Dodaj do ulubionych

Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ?

25.10.06, 22:45
Rany czytałam i spadłam ze stołka
wroclaw.hydral.com.pl/111597,foto.html?
PHPSESSID=6024103f6b797fccc7e50e90afc16527
Czy ktos moze potwierdzić , że powstanie pomnik Chrobrego?? CZy ktos to
widział, czy był jakiś konkurs bo nic nie słyszałam.Rozumiem że Roman
Giertych zasponsorował to dzielo i wszechpolacy....
Obserwuj wątek
    • Gość: CHomik Wroclawski Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: 83.15.80.* 25.10.06, 23:11
      Jasne, niech ktos postawi sobie nastepny nieprzydatny pomnik leczac tym samym
      swoje kompleksy... Czy do diabla nie ma istotniejszych rzeczy do zrobienia?
      No i co z aspektem moralnym i golebiami? Kto bedzie dbal o to by te pierzaki nie
      osrywaly krola?! No i po drugie GDZIE BYL PRZETARG??? ZNOWU KTOS WZIAL W LAPE??
    • larysa12 Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? 25.10.06, 23:20
      Mnie tam idzie że to kolejne naciagane ideologicznie nie znajdujące
      uzasadnienia w historii miasta dzielo którego nikt nie widział!!! Czy to Pan
      prezydent Dutkiewicz wpadł na taki chory pomysł???
    • Gość: marta Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.e-wro.net.pl 26.10.06, 06:26
      a, owszem, widziałam plac budowy w sobotę już, wmurowało mnie, nie powiem.
      • Gość: pan Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.wroclaw.mm.pl 26.10.06, 07:17
        Z tego co wiem pomnik jest już gotowy i wygląda dość okropnie. Jesat to kolejny
        , postawiony po 89 roku pomnik we Wrocławiu, który nas skompromituje w oczach
        przyszłych pokoleń.
        • Gość: Kat Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.06, 11:41
          No to skoro to syf to może ktoś się ty zajmie!!! To chore zeby publiczne
          pieniądze szły na takie rzeczy!! Tam powinna stanąc jakaś rzeźba wspólczesna
          dobrego artysty a nie jakies ideologiczne pomioty.
          • Gość: mimi Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.06, 12:55
            A kto niby ma się tym zająć? Urzędnicy? To chyba wymaga zastosowania demokracjii
            bezpośredniej i demonstrowania w tym miejscu. Władze powinny widzieć, że
            mieszkańcom nie jest obojętne co stoi w mieście.
            • Gość: Kat Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.06, 13:13
              He, he dobre!!! Czyli co robimy protest po nazwą "Chrobry byłeś dobry ale lepiej
              idź na bobry" ???? Ja przede wszystkim chcę zeby ujawniono autora i sam pomnik !!!!
              • Gość: qqq Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.media4.pl 26.10.06, 13:46
                a moze zaczniecie szczekac, jak pomnik zobaczycie?
                • Gość: Kat Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.06, 13:48
                  No to niech go pokaża a nie robią jakies jaja.My go zobaczymy jak stanie i nic
                  nie bedzie można zrobić.Poza tym co ma Chrobry do Wrocławia?
                  • Gość: qqq Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.media4.pl 26.10.06, 13:54
                    Ustanowil (a raczej doprowadzil do tego, ze ustanowiono - co jest tym
                    wazniejsze!) biskupstwo we Wroclawiu w 1000 roku. Wiecej chyba nie trzeba
                    wymieniac?
                    • bodymilk Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? 26.10.06, 14:32
                      > Ustanowil (a raczej doprowadzil do tego, ze ustanowiono - co jest tym
                      > wazniejsze!) biskupstwo we Wroclawiu w 1000 roku. Wiecej chyba nie trzeba
                      > wymieniac?

Trzeba. Poprosimy...
                    • Gość: Kat Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.06, 15:22
                      dawaj kolo dawaj więcej chcemy !!! A zbudował Ratusz,i stawiał słupy na Odrze i
                      Nysie .Wrocławiak z krwi i kości:D
    • absztyfikant Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? 26.10.06, 13:54
      Lol:)
    • Gość: . Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.rozanka.wroc.pl 26.10.06, 15:35
      www.wroclaw.pl/m3529/p64860.aspx może mały pomniczek Chrobrego.
    • Gość: Ircys Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 17:18
      Pomnik jest już gotowy. Stoi w muzeum
      na Purkyniego. Można go oglądać.
    • hateandwar Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? 26.10.06, 17:23
      Nie moge znalezc zadnych linkow do projektu pomnika B.Ch we Wrocku.
      Tak wygladalo to miejsce przed II wojna:

wroclaw.hydral.com.pl/25343,foto.html
      i daje wam slowo, ze to co teraz tam buduja nie umywa sie do pomnika cesarza -
      chrobry na rachitycznym koniku, z wybaluszonymi oczami, wyglada jakby cierpial
      na nadczynnosc tarczycy. Pamietam obrazki z wyborczej sprzed paru lat i
      zapowiedzi, ze pomnik(pomniczek wlasciwie)odsloniety zostanie w 2000 roku.
      Roman Giertych nie ma chyba nic wspolnego z tym. ma natomiast cos wspolnego
      fundacja 'prowratislavia', o ktorej nie wiadomo nic. podaje ciekawy link do
      dyskusji rm wroclawia w tej sprawie.
      blagam - nie stawiac chrobrego w takiej postaci.
      • hateandwar Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? 26.10.06, 17:25
        aha no i ten ciekawy link

www.wroclaw.pl/p/4039/
        nie stawiac tego, przetopic pomnik na armatke do wykonywania salutow armatnich.
    • alexanderson A Henryk Brodaty? 26.10.06, 18:05
      Uważam, że jeśli już stawiać dzisiaj we Wrocławiu pomnik jakiemuś władcy
      średniowiecznemu, to powinien to być książę Henryk Brodaty, najwybitniejszy
      władca śląski, silnie związany z Wrocławiem i zasłużony dla całego regionu. A
      gdyby tak jeszcze zrekonstruować w ogólnych zarysach całe otoczenie pomnika
      cesarza Wilhelma I na Świdnickiej i tylko zmienić samą figurę władcy, to byłoby
      cacy.
      Swoją drogą - dlaczego nie jest szeroko upubliczniony projekt tego pomnika, jak
      to ma wyglądać, bo jeśli przy szerokim deptaku na Świdnickiej stanie skromny
      postumencik z rachityczną figurką, to będzie to wyglądać groteskowo (stąd
      powyższy pomysł, by ogólnie zrekonstruować założenie pomnika przedwojennego).
      • Gość: ale ale Re: A Henryk Brodaty? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.06, 19:22
        w ostatnie wakacje zwiedzajac kilka wiekszych miast u naszych sasiadow zauwazyłem, ze u nas straszna bida z pomnikami wielkich wladcow. chcialem zeby wroclaw tez sie mogl pochwalic, ktoryms z wielkich krolow Polski dojezdzajacym konia lub siedzacego na wielkim tronie, zeby przechodzac kolo niego czuc sie dumnym z tego ze jest sie polakiem, ze wcale nie jestesmy pijakami i robolami europy, ze europa, dla ktorej Polska jest synonimem zascianka i biedy myli sie. to powinien byc wielki monumentalny pomnik nie ustepujacy wielkoscia pomikowi wilhelma I, ktory stal kiedys na jego miejscu. Pomnik ten powinien byc takim LEKARSTWEM NA KOMPLEKSY NASZYCH RODAKÓW, ale z tego co widze zamiast tego wyjdzie cos co raczej nie powinno powstac bo w przyszłości beda sie smiali, ze poszlismy na ilosc a nie na jakosc.moze lepiej dla niego zeby poczekal na lepsze czasy...
    • Gość: bandana mistrza Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: 83.15.80.* 26.10.06, 19:06
      tak, tez widzialem ten projekt, zdjecie jakis czas temu bylo opublikowane w necie.
      Coz moge wiedziec, niezly maszkaron- ciekawe czy to odzwierciedlenie tesciowej
      fundatora? A powaznie.. projektant zatracil sie w pasji tworzenia i stworzyl cos
      co powinno stac w magazynie a nie tak reprezentacyjnym miejscu na skerku
      przypedetowskim!.
      • Gość: gwro Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 19:07
        koledzy formułowicze prosze podajcie jakis link do zdiecia
        ja szukałem nie znalazłem
    • sztuk6mistrz Chrobry a sprawa wrocławska 26.10.06, 19:16
      O ile pamiętam z historii, podczas spotkania z Ottonem III w Gnieźnie, Chrobry
      powołał do życia biskupstwo wrocławskie w 1000roku. Czy wobec tego zasłużył na
      pomnik?
      • Gość: Bazylides Re: Chrobry a sprawa wrocławska IP: *.chello.pl 26.10.06, 19:21
        Jasne Bolo powinien miec pomnik w trzech biskupstwach, pod Cedynią , w
        Brukseli , itp to chore myślenie.Poza jednym argumentem podawanym przez
        zwolenników nie ma nic więcej???Poza tym jak piszą niektórzy to ponoć gniot
        straszny .Więc żądamy pokazania tego stwora na koniu!!!!!!!!!!!!
        • sztuk6mistrz Re: Chrobry a sprawa wrocławska 26.10.06, 19:58
          Czemu uważasz, że jesteś zdrowy? Masz na to jakieś dowody? Albo, dlaczego twoje
          myślenioe jest lepsze niż tych, którzy chcą wszędzie stawiać pomniki? Co jest
          lepsze - pomnik czy lunapark?
          • Gość: BAZYLIDES Re: Chrobry a sprawa wrocławska IP: *.chello.pl 26.10.06, 21:08
            Oczywiście że pomnik Chrobrego jest lepszy !!!Proponuje obok postawić Smoka
            Wrocławskeigo, wrocławianke co za Niemca niechcial, slupy na Odrze, posąg
            Wszechpolaka, oczywiście wóz Drzymały .A i ten Chrobry niech ogniem zionie a
            koń kiwa sie jak mu 5 zeta wrzucisz
            • Gość: pretty kicia Re: Chrobry a sprawa wrocławska IP: 83.15.80.* 26.10.06, 21:39
              hehe smoka? a co powicie na wielkiego mosieznego ptasiora Pingwina? niechby
              spogladal na nasze miasto swoim nieruchomym okiem. To byloby cos taki Pingwin..
              zaloze sie, ze wszystkie stacje by to pokazaly.. sila w oryginalnosci pomyslu.
              Nasz maly wielki wroclawski Pingwin.
              • sztuk6mistrz Re: Chrobry a sprawa wrocławska 26.10.06, 21:52
                Oglądacie komedię - ktoś chce postwić pomnik króla - i się śmiejecie; wiecie z
                czego się śmiejecie? Z siebie się śmiejecie - powiem za wielkim pisarzem.
                • Gość: BAZYLIDES Re: Chrobry a sprawa wrocławska IP: *.chello.pl 26.10.06, 22:07
                  OJ bełkotasz chłopcze , moze to Ty jestes projektantem tego dzieła to podeślij
                  jakies foty na forum
                  • sztuk6mistrz Re: Chrobry a sprawa wrocławska 29.10.06, 14:32
                    Chłopcem już dawno nie jestem, co najwyżej starym chłopcem, ale to też nie dla
                    ciebie. Jak chcesz dyskutować ze mną to musisz podnieść nieco poziom, jak
                    również nauczyć czytać to co napisałem - ze zrozumieniem!
    • Gość: Neo[EZN] Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.dialog.net.pl 26.10.06, 20:43
      Ciekawe czy przyjdą takie czasy kiedy będzie się stawiało NORMALNE ładne
      pomniki?! Przed wojną nikt nie kładł trzech okrągłych kamieni i nazywał
      tego "matka z dzieckiem" albo dziwolągów, które tylko artysta wie co znaczą.
      Przed wojną stawiano właśnie takie normalne pomniki, które spełniały między
      innymi funkcje dekoracyjne a teraz co drugi pomnik to dziwoląg.
      • Gość: Kokosanka Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: 83.15.80.* 26.10.06, 21:43
        Proponuje zrobic krotka sonde.
        CZYJ/JAKI pomnik chcielibyscie widziec we wroclawiu?
        Prosze o glosy.
        • Gość: falafel Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: 83.15.80.* 26.10.06, 21:48
          Ja bym widzial betonowy odlew Kozoduja Dutkiewicza na ryneczku.
    • Gość: westbrompton Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.proxy.aol.com 26.10.06, 23:41
      To,ze ten pomnik jest{bedzie} brzydki to jedna sprawa.Natomiast zdziwiło mnie
      negatywne nastawienie do tego pomysłu.Agresywne i histeryczne.Co wy chcecie od
      Chrobrego?Moze był pierwszym wszechpolakiem:)?Wszyscy ci ktorzy pluja na krola
      i nie szanują własnej historii,zdziwiliby sie jak dużo w Londynie jest pomnikow
      i miejsc upamietniających postacie i wydarzenia z historii Anglii i nie
      tylko,np pomnik Sikorskiego czy Polish War Memorial.Mając takie nastawienie
      pomyślałbym,ze Anglicy to naród szowinistów i nazistów.
    • Gość: BAZYLIDES Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.chello.pl 28.10.06, 09:11
      NO i co nie ma żadnej foty tego pomnika???!!!!! CZy moze to tajemnica państwowa?
    • Gość: Darkthrone Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.06, 09:58
      Sam Chrobry oczywiście na pomniki zasłużył. Jako jeden z nielicznej grupy wybitnych władców, jakich Polska miała (obok niego jeszcze Mieszko, Łokietek, Batory, Sobieski i z zastrzeżeniami Kazimierz wielki). Szkoda, że było ich tylko tylu i nie udało się stworzyć summa sumarum stworzyć podwalin pod sensowny naród. Największą klęską było wdanie się w relacje z Litwą, zaimportowanie stamtąd na tron dziedzicznie nieudolnych barbarzyńców (kiedy się odbarbaryzowali, nieudolność niestety pozostała) i fatalnego systemu politycznego opierającego się na wielkich możnowładcach, przez co tak dobrze zapowiadający się w IX/X a potem XIII-XVI wiekach pranaród wyrodził się w takie coś, jak widzimy za oknami. Szkoda. Tym bardziej trzeba honorować tych kilku herosów.
      • cancro Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? 28.10.06, 11:26
        Gość portalu: Darkthrone napisał(a):

> Sam Chrobry oczywiście na pomniki zasłużył. Jako jeden z nielicznej grupy
        > wybitnych władców,

Wystaranie się o biskupstwo dla Wrocławia stanowi wystarczającą zasługę króla ku
        temu, aby miał w naszym mieście pomnik! Nie da się zrozumieć doniosłości tego
        wydarzenia, przykładając doń dzisiejszą miarę! Ci którzy domagają się więcej
        zasług nie mają pojęcia o czym piszą. Dziś władza biskupia znaczy wiele, ale
        nieporównywalnie mniej niż w 1000 roku, zwłaszcza, że stolic biskupich w
        monarchii wczesnopiastowskiej było zaledwie 4 (wliczam w tą liczbę także abp.
        gnieźnieńskie). Ten fakt uczynił z Wrocławia jedno z najważniejszych miast w
        ówczesnej Polsce i wydźwignął go z zaściankowego marazmu.

> z zastrzeżeniami Kazimierz wielki).

No właśnie! To on w traktacie namysłowskim zrzekł się praw do Śląska "po wsze
        czasy". Czyżby za to otrzymał swoją ulicę w naszym mieście?

> Szkoda. Tym bardziej trzeba honorować tych kilku herosów.

Formuła forum nie pozwala na długie wypowiedzi i ich argumentowanie. Dlatego
        postaram się zwięźle sformułować parę tez:
        1) To, że historia Śląska to tylko w części także historia Polski, to wina
        naszych władców, którzy woleli żyzne ziemie Galicji, niż Śląsk, gdzie jeszcze w
        XVIII w. polsko - niemiecka granica językowa przechodziła przez Trzebnicę i Wrocław.
        2) Ci którzy wykpiwają "piastowskie ziemie" i "piastowski Wrocław" powinni
        wiedzieć, że były one bardziej i dłużej "piastowskie", niż ziemie powszechnie
        uważane za rdzennie polskie. Piastowie na Śląsku przeżyli swych kuzynów w Polsce
        o ponad 300 lat! Prześmiewcom powiem jeszcze, że termin "Piastowie" dla
        określenia tej dynastii wymyślili genealogowie niemieccy pracujący na dworze
        jednego z ostatnich książąt legnickich w sytuacji, gdy większość z "Piastów" już
        wymarła. Sami Piastowie tytułowali się "książętami polskimi", a Henryk III
        głogowski kilkakrotnie zgłaszał pretensje do tronu Polski. Niestety "panowie
        polscy" uznali, że książęta śląscy jako lennicy korony czeskiej nie są godni
        tego zaszczytu. Kto wie jak potoczyłyby się wówczas losy Polski i Śląska?
        3) Oczywiście wiem, że termin "ziemie odzyskane" budzi wiele kontrowersji. Część
        zwłaszcza najmłodszego pokolenia, wychowana na totalnej negacji dokonań Polaków
        w okresie PRL, wymawia je z pogardą. Czy aby słusznie?
        a)Jeśli formalnie Śląsk do połowy XIV w. należał do Polski, to odzyskaliśmy go
        czy nie?
        b)Podkreślanie niepełnej, czy nieprawdziwej polskości Śląska przypomina
        samobiczowanie i daje argumenty wrogom Polski w rodzaju pani Steinbach. Jak
        myślicie, czy Francuzi mieszkający w Alzacji (owczarek alzacki, to inaczej
        "niemiecki)albo we francusko brzmiącym Strasbourgu, czy też Lotaryngii, chodzą
        po ulicach z poczuciem winy i na każdym kroku przepraszają Niemców, za to, ze im
        tą ziemie wydarli? Wiem, ze nie! Spójrzmy wobec tego chociaż raz na odzyskanie
        Śląska jako na coś wreszcie pozytywnego w naszej historii - mamy zdobycz
        wojenną, którą powinniśmy dostać choćby jako rekompensatę za doznane od naszych
        "przyjaciół zza Odry" krzywdy. Kto czuje się wyzyskiwaczem biednych Niemców,
        albo po prostu źle mu na Śląsku, może go opuścić kiedy tylko chce!
        c) Jak władze powojennej Polski miały zachęcić przesiedleńców z kresów (jak
        niektórzy chcą nazywać ziemie Ukrainy) do przyjazdu na zrujnowany nie tylko
        przez Niemców Śląsk? Może tak: "przyjeżdżajcie drodzy rodacy na ziemie, które
        tak naprawdę nie są nasze i nam się nie należą, a są i zawsze były własnością
        umęczonego, bohaterskiego i kulturalnego narodu niemieckiego"? Już widzę te
        tłumy rodaków z rdzenie polskiego Lwowa czy Wilna jak jadą pociągami na Śląsk!
        Zresztą do dziś większość z nich żałuje zostawionego tam dobrobytu. We Lwowie do
        dziś woda jest tylko 2 godz. w ciągu doby, a o podlwowskich wsiach i
        miasteczkach nie chce mi się nawet pisać. O poziomie życia na tak żałowanych
        dzisiaj kresach niech świadczy to, ze większość naszych rodaków przybyłych do
        Wrocławia nie wiedziała do czego służą wodociągi. Dlatego na miejskich skwerach
        i w przydomowych ogródkach kopali studnie i stawiali drewniane wychodki, o czym
        można poczytać choćby u N. Davisa.
        Na zakończenie, uprzedzając ewentualne insynuacje powiem, że moi dziadkowie
        przyjechali na "Ziemie Odzyskane" z Radomia. Na Dolnym Śląsku urodzili się moi
        rodzice urodziłem się ja, moja żona i moje dzieci. Mam nadzieję, że także tu
        urodzą się moje wnuki i następne pokolenia Polaków. Żyjących w poczuciu winy
        wobec Niemców chcę zapytać: ile pokoleń musi się urodzić, abyśmy ziemie Śląska
        uznali za swoje?
        • Gość: Darkthrone Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.06, 12:12
          Dziękuję za tak obszerną i ciekawą wypowiedź. Według mnie zasługi Chrobrego są szersze - wielka wizja polityczna, która nie została później wykorzystana przez jego nieudanych następców, szczególnie prowadzących fatalną politykę niesławnych Jagiellonów. Fatalną z punktu widzenia krajów, stanowiących bazę ich panowania i w końcu nieudaną nawet z punktu widzenia celu dynastycznego. Jeżeli się porówna z Habsburgami, dosłownie śmiech bierze...

A wizja Chrobrego polegała na stworzeniu bazy do ekspansji, na przykład na wschód, przez związki z krajami innych Słowian zachodnich. Na Kijów ruszył dopiero po dołączeniu do swojej domeny Słowacji i Moraw - Czech nie udało się niestety utrzymać...

W XV wieku na nowo zaistniała możliwość zadzierzgnięcia przy okazji wojen husyckich takich związków. Ileż korzyści dałoby Polakom ewentualne stworzenie wspólnego państwa z kulturalnymi, wysoko rozwiniętymi i jakże wtedy bliskimi Czechami. Zamiast tego pod przywództwem litweskich nieudaczników i w tym czasie prymitywów inwestowano w tamtejszą barbarię - niestety, dystans dzielący od cywilizowanych Rusinów był dość duży. Za duży. A siły dość przecież niewielkiego pranarodu polskiego okazały się zbyt małe na taki wielkie przedsięwzięcie.

Śląsk w powyższej wizji jest również obecny, oczywiście.
          • Gość: BAZYLIDES Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.chello.pl 28.10.06, 15:30
            A ja chce toto zobaczyć.To czy zasłużył Chrobry na pomnik czy nie to sprawa
            wtorna.Chce zobaczyć jak wygląda ten pomnik !!!Czy bedzie szpecił czy upikszał
            miasto!!!
          • Gość: BAZYLIDES Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.chello.pl 28.10.06, 15:33
            A ja chce toto zobaczyć.To czy zasłużył Chrobry na pomnik czy nie to sprawa
            wtorna.Chce zobaczyć jak wygląda ten pomnik !!!Czy bedzie szpecił czy upiększał
            miasto!!!Miasto to pewna przestrzeń kulturowa, architektoniczna itp mysle że
            takie pomysły powinny byc konsultowane społecznie a projektować takie rzeczy
            powinni ludzie wybitni .Dlatego pytam kto to zaprojektowal czy był konkurs i
            jak to wyglada?
            • Gość: Adam M. Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 15:55
              Ciekawy wątek, ciekawe niektóre wypowiedzi. Jednak również pojawiły się dość
              napastliwe opinie. Mieszkam juz prawie 20 lat za granicą, wiem, ze kraje
              europejskie mają mnóstwo pomników królów, władców: czyli pamięć historyczna u
              nich jest ważna. Przeraża mnie to, co dzieje sie w Polsce: prosze, przykład: na
              hasło "Chrobry" w tym wątku pojawiają się wypowiedzi typu "Giertych", "ktoś dał
              w łapę", "po co król", "jest brzydki" i takie podobne. Ludzie, czy wam zabrano
              rozum i wyobraznie? Co ma wspólnego Giertych z wielkim polskim królem sprzed
              tysiąca lat? Kto komu i za co miał dać w łapę? skąd wiadomo, ze jest brzydki,
              skoro prawie nikt go nie widzial? zadałem sobie trud poszukania zródeł. Kilka
              lat temu projekt tego pomnika zatwierdziła rada Miasta. Głosowano: wynik był
              zdecydowanie "za" pomnikiem. Czy radni zatwierdziliby coś brzydkiego?
              Rozmawiałem ze znajomym z ówczesnej rady Miasta: mówił, ze pomnik zrobił duże
              wrazenie. Dlaczego ktoś tu pisze o "rachitycznym koniku"? Skąd ta wiedza? Radni
              mówili, ze koń jest solidny, piastowski, duzy i silny. I tak dalej. Jest jeszcze
              jeden aspekt, a jest nim mysle, ze brak pamięci historycznej. Nie ma pomników
              królów w Polsce (jest ledwie kilka!) a kraj ma tysiącletnią historie, w dużej
              części królewską. W takim Londynie jest wiecej pomników historii niz w całej
              Polsce. Nikt tam nie ujada na królów, na władców, bo to kawał historii i
              korzenie kraju. A u nas? "Po co król", "Giertych' i tym podobne głupstwa. I
              jeszcze co do Wrocławia: podobno, na zachodzie tak sie już mowi, ma to być
              miasto z klasą, historią, europejskie. Dlaczego ma w nim zabraknąć pomnika
              wielkiej postaci historycznej? wielkie i znaczne miasta wszystkie takie budowle
              mają. Sląsk był polski za Chrobrego. Chrobry stworzył w ogóle nasze państwo. We
              Wrocławiu ustanowił biskupstwo: czyli wyznaczył ten gród na przewodni. A
              niektórzy tu piszą: co on ma wspólnego. Przykro czytac takie polemiki,
              szczególnie jak sie człowiek za granicą od tego odzwyczaił. Przykro, naprawde.
              Napisałbym z żalem, ze to takie polskie. Ja trzymam kciuki za Chrobrego: w tym
              miescie jest miejsce na fajny królewski pomnik. Podobnie jak pod Fredrą,
              dziewczyny będą się moze umawiały pod Chrobrym. Kolega z Bydgoszczy zadzwonił i
              powiedział mi, ze tam postawiono pomnik Kazimierza Wielkiego i ludzie przyjeli
              to przychylnie. Wrocław musi się pienić? Szkoda, nie rozumiem tego.
              • hateandwar Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? 28.10.06, 16:21
                Gość portalu: Adam M. napisał(a):

> Ciekawy wątek, ciekawe niektóre wypowiedzi. Jednak również pojawiły się dość
                > napastliwe opinie. Mieszkam juz prawie 20 lat za granicą, wiem, ze kraje
                > europejskie mają mnóstwo pomników królów, władców: czyli pamięć historyczna u
                > nich jest ważna. Przeraża mnie to, co dzieje sie w Polsce: prosze, przykład:
                na
                > hasło "Chrobry" w tym wątku pojawiają się wypowiedzi typu "Giertych", "ktoś
                dał
                > w łapę", "po co król", "jest brzydki" i takie podobne. Ludzie, czy wam zabrano
                > rozum i wyobraznie? Co ma wspólnego Giertych z wielkim polskim królem sprzed
                > tysiąca lat? Kto komu i za co miał dać w łapę? skąd wiadomo, ze jest brzydki,
                > skoro prawie nikt go nie widzial? zadałem sobie trud poszukania zródeł. Kilka
                > lat temu projekt tego pomnika zatwierdziła rada Miasta. Głosowano: wynik był
                > zdecydowanie "za" pomnikiem. Czy radni zatwierdziliby coś brzydkiego?
                > Rozmawiałem ze znajomym z ówczesnej rady Miasta: mówił, ze pomnik zrobił duże
                > wrazenie. Dlaczego ktoś tu pisze o "rachitycznym koniku"? Skąd ta wiedza?
                Radni
                > mówili, ze koń jest solidny, piastowski, duzy i silny. I tak dalej. Jest
                jeszcz
                > e
                > jeden aspekt, a jest nim mysle, ze brak pamięci historycznej. Nie ma pomników
                > królów w Polsce (jest ledwie kilka!) a kraj ma tysiącletnią historie, w dużej
                > części królewską. W takim Londynie jest wiecej pomników historii niz w całej
                > Polsce. Nikt tam nie ujada na królów, na władców, bo to kawał historii i
                > korzenie kraju. A u nas? "Po co król", "Giertych' i tym podobne głupstwa. I
                > jeszcze co do Wrocławia: podobno, na zachodzie tak sie już mowi, ma to być
                > miasto z klasą, historią, europejskie. Dlaczego ma w nim zabraknąć pomnika
                > wielkiej postaci historycznej? wielkie i znaczne miasta wszystkie takie
                budowle
                > mają. Sląsk był polski za Chrobrego. Chrobry stworzył w ogóle nasze państwo.
                We
                > Wrocławiu ustanowił biskupstwo: czyli wyznaczył ten gród na przewodni. A
                > niektórzy tu piszą: co on ma wspólnego. Przykro czytac takie polemiki,
                > szczególnie jak sie człowiek za granicą od tego odzwyczaił. Przykro, naprawde.
                > Napisałbym z żalem, ze to takie polskie. Ja trzymam kciuki za Chrobrego: w
                tym
                > miescie jest miejsce na fajny królewski pomnik. Podobnie jak pod Fredrą,
                > dziewczyny będą się moze umawiały pod Chrobrym. Kolega z Bydgoszczy zadzwonił
                i
                > powiedział mi, ze tam postawiono pomnik Kazimierza Wielkiego i ludzie przyjeli
                > to przychylnie. Wrocław musi się pienić? Szkoda, nie rozumiem tego.

HA HA HA HA uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=XII/406/99
                HI HI HI HI uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=XI/246/03
                HE HE HE HE uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=4956/05
                • hateandwar Caly Wroclaw szuka pomnika Boleslawa Chrobrego 28.10.06, 16:29
                  38A. Zatwierdzenia i umieszczenia inskrypcji na pomniku Bolesława Chrobrego we
                  Wrocławiu – druk nr 276/03
                  Referuje Wiceprzewodniczący Jacek Ossowski: „Fundacja „Prowratislavias”
                  zwróciła się w 1999r. o wyrażenie zgody na wykonanie we Wrocławiu pomnika
                  Bolesława Chrobrego. RMW 23.09.1999 r. podjęła taką uchwałę. Pomnik miał być
                  wzniesiony w roku 2000. Niestety, ze względu na problemy ze sfinansowaniem tego
                  przedsięwzięcia sprawa się przeciągnęła. Lokalizacja tego pomnika została
                  określona jako skwer pomiędzy Galerią na Odwachu a skrzyżowaniem ul Świdnickiej
                  i Podwale. Pomnik jest w zasadzie wykonany. To znaczy jest wykonany model w
                  skali 1:1 i przygotowywane są formy. RMW w swojej uchwale z 1999 r. zapewniła
                  sobie możliwość zadecydowania o treści inskrypcji, jaka będzie się na tym
                  pomniku znajdowała. Fundacja zwraca się do nas o zaakceptowanie treści
                  następującej inskrypcji: „Bolesław Chrobry pierwszy koronowany władca Polski
                  partner Cesarstwa i Papiestwa w idei zjednoczenia Europy w roku tysięcznym.””

Opinie Klubów:
                  Bez opinii

Opinie Komisji:
                  - Kultury i Nauki – przewodnicząca Barbara Zdrojewska: „Ponieważ Komisja
                  rozmawiała na ten temat i rozpatrywała treść inskrypcji na posiedzeniu i
                  ponieważ napis ten wzbudził pewne kontrowersje dotyczące treści, szczególnie
                  Komisja zwróciła uwagę na słowo „Partner” użyte w inskrypcji, spotkałam się z
                  przedstawicielami komitetu budowy pomnika i wynegocjowaliśmy zmianę napisu
                  zastępując słowo „Partner” słowem „Sprzymierzeniec”, czyli taka będzie
                  ostateczna wersja jakby tej propozycji uchwały: „Bolesław Chrobry pierwszy
                  koronowany władca Polski sprzymierzeniec Cesarstwa i Papiestwa w idei
                  zjednoczenia Europy w roku tysięcznym”. Zmieniliśmy to słowo głównie ze względu
                  na zbyt współczesne konotacje. Także proszę o zaakceptowanie inskrypcji już w
                  obecnym brzmieniu, zwłaszcza, że jeśli nie dokonamy tego na tej Radzie, to do
                  września trzeba będzie czekać z wykonaniem pomnika.”

Radny Zapotoczny: „Wprawdzie nie miałem możliwości spotkania z komitetem budowy
                  pomnika, jednakże uważam, że skoro mamy stawiać w dość uczęszczanym miejscu
                  pomnik, który ma świadczyć o naszej historii, a niewątpliwie Bolesławowi
                  Chrobremu zawdzięczamy włączenie śląska tzw. piastowskiego w granice państwa
                  polskiego to wydaje mi się, że ta inskrypcja powinna odzwierciedlać prawdę na
                  temat stosunków ówczesnych między innymi z Cesarstwem. Faktem jest, że w
                  okresie Zjazdu Gnieźnieńskiego Otton III zwolennik Zjednoczenia Europy, ale
                  opartego na wartościach chrześcijańskich , co tutaj jakby nie znajduje
                  odzwierciedlenia, spotkał się z Bolesławem Chrobrym, z którym następca Ottona
                  III toczył długoletnie wojny zakończone dopiero w 1018 r. pokojem w Budziszynie
                  i przyłączeniem Łużyc o Milska do państwa Piastowskiego. W związku z tym, że
                  jeszcze gdyby dodać okoliczność, iż nie było żadnego wyraźnego programu, który
                  miał doprowadzić do zjednoczenia Europy w roku 1000 bo historia nam takich
                  przekazów nie dostarcza, mamy tylko przekaz o Zjeździe Gnieźnieńskim, więc
                  informacja o tym, że jakoby to w roku 1000 miało nastąpić jakieś zjednoczenie
                  nie wiadomo na jakich zasadach jest nieprawdziwa. Nadto jeszcze uważam, ze
                  przyjęta jest w historii taka numeracja, ponieważ często imię władców
                  powtarzało się w danej dynastii, Bolesław Chrobry był pierwszym, ale potem był
                  Bolesław Śmiały, Bolesław III Krzywousty, więc proponuję taka wersję tej
                  inskrypcji: „Bolesław I Chrobry pierwszy koronowany władca Polski.”

Wiceprzewodniczący Stopiński: „Rzeczywiście inskrypcja może budzić pewne emocje
                  i warto to sobie wszystko wyjaśnić, bo ja tez zastanawiam się nad tym, że
                  jeżeli w inskrypcji będzie wpisane „w idei zjednoczenia Europy w roku
                  tysięcznym”, to tak szczerze mówiąc nie bardzo mam świadomość czy ówcześni
                  władcy wiedzieli, gdzie są granice tej Europy. Więc jeżeli o jednoczeniu Europy
                  no to jest jakiś obszar, który wówczas nie był znany. Poza tym jeszcze jest
                  kwestia druga, ta treść ujęta na stronie drugiej powoduje to, że jak to
                  przeczytałem, żałuję, że nie widziałem projektu, ale z tego, co przeczytałem to
                  wynika, że po to , żeby te firmy się reklamowały to [... zmiana kasety...]
                  niezależnie od napisów i instrukcji umieszczonych bezpośrednio na obiekcie
                  projekt zagospodarowania otoczenia pomnika przewiduje umiejscowienie w bruku
                  przed wejściem do monumentu tablicy z informacja o sponsorze i budowie pomnika
                  z jednocześnie zaakcentowanym logo nazwy firmy. Czy te informacje nie powinny
                  być zawarte w folderze właściwym informującym o czymś takim? Czy rzeczywiście
                  informującym o czymś takim? Czy rzeczywiście mamy tutaj przykłady, że są takie
                  sytuacje, w których tego typu monumenty, czyli świadczące w tym wypadku o
                  naszej wielkiej kulturze obarczone są tyloma różnymi tabliczkami i
                  informacjami.”
                  Radna Zdrojewska: „Ja mam niewielkie zdjęcie jak będzie wyglądał ten pomnik.
                  Już jest prawie gotowy i RMW wyraziła zgodę na to. Dzisiaj dyskutujemy o
                  inskrypcji. Ja powiem jeszcze tak, że tutaj z przodu tego pomnika będzie napis
                  Bolesław Chrobry tylko tyle. Natomiast z boku na takiej niewielkiej wstędze
                  metalowej, która będzie opasywała pomnik będzie ta inskrypcja, o której mówimy.
                  Czyli nie będzie ona duża, będzie napisana zresztą w 3 językach. Jakby intencja
                  też fundatorów tego pomnika była to, ja mówię o komitecie budowy pomnika, żeby
                  nawiązać rzeczywiście do założenia biskupstwa, także będzie również na dole pod
                  napisem „Bolesław Chrobry” płaskorzeźba przedstawiająca założenie biskupstwa
                  nawiązująca swym wyglądem do płaskorzeźb średniowiecznych. Natomiast
                  odpowiadając na te idee zjednoczenia, rzeczywiście Bolesław Chrobry nie był
                  autorem zjednoczenia Europy w roku 1000, natomiast wiemy, że autorem ich był
                  Cesarz Otto III i Papież Sylwester II. Natomiast w tym czasie w roku 1000
                  rzeczywiście Bolesław Chrobry był sprzymierzeńcem tej idei. Ten pomnik
                  przedstawia Bolesława Chrobrego na koniu, miecz będzie miał schowany do pochwy,
                  będzie to tzw. pokojowy pomnik i będzie nawiązywać do tych dobrych tradycji
                  naszego pierwszego króla.”

Prowadzący obrady zarządził głosowanie nad kontrprojektem Radnego Zapotocznego,
                  a jeśli on nie przejdzie to projektu zgłoszonego przez Komitet Budowy Pomnika z
                  autopoprawką. Po negocjacjach z Radną Zdrojewską, zwrócił się do Radnego
                  Zapotocznego, czy podtrzymuje swój wniosek po otrzymaniu dodatkowych
                  informacji.

Radny Zapotoczny: „Z formalnego punktu widzenia, ponieważ dzisiaj dopiero
                  dostaliśmy ten projekt uchwały i wprowadziliśmy go do porządku obrad, więc nie
                  można było tego w formie pisemnej zrobić. Nie wiem, czy w tym momencie możemy
                  głosować wniosek osoby, która nie jest wnioskodawca samej uchwały. Natomiast,
                  co do tej informacji, która została w tym momencie złożona, to jakby ona nie
                  zmienia postaci rzeczy. Fakt jest taki, że idea jakaś była, Otton i Bolesław
                  wychowywali się razem. Natomiast absolutnie nie było żadnego konkretnego
                  pomysłu na zjednoczenie i w roku konkretnie 1000. Bo dlaczego nie w 1001 albo
                  rok wcześniej? Nie ma takiej informacji jest ona nieprawdziwa a wierność, to
                  był Zjazd Gnieźnieński tylko i był to jedyny okres, ja przypominam 24 czerwca
                  było święto naszego miasta, ale 24.06.972 ojciec Bolesława odparł najazd
                  niemiecki pod Cedynią i to jest historia. Więc absolutnie z tym cesarstwem tak
                  nie było, jak jest i myślę, że w tej chwili promowanie takich idei, a właściwie
                  wprowadzanie do historii takich faktów, które nie miały miejsca jest
                  nadużyciem. Uważam, że jeżeli będzie pomnik i on ma być punktem odwiedzin
                  wycieczek to niech oddaje prawdę historyczna, a odrabiamy w tym momencie jakąś
                  ideologie do faktów, absolutnie takich zamiarów ci ludzie
                  • hateandwar cz.II 28.10.06, 16:37
                    odrabiamy w tym momencie jakąś ideologie do faktów, absolutnie takich zamiarów
                    ci ludzie wtedy nie mieli.”

Przewodniczący Huskowski powiedział, że skoro wniosek nie wpłynął w formie
                    pisemnej, to poddaje pod głosowanie wyłącznie tę formułę, która wpłynęła po
                    modyfikacji w porozumieniu z Komisją Kultury.
                    za głosowało 16, przeciw 12, wstrzymały się 8

W wyniku głosowania uchwała nr XI/246/03 Rady Miejskiej Wrocławia z dnia 11
                    lipca 2003 roku w sprawie zatwierdzenia i umieszczenia inskrypcji na pomniku
                    Bolesława Chrobrego we Wrocławiu została przyjęta

• Gość: Adam M Re: cz.II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 18:44
                      I widzisz,przytaczasz wybrane fragmenty wypowiedzi. Głosowanie w radzie Miasta
                      zakonczylo sie wynikiem 50 do 1 ZA. SWoimi cytatami tylko potwierdziles opinie,
                      jakie wyrazilem w swoim poscie. Niestety.
                      • hateandwar Re: cz.II 28.10.06, 21:20
                        Chcialem dowiedziec sie czegos na temat powstajacego we wrocku pomnika.
                        Pragnienie to wyrazalo wiele osob na tym forum. Wpisalem do
                        wyszukiwarki "projekt pomnika Boleslawa Chrobrego we Wroclawiu". To co
                        przytaczam, to nie "wybrane fragmenty wypowiedzi" a CALOSC debaty na ten temat
                        w internecie... Cztery linki, kazdy dotyczy urzedniczych decyzji w tej sprawie.
                        Zachecam do przestudiowania zawartosci tych linkow. Niech mie ktos oswieci, bo
                        ja czegos tu nie rozumiem.
              • Gość: lidka@w Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.chello.pl 28.10.06, 21:09

" Kilka
                > lat temu projekt tego pomnika zatwierdziła rada Miasta. Głosowano: wynik był
                > zdecydowanie "za" pomnikiem. Czy radni zatwierdziliby coś brzydkiego?
                > Rozmawiałem ze znajomym z ówczesnej rady Miasta: mówił, ze pomnik zrobił duże
                > wrazenie. Dlaczego ktoś tu pisze o "rachitycznym koniku"? Skąd ta wiedza?
                Radni
                > mówili, ze koń jest solidny, piastowski, duzy i silny.
                Rozumiem, ze pomnik istnieje juz od wielu lat skoro tak piszesz.
                Coś mi sie wydaje ze chyba robiłeś projekt tego pomnika bo za dobrze znasz
                szczególy.Skoro tak to nie ściemniaj tylko daj fotografię.Chętnie bym zobaczyła
                jako absolwentka ASP jak to wygląda.A radni czy architekt zatwierdzili tyle
                gniotów ze powoływanie sie na nich jako ekspertów to juz gruuuuuba przesada.Ja
                tam nie mam nic do Chrobrego choć jak 95 % mieszkańców miasta nie czuję sie z
                nim związana emocjonalnie ale na boga miasto to nie prywata paru radnych.Wydaje
                sie ze istnieje woele innych postaci z histori miasta bardziej godnych
                uhonorowania.I jeszcze jedno twoje zdania "Sląsk był polski za Chrobrego.
                Chrobry stworzył w ogóle nasze państwo" najlepiej świadczy o tym , że sam
                traktujesz pomnik ideologicznie
                • Gość: gwro Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 21:47
                  no własnie zdiecie zdiecie zdiecie pokazcie !!!
                • Gość: westbrompton Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.proxy.aol.com 29.10.06, 13:48
                  Naprawde myślisz ze jak broni pomnika ,to jest jego pomysłodawcą,projektantem?
                  Co to za durny argument?Pomnika nie widziałas,jesteś przeciw.Do Chrobrego
                  oczywiście nic nie masz<ale na Boga>Własnie na boga czy nie można już zacytować
                  kawałka historii Polski,zeby to nie było to ideologiczne?Nie czujesz sie
                  emocjonalnie związana z miastem,ale czujesz sie na siłach by się na jego temat
                  wypowiadać.To kłamstwo ,że 95% mieszkańców Wrocławia nie jest z nim związana
                  emocjonalnie.A jeśli >wydaje Ci sie,ze istnieje wiele innych postaci z historii
                  miasta bardzij godnych uhonorowania< to pochwal się wiedzą i napisz
                  kto.Naprawde fajnie,ze <nie masz nic do Chrobrego>Bede o tym pamietał.
                  • Gość: lidka@w Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.chello.pl 29.10.06, 18:46
                    Czytaj ze zrozumieniem . Napisałam że mieszkańcy nie czuja sie związani
                    emocjonalnie z Chrobrym!!! A postaci znanych wrocławian jest wiele
                    Alois Alzheimer, psychiatra i neuropatolog, Adolf Anderssen, szachista
                    Max Berg, architekt, autor koncepcji urbanistycznej Wrocławia
                    Wiktor Bross, chirurg, operator pierwszej w Polsce operacji na otwartym sercu i
                    przeszczepu nerki
                    Jerzy Grotowski
                    Daniel Harrwitz
                    Felix Hausdorff,
                    Aron Heppner
                    Ludwik Hirszfeld,
                    Friedrich Hofmann,
                    Hans Poelzig
                    Lothar von Richthofen
                    Manfred von Richthofen
                    Witold Romer,
                    Wanda Rutkiewicz
                    Angelus Silesius
                    Edith Stein,
                    Hugo Steinhaus,
                    Otto Stern,
                    Henryk Tomaszewski,
                    Piotr Włostowic, palatyn Bolesława Krzywoustego
                    Rafał Wojaczek, poeta
                    ................................................................................
                    .. no ale cóz pewnie nawet nie wiesz co to za ludzie

• Gość: Kark Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.e-wro.net.pl 29.10.06, 22:15
                      No to teraz wyjaśnij swój tok rozumowania, że wymienieni są ważniejsi dla
                      historii Wrocławia niż Chrobry i dlaczego czujesz tą więź?
              • Gość: Leszek Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 21:58
                a ty pewnie jestes jednym z pomyslodawcow tej nieprzydatnej rzeczy co? bo tak
                zaciekle bronisz. Zaloze sie, ze nie mieszkasz 20lat za granica.. co wiecej
                wogole tam nie mieszkasz:).
              • Gość: xyz~ Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 22:00
                a lubisz piasek?
    • ja22ek Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? 29.10.06, 00:28
      Niech już postawią tego Chrobrego, jak jest gotowy. Tylko napis niech zmienią
      na Henryk Brodaty :D
      • Gość: Amator Piwa Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? IP: *.pwsz.legnica.edu.pl 30.10.06, 10:00
        :) ale jazda, ludzie plują,modelu nie widzieli ale juz wiedzą, ze jest
        brzydki:) Polska, oto cala Polska:) Opluc, zmieszac z błotem. he he:) a jeden
        gosc pisze "pomni, pomniczek wlasciwie". No faktycznie:) jakbys gosciu sledzil
        prase a pisało o tym duzo na przykład we Wrocławskiej. To ma byc zdaje sie
        ponad osiem metrów w sumie. No faktycznie, bucu, "pomniczek". Ludzie:) czy jest
        cos na nie bedziecie pluć? Budują fontannę, plują, budują wiezowiec, plują,
        budują pomnik, też plują:))) Dobrze, ze nie mieszkam we Wrocławiu choc to OK
        miasto.
        • hateandwar Re: Pomnik Chrobrego?Aberacja Ministra ? 03.11.06, 16:54
          Gość portalu: Amator Piwa napisał(a):

> :) ale jazda, ludzie plują,modelu nie widzieli ale juz wiedzą, ze jest
          > brzydki:)

No wlasnie o to chodzi, ze nikt nie wie jak bedzie wygladac publiczna
          przestrzen.

Polska, oto cala Polska:) Opluc, zmieszac z błotem. he he:) a jeden
          > gosc pisze "pomni, pomniczek wlasciwie". No faktycznie:) jakbys gosciu
          sledzil
          > prase a pisało o tym duzo na przykład we Wrocławskiej.

Tak przypominam sobie. Beata Maciejewska krytycznie sie wyrazala o tym pomysle

To ma byc zdaje sie
          > ponad osiem metrów w sumie. No faktycznie, bucu, "pomniczek". Ludzie:) czy
          jest
          Tak jestem bucem, jestem oprocz tego cujhem i moja matka sie puszczala

> cos na nie bedziecie pluć? Budują fontannę, plują, budują wiezowiec, plują,
          > budują pomnik, też plują:))) Dobrze, ze nie mieszkam we Wrocławiu choc to OK
          > miasto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka