Dodaj do ulubionych

Szkoci szukają studentów w Polsce

05.03.07, 20:41
no ok. jestem tego rocznym maturzystą, zdaję mat - fiz rozszerzony. Takich
pomoć szukaja zagranicą. Dlaczego w artykule nie ma żadnych szczegółowych
ingormacji, albo choćby odnosników?
Obserwuj wątek
    • Gość: AB Szkoci szukają studentów w Polsce IP: 137.73.127.* 05.03.07, 20:48
      'tego rocznym', najpierw trzeba zdac mature z takimi umijetnosciami jezykowymi
      a potem mozna pomyslec o wyjezdzie za granice:)
      • biches Re: Szkoci szukają studentów w Polsce 05.03.07, 21:35
        Czepiasz się niepotrzebnie. Wiadomo przecież, że to zwykła literówka związana z
        szybkim przekazem informacji przez klawiaturę. Nie inna niż Twoje:"umijetnosci".
        Poza tym, chyba bardziej cenia język angielski niz polski, co nie?
        Jaki cel był zawarty w Twoim poscie, bo nie do końca rozumiem...
    • karolbet Szkoci szukają studentów w Polsce 05.03.07, 22:10
      też myślę, że nie ma sensu się czepiać, tym bardziej, że chłopak ma ścisły
      umysł...
    • Gość: gość Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 22:14
      Hejka!
      Studiuje juz w RGU, wszelkie info znajdziesz na www.edu-scotland.com
      • Gość: Mariusz Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 21:03
        hej chcialbym sie skontaktowac z kims kto sie tam uczy i pogadac poniewaz tez
        skusila mnie oferta szkotow.moje gg:7148536 lub maila mario16_17@o2.pl bede
        bardzo wdzieczny za kontakt!!
    • Gość: Ewa Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 22:16
      Kieruj się na stronę www.edu-scotland.com
      • Gość: Gość Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 22:17
        Bardzo polecam tę panią, mi pomogła i jestem pewna, że i wasze wątpliwoście
        rozwieje. Pozdrawiam
    • Gość: Emila Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 22:20
      Byłam na spotkaniu infrormacyjnym o tych studiach właśnie z dr Kamińską,
      rzeczowo i profesjonalnie! Szykuję się na studia :D
      • Gość: Mossak Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.range81-154.btcentralplus.com 05.03.07, 22:39
        Hejja!

Polecam serdecznie. Wlasnie dzieki Kamili jestem teraz w Szkocji. Nie jest tak latwo, jesli ktos sie spodziewa, ze wszystko tutaj lezy na ulicy. Ale wlasnie dzieki temu studiowanie tutaj jest takim wyzwaniem.

Zreszta... moze to byc o wiele lepszy pomysl na wykorzystanie dziekanki niz wolontariat, na przyklad. Ja wskoczylem tutaj na 3. rok, skoncze go i wracam do kochanego wroclawia, z powrotem kontynuowac polskie studia. Bede mial podwojne wyksztalcenie - polskie i brytyjskie.

POLECAM. www.surestart.pl - tam sie wszystkiego dowiecie. Jesli ktos ma pytania, to uderzajcie na jacek (malpa) cuprum (kropka) pl. Ot co :).
        • Gość: Mossak Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.range81-154.btcentralplus.com 05.03.07, 22:42
          Aha, jeszcze jedno... Kamila w rzeczywistosci tak zle nie wyglada. Fotoreporter byl wyjatkowo wredny ;).
          • Gość: Ka Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.chello.pl 05.03.07, 23:17
            Mossak, dzieki za obrone mej czci niewiesciej...
          • Gość: Dzul Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.rgu.ac.uk 05.03.07, 23:41
            sorry za offtopa..., ale nie moge :D

rozwalil mnie Mossak..., a odpowiedz Kamili jeszcze bardziej :)
    • Gość: Dzul Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.rgu.ac.uk 05.03.07, 23:39
      www.szkocja.net
      www.rgu.ac.co.uk
      www.surestart.pl
    • Gość: ka Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 23:48
      dzul lepiej poprzyj mossaka w honorowej walce!:D

i pochwal sie co studiujesz w rgu pozdr ka
      • Gość: Dzul Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.rgu.ac.uk 06.03.07, 02:20
        co go bede popieral, sam sobie poradzi :D

informe studiuje..., nie mow ze nie pamietasz tego rozdartego chlopaka, ktorego
        musialas przekrzykiwac :D
        • Gość: ka Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 10:20
          dzul pewnie ze pamietam bo masz tego samego nicka zawsze -innym miales sie
          chwalic, za to nellie i j.nie kojarze pod tymi nickami ale dzieki za wsparcie:D
    • nellie Re: Szkoci szukają studentów w Polsce 06.03.07, 00:27
      Polecam studia w Szkocji, a konkretnie na RGU!
      Uczelnia jest genialna, naprawdę wszystko jest świetnie zorganizowane i dbają o
      studenta. W mojej grupce jest 12 osób, to sprzyja raczej :)
      Bez problemu studia można pogodzić z pracą, o którą też nietrudno.
      Ja jestem bardzo zadowolona, zarówno z uczelni, jak i wszystkiego dookoła :)
      Może pogoda czasem daje we znaki, ale tylko czasem ;)

Linki sa już powyżej, więc nie będę się powtarzała.
      Aha, no i Kamila ma jakieś 20 lat mniej, niż wyszła na tym zdjęciu, zgadzam się
      z Mossakiem :)

Pozdrowienia, no i w razie jakichkolwiek pytan, piszcie :)
      • j.rawicki Re: Szkoci szukają studentów w Polsce 06.03.07, 02:24
        nic dodac, nic ujac :D
        w sumie... dodac mozna by duzo...oczywiscie same pozytywy ;)

Ciekawe, czy z nellie mielismy sie okazje poznac..., specjalnie nawet konto tu
        zalozylem, ale wizytowki niet ;)

pozdrawiam studentow z RGU, innych studentow, niestudentow, jak i Ta, ktora w
        rzeczywistosci wyglada 20lat mlodziej ;]
        • predo Re: Szkoci szukają studentów w Polsce 06.03.07, 10:23

Dziwi mnie tylko ze zaden z wypowiadajacych sie tutaj nie zwrocil uwagi na
          ogromny merytoryczny blad jaki jest w tym tekscie.
          Do cholery jasnej studia honours ( 4 letnie ) to nie jest to samo co licencjat
          tak samo jak roczny (nie zawsze) masters to nie to samo co magister!!!

Honours konczy sie mniej wiecej na poziomie magistra a masters odpowiadaja
          studiom podyplomowym w polsce. Dlaczego? bo na niektore masters nie ma znaczenia
          jakie honours sie zrobilo, wystarczy ze jest zrobione. Jasne ze na informatyke
          masters nie pojde po biologii ale bo inzynierii, elektronice czy matematyce
          mozna bez problemu.

Takze porownywanie troche poziomow licencjatu i honours degree jest lekko nie na
          miejscu... Ja np koncze za jakis czas studia BEng (Bachelor of Engineering) i to
          jest wyzszy poziom niz licencjat. Odpowiednikiem licencjatu jest general degree
          (3 lata) - en.wikipedia.org/wiki/Honours_degree#Scotland

• Gość: ka Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 10:34
            uroczy komentarz
            tylko ze nie do konca prawda
            honors to oczywiscie wiecej niz licencjat ale w polsce nie ma odpowiednika i
            jest nostryfikowany przewaznie jako licencjat, na pewno nikt z honors nie
            bedzie w polsce uznany za mgr
            fakt iz nie wymagana jest kompatybilnosc st undergrad do podjecia postgrad
            niczego nie dowodzi
            po skonczeniu posgrad dostaje sie tytul Masters, co oznacza mgr...
            dla sprawiedliwosci dodam ze szkocki system jest powiedzmy oryginalny na skale
            europejska i osobiscie uwazam ze system bolonski dobierze im sie do d.
            a wikipedia....:) pozdrawiam
            • Gość: predo Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.mis.ed.ac.uk 06.03.07, 13:44
              jesli nie ma odpowiednika to dlaczego ma byc nostryfikowany jako licencjat to raz?
              mam honours i juz, poniewaz nie ma odpowiednika to nie tlumaczy sie czy to a czy
              b czy c. Taki tytul i juz.

a jak juz sie wypowiadasz o szkockim systemie to dodaj moze ze jest on podobny
              do Anglii gdzie studia sa 3 albo 4 letnie na poziomie undergraduate i potem
              roczne albo 2 letnie masters.

Po prostu nie zgadzam sie ze stwierdzeniem ze honours to licencjat bo tak nie
              jest i juz. Tlumaczyc ze jest moze tylko ktos kto nie ma na ten temat pojecia.
              • Gość: Mossak Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.rri.sari.ac.uk 06.03.07, 18:09
                Szkocki system NIE jest podobny do angielskiego, w tym wlasnie caly cyrk.

Piszesz z jakiejs uczelni brytyjskiej i widze, ze srednio zorientowany jestes... Mianowicie, ja po zrobieniu tutaj bachalora bede mial w polsce licencjat, jesli sobie zrobie nostryfikacje. Czemu??? A bo centrum uznawalnosci wyksztalcenia nie lapie sie, ze szkocki i angielski system sa bardzo rozne. Angielski, tak jak napisales to 3+2 = 5 - czyli identyczny z polskim. Po prostu bolonski. A szkocki jest 4+1 (ewentualnie 4+1,5).

I jedynie sensownie z tego mozna wybrnac porownujac system od gory, tzn. od doktoratu: wtedy wyjdzie, ze honorous to magister, bo daje uprawnienia do robienia doktoratu (chociz i to nie do konca... popieprzone to tutaj).

Ale zasada jest taka, ze honorous to w przyblizeniu licencjat. Master to magister, chociaz w szkockim systemie to sie troszeczke rozni.

Predo, zapewniam cie, ze Kamila, ktora sie przed toba wpisala, zna sie na rzeczy. Od podszewki, rzec mozna.
              • Gość: Mossak] Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.rri.sari.ac.uk 06.03.07, 18:11
                Aha. No i ty tez nie grzeszysz blyskotliwoscia: nostryfikowany jako licencjat jest, bo takie sa wytyczne Centrum Uznawalnosci Wyksztalcenia, ktory nie rozpoznaje, czy bachalor ma honorous czy nie ma hon. Proste.
                • predo Re: Szkoci szukają studentów w Polsce 06.03.07, 19:24
                  otoz po pierwze to nie ma umowy dwustronnej z UK w sprawie uznawania dyplomow wiec tak naprawde wszystko zalezy od wladz uczelni na ktorej chcemy nostryfikowac dyplom, zapewniam cie ze jak wpadniesz z first class degree + praktyka w czasie studiow + projekt na 4 roku gwarantuje ci ze licencjatu ci nie dadza...

jasne ze jak bedziesz mial second class lower div to nie ma na co liczyc...
                  wiec tak na 100% sie nie wypowiadaj...

a co do wczesniejszego twojego postu - pisze z nie jakiejs brytyjskiej uczelni tylko jakbys wpisal do ed.ac.uk do przegladarki to bys wiedzial z jakiej... to raz, dwa to system w anglii jest mimo wszystko bardziej podobny do szkockiego niz do polskiego chocby ze wzgledu na fakt iz studia sa podzielone wyraznie na undergraduate ( tu 3 lata ) i postgraduate ( tu 2 lata ) a i tak nie jest to takie pewne bo to bardzo zalezy od kierunku ile czasu trwa ( i w szkocji i w anglii )

no ale ty pewnie wszystko wiesz bo grzeszysz wyjatkowa blyskotiwoscia ( w przeciwienstwie do mnie, co nie? )
                  Ja mimo wszystko sie upieram ze nie ma co tego porownywac ( dyplomow ) bo po prostu sa niewymienialne wg tabelki tylko indywidualnie kazdy przypadek. I to jest moja kluczowa mysl, co do innych rzeczy sie nie spieram.
                  • Gość: Mossak Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.range86-135.btcentralplus.com 07.03.07, 01:33
                    Wiem od Centrum Uznawalnosci Wyksztalcenia, ze bachelora tutejszego mi najpewniej nostryfikuja na licencjata, a jesli bede sie wybieral na uzupelniajace, to mozna zrezygnowac z nostryfikacji.

Zreszta:
                    W nawiązaniu do e-maila z dn. 19.09.2006 r. informuję, że uzyskany w Wielkiej Brytanii tytuł zawodowy Bachelor może być uznany za równoważny z odpowiednim polskim tytułem zawodowym w drodze nostryfikacji, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 24 lutego 2006 r. w sprawie nostryfikacji dyplomów ukończenia studiów wyższych uzyskanych za granicą (Dz. U. Nr 37, poz.255). Tekst Rozporządzenia dostępny jest na stronie Biura: www.buwiwm.edu.pl >> Uznawalność wykształcenia >> Ramy prawne. Dodatkowo, § 7 ww. Rozporządzenia przewiduje możliwość zwolnienia z nostryfikacji osoby ubiegającej się o przyjęcie na studia drugiego stopnia lub studia podyplomowe.

Co prawda nie ma tutaj mowy konkretnie o "licencjacie", ale to wlasnie rozumiem przez "tytul zawodowy". Zreszta w moim mailu do nich padl ten termin.

Co wiecej, ten mail udowadnia to, ze w Polsce nie widza roznicy miedzy szkockim a angielskim systemem, jest system brytyjski. I mysle, ze spokojnie mi dadza licencjat po tym roku tutaj. Inna sprawa, ze dwa lata juz w polsce mam na to przepracowane na polskiej uczelni na moim kierunku.

Zobaczymy. Ja jestem dobrej mysli... Zreszta nasz szanownie panujacy prezes nbp jak skonczyl studia ;)?
                    • Gość: predo Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.mis.ed.ac.uk 07.03.07, 11:05
                      ja tez ;-) zycze sobie i tobie tez aby nasze dyplomy nie musialy byc
                      nostryfikowane tylko uznane jako zagraniczne wyksztalcenie na konkretnym
                      poziomie a nie zaszufladkowane magister/inzynier/licencjat... itp...
                      Powodzenia!
          • nellie Re: Szkoci szukają studentów w Polsce 06.03.07, 16:20
            Heh, bo wiesz, tutaj powtarzaja az do znudzenia...
            DO NOT use Wikipedia! :)
    • nellie Re: Szkoci szukają studentów w Polsce 06.03.07, 12:27
      Oczywiście, że miałeś okazję się poznać Dzul. Nawet naprawiłes mi komputer :))
      Pozdrowieństwa :)
    • Gość: doobeedoo Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 12:40
      No to powodzenia na maturze, szczególnie na j.polskim... Z taką ortografią
      będziesz potrzebował wyjątkowo dużo szczęścia, żeby ją zdać...
      • Gość: Ania Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 13:22
        A ja nie polecam studiow tam. Poziom niski!!
        • nellie Re: Szkoci szukają studentów w Polsce 06.03.07, 13:30
          A moze jakies konkrety???
        • Gość: Gość Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 14:04
          Widzę, że tu różne opinie krążą. Jestem jednak przekonana, że studia w Szkocji
          są niezłą perspektywą!
          • Gość: hybrid Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.icm.edu.pl 06.03.07, 18:28
            Czy ktos kto wyjechal dzieku temu programowi bylby tak mily i dal jakis namiar
            na siebie, bo mam kilka pytan, na ktore tylko osoby, ktore wyjechaly bylyby w
            stanie odpowiedziec.

Bylbym dozgonnie wdzieczny.

Z gory dziekuje.
            • Gość: Mossak Re: Szkoci szukają studentów w Polsce IP: *.range86-135.btcentralplus.com 07.03.07, 01:36
              Hej, pisz na jacek małpa cuprum kropka pl - pomoge :).

Studiuje tutaj na 3 roku publishing with journalism.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka