Gość: mała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 21:13 Ciekawe kiedy z wrocławskich ulic znikną stare i niewygodne Ikarusy... Jednak odczuwa się dyskomfort jeżdząc 30 min i przewracając się z boku na bok :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gucio Re: Ikarusy IP: *.realestate.net.pl 03.01.07, 21:46 Ale latem jak było gorąco te wielkie przesuwane okna to lepsze niz te wszystkie bajery w tych nowych pojazdach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Ikarusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 22:04 Ale do lata daleko ;-) ja jednak wolę " gadające" autobusy - tan Pani to mi się nawet podoba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Ikarusy 03.01.07, 23:15 Gość portalu: mała napisał(a): > ja jednak wolę " gadające" autobusy - tan Pani to mi się nawet podoba ;) I ten dźwięk dzwonka, jak do drzwi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzosz Re: Ikarusy IP: *.media4.pl 03.01.07, 22:24 ikarek jaki jest taki jest ale jezdzi i elektronika nie szwankuje!!!!!!!!111 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Ikarusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 22:30 Tylko, że dzisiaj widziałam dwa stare ikarusy z pogotowiem technicznym u boku :/ Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Ikarusy 03.01.07, 22:24 Gość portalu: mała napisał(a): > Ciekawe kiedy z wrocławskich ulic znikną stare i niewygodne Ikarusy... W 2010 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ikarusy IP: *.akron.net.pl 04.01.07, 12:07 ja tam wolę zaczekać na następny :) w ikarusach tak trzęsie, że można obiad zwrócić i nie tylko :) i do tego się nieźle poobijać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Ikarusy do kasacji w tym roku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.07, 15:12 Nie w 2010 roku jak pisał poprzednik{jak nie wie to po co zabiera głos} lecz w tym mają być wycofane.Mam na myśli o tych Jkarusach najstarszych z Węgier.Pojeżdżą jeszcze te wyprodukowane koło Poznania,poznać je po innych drzwiach niż te z Węgier i po innym silniku-silniku MANA,te być może pojeżdżą do 2010 roku ponieważ były póżniej zakupione niż te węgierskie. Wiadomość o wycofaniu najstarszych Jkarusów była w jednej z gazet.Są plany,tak podano w niej na ten rok zakupu 22 nowiutkich przegubowych autobusów z fotokamerami{zapewne chodzi o najnowsze VOLVO}które mają zastąpić wysłużone najstarsze Jkarusy.Ta ilość wystarczy by je zastąpić bo we Wrocku jest jeszcze ich z kilanaście{tych najstarszych}. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Bzdura 04.01.07, 16:50 Gość portalu: Martix napisał(a): > Nie w 2010 roku jak pisał poprzednik{jak nie wie to po co zabiera głos} lecz w > tym mają być wycofane.Mam na myśli o tych Jkarusach najstarszych z > Węgier. A widziałeś kiedyś Ikarusa nie z Węgier??? > Pojeżdżą jeszcze te wyprodukowane koło Poznania,poznać je po innych > drzwiach niż te z Węgier i po innym silniku-silniku MANA,te być może pojeżdżą > do 2010 roku ponieważ były póżniej zakupione niż te węgierskie. Ale się uśmiałem :-) Takiej bzdury jak żyję nie słyszałem... > Wiadomość o wycofaniu najstarszych Jkarusów była w jednej z gazet.Są plany,tak > podano w niej na ten rok zakupu 22 nowiutkich przegubowych autobusów z > fotokamerami{zapewne chodzi o najnowsze VOLVO}które mają zastąpić wysłużone > najstarsze Jkarusy.Ta ilość wystarczy by je zastąpić bo we Wrocku jest jeszcze > ich z kilanaście{tych najstarszych}. Najpierw naucz się liczyć. Ikarusów 280.26 jest obecnie 34 sztuki, a to jak widzisz jest więcej niż nowych zakupów. Poza tym do wymiany są też solówki. A na koniec: > {jak nie wie to po co zabiera głos} No właśnie, jak nie wiesz, to nie zabieraj głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Nie zupełnie bzdura IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.07, 13:34 Jkarusy były robione czy montowane Bystrzaku również koło Poznania a nie tylko na Węgrzech.Fakt,że w małych ilościach ale były robione.U nas jest ich kilka i one trochę zapewne dłużej pojeżdżą. Ja tam nie śledzę ile u nas jeszcze jest ogółem Jkarusów,wydawało mi się,że jeszcze tylko około dwudziestu razem z tymi z silnikiem MANA i tym jednym niskopodłogowym.Jeżeli to prawda że jest ich faktycznie ponad trzydzieści to realne jest ich jeżdżenie po Wrocku do 2010 roku.Ale te najstarsze{nie z silnikiem MANA} pójdą na żyletki zapewne wcześniej niż w 2010 roku,czytałem gdzieś że w 2008/09. A propo solówek to one{tzw."gnioty" Jelcze wysokopodłogowe}są nieco młodsze niż Jkarusy i na pewno kasacja ich nastąpi po skasowaniu najstarszych Jkarusów.A one będą wycofywane z tymi najmłodszymi Jkarusami bo m.w. z tego okresu pochodzą. Forum jest dla wszystkich i tych co się mylą również,ale jak tak się dzieje to trzeba dyplomatycznym językiem poprawić bo jakieś zasady kultury obowiązują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek1963 Re: Nie zupełnie bzdura IP: *.as.kn.pl 05.01.07, 14:18 Gość portalu: Martix napisał(a): > Jkarusy były robione czy montowane Bystrzaku również koło Poznania a nie tylko > na Węgrzech. Jeżeli już to w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Nie zupełnie bzdura 05.01.07, 14:26 Gość portalu: Martix napisał(a): > Jkarusy były robione czy montowane Bystrzaku również koło Poznania a nie Co to takiego jest ten "Jkarus"? :^P > A propo solówek to one{tzw."gnioty" Jelcze wysokopodłogowe}są nieco młodsze Gnioty nie są wysokopodłogowe, tylko niskowejściowe... A jeszcze poza nimi jest 31 średniopodłogowych Jelczy 120M (aka. pregniotów) z lat 1993-1995 i jeden Jelcz Pr110 z 1991 roku. > Jkarusy i na pewno kasacja ich nastąpi po skasowaniu najstarszych Jkarusów.A > one będą wycofywane z tymi najmłodszymi Jkarusami bo m.w. z tego okresu > pochodzą. Tyle tylko, że Ikarusy są dużo solidniej wykonane od Jelczydeł i co za tym idzie dużo trwalsze :^P > trzeba dyplomatycznym językiem poprawić bo jakieś zasady kultury obowiązują. No, to ty je pierwszy naruszyłeś :^P A tak przy okazji Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Nie zupełnie bzdura 05.01.07, 18:16 svarte_sjel napisał: > A tak przy okazji Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Nie zupełnie bzdura 05.01.07, 18:22 bystrzak2000 napisał: > Jeśli pójdziemy takim tokiem myślenia, to faktycznie w Polsce robiono Ikarusy, > bo M11 to niby co jest ;) Jelcz. A w Jugosławii był naprawdę produkowany IKARUS - bo tym jest poczciwy Zemun - Ikarusem IK160. I ta jugosłowiańska firma nie miała zupełnie nic wspólnego z węgierską. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Nie zupełnie bzdura 05.01.07, 18:28 busmen napisał: > A w Jugosławii był naprawdę produkowany IKARUS - bo tym jest poczciwy Zemun - > Ikarusem IK160. I ta jugosłowiańska firma nie miała zupełnie nic wspólnego z > węgierską. Skoro obie były IKARUS, to musiały mieć coś wspólnego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Nie zupełnie bzdura 05.01.07, 20:32 bystrzak2000 napisał: > Skoro obie były IKARUS, to musiały mieć coś wspólnego ;-) Oczywiście. Jak sama nazwa wskazuje obie produkowały kiedyś samoloty :^P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatuś Re: Nie zupełnie bzdura IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.07, 16:13 Ikarusy 280 i Ikarusy ik160 miały baaardzo dużo wspólnego: Osie napędowe (RABA), Silnik RABA D2156 lub D10 :))) A teraz dla odmiany Ikarbus serbski tłucze pojazdy na podwoziu Volvo 7700 forum.b92.net/lofiversion/index.php/t29418.html Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Nie zupełnie bzdura 05.01.07, 16:06 Gość portalu: Martix napisał(a): > razem z tymi z silnikiem MANA U nas nie ma Ikarusów z silniem MANa!!!!!!!! To znaczy jest, ale tylko jeden - #5000 Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Nie zupełnie bzdura 05.01.07, 18:27 busmen napisał: > U nas nie ma Ikarusów z silniem MANa!!!!!!!! No jak nie, a 280.26 to jaki mają silnik ;-) 280.70 mają oczywiście silnik RABA D10. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Nie zupełnie bzdura 06.01.07, 00:52 bystrzak2000 napisał: > 280.26 to jaki mają silnik ;-) Raba D2156 MT6U wg. Katalogu Ciężarówki świata 1995, chyba, że o czymś nie wiem. p.s. montownia ikarusów była w warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Nie zupełnie bzdura 06.01.07, 10:45 busmen napisał: > Raba D2156 MT6U wg. Katalogu Ciężarówki świata 1995, chyba, że o czymś nie wiem > . Tyle że był to licencyjny silnik MAN-a z lat 30. XX w. Jakbyś otworzył komorę silnika w Ikarusie, to Twoim oczom ukaże się MAN-owski lew :) > p.s. montownia ikarusów była w warszawie. No właśnie. A to nie jest pod Poznaniem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Nie zupełnie bzdura 06.01.07, 13:07 bystrzak2000 napisał: > Jakbyś otworzył komorę silnika w Ikarusie, To sobie w najbliższym czasie ją otworzę :) > to Twoim oczom ukaże się MAN-owski lew :) Hmmm... a moim zdaniem lew był symbolem Buesinga gdzieś tak do lat 60/70tych, ale o tym innym razem :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Nie zupełnie bzdura 05.01.07, 18:34 Gość portalu: Martix napisał(a): > Jkarusy były robione czy montowane Bystrzaku również koło Poznania a nie tylko > na Węgrzech.Fakt,że w małych ilościach ale były robione. Owszem Ikarusy były składane w Polsce (z części przywiezionych z Węgier), ale nie było to na 100% pod Poznaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Nie zupełnie bzdura 09.01.07, 22:05 "Polskie" Ikarusy montowano w: - Jamnej - Warszawie - Biskupicach (to właśnie to podpoznańskie). : Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Nie zupełnie bzdura 11.01.07, 14:49 embriao napisał: > "Polskie" Ikarusy montowano w: > - Jamnej > - Warszawie > - Biskupicach (to właśnie to podpoznańskie). A gdzie powstały nasze 280.70 ? Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Nie zupełnie bzdura 23.01.07, 15:04 Wszelkie podejrzenia padają na Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
_cinek_ Re: Bzdura 08.01.07, 17:03 bystrzak2000 napisał: > Najpierw naucz się liczyć. Ikarusów 280.26 jest obecnie 34 sztuki, a to jak > widzisz jest więcej niż nowych zakupów. Poza tym do wymiany są też solówki. O jakie solówki Ci chodzi? Przecież Jelczy M11 i L11 już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Bzdura 08.01.07, 19:07 _cinek_ napisał: > O jakie solówki Ci chodzi? Przecież Jelczy M11 i L11 już nie ma. No rozlatujące się gnioty z z Grabiszyńskiej, no i 120MM/1, których czas też już powoli nadchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Bzdura IP: *.as.kn.pl 08.01.07, 21:17 Niestety czas na 120MM/1 nadchodzi tylko z 1 powodu: wiek. Stan techniczny tych autobusów jest wielce zadawalający. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Bzdura 09.01.07, 19:28 Gość portalu: perian napisał(a): > Niestety czas na 120MM/1 nadchodzi tylko z 1 powodu: wiek. Stan techniczny tych > autobusów jest wielce zadawalający. Wiadomo, skorą są po naprawach. Może na Śląsku ktoś się na nie skusi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Bzdura 09.01.07, 20:46 bystrzak2000 napisał: > Wiadomo, skorą są po naprawach. Może na Śląsku ktoś się na nie skusi ;) Na Śląsku to one są _teraz_ :^P Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Bzdura 09.01.07, 21:10 varte_sjel napisał: > Na Śląsku to one są _teraz_ :^P No dobra ;) Na Górnym Śląsku miało być ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Ikarusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.07, 16:47 Ciekawe czy chociaż jeden autobus Volvo,przejedze chociaż połowe tych kilometrów i tyle lat co wysłużone Ikarusy. W niektórych Volvach na tylnym pomoście dochodzi do takiego hałasu(drgań nadwozia)że wytrzymać nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Ikarusy 06.01.07, 14:08 Gość portalu: fred napisał(a): > Ciekawe czy chociaż jeden autobus Volvo,przejedze chociaż połowe tych > kilometrów i tyle lat co wysłużone Ikarusy. B10MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Ikarusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:31 Ja chcę volvo! Wczoraj miałam pecha - 4 razy jechałam ikarusem i myslałam, że zamarznę w nich.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan ikarka Re: Ikarusy IP: *.dsl.biskupin.wroc.pl 09.01.07, 00:54 Jak jesteście fanami IKARUSA to w niedzielę będzie licytacja jednego z nich. Będzie w mpk o jeden mniej autobusik jak was to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Ikarusy 09.01.07, 10:00 Gość portalu: fan ikarka napisał(a): > Jak jesteście fanami IKARUSA to w niedzielę będzie licytacja jednego z nich. > Będzie w mpk o jeden mniej autobusik jak was to interesuje. I to najstarszarszego bo z 1983 roku numer 5288 (MPK teraz woli go nazywać 5285). Szkoda, że władzom MPK nie zależy na ratowaniu zabytków... Odpowiedz Link Zgłoś