Dodaj do ulubionych

Faszystowski mural w centrum miasta

08.11.06, 17:08
Czy ktoś coś wie na temat kulis powstania ściennego malowidła na placu
Dominikańskim? Chodzi o graffiti kibiców piłakrskich, które pojawiło się na
budynku IX L.O. Mam nadzieje że obrazek nie jest legalny i wkrótce zniknie?
Faszystowska stylistyka oraz budzące rozbawienie hasło "szacunek dla tych co
dla tych barw przelali krew" w centrum podobno europejskiego i podobno
słynącego z otwartośći miasta to chyba jakieś wielkie nieporozumienie?
Jeżeli dresiarzo-kibice muszą stawiać we Wrocławiu pomnik swojej
zakompleksionej pseudokultury to niech to robią na oporowskiej a nie w centrum
miasta. Odpowiedź każdego normalnego człowieka na tą ścienną manifestaję
agresji może być tylko jedna: zero szacunku dla głupoty i zero szacunku dla
bandytyzmu! Pozostaje poczekać na odpowiedź władz miasta, którą powinno być
zamalowanie graffiti. Trochę się tylko dziwie że na ten pomysł nie wpadli
jeszcze licealiśći z IX L.O.
Obserwuj wątek
    • Gość: gormic Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 17:53
      :)
    • Gość: Śląsk-Motor Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.finemedia.pl 08.11.06, 18:14
      W Lublinie jest taki sam.
      digart.img.digart.pl/data/img/30/63/download/452755.jpg
      Śląsk Wrocław i Motor Lublin - na zawsze.

I to nie jest żadne faszystowskie malowidło.
      Lepsze kolorowe graffiti niż stara, brudna obdrapana ściana jaka była do tej pory.
      W czym Ci tak bardzo przeszkadza ? Jak się nie podoba, nie musisz oglądać.
      Pozdrawiam.
      • aranyja Re: Faszystowski mural w centrum miasta 08.11.06, 19:49
        Z dotychczasowych postów tylko Twój jest na poziomie, więc odpisuje. Pozostali
        uczestnicy dyskusji mogą mnie "cmoknąć w trąbkę" :)

> Śląsk Wrocław i Motor Lublin - na zawsze.

Tego akurat nie wiesz. Wystarczy że ludzie, którzy decydują o tych układach
        zmienią zdanie, wypowiedzą jakąś wojenę i co wtedy? Szeregowi kibole zamalują
        grafiiti, a na dotychczasowych braci z Lublina ruszą z cegłami przelewać krew?
        Pojdziesz wtedy razem z nimi?

> I to nie jest żadne faszystowskie malowidło.
        > Lepsze kolorowe graffiti niż stara, brudna obdrapana ściana jaka była do tej po
        > ry.

Akurat ściana jest w całości odmalowana więc nie była ani brudna ani odrapana.
        Zresztą nawet jakby była, to to konkretne graffiti wcale nie jest lepsze. To nie
        jest zwykła kolorowa plama, tylko obraz, za którym stoi aprobata przemocy,
        dlatego wolałabym brudną ścianę.

> W czym Ci tak bardzo przeszkadza ? Jak się nie podoba, nie musisz oglądać.

No widzisz, problem w tym że muszę, podobnie jak każdy kto tamtędy przechodzi. A
        jeśli to Ty masz rację to proponuję trochę wyżej namalować mural Arki Gdynia.
        Jak wrocławskim kibicom się nie będzie podobało to przecież zawsze mogą go nie
        oglądać i problem z głowy, prawda?

A nie podoba mi sie bo jest ponury jak pruskie więzienie, i przede wszystkim
        dlatego, że stoi za nim dresiarstwo prymitywizm i przemoc. To jest znak ludzi,
        którzy nie przyspażają dumy mojemu miastu - wprost przeciwnie. Rozumiem że
        wszędzie istnieje margines społeczny, ale nie rozumiem dlaczego pozwala mu się
        panoszyć w centrum miasta? Nie byłoby mojego postu gdyby to graffity powstało
        przy stadionie albo na jakimś blokowisku. I jeszcze jedno - jest mi wstyd, że
        osoby z innych miast odwiedzając "otwarty" Wrocław mogą nie czuć się bezpiecznie
        widząc takie napisy. Jest mi wstyd, że osoby zza granicy będą oglądać w centrum
        mojego miasta wielki napis w gotycko-faszystowkim stylu, bez względu na to czy
        go zrozumieją czy nie (a nie wiadomo co gorsze). Jest mi wstyd, że władze miasta
        dla kilku wyborczych głosów niszczą to co we Wrocławiu najcenniejsze - zalążki
        atmosfery tolerancji i otwartości.

> Pozdrawiam.

Rowniez pozdrawiam
        • Gość: Śląsk-Motor Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.finemedia.pl 08.11.06, 20:09
          > "Tego akurat nie wiesz. Wystarczy że ludzie, którzy decydują o tych układach
          > zmienią zdanie, wypowiedzą jakąś wojenę i co wtedy? Szeregowi kibole zamalują
          > grafiiti, a na dotychczasowych braci z Lublina ruszą z cegłami przelewać krew?"

Proszę, nie pisz o czymś, o czym nie masz pojęcia :-)

> "To nie jest zwykła kolorowa plama, tylko obraz, za którym stoi aprobata
          > przemocy, dlatego wolałabym brudną ścianę."

I tu się mylisz. Jest wprost przeciwnie. Za 'malowidłem' stoi braterstwo i przyjaźń do drużyny z Lublina, z którą Śląsk Wrocław jest zaprzyjaźniony. Obie drużyny trzymają się zawsze razem. W Lublinie jest identyczne graffiti (u nas Motor-Śląsk, u nich Śląsk-Motor).

A graffiti zostanie, czy tego chcesz czy nie. Władze Miasta i dyrektor 9LO wyrazili na to zgodę. Graffiti nie może zakrywać nawet żaden plakat czy ogłoszenie.

Pozdrawiam :)
          • Gość: kibic telewizyjny Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.akron.net.pl 08.11.06, 20:39
            Gość portalu: Śląsk-Motor napisał(a):
            > Za 'malowidłem' stoi braterstwo i przy jaźń do drużyny z Lublina, z którą
            > Śląsk Wrocław jest zaprzyjaźniony. Obie drużyny trzymają się zawsze razem.
            > W Lublinie jest identyczne graffiti (u nas Motor-Śląsk, u nich Śląsk-Motor).

A dlaczego np. nie Śląsk-Lech Poznań? Lech gorszy?
          • aranyja Re: Faszystowski mural w centrum miasta 08.11.06, 22:37
            Gość portalu: Śląsk-Motor napisał(a):

> Proszę, nie pisz o czymś, o czym nie masz pojęcia :-)

Skąd ta pewność - tak dobrze się znamy? Może mam większe pojęcie niż bym
            chciała? A jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu i opowiedz na jakich
            zasadach zawiera się sojusze i wypowiada wojny wśród kibiców? Ktoś pyta o zdanie
            "stadionowe mięso" - dresiarzy, mentów i szeregowych szalikowców? A Ciebie ktoś
            kiedyś pytał co na przykład sądzisz o sojuszu z Motorem i czy Twoim zdaniem
            warto go podtrzymywać? :)

> > "To nie jest zwykła kolorowa plama, tylko obraz, za którym stoi aprobata
            > > przemocy, dlatego wolałabym brudną ścianę."
            >
            > I tu się mylisz. Jest wprost przeciwnie. Za 'malowidłem' stoi braterstwo i przy
            > jaźń do drużyny z Lublina, z którą Śląsk Wrocław jest zaprzyjaźniony. Obie druż
            > yny trzymają się zawsze razem. W Lublinie jest identyczne graffiti (u nas Motor
            > -Śląsk, u nich Śląsk-Motor).

Powiedz mi, co na tym malarskim manifeście przyjaźni oznacza czarny herb z
            gotycką literą "h"?

Powiedzmy że chcę Ci wierzyć. Umówmy się tak - niech kibice namalują w tym
            miejscu nowe graffiti, z którego będzie emanować prawdziwa przyjaźń i
            braterstwo, zamiast agresji, buractwa i mentalnego zaścianka, a wtedy ja
            przestanę się czepiać. Może jakieś uśmiechnięte twarze, może przyjazne normalne
            litery, może radośniejsze kolory? Przecież chyba nie chcecie żeby Wrocław stał
            się najsmutniejszym miastem w Polsce? Może coś o przyjaźni i radośći kibicowania
            zamiast debilizmów o przelewaniu krwi? Skoro naprawdę chodzi o przyjaźn to chyba
            nie będzie problemu, jak sądzisz?

• e-kibic Re: Faszystowski mural w centrum miasta 08.11.06, 23:24
              aranyja napisała:

> A jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu i opowiedz na jakich
              > zasadach zawiera się sojusze i wypowiada wojny wśród kibiców?
              Na takich samych jak na tutejszym forum. Jednych się lubi a innych się obraża i
              poniewiera. Czyż tak nie jest na tym forum?

> A Ciebie ktoś kiedyś pytał co na przykład sądzisz o sojuszu z Motorem i czy
              > Twoim zdaniem warto go podtrzymywać? :)
              Uważam że sojusze warto podtrzymywać z każdym. Czym więcej sojuszników tym
              więcej szacunku między ludźmi. To również dotyczy tego forum

> Powiedzmy że chcę Ci wierzyć. Umówmy się tak - niech kibice namalują w tym
              > miejscu nowe graffiti, z którego będzie emanować prawdziwa przyjaźń i
              > braterstwo, zamiast agresji, buractwa i mentalnego zaścianka, a wtedy ja
              > przestanę się czepiać.
              Kibice wywodzą się ze społeczeństwa a w społeczeństwie też jest pełno buractwa
              i mentalnego zaścianka, który bardziej rzuca się w oczy niż normalni ludzie i
              zwyczajni kibice.

> Skoro naprawdę chodzi o przyjaźn to chyba nie będzie problemu, jak sądzisz?
              Nie wymagaj aby wszyscy widzieli przyjaźń w taki sam sposób jak Ty widzisz. Nie
              jesteś pępkiem świata ani żadnym autorytetem aby decydować o tym jak ma
              wyglądać prawdziwa przyjaźń. Jeśli ludzi coś łączy to niech łączy tak jak oni
              tego chcą i niech się przyjaźnią tak jak chcą. Nie żyjesz sama w tym mieście i
              nie możesz narzucać innym aby się przyjaźnili tak jak Ty tego chcesz. Ci młodzi
              ludzie którzy to namalowali idą w dobrym kierunku, bo chcą żyć z innymi w
              zgodzie. Teraz wypada ich tylko odpowiednio wyedukować a nie ganić za to że
              według Twojej skali oceny przyjaźnią się w zły sposób.
              Pozdrawiam.
              • Gość: PAWIAN Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.chello.pl 08.11.06, 23:53
                KOles albo kpisz albo jesteś totalnym ignorantem.Tem mural to gloryfikacja
                przemocy i nienawiści a nie przyjaźni.Głosi on chwale tych co stracili zdrowie
                i życie w huligańskich bójkach.Rozumiem ze bezmózgi mogą sie lać na ustawkach
                ale Żeby miasto wyraziło zgode na takie coś? Wstyd Dutkiewicz , wstyd....
                • mr_pope Re: Faszystowski mural w centrum miasta 09.11.06, 17:13
                  Najwyraźniej mecze piłkarskie znasz tylko z gazet.
        • e-kibic ....atmosfery tolerancji i otwartości 08.11.06, 23:03
          aranyja napisała:

> niszczą to co we Wrocławiu najcenniejsze - zalążki
          > atmosfery tolerancji i otwartości.

Czy o takiej tolerancji i otwartości piszesz jak Twoja?

Niektórym zawsze jest źle. Źle gdy się kibice biją i źle gdy się przyjaźnią.
          Jeśli takie malunki mają zacieśniać przyjaźnie między młodymi ludźmi z różnych
          miast to jestem za tym aby powstały na każdej szkole.
          Pozdrawiam.
          • aranyja Re: ....atmosfery tolerancji i otwartości 08.11.06, 23:32
            Powiedz mi, co na tym malarskim manifeście przyjaźni oznacza czarny herb z
            gotycką literą "h"?
            • e-kibic Re: ....atmosfery tolerancji i otwartości 08.11.06, 23:39
              Nie mam zielonego pojęcia, pewnie coś złego.
              A co w Twoim mniemaniu oznacza tolerancja i otwartość?
              • aranyja Re: ....atmosfery tolerancji i otwartości 09.11.06, 00:44
                Czytałam kilka Twoich postów i powiem szczerze, że nie chce mi się wchodzić w
                dyskusje. Zapraszaj kiboli na kółka plastyczne, poniewieraj ludzi na forach,
                zawieraj sojusze (z gejami i Areczką Gdynia też?) i niech Ci się wydaje że
                jesteś szanowany. Tylko nie próbój wciskać mi ciemnoty, bo tego nie lubie.

Jedną rzecz sobie wyjaśnijmy. Nic mnie nie obchodzi w jaki sposób przyjaźnią się
                kibole, dresy czy inne menelstwo. Nie nie zamierzam też zmieniać ich zwyczajów.
                Powiem więcej, jeżeli wszyscy oni się nawzajem powyżynają, to świat tego dnia
                stanie się lepszy i piękniejszy. Ale dopóki żyją i dopóki pokojowo mijają mnie i
                mojego faceta na ulicy, a ich śmieszne wojny nas nie dotyczą to zaciskam zęby i
                idę dalej - i to jest właśnie tolerancja, o którą pytałeś. Tylko musisz
                wiedzieć, że zarówno otwartość jak tolerancja mają swoje granice. Nie ma i nie
                będzie mojej zgody na pyszałkowate wchodzenie zła w publiczną sferę miasta.
                Dopoki w stolicy Dolnego Śląska w większości są normalni ludzie doputy trzeba
                zrobić wszystko żeby margines nie poczuł wiatru w skrzydłach, bo to zawsze
                kończy się tragicznie. Nie ma więc i nie będzie naszej zgody na obrzydliwy
                ponury pomnik głupoty i bandytyzmu namalowany w centrum Wrocławia. Nie ma - i
                koniec dyskusji. Koniec.
                • Gość: Jacek Re: ....atmosfery tolerancji i otwartości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 07:57
                  > Powiem więcej, jeżeli wszyscy oni się nawzajem powyżynają, to świat tego dnia
                  > stanie się lepszy i piękniejszy.

No to masz problem, bo na razie się przyjaźnią i z tego powodu twój świat jest
                  beznadziejny. Cóż chyba ogarnęła cię jakaś jesienna depresja. :)
                • Gość: Jacek Re: ....atmosfery tolerancji i otwartości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 08:02
                  aranyja napisała:

> poniewieraj ludzi na forach,

Ty to robisz niestety lepiej

• Gość: mł.kwiatek Re: ....atmosfery tolerancji i otwartości IP: *.gdynia.mm.pl 09.11.06, 18:59
                  co ty wypisujesz? nie masz pojęcia o tych sprawach skoro piszesz takie głupoty mam nadzieje że ten twój facet nie jest taki tępy jak ty i nie jestem ani dresem ani menelem a to miasto wcale nie jest twoje tylko nasze ,,Śląsk moim życiem!!!''
                • Gość: erty Re: ....atmosfery tolerancji i otwartości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 07:28
                  Nic mnie nie obchodzi w jaki sposób przyjaźnią si
                  > ę
                  > kibole, dresy czy inne menelstwo. Nie nie zamierzam też zmieniać ich zwyczajów.
                  > Powiem więcej, jeżeli wszyscy oni się nawzajem powyżynają, to świat tego dnia
                  > stanie się lepszy i piękniejszy.

Rozumiem, ze te wyzwiska to tez tolerancja?
    • turez Re: Faszystowski mural w centrum miasta 08.11.06, 18:39
      bzdety gadasz paniusiu. Nie próbuj sie wszedzie doszukiwać faszyzamu, zreszta
      tak jak i fanatyce z młyna nie powinnie sie doszukiwać wszedzie lewactwa bo po
      obu stronach paranoja. Graf bardzo łądny :) tylko ta krew:0 No ale nie jest zle
      i fajnie,z e to powstało a nie jeakies bazgroły totalne.
      A graf jest legalny wiec mozesz cmoknać wuja w trabke:o ;-)
      • Gość: jacek Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 18:45
        Jak to ktoś kiedyś powiedział, nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
        • soul.music Re: Faszystowski mural w centrum miasta 08.11.06, 18:56
          Uspokój się. Graffiti jest legalne. Została podpisana zgoda w Urzędzie Miejskim, a druga od Dyrektora szkoły. Więc akurat mało tutaj masz do gadania...
          • Gość: bru Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 21:07
            a ja się i tak przypierzę: o ile wiem, aby uniknąc zgrzytu należało
            napisać: "przelali swą krew", a nie, jak zdaje sie jakiś wybitny artysta i
            literat (bo dzieło to niezwykłe, no no no no no...) nabazgrał: stracili swą
            krew. stracić to można cnotę, piątą klepką a rozum postradać, co autorzy,
            dyrektor i władze zdaje się zrobili (co do cnoty nie mam pewności).
            o przepraszam za "nabazgrał" - to że mural został startannie wykonany, to chyba
            jedna z jego nielicznych zalet. i nie wciskajcie ludziom ciemnoty, że jedyną
            motywacją jego powstania jest przyjaźń kibiców tych dwóch cudownych klubów i
            bezinteresowna afirmacja czystej przyjaźni, bo wynika z niego aż nadto
            dobitnie, że przelewali też krew cudzą (co jest już przestępstwem). a
            gloryfikując tego typu postawy, jak fanatyczna obrona jakiś idiotycznych barw,
            jest podrzeganiem do nienawiści raczej i szerzeniem nietolerancji. - stąd minus
            mój dla władz i dyrektora
            oczywiście opinii na temat wartości artystycznych tego dzieła autorom oszczędzę.
            • Gość: zwyklykibic Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 08:36
              Faktycznie, hasło trochę nie po polsku, ale cóż, czego wymagać od autorów...
              Taki odpychający bohomaz to po prostu wstyd dla Wrocławia. Estetyka szalika
              może się podobać tylko szalikowcom, bo wydaje im się, że to niesie jakieś
              strasznie ważne przesłanie, przypomina im mecze i zwycięskie ustawki. A prawda
              jest taka, że to jest po prostu koszmar, nie powinno się do centrum wpuszczać
              czegoś tak brzydkiego, psującego jego klimat. Wrocław jest jednym z
              najpiękniejszych miast Polski i nie dopuszczajmy do jego prymitywnego
              oszpecania.
          • jureek Re: Faszystowski mural w centrum miasta 09.11.06, 09:08
            soul.music napisała:

> Uspokój się. Graffiti jest legalne. Została podpisana zgoda w Urzędzie Miejskim
            > , a druga od Dyrektora szkoły. Więc akurat mało tutaj masz do gadania...

To, że jest legalne nie oznacza wcale, że każdemu musi się podobać. Zyjemy w
            wolnym (podobno) kraju, więc wolno mi napisać, że mi się nie podoba. I tyle
            właśnie mam do gadania.
            Jura
      • robbinia Re: Faszystowski mural w centrum miasta 08.11.06, 20:59
        Ladny, ladny, bardzo ladny graf. A jak ktos stracil swa krew bo napadał na
        innych kretynów, tylko dlatego że mieli inne szaliki to tez szacunek? Banan w
        lapke i na drzewa "panowie"!
    • ludendorf Re: Faszystowski mural w centrum miasta 09.11.06, 00:40
      To kilka lat temu było moje liceum i cieszę się że ktoś je tak "podrasował". Jak
      dla mnie dobrym guście, nawoływania do faszyzmu i przemocy nie widzę więc bez
      histerii.
      • Gość: larry Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.iitd.pan.wroc.pl 09.11.06, 08:39
        jak to jest ładne to w takim razie malowidła teofila ociepki czy nikifora
        uzyskały wlasnie status arcydzieł wszechczasów
      • jureek Re: Faszystowski mural w centrum miasta 09.11.06, 09:11
        ludendorf napisał:
        > nawoływania do faszyzmu i przemocy nie widzę więc bez
        > histerii.

A te teksty o przelanej krwi? To nie jest gloryfikacja przemocy?
        Jura
        • Gość: umyslscisniety Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 11:40
          a kiedy wspomionamy powstania,gadamy o przelanej krwi naszych wojakow,to tez
          nawolujemy do przemocy? w ogole to goncie sie :p
          • Gość: ULTRAS Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 11:46
            Kolego teraz to przegiąłeś na maxa.Rozumiem ze w twojej pustej łepetynie
            powstaniec warszawski i kibol zaszlachtowany kosą to bohaterowie tej samej
            rangi? Zresztą Legia ma taki transparent z powstańcami ...żenada.A poza tym goń się
            • Gość: umyslscisniety Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 11:57
              ale z was matoly,zartowalem tylko hehe
          • Gość: KKW Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:51
            podsumuję to jednym słowem: głupek
          • Gość: xzx Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 14:51
            z twojej wypowiedzi rozumiem, że wojna nie jest sama w sobie przemocą buahahaha
            lol!
        • mr_pope Re: Faszystowski mural w centrum miasta 09.11.06, 17:16
          > A te teksty o przelanej krwi? To nie jest gloryfikacja przemocy?

Czy Słowacki pisząc "niech żywi nie tracą nadziei i przed narodem niosą oświaty
          kaganiec a kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei, jak kamienie przez Boga
          rzucane na szaniec" gloryfikował przemoc wg Ciebie?
          • jureek Re: Faszystowski mural w centrum miasta 10.11.06, 11:09
            mr_pope napisał:

> > A te teksty o przelanej krwi? To nie jest gloryfikacja przemocy?
            >
            > Czy Słowacki pisząc "niech żywi nie tracą nadziei i przed narodem niosą oświaty
            >
            > kaganiec a kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei, jak kamienie przez Boga
            > rzucane na szaniec" gloryfikował przemoc wg Ciebie?

Tak. Nie mam mu tego jednak za złe, bo czasem przemoc ma sens. Tak samo jak nie
            mam za złe powstańcom warszawskim, że stosowali przemoc. Nie jestem jakimś
            absolutnym pacyfistą. Ale co innego pochwała przelewania krwi dla ojczyzny, a co
            innego pochwała przelewu krwi w imię barw klubowych. Chyba czujesz różnicę? Jest
            przemoc sensowna i bezsensowna. To malowidło na liceum to pochwała przemocy
            bezsensownej.
            Jura
            • mr_pope Re: Faszystowski mural w centrum miasta 14.11.06, 19:39
              "Ale co innego pochwała przelewania krwi dla ojczyzny, a co innego pochwała
              przelewu krwi w imię barw klubowych".

Dopóki przelewają swoją krew mnie nic do tego.
    • Gość: ara Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: 193.109.212.* 09.11.06, 09:45
      faktycznie, żenujące, po prostu wstyd, że w centrum miasta pozwolono na
      gloryfikację tępego bandytyzmu łysogłowych kibiców!!!
      • Gość: zastanówcie się... Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.poligrafia.pl 09.11.06, 16:33
        Gość portalu: ara napisał(a):

> faktycznie, żenujące, po prostu wstyd, że w centrum miasta pozwolono na
        > gloryfikację tępego bandytyzmu łysogłowych kibiców!!!

jureek napisał:

> A te teksty o przelanej krwi? To nie jest gloryfikacja przemocy?

Postawcie się w sytuacji rodziców małolata, któremu wsadzili nóż w brzuch bo
        miał szalik przeciwnej drużyny. I co Wy na to ?
        "Szacunek dla tych, co za te barwy stracili krew" - naprawdę nie możecie
        zrozumieć przesłania tego hasła !? Powiedz mi które słowo tego sloganu nawołuje
        do przemocy lub bandytyzmu ?
        Zastanówcie się dwa razy zanim coś napiszecie...
        • Gość: jeszcze ja Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.poligrafia.pl 09.11.06, 16:41
          PS: i nie każdy kibic jest stadionowym bandytą.
          Dlaczego od razu hasła w stylu "krew, honor, ojczyzna, wierność" traktujecie
          jako gloryfikacja przemocy i bandytyzmu ? Opamiętajcie się!!! Przecież to nie
          są hasła nazistowskie/faszystowskie....
          Może jeszcze należało by wyburzyć wszystkie budowle które mają napisy czcionką
          gotycką ?
          LOL.
        • Gość: wydra "Szacunek dla tych, co za te barwy stracili krew" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:20
          mam pytania, bo nie znam społeczności sportowej (to nie są złosliwe pytania):
          1. Dlaczego należy otaczać szacunkiem "tych, co za te barwy stracili krew"?
          2. W jakich okolicznościach, dlaczego i po co, oni "za te barwy stracili krew" ?

• Gość: Kasia Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.devs.futuro.pl 09.11.06, 17:02
      Człowieku, ktory pisales ten artykul zastanow sie nad soba!!! Jak ci sie nie
      podoba to co jest na scianie<a raczej bylo> to sie nie patrz i nie obrazaj
      ideoligii tych osob,ktorym to sie podoba, moze to twoja subkultura jest
      smieszna??!! Potrafisz oceniac negatywnie i nie dostarzegac dobrych stron!! Nie
      kieruj sie stereoptypami,ze wszyscy kibice sa zli. Usiadz i zastanow sie nad
      soba i nad tym co napisales/as!!!!!!!!!!
    • Gość: szcz Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 10:43
      "Faszystowski mural w centrum miasta" co ma grafiti do faszyzmu idioto
    • Gość: skalpel Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.e-wro.net.pl 12.11.06, 09:57
      no i zniknal ten bohomaz pseukibicow, z czego ja i wszyscy moi znajomi si
      ebardzo cieszymy.
      • Gość: obserwator Re: Faszystowski mural w centrum miasta IP: *.pai.net.pl 22.11.06, 10:30
        to cieszcie sie dalej.. przynajmniej na zdrowie nie bedziecie narzekali (jko ze
        smiech to zdrowie) bo z wlasna glupota juz nie wygracie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka