Gość: nazareth IP: *.magma-net.pl 22.11.06, 16:13 Za miedzią wcale nie przemawia niska cena, jest to obecnie jedno z najdroższych pokryć dachowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HANS Hala Stulecia będzie kryta miedzią IP: *.wroclaw.mm.pl 23.11.06, 07:54 Gratulacje dla Gazety Wyborczej.Wreszcie ta gazeta jako pierwsza zaczęła używać narazie tłumaczonych na polski nazw niemieckich.Dobry początek.Hala Stulecia i koniec z Halą Ludową.Dalszy krok to skończyć ze Stadionem Olimpijskim.Nazwa historyczna to Herman Georing Stadion i oczywiście ul Mickiewicza ma wrócić do starej nazwy Adolf Hitler Strasse.Gazeta Wyborcza to fajowa gazeta taka europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llameth Re: Hala Stulecia będzie kryta miedzią IP: *.magma-net.pl 24.11.06, 19:36 Na listę UNESCO została wpisana Hala Stulecia, nie Ludowa. Najpierw sprawdź, potem się dopieprzaj. whc.unesco.org/en/list/1165 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Re: Hala Stulecia będzie kryta miedzią IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.06, 23:34 Dla mnie Hala Ludowa, to Hala Ludowa i koniec.Hala Stulecia? Równie dobrze faktycznie można by powrócić do innych oryginalnych niemieckich nazw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Achilles Re: Hala Stulecia będzie kryta miedzią IP: *.lanet.net.pl 24.11.06, 23:01 Czas rozpoczac nazywac rzeczy po imieniu.. HANS jestes idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Hala Stulecia będzie kryta miedzią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 08:05 Ale za to miedż nie zakłóca równowagi ekosystemu! Czy ktoś może wie co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HE Re: Hala Stulecia będzie kryta miedzią IP: *.finemedia.pl 25.11.06, 00:11 I tu sie mylisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń trąbalski to jest hala LUDOWA a nie żadna 100-lecia IP: *.chello.pl 26.11.06, 15:06 wiadomo ze tresci ludowe są juz niemodne, a moze lepiej nazwać (jak inwestorzy różnych hiper super duper centrów ufo-grunwaldzki czy bema-plaza) tak swojsko 'wroclaw city hall' ? po co taka zmiana nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: to jest hala LUDOWA a nie żadna 100-lecia IP: *.magma-net.pl 26.11.06, 20:54 ale jest po dyskusji po co zmieniać ,bo zmiana się dokonała.kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
grzechpa Re: to jest hala LUDOWA a nie żadna 100-lecia 27.11.06, 14:36 tak? to powiedz to tym ktorzy zmienili oryginalna nazwe na "hale Ludową" znaczy się powiedz to komuchom :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Re: to jest hala LUDOWA a nie żadna 100-lecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.06, 23:38 A ty, powiedz coś tym co zmienili nazwę Breslau na Wrocław, może tu także należy powrócić do poprzedniej, jedynie słusznej nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: to jest hala Stulecia a nie żadna komuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 10:57 Nazwa Wrocław to polska nazwa dawnego Breslau. Tak więc o co ci chodzi? Hala STulecia to oryginalna i jedyna nazwa tego obiektu, która komuniści fałszywie zamienili na jakas Ludowa tak jak Rzeczpospolita tez musiąłbyć Ludowa. Komuna sie skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: to jest hala Stulecia a nie żadna komuna IP: 62.29.136.* 29.11.06, 14:58 Hala Stulecia to polska nazwa Jahrhunderdshalle podobnie jak Wrocław to polska nazwa dawnego Breslau. A swoją drogą dziwne, że tylu jest na forum wielbicieli Napoleona którym przeszkadza upamiętnienie lania jakie otrzymał pod Lipskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to jest hala Stulecia a nie żadna komuna IP: *.math.umd.edu 29.11.06, 19:20 Moze nie Napoleona a Poniatowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Re: to jest hala Stulecia a nie żadna komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 20:20 To że nie wiesz, o co mi chodzi wcale mnie nie dziwi pomijając, że nie było żadnej zmiany nazwy, Hala Ludowa jest dalej, Halą ludową dziwię się, że jest aż tak wielu wielbicieli niemieckich sukcesów militarnych, jak ktoś to już tutaj napisał, klęska Napoleona była też w pewnym stopniu naszą klęską. Proponuję zatem dla wszystkich wielbicieli prusaków i poprawności, przywrócić całość nazwy,łącznie z tekstem o zwycięstwie w bitwie pod Lipskiem. Proponuję także, powrót do pierwotnych nazw ulic w naszym mieście, przecież to wielkie kłamstwo, że nie nazywają się tak jak nazywały tuż po ich wytyczeniu. To samo tyczy się innych obiektów wybudowanych przez niemców, zmieńmy ich nazwy na oryginalne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Nazwa Breslau powstała z nazwy Wrocław 26.04.08, 12:15 która jest oryginałem A swiat zna dzieło Maxa Berga jako "Hala Stulecia" i nie jako "Hala Ludowa". Czepiacie sie zupełnier niepotrzebnie. Bitwa pod Lipskiem wcale nie była naszą klęską. Napoleon był politykiem i wielokrotnie pokazywał swoim postępowaniem, że ma nas w nosie. A wiec czy by wygrał, czy by przegrał - na jedno wychodzi. A okres tej wolności kosztował nas bajonskie sumy....... Hala Stulecia to taka sama nazwa jak Panteon. Tylko oznaczenie wielkiego zabytku architektury! Pokrywanie Hali Stulecia miedzią to kompletny idiotyzm jakiegos poprawiacza architektury. Ten obiekt był u swoich początków biało czarny, a nie biało zielony. Miedz, kiedy spatynuje, nada temu monumentowi zupełnie nieznanego mu wyrazu. Ale czego oczekiwac w miescie, w którym najwiekszym hitem jest wdudowanie okien fakro w kazdy możliwy zabytkowy dach. Oj p. Hawrylakowa, niech pani lepiej sprzedaje pomidory lub pietruszke na targu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzechwa ;) Re: to jest hala LUDOWA a nie żadna 100-lecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 01:47 a skad sie wogole wziela nazwa Hala Ludowa? ze niby co lud ja budował? czy jakies potancówki ludowe sie tam odbywaly? czy moze po prostu wspaniale wladze "ludowe" ja zbudowaly? :))) a propos zmian nazwy wszystkiego na niemieckie nie chodzi tutaj aby popadac w skrajnosc chodzi o to ze jest to nazwa "pierwotna " i po polsku :)a poza tym nie kojarzy mi sie z KOMUCHAMI no Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKS Hala Stulecia!!!???? IP: 129.35.204.* 30.11.06, 08:49 Co za osioł zmienił tą nazwę? Pewno znów ktoś się przejął, że Ludowy to jakiś postkomuniazm i wykorzystując okazję zmienił nazwę. Brednie jakieś i tyle. P.S. Niemcy jakoś nie kwapią się do zmiany marki VolksWagen (samochochód dla ludu, tudzież ludowy)na innego dziwoląga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Hala Stulecia!!!???? IP: 62.29.136.* 30.11.06, 09:45 Max Berg projektując halę, projektował Halę Stulecia. I miasto Wrocław (Breslau) Halę Stulecia zbudowało. I niech tak już pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaG Re: Hala Stulecia!!!???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.06, 14:05 Dlaczego nikt nie pomyślał o zmianie tej nazwy zaraz po upadku komuny, tak jak robiło sie to z ulicami? Hala Stulecia wcale by mi nie przeszkadzała, ale teraz nie jest dobry czas na taka zmianę. Ja przyzwyczaiłem się do Ludowej i ta nazwa mi się podoba (choć komuny nienawidze). Ponadto należy pamiętać, że porażka Napoleona była też porażką Polaków... Mam wątpliwości czy nowa nazwa przyjmie się u ludzi, jeśli tak to ok, czas pokaże. Napewno u mnie ta zmiana przyjmować się bedzie bardzo ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Hala Stulecia!!!???? IP: *.dint.wroc.pl 05.12.06, 13:44 Nie ma co się tak podniecać zwycięstwami militarnymi Prusaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Hala Stulecia!!!???? IP: 62.29.136.* 05.12.06, 14:33 Ale to Prusacy zbudowali Halę Stulecia. I mieli prawo ją tak nazwać. A Napoleon, co by nie mówić, był agresorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen Najuczciwiej będzie wyburzyć ten pomnik pruskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 00:17 militaryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiadek Re: Najuczciwiej będzie wyburzyć ten pomnik prusk IP: 77.116.109.* 16.03.08, 18:07 dla mnie, czlowieka urodzonego w latach 70 hala bedze ludowa, kogo to obchodzi ludowa stulecia czy tysiaclecia, tak jak smieszne wydaje sie plaza, ogrody, itp. to w ludowej i jej okolicach to co najpiekniejsze w zyciu dane mi bylo, o nazwe stulecia walcza pociotki w urzedzie o istnienie, a pozniej ciezko nam skojazyc po latach gdzie piekno naszego zycia sie odbylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Hala Stulecia będzie kryta miedzią IP: *.lanet.net.pl 28.03.08, 11:27 a Wieczorka zawsze pozostanie Wieczorka, a nie jakąś tam Wyszyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś