Dodaj do ulubionych

Wrzuć dwa kółka na autobus

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 10:00
miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,3504675.html
Bagażniki na rowery pojawiły się na krakowskich autobusach. Niewykluczone, że
podobne będą również w Płocku.
- To genialny pomysł ułatwiający życie rowerzystom - w e-mailu do redakcji
komplementuje bagażniki czytelnik. Pyta: - Dlaczego nie można by tego samego
wprowadzić w Płocku?
Zamiast wozić swoje dwa kółka w autobusie, płacić za dodatkowy bilet i
zajmować niepotrzebnie miejsce, krakowianie mogą zostawiać rowery na
specjalnych bagażnikach z tyłu autobusów. Są tam zabezpieczone i przed
wypadnięciem podczas jazdy, i przed kradzieżą. Zamykane na klucz blokady
uniemożliwiają odpięcie roweru przez złodzieja podczas postoju na przystanku
czy skrzyżowaniu.
Pomysł z bagażnikami ma przysporzyć krakowskiej spółce dodatkowych pasażerów,
którzy - żeby dostać się pod miasto albo do parku - do tej pory musieli
przeciskać się rowerem przez całe zakorkowane i niebezpieczne dla cyklistów
centrum.
- Na razie rowery mogą przewozić turyści wsiadający na pierwszym i wysiadający
na ostatnim przystanku, bo zainstalowanie pojazdu na bagażniku zajmuje trochę
czasu, a może to zrobić tylko kierowca autobusu. Jeśli jednak oferta spotka
się z dużym zainteresowaniem, nie wykluczamy, że w przyszłości zostaną
stworzone punkty przesiadkowe na trasie przejazdu - wyjaśnia rzeczniczka
krakowskiego MPK Bożena Pękala.
- U nas takie rozwiązanie byłoby do przyjęcia w autobusach sezonowych albo
niektórych podmiejskich - kontynuuje nasz czytelnik. Piotr Kamiński, prezes
Komunikacji Miejskiej w Płocku, nie ukrywa zainteresowania pomysłem. - To może
wypalić - przyznaje. - Mam kontakt z krakowską spółką, sprawdzę dokładnie, jak
to u nich funkcjonuje, zobaczymy. Niewykluczone, że zdecydujemy się na podobne
rozwiązanie - twierdzi w rozmowie z "Gazetą".
Obserwuj wątek
    • Gość: hulio Re: Wrzuć dwa kółka na autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:06
      No tak, ale do czego służy rower: do jeżdżenia czy do wożenia w autobusie?
      • Gość: artek Re: Wrzuć dwa kółka na autobus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:20
        > No tak, ale do czego służy rower: do jeżdżenia czy do wożenia w autobusie?

zależy na jakiej trasie - leśnica-centrum (409) czy psie pole-centrum jak
        najbardziej. albo kurs dla 502 wrocław-sobótka.
      • Gość: Fakir Re: Wrzuć dwa kółka na autobus IP: 195.117.40.* 25.07.06, 14:38
        A o transporcie kombinowanym kolega słyszał?
        • svarte_sjel Re: Wrzuć dwa kółka na autobus 25.07.06, 22:25
          Gość portalu: Fakir napisał(a):
          > A o transporcie kombinowanym kolega słyszał?

Transport kombinowany to polega na tym, że się samochód albo rower zostawia na
          parkingu i przesiada do autobusu/tramwaju/metra/SKM.
          • Gość: fakir Re: Wrzuć dwa kółka na autobus IP: *.kom / *.os1.kn.pl 27.07.06, 07:36
            W scisłej definicji tak.
            ALe nie o ścisłą definicję mi chodziło, tylko o zmianę środka transportu.
            Ale np jak wezme rower do pociągu zeby nim również dokończyc trase dojazdu, to
            dlaczego nie mam takiej możliwości na liniach KM (chocby niektórych)?
            • busmen Re: Wrzuć dwa kółka na autobus 27.07.06, 14:14
              Gość portalu: fakir napisał:

> Ale np jak wezme rower do pociągu zeby nim również dokończyc trase dojazdu, to
              > dlaczego nie mam takiej możliwości na liniach KM (chocby niektórych)?

A dostrzegasz różnicę między KM a pociagiem (jeżeli tak, to już powinieneś sam
              odpowiedziec sobie na to pytanie)?

Roweru nie można włożyć do autobusu/tramwaju bo:
              -> W pojeździe jest za dużo ludzi.
              -> KM pokonuje stosunkowo krótkie odcinki trasy (można je bez przeszkód pokonać
              rowerem)
              -> Montaż roweru i jego demontaż kosztowałby zbyt wiele czasu
              -> Kto miałby zapłacić za montaż takich bagażników (przewoźnik? z jakiej racji?)
              -> Widocznie jest zbyt dużo pasażerów na wielu liniach podmiejskich (np. do
              Sobótki) i nie potrzeba im pasażerów z kłopotliwym bagażem.
              • Gość: Fakir Re: Wrzuć dwa kółka na autobus IP: 195.117.40.* 27.07.06, 15:08
                > A dostrzegasz różnicę między KM a pociagiem
                jeszcze tak:)

nie rozumiem jednego podejscia: "nie da się" ciekawe że gdzie indziej "da się"

A co klopotliwości bagazu: np otwarte puszkowe piwo w rece "pasażera" jest
                bardziej kłopotliwym bagażem... Szkoda ze kierowca motorniczy nie jest tak
                stanowczy jak przy próbach (opisywanych tu na forum) przewiezienia rowweru...

• busmen Re: Wrzuć dwa kółka na autobus 27.07.06, 15:24
                  Gość portalu: Fakir napisał:
                  > nie rozumiem jednego podejscia: "nie da się" ciekawe że gdzie indziej "da się"

Tu nie chodzi o "nie da się" a o "nie chce się". Rowerzyści to dla przewoźników
                  margines klientów tak mały, że widocznie ma powodu, aby się nim zajmować.

> A co klopotliwości bagazu: np otwarte puszkowe piwo w rece "pasażera" jest
                  > bardziej kłopotliwym bagażem...

no nie wiem... z własnego doświadczenia wiem, że nie jest kłopotliwe, a da rady
                  zrobić tak, zeby prowadzący pojazd go nie widział. Bardziej kłopotliwi są
                  czasamu pasażerowie trzymajacy to piwo, ale ja będąc na miejscu kierowcy tez
                  bym wtedy siedział cicho :)
                  • Gość: fakir Re: Wrzuć dwa kółka na autobus IP: 195.117.40.* 27.07.06, 16:34
                    > czasamu pasażerowie trzymajacy to piwo
                    co racja to racja:)))
              • kkooffee Re: Wrzuć dwa kółka na autobus 28.07.06, 12:20
                busmen napisał:

> Roweru nie można włożyć do autobusu/tramwaju bo:
                > -> W pojeździe jest za dużo ludzi.
                Czyli za malo jest kursow, poza tym rower jest montowany na zewnatrz.

> -> KM pokonuje stosunkowo krótkie odcinki trasy (można je bez przeszkód pok
                > onać
                > rowerem)
                Np. Lesnica-Tarnogaj czy Biskupin.

> -> Montaż roweru i jego demontaż kosztowałby zbyt wiele czasu
                Jest to broblem ale mozna to rozwiazac.

> -> Kto miałby zapłacić za montaż takich bagażników (przewoźnik? z jakiej ra
                > cji?)
                Klient- tak samo jak placi za rampe ale osobe niepelnosprawnych.

> -> Widocznie jest zbyt dużo pasażerów na wielu liniach podmiejskich (np. do
                > Sobótki) i nie potrzeba im pasażerów z kłopotliwym bagażem.
                Czytaj ze zrozumieniem! Bagaznik jest na ZEWNATRZ czyli nie zajmuje mniejsca w srodku pojazdu.

A czy DLA robilo badania na lini do Sobotki ilu takich klientow byloby?
                • busmen Re: Wrzuć dwa kółka na autobus 28.07.06, 13:11
                  kkooffee napisał:

> Czyli za malo jest kursow

Masz na to jakieś racjonalne rozwiazanie?

> Np. Lesnica-Tarnogaj czy Biskupin.

Kiedyś robiłem sobie wycieczkie Nowy Dwór - Leśnica - Ksieże Małe - Siechnice i
                  z powrotem. Naprawdę to nie problem.

> Jest to broblem ale mozna to rozwiazac.

ale pytanie czy się chce go rozwiązać.

> Klient- tak samo jak placi za rampe ale osobe niepelnosprawnych.

nie bardzo rozumiem. JA mam płacić abyś TY mógł przewieźć rower?
                  Chodziło mi o to kto bezpośrednio zapłaci za bagażnik: ZDiK płaci za niską
                  podłogę, a kto zapłaci za bagażniki? To musiałoby być w specyfikacji
                  przetargowej, a najbliższy przetarg za 4? lata?

> Czytaj ze zrozumieniem! Bagaznik jest na ZEWNATRZ czyli nie zajmuje mniejsca
                  > w srodku pojazdu.

To Ty czytaj ze zrozumieniem. Gdzie ja napisałem, że chodzi o rower w środku
                  busa? Rower na zewnątrz też jest uciażliwy - trzeba kupić bagażniki, kierowca
                  musi je umieć osługiwać, mieć czas na zamontowanie i zdemontowanie rozweru. To
                  za duży problem w stosunku do możliwych zysków.

> A czy DLA robilo badania na lini do Sobotki ilu takich klientow byloby?

Najwyżej czterech na kursie (powiedzmy, że tyle rowerów zmieści się na
                  bagażnik) w stosunku do trzydziestu innych pasażerów to niewiele (20zł za kurs)
                  widocznie sie nie opłaca.
                  • kkooffee Re: Wrzuć dwa kółka na autobus 28.07.06, 13:31
                    busmen napisał:

> > Czyli za malo jest kursow
                    >
                    > Masz na to jakieś racjonalne rozwiazanie?
                    To jest odp na uwage:
                    > W pojeździe jest za dużo ludzi.

> > Np. Lesnica-Tarnogaj czy Biskupin.
                    >
                    > Kiedyś robiłem sobie wycieczkie Nowy Dwór - Leśnica - Ksieże Małe - Siechnice >i z powrotem. Naprawdę to nie problem.
                    Tez robie sobie czesto wycieczki, czasem po 50 czy 80km ale to nie dotyczy nas tylko ludzi mniej sprawnych.

> > Jest to broblem ale mozna to rozwiazac.
                    >
                    > ale pytanie czy się chce go rozwiązać.
                    Czyli sie nie chce? Mozna rozwiazac.
                    > > Klient- tak samo jak placi za rampe ale osobe niepelnosprawnych.
                    >
                    > nie bardzo rozumiem. JA mam płacić abyś TY mógł przewieźć rower?
                    > Chodziło mi o to kto bezpośrednio zapłaci za bagażnik: ZDiK płaci za niską
                    > podłogę, a kto zapłaci za bagażniki? To musiałoby być w specyfikacji
                    > przetargowej, a najbliższy przetarg za 4? lata?
                    Tak samo- ZDiK czyli obywatele miasta- byloby to oplacalne jesli zmiejszylo by ruch samochodow.
                    > > Czytaj ze zrozumieniem! Bagaznik jest na ZEWNATRZ czyli nie zajmuje mniej
                    > sca
                    > > w srodku pojazdu.
                    >
                    > To Ty czytaj ze zrozumieniem. Gdzie ja napisałem, że chodzi o rower w środku
                    > busa?
                    Racja. Moja pomylka, przepraszam.

> Rower na zewnątrz też jest uciażliwy - trzeba kupić bagażniki, kierowca
                    > musi je umieć osługiwać, mieć czas na zamontowanie i zdemontowanie rozweru. To
                    > za duży problem w stosunku do możliwych zysków.
                    Jest uciazliwy ale jak z zyskami to nie mam pojecia.

> > A czy DLA robilo badania na lini do Sobotki ilu takich klientow byloby?
                    >
                    > Najwyżej czterech na kursie (powiedzmy, że tyle rowerów zmieści się na
                    > bagażnik) w stosunku do trzydziestu innych pasażerów to niewiele (20zł za kurs)
                    >
                    > widocznie sie nie opłaca.
                    O tym nie myslalem- na bagazniku nie przewieziesz np 15 rowerow.
                    Co do oplacalnosci- nie dysponuje badaniami wiec nie wiem.

Jesli mozna w innych miastach to czemu nie u nas?
                    Do Sobotki pewnie by sie oplacilo.

Jak sam zauwazyles:
                    >Tu nie chodzi o "nie da się" a o "nie chce się". Rowerzyści to dla przewoźników
                    >margines klientów tak mały, że widocznie ma powodu, aby się nim zajmować.

To jest najwiekszy problem ze sie po prostu nie chce! A gbydy sie tak zechcialo to nie bylby margines tylko zrodlo dodatkowych dochodow.
                    • busmen Re: Wrzuć dwa kółka na autobus 28.07.06, 14:19
                      kkooffee napisał:

> > > Czyli za malo jest kursow
                      > To jest odp na uwage:

Ok. Ja to wiem, ty to wiesz, MPK to wie, ZDiK to wie, ba nawet UM to wie, ale
                      to niczego nie zmienia jak nie ma pieniędzy

> Tez robie sobie czesto wycieczki, czasem po 50 czy 80km ale to nie dotyczy
                      > nas tylko ludzi mniej sprawnych.

A po co ludzie mniej sprawni chcą jeździć gdzieś daleko od domu? Niech robią
                      krótsze wycieczki.

> Czyli sie nie chce? Mozna rozwiazac.

Oczywiście, że sie nie chce. Dopóki dyrektorzy i kierownicy będą mieli dużo
                      kasy to nie będzie im się chciało niczego zmieniać.

> Jesli mozna w innych miastach to czemu nie u nas?
                      > Do Sobotki pewnie by sie oplacilo.

Ok. pomyślmy. Pakujemy do 502 bagażnik. Robimy akcję marketingową, że mamy
                      autobus z bagażnikiem na rowery (powiedzmy mieści się pięć rowerów). Są trzy
                      kursy w godzinach rannych w soboty i wniedziele (powiedzmy o 7:00, 9:00 i
                      10:00) na pierwszy kurs przychodzi 5 osób z rowerami. OK. Ale na kurs o 10:00
                      przychodzi tych osób 20. I co? 15 odsyłamy z kwitkiem i są oni źli, że firma
                      zepsuła im wycieczkę i są zrażeni do firmy. Jest sens?
      • szarykot Re: Wrzuć dwa kółka na autobus 25.07.06, 20:04
        a do czego służą nogi? do chodzenia czy bycia wożonymi?
    • Gość: l ZDik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:59
      zdik na to nie wpadnie
      • vinner1 Re: ZDik 26.07.06, 09:54
        Pasował by taki w autobusie do Sobótki choć widziałem,że kierowca nie pogonił rowerzysty z autobusu ale było luzno.Ktoś powie,żeby jechać 35+35powrót i120 wokół Sobótki to za wiele.
        • Gość: hulio Re: ZDik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:40
          Jak dla mnie wożenie roweru w WKM jest bez sensu chociażby dlatego, że jest ona
          zbyt powolna. W znacznej większości przypadków, szybciej można się gdzieś dostać
          rowerem niż autobusem, czy tramwajem, a przy wkładaniu roweru do pojazdu KM jest
          chyba więciej straconego czasu, a na dodatek jeszcze czekanie na owy pojazd...
          nie to nie ma sensu.
          • Gość: artek Re: ZDik IP: *.wro.vectranet.pl / 88.156.80.* 27.07.06, 16:53
            błędne założenie - nie każdy rowerzysta to człowiek w pełni wieku na porządnym
            rowerze. często są to ludzie starsi, albo osoby z dziećmi, dla których
            przejechanie dodatkowych 10+10 km w czasie podmiejskiej wycieczki to całkiem
            poważny wysiłek.
            • Gość: hulio Re: ZDik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 18:01
              Faktycznie, nie pomyślałem. Dobrze, że w Europie myśli się jeszcze o starszych
              czasami.
    • Gość: irizar Takie rzeczy istnieją od lat !! np w Czechach !! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.06, 13:55
      Teplice, miasto położone w połowie drogi między Pragą a Dreznem. W okoliach
      parki zdrojowe, wysokie dość góry Rudawy. Z centrum miasta jezdzi autobus
      miejski z przyczepą na rowery w weekendy, w tygodniu z bagażnikiem. Zawozi on
      pasażerów i rowerzystów do miejscowości Dubi lub dalej Cinovec na granicy CZ/D
      położonego jakieś 800-900 metrów wyżej niż Teplice. Piękna droga do zjezdzania
      na rowerze górskim, kolarzówce.
      Sam korzystałem z tego.
      Pytam się dlaczego w Czechach jakoś na to wpadli a w naszym chorym kraju
      nie??????????????????
      • busmen Re: Takie rzeczy istnieją od lat !! np w Czechach 30.07.06, 20:28
        Gość portalu: irizar napisał(a):

> Teplice, miasto położone w połowie drogi między Pragą a Dreznem. W okoliach
        > parki zdrojowe, wysokie dość góry Rudawy.

Teplice to nie Wrocław.

> Z centrum miasta jezdzi autobus
        > miejski z przyczepą na rowery w weekendy, w tygodniu z bagażnikiem

Ok. Ale nie na linii miejskiej, tylko ta linia jest podmiejska.

> Pytam się dlaczego w Czechach jakoś na to wpadli a w naszym chorym kraju
        > nie??????????????????

W Krakowie wpadli. U nas nie, bo u nas się nie chce.
    • Gość: maciek np w Seattle IP: *.magma-net.pl 01.08.06, 17:21
      Trzeci typ systemu “Bike and Ride” jest bardzo popularny w Stanach
      Zjednoczonych i Kanadzie. Rower przewożony jest na zewnątrz środka transportu
      zbiorowego, najczęściej autobusu, dlatego rowerzysta może korzystać z niego
      zarówno przy dojeździe ze źródła podróży do przystanku początkowego jak i z
      przystanku końcowego do celu podróży. System ten został zapoczątkowany w
      autobusach aglomeracji Seattle pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego
      wieku. Początkowo uchwyty dla rowerów pojawiły się w autobusach kursujących
      przez most SR-520, ponieważ brak miejsca uniemożliwiał wykonanie tam pasów dla
      rowerzystów. Jednak lobbing środowisk rowerowych doprowadził do szerszego ich
      zastosowania w autobusach. Zmieniała się też konstrukcja uchwytu gwarantująca
      bezpieczne i jak najszybsze umocowanie roweru.

transit.metrokc.gov/tops/bike/loadbike.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka