sztuk6mistrz 02.11.06, 18:59 Proponuję się nie zachłystywać. Czas rzeczywiście bardziej bezpośrednio zająć się tym co najbardziej drażni mieszkańców, czyli komunikacja, stare czynszówki i dalej drogi, chodniki i ścieżki rowerowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Z Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwestycy.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:15 No, no,... menadżerowie, zagraniczne fundusze inwestycyjne. Chyba ktoś tu zupełnie zapomniał o tej taniej sile roboczej, którą miasto kusi zagranicznych inwestorów. Wrocław się wspaniale rozwija, a ma ujemny przyrost naturalny i już jest za drogi dla młodych ludzi, którzy chcieliby tu przyjechać i osiąść. Wrocław jest modny, a moda szybko mija. Wrocław jest mocno przewartościowany, przyjdzie czas korekty. Bańka pęknie. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty 02.11.06, 19:28 Gość portalu: Z napisał(a): > No, no,... menadżerowie, zagraniczne fundusze inwestycyjne. Chyba ktoś tu > zupełnie zapomniał o tej taniej sile roboczej, którą miasto kusi zagranicznych > inwestorów. O ile pamiętam był to jeden z elementów, którymi zachęcano do inwestowania, wcale nie najważniejszy, bo inaczej inwestycje ulokowano by np. w suwalskim > Wrocław się wspaniale rozwija, a ma ujemny przyrost naturalny samo miasto może ma i ujemny przyrost naturalny, zresztą tak się dzieje z innymi wielkimi miastami, ale napływ nowych mieszkańców jest znaczny, co widać po nowych inwestycjach mieszkaniowych i zainteresowaniu nimi i już > jest za drogi dla młodych ludzi, którzy chcieliby tu przyjechać i osiąść. > Wrocław jest modny, a moda szybko mija. Wrocław jest mocno przewartościowany, > przyjdzie czas korekty. Bańka pęknie. Ostatnia wypowiedź pozbawiona jest sensu, bo co to znaczy "przewartościowany" - jesteś pewnie bardziej poinformowany niż fachowcy już kolejnego banku wskazującego na Wrocław (pewnie przekupieni!). To świadczy o uprzedzeniach do Wrocławia. Może się wyprowadź, albo jak tu nie mieszkasz - zmień forum - będziesz spokojniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.chello.pl 02.11.06, 19:46 ja tu mieszkam i mimo wszystko mi tu dobrze, jednak jakbym miał wybierać dziś miasto zamieszkania, to wrocław to na pewno by nie był. Wrocław sie zatkał komunikacyjnie i i to wystarczy. w ciągu dwóch lat nie będzie raczej lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty 02.11.06, 20:10 Wrocław stał się modny i to zabija to miasto. Ceny mieszkań ściągają tu "międzynarodowy kapitał" ale wypierają ludzi. Coraz więcej osób zaczyna się zastanawiac nad wyjazdem stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty 02.11.06, 20:17 Wystarczy zamieszkać w Trzebnicy, Oleśnicy, Obornikach itp. - już jest dużo taniej. Zresztą nawet we Wrocławiu ceny są zróżnicowane - np. między Psim Polem a Krzykami, ale trzeba dojeżdżać. Nie każdy może mieszkać w centrum! Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty 02.11.06, 20:34 Na psiaku mieszkanka po 5k chodzą, w okolicach kromera po 5,5k (choć pewnie mam już nieaktualne dane). Jak mam się ścierać i 3h dziennie na dojazdy tracić, to wolę się przenieść do innego miasta. Tak też twierdzi większość moich znajomych, więc powoli szukamy roboty poza wrockiem. Nie każdy może mieszkać w centrum, ale Oborniki to już ostre przegięcie. Za chwilę Wrocław się udusi, bo jest tu za drogo żeby mieszkać w porównaniu z dochodami. I to zarówno dla mnie, jak i dla "pana mietka od łopaty". Specjalistów brakuje, coraz trudniej ich tu znaleźć, część firm (np. ta gdzie pracuje) rozważa zmianę lokalizacji lub zwinięcie polskiej filii. I za chwilę sukces stanie się (może stać się, oby nie) przekleństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty 02.11.06, 20:48 > ale Oborniki to już ostre przegięcie... 30 min jesteś w centrum Wrocławia (możesz wysiadać kolejno na trzech stacjach) -pociągi średnio co godzinę, mieszkania tańsze o 1/3 niż we Wrocku. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty 02.11.06, 23:24 Do stacji trzeba jeszcze dojść, jak się na pociąg spóźnisz pięć minut, bo np. zima zaskoczy drogowców w styczniu... Poza tym ja chcę mieszkać w mieście, móc wyjść wieczorem na kolację czy piwo z kumplami, zagrać w kręgle, pójść do kina, teatru. Jakbym chciał mieszkać na wsi przeprowadziłbym się w Bieszczady i pracował "zdalnie". Gdyby mnie fascynowało mieszkanie w małym mieście, wybrałbym atrakcyjniejsze położenie niż Oborniki. Nie chodzi mi o to, żeby pracować we Wrocławiu, ale tu mieszkać, co jak na razie od urodzenia robię. A wracając do meritum: Wrocław stał się modny i nieprzyzwoicie drogi, co na dłuższą metę to miasto może zabić. Bezrobocie w całym kraju spada i za chwilę stracimy przyjezdnych, którzy tu przybyli za chlebem. Płacę drastycznie nie podskoczą, a mieszkania ceny mieszkań to zrobiły. Efekt może być taki, że za "grosze" nikt tu nie będzie chciał pracować i fabryki, inwestorzy, może się nie wycofają, ale nowi nie napłyną. Ceny mieszkań reguluje rynek, niewidzialna ręka rynku. Tylko że wolny rynek nigdy nie jest niewidzialny, zawsze pojawia się na nim kapitał "spekulacyjny", który nie zapewnia stabilności. Dzisiaj są tu, ale za chwilę mogą się przenieść np do Rumunii. Jak ceny mieszkań zaczną spadać, może nie teraz, ale po tym prognozowanym wzroście, to gdy spekulanci się wycofają i na rynku nieruchomości będzie krach. Wtedy banki wypowiedzą kredyty mieszkaniowe i tysiące ludzi pozostaną z długami zaś licytowane chaty jeszcze bardziej obniżą ceby mieszkań. We Wrocławiu w cenach nieruchomości nastąpiła rewolucja, zaś miasto w żaden sposób nie próbuje jej złagodzić (np. uwalniając nieużytki, uchwalając plany zagospodarowania przestrzennego). Każda rewolucja pociąga ogromne ofiary. Tak szybki i gwałtowny wzrost cen nie jest dobry. Dobrze, że ceny rosną, po to świadczy o rozwoju miasta, rosnącej jego atrakcyjności, lae nie w tym tempie, bo to świadczy o niedojrzałości rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTWro Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: 156.17.100.* 03.11.06, 16:17 Ciekawe ile Ty rozumów pozjadałeś? ;) Generalnie, to te bardzo wysokie ceny mieszkań we Wro nie odbiegają wiele od cen, w innych porównywalnych z Wro miastach. Dlatego nie ma co płakać. Już niedługo mają byc uwolnione duże ilości ziemi pod budownictwo mieszkaniowe. Ceny mieszkań w takiej sytuacji napewno wyhamują. Sorki, ale reszty nie chce mi się komentować, bo wydaje mi się, że wstałeś lewą nogą i strasznie na marudzenie Cię wzięło. :) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer To się wyprowadź. 03.11.06, 12:00 kontonaspam napisał: > Jak mam się ścierać i 3h dziennie na dojazdy tracić, to > wolę się przenieść do innego miasta. Przymusu mieszkania we Wrocławiu jeszcze nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: To się wyprowadź. 03.11.06, 13:39 Nie ma, a za chwilę będziesz pisał pod artykułem o braku ludzi do pracy we Wrocławiu i ściąganiu tu ukraińców, rumunów, bułgarów. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: To się wyprowadź. 03.11.06, 14:45 kontonaspam napisał: > Nie ma, a za chwilę będziesz pisał pod artykułem > o braku ludzi do pracy we Wrocławiu i ściąganiu > tu ukraińców, rumunów, bułgarów. Nazista czy faszysta? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: To się wyprowadź. 03.11.06, 16:05 A co to ma wspólnego z faszyzmem? Miasto dąży w jakąś ślepą uliczkę, tymczasowym rozwiązaniem będą chwilowi pracownicy z chwilowo biedniejszych krajów, ale docelowo to się to robi Południowa Ameryka, z oddzielnymi gettami dla bogatych i ubogich. Wrocław nie jest atrakcyjny dla "robotników", bo żeby tu się osiedlić musieli by pracować 200 lat na małe mieszkanie, przestaje być atrakcyjny dla "wykształciuchów", bo w innych miastach/krajach mogą zarobić więcej, albo tyle samo przy dużo niższych kosztach. Mieszkania w mieście poszły w górę jak szalone, a miasto w żaden sposób nie próbuje tego zatrzymać. Nigdy i nigdzie takie gwałtowne różnice cen nie przyniosły korzyści "ogółowi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTWro Re: To się wyprowadź. IP: 156.17.100.* 03.11.06, 16:23 >Wrocław (...) przestaje być atrakcyjny dla > "wykształciuchów", bo w innych miastach/krajach mogą > zarobić więcej, albo tyle samo przy dużo niższych kosztach. Proszę wymień te miasta, które mają podobną wielkość jak Wrocław i mają tak niskie koszty utrzymania przy równie wysokich zarobkach? Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: To się wyprowadź. 03.11.06, 16:50 Mam kontrakt do połowy roku, więc się na razie nie zwolnie, ale lepsze oferty mam z Łodzi, dużo lepsze z Krakowa (więc mimo cen utrzymania jest lepiej). PS: Branża: Informatyka, telekomunikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTWro Re: To się wyprowadź. IP: 156.17.100.* 03.11.06, 17:04 A możesz mi powiedzieć, czy lepszych płacowo ofert nie masz też we Wrocławiu? Takich porównywalnych z tymi z Łodzi i Krakowa? Wiem. Pewnie napiszesz, że nie... ;) Ale dane statystyczne mówią inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: To się wyprowadź. 03.11.06, 16:53 Jednak się włączę. > Mieszkania w mieście poszły w górę jak szalone, a miasto > w żaden sposób nie próbuje tego zatrzymać. Nigdy i nigdzie > takie gwałtowne różnice cen nie przyniosły korzyści "ogółowi". To jest język francuskich socjalistów z lat Le Corbusiera, to były lata chyba dwudzieste. W interesie zawsze będzie ruch, nie będzie już tak jak za komuny, że kupiłeś kiepskiej jakości mieszkanie spółdzielcze i potem się w nim dusiłeś przez kolejne dziesięciolecia, bo miałeś tą samą pracę, tą samą żonę i to same mieszkanie, tylko ci dzieci przybywało. Teraz idziesz tam gdzie cię potrzebują i ty chcesz. Wiele zjawisk wrzucasz do jednego garnka nie zawsze adekwatnych, często demagogicznie (bo żeby tu się osiedlić musieli by pracować 200 lat > na małe mieszkanie) - co to za szacunki? Zjawiska te nie zachodzą liniowo, nawet w gospodarce centralnie planowanej, bo kryzysy się zdażały i tak. Albo to "ogółowi" - kto to jest ogół? Miasto co miałoby zrobić? Zadekretować niższe ceny? Już ktoś wspomniał o gruntach, które zostaną wkrótce przekazane pod budownictwo. Inną rzeczą jest to, że Wrocław nie będzie już rósł w ilości ludzi na rzecz aglomeracji, która od dziewiędziesiątych lat podwoiła swoją liczebność. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: To się wyprowadź. 03.11.06, 17:39 Jak już napisałem wcześniej, dobrze świadczy o mieście, gdy ceny nieruchomości rosną, ale nie w tym tempie. Zgadzam się, teraz idę tam gdzie chce, gdzie mnie potrzebują, ale tak samo myślą inni (przynajmniaj z mojego pokolenia). Drastyczny kok w cenach nieruchomości spowodował, że skokowo spadła atrakcyjność Wrocławia. LG nie może znaleźć pracowników, zaraz z tym samym problemem zmierzą się kolejni inwestorzy. Mam nadzieje, żę miasto dotrzyma słowa i "uwolni" grunty, bo na razie nie reaguje na sytuację na rynku. Dobrze, gdy wszystko rośnie, ale skokowe wzrosty zawsze ciągną za sobą niezdrowe konsekwencje, np. problem ze znalezieniem ludzi do pracy. Dobrze gdy wszystko rośnie, źle jak tylko jedna składowa ekspoduje. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: To się wyprowadź. 03.11.06, 19:02 kontonaspam napisał: > Jak już napisałem wcześniej, dobrze świadczy o mieście, gdy ceny > nieruchomości rosną, ale nie w tym tempie. > Zgadzam się, teraz idę tam gdzie chce, gdzie mnie potrzebują, > ale tak samo myślą inni (przynajmniaj z mojego pokolenia). > Drastyczny kok w cenach nieruchomości spowodował, że > skokowo spadła atrakcyjność Wrocławia. ???????????nie rozumiem, to co oznacza wysoka pozycja retkingowa Wrocławia? Czyżby byli na prochach? LG nie może znaleźć > pracowników, zaraz z tym samym problemem zmierzą się > kolejni inwestorzy. Spokojnie, poradzą sobie, to naturalny proces, będą musieli to podniosą pensje i tak na tym nie stracą, a medialny szum jest w to wkalkulowany i używany bardzo celowo przez hanterów Mam nadzieje, żę miasto dotrzyma słowa > i "uwolni" grunty, bo na razie nie reaguje na sytuację > na rynku. Dobrze, gdy wszystko rośnie, ale skokowe wzrosty > zawsze ciągną za sobą niezdrowe konsekwencje, np. problem > ze znalezieniem ludzi do pracy. Dobrze gdy wszystko rośnie, > źle jak tylko jedna składowa ekspoduje. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislaviak Re: To się wyprowadź. 04.11.06, 12:16 ceny mieszakń poszły w górę ? porównajcie sobie ceny w niemczech tej zach czesci czy tam stac młodych na kuppno mieskzania nie !!! a tu mi sie nalezy bo to Polska !! heheheh jak zwykle w tym kraju czesc sie złapała kupili po kilka mieszkań innym się nie udało bo ceny juz za wysokie stad frustracja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan ja się wyprowadziłem >:) IP: *.chello.pl 04.11.06, 20:29 Nie wiem czemu ale jestem dość szczęśliwy że nie musze juz oglądać poniemieckich domów z dziurami po kulach z I wojny światowej, krzywych jezdni, bruku na ktorym można sobie wybić zęby po 1 śniegu, permanentnych korków i remontów tych samych ulic oraz cierpieć z powodu braku dostępu do parków, lasów, basenów i siłowni. No i nie musże pracować z ludźmi po XIV liceum hehehe > Przymusu mieszkania we Wrocławiu jeszcze nie ma :) Dokładnie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: ja się wyprowadziłem >:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 20:44 > Nie wiem czemu ale jestem dość szczęśliwy że nie musze juz oglądać > poniemieckich domów z dziurami po kulach z I wojny światowej, krzywych jezdni, permanentnych korków i > remontów tych samych ulic oraz cierpieć z powodu braku dostępu do parków, > lasów, basenów i siłowni. ale jesteś w tym szczęsciu odosobniony! i nie drażnij tubylców:)) baseny nie są nikomu POtrzebne, nam wystarczy idea dynamizmu, nas zagrzewają teraz bilbordy z trzema Sternikami i zaPOwiedzią kontynuacji. > bruku na ktorym można sobie wybić zęby po 1 śniegu, przecież vice-sternik przekonywująco wytłumaczył, że odśnieżanie się nie opłaca, bo śnieg i lód i tak stopnieją, a oszczędzone środki można zainwestowac np. w ideę exPO. ps. a basen i obwodnica są przecież.... w Oleśnicy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: ja się wyprowadziłem >:) IP: *.chello.pl 04.11.06, 21:58 > > lasów, basenów i siłowni. > ale jesteś w tym szczęsciu odosobniony! No własnie... człowiekowi się w d....pie przewraca bo tak niewiele potrzeba do szczęścia. Wystarczy że w odległości 10-15 minut jazdy busem/autem mam kilka basenów i 10 różnych siłowni. Może to co powiem jest niebywałe ale np. na basenie 50metrowym zwany "warszawianką" nie ma karnetów, można ot tak sobie po prostu wejść nawet o 18 w dzień powszedni po uiszczeniu zapłaty ofkoz, nie trzeba ustawiać się w kolejce za karnetem 3 dni i noce wcześniej; nikt nie gwiżdże że wypad, tłumów wieczorem nie ma, jak jestem dłużej to dopłacam; ostatnio jak byłem w sobote popołudniu to na 50-metrowym torze miałem 3 osoby więc można było przepłynąć 1000 metrów nie licząc czasu do wyjscia oznajmianego uroczym gwizdkiem :) eh! jak niewiele ludziom potrzeba do szczęścia hehehe > nas zagrzewają teraz bilbordy z trzema Sternikami i zaPOwiedzią > kontynuacji. No cóż... jeśli kontynuacja oznacza np. remonty tych samych ulic które były remontowane kilka late wcześniej to mogę tylko współczuć że nikt do tej pory nie POgonił całe to towarzystwo do roboty karnej do strzegomskich kamieniołomów np. "Remont torowiska tramwajowego na ul. Marii Skłodowskiej-Curie od ul. Łukasiewicza do ul. Wybrzeże Wyspiańskiego we Wrocławiu" wzp.zdik.wroc.pl/orders/show/45 oczywiście to info o unieważnieniu przetargu, ale tzn. że ktoś podejmował przetarg a nie mam chyba omamów jeśli powiem że to torowisko było na całej swojej długości remontowane i przebudowywane, nawet chyba wyciszane specjalnie żeby tramwaje nie hałasowały. W ktorym roku był remont? w 1996? w 1998? jakos tak... rozumiem, że już się zdąrzyło zdegradować, prawda? > przecież vice-sternik przekonywująco wytłumaczył, że odśnieżanie się nie > opłaca, bo śnieg i lód i tak stopnieją, a oszczędzone środki można > zainwestowac np. w ideę exPO. Gdyby jakiś wicesternik przennoburaczanoazjatyckiej stolicy naszego kraju ogłosił coś takiego toby 1) prasa i media 2) wyborcy 3) forumowicze ww. miasta roznieśli na strzępy. No ale to azja i tu panują dzikie a nie europejskie obyczaje. ps: Ostatnio czytałem sobie posty z 2001 roku na forum "Wrocław" Tak z perspektywy lat ... to to Expo to była kompletna porażka. Kto w ogóle wpadł na to aby takie coś się podjąć? Rozumiem, że "dzięki" exPO być może miasto miałoby obwodnice, lotnisko z prawdziwego zdarzenia albo autostradę ale na Jowisza - czy nie można tego wszystkiego mieć bez dopłacania do Expo i bez strat które takie expo generuje??? hehe Ile wtedy Wroc przegrał w I glosowaniu? Chyba tylko Czesi głosowali za nami heheh a cały świat był przeciw >:) czy Dudi ufundował tymn Czechom jakąś wódke z knedlami za ów głos? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: ja się wyprowadziłem >:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 22:13 > szczęścia. Wystarczy że w odległości 10-15 minut jazdy busem/autem mam kilka > basenów i 10 różnych siłowni. Może to co powiem jest niebywałe ale np. na > basenie 50metrowym zwany "warszawianką" nie ma karnetów, można ot tak sobie po > prostu wejść nawet o 18 w dzień powszedni po uiszczeniu zapłaty ofkoz, nie czy musisz mnie dręczyć?, ja chodzę na redeco w poniedziałek na godz. 8.00, bo mam taką fleksybilną robotę, a pięćdziesiętki nie ma, nawet dla tych co zajęli kolejkę po karnet na tydzień przed sprzedażą, bo będzie w remoncie... > No cóż... jeśli kontynuacja oznacza np. remonty tych samych ulic które były > remontowane kilka late wcześniej to mogę tylko współczuć że nikt do tej pory > nie POgonił całe to towarzystwo nie ma takiek możliwości, dzięki wykupieniu wszystkich bilbordów przez komitety: POmpatyzm & Dynamizm oraz Jestem durny z Wrocławia nikt nie dopuszcza heretyckiej myśli, że może być normalniej. > Gdyby jakiś wicesternik przennoburaczanoazjatyckiej stolicy naszego kraju > ogłosił coś takiego toby 1) prasa i media 2) wyborcy 3) forumowicze ww. miasta > roznieśli na strzępy. No ale to azja i tu panują dzikie a nie europejskie > obyczaje. > bo wy jesteście egoistyczni i nieskorzy do POswięceń dla miasta. 300 lutowych POłamańców zrozumiało, że ich ofiara dla exPO itp. jest niezbędna i nie wystąpiło na droge sądową z powództwa cywilnego. > Ile wtedy Wroc przegrał w I glosowaniu? dostał 2 lub 3 głosy, swój, czeski i jeden przez POmyłkę:))) >czy Dudi ufundował tymn Czechom Dudi, czy Słoneczko Sudetów? może obiecał kupić tramwaje Skoda?, w końcu Szanghaj kupił kolej magnetyczną, jakie Gegenleistung, takie głosowanie:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: ja się wyprowadziłem >:) IP: *.chello.pl 04.11.06, 23:12 > czy musisz mnie dręczyć?, ja chodzę na redeco w poniedziałek na godz. 8.00, > bo mam taką fleksybilną robotę, a pięćdziesiętki nie ma, nawet dla tych co > zajęli kolejkę po karnet na tydzień przed sprzedażą, bo będzie w remoncie... A masz! >:) www.wodnypark.com.pl/ trochę tortur nie zaszkodzi hehehe Tak na marginesie - mieszkałem 2 lata na Rogowskiej na NowymDworze. ANI RAZU nie udało mi się wejść na basen na Zemskiej który jest (był?) w tym molochu podstawówce ulice dalej. > nie ma takiek możliwości, dzięki wykupieniu wszystkich bilbordów przez > komitety: POmpatyzm & Dynamizm oraz Jestem durny z Wrocławia nikt nie > dopuszcza heretyckiej myśli, że może być normalniej. Czy to są t same bilboardy które krążyły w Londkowych autobusach i metrze a potem pojechały w Polske i na Ukrainę straszyć licealistów i prezydentów miast w których zawisły? No to chyba cza je wymienić, bo moga się w nich zagnieździć korniki które tu i ówdzie nagryść kawałek bilboardu >:) > 300 lutowych POłamańców zrozumiało, że ich ofiara dla exPO itp. jest > niezbędna i nie wystąpiło na droge sądową z powództwa cywilnego. Wg. moich wyliczeń POlityka sterników skutkowała POnad 10 POłamańcami dziennie. sPOro, nie POwiem... POdobno W starszym wieku POłamanie biodra albo nogi jest dosć bezpieczne (ostePOroza), a w zimie wszystko ciężej się goi. Ale w sumie starsze POkolenie zaprawione w kolejkach PO mięso i papier toaletowy i nie takie rzeczy wytrzymało. W sumie dobrze że zima sie skonczyła. Ale ciekawe czy ubiegłoroczny rekord POłamańców zostanie PObity tej zimy? W końcu idea nieodśnieżania w słusznej sprawie sie sprawdziła, prawda? Coś tak odruchowo duże "P" i "O" mi się wciska... może dlatego że na nich głosowałem rok temu? była to "słabość chwilowa" jak śpiewają Pustki :) > dostał 2 lub 3 głosy, swój, czeski i jeden przez POmyłkę:))) Może to była Korea Południowa? I stąd nagle wyrosły ni z gruszki ni z pietruszki blaszaki w Biskupicach jako dowód wdzięczności? Tu Skoda, tam blaszaki... toby nawet się zgadzało! > Dudi, czy Słoneczko Sudetów? Od 17 mgnień wiosny rządzi we Wrocławiu jedna i ta sama ekipa więc w sumie nie ma chyba znaczenia :) Chociaż mam wrażenie że Słoneczku Sudetów równiny mazowieckie i wierzby płaczące jak z Chopina nie służą... Coś zbutwiała mina i 3-dniowy zarost jakie mu zostały PO POwodzi tysiąclecia to tak chyba mu zostaną już na stałe... hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: ja się wyprowadziłem >:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 23:26 Tak na marginesie - mieszkałem 2 lata na Rogowskiej na NowymDworze. ANI RAZU > nie udało mi się wejść na basen na Zemskiej który jest (był?) w tym molochu > podstawówce ulice dalej. jest ten basen, ja mieszkałem na kuźnikach, za torami... RAZU > nie udało mi się wejść na basen na Zemskiej który jest (był?) jedyna możliwść, to zapisać się na naukę pływania, tylko kaszaloty trochę przeszkadzają , ale można porobić za prymusa. > Wg. moich wyliczeń POlityka sterników skutkowała POnad 10 POłamańcami dziennie. to było ponad 230 jednego feralnego dnia, reszta jest sama sobie winna, bo nie dorośli do europejskiego miasta. > Coś tak odruchowo duże "P" i "O" mi się wciska... może dlatego że na nich > głosowałem rok temu? była to "słabość chwilowa" jak śpiewają Pustki :) mi też i strażnicy dynamizmu zdiagnozowali to jako obsesję. Coś zbutwiała mina i > 3-dniowy zarost jakie mu zostały PO POwodzi tysiąclecia to tak chyba mu zostaną to dziwne,nawet na plakatach z aktualnymi kandydatami z komitetu POmpatyzm i Dynamizm występuje na zdjęciu czarno-białym, a kandytat w kolorze perlistym, skąd taka melancholia u Słoneczka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: ja się wyprowadziłem >:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 22:31 proszę zaznajomić się z pełna listą inwestycji drogowych, infrastrukturalnych, komunikacjyjnych, konserwacji zabytków, rekultywacji terenów zielonych iluminacji obiektów polityki zewnętrznej i promocji a dopiero potem zgłaszać swoje zastrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz iluminacji obiektów polityki zewnętrznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 22:38 > proszę zaznajomić się z pełna listą inwestycji drogowych, infrastrukturalnych, > komunikacjyjnych, znam, bo jestem ich ofiarą:) > i promocji co to jest?, nie jestem absolwentem POlitologii, wybacz... > dopiero potem zgłaszać > swoje zastrzeżenia. nie mam żadnych zastrzeń, jestem durny z Wrocławia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: iluminacji obiektów polityki zewnętrznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 23:18 mnie chodziło o tego co się do Olesnicy wyprowadził. ja mieszkam na ulicy grunwaldzkiej. najpierw przez rok miałem zamknietą Sienkiewicza. teraz most Szczytnicki i plac Grunwaldzki. jezdze ciasnymi autobusami, spozniam sie i tak dalej. ale cisze sie ze te remonty sa. jestem dumny nawet z tych utrudniej. bo jak skonmcza to bedzie wreszcie porzadnie. i co to za ciagłe podkreslanie tego PO??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.chello.pl 04.11.06, 23:56 jeśli ty też to co o sądzisz tym: Wg. aktualnego arkuszu budżetu miasta Wrocławia i preliminarza wydatkow na lata 2004-2010 remont pl. Grunwaldzkiego ma kosztować 96mln zł. No... wg. wczesniejszych założeń remont ten miał kosztować 50mln, ale nagły wzrost kosztów o 46mln jest czymś nieplanowanym? No ale ok - nie moje city, nie mój prezio, nie moje małpy. Może wiesz jaki jest sens remontu i przebudowy pl. Grunwaldzkiego z punktu rozładowania korków lub upłynnienia ruchu we Wrocławiu który był, jest i chyba przez najbliższy czas bedzie zakokrkowany? Czy 100 mln to dużo czy mało i na co ew. można by było to wydać wyliczam: - łącznik Obwodnicy Śródmiejskiej między Osobowicami a Żmigrodzką czyli krajową "5"-tką - koszt 108mln zł - łącznik Obwodnicy Śródmiejskiej od ul. Żmigrodzkiej do ul. Krzywoustego czyli między "5" a "8" - 84 mln - Trasa Czeska - połączenie Węzła Bielańskiego z Obwodnicą Śródmiejską (przy wiadukcie koło Elwro) - 57mln - Budowa Obwodnicy Staromiejskiej - łącznik Szpitalna-Robotnicza - 40mln Opieram się na Wieloletnim Plan Inwestycyjnym zamieszczony na nw. stronach UM Wrocławia. Żródło: www.wroclaw.pl/m3457/ i podstrony Nie sadzisz że wybranie jednej z ww. inwestycji pomogłoby rozładować korki bardziej niż remont pl. Grunwaldzkiego? Bo po deklaracji któregoś z vicesterników że "odda każdy trawnik dla dobra Wrocławia" mam dość ciekawe podejrzenia, że remont pl. Grunwaldzkiego został ustawiony pod budowane na Grunwadzkim centrum handlowe i pod budowany wkrótce przez Skanską wieżowiec na tym placu koło Akademii Rolniczej. W końcu ładne budynki powinny mieć przy sobie ładny placyk, prawda? Jeśli się mylę to mnie wyprowadź z błędnego przeświadczenia. do listy inwestycji drogowych jeszcze wrócę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 02:50 Chwileczkę. Te fragmenty obwodnicy, jeszcze kilka lat temu były przewidziałe na 2008 rok (tak mi sie wydaje) bo nawet grunty nie były w całosci miasta, ani MPZP nie był tam uchwalony.a plac mozna i trzeba przebudowac bez zadnych problemów własnosciowo prawnych plac grunwaldzki - wybacz- jest jednym z najwazniejszych wezłow miasta. jego remont przewidziany był juz dawno.(ale budowa pasazu i biurowca nie były wtedy znane- te tereny były dopiero przygotowywane na sprzedaz). remont placu ma: zwiekszyc przepustowosc o 30 % WYDZIELIC KOMUNIKACJE MIEJSKA OD RUCHU SAMOCHODOWEGO uporzadkowac tramwaje i autobusy- zgromadzic je w jednym miejscu do tego skrzyzowanie ma byc przygotowane dla niskopodłogowych tramwajów i ma byc elementem nowej sieci komunikacji miejskiej z komputerowa informacja do tego dochodzi tunel dla pieszych koszty były zaplanowane niższe- ale przed przetargiem zdik chciał wydac69 mln a firmy złozyły protest ze to jest niewykonalne za taka sume. wspomniane fragmenty OŚ beda realizowane w najblizszych latach(oba odcinki od Osobowic do Korony od razu) za pieniadze ze sprzedazy CP. cieszę ze Pan jako jeden z niewielu czyta plany i informacje Urzędu- przynajmniej mozna dyskutowac. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.math.umd.edu 05.11.06, 05:32 > zwiekszyc przepustowosc o 30 % Naprawde "ronda" az o tyle zwiekszaja przepustowosc? Jakos - szczegolnie w tym konkretnym przypadku - trudno mi w to uwierzyc (z 5 wjazdow na Plan Grunwaldzki, przepustowosc 4 sie nie zmieni, przebudowa Mostu Szczytnickiego i ronda Reagana ma az tyle dac?). Mozna gdzies o tym przeczytac? Natomiast odnosze wrazenie, ze "przy okazji" zdecydowanie ulatwiony zostanie dojazd do nowobudowanego centrum handlowo-rozrywkowego. > uporzadkowac tramwaje i autobusy- zgromadzic je w jednym miejscu W jakim sensie "w jednym miejscu"? Ze na placu Grunwaldzkim? To i teraz sa wszystkie "w jednym" miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 03:18 Poza tym nie wiadomo, co obejmowałaby przebudowa placu wyznaczona w 2004 roku- o ile mnie pamiec nie zawodzi- wtedy chciano tylko wyremontowac plac z dojazdami. pozniej plan zmieniono- plac miał całkowicie zmienic swoja forme- przyjeto rondo z terminalem tramwajowo-autobusowym. przybyło nowych zwrotnic (zapewne radiowo sterowanych które sa bardzo drogie), do tego nie tylko plac lecz i jego okolice sa przebudowywane. czy 96 mln to duzo? za te sume mozna kupic np 14 nowych niskopodłogowych tramwajów albo mozna kupic 48 renesansowych hełmów dla koscioła MariiMAgdaleny(potrzebne sa tylko 2), albo mozna wybudowac 7 organów Englera dla kościoła św. Elżbiety. tak to dużo, ale i inwestycja jest ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.math.umd.edu 05.11.06, 05:35 > przybyło nowych zwrotnic (zapewne radiowo sterowanych które sa bardzo drogie) I te dodatkowe zwrotnice dolozyly 28 mln zlotych do kosztow remontu placu? :) > czy 96 mln to duzo? Tak. AFAR powinno starczyc na jakies dwie (2) przebudowy ul. Lotniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:33 Wie Pan co, Pan posługuje się argumentami w stylu, mnie się wydaje, nie sądzę, wątpię. Czy jest Pan inzynierem? budował Pan most, estakadę, ulice? 1.Tłumaczę, żę nie tylko zwrotnice, ale ogólna zmiana całego placu zwiększa koszty. jak najpierw zakładano tylko remont nawierzchni, torów i chodników, a potem zdecydowano się na stworzenie ronda z terminalem tramwajowym, to się koszty zwiększyły. 2.kazdy urbanista wie, ze ronda sa bardzo dobrym rozwiązaniem. tam, gdzie się da buduje się je. dla pocieszenia powiem Pany, żę 2 małe ronda powtana po obu stronach nowego mostu Szczytnickiego- po to aby zwiększyć przepustowość. tramwaje i autobusy dostały jeden terminal na srodku placu z dostepem przez przejscie podziemne. teraz wystarczy stac w jednym miejscu, aby sie przesiąsc z trmwaju 12 na 10 w kierunku Leśnicy, albo z 2 na 0 w kierunku nadodrza albo z tramwaju do autobusu. Jeszcze raz tłumaczę, żę dopiero później było wiadomo, że na placu powstana biurowiec i pasaz - aczkolwiek owszem uwzględniono wjazdy do nioego. ostrzegałbym przez teorią spiskową w wydaniu Śląskim- przeciez chyba nikt nie mysli, ze lista inwestycji do roku 2012 była ustalana z inwestorami- przyszłymi firmami?na 4, 6, 8 lat przed ich udanym kupnem terenu. 3.i jeszcze raz apeluję ta lista inwestycyjna to nie jest jakis tam zbiór inwestycji. one mają celową kolejność. bo skoro plac grunwaldzki tez był przygotowany pod fundusze UE to musiał być realiuzowany wczesniej(jak wiadomo w sumie na plac nie przyznano dotacji- ale wszystkie inne projekty dostały z funduszy dotację, wię\c jest z czego się cieszyc). bo drugie mówiłem juz, ze jak Miasto ma plac w okropnym stanie w centrum, który trzeba zrobić i o tym się mówi od kilku lat oraz Miasto chce wybudowac 2 odcinki obwodnicy, albo inna nowa drogę, gdzie ani MPZP nie jest jeszczxe tam gotowy, ani działkowscy nie chca odsprzedac tetrernów albo sa jeszcze inne własnosciowo-prawne przeszkody, to pewnie, że Miasto robi to, co teraz może finansować bez przeszkód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.math.umd.edu 05.11.06, 22:14 > Pan posługuje się argumentami w stylu, mnie się wydaje, nie sądzę, wątpię. Myli sie pan - ja zadaje pytania. To, ze pan je bierze za argumenty nie swiadczy jeszcze o tym, ze sa to argumenty. Ale za to pokazuje, ze pytania sa celne :) > 1.Tłumaczę, żę nie tylko zwrotnice, ale ogólna zmiana całego placu zwiększa > koszty. Nie ma pan racji. Nie wiem czy celowo pan klamie, czy nie orientuje sie pan w tym o czym pan pisze, ale od momentu oszacowania przez miasto kosztow remontu placu na 68 mln zlotych, do momentu rozstrzygniecia przetargu z kwota o blisko 30 mln zlotych wieksza, nie zaszly w projektach zadne zmiany. Dodatkowo wrzuca pan do jedngo worka kilka roznych remontow: remont mostu szczytnickiego i okolic, a takze np., remont torowiska na Sklodowskiej, to sa odrebne remonty za odrebne pieniadze. Dlaczego wprowadza pan forumowiczow w blad? > 3.i jeszcze raz apeluję Apeslowac sobie pan jak najbardziej moze. Ale czy potrafi pan wytlumaczyc jak sie panki apel ma do mojego stwierdzenia o tym, ze koszt remontu placu jest w przyblizeniu rowny dwukronosci kosztu remontu Lotniczej? Znowu pisze pan tylko po to, zeby cos napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.math.umd.edu 05.11.06, 22:35 Powinno byc: "z kwota o blisko 20 mln zlotych wieksza". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:37 Acha, we Frankfurcie nad Menem byłem swiadkiem remontu tunelu metra. wymieniano tam własnie zwrotnice wraz z torami. spytałem sie znajomego dlaczego ostatnio wymieniano je 30 lat temu. dostałem w odpowiedzi, ze tory to mozna wymieniac co rok, ale zwrotnice sa pieronsko drogie- jedna radiowo sterowana zwrotnica kosztuje chyba pół mln euro. nie sama zwrotnica, lecz napęd do niej i sterowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.math.umd.edu 05.11.06, 22:36 A ja dalej twierdze, ze od momentu wyznaczenia przetargu to jego zakonczenia nie przybylo w planach na Plac Grunwaldzki zadnych zwrotnic. Tutaj ma pan pare referencji odnosnie panskich "rewelacji" na temat tego jak to nagle w 2005 roku znikad powstal projet ronda na placu grunwaldzkim. www.plan.pl/wroclaw/index.php?top=5&komunikat=485 prasowka.mi.gov.pl/informacje/resortowe/informacja.php?id_inf=19910&opcja=pokaz&rok=2005&miesiac=10&dzien=12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=30337628&a=32903709 Mam wiec pytanie: dlaczego opowiada pan bajki, ze koszty remontu podskoczyly do ca 90 mln, bo zmienil sie projekt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 23:51 Szanowny Panie, Pan mnie obraża zarzucając mi przy okazji stwierdzenia przekręcone. 1. Moja uwaga o wzroscie kosztów dotyczyła postów niejakiego corgana, który stwierdza, ze nagle z 50 mln podskoczyły do 96. 2. W 2002 roku, gdy rozpisywano przetarg na 12 niskopodłogowych tramwajów, zdecydowano, że pojadą one nie na trasie 6 i 7 lecz na trasie 10. aby było to mozliwe, trzeba było wyremontowac plac 1 maja(jeszcze wtedy)i grunwaldzki. wtedy nikt nie myslał o rondzie. w 2003 roku zmieniono projekt na rondo z przystankami w srodku etc etc. 3. ZDik oszacował inwestycję na 68 mln złotych. do przetargu stanęły 2 firmy- BUDIMEX(za 86mln) i konsorcjum Drobud(za 89 mln) obie firmy zarzuciły ZDiKowi ze ustala ceny wg najnizszych stawek i ze nie zrobia remontu wraz z budowa terminalu i przejscia za 70 mln złotych.poza tym nie od razu na srodku miał byc zadaszony terminal, ale myslano nad zwykłymi przystankami. przetarg wygrał BudimexDromex za 86 mln. INWESTYCJA OBEJMUJE NIE TYLKO RONDO Z TERMINALEM ALE I ULICE SZCZYTNICKA SKŁODOWSKIEJ NORWIDA OŚ GRUNWALDZKĄ MIEDZY MOSTAMI I PIASTOWSKĄ. 4. moja uwaga o moscie szczytnickim dotyczyła tylko budoway dwóch rond- aby odpowiedziec na Panskie pytanie co do funkcjonalnosci rond- Pan nie czyta uwaznie- nie napisałem ze most szczytnicki jest jedna inwestycja z grunwaldzkim placem(bo kazdy wie ze most jest finansowany równiez przez EU i jest to inne działenie). rzeczywiscie po rozpisaniu przetargu projekt sie nie zmienił(dodano tylko przejscie podziemne, dlatego ze inwestor go sfinansuje), natomiast ja tłumaczyłem tylko corganowi wzrost ceny z innego okresu projektowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: zaznajomiłem się z listą inwestycji drogowych IP: *.math.umd.edu 06.11.06, 00:17 Nie wiem skad Pan corgan wzial 50 mln zlotych. Musiala to byc wycena z okolic roku 2003. (www.plan.pl/wroclaw/index.php?top=5&komunikat=485) Jak pan widzi - panskie opowiastki o tym, ze dopiero pozniej miano wprowadzic rondo z terminalem trwamwajowym (i to mialo podniesc cene), jakos nie wytrzymuja zderzenia z okrutna rzeczywistoscia. > INWESTYCJA OBEJMUJE NIE TYLKO RONDO Z TERMINALEM ALE I > ULICE SZCZYTNICKA SKŁODOWSKIEJ NORWIDA OŚ GRUNWALDZKĄ MIEDZY MOSTAMI I > PIASTOWSKĄ. Znowu wporowadza pan czytelnikow w blad. Dlaczego? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=49842795&a=49858156 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=32906208&a=34784575 > 4. moja uwaga o moscie szczytnickim dotyczyła tylko budoway dwóch rond- aby > odpowiedziec na Panskie pytanie co do funkcjonalnosci rond Pan raczy zartowac - od kiedy to stwierdzenie "kazdy urbanista wie" bylo odpowiedzia na moje pytanie o odniesie do literatury? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan podaję przykładowe wyceny i koszty + źródło danych IP: *.chello.pl 06.11.06, 01:54 > Nie wiem skad Pan corgan wzial 50 mln zlotych. Wziąłem tę kwotę z nw. strony www.wroclaw.pl/m8877/p8879.aspx Proszę sobie ściągnąć załączony tutaj plik excellowy wpi-04-08.xls Arkusz nr 1, pozycja 105 Jeśli ów plkik jest nieaktualny albo wadliwy co nie powinien być zamieszczony na ww. stronach. Ale to nie jest moja wina jeśli sugeruje się wadliwymi publicznie dostępnymi danymi. Widać z tego załącznika że remont pl. Grunwaldzkiego nie jest dofinansowany z kasy UE. Dokładnie zestawienie wydatków Wrocławia w postaci PDF'a jest załączony tu: www.wroclaw.pl/m51707/p51708.aspx załącznik nr 11 wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/50ccf6d5-1f2a-4f6e-852c-1df2d6375872/budzet-2006-zal-11.pdf Rozumiem, że mogły się zmienić ceny materiałów, robocizny, ale 1. Przebudowa ul.Sienkiewicza we Wrocławiu (ZPORR) wg. pliku XSL - koszt inwestycji 23,1 mln wg. PDF'a - koszt inwestycji 21 mln dofinansowanie z UE - brak 2. Przebudowa pl.Grunwaldzkiego wg. pliku XSL - koszt inwestycji 50,6 mln wg. PDF'a - koszt inwestycji 96 mln dofinansowanie z UE - brak 3. Przebudowa Mostów Warszawskich wg. pliku XSL - koszt inwestycji 64,4 mln w tym dofinansowanie z UE - 39,7 mln wg. PDF'a - koszt inwestycji 111,6 mln 4. Przebudowa Srednicowej Linii Tramwajowej Północ-Południe wg. pliku XSL - koszt inwestycji 60 mln w tym dofinansowanie z UE - 18 mln wg. PDF'a - koszt inwestycji 51,4 mln 5. Budowa Obwodnicy Sródmiejskiej Wrocławia od ul. Grabiszynskiej do Szwajcarskiej wg. pliku XSL - koszt inwestycji 64 mln w tym dofinansowanie z UE - 39,6 mln wg. PDF'a - koszt inwestycji 65,5 mln Nie żebym coś komuś zarzucał, ale skąd taka rozbieżność w wycenie i kosztach przebudowy pl. Grunwaldzkiego i Mostów Warszawskich? W przypadku Sienkiewicza, przebudowy lini tramwajowej, wiaduktu i budowy OŚ jakoś nie ma takiego rozrzutu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTWro Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: 156.17.100.* 03.11.06, 16:24 Ale facet siejesz zamieszanie. Ktoś Ci płaci za sianie takich fanaberii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.06, 20:14 > ja tu mieszkam i mimo wszystko mi tu dobrze, jednak jakbym miał wybierać dziś > miasto zamieszkania, to wrocław to na pewno by nie był. sam sobie zaprzeczasz w jednym zdaniu, skoro jest ci dobrze to poz co zmieniac, a jesli myslisz o zmianie to widac nie jest dobrze > Wrocław sie zatkał > komunikacyjnie i i to wystarczy. w ciągu dwóch lat nie będzie raczej lepiej. prawda, ze ogolnie system komunikacyjny szwankuje, ale nie jest to jedyna rzecz na swiecie!! Po drugie piszesz, ze za 2 lata nie bedzie lepiej - to po kiego grzyba sa robione remonty? Skoro jest tyle inwestycji drogowych (a jest naprawde wyjatkowo duzo) i mniej wiecej za 2 lata powinny sie konczyc to moze byc tylko lepiej a nie gorzej? Wiadamo, ze brakuje tej najwazniejszej - AOW - ale wtedy juz nie byloby na co narzekac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacobs Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: 81.219.219.* 02.11.06, 20:28 Mieszkam w Śródmieściu , do pracy pomimo korków dojeżdżam w 20 minut . Mam duże , ponad 100 metrowe mieszkanie z niewygórowanym czynszem ( wł. hip.) , sam utrzymuje czteroosobową rodzinę i nie narzekam na niedostatki materialne . Moi synowie studiują na Politechnice i nie martwię się o prace dla nich . Do Wrocławia przyjechałem w połowie lat 80-tych i nie żałuje tego wyboru . A wiem co mówię bo zwiedziłem trochę świata . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CSC Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.06, 20:30 Gość portalu: Z napisał(a): > No, no,... menadżerowie, zagraniczne fundusze inwestycyjne. Chyba ktoś tu > zupełnie zapomniał o tej taniej sile roboczej, którą miasto kusi zagranicznych > inwestorów. Wrocław się wspaniale rozwija, a ma ujemny przyrost naturalny i już > jest za drogi dla młodych ludzi, którzy chcieliby tu przyjechać i osiąść. > Wrocław jest modny, a moda szybko mija. Wrocław jest mocno przewartościowany, > przyjdzie czas korekty. Bańka pęknie. bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.chello.pl 02.11.06, 20:59 A co takiego jest w tej zasy.....ej Lodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszon_z_Łodzi Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.62.rev.vline.pl 02.11.06, 21:03 Dell, Philips, Manufaktura, klaster AGD, skrzyżowanie autostrad i wiele innych, zasyfiastych rzeczy, kolego Wrocek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.chello.pl 02.11.06, 21:16 No właśnie same manufaktury zero zieleni ,a o rzece możecie tylko pomazyc [stad chyba ten kompleks i nazwa waszego miasta].Zabytków co kot napłakał,historia krótka i nie ciekawa.Kiedy Wrocław był juz dużym miastem to Lódz jeszcze nie istniała.Tak wiec mozecie nabawic się kompleksów z powodu Wrocławia panie Myszon z Lodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszon_Z_Łodzi Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.62.rev.vline.pl 02.11.06, 21:30 Gość portalu: Wrocek napisał(a): > No właśnie same manufaktury zero zieleni Manufaktura to największe centrum handlowe w Polsce. Łódź to jedno z najbardziej zielonych miast w Polsce. 33 parki, dwa rezerwaty przyrody, Las Łagiewnicki - największy park leśny w Europie (w granicach miasta). Gość portalu: Wrocek napisał(a): > a o rzece możecie tylko pomazyc Pierwszy raz we Wrocławiu byłem w lipcu w 1997 roku, gdy wracałem z gór. Dworzec pływał, wszystko śmierdziało szlamem, totalna katastrofa. Jakoś jestem szczęśliwy bez wielkiej rzeki w moim mieście. Gość portalu: Wrocek napisał(a): > Zabytków co kot napłakał,histori krótka i nie ciekawa. Czytałeś, synku, Ziemię Obiecaną? Widziałeś genialny film Wajdy? Łódź ma najburzliwszą historię ze wszystkich miast Polski. Co do zabytków, hm to w Łodzi jest najwięcej zabytków secesyjnych w Polsce, unikalne w skali światowej zespoły fabryczne (Księży Młyn, reżyser David Lynch by ci więcej opowiedział ;), do tego fabrykanckie pałace, Pietryna, Kaplica Scheiblera, Beczki Grohmanna i wiele innych. Z Twojego postu wnioskuję, że nigdy w Łodzi nie byłeś, więc zapraszam! PS Popracuj nad ortografią - BYKOM STOP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszon_z_Łodzi Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.62.rev.vline.pl 02.11.06, 21:49 serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,72035,1546610.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sorry Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.62.rev.vline.pl 02.11.06, 21:50 Ups, się źle z forum wkleiło... serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,72035,1546610.html Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty 02.11.06, 21:50 Może byście się przestali popisywać i zaczeli rozmawiać rzeczowo. Łódź znam słabo ale słyszałem wiele dobrego o tym się tam dzieje choćby w dziedzinie zwanej sztuką. Pozdrawiam i przypominam, że ten watek jest o Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Uwaga na poznanskie prowokacje! IP: *.ppp.dion.ne.jp 03.11.06, 04:36 O kolega z Poznania wpuszcza na siebie ludzi z Lodzi i Wrocka! Ladnie to tak? Spadowa w kartofle i lap sie za plewienie cwoku. We Wrocku nie mamy nic do Lodzi. Oba miasta zostaly skazane na wegetacje przez polityke wladz centralnych. Oba odbijaja sie od dna. Mysle, ze raczej sa skazane na wspolprace nic na walke. Nie dajcie sie ludzie podpuszczac cwaniakom z Poznania, bo im teraz naprawde gul wyskoko skacze. Jeszcze troche i mozdzek wybije do gory. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon krents Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 15:43 No właśnie same manufaktury zero zieleni ,a o rzece możecie tylko pomazyc [stad chyba ten kompleks i nazwa waszego miasta].Zabytków co kot napłakał,historia krótka i nie ciekawa.Kiedy Wrocław był juz dużym miastem to Lódz jeszcze nie istniała.Tak wiec mozecie nabawic się kompleksów z powodu Wrocławia panie Myszon z Lodzi!!! Zapomniałes kolego ze Wrocław ma 60 lat dopiero polskosci, gdyby nie łwowiacy to wiart by teraz chulał , i nie nazywaj innych miast zapyziałymi itp , bo i we Wrocławiu masz wiele miejsc gdzie strach chodzic , Lodz ma i lepsze i gorsze strony , fakt Wrocław jest teraz modny ale mody mijaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civ.Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 23:23 Lwowiaków było TYLKO 3% mieszkańców, więc darujcie sobie te argumenty. Wrocław ma swoją historię, swoją tradycję i swoje obyczaje. Tu polskośc jest tak samo potrzebna jak i niemiackośc.... Wrocław ma swoje.... a lwowiacy to był element propagandy władz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: 87.192.248.* 03.11.06, 11:11 Ale czlowieku wymysliles... Tak sie sklada, ze na tle calej Polski Wroclawska banka jest jedna z najsilniejszych. Widze jednak, ze reprezentujesz bardzo popularna postawe "eeee i taaak sie nie uda", cale szczescie nie wszyscy, ktorzy mysla o przyszlosci naszego kraju nie wyrazaja takiej opini. Czasem warto zapoznac sie z raportami zewnetrznymi i wewnetrznyni oraz poznac temat glebiej by wiedziec co decyduje o atrakcyjnosci danego miejsca. To nie tylko drogi... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Wrocław, ofiara magalomanskiej kampanii reklamowej 03.11.06, 00:37 ....jak szefa z Opus Dei przystalo, skierowanej na niebo a nie na ludzkie, przyziemne sprawy...... ....Wroclaw stanie sie miastem kontrastow jak NY, gdzie zlote klamki na jednej alei, kontrastuja z okropnym dziadowstwem na nastepnej.....kilka razy przeklada sie kostke w centrum, gdy na obrzezach drogi nie maja zadnej nawierzchni czyli prawie drogi polne..... ....po co bylo zawracac inwestorom glowe, ze we Wroclawiu znajda sile robocza za 1000 PLN/miesiecznie...????? a teraz biadolic i robic lapanki po okolicznych wsiach...... ....nie bylo chyba w historii wystaw EXPO kandydata z tak dziadowska infrastruktura jak Wroclaw.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johan Re: Wrocław gratuluje Lodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 09:33 jest dobrze,będzie lepiej,pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok idz i opowiedz to na Kraszewskiego - oni ci pomogą 03.11.06, 10:46 heraldku. Fajnie, ze Wrocek sie rozwija, jak rakieta. Całe dziesieciolecia wyglądał jak stara zapuszczona kurtyzana, z masą powybijanych zębów i odpadającym płatami makijazem. Od czasu do czasu kupowała se plastikową torebke z wyprzedazy. A teraz - super laska. Wrocek jest piekny. A Łodzi gratulujemy I miejsaca. Zasłużyła na to, poniewaz to wspaniałe miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: idz i opowiedz to na Kraszewskiego - oni ci p IP: *.chello.pl 03.11.06, 13:41 Nie przesadzaj z ta wspaniałoscią.Nigdy nie zamieniłbym Wrocławia na Lódz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niko Re: idz i opowiedz to na Kraszewskiego - oni ci p IP: 195.187.134.* 03.11.06, 14:05 Porównywanie Łodzi do Wrocławia kompletnie nie ma sensu. Oczywiście, zawsze może wyskoczyć jakis łodzki patriota i pisać, jak to dobrze, ze w moim miescie nie ma rzeki:))) i tym podobne idiotyzmy. Łodź to szybko wyludniające się, wysysane min. przez Warszawe wielkie miasto, w 90 procentach ponure, brzydkie, zamordowane architektonicznie. Zabytkami Łodzi są stare fabryki i mądre wykorzystanie tego potencjału rzeczywiście daje szanse miastu zaistnienie. W sensie na przykład turystycznym. Ale ilość zabytków, historia, ilość urokliwych miejsc, walory położenia i inne zupełnie i żadną miarą nie pozwalają porównywać Wrocławia i Łodzi. Łódz praktycznie w tym porównaniu nie istnieje. Jednak prawdą jest stwierdzenie, że Wrocław napompowano i nie rokuje to najlepiej. Ktoś tu deprecjował sensowną wypowiedź bełkotem "bla bla bla" ale to też czegoś dowodzi. Jak sie nie ma argumentów to się pisze "bla bla bla", jako argument. Menedzerowie przyjadą, owszem. Ale nie będzie ich 50 tysięcy więc to nie oni będą kupować tysiące mieszkań. No chyba, ze na sprzedaż ale komu je sprzedadzą, skoro już ceny wrocławskich mieszkań (o czym było w innych wątkach) uniemożliwiają zakup bez potężnego kredytu, na dziesięciolecia. A ktoś, kto się zadłuża na dziesiątki lat (na całe dorosłe zycie) nigdy już nie zaśnie spokojnie. Szczególnie jeśli żyje we wciąz niestabilnym państwie, gdzie na przykład w styczniu 2007 nastąpi prawodopodobny skok polityczny na bank centralny. Zapomnieliscie juz, jak smakuje inflacja? Obyśmy sobie tego dosadnie nie przypomnieli. Dlatego powiem, dosc juz inwestycji we Wrocławiu. Spuśćmy z tonu. Tutaj zaczyna się po prostu za drogo żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a kto chce cokolwiek zmieniac - po prostu fair pla 03.11.06, 19:07 y. A Łódz jest piekna. Jest inna. Są tam zabytki secesji, jakich mało w Europie. Są tam zabytki eklektyzmu - totalnie odjazdowa architektury nuworyszy XIX w. Jest tam jedyne sensowne w Polsce muzeum sztuki nowoczesnej. Bardzo interesująca architektura przemysłowa. A, ze jest zapuszczona - normalne przemysłowe miasto, a na dodatek na przedmiesciach Wawy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTWro Re: Wrocław, ofiara magalomanskiej kampanii rekla IP: 156.17.100.* 03.11.06, 16:59 > ....jak szefa z Opus Dei przystalo, skierowanej na niebo > a nie na ludzkie, przyziemne sprawy...... > ....Wroclaw stanie sie miastem kontrastow jak NY, gdzie > zlote klamki na jednej alei, kontrastuja z okropnym dziadowstwem > na nastepnej.....kilka razy przeklada sie kostke w centrum, gdy > na obrzezach drogi nie maja zadnej nawierzchni czyli prawie > drogi polne..... Widać, że to co piszesz, wyciągasz prosto z rekawa... Możesz wskazać te miejsca, gdzie się tak przekłada kostkę na ulicach? Co do złotych klamek, to też jakieś bzdury. Nie ma to jak w Polsce napuszczenie biedniejszej części społeczeństwa na tych bogatszych. Wtedy zawsze się osiągnie wyznaczony cel np. wyborczy. Z tego co pamiętam z historii, to komuniści też tak nienawidzili bogatych. Może Ty jesteś komuszkiem? :) Od razu lepiej napisz na kogo mają głosować "uciskani" w naszym mieście biedacy... > ....po co bylo zawracac inwestorom glowe, ze we Wroclawiu znajda > sile robocza za 1000 PLN/miesiecznie...????? a teraz biadolic > i robic lapanki po okolicznych wsiach..... Po to aby duża część biedniejszego i bezrobotnego społeczeństwa, o której się niby u nas nie myśli, mogła znaleźć pracę, aby nie musiała korzystać z zasiłków, które uwłaczają ludzkiej godności. Aby wykształceni ludzie mogli po studiach u nas zostawać i zarabiać minimum 1,5 tyś na miesiąc na starcie! Aby tworzyły się nowe miejsca pracy np. u różnych kooperantów, usługodawców, którzy płacą jeszcze więcej (2000 - 3000 zł/mies), bo są nastawieni nie na ilość, ale jakość. Aby Wrocław i cała aglomeracja mogła się wspaniale rozwijać. Trzeba wziąć to pod uwagę, że teraz jesteśmy dopiero na początkowym etapie rozwoju. Dopiero niedługo zaczniemy odczuwać pozytywne skutki boomu gospodarczego!!! > ....nie bylo chyba w historii wystaw EXPO kandydata z tak dziadowska > infrastruktura jak Wroclaw.... Trzeba mierzyć wysoko... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gratulacje dla WRO Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwestycy.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 14:31 Ale niestety czeka was to samo co Kraków - czyli zakorkowane ulice, ceny mieszkań jak w Warszawie a czasami nawet jeszcze drozsze. Jak jeszcze dorzucicie boom turystyczny, to nie będzie gdzie na piwo wyskoczyć wieczorem bo wszystkie knajpy i restauracje będą zapchane przez pijących na umór Anglików. Miasto przestanie się nadawać do życia w nim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niko Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: 195.187.134.* 03.11.06, 14:35 mamy wieksze korki niz wy, wyższe ceny mieszkan niz wy, Angoli tez coraz wiecej:) z tym, ze wy macie mega multum historycznych atrakcji wiec zawsze bedziecie bardziej oblegani:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 14:42 A ja juz myslalem ze gorzej być nie moze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CivWrat Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 23:30 multum historycznych atrakcji. jakby ktos poznał Wrocław, to by tak się Krakowem nie podniecał. Jedyne w Krakowie co nie jest we Wrocławiu to brak zniszczej Starego Miasta. Katedra Wawelska jest wzorowana na Wrocławskeie.Rynek w Krakowie zbudowali Wrocławianie. Kraków był lokowany na wzór Wrocławia i tak dalej i tak dalej. Wrocław ma śląski barok- bardzo wysoka klasa, architektura XIX i XX wieku tez jest przednia. Więc bez przesady. Może Wrocław to nie Paryz, ale jak to mawiano pzed wojnąpierwsza metropolia zachodu... Kraków jest piękny i ma urok, ale na prawdę bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.ists.pl 05.11.06, 23:13 Czlowieku, wroc do szkoly a nie pisz bredni o tym ze katedra wawelska jest wzorowana na wroclawskiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 23:35 Katedra Wawelska tak jak Gnieznienska i Poznanska sa wzorowane na Wrocławskiej. Odsyłam do monografii prof. Edmunda Małachowicza albo do Historii Sztuki Polskij pod red. Władysława Leśniewskiego tom I Sztuka średniowieczna. Obie katedry sa nazywane blizniaczymi. Wrocławska jest starsza(najstarsza gotycka katedra w Polsce), ci sami budowniczowie pracowali przy obu katedrach. We Wrocławskeij dominuje jeszcze rozwiazanie romanskie chóru, czyli oparcie na kwadracie- w Wawelskiej na prostokącie- co jest juz gotyckie. chór Katedry Wrocławskiej stał się wzorem dla Wawelskiej. oczywiście pożniej Kaplica Mariacka Na Wawelu stała sie wzorem dla naszej Kaplicy Mariackiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 00:09 A tak w ogóle, to w szkole nie uczy się, która katedra była pierwsza i która na na której była wzorowana. Ale mogę się oczywiscie mylić.... ale wtedy myli sie takze kadra wykładowców Leopoldiny i pracownicy Muzeum Historycznego i jeszcze paru historyków, z którymi często prowadzę rozmnowy na temat Śląska i Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 05.11.06, 23:50 > Jedyne w Krakowie co nie jest we Wrocławiu to brak zniszczej Starego Miasta. W ktorym dokladnie miejscu znajduje sie "wroclawski Wawel"? A gdzie system kilkudziesieciu fortow? A kopce? A "wroclawskie odpowiedniki opactw w Tyncu, na Salwatorze i Skalce"? A Barbakan i bramy miejskie? Jak sie tak zastanowic to moze sie okazac, ze Wroclaw i Krakow to jednak dosc rozne miasta - i to pod kazdym wzgledem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 23:54 Ja stwierdzam tylko, ze Kraków jest nie zniszczony, wiec ma kompletne Stare Miasto. A takie wymieniane jest bez sensu. bo kazde miasto moze wymienic atrakcje, ktorych inne nie maja. Bo np. Ostrów Tumski, Hala Stulecia, czynszówki, wyspy i mosty Piwnica Świdnicka obiekty inzynierii to tez moge podac i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 06.11.06, 00:20 > A takie wymieniane jest bez sensu. bo kazde miasto moze wymienic atrakcje, > ktorych inne nie maja. Naprawde? Co pan nie powie? Ciekawe, ze sa ludzie ktorzy potrafia takie dyrdymaly jak te ponizej, napisac. "jakby ktos poznał Wrocław, to by tak się Krakowem nie podniecał. Jedyne w Krakowie co nie jest we Wrocławiu to brak zniszczej Starego Miasta." > Świdnicka obiekty inzynierii to tez moge podac i co z tego? Zalezy odnosnie czego bedzie pan to podawal. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty 06.11.06, 15:35 Ja bym jeszcze dodał fose miejską- jakieś inne polskie miasto ma fose? Nie sądze. A mury miejskie ma kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 00:05 A tak w ogóle to widzę ze zaczyna sie tu pom prostu szukac wszystkiego zeby tylko ponizyc Wrocław. Akurat nie obchodzi mnie to ze komus sie tu zle mieszka pracuje uczy i sie wyprowadził. nie obchodzi mnie to ze któs wiecznie marudzi. bo prawda jest taka ze Pan gada bo przeczytał Pan w internecie, a ja dzien i noc non stop robie cos dla tego miasta. ja trace pieniadze zdrowie i czas. ale nie załuję. zawsze uwazałem ze po II wojnie swiatowej Wrocław zepchnieto do 3 ligi i jak kiedys stawał obok Pragi i Wiednia, to teraz musi odpierac ataki róznych polskich miast, które sa zazdrosne a to ze u nich Brahms nie był a to ze niue maja 11 noblistów i tak dalej. trzeba poznac Wrocław, zeby cos zrozumiec. tego nie ma naturalnie w podrecznikach historii Polski, tego nikt nie powie w telewizji etc etc. bo takie dzieła architektury jak Hala Stulecia lub Dom Handlowy Petersdorffa przyjedzaja ogladac z całego swiata. bo w Katedrze sa dzieła warsztatu Berniniego lub autorstwa von Erlacha. bo najwieksze skarby Wrocławia(rzeźba gotycka renesansowa barokowa, malarstwo Willmanna rekopisy nuty i wiele wiele kolekcji) zostały porozwozone po Krakowie Poznaniu i naturalnie do stolicy. a teraz któs bedzie polemizował urzywają tanich argumentów. a dlaczego nie porozmawia Pan z ludzmi ze ZDiKu? prosze porozmawiac o jakiejs inwestycji, która jest projektowana, a nie w realizacji. prosze sie zainteresowac. napisac pytania do Departamentu Rozwoju mIasta. to nie jest trudne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 06.11.06, 00:22 > A tak w ogóle to widzę ze zaczyna sie tu pom prostu szukac wszystkiego zeby > tylko ponizyc Wrocław. Znowu Pan klamie. Naprawde nie obchodzi mnie to ile pan zrobil dla Wroclawia: obchodzi mnie natomiast to, ze ludzie pisza bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 00:37 Pan stanowczo za daleko sie posuwa w swych stwierdzeniach. nie życzę sobie zeby mnie ktos obrazał. to ze Pan nie rozumie sensu mojej wypowiedzi nie znaczy ze ma Pan rację. Bo Odnosnie Krakowa to chodziło mi głownie oto, ze gdyby Stare Miasto we Wrocławiu nie było zniszczone- to by miało takie waskie zaułki i mnóstwo uroczych zakatków. nie miałem na celu obniżenia wartosci Starego Miasta w Krakowie, które jest na liscie unesco i które jest niezwykle wartosciowe. ja jednak znam równiez dokładnie nasze Strae Miasto i pozwalam sobie na porównania. po drugie pan mówi o innych odcinkach skłodowskiej i piastowskiej. bo plac obejmuje skłodowska do norwida, a przy okazji jest prowadzona inna inwestycja az do mostu zwierzynieckiego. podobnie z piastowska- do grunwaldzkiej jest inwestycja placu a ten krótki odcinek miedzy grunwaldzka a piastowska miał byc zrobiony, ale przetarg został anulowany. Pan zaczął argumentami w stylu wydaje mi sie i wątpię jesli chodzi o ronda, a ja Panu mówię, że urbanisci zawsze powtarzaja, ze jesli sie nie wprowadza estakad i tuneli to place płaskie najlepiej njest zamieniac na ronda. poza tym co to za ataki: Pan kłamie wprowadza w bład- nie jestesmy na wiecu proletariatu. proponuje zakonczyc dyskusjęmiedzy nami, bo w taki sposób nie bede z Panem rozmawiac. jesli Pan chce prosze podac swoj email- wysle Panu jakies materiały, ktore mam zgromadzone- bo ja pracuje na wersjach papierowych i musze to zeskanowac. I wie Pan co, znacznie lepiej układa mi się dyskusja z urzędnikami w ZDikU niż z Panem... Jest Pan bardzo nieuprzejmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 06.11.06, 01:00 > to ze Pan nie rozumie sensu mojej wypowiedzi nie znaczy ze ma Pan rację. :)) Mysle, ze to raczej Pan powinien popracowac nad sensem swoich wypowiedzi - bo najwyrazniej nie oddaja dokladnie tego co Pan ma na mysli (tak jak to ma miejsce w ponizszym przykladzie) :)))) "Jedyne w Krakowie co nie jest we Wrocławiu to brak zniszczej Starego Miasta." > nie miałem na celu obniżenia wartosci Starego Miasta w Krakowie A ja wcale nie o walorach SM w Krakowie pisalem. > po drugie pan mówi o innych odcinkach skłodowskiej i piastowskiej. No to niech mi Pan pokaze, gdzie Pan tu mowil o _jakichkolwiek_ "odcinkach": "INWESTYCJA OBEJMUJE NIE TYLKO RONDO Z TERMINALEM ALE I ULICE SZCZYTNICKA SKŁODOWSKIEJ NORWIDA OŚ GRUNWALDZKĄ MIEDZY MOSTAMI I PIASTOWSKĄ." > Pan zaczął argumentami w stylu wydaje mi sie i wątpię jesli chodzi o ronda Nie odroznia pan argumentow od pytan i watpliwosci. Zawsze, jesli czegos nie wiem na pewno, to (w przeciwienstwie do pewnych osob) zaznaczam, ze chodzi o moje prywatne zdanie. > poza tym co to za ataki: Pan kłamie wprowadza w bład To nie atak. To najkrotszy i najprostszy sposob jaki znam na _dokladne_ wyrazenie tego co chcialem powiedziec :)) > I wie Pan co, znacznie lepiej układa mi się dyskusja z urzędnikami w ZDikU niż > z Panem... Jest Pan bardzo nieuprzejmy. Nie - ja jestem bardzo bezposredni. To nie jest to samo. Zreszta, jakos sobie poradze z tym balastem :) Znacznie trudniej mi poradzic sobie z osobami, ktore nisko cenia sobie wartosc swoich slow, ktore potem nie oddaja tego co maja rzekomo oddawac. PS Niemniej - chce wyraznie zaznaczyc, ze moim celem nie bylo urazenie Pana w zaden sposob - i jesli poczul sie Pan osobiscie czyms dotkniety, to przepraszam. Moim celem bylo wytkniecie bledow i nielogicznych fragmentow, bez zadnego odniesie do konkretnej osoby popelniajacej te (moim zdaniem) bledy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 06.11.06, 00:24 > a teraz któs bedzie polemizował urzywają tanich argumentów. Uzywa sie przez "z z kropka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 00:39 tak przepraszam. ze zdenerwowania i zmeczenia. od USITAS jest użytek . tu Panu przyznaję rację, choć nie odnosi sie to do dyskusji. proponuje zakonczyc rozmowę- to nie pora ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 06.11.06, 01:07 Od usitas? Czy moze od usus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 06.11.06, 01:10 > Od usitas? Czy moze od usus? Bo nas uzywanie (a niektorych nawet "urzywanie") interesowalo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 08:07 Usitas usus uzutek pozytek uzytecznośc maja ten sam rdzeń więc obojętnie, co weźmiemy wszędzie jest s, które w polskim daje ż. nie będę odpowiadał na Pańskie kontrargumenty, bo mam ważniejsze rzeczy na głowie. ale Pana to jak słyszalem nie obchodzi. proszę podać swoj email, to wtedy mogę wszystko przedstawić. to jest forum Gazety Wyborczej a nie KOnferencja Językoznawcza Wydziału Filologocznego, abym Panu podawał bibliografię i przypisy do każdego zdania. mam nadzieję, żę już Pan sprawdził, co inwestycja obejmuje. dlaczego wzrosy koszty? proszę napisać list do ZDiKu z zapytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 06.11.06, 15:30 > Usitas usus uzutek pozytek A od kiedy usitas jest rzeczownikiem w mianowniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 06.11.06, 17:48 > nie będę odpowiadał na Pańskie kontrargumenty, bo mam ważniejsze rzeczy na > głowie. To sie dopiero nazywa dyskusja :)))) > mam nadzieję, żę już Pan sprawdził, co inwestycja obejmuje. dlaczego wzrosy > koszty? Pokazalem Panu, ze w 2003 roku inwestycja juz obejmowala terminal. A pan Corgan napisal teraz wyraznie, ze bral dane z 2003/2004. W przeciwienstwie do zdiku wiem tez czemu wzrosly koszty z 68 do 86 mln :) Dlatego byc moze to Pan powinien sobie dokladnie sprawdzic co i kiedy wzroslo. Bo jak na razie to Panskie argumenty (typu: "Tłumaczę, żę nie tylko zwrotnice, ale ogólna zmiana całego placu zwiększakoszty. jak najpierw zakładano tylko remont nawierzchni, torów i chodników, a potem zdecydowano się na stworzenie ronda z terminalem tramwajowym, to się koszty zwiększyły") traca co najmniej niedbalstwem i brakiem starannosci. Z uporem godnym lepszej sprawy pisze Pan o roku 2002, kiedy jak widac, dyskusja dotyczy lat pozniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 18:36 Szanowny Panie, nie jestem filologiem klasycznym, więc nie mam w głownie słownika. usus ma w NOM. sing. i GEN. sing. taką sama formę. to jest najmniej istotne w tej dyskusji. Prosze Pana o podanie Panskiego emaila, zebym mogł Panu przesłać skany dotyczące przebudowy placu grunwaldzkiego. jesli Pan nie chce, to uważam dyskusję za zakonczoną. nie muszę się z nikim droczyć. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 07.11.06, 02:40 > to jest najmniej istotne w tej dyskusji. _Nasza_ (podkreslenie wlasne :)) dyskusja dotyczy wlasnie starannosci w argumentacji i szacunku dla rozmowcy przejawiajacego sie w precyzji wypowiedzi (badz tez jej braku). Pan, na przyklad, pisze pewne zdania, po czym Pan tym zdaniom zaprzecza i zarzuca mi, ze nie zrozumialem Pana intencji :) I wokol tego kreci sie to nasze "droczenie sie". Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Dajcie se jóż siana co????????? 07.11.06, 02:56 Po co sztucznie nadmuchiwać wątek tą kłutnią co było pierwsze kura czy jajo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Dajcie jóż sesiana ort. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 11:33 > jóż >tą kłutnią nie odpisałeś, gdzie wysłać drewnianą klawiaturę!:) Jeśli dyskusja o pieniądzach, gdzie się podziało 50 mln, jest dla ciebie za trudna, to wracaj na swojskie zajęcia mniemanologii z elementami dysleksji. Nie płacisz jeszcze podatków, więc uważasz ten tamat za siano itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Dajcie jóż sesiana ort. 07.11.06, 14:25 Twoja opinia na temat mojej ortografii naprawde mnie spręża jeszcze nie zauważyłeś? Co do dyskusji to zeszła ona na tory kto kogo bardziej nie rozumie, kto bardziej wypacza myśli kolegi a merytoryczna treść zewszła na plan dalszy więc po co ją ciągnąć. Nie czuje potrzeby podawania ci numeru NIP żeby cię do czegoś prekonać. Poza tym rozumiem że co do oceny rządów Kaczyńskich przyznałeś mi racje skoro nie odpisujesz ok rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łos_bimbacz może ludenort.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 17:34 Twoja opinia na temat mojej ortografii naprawde mnie spręża jeszcze nie > zauważyłeś? ale nie jesteś tak zabawny ani lotny intelektualnie jak jasiu.śmietana - znany ortograf interentu, przeciętni powinni być poprawni, w przeciwnym razie są irytujący. >kto bardziej wypacza myśli kolegi a merytoryczna treść zewszła na plan dalszy > więc po co ją ciągnąć aby poznać zakres robót za 50 mln pln w 2003 r. i za 100 mln pln w 2006 r. Poza tym rozumiem że co do oceny rządów Kaczyńskich przyznałeś > mi racje skoro nie odpisujesz nie kontroluję wszystkich watków, ale miarą wartości ludzi jest to jak zachowują się w oPOzycji, dobrze, że rozedrgane, zrzędliwe miernoty panoszą się w tok fm lub WSI24. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf POzycji z dużej litery? 07.11.06, 20:52 > nie kontroluję wszystkich watków, ale miarą wartości ludzi jest to jak > zachowują się w oPOzycji, dobrze, że rozedrgane, I ty mi wytykasz błędy ortograficzne? Ani to początek zdania, ani nazwa własna? zwykły rzeczownik w narzędniku łosiu. Tak czy siak w spr Kaczyńskich- milczenie oznacza zgodę > ale nie jesteś tak zabawny ani lotny intelektualnie jak jasiu.śmietana - znany > ortograf interentu, przeciętni powinni być poprawni, w przeciwnym razie są > irytujący. Twoja ocena mojego poczucia humoru też mi lotto. Dla ciebie mogę być przeciętny intelektualnie, tak jak ty dla mnie jesteś człowiekiem z intelektualnego rynsztoku. Mnie na przykład irytują osoby które mają rzekomo stały nick a nie chcą się zalogować- jak dla mnie oznaka tchórzostwa. Irytują mnie też gołębie panoszące się po rynku i pare innych rzeczy no i z tego? > aby poznać zakres robót za 50 mln pln w 2003 r. i za 100 mln pln w 2006 To sam sobie sprawdź a nie czekasz aż inni ci podadzą na tacy jeśli aż tak cie to pasjonuje. >zrzędliwe miernoty panoszą się > w tok fm lub WSI24. Ostatnio na antenie Tok Fm w audycji Łubi Dubi na temat stosunków Pol-Niem wypowiadał się taki agresywny dziadek co wrzeszczał że Niemcy myślą że jesteśmy tylko po to aby im robić .....ske. pewnie to byłeś ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: POzycji z dużej litery? IP: *.math.umd.edu 07.11.06, 21:35 > Mnie na przykład irytują osoby które mają rzekomo stały nick a nie > chcą się zalogować- jak dla mnie oznaka tchórzostwa. Bohater, znaczy sie, pan jest? :)))))))) Ach, jak ta dialektyka dzis pozwala zwykla anonimowosc w bohaterstwo przerobic :)))))))) Ogladajcie panowie bohatera, bo to taka rzadkosc w dzisiejszych tchorzliwych czasach :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: POzycji z dużej litery? 07.11.06, 21:46 Dzięki za uznanie. Żeby wszyscy w tym mieście byli w połowie tak odważni jak ja to nie byłoby ani korków ani brakujących pieniędzy z Placu Grunwaldzkiego i LG płaciłaby 4000zł netto i wogule sielanka by była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz ludenortr. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 22:19 >I ty mi wytykasz błędy ortograficzne? Ani to początek zdania, ani nazwa własna? >tak jak ty dla mnie jesteś człowiekiem z intelektualnego > rynsztoku. Ortograficzne są ewidentne, ale braki w ogładzie, etykiecie musisz sobie sam uświadomić, to trudniejsze niż znajomość słownika, która też jeszcze POza twoim zasięgiem. > Twoja ocena mojego poczucia humoru też mi lotto Jesteś doprawdy doskonały i niePOwtrzalny, co można uzyskać tylko studiując mniemanologię i należąc do donaldowej młodzieżówki, inni nie osiągną nigdy takiej perfekcji, ale to dobrze dla społeczeństwa, że zasięg mutacji będzie ograniczony. > wypowiadał się taki agresywny dziadek co wrzeszczał że Niemcy myślą że jesteśmy > tylko po to aby im robić .....ske. pewnie to byłeś ty Przeczytałem w oryginale dodatek do die Welt, ale nie mam do nich żalu, po prostu spotkali ciebie i o tobie te dowcipy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: ludenortr. 07.11.06, 22:38 Tu ci muszę przyznać rację czasem ponosi mnie temperament. O ortografie na tym forum nie dbam głównie z wygody i jóż, czy to się komuś podoba czy nie . Do żadnej młodzieżówki nie należę, Donald to najgorszy lider partyjny jakiego znam. Studiuję Historię na ul Szewskiej nie mniemanologię. Twoja ocena działalności braci k jest dla mnie absurdalna no ale chyba na tym polega demokracja. Proponuję zakończyć temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 08:17 proszę podać adres swpjego emaila lub zaprzestać poruszać noweych wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.math.umd.edu 07.11.06, 17:18 Watek caly czas dotyczy tego samego: "w 2004 roku [...] chciano tylko wyremontowac plac z dojazdami. pozniej plan zmieniono- plac miał całkowicie zmienic swoja forme- przyjeto rondo z terminalem tramwajowo-autobusowym" vs. www.plan.pl/wroclaw/index.php?top=5&komunikat=485 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honsa Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 12:35 By rozładowac atmosfere:) Krakow po Poznaniu dostapił zaszczytu polemiki z Wrocławiem.Kto nastepny???:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: 195.160.253.* 03.11.06, 15:09 Tak się składa, że w Łodzi studiowałem i pracowałem, a od czerwca pracuję we Wrocławiu, kupiliśmy też tutaj mieszkanie. Porównywanie tych dwóch miast nie ma najmniejszego sensu- Łódź jest brzydka i nieprzyjazna ludziom. Wrocław mimo remontów dróg jest miejscem o wiele lepszym do życia. Po pierwsze- nie ma tylu żuli (serio, w Łodzi są wszędzie). Po drugie nie ma tylu starych ludzi- przejdź się po Łodzi- sami starzy ludzie. Po trzecie- gdzie ta zieleń???? Studiowałem pięć lat i nie widziałem......BTW we Wrocku też nie ma jej za wiele. Miejsca- Piotrkowska to najbardziej przereklamowana i niebezpieczna ulica w mieście. Wrocławskie Stare Miasto- bez porównania bardziej urolkiwe. Szczerze gratuluje Łodzi sukcesu zdobycia inwestycji Della, należy jednak pamiętać, że jedna jaskółka wiosny nie czyni. Poza tym, z tego co wiem, o wszystkie inwestycje WR zabiegał siłami samorządowymi a Dell to sprawa byłego min. fin. Belki. Podsumowując- wiele się mówi ostatnio o Łodzi i podobno wiele się zmienia. Podobno. (McKinsey dobrze działa :)) Ja bywam tam dość często- znajomi, rodzina. Zmian na tzw. ulicy nie widzę. Nie zamieniłbym Wrocławia na Łódź nawet za 2x takie pieniądze jakie mam tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sanchali Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 15:50 Łatwo się operuje pieniędzmi których się nie ma. Gdybyś naprawdę dostał dwukrotnie wyższą pensję, to byś się zastanowił osiem razy czy będziesz mieszkał tu czy może jednak pojedziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.e-wro.net.pl 03.11.06, 16:12 Okazuje się, że sporo inwestujemy, otrzymujemy unijne dotacje, cieszymy się z tych sukcesów, a obok czytamy o braku ludzi do pracy przy budowie autostrad/tu również o braku materiałów/, braku mechaników samochodowych, na których czeka w warsztatach połowa policyjnych wozów, o braku elektroników dla nowoczesnych japońskich i koreańskich fabryk. Czy te inwestycje nie staną się naszą klęską? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: a co na to aron :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 17:00 Jesteście tak dumni z tego Wrocławia ze rzygac się chce... :/ Łódź brzydka, szara, nudna, niebezpieczna... Wrocław? Piękny, urokliwy... Takie farmazony to możecie sobie zatrzymać w kieszeni... Poza tym miast takich jak Wrocław w Polsce jest wiele: Kraków, W-wa, Zamość, Lublin, Toruń... A Łódź? Łódź jest niepowtarzalna... Nie ma drugiego takiego miasta w Polsce... To nie Wy macie Camerimage, Festiwal Dialogu Czterech Kultur, Łódź Biennale. To nie Wrocławiem zachwyaca się Lynch, to nie we Wrocławiu jest klaster... Jesteście dumni, że Wrocław jest taki modny? A nie wiecie, że moda się zmienia? I to bardzo szybko? Przy takich cenach to z Wrocławia wszyscy uciekną, a nie z Łodzi... Więc może trochę pokory? Uwierzcie, nie jesteście THE BEST... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTWro Re: a co na to aron :P IP: 156.17.100.* 03.11.06, 17:17 Chłopie wyluzuj...:) Łódź jest ładnym miastem, ale np. do mnie nie przemawia, chociaż widziałem ja kilka razy. To, że kochasz swoje miasto, to piękna rzecz i nkt nie każe Ci z tego rezygnować. Co do spierania się, które miasto ma lepszą kulturę, którym zachwyca się Lynch, czy Norman Davis, to jest dobre, ale do piaskownicy... > to nie we Wrocławiu jest klaster... Możesz mi to wyjaśnić o jaki klaster chodzi? :) A co do cen, to u Was też poszybowału w górę, więc jesteście na tej samej ścieżce, tylko chwilę za nami ;) Pozdro dla Łodzi i moich znajomych z tego ciekawego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Nieprawdziwy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 17:51 Jak mozecie wierzyc w ta propagande dynamizmu waszych wladz.Takie inwestycje jak LG ,HP czy inne Toschbyto obozy pracy ,ktore zmieszczan zrobia niewolnikow na dlugie lata.Jaka jakosc zycia daja takie inwestycje?Nawet Volvo we Wroclawiu dymie pracownikow(nie maja nawet zwiazkow zawodowych).Kiedy wroclawianie beda wlascicielami takich firm we Wrocku.Co to za "wspanialy "Wroclaw jak wszystkie inwestycje sa w strefach.Czy to miasto potrafi i jest w stanie przyciagnac inwestycje w normalny sposob?.I ta cholerna ruska mentalnosc -rynek szbko odnowic a pare ulic dalej slamsy jakby to byl 45r.I te slamsy za kazdym razem jak jestem we wroclawiu sa coraz gorsze.Jednym slowem obrzydliwe i faluszywe miasto,ktore nie szanuje swoich obywateli.To jest miasto nie dla wroclawian ale dla tychcw..i ,ktorzy dymia tych wroclawian.Ale jedno mnie fascynuje we Wroclawiu.Fascynuja mnie te kamienice i ta stara siatka ulic pomiedzy blokowiskami,nawet na peryferiach co swiadczy ,ze Breslau byl duzym miastem.Ciekawi mnie to zaginione miasto i ci ludzie ,ktorzy je zbudowali i w nim zyli.Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Nieprawdziwy Wroclaw 03.11.06, 20:11 Ten ranking jak i tamten o zdolnściach kredytowych Wrocławia sami wrocławianie nie tworzyli. Inwestycje w strefach pod Wrocławiem- a co ty se myślisz że fabryki w środku miasta będą budowane poza strefą, gdzie płaci się niższe podatki? Zresztą co to niby tłoku znaczy NORMALNIE ściągnąć inwestycje- każdy sposób jest dobry. Ruska mentalność to właśnie to co zaprezentowałeś. Jeśli jesteś nieukiem to powiem ci że z terenów wschodnich II RP przyjechało do Wrocławia 20% ludn- tyle samo co z twojej Pyrlandii. Restauracja kamienic przedwojennych to priorytet w planie zagospodarowania przestrzennego miasta. W przyszłym roku miasto planuje odnowić 100 z nich. Posłóży się przy tym między innymi pieniędzmi uzyskanymi z przetargu za Centrum Płd (370 mln) Wczoraj na forum Łodzi w tym temacie odnalazłem zachwyty nad skalą remontów i restauracji kamienic we Wro- text aż ocieka obiektywizmem, możesz se poczytać nagą prawde: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=45073321&a=45475864. Znalazłbyś coś takiego odnośnie Poznania? A ja sądziłem naiwnie, że czas wylewania pomyj między tymi miastami jest jóż zakończony!!! Ale rozumiem ci że, czujesz sie bezsilny patrząc jak Wrocław po 40 latach komunistycznego rabunku i podcinania skrzydeł, zaczyna odzyskiwać dawny blask i nawiązuje do tradycji europejskiej metropolii której Poznań nigdy nie miał. Jak jóż wspomniałem nawet całe tabuuny zzieleniałych z zazdrości Poznaniaków na forum Wrocław nie powstrzymają procesumarginalizacji twojego miasta. To Narazie z Dynamicznego Wrocławia :PPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf link właść 03.11.06, 20:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=45073321&a=45475864 Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: link właść 03.11.06, 22:17 Starając się trochę obniżyć temperaturę, przypominam że nie warto odpowiadać na tego typu wypowiedzi mało rozumne, pełne szowinizmu, uprzedzeń i dziecinne. Zwróć uwagę na styl, przecież ten człowiek może nie mieć nawet piętnastu lat, a wdajesz się w polemikę na temat, z której strony czarna dziura jest czarniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Masz racje.... 03.11.06, 22:32 zresztą i tak przez te wątki strasznie się opiepszam nie chce przecież wylądować w Iraku!!!!!! PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honsa Re: Nieprawdziwy Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 21:59 Gosc napisał prawde a ty zaraz wyskakujesz o nieukak czy zazdrosnikach ,a gdy LG lub im podobni za 5 lat zapała miłoscia do Bukaresztu , w nosie bedzie miał Rynek i te odnowione kamienice w tej metropoli . Kasa misiu kasa, patrz kasus Toyoty w Jelczu ,zwiazki zawodowe czy to synonim sukcesu gospodarczego ?, nie badz błyskotliwy , nikt nie mowił o stawianiu fabryk w centrum miasta. Powiedz to nam kolego ile to inwestycji w Wałbrzychu i okolicach ,generalnie na Dolnym Slasku ,powstało za czasu gdy strefy ekonomiczne to była melodia przyszłosci ?? to szalejace bezrobocie sprawił ze cos takiego jak strefa wyciagneło Dolny Slask z czarnej dziury .Powiedz nam jeszcze ,ile to Ci szczesliwcy zarabiaja?? w tych fabrykach, jakos nie widac walacych tłumow by sie zatrudnic .Myslisz ze w centrali pomysł by okalajace gminy tak cytowanego przez ciebie Poznania w owym czasie wystapiły z pomysłem stref , czy ktos pochlebnie sie o tym pomysle wypowiedział .Fakty sa takie ze oni maja bezrobocie 5% a wy tak dynamicznie sie rozwijacie i macie 9% fenomen prawda.Teraz odnosnie tych zzieleniałych z zazdrosci poznaniakow , polecam ci forum Lubelskie , poczytaj sobie z jaka to pogarda Twoi krajanie traktowali Lublin i rejony jako polske B , wiec radze oczysc swoje gniazdo by czyscic inne .Nikt nie kwestionuje ze macie swoj czas , ale macie jeszcze wiele do zrobienia jak i Poznan ,Krakow ,Gdansk czy Lodz Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Nieprawdziwy Wroclaw 03.11.06, 22:28 Co jest prawdą ruska mentalność, "nienormalny" sposób przyciągania inwestorów czy to że we Wrocławiu nie ma nic poza Rynkiem i okolicami , że obrzydliwe i fałszywe miasto ????? Obrażanie się że inwestycje lokowane są w strefach- to mi przypomina niejakiego Arona. I może jeszcze napiszesz mi że pisanie takich głupot nie wynika z zazdrości?????????. Bezrobocie spada, niewola w LG- będą musieli podnieść pensje to chyba jasne. Co do taniej siły roboczej to władze Wrocławia wiedzą że w UE są jóż tańsze kraje, dlatego starają sie o inwestycje z branż IT oparte o wykwalifikowaną siłe roboczą, jak np walka o Europ. Inst. Techn. różne centra księgowe itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honsa Re: Nieprawdziwy Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 23:49 Tak Ci sie wydaje ze beda podnoscic ??? to czemu likwidowane sa zakłady w Niemczech Francji a nie sa w Angli czy Irlandii , bo milion polakow juz tam jest , a drugi jedzie,wiec specialnie na to bym nie liczył, mamy 16 lat kapitalizm i wynagrodzenia drastycznie nie wzrosły. Utalentowani wyjada a zostana tasmowcy , za 900 zł nie ma co wywoływac tematu Wrocław tak a Poznan taki niech i jednym i drugim dobrze sie wiedzie i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTWro Re: Nieprawdziwy Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 23:10 Ale brednie facet wypisujesz!!! Jakie wszystkie fabryki w strefach? Posen idź się chyba do specjalisty od psyche... Szkoda słów :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CivWrat. Re: Nieprawdziwy Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 23:39 Sam wiesz ze nie sam Rynek jest robiony. Bo okolice Uniwersytetu tez,Zwinger tez(MIędzy Operą i Zakładami Kąpielowymi), Ostrów Tumski też. Wyspa Piaskowa tez, i Słodowa I Bielarska, Parki,okolice Hali Stulecia, Plac Grunwaldzki, Leśnica. PRoblem tkwi w tym, że Wrocław ma ważniejsze zabytki niż kamienice czynszowe, bo gotyckie sklepienia i barokowe freskipotrzebuja większej troski. poza tym Poznan tez sie szczyci takimi inwestycjami jak we Wrocławiu. Ja znam akurat wielu ludzi, którzy znalezni prace w tych nowych zakładach i jest im naprawdę dobrze. A tak w ogóle to się obracam w śśrodowisku Wrocławian(również tych przedwojennych) i wiem ze Poznań ma straszne komplexy niższości. np. ktoś z Poznania upeniwał się czy Wrocław przed wojną nie miał miliona pieszkanińców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honsa Re: Nieprawdziwy Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 23:52 A tobie kolego radze nie mow o kompleksach bo czytajac Twoj post , mozna odniesc takie wrazenie.zaczyna sie weekend wiec zbieraj siły:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telef Re: Nieprawdziwy Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 15:37 "Nawet Volvo we Wroclawiu dymie pracownikow(nie maja nawet zwiazkow zawodowych)" BZDURA!! w volvo sa silnie zwiazki zawodowe, nie masz pojecia, to nie bełkocz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlad Re: Nieprawdziwy Wroclaw IP: *.magma-net.pl 07.11.06, 22:51 Ty chyba w Poznaniu nie byłeś w centrum. Polecam przejść się od Dworca Głównego w stronę rynku (będzie cudowne podwórko po prawej stronie).. Poznań jest dużo bardziej zaniedbany od Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honsa Re: a co na to aron :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 19:42 Te wszystkie wielkie koncerny za pare lat zwina majda i pojada do Rumunii badz Bułgarii , jak robia to teraz u nas..... wiec nie ma sie czym podniecac , za 900 zł w LG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTWro Re: a co na to aron :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 23:19 Nie zwina się, bo Rumunia i inne kraje dalej na wschód nie będą już tak dla nich atrakcyjne jak Polska. A płace zaczynaja się od 1000zl dla totalnych nieuków bez doświadczenia, a pozostali pracujący przy taśmie od 1200 zł na poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: a co na to aron :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 20:24 Nie zwina się, bo Rumunia i inne kraje dalej na wschód nie będą już tak dla nic > h > atrakcyjne jak Polska. A wystarczy, że rumunia i bułgaria będą w unii i wyroby pochodzą z kraju unijnego. Za kilka lat technologia lcd zostanie zastąpiona przez "lcd plus" i w halach Biskupic powstaną korty tenisowe i pieczarkarnie. A rumunia jest bardzo atrakcyjna dla "inwestorów" 10 godzinny dzień pracy i tydzień bez wolnych sobót. Gospodarze nie muszą nawet dysponować rynkiem, a ich prezydent może być nawet z lpr ups... lrr i tak przyjdą:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Łódzkie festiwale IP: *.chello.pl 03.11.06, 19:14 Gość portalu: łodzianin napisał(a): > To nie Wy macie Camerimage, Festiwal Dialogu Czterech Kultur, Łódź Biennale. Nie bój, nie bój ukradną Ci. Tak jak Cieszynowi ukradli festiwal Nowe Horyzonty. Każda metoda jest dobra, gdy komuś brakuje własnych, świeżych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jery Re: Łódzkie festiwale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 20:48 Studiowałem we Wrocławiu 5 lat, teraz mieszkam od półtora roku w Łodzi. Tak jak ktoś już powiedział nie można porównywać obu miast. Plusy Wrocławia: zabytki, klimat studencki, miasto przyjazne, bliskość gór. Minusy: katastrofalna komunikacja, wysokie ceny mieszkań, zarobki nieproporcjonalne do cen mieszkań, brak akwenów wodnych (jeziora - pochodzę z okolic Borów Tucholskich więc mam porównanie :)). Plusy Łodzi: dobra komunikacja (uważam że najlepsza w Polsce z większych miast, a mieszkałem też W Warszawie, bywam często w Poznaniu i Krakowie), klimat (miasto obok którego nie można przejść obojętnie), ceny mieszkań jeszcze do przyjęcia, zarobki bardziej przystępne do kosztów życia, Srodek Polski (wszędzie w Polsce racjonalnie blisko) Minusy: zaniedbane, żulerka wszędzie, chamstwo wśród gó..arzy, dresy, kibole itp., brak sensownych akwenów wodnych, średnio ciekawe miejsca na wyjazd na wekend Generalnie za Wrockiem tęsknię, czasem mam ochotę opuścić Łódź ale na tą chwilę więcej plusów jest za Łodzią, zresztą coraz sensowniejszą ofertę ma to miasto. Kulturalnie dzieje się chyba więcej niż we Wrocku, no i te miejscówki do fotografowania. Tak czy siak lubię oba miasta i się z nimi identyfikuję. pozdrawiam Wrocławiaków Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Łódzkie festiwale 03.11.06, 21:43 Ja bym powiedział że ze środka polski wszędzie daleko- i w góry i nad morze. Akweny wodne w okolicach Wrocławia? jest jęz Nyskie i Otmuchowskie- nieco ponad 1h jazdy głównie autostradą. Komunikacja- za 2 lata Wrocław będzie niekwestionowanym liderem (obecne inwestycje w komunikacje wartość 0,5 mld, a AOW też się buduje :)). Obecnie więcej jest za Łodzią- nawet z twojego listu wynika że jest odwrotnie haaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jery Re: Łódzkie festiwale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 22:59 Godzina jazdy to kawał drogi nad akwen. Z drogami to plus, chociaż w okolicach centrum nic się już nie da zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: a co na to aron :P 04.11.06, 07:12 przez 15 lat byliście dotowani z pieniędzy Białegostoku, Lublina czy Olsztyna to teraz macie. Ale na szczęście wy zaczniecie teraz dotować Lublin i Białystok i zobaczymy za parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CivWrat. Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwestycy.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 23:53 Jest problem. Wszyscy zazdroszcza inwestycji. jako argument podają, ze to dlatego ze u nas sie zgadzaja tyrac za 1000 zł. Wszyscy sa mądrzy po obejrzeniu wiadomosci, bo powiedzieli o inwestycji LG. ale sa inne inwestycje, o których sie nie mówi. Bo na przykła kto sie interesuje Wrocławskim Parkiem Technologisznym gdzie pracuja osoby wykszatłcone, kto mówi o wielkim laboratorium nd Odra naprzeciw Politechniki. sa inwestycje za 1000 zł dla roboli i sa dla ludzi wykształconych. akurat panstwo gada jak zmniejszyc bezrobocie a u nas mało gadaja a wiecej robia. zaniedbane przez poł wieku przez komunistów Miasto rządzi się samo od 15 lat!!! dopieo. to my wszystko sami musimy zrobić. nikt nam nie pomaga podczas powodzi, braku obwodnicy, Skarbu z Bremy. wszyscy pomijają Wrocław w podręcznikach do historii, bo przecież o Fryderyku Wielkim nikt pisac nie bedzie, nasze zabytki zostały wywie4zione do Warszawy(300 mln cegieł to nic- a ile ołtarzy jest w muzeach- ile rzeczy ze św. Elzbiety albo MariiMAgdaleny). Wrocław był zawsze wspaniałym miastem i teraz do tego wraca. nie rozumiem dlaczego łodzianie i poznaniacy nie chca współpracowac tylko zawsze z czyms wyskakują. szcególnie poznaniacy. chce a nie moge z nimi sie dogadac, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulicznik Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.magma-net.pl 04.11.06, 11:34 Panowie obońcy Twierdzy Wrocław, zarzucacie brak racjonalnego podejscia kolegom z Poznania , ale to Wy na konkretne argumenty dostajecie jakiegos dziwnego "szału". Mieszkam we Wrocławiu i naprawde uwielbiam to miasta, ale koledzy z Poznania (niestety) maja racje. Zgodze się z kolegami z Poznania, ze: - inwestycja LG w dłuższej perspektywie czasu może byc niebezpieczna - przykład LG CZECH Rep. - polecam poczytac - Wroclaw powinien sie koncentrowac na tym , aby w miescie powstalo jak najwiecej osrodkow badawczych, rozwojowych roznych miedzynarodowych firm , a nie fabryk w ktorych za 1000 zl robotnicy beda skladc urzdzenia z gotowych czesci. Dla Panow może to jest to słynne HIGH - TECH ?? - jesli chodzi o miasta w ktorych latwiej zyc to stawialbym walsnie na Poznan. Życie tańsze zdecydowanie, a zarobki wyższe (branza IT) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin KOCHAM ŁÓDŹ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 15:29 Na koniec napiszę tylko tyle: ŁÓDŹ JEST PIĘKNA, ALE ZAKURZONA. KIEDYŚ JEDNAK TEN KURZ ZOSTANIE WYTARTY I ŁÓDŹ STANIE SIĘ PIĘKNA, PIĘKNIEJSZA OD WROCŁAWIA... ZOBACZYCIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tele Re: KOCHAM ŁÓDŹ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 15:49 dajcie spokoj, miasto sie rozwija, sa plusy, sa minusy ale po co ta zawisc? niech wasze miasta tez sie rozwijaja, zycze wam tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: KOCHAM ŁÓDŹ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 16:00 Chodzi o to, że we Wrocławiu wszyscu uważają, że Wrocław jest najlepszy,a Łódź ble... Natomiast w Łodzi jest odwrotnie: nikt nie jest zazdrosny o to że Wrocław się rozwija, tylko chcemy mu dorównać lub nawet przegonić... I zamiast we Wrocławiu mówić co trzeba zrobić aby być pod tym względem lepszym od Łodzi, obraza się ją i jej mieszkańów. Trochę to głupie i żenujące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Ja też KOCHAM ŁÓDŹ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 17:47 A skąd jesteś? Bo jeśli z Wrocławia to dla w rocławian możesz być głupi... Wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Wrocławianin 04.11.06, 19:19 Moge być, tak samo jak ty czy myszon z Łodzi. Głupawka na fazie dopada każdego nie wiedziałeś o tym????? Idź lepiej sie przejdź do Księżego Młyna czy co tam macie^%$^%$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podkarpacki Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwestycy.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 00:18 Ale o tym cicho sza, bo znów lublin wyciągnie łapy. P.S. Siedzibę jakiej znaczącej spółki obiecał dla Rzeszowa p.Ożóg na antenie radia Via? Podobno ma to być rekompensata za EP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.rafalczepil.pl Czy nowe władze to podtrzymają? IP: 62.87.128.* 07.11.06, 15:50 Czy nowe władze poradzą sobie z nowymi inwestorami? Myślę, że tam, zwłaszcza, jak będzie wśród nich Rafał Czepil - www.rafalczepil.pl - ma doświadczenie w pracy w międzynarodowym środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telesfor Re: Czy nowe władze to podtrzymają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 21:01 boom wroclawski zbliza sie do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy nowe władze to podtrzymają? 07.11.06, 22:09 Gość portalu: telesfor napisał(a): > boom wroclawski zbliza sie do konca. oj tam zbliża się do końca. Po prostu oddacie to co inni w was zainwestowali. Za wrocławskie pieniądze powstanie droga S19 Białystok - Lublin - Rzeszów, lotnisko w Lublinie i w Białymstoku itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: Czy nowe władze to podtrzymają? 07.11.06, 22:12 20zł wystarczy - prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Czy nowe władze to podtrzymają? 07.11.06, 22:18 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3724264.a Oj obawiam się, że ten boom jeszcze trochę potrwa. Będziemy doić wschód aż nie zostanie kamień na kamieniu ;]]]]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czy nowe władze to podtrzymają? IP: *.magma-net.pl 07.11.06, 22:38 To jak? Jutro na piwko, Aron stawia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czy nowe władze to podtrzymają? IP: *.magma-net.pl 07.11.06, 22:37 Nie ma sensu dotowac Lublina bo i tak pieniadze w postaci akzycy dostanie spowrotem Warszawa. Juz lepiej na Rzeszow placic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czy nowe władze to podtrzymają? IP: *.magma-net.pl 07.11.06, 22:43 Dopoki Pruszon bedzie prezydentem Lublina dopoty bedziecie placic gruba kase na Zachod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: Czy nowe władze to podtrzymają? IP: *.chello.pl 07.11.06, 22:27 > Czy nowe władze poradzą sobie z nowymi inwestorami? Nie sugerujesz że obecne władze nie radzą sobie z inwestorami? No ale inwestorzy nie sprawiają jeszcze żadnych kłopotów. Media: prasa, TV&radio Klecina też nigdy nie zawodziły. Jedynym czynnikiem który sprawia kłopot jest prosty i ciemny lud który masowo ucieka do UK/IR zamaist wybrać okoliczne blaszaki. Co najwyżej sprawia kłopoty klimat, ale wiadomo - klimat zawsze był przeciwko nam. O ile kojarzę notowania i układ gwiazd - nie będzie żadnych nowych władz. W ogóle od 1990 nie ma żadnych nowych władz, bo główni aktorzy na scenie są mniej więcej z tego samego zaciągu i z tego samego POdwórka. POdwórko na pewno posiada w swoich głębinach niejeden nieoszlifowany diament jeśli któryś się zużyje i tzw. ciągłość władzy nie POwinna spędzać sen z POwiek >:) Czasem tylko co diamenty błądzą i nie odnajdują się w przepastnych równinach wiejsko-mazowieckich, ale tak to jest jak zawodzi 'premier z Krakowa' i 'prezydent z Gdańska'... Ale diamenty nie POwiedziały jeszcze ostatniego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Czy nowe władze to podtrzymają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 22:50 > O ile kojarzę notowania i układ gwiazd - nie będzie żadnych nowych władz. W > ogóle od 1990 nie ma żadnych nowych władz, bo główni aktorzy na scenie są mniej ale diamenty POwinni być z oznakowanych hodowli: np. młody Aniszczyk już kandyduje, czas chyba już nadszedł dla Panicza Słoneczka. >kłopot jest prosty i ciemny lud który masowo ucieka do UK/IR zamaist wybrać > okoliczne blaszaki Lud wykształcony, także sprawia zawód, POniżej relacja z eksperymentu tv klecina: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=50854328&a=51733414 tow. Łukaszenko przysłał telegram z gratulacjami, ale szczerze jest zazdrosny o POparcie dla naszego Sternika, które jest większe niż oficjalne POparcie dla prezydenta Białorusi. Praca wychowcza, promocyjna, uśmiech z bilbordów przynosi efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: Czy nowe władze to podtrzymają? IP: *.chello.pl 07.11.06, 23:23 > Lud wykształcony, także sprawia zawód, POniżej relacja z eksperymentu tv > klecina: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=50854328&a=51733414 Rozumiem, że eksperyment nie udał się... Ale to chyba nie leciało na żywo? Bo nie można dopuszczać do takich kliksów. W takich wypadkach robi się dokrętkę i angażuje do telewizyjnej ulicznej ankiety właściwe osoby a nie jakieś przypadkowe które się napatoczą i POwiedzą coś niePOprawnego hehe To jest naprawde niedopatrzenie TVKlecina... Wanda Z. nie użyła swoich wpływów aby pomóc swojego jedynemu kandydatowi? Wyborcza się mocno stara a jak inne media? No bo klimat to wiem, że jest jak zwykle przeciw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Czy nowe władze to podtrzymają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 23:36 > nie można dopuszczać do takich kliksów. W takich wypadkach robi się dokrętkę ale malkątęnt już odleciał, no chyba, że tv klecina panuje nad scenariuszem i on jutro wróci skruszony w luku bagażowym, by ucałować bruk na rynku. > angażuje do telewizyjnej ulicznej ankiety właściwe osoby a nie jakieś > przypadkowe które się napatoczą i POwiedzą coś niePOprawnego hehe inni kandydaci też nie POdołali, Kubacki podjął dyskusję, a Dobrosz stwierdził, że nie ma prawa, wpływać na takie decyzje innych ludzi. >Wanda Z. nie użyła swoich wpływów > aby pomóc swojego jedynemu kandydatowi? Wunderwaffe wypełnia zadania specjalne, news o POparciu wyższym, niż dla Łukaszenki POszedł dzisiaj w tvn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: Czy nowe władze to podtrzymają? IP: *.chello.pl 07.11.06, 23:50 > Wunderwaffe wypełnia zadania specjalne, news o POparciu wyższym, niż dla > Łukaszenki POszedł dzisiaj w tvn. TVKlecina brakuje świeżej krwi i nowych POmysłow. Powinna się uczyć od swojego dobrodzieja - Wałbrzycha jak się załatwia i sączy w mediach POparcie dla sternika... Wałbrzyski sternik miał lepszą promocję, lepiej załatwioną, niebezpośrednią, zawoalowaną, >:) bo ogólnopolską i we wszystkich kanałach a nie tylko informacyjnych. Oto dowód takietomiasto.blox.pl/resource/palma2.jpg takietomiasto3.blox.pl/resource/8odznaczenie.jpg i nie tylko takietomiasto3.blox.pl/resource/7praca.jpg takietomiasto.blox.pl/resource/4biedaszyby.jpg takietomiasto4.blox.pl/resource/9popieram2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Jeszcze parę słów o Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 16:20 Nie wiem dlaczego tyle w Was nienawiści dla Łodzi. Większośc w Łodzi nie była, a się wypowiada, ato naprawdę fajne miasto. Na prawdę... I nie bulwersujcie się tak jeśli jestw czymś lepsze od Wrocławia, OK? Bo jak narazie, to Wrocław i Łódź to dwa najszybciej rozwijające się miasta w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: Jeszcze parę słów o Łodzi IP: *.chello.pl 09.11.06, 16:44 > Nie wiem dlaczego tyle w Was nienawiści dla Łodzi. Większośc w Łodzi nie > była, a się wypowiada, ato naprawdę fajne miasto. Tez tego nie wiem. Ja bywałem w Łodzi od połowy lat 70tych i Łódź od zawsze mi sie bardzo podobała. Teraz też mi się podoba. Trochę smutne że ludzie zapomnieli jak wyglądał Wrocław 20 lat temu... Naprawdę nie było się wtedy czym szczycić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CIVWRAT Re: Jeszcze parę słów o Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 21:03 Ja jestem Wrocławianinem i jestem dumny ze swojego miasta. Jest mi zawsze przykro, gdy słyszę złe rzeczy na temat Wrocławia. Dlatego proszę, aby nikt nie obrażał innych miast. A Łódź bardzo lubię -znacznie bardziej niz inne polskie miasta... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Wrocław kolejny raz wysoko w rankingu inwesty IP: *.os1.kn.pl 09.11.06, 17:43 sztuk6mistrz, masz rację!!! Gmina Wrocław jest tak świetna, że potrafiła ponoć wydać tylko 19 % kwoty jaką otrzymała w tym roku na inwestycje we Wrocławiu od Unii. Dlaczego pracują w Urzędzie Miejskim Wrocławia osoby niekompetentne ? No chyba dlatego, że PO jest z nami mieszkańcami związane na zawsze i zawsze będziemy widzieć zadowolone buziaki naszych "przywódców miejskich". A zapomniałam, że PO jest super, przecież musimy pamiętać,iż Prezydent Wrocławia obiecuje nam, że nasze wynagrodzenia po jego wyborze wzrośną ? No to czego więcej chcieć ?! Odpowiedz Link Zgłoś