20.12.06, 13:57
witam przejrzałam najpierw wyszukiwarkę i niestety nic nie znalazłam na
temat leków na tą dolegliwość.
Czy możecie coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • patchwork30 Re: zajady 20.12.06, 21:58
      Hej Minutek,
      u kogo te zajady?
      • minutek1 Re: zajady 21.12.06, 16:35
        Witam Olu...niestety u mnie.
        Mija kolejny rok i dalej nic.....drugi rok u drugiego lekarza,już nawet nie
        pamiętam dokladnie ile leków zjadłam niby konstytucyjnych.Ale jak
        pamiętaszlekarza zmieniłam w styczniu zeszłego roku.Tamten serwował mi (natrium
        muriaticum,calcarea carbonca,rhus toxicodendron,conium i bartya carbonica)A od
        tego lekarza obecnego przez rok najpierw nux womica,potem kalium
        carbonicum,lycopodium, sepia,belladona i stramonium.Wszystko w odstępach ok.1-3
        miesięcznych i w wysokich potencjach(oprócz dwóch ostatnich ,bo tylko 30ch.Już
        ma chyba dość czekania na cud(na doranie leku dla mnie)zaczynam coraz bardziej
        watpić . teraz doktor myśli nadal nade mną,ale nie wiem kiedy coś wymyśli.
        Jestem juz załamana.Kolejne leki spychają objawy i potem wychodzą NOWE(choć tak
        narawdę stare). Dlatego już mi wszytko jedno i chciałbym wyleczyć objawowo,bo
        straszę ludzi swoimi "zajadami"ooooooo.
        • patchwork30 Re: zajady 21.12.06, 17:12
          Wypisuje srodki z rubryki "zajady" w repertorium:

am-m, ambr, ant-c(2), apis, arum-t(3), calc, caust, cinnb, cund(3), eup-per,
          gink-b, graph(3), hell(2), hydr(2), hydr, hydrog, ind, iod(2), merc(2), merc-c,
          mez(2), nat-ar(2), nat-m(2), nit-ac(3), psor, rhur-t, sep(2), sil(3), sulph,
          syph, thlas(2), v-a-b, zinc(2)

"zajady strona prawa"
          lyc(2)

"zajady podczas miesiaczki"
          kreos

Sa tez rubryki "ekskoracja kacikow ust", ale ekskoracja to chyba troche
          drastyczniejszy objaw, niz zajady.

Minutek, trzymaj sie!!!

Ktorys z tych lekow moglby pasowac.
      • minutek1 Re: zajady 21.12.06, 19:57
        Dzięki wielkie!
    • minutek1 Re: zajady 21.12.06, 17:24
      Dzięki za informację.A masz może coś więcej o tym lęku nitricum acidum?
      • patchwork30 Re: zajady 21.12.06, 19:24
        Z "Homeopatia kieszonkowa" Almut Brandl:

Slabosc ciala, slabosc z drzenien, tak ze pacjent musi sie polozyc. Marzniecie
        w cieplych pomieszczeniach, albo w cieplym lozku; boi sie zimna. Przykro
        pachnace wydzieliny; mocz pachnie jak mocz konski. Kwasne, zle pachnace poty
        noca. Przychodzace nagle i tak samo nagle znikajace klujace bole, jak od
        drzazg, wystepujace przede wszystkim tam, gdzie skora graniczy z nablonkiem.
        Krwawienia jarzaco czerwona krwia ze wszystkich otworow ciala. Tendencja do
        tworzenia wrzodow ze smierdzaca, wodnista i zraca wydzialina.

Umysl i psychika:
        Lek o zdrowie. Lek przed choroba, rakiem, smiercia (bardziej niz u Arsenicum
        album). Zwatpienie w wyzdrowienie; odwiedza jednego lekarza za drugim. Nie
        potrafi sie pogodzic, pamietliwy, zlosci sie, rzadny zemsty; nie przyjmuje
        przeprosin. Nihilistyczny! Wielkie niezadowolenie, takze z siebie samego.
        Drazliwy przez drobnostki; krnabrny; depresyjny nastroj, tendencja do placzu.
        Leki z niepokojem. Napady wscieklosci. Malomowny. Mocno drzy w trakcie klotni.
        Egoistyczny, przepelniony nienawiscia, musi miec racje, zlosliwy. Oskarza
        innych, wspolczuje sobie. Nieufnosc. W stanie zaawansowanym brak nadziei,
        zwatpienie, niechec do zycia, przewidywanie smierci, zanik pamieci, ciezkie
        zaburzenia snu.

Sen:
        Zly sen, budzi sie o 2 nad ranem

Glowa:
        Zawroty glowy. Bol glowy z wrazliwoscia jej skory i uczucie opaski, albo
        odczucie, jakby glowa tkwila w imadle. Przepelnienie krwia. Swedzaca wysypka na
        owlosionej czesci glowy. Pecherzykowata wysypka na granicy wlosow na czole.
        Problemy z widzeniem. Problemy ze sluchem, odglosy w uszach; Gluchota, poprawia
        sie w trakcie jazdy samochodem lub pociagiem.

Gardlo:
        Opuchniecie wezlow chlonnych

Drogi oddechowe:
        Wyzerajacy rany, smierdzacy plynacy katar. Krwawienie z nosa. Brodawki i
        pekniecia dziurek nosa. Chrypa; nocny, drazniacy kaszel, kaszel w trakcie snu;
        bardzo obfita sluzowo-ropna, albo krwawa flegma; Klucia w piersiach; Bezdech.

Serce-krazenie:
        Slaby puls, niesystematyczny i przyspieszony. Stukanie serca i lek. Stukanie
        tetnic, ktore odczuwa sie w calym ciele.

Ukl. trawienny:
        Ochota na: sledzie, sol, tluszcze, rzeczy nie do strawienia (wegiel, ziemie)
        Niechec wobec: mleka, chleba, miesa.
        Pecherzyki na ustach, rysy w kacikach ust; brodawki na ustach, zgnily zapach z
        ust; zranione, owrzodzone sluzowki i dziasla; tendencja do krwawien, uczucie
        suchosci ze zwiekszonym pragnieniem, obfite slinienie; problemy z przelykaniem.
        Strzelanie w stawie szczeki przy gryzieniu. Brak apetytu.
        Brak tolerancji mleka. Mdlosci po jedzeniu. Klujace bole tulowia. Zmienny,
        smierdzacy stolec, bolesna defekacja. Sinle bole po wyproznieniu, utrzymujace
        sie godzinami, nawet przy miekkim stolcu. Bolesne owrzodzenie i rysy odbytu.
        Bardzo bolesne, krwawiace hemoroidy.

Ukl. moczowy:
        Mocz ciemny, o zlym zapachu; odczucie, jakby byl zimny; z krwia i zawartoscia
        bialka. Zapalenie przewodu moczowego. Kondylomy. Swedzenie pochwy po stosunku.

Rece/nogi:
        Bole stawow i czlonkow, w szczegolnosci piszczeli przy zmianie pogody. Pocenie
        rak i stop; pacjent skarzy sie na odczucie, jak by szedl po iglach. Ostry,
        raniacy pot stop.

Skora:
        Tendencja do zpalen; rysy, pekniecia, czyraki. Ciezki tradzik. Brodawki.

Modalnosci:
        Pogorszenie:
        wieczorem/noca (noca podkreslone), po godz. 2; przez dotyk; ruch; Zmiane
        pogody; przy budzeniu; przez zimno, w zimnym klimacie
        Poprawa:
        Przy pasywnym ruchu, jezdzie samochodem, pod cieplym przykryciem i przez gorace
        zastosowania; przez wydzielanie z blon sluzowych, ktore zwykle zwiastuja
        poprawe objawow.

Czesciej chora jest strona lewa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka