Dodaj do ulubionych

Ceny mieszkań biją rekordy

22.10.06, 22:23
biorac pod uwage srednia krajowa, nawet zwiekszajac jej wartosc - w koncu
mowimy tu o Wroclawiu -... chyba nie ma czego komentowac.
Fajnie ze Wroclaw sie rozwija.
Ale przydaloby sie zarabiac tyle aby mozna bylo oprocz kupna mieszkania miec
jeszcze normalna kase na zycie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Antygłup Ceny mieszkań biją rekordy IP: 85.219.136.* 22.10.06, 22:41
      Pie.. się w główkach przesięboircom chcącym zarobić na inwestycji więcej niż
      100%, tylko że słoma z butów dalej wystaje.
      • vratislaviak Re: Ceny mieszkań biją rekordy 22.10.06, 22:50
        "Polacy kupują całe piętra :)"

a potem w gazecie widze sprzedam mieszkanie stan develeporski cena z kosmosu ;)

ciekawe kiedy będa ogłoszenia w gazetach : bank sprzeda mieszkanie.......
        • dekar Re: Ceny mieszkań biją rekordy 23.10.06, 11:36
          vratislaviak napisał:

> "Polacy kupują całe piętra :)"
          >
          > a potem w gazecie widze sprzedam mieszkanie stan develeporski cena z
          kosmosu ;)
          >
          > ciekawe kiedy będa ogłoszenia w gazetach : bank sprzeda mieszkanie.......

Już są, tylko sprzedającym nie jest bank a komornik. Nie dalej jak 3-4 tygodnie
          temu widziałem w środowej wyborczej ogłoszenie o licytowaniu bodajże 4
          mieszkań.
          • Gość: Ewka Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 19:25
            A myslisz ze wczesniej takich ogloszen nie bylo? Ludzie... przeciez te
            miesszkania taniec nie beda! Zobaczcie dane, ile mieszkan powstaje i ile jest w
            planach... od razu wiadomo jak bedzie wygladal rynek za rok lub dwa. Ten kto
            liczy na to ze mieszkania beda taniec i w zwiazku z tym czeka, spedzi
            najpradopodobniej cale zycie u mamusi.

Ewa
            • Gość: es Brawo brawo Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 21:20
              Tak dalej!!! Działajcie dalej bez planów zagospodarowania przestrzennego - az ceny dojdą (srednio) do 10-15 tys PLN/metr.
              Myslicie ze to rozwinie miasto?
              A fige z makiem, bo tylko duren przyjedzie życ i mieszkac we Wrocławiu.
              Nawet jesli bedzie mial prace za 2-3-5 tys zł. Bo po co?
              Żeby harowac na mieszkanie o kosmicznej cenie? W wielu innych miastach tez zyje sie fajnie a jakosc zycia we Wrocku(przez te ceny mieszkan) znaczaco spada
              Fundusze spekulacyjne dokończa dzieła - nikt nie bedzie mógl tu kupic mieszkania za jakkolwiek rozsadne pieniadze wiec bedzie wolał pracowac w innym miescie.
              Tym bardziej ze Wrocław to miasto najgorszych drów (własciwie to całe miasto powinno byc zamkniete i oddane do remontu), fatalnej komunikacji (bezmógzowosc inzynierów ruchu), brak tu parków, basenów, teatrów. TO miasto to porażka. A te ceny mieszkań to tylko kropka nad i.
              • Gość: Pomieszkujacy Kupilem mieszkanie we Wrocku za gotowke okolo IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.10.06, 23:56
                poltora roku temu placac 2650zl. za m2. Pamietam, ze zdecydowalem sie na kupno
                w przeciagu godziny, po skonsultowaniu sprawy z moim prawnikiem, a reszta
                mieszkan rozeszla sie w przeciagu doslownie paru tygodni. Mieszkanie
                dwupoziomowe wykonczone na wysoki standard (oddane bylo w stanie developerskim)
                ok. 90m2. Teraz juz na takie mieszkanie musialbym zaciagnac kredyt.
                Rzeczywiscie ceny poszly tak niesamowicie do gory, ze nie wyobrazam sobie zeby
                przecietna rodzina mogla zamieszac "na swoim". Pamietam jak znajomi odradzali
                mi kupno tak duzego i "drogiego" jak na owczesne czasy mieszkania, a teraz ci
                ktorzy nie kupili klna, ze nie zdecydowali sie wczesniej, lub ludza sie, ze
                ceny niedlugo spadna. Z drugiej strony nie jest to dla mnie inwestycja i
                uzytecznosc tego lokum jest w moim odczuciu taka sama jak byla rok temu.
                Zaluje, ze nie zdecydowalem sie kupic kilku mieszkan (splacalbym kredyt, ale i
                tak wzrost cen przewyzszalby kilkukrotnie koszty obslugi tego kredytu).
                Poszukujacym swojego M zycze powodzenia i radze sie decydowac szybko przy
                wyborze i kupnie mieszkania.
              • Gość: Civis Wrat. Re: Brawo brawo Wrocław IP: *.icm.edu.pl 03.11.06, 14:31
                Wrocław ma jako jedne z nielicznych miast w Polsce ma pouchwalane plany
                zagospodarowania przestrzennego. Proszę sie najpierw zapoznać z informacjami, a
                potem wymądrzać się na forach internerowych.
      • Gość: fantomas Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.219.146.194.generacja.pl 22.10.06, 22:50
        kretynizm, a gdzie tu szansa dla normalnych ludzi, w tej chwili nie mam szans
        na zadna chate, jeszcze pare lat 100tys wystarczylo na fajne mieszkanie, a
        teraz nie ma z tego nawet 30 m2. nie kumam tego w ogole, kiedy to sie skonczy,
        bo chyba kiedys musi sie skonczyc i nastanie jakas normalnosc
        • Gość: K Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.06, 22:42
          Gość portalu: fantomas napisał(a):

> kretynizm, a gdzie tu szansa dla normalnych ludzi, w tej chwili nie mam szans
          > na zadna chate, jeszcze pare lat 100tys wystarczylo na fajne mieszkanie, a
          > teraz nie ma z tego nawet 30 m2. nie kumam tego w ogole, kiedy to sie skonczy,
          > bo chyba kiedys musi sie skonczyc i nastanie jakas normalnosc

Jak ma się skończyć. Nie ma gdzie budować, nie ma planów zagospodarowania przestrzennego itd. To zależy od polityków, ale i tak wątpię w to, że spadną ceny, bo działania polityczne tylko zatrzymają wzrost cen, a nie spowodują ich obniżkę. Popyt będzie jeszcze większy, a ceny zrównają się do cen mieszkań w Londynie.
          Dla "normalnych ludzi" nie ma tu miejsca jak im się nie podoba niech wyjeżdżają. Bez urazy to samo się dzieje z anglikami (też emigrują "za chlebem"), mam na myśli całą walniętą socjalistyczną Europę.
          • Gość: ja Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: 213.218.118.* 25.10.06, 12:39
            I dziwić się że LG nie może znaleźć ludzi do roboty...
            Ale z drugiej strony czynsze w wynajmowanych mieszkanniach
            stanęły w miejscu a nawet spadają, przynajmniej mi obniżył
            właściciel. Poza tym coraz fajniejsze chaty można wynająć
            za coraz mniejszą cenę :) Ludzie nakupowali mieszkań,
            liczyli na dużą kasę z wynajmu, a tu nawet na kredyt już
            nie starcza. Prawo rynku zaczyna działać
      • Gość: up Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.e-wro.net.pl 23.10.06, 21:20
        skad ta pewnosc?
    • Gość: manwe "Rzeźnicza River" ?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.06, 22:53
      Rany, co za koszmarek językowy. Rozumiem że czasem nadaje się anglojęzyczne
      nazwy biurowcom. Ma to sens przy kontaktach międzynarodowych. Ale
      apartamentowiec?! Poza tym jaki sens ma nazywanie tego "river", skoro w nazwie i
      tak jest nie do wypowiedzenia i nie do napisania na zachodniej klawiaturze
      "rzeźnicza"? Myślę, że powinno się jakoś jednak uregulować kwestię nazewnictwa.
      W przeciwnym wypadku dalej będą powstawać takie komiczne lingwistyczne koszmarki.
      • Gość: ubu król Bloody Slaughter River dla zagranicy ;) IP: 80.54.200.* 23.10.06, 10:03
        ludziska sie zlecą jak muchy na kupe! :) widać pan Ali pomyślał, może potem ich
        wysadzi w ramach pokojowo-apartametowego dżihadu..
      • gigantwro Re: "Rzeźnicza River" ?!Też jakiś lepszy kretynizm 23.10.06, 18:37
        Gość portalu: manwe napisał(a):

> Rany, co za koszmarek językowy. Rozumiem że czasem nadaje się anglojęzyczne
        > nazwy biurowcom. Ma to sens przy kontaktach międzynarodowych. Ale
        > apartamentowiec?! Poza tym jaki sens ma nazywanie tego "river", skoro w nazwie
        > i
        > tak jest nie do wypowiedzenia i nie do napisania na zachodniej klawiaturze
        > "rzeźnicza"? Myślę, że powinno się jakoś jednak uregulować kwestię nazewnictwa.
        > W przeciwnym wypadku dalej będą powstawać takie komiczne lingwistyczne koszmark
        > i.
        To trzeba być bucem do kwadratu..hahah,ale nazwa.
        Ostatnio w G.D słyszałem jak jeden pan do drugiego "zejdzmy Andrzejku do
        bejsmentu" K..wa co za imbecyle nowobogackie.
      • Gość: atx Bema Plaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 02:44
        Prawie taki sam knot jak nazwa "Bema Plaza", ktora jest ostatnio moim faworytem w rankingu napuszenia ponad wszelkie granice smiesznosci
    • Gość: luks nie stać mnie na mieszkanie we Wro - zwijam.. IP: *.finemedia.pl 22.10.06, 23:05
      .. stąd.. albo do jakiegoś mneijszego miasta na Dln.Śląsku albo do UK,.
      • Gość: xxx Kupić mieszkanie na kresach IP: *.magma-net.pl 22.10.06, 23:16
        mozna by kupic za grosze jakies mieszkanie w Lublinie, bo tam tanio bo zadupie
        ciezkie i na razie nic sie nie dzieje, ale moze jak zmadrzeja to ceny mieszkan
        pojda w gore i czlowiek zarobi dobrze.
        • swoboda_t Re: Kupić mieszkanie na kresach 24.10.06, 21:36
          A umnie (GOP) pracy w bród, a ceny mieszkań (wzrosły!) takie, że stówka starcza
          na trzy pokoje na rynku wtórnym. Czego i Wam życzę :D
      • tfurca uf. 23.10.06, 00:46
        szlag czlowieka trafia ze tak skacza ceny mieszkan
        jak szukalismy mieszkania przez osiem miesiecy
        to ceny zmienialy sie z dnia na dzien
        dobrze ze znalezlismy 3 miesiace temu
        teraz nie byloby nas stac na to mieszkanie
        ktorego wlascicielem bedzie i tak bank
        przez nastepne 40 lat ... luzik.
    • Gość: alltek Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.e-wro.net.pl 22.10.06, 23:14
      Wszyscy moi znajomi, którzy wracają z UK z zarobioną kasę pierwsze co robią to
      kupują mieszkanie. Rekordzistka - moja koleżanka z liceum - ma już ich cztery.
      Po co? Nie wiem. Ponieważ nie było ich tu parę lat, to zawodowo nic tutaj nie
      znaczą, nie potrafią się tu odnaleźć. Wynajmują to mieszkanie i jadą z powrotem
      na przysłowiowy zmywak.
      Do czego to nas doprowadzi? Do niemieckiego systemu, gdzie mieszkanie się
      wynajmuje, a swój to można mieć dom? A co będzie z naszymi rodakami w UK - czy
      zasymilują się tam jako pracownicy gorszej kategorii a zarazem kamienicznicy
      tutaj?
      Zastanawiam się, czy to normalne i czy to ma sens. Mnie zabrakło odwagi by
      pojechac, ale zrobiłem jakąś tam karierę tutaj, więc już raczej nie wyjadę -
      nie przemawia więc przeze mnie zazdrość czy obawa, że nie będę miał gdzie
      mieszkać. Co o tym myślicie?
      • Gość: tomi_78 Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.chello.pl 24.10.06, 02:32
        Poruszyłeś ciekawy problem, tylko po co im te mieszkania? Wynajmą je? Komu inni
        też wyjadą, więc z czasem ceny najmu zaczną spadać (w Warszawie już się tak
        dzieje), spowrotem po 2-3 latach rata najmu kosztuje tyle co kredyt, a mieszknia
        drożeją więc jak ktoś nie ma noża na gardle (nie ma rodziny) to może warto
        zaczekać aż bańka pęknie. Bo skoro jest tak jak piszesz, że mieszkania kupują
        ludzie w celach spekulacyjnych, a nie aby w nich mieszkać samemu, to na końcu
        tego łańcucha nie ma prawdziwie zainteresowanych kupnem (kórzy tam zamieszkają),
        a więc twoja kumpela zrobiła dobry interes ale ci co kupią te mieszkania ostatni
        przed pęknięciem bańki zostaną z przysłowiową ręką w nocniku. Tak jak ci co
        kupują akcje na szczycie hossy.
      • Gość: witalik Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.europe.hp.net 24.10.06, 14:14
        Prowadze rozmowy z Anglią, ale jak to ujmujesz zrobiłem "jakąś" karierę tutaj,
        więc to poczucie względnego bezpieczęństwa też mnie wiąże. Tylko nie wiem, czy
        to dobrze.
    • Gość: x place jak w Olesnicy koszta zycia jak w Warszawie IP: *.aster.pl 22.10.06, 23:23
      to nic Wroclawiowi dobrego na dluzsza mete nie wrozy.
      • adwo-kat Re: place jak w Olesnicy koszta zycia jak w Warsz 23.10.06, 09:55
        Budownictwo to tylko jedna z wielu części zbioru miasta.
        Główną część stanowia ludzie i to oni stanowią ceny i kształ budowli.
        Zastanawia mnie czy taki projekt np. typu Sky będzie wybudowany i czy będzie
        choć troszke podobny do swojego projektu. To samo dotyczy budowli Hiszpanów
        terenu obok na Powstańców:-)))
        Zarobki we Wrocławiu są niczym dziwnym nie wysokie jak budynki:-)
        i jeszcze długo nie bedą wysokie!
    • heraldek [...] 22.10.06, 23:44
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: santi Ceny mieszkań biją rekordy IP: 80.50.91.* 23.10.06, 07:52
      biorąc pod uwagę zwariowane ceny, na moim mieszkanku, w którym jeszcze nie
      mieszkam zarobiłabym już ponad 150 tysięcy-szkoda że w kredycie i to na lat
      30...:-)
      • Gość: ubu król Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: 80.54.200.* 23.10.06, 09:57
        zrobiłabyś jakbyś je sprzedała. co jest też o tyle wątpliwe, że wcale większego
        byś za te pieniadze nie kupiła...
    • Gość: maro Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.bulldogdsl.com 23.10.06, 08:51
      powariowali, jeszcze zobacza, nie bedzie mial kto tego kupowac, bo ludzie
      wyjechali, a mieszkan sie buduje o wiele za duzo, przyklad , tak zrobili kilka
      lat temu w Hiszpanii, a teraz stoja mieszkania i nikt tego nie chce kupowac
      • Gość: Pavs Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.10.06, 10:01
        Co do pracujacych za granica, sam pracuje, w UK jak wielu, mamy z zona
        przyzwoity dochod, bank chetnie pozyczy nam milion nawet (tak tak!!) pieknie
        czyz nie??....tylko co z tego, wroce do PL i co? dostane 2000 netto? splata
        kredytu na jakies sensowne mieszkanie ok 1500 + oplaty? bardzo
        fajnie...mieszkania we wro sa juz relatywnie drozsze niz w Londynie niemal
        (biorac pod uwage sila nabywcza pensji polskich) ale gonmy unie dalej,
        powodzenia...
        • Gość: Ania Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.server.ntli.net 25.10.06, 20:02
          Banki w Anglii pozyczaja okolo 4-krotnosc rocznych zarobkow.(tak,tak!)
          • Gość: atx Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 02:48
            Ciekawe, czyli wszystkie kredyty np. mieszkaniowe sa na kwote 4x roczne zarobki?
    • Gość: Simonne Ceny mieszkań biją rekordy IP: 194.25.170.* 23.10.06, 10:11
      Drogi Panie Macieju, developerzy nazywaja budowane obiekty apartamentowcami
      tylko ,że apartamentów w nich brak. Łazienka o powierzchni 3,4 metrów
      kwadratowych czy balkon dla psa to mieszkanie o nienajwyzszym standardzie.
      nawet jesli tych balkoniątek, tak jak na Czystej jest tyle ile pokoi w
      mieszakniu
      • Gość: :| Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 11:04
        a kiedyś to było normalne miasto. teraz zaczyna sie tu robic wiocha jak we wszawce :///
    • vratislaviak Re: Ceny mieszkań biją rekordy 23.10.06, 11:03
      kupno nieruchomości zawsze było świetną inwestycją najlepiej widac to na rynku
      amerykańskim tam doszli do perfekcji
      ale jak każdy towar przeżywa okres hossy tak dzieje sie teraz niesamowite zyski
      jednak po nasyceniu rynku, lub osiągnięciu ceny z "kosmosu" bańka może pęknąć
      jeśli rzad doda do tego podatek od nieruchomości np. posiadac powyżej 1
      mieszkania a nasz socjalistycvznyy jest do tego zdolyy moga się zacząć kłopoty

na razie widze owczy pęd wszyscy chca kupić bo inni tak robią......ale
      dochodzimy do absurdu powoli ze cena miaszkania we Wrocławiu jest równa
      apartamencie nadmorskim w hiszapanii
    • Gość: Jola Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 11:20
      Ciekawe, kto je będzie kupował? Chyba ci najuczciwsi z uczciwych czyli lekarze,
      sędziowie, prokuratorzy, urzędasy itp. to już chyba sobie wszelakiej maści
      nieruchomości pokupowali a zwykly obywatel Kowalski to miliona na 50 m2 na
      pewno nie dostanie.
    • Gość: Paul Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.10.06, 11:45
      Ja jestem biedna Murzina :), chce pracowac w LG nawet za 500zl bo moim
      marzeniem jest uzbierac na takie mieszkanie... buhahaha
    • Gość: bert Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: 82.160.22.* 23.10.06, 12:01
      Cena, cenami...ale wygląd tego czegoś, w bliskości Rynku i innych zabytków to
      chyba jakaś pomyłka. Czy nie możn teg jakoś podstylizować?
      • sothis666 super pomysl:) 23.10.06, 12:12
        > Cena, cenami...ale wygląd tego czegoś, w bliskości Rynku i innych zabytków to
        > chyba jakaś pomyłka. Czy nie możn teg jakoś podstylizować?

nazwa sugeruje nawet kierunek stylizacji - plamy posoki z czerwonego wloskiego marmury oraz zwienczenie z malachitowego swinskiego łba:)

aż żal gdy sie pomysli że brak miejsca na Jatki Tower
        albo Psie Budy Office Center
        • Gość: developer ale was robią w bambuko, hehehe!!!! IP: *.e-wro.net.pl 23.10.06, 12:21
          przecież wiadomo, ze ceny miszkań np. w USA zaraz zaczną lecieć na łeb na
          szyję. Bańka pęka. Potem Europa, a Polska na samym końcu, bo przecież 30% tych
          co kupują mieszkania to albo zagranica, albo ci co tu nie mieszkają , czyli
          spekuła(kupie tanio- sprzedam drożej).
          Kto ma mieszkac w tych nowych mieszkaniach, skoro mamy przyrost naturalny na
          poziomie 0,01% z tendencją do -0,1%?
          czyli więcej osób umiera niz sie rodzi, a mieszkania rosną jakby we Wrocław
          miał mieć nagle z 1 mln ludności , a nie 630 000 ( mniej niz 20 lat temu).
          • lgrabiec Re: ale was robią w bambuko, hehehe!!!! 23.10.06, 13:44
            Gość portalu: developer napisał(a):

> przecież wiadomo, ze ceny miszkań np. w USA zaraz zaczną lecieć na łeb na
            > szyję. Bańka pęka. Potem Europa, a Polska na samym końcu, bo przecież 30% tych
            > co kupują mieszkania to albo zagranica, albo ci co tu nie mieszkają , czyli
            > spekuła(kupie tanio- sprzedam drożej).

Ceny mieszkań będą rosły jeszcze przez wiele lat, może dynamika tego wzrostu
            trochę spadnie, ale w perspektywie najbliższych kilkunastu lat nie ma co liczyć
            na to że ceny spadną. Powód jest prosty: dostępność kredytów, skoro są już nawet
            oferty kredytów hipotecznych dla studentów to nie ma się czemu dziwić, jeśli
            ktoś ma do wyboru wziąć kredyt i płacić na swoje te 1500zl/miesiąc zamiast za
            wynajem to wybór jest prosty. Mieszkań jest bardzo mało, brakuje gruntów, planów
            zagosporarowania więc ludzie się zabijają o każdy kąt. W Warszawie na Kabatach
            cena już dochodzi do 10.000tys/m2, a trzy miesiące temu 8.000tys/m2 to było
            bardzo dużo? I co z tego, ludzie wydzierają sobie mieszkania z rąk, dochodzi do
            lictytacji w biurach nieruchomości kto da więcej. Mało tego developerzy celowo
            opóźniają oddawanie inwestycji i czekają na dalszy wzrost cen. Ludzie są wstanie
            dawać kasę pod stołem i rezerwować mieszaknia, tak więc kiedy developer ogłasza
            inwestycję 80% mieszkań jest już sprzedana. To wszystko powoduje że w
            najwięszych miastach w Polsce ceny rosną praktycznie z tygodnia na tydzień.
            Słyszałem o nocnych kolejkach pod biurami developerów, komitetach kolejkowych
            itp. 200 mieszkań w nowej inwestycji sprzedaje się w parę godziń. To gorzej niż
            dziki zachód. W kotekście tego wiara że mieszkania zaczną tanieć to science fiction.
            • Gość: Pavs Re: ale was robią w bambuko, hehehe!!!! IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.10.06, 13:55
              Ceny moze i bede rosnac ale co z tego, przeciez statystyczna rodzina powoli
              przestaje byc w stanie splaca raty kredytowe a kredyt dostaje sie teraz
              przeciez przy minimalnych wymaganiach...z reszta mi juz przeszlo kupowanie
              mieszkania w PL bo nie ma to sensu przy takich cenach i zarobkach...
              • Gość: NaR Lokalizacja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 15:47
                Obecnie powstajace we Wroclawiu apartamentowce sa w hitowych lokalizacjach
                (przyklady -Rondo przy Powstancow Sl., ul.Czysta za pedetem, Pl.Dominikanski), a
                do tego maja podziemne parkingi i mase innych bajerow. Kolejne inwestycje juz
                nie bede mialy takiej lokalizacji, bo po prostu najlepsze grunty sa juz
                praktycznie powyprzedawane. Trudno sie wiec dziwic, ze ceny sa takie wysokie.
                Kazdy chcialby miec komfort w dobrym miejscu...
            • Gość: Teofil Re: ale was robią w bambuko, hehehe!!!! IP: *.pwsz.legnica.edu.pl 23.10.06, 17:22
              Nie wiesz jak dziala banka? pęka, ale najpierw rosnie do monstrualnych,
              nielogicznych rozmiarow.
            • Gość: WK Re: ale was robią w bambuko, hehehe!!!! IP: *.ig.pwr.wroc.pl 23.10.06, 17:57
              A nie pamiętasz już jak szybko rosły ceny mieszkań przed powodzią a potem
              stanęły a nawet trochę spadły?
              Teraz wystarczy, żeby nowa Rada Miejska zabrała się wreszcie do roboty, czyli
              uchwaliła plany zagospodarowania na dostatecznie dużym obszarze. Fakt, ze tego
              dotąd nie robi sugeruje raczej powiązania z biznesem deweloperskim. Bo we
              Wrocławiu buduje się bardzo mało (4 x mniej niż w Krakowie) i tylko dlatego
              ceny są takie wysokie.
              • Gość: mix Re: ale was robią w bambuko, hehehe!!!! IP: *.e-wro.net.pl 23.10.06, 21:22
                o jakich powiazaniach piszesz? sugerujesz korupcje?!
                • Gość: WK Re: ale was robią w bambuko, hehehe!!!! IP: *.ig.pwr.wroc.pl 24.10.06, 13:46
                  Byłoby to logiczne wytłumaczenie ale nie mam żadnych danych. Alternatywą jest
                  lenistwo radnych.
            • purple_rain Re: ale was robią w bambuko, hehehe!!!! 24.10.06, 10:02
              Ceny będą rosnąć... może i będą ale pewników nie ma. Jeśli kapitał inwestycyjny
              "rzucił" się teraz na Wrocław, oznacza to, że może przyjść moment, w którym
              wycofa się w bardziej atrakcyjne miejsce. Zważywszy na to, że przeciętnie
              zarabiająca osoba nie może sobie pozwolić na kupno mieszkania we Wrocławiu, kto
              będzie nabywcą? Ponadto zwiększyła się podaż mieszkań pod wynajm, co już
              znajduje swoje odbicie w cenach (można znaleść 2pokojowe mieszkanie w
              Śródmieściu za 650 zł/mie). Wrocław jest pięknym, atrakcyjnym, rozwijającym się
              miastem, jednakże zapytajcie się jakiegoś obcokrajowca czy słyszał o jego
              niewątpliwych walorach. Raczej nikt o Wrocławiu nie słyszał (chyba że Niemiec).
              A metr mieszkania w Pradze, w atrakcyjnej lokalizacji można kupić za
              równowartość 5 tyś zł. W kontekście takiej informacji poważnie zaczynam się
              obawiać krachu na rynku nieruchomości, podobnego do tego, który wystąpił w
              Kanadzie po podwyższeniu stóp procentowych (banki masowo przejmowały mieszkania
              osób, które traciły płynność finansową, w rezultacie także ceny nieruchomości
              zaczęły spadać)
            • Gość: FreakyMisfit Re: ale was robią w bambuko, hehehe!!!! IP: *.dialog.net.pl 24.10.06, 14:10
              Dokładnie. Nic dodać nic ująć. Nie wiem skąd się biorą jakieś pieprzone mity o bańce. Tu nie ma żadnej bańki! Zwykłe prawo popytu-podaży.
            • swoboda_t Re: ale was robią w bambuko, hehehe!!!! 24.10.06, 21:51
              Tiaaaaa - podczas każdej hossy są tacy, którzy wierzą, że ona się nie skończy,
              że zarobią, że będzie tylko drożej. Relacje cen do zarobków oraz wartości
              nieruchomosci w innych miastach i spadające ceny wynajmu (zaczęło sie to już w
              W-wie) są oczywistą przesłanką pozwalającą prognozować, że dochodzimy do punktu
              przegięcia i wkrótce wzrost cen sie zatrzyma, a w dalszej perspektywie zacznie
              się spadek. Oczywiście już nie do poiomu tysiąc czy dwa za metr, ale bańka
              pęknie i będzie płacz. Kto kupił mieszkanie rok, dwa, trzy temu zrobił świetny
              interes. Kto kupuje dziś...
    • Gość: msnbetterthan Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 13:55
      kapitalnie!
      _________
      Poland Real Estate
    • Gość: paszkient Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 15:04
      Zastanwiam się, jak to jest mieszkać w marmurach za 5 mln, a potem wyjsc z tego
      domu na ground zero, załózmy, że na spacer niedzielny i wejść w kupę, może być
      psią. Smutno chyba. Chyba że, chodniki otaczające apartamentowce wyłożone
      zostaną drogim brazylijskim marmurem, który oprócz światla w dzień, będzie
      również chłonął psie kupy.
      Osobiście rozglądam się za apartamentem dla mojego jeża. Nie odpowiada mi na
      razie dobór kruszca, z kótrego są kute klamki. Zdaję sobie sprawę, że ceny idą w
      górę i
      chyba będę zmuszona wybrać te koszmarne marmury.
      • Gość: manny Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: 82.177.0.* 23.10.06, 15:41
        apartament za 20.000 na rogu najruchliwszej ulicy w mieście, z oknami które
        będzie można otworzyć po 20 godzinie? powodzenia
        • Gość: ZygZyg Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.06, 19:13
          Widać, że wychowałes się w blokowisku, tam zapewne w ogóle nie będzie
          otwieranych okien, tylko inteligentna klimatyzacja :)
      • sothis666 Re: Ceny mieszkań biją rekordy 23.10.06, 19:21
        > Zastanwiam się, jak to jest mieszkać w marmurach za 5 mln, a potem wyjsc z tego
        > domu na ground zero, załózmy, że na spacer niedzielny i wejść w kupę, może być
        > psią.

Ależ wystarczy pamiętać, że kupę narżnął East-Upper-Suffolk Terrier sąsiada; kupiony na aukcji w Londynie za 11000GBP (drzewo rodowodowe na podstawie udokumentowanych kryć od 1803-incydent z suczką adm.Nelsona).
        Wartość kupy wg Standard&Poor's: 62,50EUR (1-dniowa).

• Gość: paszkient Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 19:49
          Badanie takiej kupy( 3 próbki z 3 kolejnych dni) w kierunku obecności życia
          utajonego wzrośnie tak, że lokator apartamentowca vel psa będzie zmuszony
          sprzedać parę cm kwadratowych swego marmurowego etui, aby pokryc koszt usługi
          wykluczającej lub co gorsza potwierdzającej wstydliwy problem tasiemca.
          I dlatego ceny mieszkań we Wrocławiu muszą być tak wysokie.
    • Gość: Kajtek Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 16:42
      A czy komukolwiek przeszło przez myśl, że wszystkie windowanie cen mieszkań ma
      na celu jedno - przysporzenie kolejnych pieniązków naszemu kochanemu rządowi,
      gdy wprowadzi w życie podatek katastralny od wartosci rynkowej p[osiadanego
      mieszkania. Nieważne będzie, że budynek nie jest apartamentowcem, za to
      czekajaca wszystkich właścicieli mieszkań wycena ich mieszkań wartościowo
      bedzie porównywalna i zbliżona do wyceny mieszkań w apartamentowcu.
      • Gość: obserwator Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: 195.117.195.* 23.10.06, 17:11
        coraz wiecej slychac o tym ze bańka cenowa doszla do punktu krytycznego i
        zaczyna pękać
        pierwsi "inwestorzy" już się o tym przekonują będą pewnie i następni
        windowanie cen się skończy

• all_yellow no to Hiszpanie od CP zaliczą zgona... 24.10.06, 00:31
          ...ta "inwestycja" ich rozłoży

a osoby od Sky Tower stwierdzą że to taki żart był tylko:)

• Gość: starycynik Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.dhcp.uno.edu 23.10.06, 17:40
      O tym ze takie ceny nieruchomosci to dla miasta katastrofa wiem na razie tylko
      ja (i nikt mi nie wierzy, i dowodzi ze to wielki sukces rozwoju). Jak zwykle
      sie obsmieje gdy inni beda plakac.
    • Gość: blizniak Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 21:00
      pierdo... kraj, pierdo... miasto. Only emigracja.
      • Gość: emigrant Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: 139.48.155.* 23.10.06, 21:32
        Masz racje.
    • Gość: Agnezz Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.06, 23:44
      pffff. Jeszcze półtora roku temu bardziej opłacało się brać kredyt niż
      wynajmować mieszkanie. W tej chwili sytuacja się odwróciła. Pomieszkam jeszcze
      kilka lat w wynajętym mieszkaniu w centrum Wro, a potem kupię sobie jakiś ładny
      domek pod miastem.
      Sorry, nie zamierzam się zarzynać na kredyt mieszkaniowy przy cenie mieszkania
      6k/m2 i więcej.
      Są chętni na mieszkania w takiej cenie? super. Ja się wypisuję z tego interesu :P
    • honeyr po prostu zgroza 24.10.06, 00:38
      To jakiś horror, ile należaloby wydać kupowanie gołych ścian...
      Moze członkowie PO są w stanie spłacić taki kredyt, ale normalni ludzie - nie :/
      • Gość: Dardos HAhahaa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.06, 09:33
        Juz z kilka latek zaspiewam sobie jak to wszystko sie wreszcie zneutralizuje
        ,,..warto bylo czekac na ta piekna chwile, warto bylo czekac..,, a teraz mamona
        zgarnia plankton, zasysa ludki.
      • sothis666 ?! 24.10.06, 09:38
        > Moze członkowie PO są w stanie spłacić taki kredyt, ale normalni ludzie - nie

ale inteligentna uwaga.
        to wstąp do PiSu, najlepiej w grupie kilku osób.
        mają "wiele wolnych stanowisk i nie ma żadnego problemu z tym".
        zanim rząd zdechnie na pewno kupisz własne M.
        albo i dwa.
        i do realizacji programu 3mln mieszkań się przyłożysz.
      • asd616 Re: po prostu zgroza 24.10.06, 16:55
        > Moze członkowie PO są w stanie spłacić taki kredyt, ale normalni ludzie - nie

Ja czekam na jedno z 3 mln mieszkań od twego guru.
    • Gość: FreakyMisfit Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.dialog.net.pl 24.10.06, 12:10
      Wiadome jest, że ceny mieszkań (dowolnie jakich) mogą już tylko wzrastać. Ale ja bym musiał zarabiać 6000 na rękę żeby sobie pozwolić na mieszkanie we Wrocławiu. Jeśli będę zarabiał mniej, to kredyt będą spłacać moje dzieci. Fajnie nie? Kurcze chyba czas pomyśleć nad opuszczeniem granic kraju :/
      • swoboda_t Re: Ceny mieszkań biją rekordy 24.10.06, 22:05
        I właśnie z powodów, które wymieniasz ceny mieszkań nie tylko nie "mogą już
        tylko wrastać", ale wręcz muszą spaść. Po prostu nie będzie ich miał kto
        kupować. Wielcy spekulanci przeniosą sie wkońcu do Bułgarii, Rumunii czy
        Chorwacji, mniejsi pchną kasę w co innego, a przeciętny obywatel, co zaciągnął
        kredyt na miliard lat będzie płakał. Każdy giełdowy gracz wie, że nie powinno
        się kupować, gdy wszyscy kupują i sprzedawać, gdy wszyscy sprzedają.
        Nieruchomości to nie akcje, ale mechanizm jest zbliżony :) Myślcie ludzie i
        nie dajcie sie oglupić mediom, developerom i reklamom banków (symptomatyczna
        jest ta z kowbojami oglądającymi mieszkanie).
        • Gość: corgan spóźniłeś/łaś się - już tam są >:)) IP: *.chello.pl 26.10.06, 04:41
          > Wielcy spekulanci przeniosą sie wkońcu do Bułgarii, Rumunii czy
          > Chorwacji

Nawet doptarli do Rejkiaviku, stolicy Islandii jakby ktoś nie wiedział hehe
    • Gość: camel to chore!!!! IP: 81.19.200.* 24.10.06, 12:13
      bo takich cen nie ma nawet w Paryzu.
    • dottka_wrocek Ceny mieszkań biją rekordy 24.10.06, 12:59
      Katastrofa =(
      I jak normalni ludzie mają zaczynać nowe życie??
      Chcemy z chłopakiem kupić jakieś mieszkanie gdzieś w centrum i lipa, ceny nas
      przerastają. Za takie ceny jak są teraz przy naszych obecnych zarobkach
      musielibyśmy oszczędzać 15-20lat.

Co oni sobie myślą??
      Jak będą dalej tak robić to pod Wrocławiem zrobią się slamsy.
      Oni chyba oszaleli!!
      Moja wizja Wrocławia za 10lat??
      W centrum sama elita, cudzoziemcy i milionerzy, na obrzeżach ludzie zwykli,
      biedota...

Czy nie mogli by budować tanich mieszkań dla młodych ludzi którzy zaczynają
      wkraczać w dorosłość?? Dla młodych małżeństw??

• Gość: Neo[EZN] Re: Ceny mieszkań biją rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 13:10
        > Czy nie mogli by budować tanich mieszkań dla młodych ludzi którzy zaczynają
        > wkraczać w dorosłość?? Dla młodych małżeństw??

No przecież rząd buduje 3 miliony mieszkań ;]

A tak w ogóle to czy nie lepiej znaleźć grupę ludzi, wziąć kredyt i całą grupą
        kupić teren, załatwić materiały budowlane i robotników? To na pewno wyjdzie
        taniej niż sponsorowanie prezesów firm developerskich.
        • dottka_wrocek Re: Ceny mieszkań biją rekordy 24.10.06, 13:13
          Nie dzięki żadnych spółek ;)
          Potem by było że to że tamto....

Już wole kupić jakieś stare mieszkanie i wyremontować je. Taniej wyjdzie.
        • hen Re: Ceny mieszkań biją rekordy 24.10.06, 14:35
          Gość portalu: Neo[EZN] napisał(a):

> > Czy nie mogli by budować tanich mieszkań dla młodych ludzi którzy zaczyna
          > ją
          > > wkraczać w dorosłość?? Dla młodych małżeństw??
          >
          > No przecież rząd buduje 3 miliony mieszkań ;]

Oni się pomylili, miało być 1 mieszkanie za 3 milony :)
    • Gość: mieszkaniec Ciekawe co zrobią z tym obrzydliwym podwórkiem IP: 156.17.100.* 24.10.06, 14:08
      Za każdym razem jak na nim jestem to muszę mocno trzymać pawia na uwięzi. A
      jestem codziennie, bo to (nie)stety moje podwórko. Nie sądzę, żeby ktoś chciał
      płacić 20000/m2 za widok na podwórko z kloszardami i dziesiątkami imprezowiczy.
      • Gość: Niko Re: Ciekawe co zrobią z tym obrzydliwym podwórkie IP: 195.187.134.* 24.10.06, 15:08
        Prasa, a szczególnie Wyborcza, podgrzewa nastroje. Nieustannie krzykliwe
        tytuly: "mieszkania rosną, jak na drożdzach", już tyle za metr a potem tyle.
        Dziennikarze wzmacniają psychoze. Wyborcza: Gratulacje.
        • swoboda_t Re: Ciekawe co zrobią z tym obrzydliwym podwórkie 24.10.06, 22:09
          Kasa, kaaasaaaaa - za darmochę tego nie robią. "Ktoś" zainwestował duzę
          pieniadze w nieruchomości i narodowa histeria jest mu na rękę. A jak wszystko
          pier...nie to już tą kasę będzie trzymał w czym innym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka