Dodaj do ulubionych

nordic walking

IP: *.as.kn.pl 07.02.07, 09:44
Witam,
czy ktoś z Was uprawia może nordic walking?
Znacie jakies fajne miejsca gdzie można sobie pochodzić z kijkami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pan inżynier :) Re: nordic walking IP: *.ibrokers.pl 07.02.07, 21:14
      Witam
      Na Politechnice Wrocławskiej w ramach zajęć z wychowania fizycznego można
      zapisać się na nordic walking. Warto zapytać prowadzącego może zgodzi się na
      jedną osobę z poza uczelni :)

Poniżej jest "wyciąg" z ogólnouczelnianego planu Politechniki Wrocławskiej na
      najbliższy semestr:
      Nordic walking
      Uwagi:Nowa forma rekreacji ruchowej polegająca na chodzeniu z kijami w terenie
      - kije bezpłatnie zapewnia Studium WFiS. Ćwiczenia odbywają się w ternie-
      parki i wały nad Odrą w okolicach Studium bez względu na porę roku i pogodę!
      Ostatnie trzy zajęcia zrealizowane zostaną w formie jednodniowego wyjazdu
      sobotniego (termin do ustalenia). Obowiązuje strój uwzględniający zmiany aury i
      wygodne buty! Spotkajmy się na treningu!
      WT 12:30-14:00 WROC/PARK mgr J.Osóbka
      CW 12:30-14:00 WROC/PARK mgr J.Osóbka

Proszę zajrzeć na www.swf.pwr.wroc.pl może tam będzie więcej informacji
      na ten temat lub namiary na prowadzącego.
      Pozdrawiam
      • nat.wroclaw Inżynierze 07.02.07, 22:06
        Tak sobie siedzę i myślę, bo Nordic Walking zdumiewa mnie od dawna, zapytuję
        więc samą siebie, czy namawianie ludzi do chodzenia z towarzyszeniem dwóch
        kijków nie jest genialnym w swej prostocie sposobem na stworzenie czegoś z
        niczego i zarobieniu na tym siakiejś ilości pieniędzy?

Rozumiem, że do tego, by kupic kijki wykonane z kosmicznych metariałów, z
        kosmicznymi końcóweczkami, innymi dla różnego podłoża - służące do yy ..
        niesienia w ręku podczas chodzenia - dorobiono juz kilometry mądrych
        uzasadnień.

A tak miedzy nami, na stronie, off record, poza sceną ... czy to nie jest
        trochę zawracanie głowy? Na spacer po prostu pójść w ramach tego nordic walking
        się nie da?

Bez złośliwości pytam, szczerze :)

Serdeczności
        Nat

• Gość: Pan inżynier :) Re: Inżynierze IP: *.ibrokers.pl 08.02.07, 15:54
          Witam !!!
          szczerze mówiąc nie wiem czym różni się zwykły spacer od Nordic Walkig - oprócz
          tych kosmicznych kijków ;). W/g mnie jest to pewne urozmaicenie zwykłego
          spaceru, być może są w trakcie spaceru wykonywane jakieś dodatkowe ćwiczenia
          rozciągające albo inne.
          Po prostu z grzeczności odpowiedziąłem na post bo wiem, że na mojej uczelni są
          organizowane zajęcia z tej "dyscypliny" sportu.

Pozdrawiam!!!
          • nat.wroclaw Ale Inżynier uczynny! :) 08.02.07, 16:01
            Dodam niesmiało, że równie niezłym urozmaiceniem spaceru jest kubek dobrej kawy
            w nieparzącym kubku, parującej nam w czerwony od mrozu nos:)

Kto chce?

Pozdr
            Nat
            • Gość: Pan inżynier :) Re: Ale Inżynier uczynny! :) IP: *.ibrokers.pl 08.02.07, 18:25
              Dodam nieśmiało,że mógłbym się skusić na spożywanie kawy w trakcie spaceru :)

• nat.wroclaw zupełnie z innej beczki 09.02.07, 09:33
                a to ci!

praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,3899863.html
                otwieraja sie drzwi do kariery ..?

ps. Wrocław upośledzony jest kawowo, i taki pozostanie, póki nie sprowadzą tu
                Starbucksa. Kawa w nieparzącym kubku nadajaca sie na spacer wymusza niestety
                wizytę w McDonaldzie (brrrr).
      • Gość: Anka Re: nordic walking IP: *.as.kn.pl 08.02.07, 09:44
        Dzięki za inforację o terningach:-)
        Moim zdaniem NW jest bardzo fajną formą ćwiczeń dla ludzi, którzy ze względu na
        różne problemy zdrowotne nie mogą uprawiać sportów związanych z większym
        wysiłkiem. Ja uwielbiam spacerować ale myślę, że chodzenie z kijkami sprawia
        większą frajdę:-) Spróbowałam raz i wiem, że na tym się nie skończy:-)
        Pozdrawiam wszystkich zwolenników jak i przeciwników NW!
        • nat.wroclaw Re: nordic walking 08.02.07, 15:01
          Ach, ale jam nie przeciwnik, zadna miara, raczej nieuswiadomiony do końca
          enmtuzjasta chodzenia w ogóle. :)

ciągle nie wiedząc po kiego psa te kijki - pozdrawiam nieustająco:)

Natalia
          • Gość: JU Re: nordic walking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 16:32
            NW jest bardzo wygodne dla osób, które po spacerze "normalnym" odczuwają ból
            kręgosłupa albo np kolan. Sama jestem po kontuzji kolana i przy dłuższym
            chodzeniu mnie boli a jak sie pomyka na kijach czyli na czterech kończynach a
            nie dwóch to czuje sie lepiej. No i ręcej pracują, jak sie chodzi albo biega to
            raczej nie pilnuje sie rąk. w każdym razie zabawa jest fajna, polecam:)
            cztery nogi dobre, dwie nogi złe:):)
    • anusiaczek88 Re: nordic walking 21.05.13, 22:52
      Ja jestem z Tarnowskich Gór ze Śląska i mamy tu całkiem fajną grupę. Chodzimy dwa razy w tyg po pięknym parku... moze ktoś tez jest chętny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka