Dodaj do ulubionych

SWPS - Czy to dobra szkola??

18.02.07, 20:02
Witam! Czy ktos z Was studiuje na SWPS we wroclawiu?? Jestem maturzystka
tegoroczna i chcialam sie tam wybrac, czytalam o niej juz duzo i wydaje mi
sie o.k., ale chcialabym poznac wasze zdanie na jej temat. Interesuje mnie
nauczanie zaoczne, a z tego co wiem jest to jedyna szkola psychologii we
wrocku gdzie mozna ją studiowac zaocznie. Po za tym chcialabym sie dowiedziec
jaki jest stopien trudnosci dostania sie do niej. Myslalam , ze jesli to jest
szkola prywatna(i taka droga) to nie jest trudno sie do niej dostac, jednak
patrząc na rekrutacje z zeszlego roku, widze, ze duzo osob odpadlo:/// Dzieki
za wszelkie informacje :)) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: igrata Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.07, 20:59
      Dostać się - dostaniesz.. z tym w zasadzie nie ma większego problemu, gorzej z utrzymaniem się, po pierwszym roku sporo osób odpada i zostają Ci, którzy naprawdę mają 'powołanie' do studiowania na tym kierunku ;-) Ogólnie nie jest lekko, ale szczerze polecam tę szkołę.
      Pozdrawiam
      • enelka Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? 18.02.07, 21:06
        A czy mozesz powiedziec cos wiecej o tej szkole? Jaka jest atmosfera, czy latwo
        po niej distac pracę i czy wiesz moze czy jest duza różnica programowa miedzy
        dziennymi a zaocznymi?
        • Gość: Anka Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:29
          Róznicy programowej między dziennymi a nami własciwie nie ma, bo mamy z kazdego
          przedmiotu minimum 80% zajęć,a z niektórych nawet 100%. Atmosfera jest super,
          wykładowcy wymagajacy, ale w większości bardzo przy tym zyczliwi i kompetentni.
          Ogólnie, polecam szkoły z czystym sumieniem jesli tylko masz zamiar sie uczyc.
          Sama skończyłam juz socjologie dzienna na Uniwersytecie Wrocławskim i musz
          powiedziec, ze zarówno atmosfera, poziom merytoryczny (zwłaszcza) i inne rzeczy
          jednoznacznie pokazuja przewage swpsu.
    • precelek2000 Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? 19.02.07, 09:37
      To świetna szkoła! Niewiele wiem, jak jest na zaocznych, bo studiuje na
      dziennych, ale wiem, że zajęcia zaoczni mają niemal zawsze z tymi samymi
      wykładowcami, co my, a jest to absolutna czołówka polskich psychologów. (Nie
      będe operować nazwiskami, bo jako maturzystce i tak niewiele Ci powiedzą).
      Troche osób rzeczywiście odpada przy rekrutacji. Szkoła (przynajmniej we Wrocku)
      nie bierze wszystkiego co się rusza i płaci. Także pod tym względem to bardzo
      nietypowa szkoła prywatna )(a właściwie niepubliczna, a to spora różnica).
      Rownież egzaminy na studiach nie należą na ogół do łatwych.
    • Gość: mgr psychologii szczerze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:16
      Kończyłam UW jakis czas temu. Dotąd mam kontakt z Uczelnią. Może to niezbyt
      typowe, ale mimo tradycji, etosu itp. to psychologia uniwersytecka nie dorasta
      do pięt tej z SWPS :-)
      SWPS dogania świat, mają najlepszych wykładowców (Doliński - to perełka, swego
      czasu był najmłodszym profesorem w Polsce, Nosal - też świetny, i inni - np. dr
      Jarmuż, mają pomysły, sa aktywni, blisko praktyki i potrafią stworzyć naukową
      atmosferę
      A na Uniwerku...cóż patynka, jakby zakurzone mamuty, słaba organizacja :-(
      • Gość: student Re: szczerze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 00:02
        zapomniałaś o prof. Dymkowskim i prof. Łukaszewskim...

ale opinia mnie zszokowała, do głowy by mi nie przyszło,
        że tak wypada swps w porównaniu z uniwerkiem w opinii studentki UW...
        miłe :)

ale odsiew na 1 roku potężny, właśnie patrzę na ich wyniki z sesji A
        i ups! :(
        • Gość: Melka Re: szczerze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.07, 10:03
          A dlaczego myślisz, że jak ktoś jest studentem czy absolwentem Uniwersytetu, to
          mu rozum i obiektywizm odbiera? Ja kończę w tym roku psychologię na UWR i też
          widzę, że na swspie dzieje się lepiej niż u nas (przede wszystkim kadra, jak u
          nas był Doliński z wykładem gościnnym to było super-wydarzenie, a jak ciekawie i
          z pasją mówił! Ale nie tylko - także stosunek do studenta, wizyty gości z
          zewnątrz i wiele innych spraw). Widac tam dynamizm i rozwój, a u nas marazm.
          Fakt jest faktem i to, że się studiuje na Uniwersytecie naprawde nie zaślepia.
          • Gość: Max Re: szczerze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:49
            Apropos wykładów gościnnych... Słyszalem od studentow swpsu, że w tym roku znowu
            przyjeżdża do nich z wykładem Zimbardo!
          • Gość: student Re: szczerze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:53
            nie twierdzę, że traci obiektywizm!
            twierdzę, że patriotyzm lokalny bywa silny i mało kto decyduje się wystąpić
            przeciw uczelni, którą kończył, takie dziwne jest moje zdziwienie?!

nie dość, że obca uczelnia, to jeszcze opluta, bo prywatna....
            taki śliczny stereotyp :)
            • Gość: mgr psychologii Re: szczerze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 21:52
              gdybym tylko miała wolne te 5 tysięcy to z miejsca zdecydowałabym sie na studia
              podyplomowe na SWPS :-)
              na Uniwerku robiłam, taniej, ale to nie to ;-)
              • bgwd14 Re: 5 tysięcy już nie wystarczy... 21.02.07, 22:19
                Już w ubiegłym roku było to ponad 7 tysięcy za rok.
                • precelek2000 Re: 5 tysięcy już nie wystarczy... 23.02.07, 09:39
                  Nie..., myslisz sie. Ponad 7 tys. to ceny warszawskie, we Wroclawiu i studia
                  regularne i studia podyplomowe sa na szczescie tansze (ale nie gorsze!)
                  • Gość: bgwd14 Re: 5 tysięcy już nie wystarczy... IP: *.os.amsnet.pl 23.02.07, 10:30
                    Jeszcze kilka miesięcy temu był na stronie internetowej uczelni cennik i stąd
                    wzięłam taką kwotę. Nawet studia zaoczne były powyżej 7 tysięcy. A czytałam na
                    wrocławskiej, nie warszawskiej stronie. Mówię o psychologii, oczywiście.
                    • precelek2000 Re: 5 tysięcy już nie wystarczy... 23.02.07, 20:09
                      Nawigacja na stronie nie jest najlepsza. Stád najprawdopodobniej
                      nieporozumienia. Jesli wejdziesz w wydzialy zamiejscowe, klikniesz wroclaw i
                      dopiero wtedy bedziesz ogladac cenniki, to zobaczysz, ze zaoczne kosztuja ok. 6
                      300 rocznie (a w Warszawie rzeczywiscie ponad 7).
                      • Gość: bgwd14 Re: 5 tysięcy już nie wystarczy... IP: *.os.amsnet.pl 23.02.07, 20:16
                        Zobaczymy, jak to będzie, bo teraz na stronie uczelni jest informacja, że
                        wszystko o rekrutacji na rok 2007/2008 pojawi się na stronie w marcu.
                    • Gość: Arka Re: 5 tysięcy już nie wystarczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.07, 10:32
                      Patrzyłaś na Warszawę. We Wrocławiu zaoczne kosztują około 6250 rocznie. Nie
                      sadze, by w tym roku było odczuwalnie drożej, bo studia na swpsie drożeją
                      najwyżej o współczynnik inflacji, a ta była przecież malutka (1% 2% - coś koło
                      tego). Można się więc spodziewać, że zaoczne będą kosztować 6 300- 6350. A
                      studia polecam - super!! To najlepsza przygoda mojego życia, a jednej studia
                      (ekonomia) mam już za sobą, więc wiem, co mówię (piszę).
    • Gość: enelka Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.02.07, 19:08
      dzieki wam za rady :) ciesze sie z waszych opinii bo obawialam sie , ze panuje
      tam zasada :"Płacisz i masz", ale cale szczescie tak nie jest :D Czy ktos z Was
      wybral specjalność psychologia w zarządzaniu?? Bo to jest wlasnie to , co mnie
      interesuje:) Mam nadzieje ze sie dostane, dzieki
      • Gość: kaol Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? IP: *.e-wro.net.pl 21.02.07, 10:28
        Niestety wrocławska psychologia uniwersytecka zasłużenie cieszy się kiepską
        opinią:-(
      • Gość: Rabarbar Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? IP: *.crowley.pl 25.02.07, 12:25
        Ja studiuje wlasnie na specjalnosci psychologii zarzadzania i marketingu. Jest
        bardzo ciekawie! Polecam! Ale na razie nie musisz sie tym przejmowac, bo
        specjalizacje wybiera sie po 3 semestrach, a cos slyszalam, ze ma nastapic
        zmiana i secjalizacje bedzie sie wybierac po 4-ym, czyli po drugim roku.
        Ogolnie, obiema rekami podpisuje sie tu pod tym, co ludzie pisza o szkole.
        Swietni wykladowcy, najglosniejsze w kraju nazwiska (Dolinski, Lukaszewski,
        Brzezinski, Hornowska - np.), duza zyczliwosc przy duzych wymaganiach. Ostrzegam
        Cie jednak, ze juz na I roku trzeba sie bardzo mocno przylozyc.
    • Gość: mgr psychologii link do strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:45
      jesli ktoś chciałby, a nie zna ;-)
      www.swps.edu.pl/new_www/wroclaw/
      • Gość: jot Re: link do strony IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.07, 20:31
        To rzeczywiście dobra szkoła. Należy do ścisłej czołówki szkół niepublicznych w
        Polsce. Nie wiem, jak się tam studiuje, ale kadrę ma imponującą - z njwyższej
        półki.
        • Gość: ixi Re: link do strony IP: *.telkonet.pl 11.07.07, 17:42
          Czołówka? Np. w rankingach jest mowa tylko o SWPS w Warszawie.
    • Gość: xyx niepaństwowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.07, 20:49
      Uczenie niepaństwowe we Wrocławiu są coraz lepsze...
      Jeśli chodzi o psychologię to SWPS > UWr
      podobnie jak DSWE ma lepszą pedagogikę (i dziennikarstwo też chyba) niż UWr
      • Gość: n Re: niepaństwowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.07, 07:50
        Konia kują a żaba nogę podstawia. Podłączył się PR-owiec szkółki w kryzysie z
        rozpadającym się dziennikarstwem i pedagogiką praktycznie bez studentów
        dziennych, będącą dokształtem dla wystraszonych uniwersytetem. Tupet i
        megalomania sprawiają, że PR DSWE wciska się wszędzie, gdzie może i nie może.
        • Gość: xyx Re: niepaństwowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.07, 08:42
          Człowieku - porównaj kadrę pedagogiki w DSWE i na UWr i potem się wypowiadaj
          Nie bede tu rozwijał wątku bo dyskusja dotyczy SWPS
          Dziennikarstwo w kryzysie? - to chyba żart, biorąc pod uwagę, że DSWE w tamtym
          roku dostała uprawnienia magisterskie (jako jedna z nielicznych niepaństwowych w
          Polsce) i ze ma kilka unikalnych specjalności w skali kraju
          Pedagogika - fakt, zdecydowanie dominują zaoczni, ale to już nie wina uczelni,
          że Uwr dzieki pieniądzom podatników funduje dzienne "bezpłatnie", DSWE na to nie
          może sobie pozwolić

• Gość: stach Re: niepaństwowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.07, 11:08
            No i przyszło wam 10 osób na stacjonarne studia magisterskie, bo reszta poszła
            na Uniwersytet i co wam z tych unikalnych specjalności, skoro na magisterskich
            macie tylko PR? Padaczka za progiem, koledzy. Studia ze stosunków
            miedzynarodowych dogorywają, na etnologię i kulturoznawstwo zgłosiło się po
            kilka osób, filozofia po raz kolejny padła. Pozostają zaoczne dokształty dla
            nieśmiałych nauczycielek i klawiszy... Nabór śródroczny nie wypalił...A wymień
            no te orły na pedagogice, kto tam taki wielki z wyjątkiem emeryta Kwiecińskiego?
            • Gość: xyx Re: niepaństwowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.07, 11:50
              Stachu, stachu coś za dużo złych emocji
              ciekawe dlaczego? hmmm? czyżby konkurencja? :)

nie będę polemizował, bo nie miejsce ku temu
              w każdym razie - ... studentów w DSWE co roku więcej

pozdrawiam ;)

• Gość: Anita Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 12:56
      A czy ktoś cos wie o europeistyce na wroclawskim swspie? Słyszałam, że to
      ciekawe studia. Będę wdzięczna za wszelkie informacje, choc oczywiscie
      najchętniej od studentów europeistyki.
      • Gość: student swps Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.07, 15:40
        Wiem, że europeistyka ruszyła w październiku 2006. Jest więc dopiero pierwszy
        rocznik. Sam studiuję psychologię, niewiele o euro- wiem, ale rozmawiałem kiedyś
        ze studentami euro- i wiem, że są bardzo zadowoleni. Pozostaje Ci mieć nadzieje,
        że któryś z nich się tu odezwie i nawiążesz bezpośredni kontakt.
        Pozdrawiam!
        • Gość: Akron Re: SWPS - Czy to dobra szkola?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 13:02
          Ja studiuję euro- Jest fajnie, mamy też sporo psychologii społecznej, bo
          europeiscie przyda się wiedza np. o negocjcacjach, konfliktach, uprzedzeniach
          narodowościowych itp., a nie tylko politologia, prawo i ekonomia - jak jest na
          wiekszości uczelni prowadzących europeistykę.
          Widze, że koledzy z swps, studiujący psychologię uprzedzają, ze lekko nie jest -
          egzaminy i zaliczenia to nie formalnośc. Muszę Ci naposac, że u nas na
          europeistyce też lajtowo nie jest. Ale same studia zdecyzowanie polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka