Dodaj do ulubionych

Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 mln zł

• ripper666 Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml 17.10.06, 10:29
      Hmm, bardzo ciekawa cena, aż ciekawi mnie na co miasto wyda takie pieniądze-może
      część na odnowę starych kamienic.
      Wracając do sprawy - koncepca zabudowy nie zroniła na mnie wrażenia, jednakże
      nie mogę nic powiedzieć nie widząc innych pomysłów, co do tej działki. Może ktoś
      ma dostęp do innych projektów. Jeśli cena zaoferowana przez innych nie różni się
      od wygrywającej do 30 mln, to jeśli ich projekt naprawdę jest znakomity, to
      czekam na odwołanie. Niech sama cena nie ma 100% wpływu na wybór oferty.
      Ps. Bardzo się cieszę z zapisu o karze za niewykonanie konstrukcji szkieletowej
      bodaj do 2011 roku.
      Pozdrawiam

----************************----
      www.rybactwo.republika.pl
      _____serdecznie zapraszam_______
      • Gość: assam Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 17.10.06, 10:35
        ale biznesmeny z nich
        smiechu warte
        Pan Kulczyk to taka działke by zakupił za 37 mln
      • Gość: nn 370 milionów pójdzie na: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.06, 11:26
        ripper666 napisał:

> Hmm, bardzo ciekawa cena, aż ciekawi mnie na co miasto wyda takie pieniądze-
        moż
        > e
        > część na odnowę starych kamienic.
        > Wracając do sprawy - koncepca zabudowy nie zroniła na mnie wrażenia, jednakże
        > nie mogę nic powiedzieć nie widząc innych pomysłów, co do tej działki. Może
        kto
        > ś
        > ma dostęp do innych projektów. Jeśli cena zaoferowana przez innych nie różni
        si
        > ę
        > od wygrywającej do 30 mln, to jeśli ich projekt naprawdę jest znakomity, to
        > czekam na odwołanie. Niech sama cena nie ma 100% wpływu na wybór oferty.
        > Ps. Bardzo się cieszę z zapisu o karze za niewykonanie konstrukcji
        szkieletowej
        > bodaj do 2011 roku.
        > Pozdrawiam
        >
        >

Przecież Dutkiewicz mówił w TV Wrocław na co pójdą pieniądze z tego przetargu.
        Na rozbudowę wrocławskiego lotniska, na remonty Hali Ludowej i na
        przyśpieszenie budowy Obwodnicy Śródmiejskiej od mostu Milenijnego aż do
        Sobieskiego plus na rozpoczęcie budowy nowej lini tramwajowej we Wrocławiu
        (albo na Gaj albo na Nowy Dwór).
        • ripper666 Re: 370 milionów pójdzie na: 17.10.06, 20:47
          > Przecież Dutkiewicz mówił w TV Wrocław na co pójdą pieniądze z tego przetargu.
          > Na rozbudowę wrocławskiego lotniska, na remonty Hali Ludowej i na
          > przyśpieszenie budowy Obwodnicy Śródmiejskiej od mostu Milenijnego aż do
          > Sobieskiego plus na rozpoczęcie budowy nowej lini tramwajowej we Wrocławiu
          > (albo na Gaj albo na Nowy Dwór).

Dzięki za informacje, bo jakoś nie słyszałem tej wypowiedzi. Wszystko to, co
          wymieniłeś+most na Wielką Wyspę i czuję się wspaniale mieszkając w tym mieście.
          Może w końcu nie będę musiał podwyższać liczbę pasażerów na lotnisku w Krakowie
          czy Katowicach.
          Pozdrawiam

----************************----
          www.rybactwo.republika.pl
          _____serdecznie zapraszam_______
      • Gość: Kuba Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.telsat.wroc.pl 17.10.06, 12:17
        ripper666 napisał:

> Hmm, bardzo ciekawa cena, aż ciekawi mnie na co miasto wyda takie pieniądze-
        może
        > część na odnowę starych kamienic.

Dutkiewicz rzekl:
        -przyspieszenie budowy OŚ czesc od Milenijnego do wylotu na Warszawe
        -remont Hali Ludowej i przyleglosci
        -budowa mostu na Wielka Wyspe
    • Gość: Wrocławianin Jasne, tego nam najbardziej potrzeba :-D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:39
      O niczym wrocławianie tak nie marzą, jak o kolejnym centrum dla bogaczy. Jeśli
      czegoś w mieście brakuje, to właśnie luksusowych apartamentowców,
      pięciogwiazdkowych hoteli, centrów handlowych z najdroższymi, ekskluzywnymi
      sklepami, banków dla VIP-ów, saun, fitnessów i wszystkiego, czego dusza
      uzbrojona w złotą kartę kredytową zapragnie. Ale, panie prezydencie Dutkiewicz,
      slumsy też by jakieś trzeba było zacząć projektować, gdzieś hen na peryferiach,
      w końcu użytkownicy hiszpańskiego cudeńka muszą mieć pewność, że ich kąpielom w
      luksusie nie będzie się przyglądała jakaś biedota...
      • 77qwerty Re: Jasne, tego nam najbardziej potrzeba :-D 17.10.06, 10:47
        gorycz przez ciebie przemawia
        beda bogaci to bedziesz miał gdzie isc
        o kawałek chleba poprosic
        • marcin.poznan Do 77qwery 17.10.06, 11:39
          Jakiś kompleksik z Ciebie wyłazi?? ;)

Mam własną firmę i jakoś na brak kasy nie narzekam, jednak apartamentu za milion
          nie kupię, bo po co?
          Na tego typu "towar" naprawdę potrzeba klientów z najwyższej półki. Sądzę, że
          jest tylko jedno miasto w Polsce (nad czym ubolewam), które ma takich klientów w
          odpowiedniej ilości - to jest Warszawa...
          Niech mi więc ktoś odpowie - jak w biznesplanie tego przedsięwzięcia wyliczono
          popyt na te mieszkania we Wrocławiu???
          Wystarczy podzielić cenę gruntu + koszt budowy + marżę dewelopera przez ilość
          mieszkań - kto to kupi? Tym bardziej, że obok już są planowane apartamenty w
          SkyTower. Swoją drogą jest to osobliwy "cios" w LC - bo teraz będzie trudniej mu
          sprzedać swoje "podniebne" mieszkania...
          • Gość: YB Re: Do 77qwery IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.06, 12:02
            > Niech mi więc ktoś odpowie - jak w biznesplanie tego przedsięwzięcia wyliczono
            > popyt na te mieszkania we Wrocławiu???

co sie martwisz to twoj biznesplan? widocznie ktos uznal ze moze na tym zarobic to i zaplacil tyle a tyle. Takie rzeczy powinny byc proste dla kogos kto ma wlasna firme.
            • marcin.poznan Re: Do 77qwery 17.10.06, 12:38
              Ależ ja się nie martwię - uzasadniam tylko swój brak hurra-optymizmu, który
              prezentują tu niektóre inne osoby na tym forum.
              Dla mnie to tzw. "bańka" - coś jak masowe inwestycje w firmy internetowe parę
              lat temu.
              Wyraziłem też ciekawość na jakich danych dot. popytu ktoś się opierał wyliczając
              opłacalność tej inwestycji.

A tak poza tym to "krzyż na drogę" i trzymam kciuki za sukces :)))
              • Gość: agnieszka Skoro wydali tyle kasy, to zakładają opłacalność. IP: 62.233.250.* 17.10.06, 14:11
                I tyle. Miasto pozyskało środki na wazne inwestycje, a nie dokłada do tego
                biznesu, prawda? Ja sie nie martwię o pieniądze Hiszpan- najwyzej coś pójdzie
                nie po ich myśli, ale inwestycja spowoduje wzrost podaży powierzchni
                mieszkalnej, więc i wpłynie na ceny mieszkań. I to jest plus.
    • Gość: EdGaro QwaziModa Największa Poracha Wrocławia od...Festung Breslał IP: 212.160.104.* 17.10.06, 10:47
      Subiektywnie...hotel jest OKI, ale cała reszta jest tak tragiczna, że aż mi...
      do brzucha wessało... miał być biznesowo kongresowy mini manhattan...
      a jest przebrzydły lekko odświeżony stalinowsko-warśawski MDM... jedyny ratunek
      dla Waszego do tej pory najpiękniejszego na świecie Wrocławia to... otwarcie
      koło tej MASZKARY przystanku dla Inter City relacji W-wa - Kraków... oczywiście
      przeze mnie i mojego cudem odnalezionego jednojajowego bliźniaka e...Dgara
      QwaziModa... co spowoduje wielki BUM w całym regionie euroazji-śmniejszej
      i da Wam jeszcze jedną szansę... buziaczki Wasz EdGiii i...chacha
      • slarwar Re: Największa Poracha Wrocławia od...Festung Bre 17.10.06, 11:36
        Oglądam zdjęcia przedwojennej ulicy Powstańców Śl.(we Wrocławiu) i projekty
        współczesnej zabudowy tej ulicy - i płakać się chce ! ! !
    • adwach Żeby to było ładne to nie powiem 17.10.06, 11:27
      Ten wieżowiec to może tak, ale cała reszta przypomina mi jakies komunistyczne
      molochy - zlepek blokowisk... brzydkie to jakieś!!!!!
      • mumio2000 Re: Żeby to było ładne to nie powiem 17.10.06, 11:31
        a widziales gdzie ladne zgromadzenie wiezowcow?gdzie? w jaki sposob to moze byc
        ladne? wskazesz jakis przyklad? tylko nie la defense w Paryzu. bo co tam
        ladnego? szkło,. beton, jedynie moze te niby dziela artystyczne na bruku.. a
        ludzie i tak zwiedzają Dzielnice Łacinska, Luwr, plac vendome i inne. a nie
        zimne wiezowce.
        • 1410_tenrok no wreszcie cos mądrego 17.10.06, 17:32
          to mi sie nawet podoba, poniewaz to prawda.
    • Gość: Aron2004 Mogłobyc lepiej - Za nisko! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 11:44
      LC zaproponowął o wiele ambitniejszy wyższy projekt. Hiszpanie chca budować za
      nisko! A pozatym co z funkcją centrum finansowego?
      • hen Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! 17.10.06, 12:01
        Urbanistycznie - do bani - zresztą zgodnie z MPZP wymyślonym przez BRW. BRW
        chciało, żeby urbanistykę projektował inwestor - no i "zaprojektował", a że dał
        najwyższą kasę (a cóż mogło innego chodzić - nawet patrząc po MPZP), wygrał. Z
        rysunków widać jak kierowany jest strumień pieszych od północy - do wewnątrz
        obiektu, na dodatek dublowany jest kierunek ul Powstańców Śl (!!!). Przez to
        komunikacyjna funkcja ul Powstańców pozostaje najważniejszą - klienci mają
        wejść do środka i przejść przez cały obiekt żeby sobie wyjść na południu. Przez
        to zignorowanie Powstańców, ewentualna poprawa sytuacji po stronie galeriowców
        opóźni się - po prostu Powstanców mogła zyskać więcej na atrakcyjności.
        Beznadziejne dobudówki do galeriowców pozostaną jeszcze długi czas, a przecież
        możnabyłoby je zamienić na coś bardziej miejskiego. Zamiast dublować ruch
        pieszych w kierunku N-S warto byłoby ożywić rejony na E i na W od planowanego
        centrum południowego. A to się robi przez usługowe pierzeje przecznic
        próbujących związać źle zaprojektowaną po wojnie dzielnicę. Kilka ostatnich
        decyzji BRW utrwaliło ten stan już nieodwołalnie. Brak Kruczej, teraz brak
        przecznic, plan pod inwestora, zamiast "pod miasto". O architekturze się nie
        wypowiadam (chyba nie jest najgorsza).

Mam nadzieję, że pieniądze które zostały zarobione na tej sprzedaży zostaną
        wydane W PRZYSZŁOŚCI NA KONKURSY URBANISTYCZNE W NASZYM MIEŚCIE!
        • sztuk6mistrz Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! 17.10.06, 13:08
          Niestety się zgadzam a już miałem nadzieję - widać płonną; Urbanistycznie
          beznadziejnie. Natomiast architektura słaba, wtórna, chodziło o zamknięcie ust
          wrocławskiemu środowisku, które ostatnio nie miało się okazji wykazać. Co do
          przeznaczenia powierzchni, to jest jeszcze sprawa dość modyfikowalna - zobaczymy
          na co będzie większe zapotrzebowanie w 2007-8'.
          • Gość: szlachcianka2 Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! IP: *.w82-126.abo.wanadoo.fr 17.10.06, 13:22
            PS. Odsylam do najnowszych projektow w Szwajcarii - piekne, niskie budowle czy
            to o charakterze publicznym czy mieszkalnym.

• Gość: nasi Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! IP: *.akron.net.pl 17.10.06, 13:44
              największe miasto w Szwajcarii - Zurich ma 1mln mieszkańców w aglomeracji, a nie
              całe 380tyś samo miasto - Wrocław 700tyś, aglomeracja około 1mln. Porównanie nie
              zasadne(mieszkałem w Zurichu). Można wiele kopiować ale nie zabudowę, tam jest
              silna tendencja ochrony krajobrazu - architektura stylizowana, tradycyjna lub
              kampusowa, niewysoka, najwyższe pod Zurichem budynki to około 10-14 pięter.
              Pewnie jest coś na rzeczy jeśli chodzi o grunt (tektonika, młode góry), co
              pewnie zniechęca. W Bazylei i owszem stawia się wieżowce - widziałem z daleka
              więc nie wiem jakiej są wysokości.
              Co do zasadności stawiania wysokościowców dla ludzi to jest tak, są tacy co
              lubią mieszkać w jaskiniach, są tacy co w szałasach i tacy co na drzewach.
      • mumio2000 Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! 17.10.06, 12:13
        Rece i nogi się uginają:)) wyzej, wyzej, wyzej, wielkomiejskosc:))) choroba
        przerostu ambicji. Ludzie, opanujcie sie. Mieszkacie w sredniej wielkosci
        miescie srodkowo-europejskim i takim ono pozostanie. Komfort zycia w nim
        zapewnią: przebudowany i wydolny układ komunikacyjny (obwodnica autostradowa,
        domknięcie całego okregu obwodnicy środmiejskiej, z Biskupinem), dbałość o
        parki i miejsca rozrywki i kultury, remonty kamienic straszących od wojny,
        rozszerzenie centrum min. o tereny Kępy Mieszczańskiej. W przyszłosci rowniez
        wywalenie elektrociepłowni poza obręb miasta, na jego wschodnie krańce (to
        najdroższy i natrudniejszy element ale bezwzględnie potrzebny). Dalej
        przeniesienie Zoo i uczynienie z niego nowoczesnego pół-safari, plus oczywiscie
        prężne władze miejskie.
        A nie te chore, idiotyczne wieżowce, które mają wam zapewnic bilet do lepszego
        swiata. Bo się filmów z Manhattanem na Polsacie naoglądaliście.
        • Gość: lolek Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.06, 14:38
          mumio2000 napisał:

> Rece i nogi się uginają:)) wyzej, wyzej, wyzej, wielkomiejskosc:))) choroba
          > przerostu ambicji. Ludzie, opanujcie sie. Mieszkacie w sredniej wielkosci
          > miescie srodkowo-europejskim i takim ono pozostanie. Komfort zycia w nim
          > zapewnią: przebudowany i wydolny układ komunikacyjny (obwodnica autostradowa,
          > domknięcie całego okregu obwodnicy środmiejskiej, z Biskupinem), dbałość o
          > parki i miejsca rozrywki i kultury, remonty kamienic straszących od wojny,
          > rozszerzenie centrum min. o tereny Kępy Mieszczańskiej. W przyszłosci rowniez
          > wywalenie elektrociepłowni poza obręb miasta, na jego wschodnie krańce (to
          > najdroższy i natrudniejszy element ale bezwzględnie potrzebny). Dalej
          > przeniesienie Zoo i uczynienie z niego nowoczesnego pół-safari, plus
          oczywiscie
          >
          > prężne władze miejskie.
          > A nie te chore, idiotyczne wieżowce, które mają wam zapewnic bilet do
          lepszego
          > swiata. Bo się filmów z Manhattanem na Polsacie naoglądaliście.

Mumio musisz cierpieć po tej lobotomii mózgu. Może cierp, ale gdzie indziej,
          nie na tym forum. Albo skieruj swoje kroki na forum osób po lobotomii mózgu.
          Tam znajdziesz wspólny język.
          • mumio2000 Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! 17.10.06, 14:50
            Nie podałes zadnego argumentu, Lolek. Agresywnie bełkoczesz. Ty jestes
            przedstawicielem tego światowego Wrocławia? No to fajna wizytówka miasta,
            lolek.
          • Gość: jj Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! IP: *.kuzniki.net 17.10.06, 20:19
            A w ogóle wiesz co to lobotomia, czy tylko tak sobie bełkoczesz?
            Mumio trafnie wypunktował priorytety Wrocławia.
        • 1410_tenrok mimusiu - to nie jest twoj problem, naprawde!! 17.10.06, 17:38
          Rzeczy, o ktorych piszesz - to urbanisytczne uporzadkowanie Wrocławia, a
          centrum poludniowe - to inwestycja prywatnych ludzi. Oczywiscie, jako człowiek
          o zapatrywaniach lewicowych nie jestes w stanie o tym pomyslec, ze inwestor
          prywatny nie jest odpowiednim adresem do takich poboznych zyczen.Plan
          zagospodarowania przestrzennego mowi wyraznie, co mzna tam budowac. Trzeba było
          wystartpowac i zrealizowac własną koncepcje. Dziwi, ze skoro jestes az taki
          mądry, dlaczego tego nie zrobiłes?? Czekaj, niech zgadnę. "Mum jo 2000" - no to
          troche mało, został jeno wrzask.......
          Bo sie artykułów, kurna naczytales, że we Wrocku wies wiezowce buduje, a dyc to
          ni mytropolija......
          • pablo63 Re: mimusiu - to nie jest twoj problem, naprawde! 17.10.06, 18:51
            Jak widze nikt z krytykujących "mumia 2000" nie rozumie a i z argumentami
            kiepsko....

Jemu chodzi o to, że Wy wszyscy twierdzicie że wielkomiejskośc miasta zależy od
            wysokości budynków. To ludzie mieszkający w mieście tworzą w nich klimat...

A "mumio..." ma wiele racji ważne są dobre drogi, komunikacja itp w mieście
            jednym słowem infrastruktura aby LUDZIOM się lepiej żyło.
            Odnośnie budynków to architektura jest o niembo lepsza od tego 200 metrowego
            klocka

Pzdr Pablo
            • 1410_tenrok Nie masz racji - ja jego tekstów nie rozumiem 17.10.06, 20:23
              a. moze jestem przygłupem - dlaczego nie, na starosc wszystko jest mozliwe.
              b. facet pisze, że najpierw uporzadkowac miasto urbanistycznie, a dopiero
              pozniej budowac, ale z sensem.
              1. Kto ma uporzadkowac miasto i za jakie pieniadze???
              - władze miasta
              - Czarnecki i Hiszpanie
              - UFO
              prawidłowa odpowiedz - władze miasta. Robia to i potrzebują pieniedze, a wiec
              sprzedały teren, na ktorym mozna budowac. Wg planu - dowolnej wielkosci
              budynki. Są ludzie, ktorzy chca budowac wysoko.
              2. Czy wolno budowac w takim miescie jak Wrocław, takie budynki
              a. nie wolno
              b. wolno
              c. nie wiem
              prawidłowa odpowiedz a dlaczego nie, skoro inwestor tak uwaza, a prawo miejskie
              nie zakazuje
              3. Czy te budynki zmienią fizjonomie miasta i na ile i po co
              a. zmienia, bardzo i sensownie
              b. nie zmienią za bardzo
              c. nie zmienią nic, poniewaz są bez sensu
              Prawidłowa odpowiedz - brak mozliwosci odpowiedzi, poniewaz za duzo jest
              wariantów i kazdy bedzie miał swój.
              Moj jest nastepujący - gdyby Wrocław nadal nazywał sie Breslau, to takie
              budynki dawno by juz tu stały. Były projekty i chciano je realizowac. Czy
              miasto sie zmieni. To smieszne. Miasto to ludzie, a kilka budynkow go nie
              zmieni. Nie zmieni, jak nie zmieniła go komuna, choc je mocno gnebiła, mając na
              początku plany ograniczenia liczby ludnosci do 50 tysiecy.
              Czy budując takie budynku Wrocław wychodzi przed szereg, albo sika wyżej niz
              stoi?
              a. wychodzi i sika
              b. nie wychodzi ale sika
              c. nie wychodzi i nie sika
              Prawidłowa odpowiedz - kto wyznaczył szereg i wysokosc sikania??? Jezeli Mumio -
              to pytam o jego uprawnienia w tym wzgledzie.
              Czy Wrocław jest metropolią
              a. jest
              b. nie jest
              c. Mumio nie wie co to jest metropolia
              Prawidłowa odpowiedz - a i c. Najprostsza definicja metropolii jest do
              znalezienia w Viki (jak komu polska wersja nie podchodzi, to moze zaznajomic
              sie z angielską, niemiecką, rosyjską, francuską, hiszpanską lub szwedzką)

I mozna tak ad mortem fecatam. Ale po co????? Przeciez Czarnecki i Hiszpanie
              wybudują to, co będą chcieli. A jak będzie i czy sie sprawdzi - czas pokaże.
              I tyle
              • sztuk6mistrz Re: Nie masz racji - ja jego tekstów nie rozumiem 18.10.06, 09:51
                Wypunktowałeś co do joty, i co dyskusja uwiędła. Jak ty w nich argumentem to
                uszy po sobie i cicho siedzą, jak piszesz żeby nie gadali bzdur to jesteś zaraz
                niemerytoryczny. Ale nie minie pół dnia gdzie się znowu gdzieś dobiorą i będą
                się onanizować swoim malkontenctwem i popisywać swoimi uprzedzeniami.
        • Gość: Zalesiak Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 23:32
          Strasznie zakompleksiony tu naród mieszka. To bzdurzenie o Manhattanie to jakaś urojeniowa kompensacja ludzi, którym sie wydaje, że jak postawią ule to pszczoły się tam same wprowadzą. Mało kto na tym forum widział milion złotych, a odmawiają gościom, którzy z własnej kieszeni wydali tych milionów 369, budować na własnej działce takie obiekty, które zapewnią im zwrot nakładów. To wspaniale, że ktoś aż tak zaufał Wrocławiowi i irytujące czytać te małomiasteczkowe biadolenia. Wrocław jest wielki i są tu jeszcze inne działki - skupcie się ludzie na tym, jak je tak dobrze sprzedać, bo koniunktura nie musi trwać wiecznie. Problemem nie jest to, co powstanie na Powstańców, lecz co zrobić, żeby takich inwestorów było znacznie więcej. Forumowym ekspertom się też polepszy: bedą mieli wiecej tematów do utyskiwań. A propos - architekci to, zauważam, maniacko zawistna grupa zawodowa. A Hiszpanom gratuluję odwagi.
          • tbernard Re: Mogłobyc lepiej - Za nisko! 18.10.06, 12:36
            > ej tematów do utyskiwań. A propos - architekci to, zauważam, maniacko zawistna
            > grupa zawodowa. A Hiszpanom gratuluję odwagi.

Z architektami jest jak z fachowcami wszelkiej maści np od kafelek.
            Mało jest takich którzy o innych inaczej by się wyrażali jak partacze
            lub w podobnym stylu.
    • Gość: Tomczas Powstańców - za nisko i za monotonnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.06, 11:54
      za nisko i za monotonnie będzie szczególnie od Powstanców Ślaskich. Myślę że w
      połowie "sciany" od Powstańców powinien stanąć wieżowiec, który nadałby inny
      kształt temu projektowi. razem z nowym hotelem tworzyłby ciekawą linie,
      rozerwałby ściane i spowodował dużo lepszy efekt wielkomiejski...żal, żal :(
    • Gość: delfin Tetris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 12:22
      Moim zdaniem wygląd niższych budynków powinien nawiązywać do stylu najwyższego.
      Tymczasem te niższe wyglądają jak z klocków Lego, albo jak gra komputerowa
      Tetris. Tak to wygląda na pierwszy rzut oka. Miejmy nadzieję, że z bliska to
      będzie bardziej atrakcyjne.
    • piast9 Semantyczne naużycie 17.10.06, 12:39
      "Projekt zostanie stworzony na przełomie kilku tygodni"...

Proszę, niech się wpisują kolejne miasta z odpowiedzią na pytanie: co znaczy
      zacytowane zdanie :)
    • Gość: vlad Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.magma-net.pl 17.10.06, 12:42
      ALE SYF!!!! Prymitywna architektura!!!!!!!!!!!
      Wstyd za Wrocław:(
      • Gość: tsufu Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.hell.to 17.10.06, 12:55
        wystarczy popatrzyc jak wygladaja bloki w okolicy (nie wiem, moze ma to sie
        zmienic) a jak wyglada napchana budynkami podobnymi do siebie ta "nowa" maszkara
        hiszpan, jak dla mnie tragiczne - totalnie nie wspolgra z otoczeniem, faktycznie
        projekt nie pod miasto, sama architektura odrealniona - skomasowane po prlowskie
        wiezowce na malym obszarze (no moze oszczedzajac hotel ;) )
      • Gość: jan Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 12:58
        bredzisz vlad,architektura świetna,nam się podoba,bedzie pieknie,
      • Gość: szlachcianka2 Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.w82-126.abo.wanadoo.fr 17.10.06, 13:00
        Kiedy nareszcie przestanie budowac sie w Polsce te koszmarne wiezowce? Przeciez
        funkcjonalnosc wspolczesnej architektury nie wyklucza kameralnosci, w ktorej
        uzytkownicy czuja sie przyjemnie i bezpiecznie.
        • Gość: tsufu Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.hell.to 17.10.06, 13:07
          ped za czyms czego sie nie ma czasami jest pozyteczny, jednak jesli chodzi o
          wysokie budynki czyt. wiezowce to wychodzi malomiasteczkowosc, w koncu i tak nie
          wiele osob bedzie mialo szanse w nich zamieszkac czy tez pracowac - raczej malo
          ambitnych osob jest jesli chodzi o prace w wiezowcach w malych klatkach -
          boksach 2x2, przypuszczam ze z przymusu raczej, nie z wlasnej checi...
        • Gość: szlachcianka2 Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.w82-126.abo.wanadoo.fr 17.10.06, 13:09
          PS. Odsylam do najnowszych projektow w Szwajcarii - piekne, niskie budowle czy
          to o charakterze publicznym czy mieszkalnym.
          • Gość: co to ma być?! Re: Dudkiewicz gdzie ten Manhattan ?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 13:45
            Panie Dudkiewicz gdzie ten Manhattani i centrum finansowe miasta?! Bo to co
            wczoraj wybraliście to jakieś niskie blokowisko. Za nisko i za mało biur!!!
          • sztuk6mistrz Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml 17.10.06, 14:39
            słuchaj mumio czy jak ci tam, to że nie lubisz wieżowców, może masz lęk
            wysokości? - nie znaczy, że masz siać swoimi nickami po każdym wątku tego
            dotyczącym. Miej odwagę rozmawiać a nie szermować hasełkami w stylu pisu (do
            czego ty odsyłasz, skoro tylko wiesz, że gdzieś dzwoni, tylko nie wiesz w którym
            telefonie), albo innej takiej nieomylnej przestępczej organiacji. Jeśli już
            ludzie nie reagują na na jakieś "mumie" to podpisujesz się "szlachcianka", nie
            wstyd ci?
            • 1410_tenrok "mum jo 2000" - to dobry nick, co?????? 17.10.06, 17:52
              a to biedny miały gosc, ktory lubi sobie poszczekac, moze architekt z sarpa,
              moze brat jakiegos, co go odrzucili. A moze kumpel dextera, co patrzy, jak tu
              mozna podkrecic forum. W kazdym razie do psychopaty jest mu daleko, raczej taka
              piszczaca chinska zabawka.
              Jakby te wiezowce miały miec jakis wpływ na pozycje Wrocławia - to jest dopiero
              smieszne..... Z tekstów wynika, ze gosc zyczyłby sobie, aby inwestorzy
              porządkowali Wrocław, a to to jest conajmniej zabawne!!!!
    • Gość: Paul Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.10.06, 13:55
      Niech nam jeszcze wybuduja autostrade do nieba i hotel z widokiem na morze :)
      • Gość: downunder... Re: biedrunka i zus to tyz matadorow? IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 17.10.06, 14:17
        wiekszosc wos mo tylko 1200-jak myslicie ku.. i ciota zarabiajaca eu (wasze
        inzyniery i magistry na zmywoku stac tylko na hulajnoge) byndzie chciala
        wysuplac pol balona na klotke i dac sie pozrec prymitywnej ciemnocie? ...
        podejrzywom ze matadory szykuja wom niespodzianke zrobia ws w jajo...zoden
        rachunek ekonomiczny nie trzymo sie kupy...
    • Gość: szpieg Edward Lach jak zwykle bezkonkurencyjny IP: *.crowley.pl 17.10.06, 14:16
      Expo, Galeria Dominikańska, a teraz to - cóż to za genialni architekci muszą
      tam być w tym EL Studio...
      • 1410_tenrok lach jest beznadziejny - to kazdy wie 17.10.06, 17:45
        a ta Galeria - to z zewnątrz żyg. Ale, jak sie wydało 100 mln Euro na plac, w
        niepewnym miescie - to bierze sie jakiegos podwórkowca.......... Ale i tak
        dobrze, że nie wzieli tego mistrzunia od Popowic, albo specjalisty do otwartych
        rąk i pijanych okien.
    • Gość: autoidea Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 mln zł IP: *.twmi.res.rr.com 17.10.06, 14:22
      Troche wstyd dla LC, ze wypuscil to z rak.
      Codziennie z biura w SkyTower bedzie widzial swoja porazke, i to dla paru
      milionow zaoszczedzonych zlotowek.
      Nawet na forum europejskim jestesmy ciagle gospodarczymi amatorami.
      • joko5 Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml 17.10.06, 15:06
        Na tym terenie mógły powstań piękny park, gdzieś w USA jest taki w centrum
        miasta
      • boogo Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml 17.10.06, 15:11
        Jesteśmy prowincja na poziomie Rumuni. Przetarg na CP wyraźnie to pokazał.
        • mumio2000 Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml 17.10.06, 15:15
          co wyraznie pokazal? bo nie wygral czarnecki? bo nie bedzie dziesieciu
          kolejnych 200 metrowców?
          • boogo Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml 17.10.06, 17:32
            Nie chodzi o wysokość tylko o jakość projektu. Mogłoby być nisko ale z finezją.
            Ten projekt zarówno architektonicznie i urbanistycznie jest na poziomie lat
            70-tych. Takie proste bryły(pudełka) stawiało się właśnie w tych latach.
    • Gość: Albin Siwak Ciekawe kto wyda ponad 500k... IP: 217.153.145.* 17.10.06, 15:18
      po to żeby mieszkać w klitce na 28 piętrze. Bo 200 metrowe apartamenty to raczej
      nie będą. No chyba, że to będą mieszkania na wynajem dla firm, albo ktoś nie zna
      polskich realiów.
      • Gość: Jacek Re: Ciekawe kto wyda ponad 500k... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 16:24
        mam tylko jedno spostrzeżenie, na całość inwestycji Hiszpanie chcą przeznaczyć
        1,5 mld złotych, to mniej więcej tyle ile wyda Czarnecki, obok na sąsiedniej,
        ale o wiele mniejszej działce. Ponadto od tej sumy musimy odjąc 370mln które
        inwestor zapłaci za parę dni miastu. Pozostaje ok. 1mld złotych na
        zagospodarowanie tego terenu. Teraz już wiemy dlaczego projekt jest taki jaki
        jest (moim zdaniem słaby, jak na najbardziej reprezentacyjną-tak nam ostatnimi
        laty wmawiano-część Wrocławia) pozdrowienia
    • Gość: elve Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.crowley.pl 17.10.06, 17:13
      Patrzę, i cieszę się (bo Wrocław to wspaniałe miasto), a jednocześnie
      zazdroszczę okropnie, bo nie mogę się doczekać takich inwestycji w Gdańsku!
      • Gość: vlad Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.magma-net.pl 17.10.06, 17:29
        Akurat chyba tylko Gdańsk ma szansę na podobnej wielkośći inwestycję,
        ewentualnie może Kraków.
    • Gość: zainteresowany Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 mln zł IP: *.tkdami.net 17.10.06, 19:05
      A ile wyniosła "wziątka" od wygranego przetargu ?
      • Gość: ciekawy Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.06, 20:50
        Gość portalu: zainteresowany napisał(a):

> A ile wyniosła "wziątka" od wygranego przetargu ?

A ile kosztowała twoja ostatnia wizyta u lekarza psychiatry?
        • Gość: dysortografik Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.core.lanet.net.pl 17.10.06, 21:59
          NIestety przykre jest, że ludzie którzy nic w życiu nie osiągneli, albo nie
          osiągneli tyle ile sobie zamierzyli wylewają swój jad na każdego komu się w
          zyciu udało - a to na żydów, a to na masonów, a to na układ itp itd... Co do
          samego zagospodarowania omawianego terenu- miasto mialo miejsce na cos takiego i
          opchnelo to zgodnie z logika za najwieksza kase - proste; jezeli chodzi o wyglad
          przyszlych budynkow to jest to jedynie rzecz gustu, a o gustach sie nie
          dyskutuje. Niektórzy podali tu kilka przykladow miast zachodnich w ktorych nie
          ma wielkich wierzowcow i jakos dobrze prosperuja - oki tak tez sie da, ale te
          miasta w szwajcarii sa w GORACH i to zapewne sklonilo ich do budowania jedynie
          kameralnych budynkow... wracajac do wrocka - okoliczne budynki wedlug niektorych
          nie beda pasowaly do tych nowych wierzowcow - czyli rozwiazania sa trzy:
          1 - zamiast nowych wierzowcow poprostu wybudowac z 7 blizniaczych poltegorow i
          bedzie git
          2 - zburzyc okoliczne budynki i wybudowac calkiem nowe nowoczesne - ale to bylo
          by bardzo kosztowne, bo te nowoczesne mialy by znowu nie pasujace stare budynki
          za sasiadow ktore trza by bylo wybuzyc - calkowicie nie realny wariant ;-)
          3 - no i ostatni i chyba najbardziej realny wariant, czyli wziecie przykladu z
          paryża, gdzie na każdym kroku stykaja sie zupelnie odmienne style a mimo to
          ludzie z checia odwiedzaja to niespojnie architektonicznie miasto, swego czasu
          cala francja wrzała gdy pokazano nowe wejscie do Luwru - wielka szklana
          piramide, byly wtedy liczne debaty protesty itp. na dzien dzisiejszy jest to
          jeden z symboli stolicy Francji.
          A teraz co do małomiasteczkowego Wrocławia - może nie jest to Warszawa, Moskwa,
          Praga czy Paryż, ale jeżeli chodzi o Polskę jest to jedno z najwiekszych miast,
          ktore bardzo szybko sie rozwija i do ktorego mlodzi ludzie co roku przenosza sie
          tysiącami, wiec czy to sie komus podoba czy nie poki co jego przyszlosc wyglada
          bardzo optymistycznie i gdyby bylo wiecej tak dobrze zarzadzanych miast w Polsce
          jak Wrocław napewno Polakom zyło by się dostatniej i lepiej - POZDRAWIAM
          WIECZNYCH MARUDERÓW! :)
    • olias nie wiem, nie podoba mi się projekt 17.10.06, 21:31
      może to wina złej wizualizacji, ale to coś jest jakieś takie ... nic w tym nie
      ma. projekt do d..y. Zero. No i straszny mrówkowiec, obiekty "wlazują" na siebie
      • Gość: Wrocman Rafis,Zajf,Tomczas i inni,przekażcie coś temu 625 IP: *.chello.pl 18.10.06, 00:06
        Temu z avatarem "Gesah 625","tacz da skaa",że jest świnią do kwadratu!
        Wybaczcie, że Wam zawracam głowę, ale ten nadęty bubek doniósł moderatorowi
        SSC, że rzekomo robię bałagan w wątkach wrocławskich i w związku z tym
        poprosił,donosiciel jeden, żeby moderator dał mi 10 dniowego bana, przez co nie
        mogę się razem z Wami wszystkimi dyskutować na SSC. Co to ? Cenzura ? Prywatne
        forum hrabiego"625"? A ja, o ironio, mam zgodne z tym konfidentem poglądy w
        tylu kwestiach! A mój apel do komisji przteargowej ? Zabronione to jest ? A jak
        Kotb napisał sobie megawielkimi literami pod kazdyn postem, ze z powodu CP nie
        zagłosuje na Dutkiewicza, to jest OK,tak ? Mnie to nie przeszkadza, ale
        niech "625" odpieprzy się ode mnie, bo ja się go nigdy nie czepiałem, ani
        personalnie innych forumowiczów! Jeśli mogę mieć do Was taką prośbę, to
        przekażcie proszę temu pajacowi to wszystko co powyżej napisałem... Z góry
        dozgonna wdzięczność i dożywotne dzięki !!! Wrocman
        • Gość: g625 drogie dziecko IP: 194.8.14.* 18.10.06, 10:36
          odrobine kultury. wczesniej juz wiele osob zwrocilo ci uwage.
          bez odbioru.
          • Gość: Wrocman Ty mnie chcesz uczyć kultury, ubecki donosicielu? IP: *.chello.pl 19.10.06, 23:14
      • Gość: Wrocman Żądamy od komisji pokazania projektu Leszka C.!!!! IP: *.chello.pl 18.10.06, 00:13
        • Gość: Wrocman Adamski,Fokczyński,odwagi! Jak wygląda projekt LC? IP: *.chello.pl 18.10.06, 00:26
    • kaisamot Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 mln zł 18.10.06, 09:35
      Jestem bardzo zawiedziona wyborem władz. Moim zdaniem jedynym czynnikiem jaki
      zadecydował na wyborze tego, moim zdaniem BBBAAAARRRDDZZZZOOO średniego
      projektu, była oczywiście KASA. Miały tam być biura, biura i jeszcze raz biura a
      tak bdzie większość mieszkań :/ Ciekawa jestem czy znajdą się kupcy na nie
      wszystkie biorąc pod uwagę budowę Sky Tower, gdzie również mają się znaleźć
      mieszkania
      • mumio2000 Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml 18.10.06, 10:53
        Ilu tu niebywałych fachowców od architektury:) Ilu tu "wielbicieli biur"?:))
        Niech ci wielbiciele biur wezmą pod uwagę rachunek ekonomiczny i
        zapotrzebowanie na biura. Wybudujmy, oczywiscie, sto biurówców, będzie
        ladniej:) Tylko, ze bedą one stały puste. Proste? Nie dla dzieciaków chyba.
    • Gość: BecHer Wielkim Klockiem go - Wreszcie Wielki Wrocław IP: *.pools.arcor-ip.net 18.10.06, 12:16
      Wychodzi aż boli. Wrocławianie poczuli się nagle docenieni. City im zbudują. 200, 300, 400 metrów. Manhattan. Wielki Wrocław w górę!
      Tymczasem uważam, że takie inwestycje zmieniające całkowicie charakter miasta, szkodzą. Całkiem niebrzydka skyline starówki ugodzona 150 metrowymi,miernej klasy drapaczami chmur. Bo niestety te budowle to popłuczyny...
      Wrocław bardzo mi przypomina(ł) Norymbergę. Z układu ulic, architektury w centrum... (no tylko nie z jakości dróg, zdecydowanie najgorszej ze wszystkich znanych mi miast. Zamiast jednak koncentrować się na swoich dobrych stronach to trzeba NAJwiększe supermarkety, NAJwyższe apartamentowce... Wreszcie jest Ameryka, jest miasto! I ceny mieszkań też wysokie! Kto teraz powie że Wrocław gorszy!? Lepszy! Poznań, Kraków, Gdańsk... A i jeszcze Warszawa zobaczy, bo jak się wszyscy złożą i opodatkują to jeszcze wyższy budynek się postawi! Dalej tak!
      • Gość: Immobilien Consult Zapytanie do Mumio2000 IP: *.ar.wroc.pl 18.10.06, 13:25
        Czy byłby Pan łaskaw udzielić mi odpowiedzi na jakich danych źródłowych opiera
        Pan swoją, skądinąd błędną, opinię, że w mieście Wrocławiu nie ma
        zapotrzebowania na duże, skomasowane powierzchnie biurowe- szczególnie
        umiejscowione w centrum miasta?
        • Gość: downunder... Re: nie bez przyczyny emigrocja nazywo wos... IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 18.10.06, 16:50
          bulbonami-wezcie liczydlo i policzcie-zrobcie rochunek-matadory picuja-jest
          jakis catch-albo matadory zyra pogubily-a tak na marginysie kto z wos jest w
          stanie zaplocic pol balona za klotke-chwolicie sie ze mocie 1200-czy storczy
          jeszcze z tego na cmiki i piwko-chyba cinko nie-ale wy mocie optymizm, kozdy
          byndzie kulcykiem-tylko zapomnieliscie ze icek wszystko juz zajebol i nie
          zostalo do wos nic...probujcie zmywoki-ale tam tyz cinko...
          • Gość: gogo Re: nie bez przyczyny emigrocja nazywo wos... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.06, 00:57
            Gość portalu: downunder... napisał(a):

> bulbonami-wezcie liczydlo i policzcie-zrobcie rochunek-matadory picuja-jest
            > jakis catch-albo matadory zyra pogubily-a tak na marginysie kto z wos jest w
            > stanie zaplocic pol balona za klotke-chwolicie sie ze mocie 1200-czy storczy
            > jeszcze z tego na cmiki i piwko-chyba cinko nie-ale wy mocie optymizm, kozdy
            > byndzie kulcykiem-tylko zapomnieliscie ze icek wszystko juz zajebol i nie
            > zostalo do wos nic...probujcie zmywoki-ale tam tyz cinko...

z tą swoją gwarą, to pomyliłeś fora
        • Gość: Dinghy Re: Zapytanie do Mumio2000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 20:36
          ja ci moze synu odpowiem: we Wroclawiu jest teraz okolo 30 procent wolnej
          powierzchni biurowej, planowane sa budowy, lub juz trwaja budowy (na Bema, na
          Strzegomskiej itd), kolejnych metrazy. Tymczasem Wroclaw sie juz nasyca
          inwestycjami, krzywa szybko idaca w gore opadnie. Podobnie wj...bią ci, co
          kupuja na kopy mieszkania na wynajem. Za rok, poltora zostana z tymi
          mieszkanami ktorych nikt nie kupi i ceny polecą. Wroclaw sie wyludnia: w roku
          1995 mial 643 tys mieszkancow, w tym roku 628. To sa aktualne dane z UStat.
          Pracuję tam. Wystarczy?
          • Gość: Rozbawiony Re: Zapytanie do Mumio2000 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.06, 01:00
            Gość portalu: Dinghy napisał(a):

> ja ci moze synu odpowiem: we Wroclawiu jest teraz okolo 30 procent wolnej
            > powierzchni biurowej,

Ostro ci się pozajączkowało. Takich bredni dawno nie czytałem.
            • Gość: Immobilien Consult Re: Zapytanie do Mumio2000 IP: *.ar.wroc.pl 19.10.06, 13:31
              Odpowiedz znawco Dinghy gdzie we Wroclawiu chętna firma znajdzie przykładowo
              2500m2 powierzchni w calosci,he...? Po to właśnie miałyby powstawać duże centra
              biurowe oferujące w wysokościowcach duże ilości powierzchni o dowolnym sposobie
              jej aranżacji. Apropos Twoich wypocin odpowiem ordynarnie: pier....cie Hipolicie.
            • Gość: Niko Re: Zapytanie do Mumio2000 IP: 195.187.134.* 19.10.06, 15:22
              takie sa oficjalne dane z Urzedu Miasta, 29,8 procenta powierzchni biurowej we
              Wroclawiu jest wolna. To mozna latwo sprawdzic w UM.
          • sztuk6mistrz Re: Zapytanie do Mumio2000 20.10.06, 20:00
            Po pierwsze, spuść z tonu, bo nie wiedzieć czemu jesteś agresywny.
            Po drugie, we Wrocławiu nadal brakuje powierzchni biurowych o najwyższych
            standartach i dużych kubaturach, i w centrum, natomiast za dużo jest powierzchni
            nie spełniających żadnych standartów oprócz zimnej i ciepłej wody, prądu i CO -
            to obecnie nie wystarczy, i te pseudo biurowce z lat siedemdziesiątych i starsze
            pójdą do wyburzenia.
            Po trzecie, dane statystyczne przytaczane przez ciebie nie są przez nikogo brane
            poważnie oprócz samego urzędu statystycznego, a to z takiej racji, że obecnie
            nie musisz mieć zameldowania by mieszkać i pracować, ponadto w tym samym czasie
            liczba agloeracji wzrosła szacunkowo do blisko miliona mieszkańców.
            • 1410_tenrok Masz racje sztukmistrzu - GUS winno juz sie 21.10.06, 13:22
              dawno zamknąć, ponieważ są to tylko wyrzucone pieniądze. GUS miał swój sens za
              komuny, obecnie należy go zreformowac i zredukowac do sensownych rozmiarów.
              Szacunkowo milion to ma aglomeracja, ale sama metropolia ma moze około 600.000.
              Ale to nic nie oznacza, jako że powierzchni brak. A mniemam, że Hiszpanie nie
              są ludzmi umysłowo chorymi, co im sie tu atestuje, i dokonali rachunku
              ekonomicznego. Kwota 100 mln Euro, która wydali na ten teren to poważna suma w
              ich obrotach. Ostatnio widzi sie ruchy emigracyjna duże ilości firm
              serwisowych. Estymacja, jest moim zdaniem trudna, poniewaz zależna jest od tak
              wielkiej ilości czynników.
            • Gość: filut Re: Zapytanie do Mumio2000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 16:21
              Okolo miliona:)) cieeekawe:)) to gdzie te 350 tysiecy mieszka?? skoro wroclaw
              ma 640 tysiecy stalych, mieszkan jest okolo 250 tysiecy, co mozna wynika z
              danych dostępnych... a tutaj nagle mamy milion:) ludzie, jaki wy BREDNIE
              opowiadacie:)
          • 1410_tenrok jedno małe pytanie, czy wyludnił sie w tym czasie 21.10.06, 13:12
            również powiat: wrocławski. Nie wspominając o takich drobnostkach, jak powiaty:
            oławski, oleśnicki, trzebnicki, środośląski????? Chyba, że te domki budowane
            przez Wrocławian na obrzeżach to jakaś fatamorgana. To jak to jest z tym ruchem
            ludności mistrzuniu.........
            Oj ta statystyka, ojoj....... Ojczulku!!!!
            • Gość: erni Re: Rynek nieruchomości biurowych 2006 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 16:42
              Proszę bardzo dane na rok 2006:
              www.gazetaprawna.pl/numery/1807/12b.gif
              • bob_harris Re: Rynek nieruchomości biurowych 2006 21.10.06, 22:08
                Wow!Całkiem nieźle.
                We Wrocławiu buduje się więcej powierzchni biurowej niż w
                Katowicach,Krakowie,Trójmieście,Poznaniu i Łodzi razem wziętych!

I kto tu się dziwi że LC Corp i GP Investmant chcą wybudować kosztem
                2,7 mld złotych ponad 2 tys. luksusowych apartamentowców w cenie
                od 1 miliona zł wzwyż?
                • bob_harris Re: Rynek nieruchomości biurowych 2006 21.10.06, 22:28
                  > I kto tu się dziwi że LC Corp i GP Investmant chcą wybudować kosztem
                  > 2,7 mld złotych ponad 2 tys. luksusowych apartamentowców w cenie
                  > od 1 miliona zł wzwyż

sprostowanie;
                  oczywiście apartamentowców będzie 8 (5 GP Investment i 3 wieże LC Corp)
                  natomiast luksusowych apartamentów powinno być pewnie blisko 2 tys.w cenie od
                  miliona zł w górę
    • Gość: GANT Re: Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 ml IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.10.06, 21:47
      a na przecieko Powstańców swoje lokale miał GANT ,3 pietra galeriowca 200
      mieszkań i zgadnijcie jak tam ceny poszły do góry
    • Gość: roman Hiszpanie kupili Centrum Południowe za 370 mln zł IP: *.core.lanet.net.pl 27.10.06, 14:56
      Panowie i Panie mysle ze fajnie iz cos sie dzieje w Polsce nie tylko we
      Wrocławiu pamietam jak wygladal Wrocław przed dwudziestu laty !to co powstanie
      w miejscu dzisiejszej pustki pomiedzy Poltegorem i Hotelem Wrocław bedzie
      przynosic zyski dla inwestora splendor dla miasta i kraju poza tym na drapacze
      chmur jest jeszcze sporo miejsca jezeli takie beda potrzebne napewno powstana
      co do taniej sily roboczej to prawda zreszta smutna ale jedyny argument oprocz
      wykształenia na przyciaganie inwestorow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka