komunikację miejską.
      Dobrze życzę obu miastom, niech się rozwijają!
      • Gość: alfik Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 23.07.06, 21:49
        Fakt ,poznańska starowka nie umywa sie do tej wroclawskiej,jednak region
        wielkopolski jest gospodarczo o niebo wyzej od Dolnego Sląska,wynika to chyba z
        faktu,ze wielkopolanie sa narodem zasiedzialym na tej ziemi,natomiast pojecie
        dolnoslazaka,w polskim wydaniu,jest chyba stosunkowo bardzo mlode,wiec o czym
        mowa?
        • vratislaviak Wrocław vs Poznań 23.07.06, 22:41
          Czytam wypowiedzi Wrocławian nt Poznania i za niektóre jest mi wstyd
          dno dna przypoinające mi przedszkolne pyskówki kto jest lepszy
          a ja mam lepsze kredki dziecinada !! zaślepione cukrowanie Wrocławia przy
          negowaniu wszystkiego co inne wydaje mi sie żałosne
          szanuje Poznań bo:

1. to Polskie miasto okolice bardzo bogate w jeziorka oczka wodne w samym
          Poznaniu jezioro Malta bardzo udany projekt
          2. za to że Poznań jest bardziej kojazone jako centrum biznesowe, że ma TV
          Biznes ;)
          3. za fajne i ładne dziewczyny które poznałem w róznych zakątkach Polski czy
          Świata a były z poznania, chodz Wrocławianki mniam mniam .........
          4. są lepiej zoorganizowani pod względem sportowym mają lepsza baze np stadiony
          5. za browar Lech którego lubie zaraz po Żywcu
          6. za 56 rok
          7. za Targi Poznańskie
          8. za to że mają swojego patrona misata i związaną z tym impreze tego dnia

pozdrawiam
        • engman Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? 24.07.06, 14:23
          Gość portalu: alfik napisał(a):

> Fakt ,poznańska starowka nie umywa sie do tej wroclawskiej,jednak region
          > wielkopolski jest gospodarczo o niebo wyzej od Dolnego Sląska,wynika to chyba
          z
          >
          > faktu,ze wielkopolanie sa narodem zasiedzialym na tej ziemi,natomiast pojecie
          > dolnoslazaka,w polskim wydaniu,jest chyba stosunkowo bardzo mlode,wiec o czym
          > mowa?

O niebo wyzej? Czyzby?
          Wartosc PKB na mieszkanca:
          www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_051014/ekonomia_a_20-1.F.jpg
          poziom rozwoju wojewodztw:
          www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050414/ekonomia_a_3-1.F.jpg
          Poznaniacy,zejdzcie na ziemie.Uprzywilejowane czasy komuny juz sie
          skonczyly,nikt juz nie bedzie pompowal kasy w Poznan tak jak za
          komnuny.Komunisci z 200 tysiecznego miasteczka,uczynili 0,5 milionowe miasto z
          przerosnietymi ambicjami,mitami o wielkopolskiej
          gospodarnosci,tradycji...jednym slowem megalomania,ktora powoli kruszy
          sie,czego dowodem sa smieszne akcje: "chcemy latac","Poznan na
          zakrecie".Pszenno-kartoflany poznan trzesie galotami, bo spada do 3 ligi....!
          Wroclaw bezustannie przyciaga kolejne mega inwestycje,lotnisko rozwija sie w
          zawrotnym tempie,skala prac drogowych poraza swoim rozmachem. Poznan idzie tam
          gdzie jest jego zapyziale miejsce,wasze lotnisko i skutecznosc w przyciaganiu
          inwestycji odzwierciedlaja kondycje i pozycje wsrod polskich miast powyzej 0,5
          mln mieszkancow....Ceny mieszkan w poznaniu rowniez swiadcza o waszej
          pozycji........
          • kielczow2003 Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? 24.07.06, 18:56
            Myślę ze troche przeginasz. Jak ktos głupio jedzie po wrocławiu i tak dalej to
            sam czasami sie troche pokloce, ale to co napisales to lekka przesada. Poznan
            wcale nie jest az taki zapyzialy i ma duzy potencjal. Prawda jest ze nie
            potrafia tego wykorzystac i wszystko. Wyluzuj.
          • johnny_bravos ... 25.07.06, 09:48
            >Komunisci z 200 tysiecznego miasteczka,uczynili 0,5 milionowe miasto z
            > przerosnietymi ambicjami,mitami o wielkopolskiej
            > gospodarnosci,tradycji...

Kiepskie nauczanie we Wrocławiu...

Czy znasz takie nazwiska jak Chłapowski,Marcinkowski,Cegielski,Szamarzewski
            Wiesz czym była praca organiczna?
            Trochę szacunku,bo 15% wroclawian pochodzi z Wielkopolski w tym i prezydent
            Dutkiewicz od którego prezydentury tak naprawdę rozpoczął się postęp Wrocławia.
            (po poprzedniku pozostało przede wszyskim niebezpiecznie wysokie zadłużenie)

Akcje takie jak "Chcemy latać","Poznań na zakręcie" świadczą przede wszystkim o
            olbrzymim kapitale społecznym jaki wciąż drzemie w Poznaniakach.
            Jeżeli miernikiem rozwoju miast jest dla ciebie ilość obsłużonych pasażerów na
            lotniskach przez tanie linie lotnicze to gratuluję i życzę dalszych postępów.

Wysokie ceny mieszkań również nie świadczą dobrze o Wrocławiu.
            Gdyby zarobki we Wrocławiu były warszawskie a nie średnio o dwieście złotych
            niższe niż poznańskie być może możnaby uznać iż sytuacja jest "normalna".

Zresztą,szkoda gadać.Poznań wciąż jest lata świetlne przed Wrocławiem.
            A najlepsze jest to że Wrocławianie,tacy jak ty w szczególności,nie potrafią
            zrozumieć jak to się dzieje:)
            I jak sądzę dalej tak będzie bo poznaniacy nigdy nie będą dzielić się swoją
            wiedzą,doświadczeniem i pomysłami z ludźmi,którzy później ich oplują.
            • sztuk6mistrz No i dobrały się dwa dupki żąłędne 25.07.06, 12:20
              a już było tak fajnie, chłopaki jak chcecie się pisiorami popisywać to za
              stodołę. tam jest wasze miejsce.
              • sztuk6mistrz Re: No i dobrały się dwa dupki żołędne 25.07.06, 12:23
                przesadziłem z tym żołędziem, do tego trzeba być facetem
            • engman Re: ... 25.07.06, 14:38
              > Kiepskie nauczanie we Wrocławiu...
              >
              > Czy znasz takie nazwiska jak Chłapowski,Marcinkowski,Cegielski,Szamarzewski
              > Wiesz czym była praca organiczna?
              > Trochę szacunku,bo 15% wroclawian pochodzi z Wielkopolski w tym i prezydent
              > Dutkiewicz od którego prezydentury tak naprawdę rozpoczął się postęp
              Wrocławia.
              > (po poprzedniku pozostało przede wszyskim niebezpiecznie wysokie zadłużenie)

Na jakiej podstawie wyciagasz wnioski,ze we Wroclawiu jest kiepskie nauczanie?
              Moze zaprzeczysz,ze po wojnie poznan liczyl zaledwie 200 tys. mieszkoncow i to
              wlasnie komuniści wybudowali nowe osiedla, stworzyli drogi, nowe zaklady itd.
              Przez 50 lat poznaniacy zyli w mitycznym przekonaniu bogatego,czystego i
              gospodarnego miasta.Wysiadajac na dworcu glownym albo przechadzajac sie po
              Wildzie,mozna się przekonac do wielkopolskiej czystości....W czasach gospodarki
              wolnorynkowej,to Wroclaw przyciagnal ogromne inwestycje,zabral Poznaniowi
              centrale WBK,CC Bank,Wyzsza Szkole Oficerska,wygral bitwe o HP.Przez wiele lat
              poznan wygrywal w statystykach, jednak rzeczywistość okazala się mniej laskawa
              dla pyrogrodu.Z prezydenta jestesmy dumni,niewazne,ze jest z wielkopolski,u nas
              nie dzieli sie ludzi na tych z wroclawia i obcych.Wszyscy w odroznieu do
              poznania,moga czuc sie we wroclawiu jak u siebie

Akcje takie jak "Chcemy latać","Poznań na zakręcie" świadczą przede wszystkim o
              >
              > olbrzymim kapitale społecznym jaki wciąż drzemie w Poznaniakach.
              > Jeżeli miernikiem rozwoju miast jest dla ciebie ilość obsłużonych pasażerów
              na
              > lotniskach przez tanie linie lotnicze to gratuluję i życzę dalszych postępów.

Te zalosne akcje poznańskich fanatykow zapoczątkował przede wszystkim ogromny
              boom inwestycyjny i dynamiczny rozwoj wrocławskiego lotniska,obnażając przy tym
              poznańskie frustracje i kompleksy wobec Wrocławia.Gazety Poznańskie już teraz
              nie wytrzymuja cisnienia i przytaczaja albo piekne statystyki albo atakuja
              Wrocław...Ilosc polaczen przeklada się na rozwoj turystyki.Dobre statystyki
              robia wrazenie na przewoznikach,ktorzy wybieraja nowe lotniska.Taka sytuacja ma
              miejsce w Krakowie,podobna tworzy się we Wrocławiu.Miasto o ponadregionalnym
              znaczeniu,ma duze lotnisko z bogata siatka polaczen.Poznan przegral ta batalie,
              bo kto pozostal wsrod przewoźników?Przegoniliscie juz wszystkich :DDDDDD.Moze
              skyeurope wroci heheh…zwinął się z waszego rynku,nie zaczynając nawet lotow.

Wysokie ceny mieszkań również nie świadczą dobrze o Wrocławiu.
              > Gdyby zarobki we Wrocławiu były warszawskie a nie średnio o dwieście złotych
              > niższe niż poznańskie być może możnaby uznać iż sytuacja jest "normalna".
              >
              Dziecko drogie o czym ty piszesz…nie masz zielonego pojecia o elementarnych
              pojeciach w ekonomii.Dolny Slask rozwija się w tempie 10 %, pensje również
              rosna najszybciej w Polsce,co przeklada się również na ceny mieszkan.Najdrozsze
              ceny nieruchomości sa w wielkich i znaczacych metropolich,dlaczego Londyn ma
              droższe nieruchmosci niż Liverpool?

Zresztą,szkoda gadać.Poznań wciąż jest lata świetlne przed Wrocławiem.
              > A najlepsze jest to że Wrocławianie,tacy jak ty w szczególności,nie potrafią
              > zrozumieć jak to się dzieje:)
              > I jak sądzę dalej tak będzie bo poznaniacy nigdy nie będą dzielić się swoją
              > wiedzą,doświadczeniem i pomysłami z ludźmi,którzy później ich oplują.

Dokładnie,szkoda gadac.Przedstawilem dane,jednak ty ciagle zyjesz w sielankowej
              utopii potęgi gospodarczej poznania.Moze potrzebujesz pomocy w zrozumieniu
              rysunkow?
              • engman Bogate Mazowsze,biedna Wielkopolska-Dl Slask drugi 26.07.06, 16:03
                Bogate Mazowsze, biedna Wielkopolska

Z danych resortu finansów wynika, że w I kwartale wśród województw najwyższe
                dochody w przeliczeniu na jednego mieszkańca uzyskało województwo mazowieckie:
                95,17 zł. Na drugim miejscu znalazło się województwo dolnośląskie: 74,35 zł, a
                na trzecim opolskie z kwotą 69,94 zł. Najniższe dochody po trzech pierwszych
                miesiącach roku uzyskało województwo wielkopolskie: 32,25 zł. Tuż przed nim
                znalazło się świętokrzyskie z kwotą 38,93 zł. Resort udostępnił też dane
                związków jednostek terytorialnych. Ze 163 związków najwyższe dochody po
                pierwszym kwartale uzyskał Komunikacyjny Związek Komunalny Górnośląskiego
                Okręgu Przemysłowego w Katowicach: 107,9 mln zł. Na drugim miejscu znalazł się
                Międzygminny Związek Komunikacji Pasażerskiej w Świerklańcu z siedzibą w
                Tarnowskich Górach, który uzyskał 13,3 mln zł. W pierwszej trójce znalazł się
                też Międzygminny Związek Komunikacyjny w Jastrzębiu Zdroju z kwotą 8,2 mln zł.

k.o., pap

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060726/ekonomia/ekonomia_a_58.html
            • kielczow2003 Dwu przyglupow jeden z Breslau drugi z Posen 25.07.06, 20:03
              Koles co ty za pierdy tu nam sprzedajesz? Ze niby co Poznan ma jakas magiczna
              wiedze dot rozwoju? kpina.
              Jestes takim samym nawiedzencem jak koles ktorego opieprzylem.
              Twoje porownania o latach swietlnych czy o juz wyzej wspomnianej tajemnej wiedzy
              to slabe texty.
          • Gość: u Engeman? Ja na Ciebie wolam prostak IP: *.icpnet.pl 26.07.06, 13:55
            bo tylko prostaki pisza z zawisci nazyw miast z malej litery. Jestes prościutki.
    • Gość: czopstik Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? IP: *.tktelekom.pl 24.07.06, 22:29
      Tak dla wyrównania... :)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=45266722&a=45766142
    • Gość: kali Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.06, 17:54
      >Od pewnoego czasu mam głupkowatą obsesję na punkcie Wrocławia, właściwie od
      2004 roku kiedy byłem tam po raz ostatni. Zakochałem
      się w tym mieście i dałem wciągnąc w jego magię -

Nie bądz smieszny zakochałeś sie w Wrocławiu i ostatni raz temy byłes tu 2004
      roku.
      To jest miłość ? czy ylko twoj sztuczny wytwor.
    • pan.marcin Re: Czego Wrocław zazdrości Poznaniowi? 25.07.06, 18:00
      ciebie :)
      • Gość: Rafis na pewno odległości... IP: *.wro.vectranet.pl 26.07.06, 17:58
        Zazdroszcze Poznaniowi odległości od Wrocławia. W niecałe dwie godziny
        mieszkancy stolicy Wielkopolski moga znaleźć się w pieknej, dynamicznie
        rozwijającej się i przyjaznej stolicy Dolnego Śląska. To naprawde wielki atut.

pzdr.
        • Gość: inre Re: Biedna Wielkopolska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 21:15

"Bogate Mazowsze, biedna Wielkopolska"

Z danych resortu finansów wynika, że w I kwartale wśród województw najwyższe
          dochody w przeliczeniu na jednego mieszkańca uzyskało województwo mazowieckie:
          95,17 zł. Na drugim miejscu znalazło się województwo dolnośląskie: 74,35 zł, a
          na trzecim opolskie z kwotą 69,94 zł. Najniższe dochody po trzech pierwszych
          miesiącach roku uzyskało województwo wielkopolskie: 32,25 zł. Tuż przed nim
          znalazło się świętokrzyskie z kwotą 38,93 zł. Resort udostępnił też dane
          związków jednostek terytorialnych. Ze 163 związków najwyższe dochody po
          pierwszym kwartale uzyskał Komunikacyjny Związek Komunalny Górnośląskiego Okręgu
          Przemysłowego w Katowicach: 107,9 mln zł. Na drugim miejscu znalazł się
          Międzygminny Związek Komunikacji Pasażerskiej w Świerklańcu z siedzibą w
          Tarnowskich Górach, który uzyskał 13,3 mln zł. W pierwszej trójce znalazł się
          też Międzygminny Związek Komunikacyjny w Jastrzębiu Zdroju z kwotą 8,2 mln zł.
          PAP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka