Gość: tyhgvb IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.03, 21:25 niedawno przejezdzalem tamtedy i wydawalo mi sie ze cos tam robia czy ktos wie co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafis Re: plac konstyytucji 3 maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.03, 21:34 Gość portalu: tyhgvb napisał(a): > niedawno przejezdzalem tamtedy i wydawalo mi sie ze cos tam robia czy ktos > wie co? Nic nie widziałem ani nie wiem ale jesli cos to może to: www.vegacad.com.pl/zelazko2.jpg byłoby swietnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: plac konstyytucji 3 maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.03, 09:47 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Gość portalu: tyhgvb napisał(a): > > > niedawno przejezdzalem tamtedy i wydawalo mi sie ze cos tam robia czy ktos > > > wie co? > > Nic nie widziałem ani nie wiem ale jesli cos to może to: > <a href="http://www.vegacad.com.pl/zelazko2.jpg"target="_blank">www.vegacad.com > .pl/zelazko2.jpg</a> > byłoby swietnie a co to je????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: plac konstyytucji 3 maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.03, 13:36 Nie widziałem żadnego ruchu.Poza tym planowany tam budynek nie ma miec nic wspólnego z tym projektem,który przedstawiłem.Kiedys czytałem,że ten planowany ma sie wtapiac w otoczenie-raczej cos w stylu hotelu Radison SAS.Nie było mowy o żadnym wieżowcu.Mimo,iz ten wieżowiec mi sie podoba to jednak w tamto miejsce nie pasuje. Bardziej na Grunwaldzki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkjh Re: plac konstytucji 3 Maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.03, 19:54 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Nie widziałem żadnego ruchu.Poza tym planowany tam budynek nie ma miec nic > wspólnego z tym projektem,który przedstawiłem.Kiedys czytałem,że ten planowany > ma sie wtapiac w otoczenie-raczej cos w stylu hotelu Radison SAS.Nie było mowy > o żadnym wieżowcu.Mimo,iz ten wieżowiec mi sie podoba to jednak w tamto > miejsce nie pasuje. > Bardziej na Grunwaldzki. A jakie wizualizacje są na pl. Konstytucji 3 Maja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: plac konstytucji 3 Maja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.03, 21:39 Gość portalu: lkjh napisał(a): > A jakie wizualizacje są na pl. Konstytucji 3 Maja? Nie mam żadnych wizualizacji ale czytałem o projekcie tamtej zabudowy i miało to byc cos w stylu Radison SAS.Niski budynek komponujący sie z otoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip Re: plac konstytucji 3 Maja IP: 212.127.95.* 20.01.04, 11:55 Kilka miesięcy temu podawali że firma która miała tam coś budować upadła,ciekawe co dalej będzie z tym terenem,jakaś fajna zabodowa poprawiłaby wizerunek okolic dworca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: plac konstytucji 3 Maja IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.01.04, 13:02 Gość portalu: ip napisał(a): > Kilka miesięcy temu podawali że firma która miała tam coś budować > upadła,ciekawe co dalej będzie z tym terenem,jakaś fajna zabodowa poprawiłaby > wizerunek okolic dworca. Ten teren należał do korporacji Janusz Polewczyk ale w wyniku jej kłopotów finansowych został odsprzedany jakiejś warszawskiej firmie. Było o tym jakiś czas temu w GW-przedstawiciele warszawskiej firmy mówili, że jeszcze nie wiedza co zrobia z terenem. Pozwolenie na budowę maja do końca tego roku. Albo zaczną budowac albo sprzedadza działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip Re: plac konstytucji 3 Maja IP: 212.127.95.* 22.01.04, 11:21 Rośnie las na byłym dworcu Czwartek, 22 stycznia 2004r. Prawie 10 lat temu na pl. Konstytucji 3 Maja przestały zatrzymywać się autobusy. Wykopano wielki dół, a potem wstrzymano inwestycję. - Obserwuję teren budowy na dawnym dworcu PKS od początku. Nic tam się nie dzieje od lat - powiedział nam mieszkaniec ul. Dąbrowskiego. - Jest to miejsce spotkań podejrzanych osobników, a za płotem rosną coraz większe drzewa. Niedługo doczekamy się lasu w samym centrum miasta. Ostatni autobus z dworca PKS przy pl. Konstytucji 3 Maja odjechał 16 maja 1994 r. Po kilku latach teren ten Skarb Państwa sprzedał prywatnym osobom powiązanym z korporacją budowlaną Janusza Polewczyka. Działka ma powierzchnię 4800 m. Nowy właściciel zaplanował wybudowanie tam m.in. hotelu na 220 miejsc. Ponadto parter miał być przeznaczony na sklepy. W projekcie na pierwszym piętrze przewidziano część gastronomiczną. Pozostałe kondygnacje, od trzeciego do piątego piętra niższej części budynku, miały zająć pomieszczenia biurowe. Przewidziano także dwukondygnacyjny garaż w podziemiach na 200 samochodów. Kłopoty zaczęły się już przy wkopaniu pierwszej łopaty. Cmentarz przed dworcem Kiedyś bowiem część obecnego pl. Konstytucji 3 Maja zajmował cmentarz żydowski. Co prawda jeszcze przed II wojną światową miasto odkupiło parcelę od gminy żydowskiej, a cmentarz został przeniesiony. Jednak we Wrocławiu rozpoczęła się dyskusja, czy w takim miejscu należy budować cokolwiek. Nie wiadomo, czy z tej przyczyny, ale po wykonaniu nielicznych robót ziemnych właściciel gruntu około 2001 r. sprzedał go warszawskiej spółce Zapol. Już w ubiegłym roku przedstawiciele tej firmy nie palili się do budowy. Powód? Wrocław nie otrzymał organizacji EXPO w 2010 r. i w stolicy Dolnego Śląska nie potrzeba więcej hoteli. Także wtedy właściciele tej firmy nie wykluczali zmiany projektu. Wspominali wówczas także o możliwości pozbycia się działki. - Zapol ma jakieś problemy i pewnie już sprzedał tę działkę - usłyszeliśmy ostatnio od jednego z wrocławskich przedsiębiorców. Bezradne prawo W warszawskiej siedzibie firmy nikt nie odbiera telefonów i trudno te informacje potwierdzić. - W naszych księgach jako właściciel terenu figuruje spółka Zapol - powiedział nam Marcin Garcarz, rzecznik prezydenta Wrocławia. - Niestety nie mamy żadnych możliwości, by przyspieszyć inwestycję na terenie dawnego dworca PKS. To jest własność prywatna. Podobne informacje usłyszeliśmy w Wojewódzkim Inspektoracie Nadzoru Budowlanego. - Prawo budowlane nie przewiduje, by kogokolwiek zmusić do rozpoczęcia inwestycji na jego terenie - uważa Jerzy Chmiel z inspektoratu. Wrocławianom więc pozostało cierpliwie czekać aż ruszy budowa na terenie dawnego dworca PKS. Nieco więcej może się wyjaśnić już latem tego roku. Właścicielowi terenu wtedy bowiem wygasa pozwolenie budowlane i aby cokolwiek zrobić, będzie musiał starać się o nowe. Aby je uzyskać musi przedstawić plany określające, co zamierza postawić przy pl. Konstytucji 3 Maja. Szukamy starych płotów We Wrocławiu jest wiele wstrzymanych inwestycji. Nie tylko przy pl. Konstytucji 3 Maja od wielu lat stoi płot, za którym nic się nie dzieje. Czekamy na sygnały od Państwa. Prosimy o wskazanie miejsc w naszym mieście, gdzie od dawna też nic się nie buduje, choć obiecywano wiele. Na sygnały o takich inwestycjach czekam pod tel. 37 48 180. Arkadiusz Franas - Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: plac konstytucji 3 Maja IP: 62.29.254.* 15.09.04, 20:35 Pewnie sprzedaz teren bo chyba skonczyło sie w sierpniu pozwolenie na budowe. Odpowiedz Link Zgłoś