Gość: Anka IP: *.as.kn.pl 07.02.07, 09:44 Witam, czy ktoś z Was uprawia może nordic walking? Znacie jakies fajne miejsca gdzie można sobie pochodzić z kijkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pan inżynier :) Re: nordic walking IP: *.ibrokers.pl 07.02.07, 21:14 Witam Na Politechnice Wrocławskiej w ramach zajęć z wychowania fizycznego można zapisać się na nordic walking. Warto zapytać prowadzącego może zgodzi się na jedną osobę z poza uczelni :) Poniżej jest "wyciąg" z ogólnouczelnianego planu Politechniki Wrocławskiej na najbliższy semestr: Nordic walking Uwagi:Nowa forma rekreacji ruchowej polegająca na chodzeniu z kijami w terenie - kije bezpłatnie zapewnia Studium WFiS. Ćwiczenia odbywają się w ternie- parki i wały nad Odrą w okolicach Studium bez względu na porę roku i pogodę! Ostatnie trzy zajęcia zrealizowane zostaną w formie jednodniowego wyjazdu sobotniego (termin do ustalenia). Obowiązuje strój uwzględniający zmiany aury i wygodne buty! Spotkajmy się na treningu! WT 12:30-14:00 WROC/PARK mgr J.Osóbka CW 12:30-14:00 WROC/PARK mgr J.Osóbka Proszę zajrzeć na www.swf.pwr.wroc.pl może tam będzie więcej informacji na ten temat lub namiary na prowadzącego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nat.wroclaw Inżynierze 07.02.07, 22:06 Tak sobie siedzę i myślę, bo Nordic Walking zdumiewa mnie od dawna, zapytuję więc samą siebie, czy namawianie ludzi do chodzenia z towarzyszeniem dwóch kijków nie jest genialnym w swej prostocie sposobem na stworzenie czegoś z niczego i zarobieniu na tym siakiejś ilości pieniędzy? Rozumiem, że do tego, by kupic kijki wykonane z kosmicznych metariałów, z kosmicznymi końcóweczkami, innymi dla różnego podłoża - służące do yy .. niesienia w ręku podczas chodzenia - dorobiono juz kilometry mądrych uzasadnień. A tak miedzy nami, na stronie, off record, poza sceną ... czy to nie jest trochę zawracanie głowy? Na spacer po prostu pójść w ramach tego nordic walking się nie da? Bez złośliwości pytam, szczerze :) Serdeczności Nat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan inżynier :) Re: Inżynierze IP: *.ibrokers.pl 08.02.07, 15:54 Witam !!! szczerze mówiąc nie wiem czym różni się zwykły spacer od Nordic Walkig - oprócz tych kosmicznych kijków ;). W/g mnie jest to pewne urozmaicenie zwykłego spaceru, być może są w trakcie spaceru wykonywane jakieś dodatkowe ćwiczenia rozciągające albo inne. Po prostu z grzeczności odpowiedziąłem na post bo wiem, że na mojej uczelni są organizowane zajęcia z tej "dyscypliny" sportu. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nat.wroclaw Ale Inżynier uczynny! :) 08.02.07, 16:01 Dodam niesmiało, że równie niezłym urozmaiceniem spaceru jest kubek dobrej kawy w nieparzącym kubku, parującej nam w czerwony od mrozu nos:) Kto chce? Pozdr Nat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan inżynier :) Re: Ale Inżynier uczynny! :) IP: *.ibrokers.pl 08.02.07, 18:25 Dodam nieśmiało,że mógłbym się skusić na spożywanie kawy w trakcie spaceru :) Odpowiedz Link Zgłoś
nat.wroclaw zupełnie z innej beczki 09.02.07, 09:33 a to ci! praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,3899863.html otwieraja sie drzwi do kariery ..? ps. Wrocław upośledzony jest kawowo, i taki pozostanie, póki nie sprowadzą tu Starbucksa. Kawa w nieparzącym kubku nadajaca sie na spacer wymusza niestety wizytę w McDonaldzie (brrrr). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: nordic walking IP: *.as.kn.pl 08.02.07, 09:44 Dzięki za inforację o terningach:-) Moim zdaniem NW jest bardzo fajną formą ćwiczeń dla ludzi, którzy ze względu na różne problemy zdrowotne nie mogą uprawiać sportów związanych z większym wysiłkiem. Ja uwielbiam spacerować ale myślę, że chodzenie z kijkami sprawia większą frajdę:-) Spróbowałam raz i wiem, że na tym się nie skończy:-) Pozdrawiam wszystkich zwolenników jak i przeciwników NW! Odpowiedz Link Zgłoś
nat.wroclaw Re: nordic walking 08.02.07, 15:01 Ach, ale jam nie przeciwnik, zadna miara, raczej nieuswiadomiony do końca enmtuzjasta chodzenia w ogóle. :) ciągle nie wiedząc po kiego psa te kijki - pozdrawiam nieustająco:) Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JU Re: nordic walking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 16:32 NW jest bardzo wygodne dla osób, które po spacerze "normalnym" odczuwają ból kręgosłupa albo np kolan. Sama jestem po kontuzji kolana i przy dłuższym chodzeniu mnie boli a jak sie pomyka na kijach czyli na czterech kończynach a nie dwóch to czuje sie lepiej. No i ręcej pracują, jak sie chodzi albo biega to raczej nie pilnuje sie rąk. w każdym razie zabawa jest fajna, polecam:) cztery nogi dobre, dwie nogi złe:):) Odpowiedz Link Zgłoś
anusiaczek88 Re: nordic walking 21.05.13, 22:52 Ja jestem z Tarnowskich Gór ze Śląska i mamy tu całkiem fajną grupę. Chodzimy dwa razy w tyg po pięknym parku... moze ktoś tez jest chętny? Odpowiedz Link Zgłoś