Dodaj do ulubionych

plac konstyytucji 3 maja

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.03, 21:25
niedawno przejezdzalem tamtedy i wydawalo mi sie ze cos tam robia czy ktos
wie co?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Re: plac konstyytucji 3 maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.03, 21:34
      Gość portalu: tyhgvb napisał(a):

> niedawno przejezdzalem tamtedy i wydawalo mi sie ze cos tam robia czy ktos
      > wie co?

Nic nie widziałem ani nie wiem ale jesli cos to może to:
      www.vegacad.com.pl/zelazko2.jpg
      byłoby swietnie
      • Gość: kali Re: plac konstyytucji 3 maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.03, 09:47
        Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Gość portalu: tyhgvb napisał(a):
        >
        > > niedawno przejezdzalem tamtedy i wydawalo mi sie ze cos tam robia czy ktos
        >
        > > wie co?
        >
        > Nic nie widziałem ani nie wiem ale jesli cos to może to:
        > <a
        href="http://www.vegacad.com.pl/zelazko2.jpg"target="_blank">www.vegacad.com
        > .pl/zelazko2.jpg</a>
        > byłoby swietnie
        a co to je?????
    • Gość: Rafis Re: plac konstyytucji 3 maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.03, 13:36
      Nie widziałem żadnego ruchu.Poza tym planowany tam budynek nie ma miec nic
      wspólnego z tym projektem,który przedstawiłem.Kiedys czytałem,że ten planowany
      ma sie wtapiac w otoczenie-raczej cos w stylu hotelu Radison SAS.Nie było mowy
      o żadnym wieżowcu.Mimo,iz ten wieżowiec mi sie podoba to jednak w tamto
      miejsce nie pasuje.
      Bardziej na Grunwaldzki.
      • Gość: lkjh Re: plac konstytucji 3 Maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.03, 19:54
        Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Nie widziałem żadnego ruchu.Poza tym planowany tam budynek nie ma miec nic
        > wspólnego z tym projektem,który przedstawiłem.Kiedys czytałem,że ten
        planowany
        > ma sie wtapiac w otoczenie-raczej cos w stylu hotelu Radison SAS.Nie było
        mowy
        > o żadnym wieżowcu.Mimo,iz ten wieżowiec mi sie podoba to jednak w tamto
        > miejsce nie pasuje.
        > Bardziej na Grunwaldzki.

A jakie wizualizacje są na pl. Konstytucji 3 Maja?
        • Gość: Rafis Re: plac konstytucji 3 Maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.03, 21:39
          Gość portalu: lkjh napisał(a):

> A jakie wizualizacje są na pl. Konstytucji 3 Maja?

Nie mam żadnych wizualizacji ale czytałem o projekcie tamtej zabudowy i miało
          to byc cos w stylu Radison SAS.Niski budynek komponujący sie z otoczeniem.
          • Gość: ip Re: plac konstytucji 3 Maja IP: 212.127.95.* 20.01.04, 11:55
            Kilka miesięcy temu podawali że firma która miała tam coś budować
            upadła,ciekawe co dalej będzie z tym terenem,jakaś fajna zabodowa poprawiłaby
            wizerunek okolic dworca.
            • Gość: Rafis Re: plac konstytucji 3 Maja IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.01.04, 13:02
              Gość portalu: ip napisał(a):

> Kilka miesięcy temu podawali że firma która miała tam coś budować
              > upadła,ciekawe co dalej będzie z tym terenem,jakaś fajna zabodowa
              poprawiłaby
              > wizerunek okolic dworca.

Ten teren należał do korporacji Janusz Polewczyk ale w wyniku jej kłopotów
              finansowych został odsprzedany jakiejś warszawskiej firmie. Było o tym jakiś
              czas temu w GW-przedstawiciele warszawskiej firmy mówili, że jeszcze nie
              wiedza co zrobia z terenem. Pozwolenie na budowę maja do końca tego roku. Albo
              zaczną budowac albo sprzedadza działkę.
              • Gość: ip Re: plac konstytucji 3 Maja IP: 212.127.95.* 22.01.04, 11:21
                Rośnie las na byłym dworcu

Czwartek, 22 stycznia 2004r.

Prawie 10 lat temu na pl. Konstytucji 3 Maja przestały zatrzymywać się
                autobusy. Wykopano wielki dół, a potem wstrzymano inwestycję. - Obserwuję teren
                budowy na dawnym dworcu PKS od początku. Nic tam się nie dzieje od lat -
                powiedział nam mieszkaniec ul. Dąbrowskiego. - Jest to miejsce spotkań
                podejrzanych osobników, a za płotem rosną coraz większe drzewa. Niedługo
                doczekamy się lasu w samym centrum miasta.

Ostatni autobus z dworca PKS przy pl. Konstytucji 3 Maja odjechał 16 maja 1994
                r. Po kilku latach teren ten Skarb Państwa sprzedał prywatnym osobom powiązanym
                z korporacją budowlaną Janusza Polewczyka. Działka ma powierzchnię 4800 m. Nowy
                właściciel zaplanował wybudowanie tam m.in. hotelu na 220 miejsc. Ponadto
                parter miał być przeznaczony na sklepy. W projekcie na pierwszym piętrze
                przewidziano część gastronomiczną. Pozostałe kondygnacje, od trzeciego do
                piątego piętra niższej części budynku, miały zająć pomieszczenia biurowe.
                Przewidziano także dwukondygnacyjny garaż w podziemiach na 200 samochodów.
                Kłopoty zaczęły się już przy wkopaniu pierwszej łopaty.
                Cmentarz przed dworcem
                Kiedyś bowiem część obecnego pl. Konstytucji 3 Maja zajmował cmentarz żydowski.
                Co prawda jeszcze przed II wojną światową miasto odkupiło parcelę od gminy
                żydowskiej, a cmentarz został przeniesiony. Jednak we Wrocławiu rozpoczęła się
                dyskusja, czy w takim miejscu należy budować cokolwiek. Nie wiadomo, czy z tej
                przyczyny, ale po wykonaniu nielicznych robót ziemnych właściciel gruntu około
                2001 r. sprzedał go warszawskiej spółce Zapol.
                Już w ubiegłym roku przedstawiciele tej firmy nie palili się do budowy. Powód?
                Wrocław nie otrzymał organizacji EXPO w 2010 r. i w stolicy Dolnego Śląska nie
                potrzeba więcej hoteli. Także wtedy właściciele tej firmy nie wykluczali zmiany
                projektu. Wspominali wówczas także o możliwości pozbycia się działki.
                - Zapol ma jakieś problemy i pewnie już sprzedał tę działkę - usłyszeliśmy
                ostatnio od jednego z wrocławskich przedsiębiorców.
                Bezradne prawo
                W warszawskiej siedzibie firmy nikt nie odbiera telefonów i trudno te
                informacje potwierdzić.
                - W naszych księgach jako właściciel terenu figuruje spółka Zapol - powiedział
                nam Marcin Garcarz, rzecznik prezydenta Wrocławia. - Niestety nie mamy żadnych
                możliwości, by przyspieszyć inwestycję na terenie dawnego dworca PKS. To jest
                własność prywatna.
                Podobne informacje usłyszeliśmy w Wojewódzkim Inspektoracie Nadzoru Budowlanego.
                - Prawo budowlane nie przewiduje, by kogokolwiek zmusić do rozpoczęcia
                inwestycji na jego terenie - uważa Jerzy Chmiel z inspektoratu. Wrocławianom
                więc pozostało cierpliwie czekać aż ruszy budowa na terenie dawnego dworca PKS.
                Nieco więcej może się wyjaśnić już latem tego roku. Właścicielowi terenu wtedy
                bowiem wygasa pozwolenie budowlane i aby cokolwiek zrobić, będzie musiał starać
                się o nowe. Aby je uzyskać musi przedstawić plany określające, co zamierza
                postawić przy pl. Konstytucji 3 Maja.

Szukamy starych płotów
                We Wrocławiu jest wiele wstrzymanych inwestycji. Nie tylko przy pl. Konstytucji
                3 Maja od wielu lat stoi płot, za którym nic się nie dzieje. Czekamy na sygnały
                od Państwa. Prosimy o wskazanie miejsc w naszym mieście, gdzie od dawna też nic
                się nie buduje, choć obiecywano wiele. Na sygnały o takich inwestycjach czekam
                pod tel. 37 48 180.

Arkadiusz Franas - Gazeta Wrocławska
                • ert3 Re: plac konstytucji 3 Maja 15.09.04, 20:30
                  Ciekawe co zamierza ten Zapol?
                  • Gość: Rafis Re: plac konstytucji 3 Maja IP: 62.29.254.* 15.09.04, 20:35
                    Pewnie sprzedaz teren bo chyba skonczyło sie w sierpniu pozwolenie na budowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka