Dodaj do ulubionych

Ticket to ride

22.12.22, 19:56
Może ją głupia jestem, ale przeczytałam instrukcje. Przeczytałam jeszcze raz. Obejrzałam na YouTube i dalej nie wiem jak w to grać...

www.board-game.co.uk/product/ticket-to-ride-nordic/
Czy ematka grała? Jest gdzieś Łopatologiczne wyjaśnienie zasad tej gry?dzieci odeszły od stołu po 15 min, ja Po kolejnych 45 min rozkminiania po prostu się znudzilam, grę schowałam i tyle z tego grania...
Obserwuj wątek
    • gr.ruuu Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:02
      A czego nie łapiesz tak konkretnie? To dość prosta gra
    • runny.babbit Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:12
      A jaką masz planszę, Europę czy USA? Generalnie chodzi o to by rozbudowywać swoje linie kolejowe, żeby to zrobić musisz uzbierać karty pociągów w takim kolorze jak na mapie. Wygrywa osoba, która ma najwięcej punktów, a punkty dostaje się za zrealizowane trasy, tak z grubsza. Może napisz konkretnie czego nie rozumiesz.
      • sueellen Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:29
        Na podstawie jakich kryteriów mam zdecydować ile kart sobie zostawić. Jakie są za i przeciw?
        • danaide2.0 Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:39
          Co ci w sercu grawink

W wersji Europa są trasy długie i krótkie. Dobrze, by krótkie pokrywały się jakoś z długą, albo krótkie ze sobą, wtedy nie trzeba całej krótkiej budować od zera. Ja zawsze biorę jedną długą, ale moje dziecko czasem bawi się w same krótkie. Trasy na Rosję np. zawsze lepiej punktowane, bo trzeba się daleko najeździć, ale raz zbudowana długa trasa może dobrze zarabiać na krótkich. Za to w pewnym momencie jak losowałam Lizbonę-Gdańsk do miałam już odrzut, więc dokupiłam rozszerzenie i od razu weselej.

Natomiast nie wiem, jak jest w wersji skandi. Zagrasz ileś razy, to będziesz wiedziała co się bardziej opłaca. Na początek po prostu wybierz cokolwiek, byle w miarę w kupie. Wartości tras masz na karcie.
        • jkl13 Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:40
          Na podstawie tego, czy pokrywają się z długą trasą. Ja zawsze zostawiam sobie długą trasę, krótkie staram się budować w pobliżu,żeby się częściowo pokrywały. Nie grałam jeszcze w wersję nordic, ale przy podstawowej Europa ta taktyka się sprawdza. I na początku można zagrać tak,że trasę budujemy w dowolnym kolorze, a nie w tym pokazanym na mapie. Jest łatwiej, jest szybciej i gra wciąga. A potem można sobie utrudniać doborem kolorowy smile
          • danaide2.0 Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:41
            Dowolny kolor? Eee, aż tak trudne to nie jest.
            Z czasem za to wiadomo, które odcinki są strategiczne i warto je szybciej "zaklepać".
        • runny.babbit Re: Ticket to ride 22.12.22, 21:47
          To już jest kwestia strategii, na początek może wybierz sobie kilka krótszych, poćwicz mechanikę gry i sama zobaczysz co wolisz. Dużo zależy od planszy którą masz, niektóre wymagają ostrej konkurencji, a inne są lżejsze jeśli chodzi interakcję z innymi graczami.
          • sueellen Re: Ticket to ride 22.12.22, 22:04
            Ok, dzięki. Teraz to nabiera sensu bo z instrukcji ciężko mi było w ogóle zrozumieć jaki jest właściwie cel/ strategia tej gry.
    • celandine Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:14
      Bo to jest nudne.
    • evening.vibes Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:15
      Gra jest banalna - układasz pociągi na wylosowanej trasie. Zbierasz karty-wagoniki w tym samym kolorze co odcinek i lokomotywy.
    • danaide2.0 Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:18
      Ale z czym masz problem? Wybieracie trasy, a potem alternatywnie albo dobieracie bilety w potrzebnym kolorze albo zamieniacie te bilety na odcinek trasy w danym kolorze stawiając swoje wagoniki.
      Masz wersję skandynawską? Podobno jest mocno rywalizacyjna. Jeśli jest Was trójka to zapewne będziecie podbierać (zajmować) sobie trasy. Nie wiem, czy w tej wersji da się obejść ten zakaz metodą korzystania z podwójnych tras.
      • magia Re: Ticket to ride 22.12.22, 22:16
        jest dosc agresywna. Mozna latwo kogos odciac od dlugich tras i gra przegrana. Podobnie jest z wersja np. niemiecka.
    • profes79 Re: Ticket to ride 22.12.22, 20:25
      Czego nie rozumiesz? Gra jest prosta jak konstrukcja cepa tylko z cepowaniem już jest różnie.

- na początku rozdajesz każdemu graczowi cztery karty pociągów oraz pięć kart tras, z których gracz musi zatrzymać minimum dwie (może więcej).
      - dociągasz dwie karty pociągów - zakryte bądź odkryte
      - jeżeli masz odpowiednią ilość kart na zbudowanie trasy (bądź w odpowiednim kolorze, jeżeli trasa ma kolor bądź w dowolnym kolorze, jeżeli jest szara) to budujesz ją i zgarniasz punkty zależnie od jej długości. Do tego dochodzą zasady specjalne promów i tuneli
      - na koniec gry podlicza się zrealizowane i niezrealizowane trasy i odpowiednio aktualizuje tor zwycięstwa.

Banał. Przestaje być banał jak się okazuje, że o jakiś kawałek trasy z kimś się walczy tongue_out Ale generalnie gra jest raczej uznawana za jedną z prostszych zasadowo i stanowiących dobrą pozycję wejścia.
    • magia Re: Ticket to ride 22.12.22, 22:14
      czego nie kumasz. Gram stacjonarnie i online w wiekszosc wersji. Napisz, pomozemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka