Dodaj do ulubionych

Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć

16.01.07, 21:36
A moze najpierw wzorem miast nie tylko poza Polska ale chocby Poznania
zainstalowac sprawna ZIELONA FALE miezy skrzyzowaniami.Bardziej przyda sie
nam mieszkancom sprawny i plynny przejazd przez miasto niz podgladactwo
Obserwuj wątek
    • sztuk6mistrz Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć 16.01.07, 21:40
      Nie lepiej wszystkim wszyć po chipie i sterować za pomocą GPS-u?
      • Gość: zJL Ostry makijaż dla bardzo bardzo starej baby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 11:31
        Lepiej żeby te tramwaje szybciej jeżdziły niż info, że się spóżni pół godziny. Pomysł popieram, choć wygląda to jak lifting dla bardzo starej baby. Fajnie by było gdyby na początek chociaż polowa trawmajów nie była sprzed epoki Gierka.
        A i zamiast paru kasowników przydałoby się kilka wiader z farbą żeby wydzielić pasy ruchu dla tramwajów i autobusów - tak by jeżdziły szybko, nawet dużo szybciej niż stojące w korkach samochodziki.
        Nowsze tramwaje (kosztowna sprawa) + szybka sprawna komunikacja (koszt kilku wiader farby) to klucz do sukcesu. A wtedy można instalowac elektroniczne rozkłady jazdy - jak nie będzie wpisywał ludziom "następny tramwaj - pół godziny spóznienia" to jest szansa że nie będą zdemolowane przez coniektórych czekających na przystanku.
        • kontonaspam Re: Ostry makijaż dla bardzo bardzo starej baby 17.01.07, 19:21
          Pomysł miejscami nietrafiony, a przynajmniej zastosowania.

Przystankom wystarczy jednokierunkowa komunikacja bezprzewodowa,
          aby wyświetlać aktualny rozkład i dowolne informacje. No i oczywiście
          prąd na każdy przystanek :)
          Taniej, niż do każdego kabelek pociągnąć.

Odbijanie kart przez dzieci: dzieciak zapomni i policja
          zacznie go szukać, a wagarowicz pożyczy kartę koledze i oficjalnie
          będzie w szkole.

Elektroniczna portmonetka - kolejna? Karty płatnicze, karty
          kredytowe, płatności SMSowe, a w warzywniaku (i kasie UM) dalej
          tylko gotówka lub przelew z banku (tradycyjnego). No i kolejny PIN?

Megasieć. Czyli potencjalne megaproblemy. Do tej pory: a bo komputer się
          zawiesił, a bo drukarka nie działa, a bo "znikło". Teraz dodatkowo "a bo
          megasieć padła".

I kto to nazwał obwodnicą? Obwodnica służy do omijania i odciążania.

PS: a to nie Hanys kilka lat temu zablokował (kazał) porty GG, bo urzędnicy
          "marnują" czas, efektem czego wzrosło użycie telefonu?
          • Gość: YY Re: Ostry makijaż dla bardzo bardzo starej baby IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.07, 16:34
            To właśnie ten sam Hanys od gg. Nie ma gg, więc trzeba wszędzie dzwonić.
            Ponadto poczta mailowa w UM co kilka dni nie działa, więc wysyłam maila z
            prywatnego konta (jedynego tajnego, bo dostąp do większości kont pocztowych
            jest zablokowany). Nie mam też niezbędnych programów do pracy, więc przynoszę
            do pracy noteboka, bo inaczej mógłbym siedzieć i patrzeć w sufit. Ponadto
            komputery w UM nie mają nagrywarek CD, żeby nie wynosić informacji (za to mają
            wejścia na pendrive, więc o co chodzi? Nowi pracownicy przychodzą do pracy i po
            kilka miesięcy czekają na komputer. CO mają robić bez kompa? Przynoszą więc
            swoje, albo pracują w domu. I taki Hanys chce zarządzać siecią ogólnomiejską?
            Ratuj się kto może! Facet nie radzi sobie z jednym urzędem.
      • Gość: Ciekawski Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.wroclaw.mm.pl 17.01.07, 13:04
        Chodzi mi o sedesowce przy pl.Grunwaldzkim. Za ile lat walący się,obszczany i
        obsrany parking wraz z tzw.promenadą zostanie najpierw odkażony,zburzony(bo to
        ruina) a potem odbudowany.Czy ktoś to wie?
        • Gość: breslauer Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.telsat.wroc.pl 17.01.07, 19:33
          prosze z szacukiem o blokach
          ktore sa w kazdym przewodniku architektonicznym
          my na nie mowimy manhattan wrolawski
        • Gość: M Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.07, 16:33
          Mogę Ci tylko powiedzieć, że Wojewódzki Konserwator Zabytków uznał, że
          sedesowce trzeba chronić za wszelką cenę, bo są architektoniczną wizytówką
          miasta...
      • Gość: the.joker Druga strona medalu - wiemy wszystko o wszystkich! IP: *.spray.net.pl 17.01.07, 16:50
        Gdzie i czym jeździmy, co czytamy, ile godzin pływamy, etc. Analiza tych danych
        niesie nieograniczone możliwości - od profilowania pod względem upodobań do
        celów marketingowych, po ustalanie stawek za ubezpieczenia zdrowotne (więcej
        sportu, więcej zdrowia, mniejsze ryzyko choroby).

Wielki Brat na własne życzenie i dla własnej wygody.

--
        The Joker
        • Gość: eloWRO Panopticon IP: 80.68.236.* 17.01.07, 16:55
          Era informacji, na pełną inwigilację nie ma rady - chyba że Bieszczady. Polecam
          jednak w zamiast nich Benthama i Foulcault'a.
      • Gość: totalizator Moze Wroclaw zalata wpierw Dzury w jezdniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 22:01
        A moze Wroclaw zalata w pierwszej kolejnosci swoje dziurawe jezdnie i chodniki.
        Jakos zle wyglada reklama komputera na rozpadajacej sie scianie.
    • Gość: Tomaszeq Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:46
      Chciałoby się zaśpiewać "bo fantazja, bo fantazja jest od tego aby bawić się,
      aby bawić się na całego ..." - i znając życie g... z tego wyjdzie!
    • Gość: mariusz Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: 82.160.243.* 16.01.07, 21:47
      Matko święta. Permanentna inwigilacja. Koniec wolności, prywatności i innych
      fajnych rzeczy. Świat zwariował - pora umierać.
      • Gość: breslauer gdyby nie telewizja przemyslowa IP: *.telsat.wroc.pl 17.01.07, 19:34
        w londynie nie zlapano by tych maniakow co wywalili bomby w metrze
        • tfurca chce sie czuc bezpiecznie w moim miescie 17.01.07, 19:38
          jesli ta siec pomoze podniesc
          standardy bezpieczenstwa to super.
      • Gość: zed mieszkam w miescie z kamerami IP: 89.100.173.* 18.01.07, 01:57
        i jestem bardzo zadowolony, jest bezpiecznie, spokojnie. nie to co w polskich
        miastach. nie czuje sie obserwowany ani kontrolowany.

terrorysta nie jestem wiec nie przeszkadza mi to.

oczywiscie w pl robi sie za bardzo totalitarnie, ale to jest spowodowane glupim
        rzadem a nie technologia.
    • Gość: korver Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.core.lanet.net.pl 16.01.07, 21:47
      Dzięki kamerom Wrocław stanie się miastem bezpieczniejszym. Zielonej fali się
      nie instaluje. Zielona fala polega na odpowiednim ustawieniu świateł. We
      Wrocławiu są Zielone Fale. Tylko, żeby prawidło funkcjonowały trzeba jechać
      dozwolone 50 km/h
      • Gość: ~lalala Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.magma-net.pl 16.01.07, 22:37
        ...albo 100km/h - wtedy będzie się jechać na podwójnej zieloniej fali ;D
      • afd Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć 17.01.07, 08:26
        Hmmmmmmmm, z tą zieloną falą to bywa różnie. Bo np. na Legnickiej w godzinach
        popołudniowych, żeby przejechać na zielonej fali to trzeba jechać ok 80 km/h.
        Wtedy jak wystartujesz z pl. Solidarności do dojedziesz do Astry bez
        zatrzymywania ...
        A projekt światłowodowego ringu w mieście - no dla mnie rewelacja...
        • Gość: | Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 12:53
          na legnickiej jest ograniczenie do 70 km/h i taka jest tam fala.
          wszystko sie zgadza.
      • Gość: kolo Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: 193.0.242.* 17.01.07, 13:42
        to spróbuj jechać obwodnicą 50 km/h ciekawe kiedy będziesz miał zielona fale.
        Od mostu milenijnego nie ma bata, żeby przejechać na zielonym, no może przy 120
        km/h
      • Gość: Jaro Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.wro.vectranet.pl 17.01.07, 20:27
        za przeproszeniem ...pie>>prz>>ysz jakoś jeszcze nie zaobserwowałem - a staram
        si eporuszać zgodnie z przepisami takowej "zielonej fali" zarówno na obwodnicy
        na hallera jak również w wielu innych miejscach. do tego właśnie przyspieszenie
        do 60-65 km/h bardzo często daje możliwość załapania się na końcówkę zielonej
        fali. Jedynym chyba miejscem gdzie mozna o takiej fali mowic jest wyjazd z
        powstancow w strone autostrady ale i tu fala konczy sie na ostatnim skrzyzowaniu
        przy partynicach city.
        J.

...................
        ścigam się tylko na torze v6 125 kW(170PS)220Nm@4250rpm
        • Gość: MC Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.07, 16:37
          Obwodnica nie spełnia swojej roli, bo jak się okazuje ważniejszy jest wyjazd z
          każdej poprzecznej zapyziałej uliczki niż zielona fala. Ale zauważyłem, że jak
          się jedzie około 120 km/h to w kilku miejscach można przeskoczyć na zielonym.
          Może o to chodzi?
      • Gość: MC Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.07, 16:38
        Powiedz mi gdzie jadąc 50 km/h jest zielona fala? Podaj przykład!
    • Gość: wic heheh IP: *.chello.pl 16.01.07, 22:08
      fajnie jak to będzie, jednak co do niektórych "użytków" to powątpiewam. skoro
      dziś urzędnicy miesiącami nie reagują na telefoniczne i emailowe zgłaszanie
      idiotyzmów w ustawieniu sygnalizacji świetlnej, to nie widzę powodów, aby
      zaczeli reagować jak zobaczą to na monitorze. Nie wystarczy dać ludziom
      bardziej efektywne narzędzie do ręki. Trzeba ich jeszcze nauczyć pracy,
      efektywnej pracy, sprawić by wykształtowała się nowa kultura organizacyjna.
      Tych zagadnień moją się niestety w magostracie jak diabeł święconej wody. Lubią
      gadżety, będą mieli kolejny.
    • Gość: manwe uwierzę jak zobaczę... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.07, 22:21
      wybaczcie, ale mimo całej swojej wiary w to miasto średnio wierzę, że coś
      takiego powstanie w przeciągu 5 lat.
    • Gość: Marcin Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.magma-net.pl 16.01.07, 22:26
      Taaaa ... .
      Moze zanim oplata cale miasto swiatlowodami i beda kazac placic mandaty z
      fotoradarow od Strazy Miejskiej (ktorej nie trzeba placic bo nie maja uprawnien)
      poprawia idiotyczna sygnalizacje dla pieszych na skrzyzowaniu Ruskiej i Kazia
      Wielkiego, polataja dziury, skoncza Grodzka.
      Niezle bajki tu wciskaja a GW jak zawsze bezmyslnie pisze cokolwiek ktos powie.
      • Gość: korver Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.core.lanet.net.pl 16.01.07, 22:45
        Nie tylko GW o tym pisze. Parę dni temu to samo można było przeczytać w Gazecie
        Wrocławskiej.

Bardzo się przyda taki system. I będzie bezpieczniej i nowocześniej. Bajer z
        informacjami na przystanku też może być przydatny. W ciągu 5 lat poowinni to
        faktycznie skończyć. Wrocław, co do inwestycji stał się miastem słownym. Jak coś
        zapowiedzą to trzymają się terminu.

Trzeba być dumnym z postępów naszego miasta.

Już wszyscy narzekają na ten pomsył. Nikt jeszcze się nie przekonał jak to
        działa, a już są teksty typu " u nas to się nie sprawdzi, bo nie będzie miał kto
        tym kierować" Typowo polskie myślenie. Tylko minusy ludzie widzą. Strach przed
        nowym.
        • vratislaviak Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć 16.01.07, 23:11
          no i super jestem za !!!

kocham to miasto
          • Gość: tom Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 23:53
            To jakis koszmar.Nie zycze sobie byc caly czas obserwowany.a co do monitorowania
            predkosci,to aktualnie zaistalowane fotoradary sa ustawione na 80 km/h .Gdyba
            bylo inaczej mandaty dostawaliby wszyscy kierowcy we wroclawiu,codziennie po
            pare.To samo swiadczy o absurdalnosci tego pomyslu.NIE ZYCZE SOBIE TYCH
            PIE....CH KAMER
            • Gość: IlW Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.as.kn.pl 17.01.07, 01:32
              nie na 80 km/h, tylko 20 km/h powyżej dozwolonej - odrobina rozsądku jak widać jest nawet w SM :-)
              • Gość: Krychaj Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: 62.242.2.* 17.01.07, 08:59
                To i tak niezle;) w stolycy musieli podniesc poprzeczke do ponad 90 km/h bo jak
                byly ustawione na 70 to sie blokowaly - nie nadazaly zdjec cykac (oczywiscie
                chodzi o niektore ulice:))
              • Gość: y Radary łapią wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 11:36
                Gość portalu: IlW napisał(a):

> nie na 80 km/h, tylko 20 km/h powyżej dozwolonej - odrobina rozsądku jak widać
                > jest nawet w SM :-)

G.. prawda mi przysłali zdjecie z fotoradaru na 63km (dozwolone było cały czas 70, potem przez któtki kawałek 50, i potem znów 70-znałem trase, radar "wyłapał" mnie na tym krótkim odcinku i tyle, 13km ponad ograniczenie)
        • Gość: Marcin Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.magma-net.pl 17.01.07, 09:17
          Wiesz pomysl super. W Londynie czekasz na autobus i oprocz rozkladu jazdy z
          ktorego wiesz ze w tych godzinach autobusy jezdza co iles tam minut masz na
          wyswietlaczu podany przyblizony czas nadjechania twojego autobusu bo wszystkie
          autobusy maja GPS, no i kamery tez.
          We Wrocku juz dawno mielismy parkowac placac w parkomatrach karta czipowa lub
          nawet smsem. Jak wyszedl pierwszy przetarg z parkometrami wszyscy wiedza.

Pomysl jak najbardziej fajny ale wirtualny!
          • materdei Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć 17.01.07, 17:41
            z tymi autobusami to juz jest tak od paru tygodni w zielonej gorze i jest git.bardzo pomocne.hotspoty tez w paru miejscach. inee z tych pomyslow roznie, choc trza wziasc pod uwage ze pokolenie starych dziadow w urzedach juz coraz szybciej jest zastepowane przez mlodych, myslacych ludzi. najlepszy dowod na to ze coraz wiecej tego typu pomyslow sie pojawia. wiec nie jest tak zle. zycze wroclawiowi wiele powodzenie we wprowadzaniu roznych nowinek bo to bedzie dlugo jeszcze miasto od ktorego inne polskie sie beda uczyc:)
            pzdr z zg
        • Gość: xe Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.07, 16:42
          Ok, miasto spoko ogólnie ale Hanys nie nadaje się kogoś kto ma wprowadzić ten
          system. Facet zarządza informatyką w Urzędzie Miejskim, gdzie: poczta mailowa w
          UM co kilka dni nie działa, więc wysyłam maila z prywatnego konta (jedynego
          tajnego, bo dostąp do większości kont pocztowych jest zablokowany). Nie mam też
          niezbędnych programów do pracy, więc przynoszę do pracy noteboka, bo inaczej
          mógłbym siedzieć i patrzeć w sufit. Ponadto komputery w UM nie mają nagrywarek
          CD, żeby nie wynosić informacji (za to mają wejścia na pendrive, więc o co
          chodzi? Nowi pracownicy przychodzą do pracy i po kilka miesięcy czekają na
          komputer. CO mają robić bez kompa? Przynoszą więc swoje, albo pracują w domu. I
          taki Hanys chce zarządzać siecią ogólnomiejską? Ratuj się kto może! Facet nie
          radzi sobie z jednym urzędem.
    • Gość: . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:32
      ktoś sie chyba k...wa nie mył dzisaj... to jest ewidentne łamanie praw
      konstytucyjnej wolności
      • Gość: Krychaj Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! IP: 62.242.2.* 17.01.07, 09:03
        Ale to bedzie tylko 600 kamer - co to jest na takie miasto. Poza tym one beda w
        miejscach publicznych: skrzyzowania, szkoly itp. - w domu ci ich przecierz nie
        zamontuja wiec o co to oburzenie? ze ktos chce kontrolowac czy dzieciaki nie
        wagaruja? - jest obowiazek szkolny wiec maja byc w szkole za to placimy, ze
        ktos chce sprawdzic czy aby jakis wariat na czerwonym nie jedzie - czy to zle?
        Zadna inwigilacja monitoring miasta - jego miejsc publicznych. Te miejsca
        naleza do miasta i miasto ma prawo je monitorowac i dbac zeby w nich byl
        porzadek. Kiedys chidzili straznicy, wojowie i inni tacy potem policja a teraz
        mamy informatyzacje to koles zamiast chodzic bedzie sie w ekran gapil - nic sie
        nie zmieni-narzedzia pracy inne.
        • Gość: | Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 12:59
          dokladnie. w miejscach publicznych nie ma miejsca na prywatnosc.
          • Gość: admo Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! IP: *.static.korbank.pl 17.01.07, 19:36
            nawet sama nazwa miejsca wskazuje na charakter. miejsce publiczne... miejsce
            prywatne, w tym drugim kamer Ci nie zainstaluja. A jesli uwazasz, ze bedzie to
            lamanie praw konstytucyjnych, to czemu jeszcze nie zaskarzyles, szkoly,uczelni,
            banku, miasta, PANSTWA? Juz sa wszedzie kamery... teraz bedzie ich tylko
            wiecej... i dobrze, jesli beda sluzyc jedynie do celow, dla ktorych zostaly one
            zainstalowane.
          • Gość: śledź Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 20:12
            > dokladnie. w miejscach publicznych nie ma miejsca na prywatnosc.

O ile nie mam nic przeciwko temu, że gapi się na mnie policjant, przypadkowy
            przechodzień, czy baba oparta o poduszkę na parapecie, o tyle pełen zapis z
            kilkuset kamer pozwala już na odtworzenie mojej trasy po mieście. Nie chciałbym
            żeby jakiś urzędas miał tak szeroki dostęp do mojej prywatności bez nakazu
            prokuratora.
    • Gość: Sanchali Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:48
      Eee odnoszę wrażenie lekkiej przesady... karta żeby wejść do szkoły, zapłacić za
      bilet tramwajowy??... prosze bardzo dostęp do neta, elktroniczną informacje na
      przystankach, ale sa pewne granice...
    • Gość: xxx Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.magma-net.pl 16.01.07, 23:20
      O ku.. tożto drugi Singapur będzie. Za żucie gumy do pudła:/
      • Gość: dek Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 11:12
        Za żucie nie ale za wyrzucenie jej na chodnik tak!
    • Gość: MonterCristo Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 23:32
      Oby. Nie sztuka zbudować, sztuka utrzymać o czym Dyr. RH z pewnością wie,
      zważywszy doświadczenie z biznesu telekomunikacyjnego. Gdybanie na temat
      pożytecznych planów z dziedziny high-tech odwraca uwagę od codzienności miasta
      brudnego i znękanego. Niechlujną organizacją ruchu, zwłaszcza tam gdzie remonty;
      powszechnym brudem na ulicach (może by tak umyć ?! tak, tak są takie miasta);
      dewastacją tego co przed chwilą wyremontowano (może tam kamerkę i wpier%$@!ol
      graficiarzom). Pozdrowienia dla Prezydenta.
    • Gość: akcja Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 23:54
      Nigdy w życiu
    • Gość: Krokodyl Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 23:54
      Jestem pod wrażeniem! Brawo Wrocław, coraz bardziej jestem dumny, że jestem właśnie stąd!
      • Gość: tym Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 17.01.07, 00:02
        hotspoty na komisariatach?
        chyba do maszyn do pisania
        • net_usser Zycie jak w Madrycie!! 17.01.07, 02:03
          Podobny system chyba został wprowadzony w Londynie...
          • Gość: . Re: Zycie jak w Madrycie!! IP: *.crowley.pl 17.01.07, 05:27
            ...a jesli zgubie karte? I ktos nastuka na moje konto godziny na basenie?
            Massacre! Gdzie te baseny??
            • Gość: korver Re: Zycie jak w Madrycie!! IP: *.core.lanet.net.pl 17.01.07, 06:43
              Karty chyba będą ze zdjęciem. Z basenami to bez przesady. Trochę już ich we
              Wrocku mamy :-)

• Gość: dek Re: Zycie jak w Madrycie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 11:15
              A jak zgubisz kartę kredytową to co ktos na twoje konto robi zakupy ?
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć 17.01.07, 07:43
      Permanentna inwigilacja:( A propos monitoringu, wiadomo już kto rozbił szybę w
      fontannie w rynku pod samym nosem kamer?
      • Gość: GrJ Szyba sie sama rozbila IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.07, 08:55
        na skutek naprezenia miedzy szybami.....
        • Gość: Neri Re: Szyba sie sama rozbila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:58
          ogólnie i tak ta szyba fajnie wygląda. wszystkie tak powinni zrobić
    • Gość: ewa Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 08:08
      jestem za !!! bardzo mi się to podoba!!!
    • Gość: analityk komu źle to wio do Londynu myć podłogę IP: *.e-wro.net.pl 17.01.07, 08:47
      na wyspach brytyjskich ludzi obserwuje kilka milionów kamer,
      UK to najbardziej podglądane społeczeństwo świata.

jedziesz... myjesz podłoge bo ktoś zwymiotował...
      podcierasz emerytowanego brytyjskiego lotnika...
      czyli robisz zawrotną kariere w ziemi obiecnej...
      a w dodatku w wielkim bracie jesteś
      • Gość: adam Re: komu źle to wio do Londynu myć podłogę IP: *.eranet.pl 17.01.07, 08:53
        Trochę mito przypomina pudrowanie zamiast mycia.
        Inicjatywa chwalebna, ale czy włodarze miasta lepiej sie będą czuli widząc
        w kamerze marznących na przystanku pasażerów?
        Powinny być jeszcze zainstalowane głosniki, gdzie będą mogli do nich
        przemawiać: "Widzimy Wasze cierpienie i sie w pełni solidaryzujemy. Zapewniamy
        Was, że autobus na pewno przyjedzie!"
        • Gość: Krychaj Re: komu źle to wio do Londynu myć podłogę IP: 62.242.2.* 17.01.07, 09:11
          Autobus napewno przyjedzie i bedzie w nim cieplo:)
          a do spoconych w upalne dni: Autobus juz jest 100 m od was ma wlaczona
          klimatyzacje a cud hostessy z baru mlecznego "Adonis" podaja napoje
          orzezwiajace za tylko jeden impuls z waszej karty;)
          • Gość: Ysk żałośni jesteście IP: *.core.lanet.net.pl 17.01.07, 22:23
            Tylko narzekać potraficie. Kamer mogą się obawiać ludzie o nieczystym sumieniu.
            • Gość: kerio MY? :> IP: *.cc.gt.atl.ga.us 18.01.07, 09:00
              W IDEALNYM świecie, gdzie prawo jest ślepe, a jego przedstawiciele są uczciwi, gdzie rząd działa dla dobra Państwa i obywateli - masz rację, ale w Polsce?

Raczysz żartować czy naprawdę wierzysz w obiektywizm sądów i to, że policja stoi po stronie pokrzywdzonych i niewinnych? Jeśli wierzysz, po powiedz co bierzesz, bo chcę zobaczyć jak to jest...
              • Gość: ysk Re: MY? :> IP: *.core.lanet.net.pl 18.01.07, 09:52
                Wierzę w ludzi rządząych Wrocławiem. Mamy świetnego prezydenta i świetnych ludzi
                którzy mu pomagają. Są ewenementem w Polsce. A policji nie lubię
      • Gość: drej Re: komu źle to wio do Londynu myć podłogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 11:19
        Rozumiem że w Polsce nikt nie wymiotuje na podłogę albo nikt tego nie sprząta ,
        nikt się nie opiekuje weteranami wojennymi -to dopiero jest solidarne
        społeczeństwo tylko tak dalej.
    • Gość: łazik Re: Za pięć lat będzie nomalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 08:50
      kazde metropolia ma swoje cudo, by sie pochwalić przed światem, expo we
      Wrocławiu to ja proszę kartę dla chodzących po przejściach dla pieszych,
      tych co spacerują dalej niż po Rynku, np. Więzienną, tuż tuż na
      Oświecimskiej obszczymury i dilerzy , świeże działki do kupienia prawie za
      darmo i czystą igłą, czy ktoś to zauważył po 15tej;
    • Gość: grawasz Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: 88.156.80.* 17.01.07, 09:06
      Pomysł z Orwella. Zamiast Roku 1964 będziemy mieć Rok 2012 i to jest tak samo
      nieskuteczne jak i niebezpieczne.
      • Gość: tm Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.chello.pl 19.01.07, 18:56
        Jaki 1964? Chyba 1984...
    • Gość: IO Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.de.ibm.com 17.01.07, 09:09
      1. Zycze powodzenia, ale chcialbym miec pewnosc, ze system nie bedzie pionierski, bo zje go wtedy "choroba dziecieca".
      2. Na 95% przepustowosc tej sieci bedzie projektowana z zapasem i mozliwoscia _latwego_ rozwoju.
      3. Pomysl karty miejskiej fajny, ale nie chodzimy juz czasem z kartami platniczymi i telefonami kom.?
      Niemniej - gratulacje dla Wroclawia!
    • Gość: gość Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: 212.244.73.* 17.01.07, 09:11
      Fjanie, a może by tak lepiej kanalizację zrobić w całym Wrocławiu...
      • Gość: dek Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 11:23
        nie wszyscy pragną kanalizacji wolą wylewać fekalia do rowów lub na pola.
    • Gość: czytam sobie Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.07, 09:14
      zwykle pierwsi odzwyaja sie ci niezadowoleni. Tych jest pelno. Gdyby tych
      projektow wogole nie wymyslono tez byloby zle. oto Polska.
    • map4 Re: Za pięć lat cały Wrocław wpadnie w sieć 17.01.07, 09:35
      "50 budynków magistratu" ?
      Nie jestem pewien, czy mnie wzrok nie myli ...
      • Gość: Ciekawostka A gdzie strona WWW obiecywana na listopad? IP: 86.42.67.* 17.01.07, 12:48
        Hanys, a gdzie nowa strona WWW, ktora miales skonczyc przed listopadem 2006?
    • Gość: jazz Welcome to 1984 IP: 212.201.71.* 17.01.07, 09:48
      tak tak, trzeba byc obserwowanym cala dobe zeby czuc sie bezpiecznym.
      Dla zwolennikow tego glupiego pomyslu, bezdennie glupiego pomyslu, argument
      przeciw:
      swww2.le.ac.uk/ebulletin/news/press-releases/2000-2009/2005/02/nparticle-jtt-p6b-76c
      niestety tylko dla wladajacych jezykiem angielskim.
      to, ze w Wielkiej Brytanii juz tak jest, nie znaczy ze powinno sie to
      nasladowac. W Wielkiej Brytanii tez sa dwa krany z woda, jakos nie slyszalem
      zeby ktos wdadl na pomysl nasladowania tego kuriozum. Wroclaw powinien sie
      zastanowic na ktorych miastach chcialby sie wzorowac... jedno jest pewne, kamery
      beda kosztowac kupe szmalu, a pozytek z nich bedzie maly.
      Zbudujemy nowy most imienia przewodniczacego!
      • Gość: Krze Re: Welcome to 1984 IP: *.echostar.pl 17.01.07, 12:50
        Te kamery to nie jest bezdennie głupi pomysł. W Poznaniu jest ich podobno setka
        a tam gdzie są odnotowano spadek przestępczości o ok. 40% (podobno). Ktoś
        powie, że to tylko statystyka, ale ja osobiście czuję się bezpieczniej jeśli w
        pobliżu jest jakaś kamerka monitoringu miejskiego, bo... w takich miejscach po
        prostu JEST bezpieczniej. Co do reszty pomysłów, to fajne się wydają
        te "informatory" na przystankach, u nas (Poznań :)) też chcą coś takiego
        zrobić, ale dopiero za kilka lat :( (ale i tak byłby to chyba tylko bajer, bo
        rzadko się tutaj coś spóźnia - niemniej jednak fajnie by wyglądał :D). No i
        pomysł z tymi kartami elektronicznymi - rewelacja, u nas na razie funkcjonuje
        to tylko jako bilety okresowe na komunikację miejską. Także Wrocławianie, nie
        narzekajcie tylko naciskajcie na swoje władze żeby się pospieszyły, bo to nie
        będzie żaden tam Orwell, tylko coś co ułatwia życie.
      • Gość: kzaik Re: Welcome to 1984 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 14:50
        wszyscy za przykład podają tylko GB i Londyn. A to nie jest jakiś świetny wzór
        do naśladowania. Bardziej należy sie kierować w stronę Berlina. To jest
        świetnie zorganizowane miasto. Zresztą wrocek to przecież mały berlin. Trzeba
        się cieszyć z tego, że nasze miasto się unowocześnia, a nie narzekać na coś
        czego się nie zna.
        • Gość: tk123 Re: Welcome to 1984 IP: *.wroclaw.mm.pl 17.01.07, 22:12
          "Zresztą wrocek to przecież mały berlin" - najlepszy dowcip dzisiejszego dnia :)
          Byłeś Ty kiedyś w Berlinie?
          • Gość: kzaik Re: Welcome to 1984 IP: *.core.lanet.net.pl 17.01.07, 22:38
            Jeżeli tak to cię interesuje to w Berlinie mieszkałem przez 2 lata i często go
            odwiedzam. Wrocław (breslau) małym berlinem był nazywany za czasów niemców. Z
            historii powinieneś to wiedzieć. Chodzi o charakter zabudowy i układ ulic.
            Zresztą teraz Wrocław podąża za Berlinem i radzi sobie z tym nieźle (z
            uwzględnieniem różnicy w wielkości oczywiście). Świdnicka-Kudam, Centrum
            Południowe - Potsdammer Platz
      • Gość: Bhaebzone Re: Welcome to 1984 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 17:54
        To wcale nie jest idiotyczny pomysł. Zwróc uwagę, że już jestes obserwowany w
        rynku. Pewnie na początku tez podnoszono alarm o zamachu na wolność, a teraz
        przeszkadza to naprawdę nielicznym. Co do tych kranów w Anglii, to fatalny
        argument, bo z takowych się tam rezygnuje - występują w starszych budynkach.
    • Gość: mx Amnezja IP: *.lanet.net.pl 17.01.07, 10:35
      Ci sami ludzie, którzy 2 lata temu decydowali o pozbyciu się m.in. praw
      własności do sieci światłowodowej e-Wro, ZBUDOWANEJ ZA GRUBE PIENIĄDZĘ
      użytkowników komunalnej sieci cieplnej ówczesnego MPECu, teraz postanowili
      wydać kolejne miliony na podobną inwestycję. BRAWO pan prezydent i jego
      namiestnicy! 10 mln złotych wydanych na sieć wyrzuconych w błoto - o!
      przepraszam, przekazanych w prywatne ręce!
      Na marginesie, sieć telekomunikacyjna spinająca urzędy w mieście istnieje od
      wielu lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka