heraldek 24.10.06, 22:05 Wielka akcja propagandowa na jeden dzien....jak zwykle we Wroclawiu... Jutro wsztstko wroci do normy...jak zawsze to bywa.... Moze by tych policjantow przydzielic do drogowki aby rozladowali korki we Wroclawiu..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
backuz Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów 24.10.06, 22:38 lepiej ich nie przydzielać, bo wszędzie gdzie się pojawią to korki są jeszcze większe... Chyba coś ich słabo szkolą z kierowania ruchem bo widziałem, że się chlopaki często gubią i nawet nie znają komend wydawanych rękami... machają nimi bez ładu i skladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll zlitujcie sie nad psiarnia IP: *.remsenslab.geol.uoa.gr 24.10.06, 22:43 a gdzie mieli cwiczyc, jak pierwszy raz ktos ich wyslal na skrzyzowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov To tylko wstęp! 25.10.06, 18:09 Wkrótce zacznie się wyłapywanie młodzieży, która nie poszła do Kościoła na mszę; na początek z III klasy Gimnazjum, bo mają bierzmowanie i mają obowiązek chodzić, potem resztę. Ciekawe, jak sprawdzają, czy dziecko jest na wagarach, czy już po szkole (ew. przed). Gdyby się dopiep… do mojego dziecka, które wykorzystuje swój czas wolny, to bym ich skarżył… Odpowiedz Link Zgłoś
cyberdemokracja Państwo P_0_L_l_C_Y_J_N_E Kaczyńskich - IV Rzesza 25.10.06, 18:32 Pospolita ruszyła... Więcej takich akcji. I utworzenie oddziałów ZOMO. Brawo Kaczyńscy. Udowodnili, że jak się za coś zabiorą, to na maxa! No i jest - olbrzymi krok wstecz! Odpowiedz Link Zgłoś
onan_barbazynca Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów 25.10.06, 07:47 backuz napisał: > lepiej ich nie przydzielać, bo wszędzie gdzie się pojawią to korki są jeszcze > większe... Chyba coś ich słabo szkolą z kierowania ruchem bo widziałem, że się > chlopaki często gubią i nawet nie znają komend wydawanych rękami... machają nim > i > bez ładu i skladu. Jak zwykle uogólnianie nie ma sensu. Ciekaw jestem jak byś wyjechał z Trauguta w stronę pl. Dominikańskiego, gdyby na skrzyżowaniu z Krasińskiego nie było policji. Zresztą zauważ, że nie wszyscy policjanci są z drogówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej tak tak, "biedne zestresowane dzieci" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 23:00 Miałem nadzieję, że tzw. bezstresowe wychowanie (zawsze zachwalane przez "Gazetę Wyborczą" skompromitowało się już do cna... Ale p. Zielińska to niestety świetny przykład osoby propagującej takie podejście do dzieci. Dla mnie partnerskie podejście do dziecka to rozmowa z nim o każdej sprawie, dawanie przykładu, wspólne wykonywanie prostych prac i czas na zabawę z nim. Ale na pewno nie słowa: "Nie chce Ci się dzisiaj iść do szkoły? To nie idź". Faktycznie heraldek, dobrze żeby policja na co dzień zechciała się czasami zainteresować np. tym czemu tyle dzieciaków przed południem gra w internetowych kafejkach. Odpowiedz Link Zgłoś
senteno Re: tak tak, "biedne zestresowane dzieci" 25.10.06, 11:15 Ta Zielińska prezentuje "kretynizm pedagogiczny". Jak jej "bezstresowo wychowany" wyrostek solidnie przyłoży, to się będzie darła na wszystkie strony świata o przykładne karanie nieletnich złoczyńców. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Pani Haniu, rozumiem ze mozna byc idealista 25.10.06, 16:40 ale od osoby wyksztalconej zajmujacej sie zawodowo terapeutyka rodzinna mozna oczekiwac wypowiedzi bardziej adekwatnej do warunkow, czasow i spoleczenstwa w ktorym zyjemy: << Hanna Zielińska, terapeuta rodzinny, krytykuje zastosowane metody: - Są bardzo restrykcyjne. Samo wylegitymowanie przez policjanta jest dla dziecka stresujące, a co dopiero wsadzenie do radiowozu i odwożenie do dyrekcji. Nie rozumiem intencji, można przecież zadzwonić do szkoły, by o wagarach dowiedziała się dyrekcja. Zielińska podkreśla, że nie zawsze dziecko poza szkołą to wagarowicz. - Coraz więcej rodzin traktuje dzieci po partnersku. I pozwala im np. raz na kwartał nie iść do szkoły. Dziecko ma prawo mieć słabszy dzień. Jeśli rodzice mają do niego zaufanie, to nie widzę problemu. A teraz policjanci mogą go zgarnąć z ulicy i zawieźć na dywanik. >> Metody walki z przestepczoscia wsrod nieletnich, wsrod ktorych znalazla sie akcja przeciwko wagarowiczom, nie sa i nie moga byc dostosowane do wysublimowanego 1% czy 5% spoleczenstwa, ktorego "mlode latorosle" moga poczuc sie "zestresowane" procedura legitymowania i odwozenia radiowozem do szkoly. Sa dostosowane do zagrozen i wybrykow jakie znajduja sie w kartotekach policyjnych dotyczacych przestepczosci wsrod nieletnich wsrod ktorych wagarowicze znajduja swoje honorowe miejsce. Pozwalanie dziecku na "nie chodzenie" raz na kwartal do szkoly nie ma nic wspolnego z partnerskim traktowaniem wlasnych pociech. Jest bardziej wyrazem potrzeby rodzicow zadawalanie wszelkich zachcianek wlasnych dzieci by pozyskac ich sympatie (na tle innych rodzicow) niz rzeczywistej troski o slabsze dni wlasnego dziecka. PS. Jest prawda, ze dyrekcje szkol powinny byc poinformowane jesli juz nie o konkretnej dacie akcji (bo jak znam polska szkole ostrzegly wlasnych uczniow) to o tym, ze tego typu akcje beda prowadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcokrajowiec Re: tak tak, "biedne zestresowane dzieci" IP: *.chello.pl 25.10.06, 16:52 Szlak moze kogos trafic, a potem ,,bezstresowo wychowane dzieci", ktorym rodice podzwola nie pojsc do szkoly prawie zgwalcza 14latke w szkole, zdejma jej ubrania i kurcze dziewczyna popelnia samobojstwo... taki wlasnie naprawde sa ,,zestresowani" jak ich policjant legitymuje, kurcze, napisalabym cos gorszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doom ochrona nie ma takich uprawnien!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 24.10.06, 23:07 Z jakiej racji ochrona zatrzymuje nieletnich do czasu az przyjedzie policja w celu sprawdzenia czy sa na wagarach? Na jakiej podstawie???!!! Moze by tak sie ktos zainteresowal przepisami i zwrocil uwage ze ochrona nie moze udzielac tego rodzaju "pomocy" policjantom? Walczyc z wagarami mozna i trzeba ale czy najlepsza metoda jest lamanie prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ochroniarz Re: ochrona nie ma takich uprawnien!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 02:13 Niestety kolego ale masz pecha bo ochrona ma takie uprawnienia!! Nie moge go zatrzymac ale moge go ujac! Nie moge przeszukac ale moge sprawdzic zawartosc kieszen!! Wiec ja nie zatrzymuje ale czekam z nim ujmujac go do czasu przyjazdu Policji... Odpowiedz Link Zgłoś
orion_5 Re: ochrona nie ma takich uprawnien!!! 25.10.06, 12:06 Gość portalu: Ochroniarz napisał(a): > ja nie zatrzymuje ale czekam z nim ujmujac go do czasu przyjazdu > Policji... A na jakiej podstawie prawnej "ujmujesz" ucznia? Masz takie same prawa do "ujmowania", jak każdy obywatel. Jest to tzw. "zatrzymanie obywatelskie": Kodeks Postępowania Karnego, art. 243 (Dz.U. 1997, nr 89, poz. 555 z późn. zmianami): "Art. 243. § 1. Każdy ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku przestępstwa lub w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa, jeżeli zachodzi obawa ukrycia się tej osoby lub nie można ustalić jej tożsamości. § 2. Osobę ujętą należy niezwłocznie oddać w ręce Policji." Wagarowicz to nie przestępca złapany na gorącym uczynku. Co więcej, nie każdy uczeń obecny w miejscu publicznym w godzinach zajęć szkolnych jest wagarowiczem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doom Re: ochrona nie ma takich uprawnien!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 25.10.06, 14:41 :) Wlasnie... ja neguje prawa ochrony do zatrzymania osoby ktora jest podejrzewana o okradanie sklepu... Niby na jakiej podstawie prawnej zatrzymujecie czy jak to nazwales "ujmujecie" tego ucznia? Jak to dobrze zauwazyl orion_5 macie w tej kwestii takie same uprawnienia jak zwykly obywatel. Wagarowania choc nie popieram nie jest przestepstwem ani wykroczeniem wiec z jakiej racji macie go zatrzymywac? Szczerze mowiac jesli sie nie myle to Wy nawet nie macie prawa przeszukac osoby ktora tego odmawia (wtedy powinna to zrobic policja) ani zabierac na zaplecze (bo jest to niezgodne chocby z konstytucja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: ochrona nie ma takich uprawnien!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:17 W najlepszym razie utracisz uprawnienia, o ile je posiadasz. Firmie grozi pożegnanie się z licencją. W najgorszym, pójdziesz siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ochrona nie ma takich uprawnien!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:19 Czytaj ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin_ Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.magma-net.pl 24.10.06, 23:23 Nie wiem jak inni ale mi sie pare razy zdarzylo zadzownic na Policje w jakiejs sprawie i w wiekszosci razem slyszalem ze wszytskie radiowozy i wszyscy policjanci sa czyms zajeci ze zajma sie tym ale pozniej. Mam nadzieje ze policja nie poswieci sie bez reszty wylapywaniem dzieciakow i robieniem za darmowa taksowke do szkoly. A numer z ochroniarzami jest niezly, bo jak wszyscy wiedza ochroniarz nie moze nic, ani wylegitymowac ani zamknac w jakims pokoju by poczekac na policje. Szkoda ze nie ma przemyslanego pomyslu tylko zagania sie policje ktora ma inne zadania. Czysta propaganda przedwyborzca. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów 25.10.06, 03:24 To poniekąd fatalne, a i dobre może być. Czy Dyr zrozumiałby mnie jako wagarowicza? Chodziłem na wagary nie jako łobuz, tylko jako maniak kolejowy. Zdarzało się nawet, że zamiast do szkoły pojechałem na EU07-114, albo EU07-206 gdzieś do Po albo Kr... I wtedy zostałbym aresztowany (np. w stołówce PKP w Kr., albo z Ulą w kawiarni na Floriańskiej) i odstawiony policyjną suką - zamiast tą "moją" EU07-206 - do dyra szkoły. Straszny skandal. A dyr - jaki by nie był - wymięka i przyznaje mi rację. Tak było i będzie... Tak więc ostateczny rezultat zależeć ma od dyra. Samo upokorzenie 16-letniego lub mniej człowieka przez milicję/policję nie liczy się. Dla mnie się liczy - mam teraz piękną "kartę" opozycyjną (ROPCiO, KPN, "S", "SW" itd.), ale dzisiaj...? O co tu chodzi? Czy już wszyscy aż tak dojrzeli??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matti Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 07:43 Bardzo dobrze!!!POPIERAM akcje, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel brawo policja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 07:44 Bardzo dobra inicjatywa. W USA policja też interesuje się młodzieżą wałęsającą się w godzinach nauki szkolnej. Szkoda, że zawsze znajdą się oszołomy tzw. "obrońcy praw" i każdy dobry pomysł skrytykują i obśmieją. Odpowiedz Link Zgłoś
onan_barbazynca Re: brawo policja 25.10.06, 07:49 Gość portalu: obywatel napisał(a): > Szkoda, że zawsze znajdą się oszołomy tzw. "obrońcy praw" i każdy dobry pomysł > skrytykują i obśmieją. ROTFL:) zamurowało mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin_ Re: brawo policja IP: *.magma-net.pl 25.10.06, 09:51 Drogi obywatelu, byles kiedys w Stanach? Te panstwo ktore ma niby byc synonimem wolnosci jest bardzo restrykcyjne wobes swoich obywateli. Nie porwnywujmy sie do Stanow bo nie mamy z czym. Chodzi o polski pomysl w polskich realiach, istna glupota by isc po najmniejszej lini oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: brawo policja IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 25.10.06, 16:51 Ja właśnie przebywam w Stanach. Chciałbym, abyś polecił mi jakieś eksperymenty do przeprowadzenia, żebym odkrył jak bardzo to państwo jest restrykcyjne wobec obywateli amerykańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policjant Re: brawo policja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 13:23 Dla mnie argumenty przemawiające za tą akcją są nie do zaakceptowania. Pomysł ścigania dzieciaków przez policję obnaża indolencję władz odpowiedzialnych za wychowanie dzieci i młodzieży. Jest to coś, co w normalnym kraju nigdy by się nie wydarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: brawo policja IP: *.gorzow.mm.pl 25.10.06, 19:47 Jakie to władze są odpowiedzialne za wychowanie dzieci i młodzieży? Wychowanie dziecka nie należy do zadań żadnej władzy tylko rodziców. A skoro zabierać się za to musi policja to rodzicom wagarowiczów kazałabym jeszcze zapłacić za dowiezienie dziecka-wagarowicza do szkoły, możeby zajęli się wreszcie własną latoroślą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policjant Re: brawo policja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:04 Czy nauczyciele nie powinni wychowywac dzieci? Dzieciaki z Gdańska jak widać były wychowywane przez rodziców, a szkoła ograniczyła się jedynie do nauczania, skutek chyba zna już każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: brawo policja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 16:16 Może i dobra jest inicjatywa. Tylko, że wtedy, gdy chce się organizować akcje tego typu, trzeba sie do nich dobrze przygotować. a nie tak, jak sie to robi w Polsce- bezmyślnie i krótkoterminowo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia404 Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów 25.10.06, 08:18 Czy poliscja nie ma innych WAżNYCH spraw ??? wracamy do czasów PRL jak dziecko nie chce chodzić do szkoły widac nauczyciele tam są DRęTWI i nie potrafią ucznia do nauki zachęcić to Giertych Policję będzie nasyłał czekam kiedy moje dziecko tak zwiną i wtedy zacznę walkę z nimi że to działąnie jest BEZPRAWNE!!!! Bo jak uczeń mający skończone 18 lat a nie może o sobie decydować?? Odpowiedz Link Zgłoś
dectrrick Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów 25.10.06, 09:02 USA to panstwo policyjne i dlatego tam tak jest. Polska jak widze zaczyna wracac do komunistycznych metod "ksztalcenia" mlodziezy. A to ze ktos jest na wagarach to sprawa szkoly nie policji i to szkola powinna sobie radzic z wagarowiczami. Sa listy obecnosci. Jednodniowa nieobecnosc ciezko usprawiedliwic a jak sie ich zdazy kilka to wychowawca wie, ze uczen wagaruje, po co wiec policja?? Odpowiedz Link Zgłoś
nightmaress Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów 25.10.06, 22:48 > USA to panstwo policyjne i dlatego tam tak jest. To znaczy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onna Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:28 W czasach PRL-u nastolatkowie nie gwałcili koleżanek dla zabawy, nie mordowali dla telefonu komórkowego i bały się nauczycieli i rodziców. Dziś jedni i drudzy są bezsilni tak dalece wobec narastającej fali prostactwa jak (nie przymierzając)starożytni Rzymianie wolec Wandalów byli. Jeśli ktoś nie chce tego widzieć, to jest albo ślepy abo nie potrafi patrzeć perspektywicznie, albo jest egoistą, który dalej niż czubek własnego nosa nie widzi. Może rzeczywiście czas na działania policji. Oby nie były jednorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.abcdata.pl 25.10.06, 09:29 Co za popaprany pomysł, dzieci sie nie obronia ale ku..wa jak trzeba złapac pedzacego krossa w lesie w Krakowie to nie ma komu. Aby tak dalej, ale wczesniej pomyslodawca barankiem o sciane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej 52 Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.ok.ae.wroc.pl 25.10.06, 09:56 Jestem za! Proszę jeszcze o zrobienie porządku w autobusach z młodzieżą stojącą w drzwiach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.10.06, 11:06 Popieram akcje, ale... Rzeczywiscie, policja ma chyba wazniejsze zadania do zrobienia. Jesli juz musza lapac dzieciakow, to niech sie tym zajmie straz miejska. Oni i tak sie czepiaja wszystkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów 25.10.06, 11:32 No nie !Tu też są debile ! Czy ci dorosli mędrcy w postaci nauczyela - dyrektora i psychologa mogą otworzyć oczy ? Czy żyją w iym świecie ? Własnie dzisiaj doszło do tragedii , a ile tragedii dzieje się w szkołach codziennie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krwiolub I pod pregiez z nimi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 11:34 100 batow kazdemu zlapanemu pod pregiezem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.06, 12:35 Bravo! Bravo! Bravissimo! Odpowiedz Link Zgłoś
onan_barbazynca Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów 25.10.06, 12:37 Ok, skąd wiedzą że dzieciak jest na wagarach??? Zakładam, że o 11:00 łapią mnie w rynku i odwożą do szkoły. Jak się okaże, że nie jestem na wagarach to kto mi odda stracony czas, twarz, nerwy? Z wagarów powinna rozliczać szkoła przez obniżone zachowanie i przede wszystkim rodzice!!!! To rodzice powinni odpowiadać prawnie i finansowo za wybryki swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:36 Też uważam, ze rodzice powinni odpowiadać, za wybryki i wagary swoich dzieci, ale nie odpowiadają, zwłąszcza finansowo, bo nie ma takiego prawa. Częściej usprawiedliwiają nieobecnośći, bo dzieci mają zły dzień. Szkołą nie może dziecka restrykcyjnie traktować, bo dzieci się stresują, może wzywać rodziców do szkoły, a ci nie przychodzą, jedynym ostatecznym rozwiazaniem jest i tak wydział dla nieletnich, więc może lepiej, żeby biedne dziecko zestresowało się spotkaniem z policją, zanim zacznie ćpać, dilować, kraść... Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Państwo policyjne ! 25.10.06, 13:28 To już jest lekka przesada. Od troski o to, czy dzieci i młodzież chodzą do szkoły, czy nie, są rodzice. Jak rozumiem uczestnicy tego wątku, bijący brawo temu pomysłowi, NIGDY na wagarach nie byli, tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Państwo policyjne ! 25.10.06, 14:45 kklement napisał: > To już jest lekka przesada. Od troski o to, czy dzieci i młodzież chodzą do > szkoły, czy nie, są rodzice. > > Jak rozumiem uczestnicy tego wątku, bijący brawo temu pomysłowi, NIGDY na > wagarach nie byli, tak ? Stąd już tylko krok do leninowskiego "Co robić?" Niestety, on też nie wiedział. Czy to znaczy, że mamy robić nic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Państwo policyjne ! IP: *.ig.pwr.wroc.pl 25.10.06, 16:26 W Holandii za wagary rodzice płacą mandaty (bo szkoła jest obowiązkowa) a jeżeli sami na nie zezwalają (cytowane "partnerskie" zezwolenie "raz na kwartał") to mogą być pozbawieni praw rodzicielskich. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów 25.10.06, 13:55 Najwyzszy czas! Brawo! Dyr Lysiak powinien byc moze zastanowic sie nad innym zajeciem. Podobnie jak i Helena Zielinska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.10.06, 14:03 Właśnie przez takich terapeutów jak cytowana pani, mamy w szkole problemy z trudną młodzieżą. Jeżeli dorosły mówi mu, że wolno robić cvoś nagannego, to robi i cały nasz autorytet leży w gruzach. Droga pani terapeutko - uczeń w czasie lekcji ma być w szkole, a rodzic za to odpowiada(patrz obowiązek szkolny). Od tych waszych mondrości to się dzieciom w głowach przewraca i myślą , ze im wszystko wolno. Pozdrawiam liberałów wychowawczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelen Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:31 obawiam sie ze nie macie autorytetu i zadne akcje silowe go wam nie zrobia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 14:16 a od twoich 'mondrosci' glowa boli. moze czas na inwestycje w slownik ortograficzny? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inc. Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:49 moim zdaniem akcja bez sensu. chodziłam do liceum w którym na 5 godzin nie usprawiedliwionych bylo upomnienie od wychowawcy a za 15 wylot ze szkoly. I skutkowało. A każde przyniesione uspraiedliwienie przyniesione przez nas bylo potem oddawane w rece rodziców wiec mało kto porywał sie na ich podrabianie. inna sprawa ze wiele rodziców pozwala dzieciom nie chodzic do szkoly i dawac im wolne - czesto zupelnie bez powodu. Ale to juz chyba sprawa rodziców a nie policji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.gorzow.mm.pl 25.10.06, 19:53 Problem w tym, że dzisiaj jeżeli dziecko nie ma ukończonych 18 lat nie możesz wywalić go ze szkoły, nawet z liceum, nawet jeśli wagaruje, kradnie, jest aroganckie i łamie wszystkie normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wszystko jasne IP: *.zlotniki.pl 25.10.06, 15:04 Policja woli łapać wagarowiczów niż złodziej, morderców, gwałcicieli czy innych przestępców. To przecież bezpieczniejsze... dla samych policjantów hehehe ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Wszystko jasne IP: *.gorzow.mm.pl 25.10.06, 19:55 Może lepiej zapobiegać niż leczyć? I zanim taki dzieciak zapadnie się w bagnie przestępst, pokazać mu, że jednak nie wszyskto wolno? Tzw. zero tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slarwar-podatnik Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.nat.tvk.wroc.pl 25.10.06, 15:11 Odnoszę często wrażenie, że to policja jest na wagarach (za nasze pieniądze) ..... Odpowiedz Link Zgłoś
pal_ma Re: do mądrali 25.10.06, 16:04 Już się towarzystwo zaczyna oburzać. Darmozjady z HFPC będą teraz wyszukiwać powodów dla których nie mozna wylegitymować 13 latka. Może chlać, ćpać, palić, ale legitymacja i przejazd radiowozem oraz oddanie dyrektorowi do dyspozycji to już nie. Bo jeszcze mu na główkę zaszkodzi. :)) Się zestresuje niepotrzebne. No i te prawa człowieka. No to pytam, co?? Jaki pomysł? Skąd wziąć nauczycieli będących wzorcem i mającym posłuch u dzieci. Skąd? Niech mi ktoś powie? Jeśli ich nie ma, to za karę wszyscy poniesiemy koszt społeczny w postaci hodowli młodocianych przestępców, którzy rosną. I jutro nie będą mieć 13 lat. Ale już wiedzą, że NIC im nie grozi. Bo się zestresują. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir To już było, za komuny. 25.10.06, 16:08 Jaden policjant i dwie aktywistki społeczne. Chodziłem do szkoły mundurowej i nigdy mnie nie ruszyli. Wyglądało to jak film przerywany przez reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Dolnoślaska policja łapie wagarowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 16:10 Więcej takich akcji i innych środków dyscyplinujących młodzież dość wszechobecnej liberalizacji praw uczniów Odpowiedz Link Zgłoś